Samengevat
De instap-Kindle is met een prijs van 110 euro een goedkope e-reader die bovendien prima samenwerkt met de Amazon-boekwinkel. Koop je epubs bij andere winkels, dan zul je wat moeite moeten doen om ze alsnog op je Kindle te krijgen. Het grootste nadeel aan de Kindle is dat je de kleurtemperatuur van de frontlight niet kunt instellen, waardoor hij altijd fel wit is. Ook kun je in Nederland geen boekenabonnement, of luisterboekenabonnement afsluiten.
Amazon maakt al sinds 2007 Kindle-e-readers en dit 6"-model, dat gewoon 'Kindle' heet, draait al sinds 2022 mee. Het is de elfde generatie, kost 110 euro en is daarmee de goedkoopste in deze vergelijking. Zoals de Kobo voor Kobo's eigen boekwinkel is gemaakt en de Tolino samenwerkt met Libris, is de Kindle gemaakt voor Amazons eigen e-books. Toch voelt het ecosysteem van Amazon nog wat geslotener aan dan dat van Kobo en Tolino. Bij die laatstgenoemde e-readers kun je bijvoorbeeld je eigen boeken in epub-formaat via USB zelf naar de e-reader kopiëren. De Kindle slikt niet zomaar epubs.
Er zijn twee manieren om je boek alsnog op de Kindle te krijgen. De eerste is om je boek te uploaden naar je Amazon-account, dat via 'send to Kindle' het boek converteert, waarna het automatisch op je met wifi verbonden Kindle verschijnt. Dit werkt voor veel bestandsformaten, maar niet voor stripboeken in cbz-formaat. Daarvoor kun je wel optie twee gebruiken. Dat is om met behulp van software als Calibre het boek te converteren naar het mobi-formaat, dat Kindles wel begrijpen. Het eigen bestandsformaat is dus niet onoverkomelijk, maar wel een klein hobbeltje dat Amazon opwerpt om je aan te sporen Amazons eigen boekwinkel te gebruiken.
Interface en mogelijkheden
De interface van de Kindle is de eenvoudigste van de vijf geteste e-readers. Dat kun je als een voordeel en als een nadeel zien. Het onbetwiste voordeel is dat het bij de Kindle alleen om boeken draait. De bovenste helft van het startscherm wordt ingenomen door de boeken die je al in je bibliotheek hebt zitten en die je kunt beginnen te lezen. De onderste helft is gevuld met boeken die je aan zou kunnen schaffen bij Amazon. Wat instellingen betreft kun je het frontlight feller en zachter zetten, en schakelen naar een donkere modus. Je kunt woordenboeken downloaden en dan heb je het wel gehad wat de functionaliteit van de Kindle betreft.
Het draait allemaal om boeken lezen en dat gaat prima op de Kindle. Er zijn genoeg opties om de regelafstand, marges en een van de tien lettertypes in te stellen. De Kindle biedt ook de optie om een boek in portretmodus te lezen. Het grootste nadeel aan de Kindle merk je als je 's avonds het frontlight inschakelt, want dat biedt niet de optie om de kleurtemperatuur aan te passen en daardoor zit je altijd naar 'blauwwit' licht te kijken. Duurdere Kindles hebben deze optie overigens wel.
De Kindle is officieel in Nederland te krijgen, maar de e-reader is eigenlijk het interessantst als je buiten Nederland woont, want dan heb je toegang tot diensten die je bij ons niet kunt krijgen. Onbeperkt lezen met Kindle Unlimited bijvoorbeeld, is in Nederland niet te krijgen. Audible, Amazons dienst voor luisterboeken is ook ontoegankelijk als je een Nederlands Amazon-account hebt. Een oplossing is een Amerikaans Amazon-account, maar daar wordt het boekenaanbod dan ook op afgestemd en dan zul je weinig Nederlandse boeken tegenkomen.
Zit je in het Amazon-ecosysteem, dan kun je, helemaal met een Amerikaans account, veel plezier hebben van de Kindle. De Amazon-boekwinkel is bovendien groot, helemaal als het om Engelstalige boeken gaat. Je kunt ook prima Nederlandstalige boeken kopen op Amazon, maar een abonnement is vooralsnog niet beschikbaar. Download je je boeken elders, dan is de Kindle niet echt een aanrader, want het alomtegenwoordige epub-formaat wordt niet zonder meer ondersteund.