De Pixel Watch en de Galaxy Watch 5 maken allebei gebruik van Wear OS 3.5, een kleine update ten opzichte van versie 3.0 waarmee de Galaxy Watch 4 vorig jaar werd uitgebracht. Wat er precies nieuw of verbeterd is tussen versie 3.0 en 3.5 is helaas lastig te achterhalen, een recente update van de Galaxy Watch 4 naar Samsung One UI 4.5 en Wear OS 3.5 voegde meerdere functies toe, waaronder dualsimondersteuning, de optie om watchfaces als favoriet in te stellen, qwerty-tekstinvoer en de mogelijkheid om tijdens het opstellen van berichten te wisselen tussen keyboard, handschrift en spraakinvoer. Dat lijken grotendeels Samsung-verbeteringen en niet zozeer OS-gebaseerde upgrades.
Wear OS 3.5 bouwt sowieso voort op de basis van Wear OS 3, wat een grote verbetering is ten opzichte van Wear OS 2. Die oude versie was gebaseerd op Android 9, API Level 28; het nieuwe Wear OS 3 is gebouwd op Android 11, API Level 30. Wear OS 3.x gaat een stuk slimmer om met energie dan Wear OS 2, vooral als het gaat om het uitlezen van sensoren die gebruikt worden om bewegings- en hartslagdata te verzamelen. Wear OS 3 gebruikt daarvoor de nieuwe Wear Health Services die op een efficiëntere manier data verzamelen. In een Reddit-post claimt Fossil bovendien dat Google nu veel strengere eisen stelt aan de kwaliteit van de sensordata, wil een horloge Wear OS 3 mogen gebruiken. Dat is toe te juichen, want ik heb in het verleden Wear OS-horloges gezien waarvan de nauwkeurigheid van bijvoorbeeld de hartslag- en gps-data belabberd slecht was.
Een belangrijke verbetering voor de gebruiker is de voor Wear OS 3 nieuwe Ongoing Activity API, die het mogelijk maakt om van apps een klein icoon op de watchface te tonen als deze apps niet op de voorgrond draaien. Dit maakt het mogelijk gemakkelijker naar die apps terug te keren en van app te wisselen. Voorbeelden van apps die hier baat bij kunnen hebben, zijn timers, muziekspelers, en sport- en navigatieapps die niet altijd op de voorgrond hoeven te draaien, maar die je wel graag gemakkelijk weer oproept.
Wear OS 3 bevat daarnaast veranderingen in de gebruikersinterface. Deze is nu vormgegeven volgens het Material You-ontwerp en maakt gebruik van andere iconen, verbeterde typografie en een eindeloze scrollfunctie voor de tiles. Wear OS 3 biedt daarnaast op systeemniveau de mogelijkheid om de knoppen van het horloge om te draaien, wat fijn is voor linkshandige mensen. Daarnaast heeft Wear OS 3 een verbeterd menu voor snelle instellingen en geeft het de mogelijkheid om de stemassistent op meerdere manieren te activeren. Ook kunnen horlogefabrikanten een eigen UI over het OS heen leggen, een functionaliteit waar Samsung dankbaar gebruik van maakt.
Wear OS 3-horloges maken niet langer gebruik van de generieke Wear-app van Google om verbinding te leggen tussen smartphone en horloge. Die app was bij Wear OS 2 een vervelend moetje, omdat de meeste fabrikanten er alsnog een eigen app naast plaatsten. Dat zorgde voor onduidelijkheid bij gebruikers, omdat niet altijd duidelijk was welke functies en instellingen in welke app te vinden waren. Met Wear OS 3 is dat verleden tijd: elke fabrikant levert nu een app voor zijn eigen horloge. Google heeft daarvoor een nieuwe Watch-app, Samsung gebruikt de Galaxy Wearable-app en de geüpdatete Fossil Gen 6 maakt nu verbinding via de Fossil Smartwatch-app.