Inleiding
Samengevat
De Nothing Phone (2) is een goed toestel, waarbij veel aandacht is besteed aan de software. Dat is niet alleen te zien aan het uiterlijk van de grafische gebruikersinterface, maar ook aan de widgets en hoe het systeem met apps van derden omgaat. Het is een van de weinige smartphones die bloatwarevrij is. De softwareondersteuning is gemiddeld; het toestel krijgt updates tot 2027. Ook met de hardware zit het goed. Dit toestel is uitgerust met krachtigere onderdelen dan zijn voorganger en dat merk je. Het scherm is bovengemiddeld goed. De Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 is dan wel een chip van vorig jaar, maar nog steeds snel en efficiënt, waardoor het toestel vloeiend en luxe aanvoelt. Daarnaast heeft het een goede accuduur. De lichten op de achterkant van de telefoon zijn uitgebreid. Doordat ze meer segmenten bevatten, kunnen ze worden ingezet als indicatoren. Bovendien kunnen ze beter samenwerken met apps van derden. De camera schiet aardige foto’s, maar komt niet goed mee als je ‘s nachts met het toestel op pad gaat, en je mist een telecamera, die veel andere toestellen voor deze prijs wel hebben.
De start-up Nothing onder leiding van Carl Pei, de medeoprichter van OnePlus die dat bedrijf in 2020 verliet, heeft vorig jaar een ware hype op de smartphonemarkt veroorzaakt met de Nothing Phone (1). Toen de smartphone uiteindelijk uitkwam, leek de hype ten einde te komen, maar niet omdat het een slecht toestel was. Integendeel, die midrangesmartphone deed het bovengemiddeld goed en is ook al behoorlijke tijd een aanrader in onze Smartphone Best Buy Guides. Pei creëerde vorig jaar vooral een hype door mysterieus te zijn en slechts sporadisch kleine tipjes van de sluier op te lichten, een strategie die hij vroeger ook toepaste bij OnePlus. Toen het toestel eenmaal op de markt was, was het gedaan met alle mysterie en stierf de hype een stille dood. Nu Nothing geen onbekende meer is in smartphoneland, werkt deze tactiek niet meer en dat was ook te zien aan de hoeveelheid informatie over de Phone (2), die al bekend werd voordat het toestel uitkwam.
We zijn een jaar verder en waar het bedrijf vorig jaar inzette op de midrangemarkt, zet het dit jaar een tandje bij en heeft het zijn zinnen gezet op de high-end markt. We moeten de Nothing Phone (2) dus niet zozeer als een opvolger zien, maar meer als een luxer alternatief. De Phone (1) zal nog gewoon worden verkocht. De Phone (2) is een high-end smartphone met een Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 en volgens de fabrikant een beter scherm, betere camera’s - tenminste: de sensor van de hoofdcamera is vernieuwd - en gestroomlijndere software. Met al deze extra’s gaat natuurlijk ook de prijs omhoog. Het toestel kost 230 euro meer dan zijn voorganger en komt uit op 699 euro. Daarmee komt de smartphone in het vaarwater van de (semi)high-end smartphones. Dat verhoogt de verwachtingen behoorlijk. Is de Phone (2) een toestel dat zich kan meten met de grote jongens in de gevestigde orde?
Wij vergelijken de smartphone hier en daar met toestellen uit dezelfde categorie en met ongeveer dezelfde specificaties. We kwamen uit op de OnePlus 11 en Samsung Galaxy S23, op dit moment ongeveer even duur, maar met een nieuwere processor aan boord: de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2. Daarnaast vergelijken we de Phone (2) met de OPPO Find X5 Pro, een smartphone met zeer goede camera’s, die hoog scoren op natuurgetrouwe kleuren. De OPPO is bovendien aardig in prijs gedaald.
Behuizing en scherm
Nothing heeft voor de Phone (2) het ontwerp van de behuizing vooral verfijnd. Op het eerste gezicht lijkt het toestel veel op zijn voorganger, waarbij het eerste element dat opvalt, weer de doorzichtige achterkant is waarachter een patroon van ledstrips zit, door Nothing de Glyph-interface genoemd.
De glazen achterzijde is niet plat zoals bij de Phone (1), maar heeft een kleine bolling. Het toestel voelt daardoor net wat luxer aan dan het vorige model. De aluminium rand is nog steeds hetzelfde platte frame, waarvan de randen zijn afgerond en daardoor totaal niet scherp aanvoelen. De Phone (2) heeft een goede bouwkwaliteit, ligt heerlijk in de hand en geeft niet mee als hij wordt getordeerd.
:strip_exif()/i/2005966062.jpeg?f=imagenormal)
De Glyph-interface is wat gesegmenteerder dan die van de Phone (1). Het eerste toestel had 5 witte ledstrips, onderverdeeld in 12 zones. De Phone (2) heeft 11 witte strips die bestaan uit 33 zones. Hierdoor is het mogelijk om meer plekken in de interface te gebruiken als indicatoren. Het vorige model had de mogelijkheid om de onderste ledstrip te gebruiken als laadindicator. Bij de Phone (2) heeft het bovenste segment van de middelste G-vorm 16 zones. Dit kan dus ook worden gebruikt als indicator, onder andere voor het volume, een timer of in combinatie met apps van derden. Nothing werkt samen met verschillende appbouwers om deze indicator te ondersteunen en gaf als voorbeeld dat apps voor het bestellen van maaltijden kunnen aangeven hoever de bezorger is. Of taxibedrijven die aangeven hoelang het duurt voordat de taxi voor je deur staat.
De interface heeft verder dezelfde vorm als die van de Phone (1). Rechtsboven zit een schuine strip die diagonaal naar de rechterbovenhoek is gericht. In het midden zit om de draadloze laadspoel de G-vormige strip. Deze is het grootst en midden onder bevinden zich twee strips die samen de vorm van een uitroepteken hebben. Daarnaast kunnen de strips ook weer bijschijnen als je met de camera aan de slag gaat. Als je gaat filmen, licht rechtsboven een rode led op. Alle leds, behalve de rode, kunnen individueel oplichten op de maat van de muziek van je ringtone. Ook daar heeft Nothing wat verbeteringen in aangebracht, maar aangezien dat softwarematig is, gaan ik daar verderop in deze review op in.
De power- en volumeknoppen zitten op dezelfde plek als bij het model van vorig jaar. De powerknop bevindt zich aan de rechterzijde van het toestel. Aan de onderkant zitten een USB-C-poort, simkaarttray, microfoongaatje en een van de twee stereoluidsprekers. De tray heeft overigens slechts plaats voor twee simkaarten; een microSD-kaart kan niet worden gebruikt. Ook de koptelefoonaansluiting is niet aanwezig, iets wat in deze prijscategorie inmiddels gemeengoed is geworden. Links van het toestel zitten de twee volumeknoppen en bovenin zit nog een microfoongat. Aan de voorzijde zit linksboven een gaatje voor de frontcamera en midden boven zit de oorluidspreker, die tegelijk als tweede luidspreker fungeert. De smartphone heeft een IP54-certificaat en is stof- en spatwaterdicht. Dat is redelijk normaal in deze categorie, al zijn er wel toestellen die een hogere rating hebben, zoals de S23 en de X5 Pro.
:strip_exif()/i/2005966148.jpeg?f=imagenormal)
De Nothing Phone (2) is met 162,1x76,4x8,6mm iets groter en met 201,2g iets zwaarder dan zijn voorganger. Hierdoor is er ruimte voor een iets groter scherm van 6,7 inch en de resolutie is met 2412x1080 pixels iets hoger. De schermranden van dit toestel zijn aan alle zijden even groot, net zoals bij de Phone (1). Het bedrijf heeft deze symmetrische stijl voor elkaar gekregen door gebruik te maken van een flexibel oledscherm, waardoor de elektronica naar binnen kon worden omgevouwen. Dit ltpo-scherm heeft een adaptieve verversingssnelheid van minimaal 1 en maximaal 120Hz, en kan worden gebruikt als always-on-display.
:strip_exif()/i/2005966070.jpeg?f=imagenormal)
Nu de Nothing Phone (2) is uitgerust met high-end componenten en een high-end prijs heeft, zijn we erg nieuwsgierig hoe het scherm presteert. Het scherm van de Phone (1) presteerde wat helderheid gemiddeld in de midrangecategorie, maar scoorde erg goed wat kleurechtheid betreft. Om te kijken hoe deze smartphone zich verhoudt tot gelijkgeprijsde toestellen en smartphones met ongeveer dezelfde specificaties, zijn we in de weer gegaan met onze SpectraCal C6-colorimeter en Portrait Displays Calman Ultimate-software.
- Piekhelderheid wit (100% schermoppervlak)
- Piekhelderheid wit (33% schermoppervlak)
- Minimale helderheid
- Kleurtemperatuur
- Gemiddelde grijswaardenfout
- Gemiddelde kleurfout
Het scherm scoort bovengemiddeld en is helder genoeg om zich te kunnen meten met de grote jongens. Het heeft een helderheid van om en nabij de 1000cd/m². Ook wat de kleurweergave betreft zit het goed met de smartphone. Met een kleurtemperatuur van 6526 kelvin zit het scherm erg dicht bij de ideale waarde van 6500 kelvin en dat resulteert in minieme kleurafwijkingen. De Phone (2) doet het op dat gebied praktisch net zo goed als de vlaggenschepen in de allerduurste prijscategorie. Wat de minimale helderheid betreft scoort de smartphone het allerbest van alle door ons geteste smartphones in deze review. Het toestel haalt een minimale helderheid van 1,38cd/m². Daarvoor moet je wel de 'extra dimmen'-optie inschakelen. Deze is te vinden in de Quick Settings, maar dan onder de opties die je handmatig moet toevoegen. Zonder deze optie haalt het scherm 2,82cd/m² en dat is weer onder het gemiddelde, maar nog steeds goed genoeg om niet met je ogen te hoeven knijpen als je in totale duisternis het toestel uit je zak haalt. Aangezien dat de standaardoptie is, is dat de waarde die we in onze grafiek hebben opgenomen.
Camera
Net als de Nothing Phone (1) heeft de Phone (2) slechts twee cameramodules aan de achterkant met een sensorresolutie van 50 megapixel met 4-in-1-pixelbinning, wat standaard 12,5-megapixelfoto's oplevert. Dat is weer een bewuste keuze van Nothing. Het bedrijf liet weten liever een kleiner aantal kwalitatieve camera's in te bouwen dan een grote hoeveelheid minderwaardige exemplaren. Het is een keuze waar ik wel achter kan staan, hoewel het in deze prijscategorie een stuk gebruikelijker is dat er ook een telecamera aanwezig is.
Zowel de hoofd- als de ultragroothoekcamera heeft een 50-megapixelsensor aan boord, waarbij de hoofdcamera een Sony IMX890-sensor heeft met optisch gestabiliseerde f/1.88-lens. De sensorgrootte komt ongeveer overeen met die van andere toestellen in de net-niettopklasse, zoals de Samsung Galaxy S23. De ultragroothoek heeft een Samsung JN1-sensor met f/2.2-lens met autofocus en kan ook worden ingezet als macrocamera. Dat is een leuk extraatje, want op veel andere telefoons, bijvoorbeeld de Galaxy S23, ASUS Zenfone 10 en Xiaomi 13, kan dit niet. De frontcamera is een 32-megapixelexemplaar. Dat is wel een aardige upgrade, aangezien de Phone (1) een 16-megapixelexemplaar aan boord heeft.
:strip_exif()/i/2005966072.jpeg?f=imagenormal)
Camera's Nothing Phone (2) |
Primair |
Ultragroothoek |
Front |
Sensor |
Sony IMX890 |
Samsung JN1 |
Omnivision OV32B40 |
Resolutie |
50 megapixel |
50 megapixel |
32 megapixel |
Pixelgrootte |
1μm |
0,64μm |
0,8μm |
Bayerlay-out |
4x4 |
4x4 |
1x1 |
Autofocus |
Dpaf |
Ja |
- |
OIS |
Ja |
- |
- |
Diafragma |
f/1.9 |
f/2.2 |
f/2.5 |
Video |
4k @ 60fps |
4k @ 60fps |
1080p @ 30fps |
De camera-app van de Nothing Phone is een fijne no-nonsenseapp zonder overbodige elementen. De interface heeft hetzelfde uiterlijk als de rest van de OS-gebruikersinterface en oogt lekker strak.
Praktijktest
De hoofdcamera van de Nothing Phone (2) schiet strakke afbeeldingen met veel detail en de afbeeldingen hebben een goede balans wat het naar voren halen van schaduwrijke delen en het niet laten uitfikken van de lichte elementen betreft. Op de foto’s van de Samsung is te zien dat de prioriteit ligt bij het vastleggen van zoveel mogelijk detail en het oppompen van schaduwrijke delen. Hierdoor is de meeste doortekening te zien bij donkere delen. Dit gaat wel gepaard met wat ruis. De Find X5 Pro zit er wat doortekening betreft tussenin en komt op het gebied van kleurechtheid nog steeds als winnaar uit de bus, op de voet gevolgd door de OnePlus 11. De Nothing Phone (2) doet het wat kleurechteid betreft ook goed, maar in sommige gevallen neigen de afbeeldingen naar de blauwe kant.
De Phone (2) heeft geen telecamera aan boord en maakt gebruik van een techniek die het bedrijf 2X Super Res Zoom noemt. Deze technologie maakt een aantal foto’s met verschillende instellingen en legt deze over elkaar heen om meer detail vast te kunnen leggen. Dit werkt aardig, maar het toestel moet het desondanks afleggen tegen de andere drie. De foto’s van de Nothing Phone (2) missen toch wat detail en er treedt in sommige gevallen chromatische aberratie op. Dit is vooral duidelijk te zien bij de foto van de plant in een gang. Daarnaast kan de verwerkingstijd na het maken van de foto enkele seconden in beslag nemen, waardoor snel veel foto’s achter elkaar nemen er niet in zit.
De groothoekcamera van de Phone (2) doet het erg goed. De foto’s zijn scherp en gedetailleerd, en de kleuren komen behoorlijk goed overeen met de werkelijkheid. Het toestel doet het beter dan de Samsung Galaxy S23 en OnePlus 11, maar legt het af tegen de Find X5 Pro. Die schiet de helderste foto’s, waarbij de meeste details worden vastgelegd, en de kleuren komen het best overeen met de werkelijkheid. Bovendien heeft de X5 Pro de beste balans tussen de doortekening van schaduwrijke delen en het niet laten uitfikken van objecten waar veel licht op valt. De Nothing is op dat gebied wat conservatiever.
De macrofunctie van deze smartphone is redelijk. Op het eerste gezicht zien de foto’s er strak uit, maar als je goed kijkt, komt dat vooral door het verscherpings- en gladstrijkalgoritme. Hierdoor gaat er best wat detail verloren. De Phone (2) doet het wat beter dan de Samsung Galaxy S23. Dat is niet zo gek, aangezien de S23 geen macrofunctie heeft. In sommige gevallen moet de Phone (2) de OPPO Find X5 Pro en OnePlus 11 voor zich dulden.
De frontcamera van de Nothing Phone (2) komt goed mee met die van andere vlaggenschepen. Er wordt veel detail vastgelegd en de kleuren zijn natuurgetrouw. Het toestel wint het niet van de Samsung Galaxy S23, maar laat de OnePlus 11 en OPPO Find X5 Pro ver achter zich.
Als we in de nacht met de toestellen op pad gaan, lijkt er op het eerste gezicht niet veel te veranderen. De Nothing Phone (2) presteert vergelijkbaar met de andere toestellen als er genoeg straatverlichting voorhanden is. Net as bij de dagfoto’s is te zien dat de Phone (2) iets conservatiever is in het naar voren halen van schaduwrijke delen. Deze zien er in vergelijking met de andere smartphones wat donkerder uit. Of dit een min- of een pluspunt is, laten we in het midden, aangezien het een voorkeurskwestie is. Het is een keuze die Apple ook maakt bij de iPhones, terwijl Samsung juist groots inzet op het zoveel mogelijk naar voren halen van donkere delen. Daardoor zie je wel meer, maar het kan door gebruikers ook worden gezien als onrealistisch, omdat je die delen met het blote oog ook niet ziet.
Als er minder licht voorhanden is en er dus weinig straatlantaarns in de buurt zijn, worden de verschillen wat groter. De Nothing Phone (2) heeft dan wat meer moeite om mee te komen met de rest en dat resulteert in foto’s die donkerder zijn dan die van de andere toestellen. Dat effect wordt versterkt als je gaat zoomen en de verschillen zijn helemaal groot als we de groothoekcamera gebruiken.
Als je van plan bent veel te filmen, is de Nothing Phone (2) een goed toestel. De Snapdragon 8+ Gen 1 is een soc die filmen op 8k mogelijk maakt, maar de Nothing kan dat niet. 4k60 is geen probleem. De frontcamera kan ondanks de 32-megapixelsensor niet op 4k filmen en blijft steken op 1080p. Het apparaat kan zich meten met de andere toestellen en doet het bij snelle bewegingen zelfs beter dan de rest. Op de eerste foto is een videostill te zien bij weinig beweging, op de tweede still is wat sneller bewogen en op de derde still zeer snel.
Software
Nothing heeft ons laten weten veel aandacht te hebben besteed aan de software. Er zijn extra functies toegevoegd speciaal voor de Nothing Phone (2), waarvan sommige ook hun weg vinden naar de Phone (1). Het toestel draait op Android 13 met versie 2.0 van de grafische schil: Nothing OS. In tegenstelling tot veel andere smartphonefabrikanten heeft Nothing ervoor gekozen geen bloatware mee te leveren. Daar zijn we erg blij mee, zeker nu andere fabrikanten die voorheen geen software van derden meeleverden, dat dit jaar wel doen.
Daarnaast heeft de fabrikant het uiterlijk van het systeem onder handen genomen. Bij versie 1.0 waren er al aardig wat elementen voorzien van dot-matrixelementen en een eigen lettertype. In versie 2.0 is dit doorgetrokken naar alle menu-elementen en Nothing-apps. Ook de iconen zijn aangepast en hebben een monochroom hoogcontrastuiterlijk gekregen, waarbij de lichte kleur overeenkomt met de door jou gekozen kleurenschema’s die standaard aanwezig zijn in Android 13. Dit ziet er allemaal erg strak uit en laat het systeem als één geheel aanvoelen.
Ik heb in het verleden vaker zulke thema’s gezien en zag dan altijd dat het installeren van extra apps de ervaring een beetje tenietdeed doordat de iconen van die apps altijd in standaardkleuren worden weergegeven. Ik heb dit getest met de Phone (2) en zag dat de iconen van sommige apps wel netjes meekleurden met het thema, terwijl andere hun originele kleur behouden. Het is gelukkig mogelijk om in de hoofdscherminstellingen het Pictogram-pakket aan te passen om alle icoontjes het monochrome uiterlijk te geven. Nothing heeft ook extra widgets toegevoegd die allemaal het nieuwe uiterlijk hebben meegekregen.
Alle apps in de drawer zijn standaard Android- en Google-apps, op de audiorecorder na. Die is van Nothing zelf en heeft hetzelfde minimalistische uiterlijk als de rest van de UI-elementen. Ook is er een Componist-app toegevoegd, waarmee je je eigen ringtones kunt maken die werken met de Glyph-interface. Daarvoor zie je in een interface welke verlichting kan worden geselecteerd en wanneer welke verlichting aan of uit moet gaan. Het is niet mogelijk om eigen muziekbestanden te importeren, maar wel om ringtones die gemaakt zijn met de app, toe te voegen. Voor het gebruiken van eigen muziek kun je terecht in de standaard Glyph-instellingenapp. De ledjes op de achterkant zullen meeknipperen met je muziek. Mocht je niet gecharmeerd zijn van de lichteffecten achter op je toestel, dan kun je ze uiteraard uitschakelen of de intensiteit ervan terugschroeven. Het is ook mogelijk om in te stellen dat de leds oplichten als er een notificatie binnenkomt terwijl je het toestel omgedraaid op tafel hebt liggen. Het geluid is dan uitgeschakeld, maar de ledjes knipperen op een bepaalde manier.
De rest van de interface is praktisch gelijk aan die van het vorige model. De 'max icons'-instelling maakt het mogelijk om bepaalde iconen extra groot weer te geven. Deze extra grote iconen zijn ook te zien in het pulldownmenu. De draadlozeconnectiviteitsopties, zoals bluetooth- en wifi-instellingen, worden op dezelfde manier weergegeven. Ook de Nothing X-app is aanwezig, waarmee je makkelijk verbinding kunt maken met je Nothing-oordopjes. Snel verbinden met je Tesla is nog steeds een experimenteel kenmerk dat geactiveerd kan worden via de experimentele-kenmerkenoptie in het instellingenmenu. Dat geldt ook voor het ondersteunen van Apples AirPods. De nft-functie is echter niet langer te vinden in het systeem.
Als de ondersteuning voor AirPods wordt ingesteld, verschijnt de informatie netjes in de bluetoothinstellingen en iconen. Dat geldt ook voor de accu-informatie van de AirPods zelf. Normaal gesproken is deze informatie niet zichtbaar op Android-toestellen, tenzij je daar apps van derden voor gebruikt. De Nothing kan dat dus zonder software van derden en dat is een leuke extra. De Nothing-X-app en bijbehorende widget werken echter niet met de AirPods, maar alleen met de Nothings eigen Ear-dopjes.
Wat ondersteuning betreft zit Nothing nog steeds in het midden met drie OS-upgrades en vier jaar lang beveiligingsupdates. Dat betekent dat de smartphone tot juli 2027 wordt onderhouden. Het is nog niet duidelijk of het apparaat daarna kan worden voorzien van customroms, maar aangezien Nothing vorig jaar de kernelbroncode vrij snel had vrijgegeven voor de Phone (1) en de bootloader simpelweg met enkele adb-commando’s kan worden ontgrendeld, verwacht ik dat dit ook het geval zal zijn voor de Nothing Phone (2). Dat is goed nieuws voor de customromcommunity.
Hardware, systeemprestaties en accuduur
Nothing heeft de Phone (2) uitgerust met een high-end soc van vorig jaar, de Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1. Deze chip heeft zichzelf vorig jaar goed bewezen en is nog steeds een ware krachtpatser. De 8+ Gen 1 is de verbeterde versie van de iets eerder uitgebrachte 8 Gen 1. De 8+ Gen 1 is ook iets hoger geklokt. De snelste cores lopen op 3,19 tegenover 3GHz. Dit zijn verschillen die vooral op papier van enige betekenis zijn. In de praktijk merk je er nauwelijks wat van, zelfs niet als je een zware game speelt of uitgebreid video’s aan het renderen bent. Wat je wel merkt, is de warmteontwikkeling en energie-efficiëntie. De 8+ Gen 1 doet dat een stuk beter dan zijn voorganger, die een echt heethoofd was. Toch kan het toestel in sommige gevallen aardig warm worden. Bovendien throtthlet de soc in de Phone (2) wat sneller dan we gewend zijn. Het toestel begint tijdens de throttletest na vijf minuten al terug te klokken. Tijdens de Wild Life Stress Test van 3DMark houdt de telefoon het wat langer vol.
/i/2005966150.png?f=imagemedium)
- Wild Life Stress Test - Stabiliteit
- Wild Life Extreme Stress Test - Stabiliteit
Bij gemiddeld gebruik presteert het toestel zeer goed. Alle apps en functies werken zeer vloeiend en reageren snel. Ik had geen last van haperingen en ook in zware games als Genshin Impact loopt alles vloeiend op de hoogste instellingen.
De stereoluidsprekers van de Nothing Phone (2) klinken aardig. De productie van hoge tonen gaat goed en ook lage tonen komen duidelijker naar voren. Daardoor klinkt het geluid wat voller dan gemiddeld. Het valt me wel op dat de smartphone een overijverige automatic gain control heeft, waardoor geluiden enigszins vervormd worden. Dit valt vooral op als het volume flink wordt opengedraaid. Dan klinkt het geluid juist weer wat platter en wordt de bas vervormd.
De vingerafdrukscanner zit onder het scherm en werkt goed. De scanner reageert snel en accuraat, maar zit aan de lage kant. De trilmotor geeft een goede feedback. De tikken die deze motor genereert, zijn zeer duidelijk te voelen en goed hard. Het laat de smartphone nog luxer aanvoelen.
Nothing |
Phone (2) |
Phone (1) |
Afmetingen |
162,1x76,4x8,6mm, 201g |
159,2x75,8x8,3mm, 194g |
Scherm |
6,7"-oled, 108cm², 2412x1080px, 120Hz |
6,55"-oled, 104cm², 2400x1080px, 120Hz |
Soc |
Snapdragon 8+ Gen 1 |
Snapdragon 778G+ |
Geheugen en opslag |
12GB, 256/512GB |
8/12GB, 128/256GB |
Camera's |
1. Primair: 50 megapixel, 50mm², f/1,88 2. Ultragroothoek: 50 megapixel, 20mm², f/2,2, macromodus Front: 32 megapixel |
1. Primair: 50 megapixel, 50mm², f/1,88 2. Ultragroothoek: 50 megapixel, 20mm², f/2,2, macromodus Front: 16 megapixel |
Accu en laden |
4700mAh, 45W-laden, draadloos laden 15W, omgekeerd draadloos laden 5W |
4500mAh, 33W bedraad laden, draadloos laden 15W, omgekeerd draadloos laden 5W |
Release en prijs |
Juli 2023, 699 euro |
Juli 2022, 469 euro |
Accuduur
De Nothing Phone (2) heeft een accu met een capaciteit van 4700mAh en weet zich goed staande te houden tussen de andere high-end toestellen. De smartphone bevindt zich in de bovenste regionen van de grafiek en er kan zowel in onze wifitest als in de 4G-test ongeveer vijftien uur lang onafgebroken ge-internet worden op één acculading. De smartphone wint met vlag en wimpel als het aankomt op het kijken naar video’s. Dat houdt hij één dag en bijna acht uur vol voordat de accu leeg is.
- Browsetest Wifi
- Browsetest 4G
- Videotest
Opladen
Het toestel wordt niet geleverd met een lader, maar wel met een kabel die dezelfde doorzichtige elementen heeft als het toestel en de andere accessoires. De smartphone kan overweg met alle gangbare snellaadstandaarden en kan worden opgeladen met een maximaal vermogen van 45W. De Phone (2) heeft ongeveer 57 minuten nodig om volledig van energie te zijn voorzien. Daarnaast kan de smartphone draadloos worden opgeladen met maximaal 15W en kan hij andere apparaten met 5W van draadloze energie voorzien.
- Procent vol na 30 minuten
- Laadtijd
- Browsetijd na half uur laden
Duurzaamheid
Op het gebied van duurzaamheid heeft het bedrijf groots uitgepakt. Het aluminium frame van de Phone (2) is volledig van gerecycled aluminium gemaakt en ook het koper en tin zijn volledig gerecycled. Alle stalen onderdelen zijn gemaakt van negentig procent gerecycled staal en tachtig procent van alle plastic onderdelen is gerecycled of er is gebruikgemaakt van bioplastic. De verpakking van het toestel bestaat voor zestig procent uit gerecycled papier en bevat geen plastic. Voor de inkt is biologisch afbreekbare soja-inkt gebruikt.
Conclusie
Ik heb de neiging om te zeggen dat de Nothing Phone (2) een zeer waardige opvolger is van de Phone (1), maar eigenlijk is het geen opvolger, eerder een duurder alternatief. Met 699 euro is de goedkoopste uitvoering 230 euro duurder dan de Nothing Phone (1), maar daar krijg je wel meer voor terug. Het ontwerp van de behuizing is verfijnder en het toestel voelt dankzij de subtiele bolling van de achterkant steviger aan. Het toestel is met een IP54-rating stof- en spatwaterdicht. In deze prijscategorie zijn er genoeg smartphones die een hogere rating hebben en daarmee waterdicht zijn. De krachtige Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1-soc zorgt ervoor dat alle handelingen snel en soepel verlopen en deze chip is ook zuinig, wat betekent dat je lang kunt doen op één acculading. Dat is een puntje waarin de Phone (2) uitblinkt.
Er zit een beter scherm in de Phone (2), die always-on-mogelijkheden heeft en een variabele verversingssnelheid van tussen de 1 en 120Hz. Daarnaast geeft het scherm de kleuren zeer accuraat weer en is het lekker helder. De ledstrips op de achterkant hebben meer mogelijkheden gekregen naast het weergeven van notificaties, waaronder het instellen van verschillende indicatoren. Denk daarbij aan het teruglopen van een van de ledsegmenten in combinatie met de timer of het weergeven hoever je Uber-driver zich van jou bevindt. Of dit voor jou een gimmick is waarvan je naar een paar weken genoeg krijgt of juist een nuttige toevoeging, is een kwestie van smaak. Ik merkte in elk geval dat ik de interface steeds vaker ging gebruiken en steeds minder vaak het toestel ontgrendelde om iets te bekijken. Dat komt echter ook deels door het uitgebreide always-on-scherm, waarop je ook versimpelde widgets kwijt kunt.
Ik ben nog het meest onder de indruk van de software. Nothing heeft veel tijd besteed aan de software om alles er niet alleen strak en gestroomlijnd uit te laten zien, maar ook om het monochrome Nothing-thema door te trekken naar iconen van andere apps. Dat is iets wat andere fabrikanten en zelfs Android 13 niet zo goed voor elkaar hebben gekregen als Nothing. Bovendien is de software schoon en bloatwarevrij, wat we ook in deze categorie steeds minder vaak zien. De Nothing-apps en widgets zitten je niet in de weg en kunnen makkelijk worden uitgeschakeld als je het nog minimalistischer wilt hebben.
De camera van het toestel is goed, maar in deze categorie zijn er toestellen met meer opties te vinden. Desondanks kan het toestel goed meekomen met andere smartphones in deze prijscategorie, met hier en daar een uitschieter naar boven en beneden. Een van de zwakkere punten op dat gebied is de nachtmodus en een van de sterkere punten is de kleurechtheid, al neigen de foto’s in sommige gevallen toch iets blauwer uit te vallen. Daarnaast ontbreekt de telecamera, die veel andere high-end smartphones wel hebben.
Een ander puntje waar ik niet zo blij mee ben, is het geluid. Als je het toestel wat harder zet, wordt het vervormd en lijkt het of alles door een overijverige automatic gain control wordt platgedrukt. Als je het volume matigt, klinkt het wel een stuk beter en voller.
Ik vroeg me af of Nothings stap naar de semihigh-end markt goed zou uitpakken voor de Phone (2), omdat je van behoorlijk goede huize moet komen om te kunnen concurreren met de gevestigde orde in deze categorie. Op die vraag kan ik ja zeggen. De Phone (2) doet wat hij belooft en kan niet alleen goed meekomen met andere gelijk geprijsde high-end toestellen, maar verslaat ze zelfs op sommige vlakken. Toch houd ik een slag om de arm, omdat je voor hetzelfde geld een ouder topmodel op de kop kunt tikken dat nog meer opties heeft, zoals volledige waterdichtheid, desktopondersteuning, een telecamera en een hogere schermresolutie. De Phone (2) moet het dan vooral hebben van zijn unieke vormgeving, software en accuduur. Als die punten voor jou de hoogste prioriteit hebben, kunnen we je de Phone (2) van harte aanraden.