Door Jelle Stuip

Redacteur

Welk digitaal notitieblok is het beste?

Lenovo vs. reMarkable vs. Kobo Round-up

01-11-2023 • 06:00

168

Singlepage-opmaak

Conclusie

Ze maken alle drie gebruik van hetzelfde E Ink-scherm, maar na ze een tijdje gebruikt te hebben, blijkt dat de Lenovo Smart Paper, Kobo Elipsa 2E en reMarkable 2 drie heel verschillende apparaten zijn. Het is dan ook niet zo makkelijk om een van de drie als winnaar aan te wijzen, simpelweg omdat ze voor verschillende gebruikers interessant kunnen zijn.

Het minst overtuigd ben ik van de Lenovo Smart Paper en dat komt vooral door de software. Een deel van de bijgeleverde apps is niet voor e-inktschermen gemaakt. Behalve dat animaties er dan gek uitzien, kun je bijvoorbeeld geen aantekeningen maken in e-books als je de bijgeleverde app gebruikt. Het exporteren van aantekeningen kan alleen in pdf op de tablet of alleen in PNG als je de wat krakkemikkige desktopapp van Lenovo's vrij prijzige clouddienst gebruikt. Aan de andere kant: het is niet moeilijk om Android-apps op de Smart Paper te sideloaden en voor tweakers die juist wat meer vrijheid willen, kan dat een uitkomst zijn.

De software van de Kobo Elipsa 2E is veel eenvoudiger en uit alles blijkt dat Kobo ook e-readers maakt en er een elektronische boekwinkel op nahoudt. Lees je graag en wil je af en toe aantekeningen kunnen maken, dan is de Kobo een interessante optie. Hij heeft de minste stylus van de drie en aantekeningen in e-books zijn niet echt te exporteren, maar bij aantekeningen die je zelf maakt, is dat geen probleem en kun je voor veel verschillende bestandsformaten kiezen. Voor een apparaat van vierhonderd euro voelt de Elipsa 2E wel wat goedkoop aan.

Het beste notitieblok is wat mij betreft de reMarkable 2. De software biedt enkel de mogelijkheid om notities te maken en dat is ook meteen de kracht van het apparaat. De interface is alleen maar gericht op het maken en beheren van documenten en aantekeningen en meer niet. Exporteren gaat via de cloudfunctionaliteit prima, al is het jammer dat je voor onbeperkt gebruik een abonnement nodig hebt. Voor de boekenlezers is de reMarkable geen aanrader, want het wijzigen van lettertypen of regelafstanden kan lang duren en een backlight van het scherm ontbreekt. Net als bij een echt papiertje, maar zo realistisch had nou ook weer niet gehoeven.

Reacties (168)

168
168
79
20
0
80
Wijzig sortering
Wat ontzettend jammer dat een paar echt grote spelers op dit terrein niet meegenomen zijn, zoals Onyx Boox en Supernote. Gemiste kans, misschien kan de round up binnenkort nog aangevuld worden?
En de Amazon Kindle Scribe is ook een interessante. Qua budget: die geeft heel veel waar voor het geld.
Inderdaad. Ik heb onlangs een Kindle Scribe gekocht, niet als notitieblok maar omdat ik een groot formaat Kindle reader wilde. Daarvoor voldoet hij trouwens uitstekend.

Maar ik ben positief verrast door de notitiefunctie. Ik was helemaal niet van plan hem te gaan gebruiken, maar hij werkt verrassend goed: het scherm reageert snel genoeg op de pen dus het schrijven gaat makkelijk, en notities kun je delen met bv je mobiel via de Kindle app.
Klopt op alles! :)
Twee collega's van mij gebruiken de Kindle Scribe juist als notitie blok. De snelheid van de weergave bij het schrijven is (ook volgens reviews) heel snel en het voelt daardoor natuurlijk. Bij mijn Supernote is dat ook al goed, maar bij de Kindle nog beter. Verder zijn ze heel positief over het schrijfgevoel. Ik zelf vind het op de Supernote fijn dat hij iets krasserig is, een beetje 'feedback' zoals je gewend bent bij papier misschien.

Maar het is echt een bang for a buck apparaat qua features. Alleen je zit wel in de Amazon bubble, en daar kun je vanalles van vinden.
De Supernote heeft net een update gehad. Ze hebben nu een nieuwe film (Feelwrite 2) die moet zorgen voor een nog betere feedback. The surface texture of FeelWrite 2 is notably rougher than its predecessor, FeelWrite 1, which is noticeable to both sight and touch. https://supernote.com/blo...riting-in-the-digital-age

Deze film zit op alle nieuwe exemplaren (vanaf serienummer 52001).

Omdat op de Europese Store van Supernote nog geen melding wordt gemaakt van Feelwrite 2, heb ik eerst even een mailtje gestuurd, voordat ik hem bestel. Kans is natuurlijk dat hier nog voorraad ligt met FW1 die ze eerst opmaken.
2 collega's werken al een tijdje naar tevredenheid met de Supernote. Als mijn exemplaar binnen is, zal ik kijken of ik een verschil merk tussen FW1 en FW2.

Zoals eerde ral vermeld, heel erg jammer dat de Supernote en Onyx niet zijn meegenomen in het vergelijk. Volgens mij samen met Remarkable de 3 bekendste digitale notitieblokken internationaal, waarbij de Remarkable voor velen afvalt vanwege het verplichte abonnement (€ 180 per 5 jaar, als de prijzen niet worden verhoogd)
Ik heb vandaag de laatste beta ook geïnstalleerd.

En bij supernote geen verplicht abonnement. Ze zijn bezig met van allerlei ontwikkelwerk: https://trello.com/b/l0CO...a6x-software-roadmap-2022

2022 roadmap, maar ook nu nog.

Google Drive kun je gebruiken, maar ook gewoon lokaal via usb-c, het wordt steeds beter.

[Reactie gewijzigd door ymmsimm op 22 juli 2024 13:22]

Op de site van de a5x staat het er (nu in ieder geval) wel;

Screen Protector
FeelWrite 2 soft film (pre-installed)
Ik zie het.
Dan bestel ik hem direct.
Balen dat de leren cover uitverkocht is :(

Via Etsy een leren cover gekocht in Griekenland 8-)

[Reactie gewijzigd door corival op 22 juli 2024 13:22]

Hoe heb je deze gekocht in Nederland? Er zijn er wel een aantal beschikbaar via grijze import, maar dan betaal je al gouw rond de 500 euro
Duitse Amazon heeft hem. Die verzenden ook naar Nederland.
Deze miste ik ook, met name omdat bij de aankondiging deze zo’n beetje gepositioneerd werd als ‘ReMarkable killer’ . Wellicht dat Jelle deze met de andere alternatieven mee kan nemen. @PiweD gelijk een mooie voor de kerstlijstjes? ;)

[Reactie gewijzigd door Tweaqer op 22 juli 2024 13:22]

Ik ben op zoek naar een nieuwe ereader, biedt de Kindle ook de mogelijkheid om al aangeschafte ebooks erop te plaatsen, of ben je aangewezen op Amazon?
Met b.v. https://calibre-ebook.com/ pomp je erop wat je maar wil.
Pinenote had ik ook nog graag gereviewed gezien. Al heb je op dat ding 0.0 garantie. Voor mij valt af wanneer je je notes niet zelf kunt syncen naar je eigen server. Ik gebruik los van deze producten Paperless-ngx om mijn documenten te archiveren en de OCR werkt perfect. Geen cloud voor nodig. Dat ze er bij rM2 inmiddels ook nog geld voor vragen, belachelijk. Wat wel mooi is dat je volledig root op het apparaat hebt. Je kunt er zo heen SSHen, ding draait Linux. Er zijn dan ook veel mods voor. Al heb ik me daar verder niet in kunnen verdiepen (tijdgebrek).

[Reactie gewijzigd door Jerie op 22 juli 2024 13:22]

Dat maakt de rM2 wel een stuk interessanter, dank voor de tip.
Yep je hebt toltec, wat een installer is voor allerlei sofware (oa een proxy die je nodig hebt om een rmfakecloud te draaien). Als je wil kan je jezelf volledig loskoppelen van hun cloud.
Ik gebruik de SuperNote nu al een jaar en ik moet zeggen, mijn ervaring is behoorlijk veranderd. In het begin stond ik zeer sceptisch tegenover dit apparaat. Ik had mijn twijfels over de functionaliteit en het nut ervan in mijn dagelijkse routine.

Echter, naarmate de tijd verstreek en ik meer vertrouwd raakte met de SuperNote, bleek het een onmisbaar hulpmiddel te zijn. Het is nu een integraal onderdeel van mijn dag geworden. Ik kan me niet voorstellen dat ik nog zonder zou moeten.

De SuperNote is een geweldig apparaat dat niet alleen efficiëntie in mijn werk heeft gebracht, maar ook heeft bijgedragen aan het organiseren van mijn gedachten en ideeën. Het is gemakkelijk te gebruiken, handig en stelt me in staat om mijn taken op een effectieve manier uit te voeren.

Een van de meest opmerkelijke functies is de mogelijkheid om je scherm te delen over het netwerk via een URL. Dit is bijzonder handig tijdens vergaderingen, aangezien mensen op hun laptop je notities of schema's live kunnen volgen. Dit maakt samenwerken en het delen van ideeën veel efficiënter en naadlozer.

Bovendien biedt de SuperNote Google Drive ondersteuning. Dit betekent dat er geen extra abonnementskosten zijn voor externe opslag. Je kunt je notities en bestanden gemakkelijk opslaan en toegankelijk maken vanaf elke locatie. Dit maakt de SuperNote niet alleen een handig hulpmiddel, maar ook een kosteneffectieve oplossing voor het beheren van je notities.

Nog indrukwekkender is dat de SuperNote niet alleen mijn werk heeft verbeterd, maar ook dat van mijn collega's. In feite hebben verschillende collega's, na het zien van de voordelen en de effectiviteit van dit apparaat, besloten om er ook een aan te schaffen.

Het is nu een vast onderdeel van onze vergaderingen en brainstormsessies geworden. Ze zijn er net zo aan verslaafd geraakt als ik en vinden het net zo nuttig in hun dagelijkse werkzaamheden. Het is prachtig om te zien hoe de SuperNote ons helpt bij het bevorderen van samenwerking en efficiëntie in ons team.

Top product!
Wat bedoel je precies met via het netwerk?

Hij is wel aan de prijs.. 500+ euro :|
Veel mensen noemen Onyx Boox. Zelf ben ik ook een tevreden Boox gebruiker. Maar ik vind het wel belangrijk om te benoemen dat ze Chinees zijn en een custom Linux kernel gebruiken waarvan ze weigeren de broncode vrij te geven. Hiermee schenden ze de GPL.
AuteurPiweD Redacteur @ESteg2 november 2023 10:30
Heb even door de reacties gekeken en wat er genoemd wordt is de Kindle Scribe, Sony DPT-CP1/B, Onyx Boox Note Air 2 Plus en de Supernote A5X, wat allemaal goeie suggesties zijn en die vier zijn een apart artikel op zich waard. Kijkend naar mijn volle agenda voor de komende tijd kan ik alleen niks beloven...
De Onyx Boox Note Air serie heeft net uitbreiding gekregen in de vorm van de Note Air 3 C, dus zet vooral ook die op de shortlist, zou mijn suggestie zijn :)

In elk geval heel positief dat een uitbreiding van de test overwogen wordt, dank!
Inderdaad, en ook geen Sony (die een zeer goede eNote heeft) de Sony DPT-RP1.
Onyx Boox is zelfs gewoon de grootste, biedt volledige Android inclusief Google Play en heeft ook een aantal kleuren e-ink devices. Ook heeft Boox verschillende scherm versnellingen waardoor de genoemde problemen in Android veel minder zichtbaar zijn.
Mijn vorige e-reader was de Onyx Boox 2 en hij beviel me niet heel goed.

Het voornaamste minpunt was de traagheid van het e-ink scherm. Ik had van tevoren gedacht dat ik er wel sommige Android apps op zou kunnen draaien maar dat was eigenlijk niet te doen. Schermovergangen gingen schoksgewijs en irritant traag.
Hij was eigenlijk alleen te gebruiken als groot formaat e-reader, maar zelfs daar stoorde het soms hoe lang het duurde voordat je een pagina had omgeslagen.

Ik heb nu een Kindle Scribe en het is een wereld van verschil. Het scherm reageert een stuk sneller en sowieso voelt hij wat minder log aan dan de Onyx Boox.
De nieuwe Onyx Boox apparaten hebben zulke snelle schermen dat je plausibel Youtube kan kijken. In beperkte kleuren ook nog. Belachelijk hoe snel dat refresht en dat met minimale ghosting.

[Reactie gewijzigd door Cilph op 22 juli 2024 13:22]

100%, deze miste ik ook. Zonde, maar wel mooi dat dit onderwerp ook een keer aandacht krijgt.

Een nieuw net uitgebrachte is de Onyx Boox Note Air 3c, dat lijkt op papier echt een heel mooi apparaat te zijn en eerste reacties online zijn ook positief.

[Reactie gewijzigd door Arjan90 op 22 juli 2024 13:22]

Ik zou in ieder geval het woord ‘round-up’ weglaten uit de titel
Helemaal eens, snap dat er een selectie/keuze gemaakt is maar zeker met een titel "de beste" missen er producten.

Wat mij betreft zijn de SuperNote en Remarkable erg vergelijkbaar in use case. Voor mij was de Supernote echter de beste, geen maand abonnement, handschriftherkenning op het apparaat, en betere work flows (teksten in een PDF markeren, die dan automatisch onder elkaar komen in een apart document, sterretjes tekenen in een aantekening en je kunt een overzicht met de sterretjes (+tekst erachter) oproepen -> to do list na meeting).

Ik merk alleen wel dat ik bij online meetings toch terug ben naar direct op mijn laptop notities maken. Gebruik hem dus enkel bij fysieke meetings en bij het bestuderen van uitgebreide teksten.
Wat ontzettend jammer dat een paar echt grote spelers op dit terrein niet meegenomen zijn, zoals Onyx Boox en Supernote. Gemiste kans, misschien kan de round up binnenkort nog aangevuld worden?
Ik hoop het, want er moet toch iets beters zijn? Ooit een Lenovo tablet gehad waar nooit ook enige Android updates voor kwamen. Als ze deze ereader zo brak afleveren voorspelt dat al weinig goeds. Remarkable klinkt mij al jaren als een enorme lock in. Kobo ook wel een beetje, maar ik weet uit ervaring dat hun ereaders nog jaren een jaren updates krijgen. Wat waarschijnlijk komt door hun winkel die erop staat. Ik zou alleen wel meer wat meer cloud diensten willen kunnen synchroniseren. Voor Nextcloud heb hem moeten hacken.
Ik mis nog een aspect in de review en dat is security. In algemene zin is dit steeds belangrijker maar deze apparaten worden ook steeds vaker in zakelijke omgeving gebruikt. Zo heeft de reMarkable 2 geen device encryptie wat 'm.i. steeds meer een minimaal vereiste is. Hopelijk kan bij volgende reviews security als invalshoek meegenomen worden.
Je bent mij voor, en ik ben het volledig met je eens, security zou een fundament moeten zijn bij deze producten. Zelf heb ik de Remarkable 2 nu een jaar, en heb ik een aantal keren contact gehad met de verschillende lagen van support van Remarkable.

De vraag voor device-encryptie word vaker gesteld bij Remarkable en dit staat al lang op de feature lijst om te implementeren. Helaas wilden ze mij geen roadmap geven. Op dit moment is de enige security feature de mogelijkheid om een 4 cijferige pincode aan te zetten, en een "auto-sleep" modus kan na 20 minuten aangezet worden.

Remarkable gebruikt Azure blob storage met daarop standaard encryptie. Maar dar heb je natuurlijk niets aan als je device gestolen word. Zakelijk is de business case voor een Remarkable 2 dan ook niet aanwezig. persoonlijk verwacht ik dat de hardware misschien een bottleneck is voor de implementatie van device-encryption. Dus hopelijk gaat de Remarkable 3 hierin voorzien in de toekomst.

Wel is dit initiatief op reddit beschikbaar, waarbij het men toch tot op zekere hoogte mogelijk is om device-encryptie toe te passen, maar lees vooral ook de waarschuwingen: https://www.reddit.com/r/...ion_for_the_remarkable_2/

Bron FAQ remarkable:

https://support.remarkabl...ull-end-to-end-encryption
Je conclusie dat het niet zakelijk gebruikt kan worden deel ik niet. Hoeveel security zit er op een klassiek notitieblok van papier? Is daar dan ook geen zakelijke business case voor?
Dat is echt anders.
Een digitaal schrijfblok heeft zoveel storage (én cloud mogelijkheden) dat je hier veel meer notities mee opslaat dan dat je in een notitieblok kwijt kunt. Als je een digitaal schrijfblok kwijt raakt is de impact in potentie vele male groter dan de (beperkte) 60 pagina's van een regulier schrijfblok.

Tuurlijk, kunnen deze 60 ook kritiek zijn, maar de impact is in de basis een stuk kleiner. En hangt niet aan het internet, natuurlijk.
Dat laatste stukje, hangt niet aan internet. Je hoeft de tab niet eens kwijt te raken, als er gevoelige informatie uit lekt, zal dat hoogstwaarschijnlijk op afstand gebeuren (dus wil je zoveel mogelijk communicatie encrypted hebben), een probleem dat het papieren notitieblok sowieso niet heeft.
Dat is appels en peren vergelijken toch? Zeker in deze prijscategorie mag je wel wat beveiliging verwachten, van een fysiek notitieblok verwacht je toch ook veel als je er 500 euro voor betaald? Bij ons op de zaak mogen er simpelweg geen vertrouwelijke gegens in notietieblokken staan, maar dat is niet te controleren, een remarkable met encryptie geeft daarbij veel meer mogelijkheden dan een fysiek notitieblok.
Zeker als al deze apparaten ook nog een gehandicapt zijn door de verplichting van een cloud dienst met alle bijbehorende security uitdagingen, zou dit een standaard onderdeel van zo'n review moeten zijn.....
Volledig mee eens. Privacy idem. Leuk dat het automatisch gesynct kan worden naar een of andere cloud-storage, maar daar heb je als organisatie vermoedelijk geen verwerkersovereenkomst mee.

In mijn mening mogen privacy en security standaar onderdeel worden van dit soort reviews.
Zou ook mooi zijn indien de notebook in een beveiligde omgeving kan draaien.

Mijn werkgever zou het niet waarderen indien ik pdf's voor intern gebruik met een clouddiienst elders zou delen.

Zelfde voor notities van meetings. Papier is in zekere zin best veilig, natuurlijk (onderweg natuurlijk wel netjes in een tas doen 😊).
Functie elders? ;)
Ik dacht exact hetzelfde. :D
Ik begrijp hieruit dat je nooit van vertrouwelijke/persoonlijke/IPO/classified gegevens hebt gehoord?
Los van de security, zou het belang van weer een abonnement moeten afsluiten om functionaliteit ook echt functioneel te laten zijn meer moeten meewegen in het advies/score van een product.
Ik heb de review niet helemaal gelezen, maar was zelf ook in de markt voor een nieuw digitaal notititieblok.

Momenteel heb ik de Boox Nova Color 3, maar die is me wat te klein.

Als iemand iets overweegt, moet je echt eens kijken naar de boox note air 3c, de Smart Scribe feature vond ik zelf wel erg mooi (perfecte rondjes, vierkantjes, etc maken, geschreven tekst naar "getypte" tekst.
Dit toestel draait "gewoon" Android 12, Play Store applicaties zijn dus ook beschikbaar.

Ook een reden voor upgrade is voor mij de fingerprint scanner op de 3c, nu moet ik steeds een code intikken.

[Reactie gewijzigd door Boy op 22 juli 2024 13:22]

Goeie suggesties en die vingerscanner lijkt mij top inderdaad!
Lees je toevallig ook een digitale krant (app) op je boox? Ben benieuwd of dat een beetje lekker werkt of het toch net niet is
Ik wilde het gebruiken om wat Tweakers en Medium blogs te lezen vanaf de bank. Kranten lees ik niet, ben niet meer zo van actief het nieuws volgen.

M'n Boox momenteel is aardig klein voor dit denk ik, dus ik denk dat de air3 C interessanter is qua formaat en ook qua snelheid + beter scherm. Maar ik durf niet met zekerheid te zeggen dat ik het dan wel ga doen.

Ik vind blogs lezen wel prima gaan op het scherm.
Ik heb zelf zo ongeveer sinds de release een Remarkable 2. De grote winst zit em in het hybride e-reader / notitieboek zijn, maar dan zit het vooral aan de e-reader kant. Als je veel PDFs moet lezen die bedoelt zijn voor A4, voor werk of studie bijv. dan brengt dit schermpaneel de goedkoopste optie (destijds) om dat op e-ink te lezen. Toch net wat fijner voor de ogen, met de stylus kan je dan mooi notities maken of passages markeren en dat synced mooi naar de apps voor mobiel/desktop. Het is dus vooral een goede PDF-reader met wat productiviteitsopties. Voor notities op 'kaal papier' gebruik ik liever een standaard iPad met paperlike screenprotector en een goedkope stylus, die werkt toch sneller en heeft betere sync opties in de standaard notitie app, alsmede een uitgebreide app store. Het voordeel van de Remarkable zit em echt in het lezen van teksten op/tegen A4 formaat.

Wil je meer functies op de Remarkable, het apparaat heeft misschien een trage soc maar draait wel Linux en er zijn allerhande tools op te installeren. https://github.com/reHackable/awesome-reMarkable hier een leuk overzichtje, er is onder andere de optie om het als een soort van e-paper wacom tablet voor je computer te gebruiken die ontzettend veel waarde toevoegt bijv.!

Ik vind dan ook dat de review een beetje de plank misslaat. Het lezen richt zich specifiek op e-books. Er wordt wel genoemd bij de Remarkable dat PDFs goed werken, maar daar blijft de focus op leesboeken terwijl PDFs voor veel meer gebruikt worden. De vergelijking met tablets (want dat zijn het) zonder e-paper wordt niet gemaakt. Ook het voordeel van het grotere scherm voor notities ten opzichte van grotere smartphones die goed met een stylus werken (bijv. de Moto G stylus). Met de andere twee apparaten ben ik niet zo bekend, maar de Remarkable 2 wordt allereerst als 'paper tablet' in de markt gezet, niet als digitaal notitieblok. Nou is een feature specifiek voor digitaal notities maken natuurlijk prima, maar dan is de keuze voor deze apparaten wat raar.
Ik gebruik nu al een aantal jaar een Remarkable 2 en zou niet meer terug willen naar pen en papier. Zeker het maken van notities en deze vervolgens te verschuiven is erg handig.

Nu kan de Remarkable 2 nog wel eens handige features of templates missen. Maar met een beetje tweaken kun je deze zelf maken en erop zetten met bijv.: Remarkable Helper 2 https://www.freeremarkabletools.com/

Daarnaast is er ook een GitHub die allerlei handige tweaks bijhoud voor je Remarkable https://github.com/reHackable/awesome-reMarkable
Ik heb ook de Remarkable 2. Ik weet niet hoe jouw apparaat het doet wanneer de accu helemaal nul is. Ik kreeg de mijne amper meer aan de praat. Gelukkig onder garantie laten verhelpen. Mijn tip na deze minder prettige ervaring. Laat de accu nooit naar nul gaan. De remarkable kan daar slecht tegen.
Ik heb een ReMarkable 2, en ben er heeeeel blij mee. Wat mij over de streep trok is het feit dat het "gewoon" Linux is. Er is helemaal niets locked, je kan standaard zonder jailbreak gewoon naar je apparaat SSH-en, en dan heb je een shell.

Je kan homebrew apps installeren, of je filesystem met FUSE mounten of sftp etc. het werkt gewoon zonder gedoe. Heerlijk.

En het "voelt" ook echt het beste van alle tablets of apparaten bij het schrijven. De extreem lage latency tussen bewegen met de stylus en verschijnen van de inkt klopt gewoon erg goed. (plus de lage afstand tussen stylus tip en scherm)

En je hoeft de dure stylus niet te kopen, je kan ook bijvoorbeeld een Staedtler Noris gebruiken. Liljkt op een potlood, goedkoop en licht lekker in de hand.
Leuk artikel maar geeft helaas een erg oncompleet beeld. Van mijn collega's hebben een paar een Remarkable 2 en de rest hebben enotes van Onyx, allemaal zelf aangeschaft. Prachtige apparaten, en v.g.m. zijn ze ook de grootste dus het zou mooi zijn om een volledigere vergelijking te zien.
Afgelopen week nog de Scribe gekocht voor 309, 32gb met premium pen (recertified). Voor dit bedrag echt wel een topper, dag lang getest maar kon er niet echt een use case voor bedenken** en om alleen te gebruiken als ereader vond ik het teveel vh goede omdat ik al een thuis heb liggen

Maw jammer dat deze niet is meegenomen in de test

** ik kon niet wennen aan het schrijven erop terwijl twee collega's het dagelijks gebruiken

[Reactie gewijzigd door SYQ op 22 juli 2024 13:22]

Is het bij de Kobo toevallig niet zo dat 1 wijziging in de config op het apparaat dat probleem oplost. Ik heb dat bij mijn e-reader gedaan en kan nu alle gearceerde tekst zonder problemen exporteren?

In het bestand Kobo ereader.conf

FeatureSettings
ExportHighlights=true

[Reactie gewijzigd door Aeternum op 22 juli 2024 13:22]

Ik was even heel blij met de RM2, maar met PDFs werkt hij niet zo lekker.
De export vanuit RM2 naar PDF is namelijk zo plat als een dubbeltje - letterlijk.
Er zitten in de geexporteerde PDF geen lagen, en commentaren / annotaties kan je (daarom?) ook niet geindexeerd zoeken.

heb je net een week een boek doorgenomen en geannoteerd, exporteer je de boel, en kan je dus geen index zien van highlights die je hebt gemaakt.
Voor mij een reden om het apparaat direct terug te sturen...
Ben uitermate tevreden over de Rm2 inclusief de pdf import, export en bewerk functies.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.