Samengevat
De reMarkable 2 is een uitstekende tablet om notities op te maken. De software is heel overzichtelijk, werkt rap en het exporteren van aantekeningen gaat makkelijk via de desktopapplicatie of door te e-mailen. De tablet is bovendien dun en erg mooi afgewerkt. De aanschaf van 350 euro lijkt mee te vallen, maar voor dat geld zit er geen stylus of beschermhoes bij en als je die bij reMarkable aanschaft, loopt de prijs rap op. Het grootste gemis van de reMarkable 2 is de schermverlichting, want die zit er niet op. Dat, samen met de tijd die het kost om lettertypen van e-books aan te passen, maakt het een prima notitieblok, maar geen praktische e-reader.
De reMarkable 2 is geen onbekende tablet op Tweakers: hij kwam in 2020 op de markt en we reviewden hem in 2021. Hij draait dus al een tijdje mee, maar het uiterlijk oogt in ieder geval niet gedateerd. Sterker nog: van de drie notitieblokken is de reMarkable de dunste en heeft daardoor ook wel de meest luxueuze uitstraling.
De tablet heeft een metalen chassis, maar de hele achterkant is van glas gemaakt, vergelijkbaar met het glas dat ze bij laptops gebruiken om touchpads van te maken. Op de achterkant zitten vier rubberen voetjes, zodat je de reMarkable plat op tafel kunt leggen zonder hem te beschadigen. Net als de andere twee notitieblokken heeft de reMarkable een asymmetrisch design, met een metalen rand aan de linkerkant, als je hem in portretmodus houdt. Het is niet mogelijk om het scherm te draaien, zodat de rand rechts zit, maar je kunt wel instellen dat je linkshandig bent. De menubalk, waarin je ook verschillende virtuele pennetjes kunt selecteren, verplaatst dan van de linker- naar de rechterkant van het scherm.
In vergelijking met de Lenovo en de Kobo is de reMarkable vrij 'kaal'. Dat merk je als je hem aanzet. Je krijgt een menu te zien met alle bestanden die op de reMarkable staan en dat is het eigenlijk. Je kunt die bestanden onderverdelen in mapjes, er tags aan hangen en bepaalde bestanden markeren als favoriet en dan heb je het wel gehad. Er is geen boekwinkel, zoals op de Kobo, en er zijn geen apps, zoals op de Lenovo; hier zul je het mee moeten doen.
De reMarkable kost 350 euro en is daarmee de goedkoopste van de drie tablets in dit artikel, maar dan krijg je slechts de tablet, zonder een stylus. Je kunt de Marker erbij bestellen, een simpele stylus, die magnetisch aan de reMarkable plakt, voor 80 euro. Ons reviewexemplaar kwam met de Marker Plus, van 130 euro, die een 'gummetje' aan de achterkant van de stylus heeft. Een sleeve kost vervolgens 70 euro. Als je een cover wilt, die als het ware als een boek openklapt, ben je 100 euro kwijt. Maar dan heb je wel de plastic versie: als je een leren uitvoering wilt, betaal je 160 euro. Als je ook nog wilt dat er een toetsenbord in de hoes verwerkt zit, betaal je 200 euro. Het tikt, kortom, gauw aan bij reMarkable.