Alle drie de elektronische notitieblokken hebben een e-inktscherm en dat is bij uitstek geschikt om boeken op te lezen. Hoewel alle drie de apparaten in de basis hetzelfde scherm hebben, zijn er grote verschillen als het op het lezen van e-books en het maken van notities erbij, aankomt.
Lenovo
De Lenovo Smart Paper is, zoals eerder in dit artikel genoemd, eigenlijk een Android-tablet met een E Ink-scherm. In principe kun je er iedere e-bookleessoftware op zetten, mits je ergens het juiste apk-bestand kunt vinden en het aandurft om dat op de Smart Paper te installeren. Een appstore is niet voorgeïnstalleerd, dus via die weg installeren, kan niet. Voor de meeste tweakers zal dat niet zo'n probleem zijn, via USB kopieer je met gemak een apk'tje naar de tablet.
Het is ook aan te raden om een andere applicatie te installeren als je graag boeken leest, want Lenovo heeft de onbegrijpelijke keuze gemaakt om de app van eBooks.com mee te leveren. Door een bestaande app te pakken, maakt de fabrikant zich er lekker makkelijk vanaf, maar ze waren bij Lenovo even vergeten dat de app gemaakt is voor smartphones en tablets met een lcd of oledscherm. Als je een bladzij omslaat, krijg je op een lcd of oledscherm een soort animatie van een omslaande pagina te zien. De verversingssnelheid van het E Ink-scherm van de Smart Paper is te langzaam om dat te laten zien, waardoor je eerst de helft van de volgende pagina te zien krijgt en dan pas de hele pagina. Bovendien lijken elementen van de interface niet mooi te schalen met de resolutie van Lenovo's tablet, waardoor ze er niet scherp uitzien.
Het gebruik van een app van een derde partij zorgt er ook voor dat je de Lenovo Smart Paper niet kunt gebruiken om aantekeningen in e-books te maken, tenminste, met de bijgeleverde stylus. Aantekeningen kun je enkel met het virtuele toetsenbord maken.
ReMarkable
De reMarkable biedt ook de mogelijkheid om e-books te lezen, maar blijkt daar ook niet helemaal voor gemaakt te zijn. Het toevoegen van e-books gaat eenvoudig via de reMarkable-applicatie, door middel van drag-and-drop, maar je kunt daarbij alleen kiezen voor drm-vrije EPUB-bestanden. Als je vervolgens in de cache van de applicatie gluurt, blijkt ook waarom dat het geval is. De reMarkable kan eigenlijk geen EPUB-bestanden lezen, maar ieder boek dat je toevoegt, wordt eerst naar een pdf geconverteerd. Wellicht is die keuze gemaakt omdat het pdf-formaat meer vrijheid biedt om aantekeningen in documenten te maken. Dat werkt dan ook erg goed: je kunt op de reMarkable op iedere pagina in je e-book schrijven en tekenen; je kunt zelfs extra pagina's eraan toevoegen, bijvoorbeeld om die aantekeningen uit te werken.
Maar als je gewoon een boek aan het lezen bent, is dat pdf-formaat minder handig. Op het moment dat je bijvoorbeeld het lettertype of de regelafstand van je e-book verandert, gaat de tablet de pdf opnieuw genereren en dat duurt lang. Heel lang. In een test duurde het veranderen van het lettertype bij een EPUB van 630 pagina's liefst 3 minuten. In de twee andere testen die ik daarna met de stopwatch deed, kwam ik op 53 en 55 seconden uit. Maar goed, 50 seconden of 3 minuten: het is allebei niet echt acceptabel wanneer je een boek wilt lezen, zeker omdat je bij de meeste e-books eerst even aan het wisselen bent tussen de verschillende lettergroottes en regelafstanden voordat je begint met lezen.
Nog een nadeel wanneer je met lezen begint, is de afwezigheid van achtergrondverlichting. Alle e-readers hebben dat tegenwoordig en hoewel de reMarkable niet primair bedoeld is als e-reader, is achtergrondverlichting in meer situaties prettig. Je zit immers niet altijd in een helverlichte vergaderzaal.
Kobo
Dat de Kobo Elipsa 2E van de drie het beste geschikt is voor e-books, is geen wonder. Kobo maakt al jaren e-readers en beheert ook een grote e-bookwinkel. Zoals eerder in dit artikel benoemd werd, is de interface van de Kobo Elipsa vrijwel hetzelfde als die van Kobo's gewone e-readers. E-books kun je dus in de winkel kopen, maar je kunt ze ook met behulp van een computer en een USB-kabel op de Elipsa zetten.
Het lezen op de Elipsa is, zodra je aan het grote formaat gewend gewend, erg prettig. Je kunt lettertypen, lettergrootte, regelafstand en dergelijke met een handomdraai aanpassen. De Kobo is daarnaast voorzien van achtergrondverlichting, die in kleurtemperatuur kan variëren, waardoor je 's avonds voor het slapen gaan prettig warm licht te zien krijgt. Koop je een e-book in Kobo's winkel, dan laat de de Elipsa ook leuke statistiekjes zien, bijvoorbeeld hoe lang hij inschat dat je nog bezig bent met een hoofdstuk of met de rest van het boek.
Je kunt op de Kobo ook aantekeningen maken in e-books. Met je vinger kun je een stuk tekst selecteren en markeren en er eventueel een aantekening bij typen. Dat kan op gewone e-readers van Kobo ook, maar bij de Elipsa kun je ook de stylus gebruiken om die selectie te maken door het knopje aan de zijkant ingedrukt te houden. Bovendien kun je met de pen op de pagina's van het boek tekenen. Het grote nadeel aan de Kobo is dat er geen officiële manier is om de aantekeningen vervolgens te exporteren. Je kunt ze via een soort inhoudsopgave makkelijk terugvinden op het apparaat zelf, maar exporteren, zoals bij de reMarkable, gaat niet.