Voordat we naar de software, de mogelijkheden en het dagelijkse gebruiksgemak kijken, is het goed om te beginnen met het uiterlijk van de twee horloges, want daar zijn meteen al grote verschillen te zien.
Pixel Watch
De Pixel Watch wordt geleverd in een bijna kubusvormige verpakking die geheel van karton is gemaakt. Het helemaal ronde horloge is in één grootte beschikbaar. De kast heeft een diameter van 41mm en is op het dikste punt 12,3mm dik. Het horloge heeft een 1,2"-amoledscherm met een resolutie van 450x450 pixels, dat naadloos overgaat in de omliggende zwarte rand. Het scherm gaat schuil achter Gorilla Glass, dat over de rand van de kast heen krult tot ongeveer halverwege de zijkant van het horloge. Aan de rechterkant springt de digitale kroon in het oog, die dienst doet als draai- en als als drukknop. Boven de crown, weglopend naar de onderkant van het horloge, bevindt zich een tweede fysieke knop. Indien gewenst kan je het horloge ook omdraaien en ‘ondersteboven’ gebruiken, waarbij de knoppen aan de linkerzijde van de kast komen. Dat is vooral fijn voor gebruikers die het horloge om de rechter- in plaats van de linkerpols dragen.
Ik kocht de zwarte versie van de Pixel Watch, waarbij ook de zijkant van de behuizing zwart is, net als de voorkant die achter het glas schuilgaat. Behalve in het zwart, is het horloge ook te krijgen in het zilver en warm goud, waarbij die accentkleur terugkomt in de kroon en de zijrand van de behuizing.
Het horloge heeft verder eigenlijk geen opvallende kenmerken; er is geen logo op de behuizing aangebracht en van voren bekeken zie je eigenlijk alleen de zwarte, afgronde glasplaat en de kroon. De Pixel Watch maakt gebruik van een nieuw systeem om de horlogebandjes vast te maken, waarbij deze in de behuizing vastklikken, zonder dat er externe bevestigingspunten zichtbaar zijn. Direct naast de bevestigingspunten voor het bandje is een verzonken knop te vinden. Druk je deze in, wat met dikke vingers en korte nagels niet makkelijk is, dan kun je het bandje opzij, over de knop heen schuiven om het los te maken. Het monteren van de bandjes gaat met een omgekeerde beweging: druk de knop in met het uiteinde van het bandje, en schuif dat bandje vervolgens opzij in de behuizing, waarna de knop omhoog springt en het bandje vastzit. Klinkt ingewikkeld? Klopt, en dat is het ook. Maar fraai is het wel, omdat er dus geen externe montagepunten zijn die buiten de kast uitsteken. Tenzij je dat wel wilt, want er zijn optionele ‘klassieke’ bandjes te koop die juist wel (metalen) bevestigingspunten aan de buitenkant van het horloge toevoegen waar vervolgens een normaal 20mm-horlogebandje aan bevestigd kan worden.
Dit ontwerp zorgt ervoor dat het uiterlijk van de Pixel Watch vooral bepaald wordt door het gebruikte horlogebandje en de watchface; de ronde hardware is qua design vooral een leeg canvas. Het standaard siliconenbandje van ons testmodel is net als het horloge zwart van kleur en heeft een sluiting waarvan het design lijkt op het standaard bandje van de Apple Watch.
Galaxy Watch 5 Pro
De Galaxy Watch 5 is er zoals gezegd in twee smaken. De standaardversie is er in 40 en 44mm. De Watch 5 Pro die wij testen, heeft een diameter van 46mm. Het horloge wordt geleverd in een langwerpige doosje dat geheel van karton gemaakt is. Beide modellen hebben een traditioneel vormgegeven horlogekast met externe bevestigingspunten waar je standaard 20mm-horlogebandjes aan kunt bevestigen. In tegenstelling tot de Pixel Watch heeft de Galaxy Watch 5 rechte zijkanten, strakke lijnen en scherpe hoeken.
De Pro-versie van de Galaxy Watch 5 is niet alleen iets groter dan de 44mm-versie van de normale uitvoering; hij is ook dikker, waarbij de rand van de kast ver boven het scherm uitsteekt. De fysieke draairing van van de Galaxy Watch 4 Classic is helaas verdwenen, in plaats daarvan kun je nu langs de binnenrand van de behuizing rond het scherm vegen, om zo door menu’s te navigeren. Dat werkt ook, maar iets minder fijn. De kast van de Pro-versie is gemaakt van titanium, in plaats van het aluminium van het normale model.
De 40mm-versie van de Galaxy Watch 5 heeft een 1,2”-scherm met een resolutie van 396x396, terwijl de 44mm-variant en de Watch 5 Pro allebei een 1,36”-scherm met 450x450 pixels hebben. Beide modellen hebben saffierglas, waarbij de Pro-versie gebruikmaakt van een hardere variant. De horloges hebben twee langwerpige knoppen die licht buiten de rechterzijde van de kast uitsteken, en waarvan de bovenste een rode rand heeft.
Wat opvalt aan de Watch 5 Pro die wij testen, is dat het het horloge vrij dik oogt. Nu is het horloge met 15mm sowieso zeker niet dun, maar dat wordt optisch extra aangezet door de boven het scherm uitstekende rand en de kaarsrechte, onafgeronde zijkant van de horlogekast. Beide varianten van de Watch 5 worden geleverd met een siliconenbandje, in het geval van de standaard Watch 5 met een normale gespsluiting, terwijl de Watch 5 Pro een vouwsluiting heeft.