Door Eric van Ballegoie

Reviewcoördinator

Kobo Elipsa Review

Grote e-reader met schrijfaspiraties

29-09-2021 • 06:00

88

Singlepage-opmaak

Conclusie

De Kobo Elipsa is een erg goede e-reader met vrij goede aantekeningenfuncties als toevoeging. Het 10,3 inch grote e-ink-scherm leest heel prettig en maakt het mogelijk om veel tekst in een goed leesbaar formaat weer te geven. De reader kan in portret- en landschapsmodus worden gebruikt en beschikt over dimbare, maar altijd relatief blauwe, achtergrondverlichting. De Elipsa ondersteunt een breed scala aan bestandsformaten en dankzij de ingebouwde wifi-functionaliteit en Dropbox-, Kobo-store- en Bol.com- ondersteuning is het overzetten van eigen bestanden en het kopen van boeken een vrijwel frictievrije ervaring.

De aantekeningenfunctie van de Elipsa zal niet voor iedereen van toegevoegde waarde zijn. Aantekeningen in e-books en pdf’s maken het makkelijk om later belangrijke passages terug te vinden. Aantekeningen op EPUB-bestanden kunnen niet geëxporteerd worden, bij niet-beveiligde PDF's is dat wél mogelijk. Gebruik je de tablet als digitaal notitieblok, dan is het ook mogelijkheid om die losse aantekeningen te exporteren, waarbij je afhankelijk van het type notitieblok onder andere kunt kiezen om handgeschreven notities automatisch in tekst om te zetten.

De vraag is natuurlijk of dat alles de Kobo Elipsa 399 euro waard maakt. In vergelijking met andere 10,3 inch grote e-readers met notitiefunctionaliteit is de Elipsa competitief geprijsd. De Onyx Book Note Air is enkele tientjes duurder en de ReMarkable 2 die wij eerder testten is inclusief pen en cover zelfs aanzienlijk duurder. Ook de Pocketbook InkPad X, die geen aantekeningenfunctionaliteit biedt, is gemiddeld duurder dan de Kobo Elipsa, waardoor het de goedkoopste 10,3 inch grote e-reader van dit moment is.

Vooralsnog verkoopt Kobo de Elipsa alleen als ‘Elipsa Pack’ met daarbij ook de sleepcover en de stylus. Wellicht komt er op een later moment ook een non-packversie waarbij die accessoires ontbreken zodat de prijs enkele tientjes lager kan uitkomen. Ook voor de huidige prijs van 399 euro is de Elipsa wat ons betreft een uitstekende keuze als je op zoek bent naar een e-reader met een groot scherm.

Update 25-9 15:00 uur: Opmerking toegevoegd dat het exporteren van aantekeningen op niet-beveiligde PDF-bestanden weldegelijk mogelijk is. Tekst van de review is hierop aangepast.

Reacties (88)

88
88
71
5
0
16
Wijzig sortering
Mooi apparaat en fijn zo'n groot scherm, maar voor mij toch net iets te duur voor een e-reader. Vooral het niet kunnen exporteren van aantekeningen op pdf's valt mij tegen.

Zelf heb ik sinds kort de Kobo Libra H2O. Daar lees ik zo nu en dan ook pdf =-bestanden op zodat ik die niet hoef te printen. Ik doe dit door ze via de browser vanaf mijn mailaccount te downloaden (dus hotmail.com, gmail.com etc.). Dat is een mogelijkheid die niet in het artikel genoemd wordt, maar wel redelijk goed werkt. PDF's bekijken via de Pocket-app kan helaas niet. De Pocket-app is vooral voor het opslaan van webpagina's.
Ik dacht hetzelfde, als je het niet met aantekeningen kunt exporteren, dan is dat onhandig want beperkt de bruikbaarheid enorm. Je kunt geen feedback delen met een collega of klasgenoot, of met jezelf over meerdere apparaten.

Voor mijn gevoel zijn ze te snel geweest om het product te lanceren en kun je dit via een software update repareren. Alleen zijn alle reviews er dan al die vertellen dat het niet kan en potentiële kopers afschrikken. Maar misschien is het een soort proefballonnetje, of er voldoende markt voor is.

Ik ben ook benieuwd of Amazon hier in mee gaat, grote e-readers met pen, dat is met Kobo een van de grootste aanbieders van e-readers wereldwijd.
Ik heb ergens een regel erbij gezet in een ini bestand op de kobo reader. De functionaliteit zit er namelijk wel in.

https://www.epubor.com/export-kobo-highlights-and-notes.html

De bovenste optie werkte voor mij.
-edit- Ik heb de optie met de sqlite nooit geprobeerd, maar mocht je die willen testen dan zou ik heidisql aanraden om de database uit te lezen.
-edit2- ik heb een h20 maar ik gok dat het niet veel zal uitmaken.

[Reactie gewijzigd door Aeternum op 22 juli 2024 17:11]

Mooi dat het via een tweak kan, maar wel jammer dat we het moeten Tweaken om op te lossen, maar daar zijn we tweakers voor ;)
Mijn gok zou zijn dat er in sommige gevallen iets fout gaat, dus ze hebben het uitgezet, of dat het iets is met licenties die ze op deze manier ontwijken te betalen. Belangrijkste is dat het werkt, en er een beter betaalbaar alternatief voor de Remarkable is. Zou mooi zijn als de auteur dit wil toevoegen in de tekst @Eric van Ballegoie als work around voor een van de minpunten?
Maar de Remarkable 2 is toch ook 400 euro? Of in welke gevallen is hij betaalbaarder?
Met pen en cover komt de Remarkable (met pen met eraser en book folio cover) op 597 euro, bijna de helft duurder dan de Kobo Elipsa Pack
Ow wow, dat is wel een verschil idd.

Ik ben op zoek naar een nieuwe e-reader, lees nu 's avonds nog op een erg oude, ooit gratis gekregen e-Reader (dit 6" ding: https://blog.the-ebook-re...-8-icarus8-ebook-readers/)

Ik heb daarnaast een soort Rocket Book (wisbaar notititeboek), maar merk dat ik 'm niet vaak uitwis en het soms een zooitje wordt qua organiseren. Ik wil een dagoverzicht kunnen maken wat ik moet doen vandaag, lange termijn planning en zo.

Nu lijkt me deze eigenlijk wel een mooie oplossing. Een verder op induiken. Kan ik boeken lezen en bovenstaand combineren in 1 apparaat

[Reactie gewijzigd door Boy op 22 juli 2024 17:11]

Volgens deze kobo help site zou je wel aantekening kunnen exporteren voor "non-protected PDF files" (PDFs zonder DRM). Wel moet je dan eerst je KOBO met een kabel aansluiten op je pc.
Vooral het niet kunnen exporteren van aantekeningen op pdf's valt mij tegen.
Valt tegen? Het is absoluut gestoord dat je ereader uitbrengt met stift om te schrijven maar dan die notities niet terug kunt sturen zonder de boel te tweaken! Begrijp ik het echt goed? Heeft Kobo het voor elkaar gekregen dat ik een .pdf van commentaar voorzie en die dan niet aan de collega terug kan sturen???
Ik ben al tijden op zoek naar een upgrade van mijn Kindle waarmee ik ook .pdfs kan bewerken, maar de complete industrie lijkt doelbewust die mogelijkheid te saboteren: hier weer geen notities export, bij de Fujitsu/Remarkable geen licht, bij Boox weer crappy software (net als hier dus!).
Het wachten is nu nog op een e-reader die geen hoofdletters kan weergeven of die standaard vast verlijmd tegen een stoeptegel worden geleverd...
Dat de lichtkelur niet aan te passen is is jammer, en dat de browser niet geweldig is (in welk opzicht? ik verwacht geen videos). Ook blijkt uit de review niet of de Elipsa goed met grfische .pdfs om kan gaan (pan/zoom).
Ik heb de Elipsa nu een aantal weken in gebruik en kan me volledig vinden in deze review. Het notitie maken gebruik ik eigenlijk niet, dus de minpunten uit deze review vervallen voor mij (ik zie het als grote e-reader). Tijdens mijn zoektocht naar een grote e-reader zag ik de ReMarkable 2 eigenlijk niet als optie omdat deze geen verlichting heeft wat bij lezen in de donker niet handig is. De Boox Note Air was wel een optie, maar duurder en dan heb je er nog geen case bij. Bovendien heb ik al een Kobo Plus abonnement wat goed integreert. Op de Boox Note Air kun je wel de Kobo app (of bijvoorbeeld Kindle app) installeren uiteraard.

Dat er geen oranje/gele verlichting op zit mis ik niet, omdat ik de Kobo Aura Edition 2 had en die had dat ook niet. Ook het gebrek aan fysieke knoppen is geen probleem vind ik, bladeren via een tik op het scherm gaat prima. De magnetische cover is trouwens heel makkelijk te verwijderen, dus die trek ik er meestal gelijk af als ik hem openklap zodat hij net iets lichter wordt (cover terugplaatsen is heel eenvoudig door de magneten, zelfs in het donker).

Op een website als Tweakers had ik wel verwacht dat er in een review ook aandacht wordt besteed aan "tweakability". Een van de 1e dingen die ik heb gedaan met de Elipsa is KOReader installeren (inclusief KFMon en NickelMenu). Voor het lezen van e-books gebruik ik gewoon de ingebouwde reader van Kobo zelf, maar voor strips in CBZ format bijvoorbeeld is KOReader veel sneller en heeft meer opties om de weergave te tweaken. Zwart-wit strips (zoals manga of The Walking Dead) zien er perfect uit op de Elipsa. Ook kleuren strips zien er op het zwart-wit scherm goed leesbaar uit hoewel je afentoe met de instellingen zult moeten spelen afhankelijk van het kleurgebruik in de strip.

Al met al een zeer tevreden Elipsa gebruiker hier :)

[Reactie gewijzigd door Plymp op 22 juli 2024 17:11]

Boox maakt mooie e-readers maar als je kobo of amazon prime gebruikt zit je vast aan android apps die weer niet geschikt zijn e-ink displays (o.a. onnodige animaties).

Of je moet overal weer de DRM vanaf halen. Dat vind ik dan weer teveel gedoe.

Ik heb een entry level kobo en zou niet weten waarom ik groter/duurder moet. Ik lees ongeveer 3-4 boeken per maand enkel tekst.
Het is vooral nuttig voor het lezen van PDFs, dat gaat bij 10+ inch pas lekker vaak. Gebruik zelf een Remarkable voor mijn werk waar ik veel PDFs moet lezen.
Ik gebruik Amazon Kindle op een Boox Note 3, en het werkt best goed. Je moet wat tweaken met de refreshrate, maar ik ben er wel gelukkig mee.
https://youtu.be/Tpgk1zqjsF8?t=177 zijn de trage reacties in deze video met pinch-to-zoom momenteel verbeterd? De video is van Juli, dus kan me voorstellen dat er al SW updates zijn geweest.
Het lijkt bij mij net iets soepeler te gaan, maar dat zal wel liggen aan de PDF die je op dat moment open hebt staan. Het is absoluut niet zo soepel als op zijn ReMarkable 2.
Klopt, ik heb al een hele tijd een remarkable. En allebei een e- reader. Het lukt tot op heden geen fabrikant beide apparaten goed te combineren terwijl het wel mogelijk zou moeten zijn. De boox was het ook niet voor mij.

Blijft bijzonder want hardwarematig verschillen de apparaten niet veel en gaat het dus gewoon om de software.
Er wordt in de review aangegeven dat het niet mogelijk is om aantekeningen te exporteren.

Volgens deze kobo help site zou dit wel moeten kunnen voor "non-protected PDF files" (PDFs zonder DRM).

@Eric van Ballegoie Zou dit eventueel gecheckt kunnen worden? Want dan zou (in ieder geval voor mij) een heel groot minpunt wegvallen dat genoemd wordt in deze review.

[Reactie gewijzigd door Marbh op 22 juli 2024 17:11]

Dat klopt inderdaad, ik heb dat tijdens mijn testperiode niet goed gezien, of Kobo heeft deze functionaliteit met een recente firmware aangepast. Ik heb het zojuist opnieuw gecheckt: Aantekingen op niet-beveiligde PDF-bestanden worden inderdaad in de PDF zelf opgeslagen, en die PDF kan je vervolgens via USB naar de PC overzetten. Ook wordt de bewerkte PDF automatisch met Dropbox gesynchroniseerd als Dropbox de bron van het bestand is, wat in de praktijk dus nóg makkelijker werkt.

Tekst van de review is aangepast en ik heb onderaan de conclusie een update gepost.

[Reactie gewijzigd door Eric van Ballegoie op 22 juli 2024 17:11]

Toch heel apart dat het topmodel van Kobo functies moet missen die je in de Libra en Forma wel terugvindt. Oranje/gele achtergrondverlichting voor ‘s avonds en knoppen voor navigatie zijn toch vrij essentieel vind ik.
Dat lijkt mij een kwestie van smaak. Ik heb zelf een kobo zonder knoppen en ik vind dat dat fantastisch werkt. Waarom zou je mechanische onderdelen willen hebben?
zelf een sony met knoppen gehad en toen die eindelijk overleed een Kobo zonder knoppen gekocht. Ik mis mijn sony nog elke dag. Een fysieke knop werkt voor bladeren werkt zoveel fijner. het scherm van mijn Kobo is verdeeld in gebieden en ik klik snel mis. Zeker als ik naar een menu moet of verlichting wil aanpassen.

Ook (en dit klinkt heel lui) moet je elke als een bladzijde wil omslaan je hand optillen. Gezien het kleine scherm en mijn snelle lezen is dat niet comfortabel. Als je gewend bent je duim op de next knop te laten liggen. Fysieke knoppen zijn ergomomisch eigenlijk altijd beter.
Ben dat zeker met je eens gebruik dan ook al enkele jaren de: https://tweakers.net/e-re...ad-3_p807145/vergelijken/ helaas is deze sindsdien met 50 euro in prijs gestegen wel hebben ze tegenwoordig ook kleuren Ereaders
Gezien het kleine scherm en mijn snelle lezen is dat niet comfortabel.
Daarentegen heeft de Elipsa wel een groot scherm, dus op deze zou je minder vaak pagina's om hoeven slaan. De Elipsa heeft aan de rechterkant een grotere bezel. Daar rust mijn rechter duim op tijdens het lezen en als ik de pagina om wil slaan dan til ik alleen mijn rechterduim op en tik op het scherm. Je hele hand optillen is dan wat overdreven (het is niet alsof ik nu een heel gespierde hand of duim heb :+ ).

[Reactie gewijzigd door Plymp op 22 juli 2024 17:11]

Het ontbreken van de adaptieve backlight viel mij ook direct op in deze review - mijn Libra heeft dit, en ik zou echt niet zonder willen. Daarnaast mis ik of deze waterdicht is, zoals de Libra H2O, en daarvoor de Aura H2O
De Pocketbooks hebben die dingen, plus wat nice is, is dat het een open platform is. Die fysieke knoppen zijn echt fijn voor prettig navigeren.
Ik heb zelf een Kobo uit 2013 die wel onverwoestbaar lijkt, maar mijn ouders, zus en vriendin hebben in korte tijd al veel garantiegevalletjes gehad met hun Kobo. Hierdoor twijfel ik wel of een Kobo een betrouwbare aanschaf is.

Ook misschien goed om op te merken, Kobo Plus heeft wel veel boeken maar je kunt op de reader niet lekker door de collectie bladeren. Er zijn een paar standaard categorien met een vast aantal titels erin. Hierdoor ga ik vaak via de reguliere store boeken zoeken en daar worden dan weer vooral de nieuwe en populaire titels gepresenteerd die buiten het abonnement vallen.
Ik heb er inderdaad drie retour moeten doen. Bij twee van de drie was het mijn eigen onvoorzichtigheid. Ik had hem in m'n kontzak en bij het bukken kwam er kracht op het apparaat te staan. Je zou denken dat hij daartegen zou kunnen, maar dat.kon hij kennelijk niet. Zolang je er voorzichtig mee bent, zoals ik nu ben, gaat hij lang mee.
Ja, omdat het scherm enigszins flexibel is (minder hard dan een telefoon/tablet) zijn dat soort dingen wel een risico. Wij hebben dit ook een keer gehad, maar dat wijt ik dus niet aan Kobo (was gewoon duidelijk abuse van onze kant).

Ik ben nooit echt voorzichtig met dit soort spul; schuif hem gewoon onder het bed of stop hem in mijn jaszak, het is ook weer niet zo dat het van suiker is. Wat niet helpt is dat de cover zwaarder is dan de e-reader en vooral relatief dik, dus ik peuter hem er vaak uit. Onderweg stop ik hem dan wel terug, maar thuis ben ik veel minder netjes :+
Dit lees je inderdaad ook terug op de gebruikersreviews, zonde! Persoonlijk hebben wij daar geen last van met allerlei verschillende Kobo apparaten van allerlei generaties. Ik ben eerder toe aan een nieuwe dan dat de Kobo stuk is. Hij gaat nu ook maar niet stuk terwijl ik een 8 of 10" wil :+
Hier dezelfde ervaring. Mijn vrouw en ik hebben een 2013 model Kobo wat nog steeds uitstekend werkt en software updates krijgt terwijl mijn moeder alweer aan haar tweede Kobo bezig is.
Wij hebben zowel met oudere als nieuwere Kobo's gelukkig geen issues.
Ik vraag me af of deze e-reader hiermee kan gaan concurreren met de iPad op het gebied waar, met name, de iPad Pro nu de absolute koning is: Vervanging van papieren bladmuziek. Voorwaarde is dan wel dat het omslaan van pagina's snel gaat en ook via bluetooth bestuurd kan worden. Daarnaast zou 12" beter zijn. Deze Kobo is wel aanzienlijk aantrekkelijker geprijsd dan een iPad Pro voor dit gebruik though.
Iemand enige kijk op hoe snel pagina's omgeslagen kunnen worden en of dat ook via bluetooth kan?
Ik denk dat je dan toch eerder uitkomt bij een product als Gvido Digital Music Score (https://www.gvidomusic.com/). Heeft een bijpassende Foot Switch met bluetooth om de pagina om te slaan. Maar dat is niet te vergelijken met een e-reader, e-note of iPad. Kost wat, maar dan heb je ook wat.
Helaas, heb deze Gvido gebruikt en geretourneerd, want de software is pure bagger.
Is het geld (best een hoop) niet waard.
Jammer, want prachtig apparaat en 2 bladzijden naast elkaar op het juiste formaat.

Ik gebruik al jaren een oude NotePro12.2, dat bevalt heel goed, s-pen zit erin, zeker rap genoeg voor dit gebruik en het scherm is prachtig en bij het zingen in een duistere zaal of kerk ook omgevingsconform te dempen en alsnog goed leesbaar.

Blijf uitkijken naar een e-reader, maar dan op 12 of 13 inch formaat, kan interessant zijn als de prijzen wat gaan zakken, want alleen voor bladmuziek moet het echt kloppen.
Kost wat, maar dan heb je dus niks. Ik zie inderdaad dat de CPU in de Gvido tegenvalt. Maar als je toch in die prijscategorie bereid bent te kijken dan is een PadMu 3 Lumi met dual screen misschien een optie. Die CPU zou het heel wat beter aan moeten kunnen en daar zijn ook bluetooth pedalen voor te krijgen. Ze hebben ook een versie met 1 scherm die iets betaalbaarder is. Qua hardware is dat gewoon een Boox Max Lumi met een aangepaste Android 10 en wat extra apps (de dual screen is gewoon 2 gekoppelde Max Lumi's met als voordeel dat pagina's dan gelijktijdig om slaan).

Disclaimer: geen ervaring met bladmuziek, maar volg e-reader nieuws al een tijdje
Ik vermoed dat dit ding veel te traag is. De CPU van een E-reader is een spaarbrandertje, wat een issue is met PDF's en andere plaatjes (helemaal als je moet zoomen!).
Daar ben ik dus ook een beetje bang voor. Als je van pagina wisselt, moet de volgende er wel echt onmiddelijk staan. Met een iPad gaat dat goed, maar het blijft een prijzige oplossing.
Misschien ook wel handig om naar een voorbeeld bladmuziekje te linken? :) En hoe doe je dat precies via BT?
Je kunt je bladmuziek gewoon scannen naar een PDF. Tegenwoordig krijg ik ze meestal als pdf aangeleverd trouwens om zelf uit te printen. Als voorbeeld, pak een song die je leuk vindt en Google op de songnaam met pdf erachter. Voor pedalen moet je bijvoorbeeld aan dit soort dingen denken.
Maar dan moet je device dus wel Bluetooth ondersteunen.
(oeps, per ongeluk op submit gedrukt)

[Reactie gewijzigd door Frenziefrenz op 22 juli 2024 17:11]

Ik begrijp dat mensen al bt-toetsenborden hebben gebruikt, dus vermoedelijk zal zoiets dan wel werken. Als ik het plaatje goed begrijp lijkt dat pedaal om iets te gaan wat desgewenst page up/down, pijltjes up/down of pijltjes left/right uitstuurt. Maar ik begrijp dat het in de kernel momenteel niet helemaal je van het is wat bt power management betreft, dus misschien is het sowieso nog niet betrouwbaar genoeg.

Qua snelheid zit je altijd beter bij KOReader of Plato, maar op Kobo nog zonder bt. De snelheid van de cpu op zichzelf is niet het hele verhaal. Als je slim bent render je de volgende pagina bv. alvast vooruit. Maar de rendersnelheid kan hoe dan ook heel sterk afhangen van hoe je het precies opslaat.
Grootste manco aan deze review: hoe verwerk/importeer je Kindle boeken.. Daar was vroeger een workaround middels Calibre voor maar dat werkt sinds een tijdje niet meer ?

Zelf ben ik erg te spreken over de Kobo readers ivm groter formaat tov kindle readers, maar de meeste content is voor mij echter op amazon/kindle te vinden…
Ik zag in de review staan dat deze ereader ook met het mobi-formaat om kan gaan. Ik zit nu juist nog te wachten op een kindle die ook met epub kan omgaan :-)
Ja, de gescheiden eco-systemen zijn echt hinderlijk, je wordt bijna gedwongen twee apparaten te kopen of allerlei (formeel) illegale activiteiten uit te voeren om je gekochte content op je apparaat te krijgen.

Ik snap de beveiligingen deels wel, maar het blijft superhinderlijk voor de te goeder trouw zijnde gebruikers.
Ja, De-DRM tools en Calibre zijn eigenlijk onmisbaar (voor beide ecospheren). Het kan zonder, maar dan mis je de Amazon bibliotheek en soms kan je echt alleen maar daar terecht (hoezeer Amazon ook een k.l.o.t.e bedrijf is wat je zoveel mogelijk moet mijden). En bij Kindle mis je de Bol.com (Rakuten/Kobo) store die heel veel Nederlands heeft, wat zeker voor Nederlandse literatuur en kinderboeken wel een ding is.

[Reactie gewijzigd door roffeltjes op 22 juli 2024 17:11]

ja, vroeger kon dat wel (heb ik idd vaak gedaan) met de juiste versie van kindle + drm tools maar op een gegeven moment werkten de DRM tools niet meer..Wellicht dat het nu weer werkt maar dat zou ik dan weer uit moeten zoeken.
_Als_ het werkt is het wel te doen, maar ik zou eigenlijk dolgraag op 1 device van beiden ecosystemen gebruik willen maken (Amazon alsmede Kobo/Rakuten)
Calibre 4 en Kindle 1.17.00 werkt 100% zeker, gisteren nog een boek omgezet ;)

Als de DRM tools het niet meer deden was dat vrijwel zeker een kwestie van een (stealth!) update van de Kindle app, dat is eigenlijk best smpel te omzielen door weer een lage versie te pakken. Daarnaast was er een klein gaatje met de overgang naar Calibre 5, maar dat schijnt al te zijn opgelost (al zit ik nog op Calibre 4).

Sowieso doe ik alles via Calibre, of het nou Rakuten is of Amazon.

Er gaat sowieso nooit een dag komen dat die ecosferen native op één device gaan werken.

[Reactie gewijzigd door roffeltjes op 22 juli 2024 17:11]

Ja - het probleem kwam bij overgang van Calibre 4 naar 5 naar voren. Had echter geen zin om te downgraden
Dat is opgelost:

https://github.com/appren...tools/releases/tag/v7.2.1

Ik zou nog steeds niet hoger gaan dan kindle 1.17.00 (desnoods even deinstalleren en de juiste versie installeren).
Dank - gelukkig heb ik de 1.17 versie nog steeds geinstalleerd en een "upgrade"altijd gedeclined :-)

Ik ga de Calibre plugin maar eens upgraden...
Calibre kan met de juist plug-ins alles omzetten van en naar de gesloten systemen.

Als je dat hebt geregeld ben je eigenlijk systeem-agnostisch en kan je elke ereader volgooien uit elke store.
Dat werkt nog steeds! De truc is een oudere versie van de Kindle app te gebruiken, dan kan je nog steeds via Calibre en Apprentice Alf tools de bestanden omzetten naar (k)epub of mobi.

Ik gebruik Kindle app 1.17.0 (44170), update uitzetten (en opletten, Amazon probeert af en toe sneaky hem toch te updaten!)
Calibre installeren. :)
Dat zou voor mij een reden zijn om DRM producten waar mogelijk te vermijden: dus met een oude oude Kindle app (zie @roffeltjes ) of Calibre de files te bevridjen nu het nog kan en dan buiten het Amazon systeem te blijven. Ja: is soms lastig/duurder en lukt niet altijd... maar ik zou het zo veel mogelijk proberen.
Eerlijk gezegd lukt het mij altijd zolang ik een lage kindle app gebruik, waardoor het boek niet de nieuwste encryptie krijg (ook als het boek gloednieuw is, de app bepaald blijkbaar de encryptie). Het schijnt dat die nu ook al gebroken is, maar het is altijd de vraag hoe lang dat duurt. Makkelijkste is en blijft een lage kindle app te gebruiken :+

[Reactie gewijzigd door roffeltjes op 22 juli 2024 17:11]

De niet/ moeilijk te exporteren notities is al meteen een misser voor een dergelijk apparaat. Voor het lezen van boeken en artikelen waar ik notities op maak is de iPad/ Tablet met pen toch nog het beste alternatief voor mij.
Ik gebruik de Kobo eigenlijk alleen voor het lezen van fictie, maar ik vind het wel een mooie ontwikkeling wanneer de eReader ook gebruikt kan worden voor het annoteren van documenten.
Ik corrigeer graag pdfs van collega's terwijl ik lekker in de tuin zit... Op een iPad kan ik wel een tweakers artikeltje lezen, maar een paper red ik niet op dat spiegelende scherm en buiten al helemaal niet.
Dat is inderdaad een groot nadeel.. maar een echt goed alternatief ken ik helaas nog niet. Ik vind het overigens best goed te doen met een iPad Pro met een (Paperlike) screenprotector. Je moet alleen niet in de volle zon gaan zitten, maar in de schaduw gaat het prima.

[Reactie gewijzigd door wernervp op 22 juli 2024 17:11]

Vrouwlief is er blij mee hier (met name natuurlijk door het grotere scherm). Enige wat tegen viel was de accuduur. Nu maar aangezet dat ie na een uur moet uitschakelen (standaard staat dat uit). Stroomverbruik was kennelijk toch aanzienlijk in slaapmodus (had ik ook al wel online gelezen). Opstarten vanuit uit stand duurt +- 15/20 seconden of iets dergelijks, valt dus ook mee, maar is niet instant zoals vanuit slaapstand. En ja voor aan het strand/op vakantie heeft ze nog de kleinere variant. Synct onderling mooi met hoe ver je bent met je boekje (kobo/bol.com). Pennetje is leuke extra voor boodschappenlijstjes maken etc of aantekeningen.
Hoe bedoel je snel leeg ?
Heb hem ook in slaapstand staan en lees iedere avond een paar uur, maar gaat hier toch wel 4 weken mee voordat ik hem moet opladen.
Ik heb wel de wifi uitstaan die ik Soms aanzet om te kijken of er een update is.
Ze leest onregelmatig zal ik maar zeggen, maar 2 weken en een beetje in stand-by only vind ik wel snel. Hier staat de Wifi dan wel aan. Gaan de wifi truc nog wel eens proberen dan!
Maar goed zoals gezegd op deze manier is het goed te doen.
mooi wanneer gaan we ereaders scherm op een gsm zien? leest een stuk prettiger dan de huidige schermen.
ja thx alleen niet hier voor europa... jammer een batterij die 4 dgn meegaat wow

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.