De vijf e-readers in dit artikel hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen, maar als je je op dit moment afvraagt welk van de vijf je moet kopen, bedenk dan waar je de e-reader voor wilt gebruiken. Moet hij 'gewoon werken', omdat je er boeken op wilt lezen en verder niets, dan kom je uit bij de Kindle, Kobo of Tolino. Wil je meer functionaliteit, dan is er de PocketBook en als je zelfs apps wilt installeren, is er de Boox.
In de categorie 'gewoon boeken lezen' is de eerste de Kindle. Daarmee kun je met een abonnement ook onbeperkt lezen en naar boeken luisteren, maar niet in Nederland. Het lees- en luisterabonnement kun je niet met Nederlandse accounts afsluiten. Wat ook vervelend kan zijn, is het hobbeltje dat Amazon heeft ingebouwd als je epub-bestanden op je Kindle wil lezen. Een andere tegenvaller is dat de temperatuur van de frontlight niet is aan te passen. Wil je dat wel, dan zul je een duurder model moeten kopen. De Kindle is daarom vooral interessant voor wie in het Amazon-ecosysteem zit en op die site regelmatig een boek aanschaft.
Aan de andere kant van het spectrum zit de Onyx Boox Poke 5. Dit is de 'tweakbaarste' e-reader, die Android draait, microSD slikt en de mogelijkheid heeft om apps te sideloaden, en waarop je heel veel zelf kunt configureren. Het enige wat ontbreekt, is een ingebouwde boekwinkel met recente titels, al biedt de e-reader via een omweg langs de Play Store wel toegang tot veel verschillende winkels. Wil je gewoon 'boeken lezen', dan kun je beter verder kijken dan de Boox. Vind je het niet erg om wat meer uit te geven, de Boox is immers de duurste, dan biedt de Boox de meeste functionaliteit.
De PocketBook heeft niet zo intimiderend veel instelmogelijkheden als de Boox, maar biedt softwarematig toch wat meer dan de andere e-readers, waaronder een RSS-reader en vier spelletjes. Uniek zijn de fysieke knoppen, zodat je zeker weet dat je een pagina hebt omgeslagen, ook als het e-inkscherm even niet snel reageert. De PocketBook werkt samen met de Bruna-webwinkel, maar die samenwerking is minder innig dan bij Amazon, Kobo en Tolino. Gekochte boeken worden bijvoorbeeld niet automatisch gesynchroniseerd. Hij is wel waterdicht, dus veilig naast het zwembad te gebruiken.
Voor het Nederlandstalige publiek dat zo eenvoudig mogelijk een boek wil aanschaffen en lezen, is een e-reader van Kobo of Tolino de beste keuze. Hardwarematig verschillen ze niet, maar deze twee zijn in tegenstelling tot de andere drie van het nieuwe Carta 1300-scherm voorzien, wat met name te merken is aan de snelheid waarmee je een bladzij omslaat. De Tolino werkt samen met de Libris-boekwinkels, terwijl de Kobo met de eigen Kobo-winkel en bol.com samenwerkt. Bij de Kobo kun je ook een abonnement op onbeperkte consumptie van e-books en/of luisterboeken afsluiten, al is het goed om te vermelden dat die abonnementen niet de hele catalogus omvatten.
Meer gemak of meer zelf aan de e-reader kunnen tweaken, dat zijn de uiteinden van het continuüm van keuze waarop deze vijf e-readers liggen. Dat betekent ook dat er deze zomer voor ieder wat wils is.