Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

Weg van big tech

Een zoektocht naar alternatieven

24-01-2023 • 13:00

201

Singlepage-opmaak

De makkelijkste stappen

De eerste en makkelijkste stap om de afhankelijkheid van big tech af te bouwen is de browser. Immers: iedereen kan met groot gemak, zeker op desktop, een nieuwe browser installeren en uitproberen. Dit was de eerste stap die ik zette, nu alweer een jaar of vier geleden, toen Firefox Quantum uitkwam. Het importeren van bookmarks is natuurlijk een eitje.

De meeste moeite zit hem in het vinden van dezelfde of vergelijkbare extensies. Zo werk ik graag met 'mouse gestures', bewegingen die je maakt met het indrukken van de rechtermuisknop: een alternatief daarvoor vinden, kostte even tijd. Ook het overzetten van sleutelwoorden voor zoekmachines is niet moeiteloos. Daarbij kun je snel zoeken door in de URL-balk een zelfgekozen lettercombinatie te gebruiken. Zo heb ik 'pw' voor zoeken in de Pricewatch, dus 'pw rtx 4080' leidt mij gelijk naar de pagina met zoekresultaten van RTX 4080-kaarten in de Pricewatch. Die functie, die in Chrome bij zoekmachines zit, zit in Firefox bij bookmarks. Er is geen export- of importmogelijkheid. De enige optie is om dat handmatig over te zetten.

Firefox bestaat ook op mobiel, maar heeft daar standaard ondersteuning voor heel weinig extensies. Op Android is het mogelijk om extensies te installeren in de Nightly-versie met een omweg. Op iOS is Firefox er ook, maar het is daar niet meer dan een schil om Safari heen; browsers op iOS mogen immers geen andere renderingengine gebruiken dan die van Safari.

Riverside.fm: gebruik Chrome
Riverside.fm: gebruik Chrome

Toch bleek het niet makkelijk om helemaal exclusief Firefox te gebruiken. Tijdens de coronapandemie gebruikten we de webtool Riverside.fm om podcasts op te nemen, maar die werkt alleen in Chrome. Ook videovergadersoftware Google Meet bleek in Firefox diverse beperkingen te kennen. Om onbekende reden zet hij de microfoon veel zachter en sommige functies werken niet. Op mobiel toont Google zoekresultaten op een beperkte manier in Firefox. Als je bijvoorbeeld op een restaurant zoekt, kun je in Chrome reviews lezen, het menu bekijken en een tafel reserveren: in Firefox kan dat niet. Het is haast alsof Google liever niet heeft dat je overstapt.

Zoekopdracht in Chrome voor Android, januari 2023Zoekopdracht in Firefox voor Android, januari 2023

Dezelfde zoekopdracht, ingelogd met hetzelfde account op hetzelfde moment op dezelfde telefoon. Links Chrome en rechts Firefox

Zoekmachine

Een andere makkelijk uit te proberen keuze is die voor een andere zoekmachine. Het is heel eenvoudig, want in de browser is aan te passen wat de standaardzoekmachine is. Na een tijdje gespeeld te hebben met DuckDuckGo heb ik die als standaard ingesteld en Google de digitale deur gewezen.

De beperkingen zijn snel duidelijk. DuckDuckGo presteert afdoende, maar vooral als het gaat om zoekresultaten binnen Nederland doet het privacyvriendelijke alternatief onder voor Google en vindt hij niet altijd de relevantste zoekresultaten. Bij veel zoekopdrachten gaat dat ook wel goed en blijkt Google dus niet nodig. Wie snel naar Google wil, kan door '!g' achter de opdracht in de zoekbalk of de URL-balk te typen, snel wisselen van DuckDuckGo naar Google. Die neemt dan de zoekopdracht mee, waardoor het relatief weinig moeite kost om een bepaalde zoekopdracht toch bij Google uit te voeren.

Toch is het een beetje zoeken, pun intended, naar de ideale set-up. Want geen enkele zoekmachine is perfect en als ik terugval op Google, valt me ook daar op dat de resultaten niet zo spot-on zijn als dat ze in het verleden waren. Naar aanleiding van tips uit het forumtopic heb ik als experiment de standaardzoekmachine in mijn browser op desktop en mobiel overgezet naar het Franse Qwant, maar ik heb geen idee hoe die gaat bevallen op lange termijn.

DuckDuckGo