Door Eric van Ballegoie

Reviewcoördinator

Eindelijk Wear OS met lange accuduur

OnePlus Watch 2 Review

14-03-2024 • 06:00

112

Multipage-opmaak

Inleiding

Samengevat

De OnePlus Watch 2 is het eerste horloge dat de nieuwe hybride interface van Wear OS gebruikt, waarbij een extra zuinige microcontroller taken van de hoofdprocessor overneemt om energie te besparen. Dat resulteert bij de OnePlus Watch 2 in een uitstekende accuduur tot vier dagen. Het klokje is verder goed gebouwd en beschikt over een nauwkeurige hartslagmeter. Een zwak punt is de OHealth-software die zorgt voor gezondheidstracking en synchronisatie met de smartphone. In vergelijking met concurrerende Wear OS-horloges van Google en Samsung is de functionaliteit hiervan beperkt.

Getest

OnePlus Watch 2 Zwart (Zwart)

Prijs bij publicatie: € 329,-

Vanaf € 145,-

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (3)

Als je een Wear OS 4-horloge wilt kopen, kon je tot nu toe alleen terecht bij Samsung en Google. Daar komt nu verandering in met de OnePlus Watch 2, een horloge dat alle mogelijkheden en apps van Wear OS 4 combineert met een veel langere accuduur dan zijn concurrenten. Met een adviesprijs van 299 euro zit de OnePlus Watch 2 bovendien in dezelfde prijsklasse als de Google Pixel Watch 2 en is hij iets duurder dan de Samsung Galaxy Watch 6 Classic​​​​​​.

De Watch 2 is, zoals de naam al aangeeft, de tweede smartwatch van OnePlus en bij deze tweede poging gooit het bedrijf het over een heel andere boeg. Het is een tweede poging, want de eerste Watch was bepaald geen groot succes. Het horloge was goedkoop en had een lange accuduur, maar het gebruikte een eigen gesloten besturingssysteem dat een zeer beperkte functionaliteit bood. De nieuwe Watch 2 draait op Wear OS 4, wat betekent dat het met de functionaliteit wel goed zit omdat er naast de uitgebreide basisfuncties ook veel thirdpartyapps voor dit platform beschikbaar zijn.

Het bijzondere aan de OnePlus Watch 2 is dat het horloge twee processors aan boord heeft: een relatief krachtige Qualcomm Snapdragon W5 Gen 1 en een Bestechnic BES2700. Die laatste is een zeer energiezuinige microcontroller die onder andere ook in draadloze in-ears wordt gebruikt. Door voornamelijk de BES2700 te gebruiken, bespaart OnePlus flink op het energiegebruik van het horloge. Samen met de grote 500mAh-accu moet dat zorgen voor een accuduur van 100 uur in volledige Wear OS-smartwatchmodus, terwijl het horloge in de spaarstand tot twaalf dagen mee moet gaan.

Uiterlijk

Laten we meteen maar met de deur in huis vallen: de OnePlus Watch 2 is een vrij groot horloge. De ronde kast heeft een diameter van 47mm en het klokje is in slechts één maat verkrijgbaar. Waar de Pixel Watch van Google voor sommige mensen aan de kleine kant is, zal dit horloge mogelijk te groot zijn. Als je, net als ik, een wat bredere pols hebt, is dit formaat prima, maar voor een dunnere pols is de OnePlus Watch 2 minder geschikt. Een voordeel van het grote formaat is dat er natuurlijk ook een groot scherm in past. Het gebruikte oledscherm van 1,4 inch heeft een resolutie van 466x466 pixels. OnePlus claimt een maximale helderheid van 1000cd/m2 en het scherm is inderdaad helder en ook buitenshuis prima afleesbaar.

OnePlus Watch 2 zwart

Het scherm gaat schuil achter '2,5d-saffier', wat betekent dat de lens van saffier is gemaakt en aan de randen een lichte bolling heeft. De lens ligt dus echt boven op de kast, wat met het oog op krasgevoeligheid niet ideaal is. Saffier is in de praktijk echter veel krasbestendiger dan glas. En voor wat het waard is: na drie weken intensief gebruik is mijn testexemplaar nog helemaal vrij van krassen.

De kast van het horloge is van rvs en heeft weinig echt opvallende kenmerken. De linkerkant is rond en heeft geen knoppen, terwijl de rechterzijde afgevlakt is en twee knoppen herbergt. De bovenste knop lijkt op een digitale kroon en kan ook draaien, maar registreert die draaibeweging niet; het is slechts een drukknop. Wat mij betreft is dat een gemiste kans. Niet alleen omdat we van de horloges van Apple en Google weten dat een draaibare kroon handig is om door menu's en datavelden te navigeren, maar ook omdat het nu dus wel een ver uitstekende knop is die je gemakkelijk per ongeluk indrukt. Vorm boven functie dus, helaas.

OnePlus Watch 2

Mijn testmodel is matzwart, maar er is ook een glanzend zilverkleurige versie beschikbaar. De zwarte variant wordt geleverd met een zwart siliconen bandje, terwijl de zilveren komt met een groen bandje. Het horloge maakt gebruik van een standaard 22mm-quickreleasebevestiging, dus je kunt gemakkelijk andere bandjes gebruiken.

Aan de onderzijde van het horloge bevindt zich een centraal gelegen optische sensor die de hartslag- en bloedzuurstofmetingen kan uitvoeren. Net als bij veel andere horloges is deze sensor op een verhoogd 'eiland' geplaatst, zodat hij gegarandeerd goed contact met de huid maakt. Behalve de sensor vinden we onderop ook vier pinnen waarmee het horloge middels de meegeleverde puck opgeladen kan worden.

OnePlus Watch 2 en oplaadpuck

OnePlus kiest dus voor opladen via een contactverbinding in plaats van draadloos laden, en dat is wat mij betreft een goede keuze. Draadloos laden van horloges is weliswaar makkelijk, maar ook inefficiënt en relatief langzaam. Het opladen van de OnePlus Watch 2 gaat daarentegen heel snel. Het horloge wordt magnetisch op de juiste positie op de puck getrokken en de 500mAh-1,85Wh-accu wordt in ongeveer 55 minuten volledig opgeladen. Een pluspunt vind ik overigens dat de laadpuck geen vaste kabel, maar een USB-C-poort heeft, zodat je hem gemakkelijk mee kunt nemen.

Wear OS 4 … met een extra laagje

De OnePlus Watch 2 is met zijn twee processors niet zomaar een Wear OS-horloge. OnePlus heeft het in zijn marketingmateriaal over een 'Dual Engine', waarbij de Snapdragon W5 Gen 1 wordt gebruikt om Wear OS te draaien, terwijl de Bestechnic BES2700-microcontroller een veel eenvoudiger realtime operating system, ofwel rtos, draait. OnePlus wekt de indruk dat ze dit volledig zelf hebben bedacht, maar in een recente blog van Google is te lezen dat de OnePlus Watch 2 het eerste horloge is dat gebruikmaakt van een nieuwe 'hybride OS-interface' voor Wear OS, die Google in samenwerking met niet nader gespecificeerde 'hardwarepartners' heeft ontwikkeld. Het ligt dus voor de hand dat meer horloges van andere merken ook gebruik zullen maken van dit hybridemodel.

Het bijzondere aan de nieuwe hybridemodus is dat er daadwerkelijk twee verschillende besturingssystemen op het horloge draaien. Nieuwe api's voor Wear OS maken het mogelijk om taken te delegeren aan een ander besturingssysteem, waarbij die taken dus door een eenvoudigere en zuinigere processor uitgevoerd kunnen worden. De huidige implementatie van Wear OS maakt het mogelijk om onder andere notificaties, schermupdates en gezondheidsfuncties geheel aan de zuinige microcontroller over te laten. Zelfs het renderen van watchfaces met complicaties kan door de zuinige chip worden afgehandeld, mits de watchfaces volgens het nieuwe XML Watch Face Format zijn opgebouwd.

De OnePlus Watch 2 maakt op twee manieren gebruik van deze slimme hybride oplossing. Allereerst als je het horloge in 'Smart Mode' gebruikt, wat wil zeggen dat je de complete Wear OS-functionaliteit tot je beschikking hebt. In deze modus moet het horloge tot 100 uur meegaan en gedraagt het zich zoals je van een Wear OS-smartwatch gewend bent. Hierbij worden zoveel mogelijk taken door de zuinige BES2700-chip afgehandeld en komt de Snapdragon W5 alleen in actie als het nodig is. In de praktijk betekent dit dat de BES2700 gebruikt wordt om alle door OnePlus meegeleverde watchfaces te renderen, notificaties te tonen en alle gezondheidsfuncties te monitoren, zoals stappen, hartslag, stress en slaap. Pas als je een Wear OS-app zoals Google Maps of Spotify opent, komt de Snapdragon W5 in actie. Voor de gebruiker verloopt dit naadloos; je merkt geen vertraging bij het wisselen.

OnePlus Watch 2 Wear OS 4 interface
OnePlus Watch 2 Wear OS 4-interface

De gebruikservaring van Wear OS op de OnePlus Watch 2 komt in grote mate overeen met wat we kennen van andere Wear OS-horloges: veeg je vanaf de watchface omlaag, dan verschijnt een pulldownmenu met ronde toggles die toegang bieden tot snelle instellingen zoals verschillende vliegtuig-, slaap- en niet-storenmodi. Ook kun je hier onder andere het mediavolume en de schermhelderheid aanpassen en is er een optie om door te gaan naar alle instellingen. Swipe je vanaf de watchface omhoog, dan krijg je in chronologische volgorde je notificaties te zien.

Veeg je juist opzij naar links of rechts, dan toont het horloge een carrousel van kaarten of 'tiles', overzichtsschermen van geïnstalleerde apps met informatie of knoppen om direct bepaalde functies te starten. Op wat kleine details na, is deze indeling wat we gewend zijn van de recente Wear OS-horloges van Google en Samsung. Als je op de kroonknop rechtsboven drukt, opent een raster met icoontjes van alle geïnstalleerde apps. Houd je diezelfde knop lang ingedrukt, dan opent Google Assistant, waarbij het horloge direct luistert naar spraakopdrachten. Druk je de knop snel tweemaal achter elkaar in, dan switch je naar de laatst geopende app. De tweede knop opent standaard de OnePlus-sportapp, waarmee je snel een work-out kunt starten. Tweemaal snel drukken opent Google Wallet. Voor beide knoppen geldt echter dat je de werking kunt aanpassen, zodat je er ook andere apps of acties aan kunt koppelen.

Wear OS 4 op de OnePlus Watch 2 werkt gewoon zoals we van Wear OS gewend zijn, en dat is zeker geen kritiek. Waar we wel kritisch op mogen zijn, is de vertaling van sommige teksten. Nederlands is uiteraard niet het belangrijkste taalgebied, maar er zitten echt domme fouten in de interface, iets wat we ook zagen bij het eerste horloge van OnePlus. Naast slechte vertalingen kloppen sommige teksten ook niet. De claim dat het horloge in de Slimme Modus tot '100 dagen' mee zou kunnen, is uiteraard onzin; dit moet '100 uur' zijn. Opvallend is dat de vertalingen in de Smart Modus en de Energiebesparingsmodus niet gelijk zijn, waardoor dit soort fouten niet consequent voorkomen.

Zuinige modus

Er is dus ook een tweede modus waarin het horloge kan werken, en die heet 'Energiebesparing'. Schakel je over naar deze modus, dan wordt Wear OS afgesloten en blijft alleen de onderliggende rtos-laag over. Die switch gaat heel snel, maar wil je omgekeerd weer terug naar de Wear OS-modus, dan duurt dat ongeveer een halve minuut omdat Wear OS echt opnieuw moet opstarten, inclusief splashscreen.

De interface van de energiezuinige modus ziet er op het eerste gezicht precies hetzelfde uit als Wear OS: een flink deel van de wijzerplaten is aanwezig, en de interface, waarbij je opzij swipet om bij je widgets te komen en omhoog en omlaag veegt voor notificaties en instellingen, is hetzelfde. Maar er zijn wel degelijk verschillen. De complicaties op sommige watchfaces bevatten net iets andere informatie, het pulldownmenu met snelle instellingen bevat minder opties en alle Wear OS-apps en tiles van third-partyapps zijn uit de interface verdwenen. De eigen OnePlus-tiles voor de gezondheidsfuncties lijken in eerste instantie gewoon de Wear OS-tiles te zijn, maar nadere inspectie leert dat de lay-out vaak net iets anders is en zelfs de Nederlandse vertaling soms verschilt. De onderliggende rtos-laag doet dus erg zijn best om op Wear OS Lite te lijken, maar is wel degelijk anders.

OnePlus Watch 2 Smart Mode en Energiebesparing
De interface en teksten van de Wear OS 'Smart Mode' (links) en rtos 'Energiebesparing' modi (rechts) lijken op elkaar, maar zijn in detail verschillend.

Wat werkt er wel en wat niet in deze modus? Alles wat Wear OS is, werkt niet. Dat betekent bijvoorbeeld geen Google Assistant, Google Pay, Shazam, Spotify, Strava of andere thirdpartyapps. Ook alle tiles van Wear OS-apps zijn niet beschikbaar. Daarnaast zijn companionfuncties voor apps zoals Google Maps niet beschikbaar. Hierdoor wordt de OnePlus Watch 2 wat de eerste OnePlus Watch ook was: een zeer beperkte smartwatch met een lange accuduur. Hoewel ik het zelf niet lang genoeg heb getest om de accu volledig leeg te krijgen, lijkt de claim van OnePlus over een accuduur van 12 dagen te kloppen. In de praktijk zul je het horloge waarschijnlijk vooral in Wear OS-modus gebruiken, maar als je bijna aan het eind van de accu bent en geen lader in de buurt hebt, kan de energiezuinige modus uitkomst bieden.

Accuduur

OnePlus claimt een accuduur van 100 uur in de Smart Mode met volledige Wear OS-functionaliteit, en in de drie weken dat ik het horloge gebruik, haal ik inderdaad tussen de drieënhalf en vier dagen. Zonder te sporten verbruikt het horloge ongeveer 25 procent van de accu per dag, en dat is dus in lijn met wat OnePlus belooft. Op dagen dat ik sport, vooral buiten met gps-registratie, gaat de accu wel iets sneller leeg; je kunt rekenen op zo'n 10 procent van de accu per uur sportregistratie met gps.

Bovenstaande is allemaal met het scherm in raise-to-wakemodus, met continue hartslagmeting, maar zonder bloedzuurstofmeting. Schakel je het scherm over naar always-on, dan gaat hij ongeveer tweeënhalf tot drie dagen mee, en ook bloedzuurstofmeting heeft een negatieve impact op de accuduur. Ook de '3d-animatiebooster' zorgt voor een vermindering van de accuduur. Als je veel energieslurpende functies hebt ingeschakeld en de batterijduur snel terugloopt, toont het horloge een notificatie om je hierop te attenderen. Via het batterijmenu kan je ook inzicht krijgen in het verbruik van verschillende apps en services, en met één druk op de knop 'Alles optimaliseren' kun je eenvoudig de onzuinigste functies uitschakelen. Om die lange accuduur te behalen, schakelt het horloge 's nachts standaard tussen 23:00 en 5:30 uur over naar 'Automatisch sluimeren', waarbij Wear OS feitelijk wordt afgesloten en alleen de rtos-kern actief blijft om gezondheidsfuncties te tracken. Als gebruiker merk je hier verder niets van, tenzij je het horloge in deze periode wilt gebruiken, want dan moet Wear OS opnieuw opstarten.

De OnePlus Watch 2 geeft goed inzicht in het energiegebruik en biedt tips voor optimalisatie
De OnePlus Watch 2 geeft goed inzicht in het energiegebruik en biedt tips voor optimalisatie.

De accuduur van de OnePlus Watch 2 is in vergelijking met andere Wear OS-horloges indrukwekkend goed. De Google Pixel Watch 2 houdt het net geen twee dagen vol in raise-to-wakemodus, en met het scherm op always-on is de accu binnen 23 uur leeg. De Samsung Galaxy Watch 6 Classic is ook na ongeveer anderhalve dag wel leeg. Het enige Wear OS 4-horloge dat een beetje in de buurt komt, is de oudere Galaxy Watch 5 Pro die het met zijn grote accu net geen drie dagen uithoudt.

Bij de lange accuduur van de OnePlus Watch moeten we echter nog één kanttekening plaatsen: je moet daarvoor namelijk een nieuwe XML-gebaseerde watchface gebruiken. OnePlus heeft een vrij uitgebreide selectie van dit soort watchfaces en ik verwacht dat ook andere aanbieders dit nieuwe formaat steeds vaker zullen gebruiken. Maar als je nu een andere watchface downloadt via bijvoorbeeld de Facer-app, dan hou je veel minder accutijd over. Het horloge geeft dit duidelijk aan, en bij watchfaces die niet in de zuinige modus werken, zie je altijd een uitroepteken staan om je hierop te attenderen. Ik kwam bij het gebruik van niet-compatible watchfaces uit op ongeveer anderhalve dag in always-onmodus, afhankelijk van de gekozen watchface. Dat is dus een belangrijk punt om rekening mee te houden, want de keuze voor de watchface heeft echt een significante impact op de accuduur.

App, sport en gezondheid

Tot zover het positieve verhaal over de OnePlus Watch, want helaas zijn er ook wat kritische noten te kraken, en dat zit hem vooral in de gezondheidsfunctionaliteit en in de smartphoneapp die gebruikt wordt om het horloge met de telefoon te verbinden. In tegenstelling tot de eerste OnePlus Watch wordt hiervoor niet de door OnePlus zelf uitgegeven OnePlus Health-app gebruikt. In plaats daarvan moet je OHealth downloaden uit Google Play. Deze app wordt uitgegeven door Bravo Unicorn PTE. LTD, een bedrijf waarover vrijwel niets te vinden is en dat naast OHealth vooral veel games van matige kwaliteit in Google Play heeft staan. De OHealth-app lijkt gezondheidsdata vooralsnog alleen lokaal op je telefoon op te slaan en niet met een cloudservice te synchroniseren, maar er is geen garantie dat dit altijd zo blijft. Op vragen van Tweakers aan OnePlus over de relatie tussen OnePlus en Bravo Unicorn PTE., en garanties omtrent de privacy van gebruikersdata hadden we op het moment van publicatie van dit artikel nog geen antwoord ontvangen.

Maar zelfs als we dat voor het gemak even terzijde schuiven, is er wat mij betreft nog een probleem met OHealth en de manier waarop deze smartphoneapp en de bijbehorende apps op het horloge gezondheidsdata meten en verwerken. Het horloge en het hoofdscherm van de app tonen bijvoorbeeld met vier gekleurde ringen de stappen, actieve calorieën, trainingstijd en dagelijkse activiteit, oftewel het aantal uren dat je niet stilzit. Het is weinig origineel, maar OnePlus is niet de enige die dit idee van Apple heeft overgenomen. Het is prima, mits de gegevens kloppen en duidelijk is wat je ermee moet doen. De eerste OnePlus Watch had een stappenteller die chronisch te weinig stappen leek te loggen, en mijn ervaring is dat de Watch 2 precies hetzelfde probleem heeft. Over een periode van drie weken logde de OnePlus Watch 2 gemiddeld ruim 10 procent minder stappen dan de Garmin Epix Pro die ik om mijn andere pols droeg. Ook de manier waarop trainingsactiviteit toegekend wordt, lijkt willekeurig, en het aantal uren waarin al dan niet bewogen is, klopt ook niet altijd. De smartphoneapp laat de gelogde data per dag zien, maar biedt geen mogelijkheid om trends te ontdekken, en er zijn geen meerdaagse, wekelijkse of maandelijkse overzichten.

OnePlus Watch 2 OHealth app voor Android
OnePlus Watch 2-OHealth-app voor Android

Het horloge meet ook continu de hartslag en stress en herkent automatisch slaapfasen. Over dat laatste kan ik weinig zinnigs zeggen, omdat ik geen goede referentie heb om het horloge mee te vergelijken. De totale slaapduur die het horloge meet, lijkt redelijk in lijn met andere slaaptrackers die ik gebruik, en ook de hartslagmeter doet zijn werk goed. Voor hartslag, slaap, stress en bloedzuurstof is het wel mogelijk om grafieken die een langere periode beslaan weer te geven, en voor slaap geeft de app algemene tips als hij ontdekt dat je bijvoorbeeld vaak wakker bent tijdens de nacht.

Maar verder geven de app en het horloge nauwelijks persoonlijke suggesties om iets met al die data te doen. Waar andere fabrikanten je bijvoorbeeld aanraden om de komende nacht wat meer te slapen als je een slechte nacht achter de rug hebt, krijg je van OnePlus niet proactief tips op basis van de gezondheidsmetingen. Ook bij trainingen is geen coaching beschikbaar, terwijl het horloge voor verschillende sporten wel zeer specifieke data vastlegt. Voor hardlopen meet het horloge bijvoorbeeld ook je links-rechtsbalans en grondcontacttijd, en bij tennis wordt de snelheid waarmee je slaat gemeten. Na een hardloopsessie kun je in de app zien wat het primaire voordeel van die sessie was. Ook probeert het horloge jouw VO2max te bepalen en geeft het een indicatie voor de benodigde hersteltijd.

Activiteitsfuncties op de OnePlus Watch 2, met data van een hardloopsessie
Activiteitsfuncties op de OnePlus Watch 2, met data van een hardloopsessie

Trends over tijd zijn echter niet beschikbaar en de software geeft ook geen trainingssuggesties of handvatten om jezelf te verbeteren. Het is helaas ook niet mogelijk om trainingsdata met andere apps zoals Strava of TrainingPeaks te delen, als je die gegevens extern wilt analyseren of externe coaching wilt gebruiken. Er is wel de mogelijkheid om gezondheidsdata en activiteiten via Google Health Connect met andere diensten te delen, maar het is me niet gelukt om trainingen daadwerkelijk via deze weg te exporteren. Wil je trainingen dus wel in andere apps krijgen, dan moet je bijvoorbeeld de Strava-app voor Wear OS installeren om de activiteit te registreren in plaats van de sportapp van OnePlus.

Al met al laat de OHealth-app geen al te beste indruk achter. Wat functionaliteit betreft zou dit vier jaar geleden prima zijn geweest, maar inmiddels hebben andere fabrikanten, zoals Apple, Google (Fitbit), Samsung, Garmin en Polar, niet stilgezeten als het gaat om het duiden van sport- en gezondheidsdata en het geven van persoonlijk advies, iets waar de OnePlus Watch en OHealth dus nauwelijks iets mee doen.

Nauwkeurigheid hartslag- en gps-meting

Om de nauwkeurigheid van de hartslag- en gps-sensors te beoordelen, heb ik de Wear OS-app van Strava gebruikt om hardloop-, fiets- en mountainbikeactiviteiten te loggen. Normaal gesproken gebruik ik hiervoor liever de native app van de horlogefabrikant, maar het lukte mij dus niet om met die app gelogde activiteiten te exporteren voor analyse.

De hartslagmeter van de OnePlus Watch 2 blijkt vrij goed. In onderstaande grafieken zie je de data van de OnePlus Watch 2 (groen) in vergelijking met een Garmin HRM-Dual-ecg-band (zwart), die als referentiemeting dient en in de laatste grafiek ook met de hartslagmeter van de Garmin Epix Pro (rood), die ik om mijn andere pols draag. Net als alle optische hartslagmeters is ook die van de OnePlus Watch 2 niet perfect, maar doorgaans reageert het horloge snel en goed, ook bij snelle veranderingen in hartslag tijdens intervalsessies en mountainbiketochten met korte, steile klimmetjes. Tijdens één gravelfietsrit raakte de hartslagmeter van de OnePlus Watch 2 de draad meerdere keren kwijt (zie laatste grafiek), verder waren de prestaties tijdens mijn tests dus zéér goed.

OnePlus Watch 2 hartslagdata - mountainbikerit
OnePlus Watch 2-hartslagdata - Mountainbikerit
OnePlus Watch 2 hartslagdata - indoor intervaltraining
OnePlus Watch 2-hartslagdata - Indoor intervaltraining
OnePlus Watch 2 hartslagdata - gravelfietsrit
OnePlus Watch 2-hartslagdata - Gravelfietsrit

Gps-nauwkeurigheid

De OnePlus Watch 2 ondersteunt verschillende gnss-systemen en heeft een dualband-gps-ontvanger, waarbij twee verschillende frequentiebanden van het Amerikaanse GPS-systeem tegelijk gebruikt worden voor een nauwkeurigere registratie. Dat moet vooral helpen onder bomen en tussen hoogbouw.

In de praktijk blijkt de gps-registratie van de OnePlus Watch 2 niet meer dan gemiddeld te zijn en voor een horloge met dualband valt het zelfs wat tegen. Het horloge zit zowel tijdens het hardlopen als bij fietsritten soms meters naast het daadwerkelijke pad. Onderstaande afbeeldingen van fiets- en hardloopsessies laten de gps-data van de OnePlus Watch 2 (groen) zien in vergelijking met de Garmin Epix Pro 2 (rood) of Garmin Edge 1030 fietscomputer (zwart).

Conclusie

De OnePlus Watch 2 is zowel van buiten als aan de binnenkant een knap stukje werk. Het horloge ziet er strak uit met zijn rvs-behuizing en krasvaste saffierlens. De nepkroon vind ik zelf een minpuntje, vooral omdat de knop onnodig ver uitsteekt en daardoor per ongeluk ingedrukt kan worden. De nieuwe hybridemodus, waarmee het horloge naadloos schakelt tussen de snelle Snapdragon en de zuinige BES2700-chip, is wat mij betreft een blijvertje. De batterijduur van dit horloge is met vier dagen veel beter dan die van de Google Pixel Watch 2 en Samsung Galaxy Watch 6 Classic. Als we kijken naar Wear OS-horloges komt alleen de oudere Samsung Galaxy Watch 5 Pro met zijn grote accu een beetje in de buurt.

Minder tevreden ben ik over de OHealth-app, die gebruikt wordt om het horloge aan je smartphone te koppelen en samen met de bijbehorende apps op het horloge alle sport- en gezondheidsfuncties logt. Als we even buiten beschouwing laten dat deze app door een onbekende derde partij wordt gemaakt, valt vooral de functionaliteit tegen. Het horloge en de app meten veel, maar geven nauwelijks inzichten en suggesties over wat je met die data kunt doen. Het lukte mij bovendien niet om gelogde sportactiviteiten te delen met andere apps. Er is vooralsnog alleen de mogelijkheid om data via Google Health Connect te delen, maar dat lijkt nog niet goed te werken.

Daar komt bij dat de Nederlandstalige interface van het horloge vol zit met slordigheden en vertaalfouten. Dat maakt dat het geheel een wat rommelige indruk achterlaat. De hardware is prima, maar de software lijkt deels een noodzakelijk kwaad dat ook nog even geregeld moest worden. Echt slecht is het zeker niet, maar andere fabrikanten hebben de afgelopen jaren hard ingezet op het duiden van gezondheidsdata en het geven van praktische adviezen. Hierbij loopt OnePlus met het OHealth-platform echt achter.

Tenzij je dus graag een Wear OS-horloge wilt met een lange accuduur, zou ik de OnePlus Watch 2 op dit moment niet aanraden. De Samsung Galaxy Watch 6 Classic gaat weliswaar ongeveer de helft minder lang mee op een acculading, maar is gebouwd op een veel beter platform. Wil je een langere accuduur? Kijk dan misschien ook naar de oudere Samsung Galaxy Watch 5 Pro. Die gaat ook bijna drie dagen mee en maakt, net als de nieuwere Galaxy Watch 6, gebruik van Samsung Health, wat een veel beter softwareplatform is dan OHealth dat door OnePlus wordt gebruikt.

Reacties (112)

112
112
37
1
0
63
Wijzig sortering
Ik zag in een andere review dat de vibratiemotor heel zwak is in vergelijking met Samsung watches of Garmin, hoe waren jullie bevindingen?

En i.v.m. de notificaties is er ook verbetering mogelijk, die worden de helft van de tijd niet getoond als je jouw arm opheft waardoor je telkens het scherm moet aanraken om ze te lezen. Niet handig als je bv. aan het werk bent en je handen vol hebt. Dat was overigens geweldig geregeld op mijn eerste Wear OS watch van Huawei, daar hief ik mijn arm op en zag ik direct de laatste notificatie en kon ik met een draai van de pols de volgende notificatie tonen, brilliant systeem! Jammer dat m'n Watch 4 dat niet kan, daar zijn de gestures veel te complex waardoor ik ze zelfs niet gebruik, gemiste kans voor Samsung, ze worden wel altijd direct getoond als ik m'n arm ophef.

Batterijduur klinkt goed, met m'n Watch 4 haal ik maar anderhalve dag (met Facer watchface) met de meeste features aan en slaapmonitoring. Wel bijzonder jammer dat hij geen draadloos laden ondersteunt, heb intussen overal wel zo'n lader liggen (werk/bureau thuis/in m'n rugzak) en dat zou betekenen dat ik die weer allemaal moet vervangen door hun eigen lader... dat gaat dus niet gebeuren.

[Reactie gewijzigd door Largamelion op 22 juli 2024 14:41]

Motor is inderdaad zwak en nauwelijks voelbaar.
Heb deze smartwatch (het is mijn eerste horloge sinds een jaar of 30) sinds een aantal dagen. bevalt zover prima.
Vooral aangeschaft voor m'n slaapgedrag en loggen van zwemmen en dat gaat zover prima.
Mis alleen m'n zuurstof gehalte op de watchface tijdens het zwemmen, zodat ik kan zien hoe mijn zwemsessie verloopt qua ademhaling.
Mijn eerste gedachte was dat ik het nut niet zo zag van deze accuduur. Als je altijd een dag haalt, maar niet gelijk minstens een week of zo, dan ga je hem waarschijnlijk toch elke dag opladen. Dat verandert denk ik pas als hij zo lang meegaat dat je op een gegeven moment een notificatie krijgt dat de accu leeg raakt en dan nog een dag of 2 hebt om een goed moment te vinden om hem op te laden.

Maar ik was aan het vergelijken met mijn Apple watch (series 7) die met always on meestal al twee dagen haalt (maar hij gaat dus elke ochtend aan de lader), dus nauwelijks minder dan deze. Kijk ik naar de andere Android horloges dan lijken meerdere daarvan dus wel bij zwaarder gebruik moeite te hebben met 24 uur en dat is echt te kort... Vanuit die optiek dus wel een goede verbetering.
Hier in huis hebben we de Watch 5 en de Pro wordt in de avond geladen.
Verschil is dat de Pro op 60-75% is einde dag en de 5 op 40-55%. Is dan afhankelijk van het wel of niet meten van sportactiviteiten.

Ben zelf nog nooit in de situatie gekomen dat het qua accu billenknijpen werd.
Met mijn watch 4 is dat inmiddels echt wel het geval. Heb vaak zat dat als ik in bed stap ik de melding krijg, dat ie de nacht niet gaan halen. Dan zit je dus onder de 30%. Inmiddels heb ik die ook al bijna 6 jaar met de accugezondheid op 80%. De watch moet zeker elke dag aan de lader. Voorheen vond ik dit niet zo'n probleem, omdat de watch snel oplaad tot 100%. 's Ochtends even aan de lader tijdens het douchen en de watch was weer vol. Nu duurt dat ook bijna 2 uur.

Iedereen om me heen met apple watches. Van series 4 t/m 9 klaagt over de accuduur. Rond de 24uur is het beste er echt wel af en dat is gewoon te kort.

Ben benieuwd hoe dat met de watch 10 is.
Is die Watch 4 al met Wear OS of is dat nog een Tizen?
Want mijn oude Galaxy Watch 2 gaat nog steeds 'makkelijk 2 dagen' (maar misschien wel minder dan 48 uur) mee met always-on aan. Een klein weekje met raise-to-wake, makkelijk meer op z'n niet-zo-smart-energy-saving-mode.

Zit eigenlijk te wachten op een opvogler daarvan (met draairing dus) die niet slechter is in batterij, maar hetzelfde of beter.
Dat is bij mij ook al met mijn watch 5. Maar zelfs was daar al van in het begin:
- In tegenstelling tot velen, pakt bij mij always on display toch wel een significant deel uit de batterijduur weg. Dus dat is bij mij vrij snel uit gezet.
- Sporten met de watch heeft ook wel wat batterij nodig.

Vooral het laatste zorgt er regelmatig voor dat ik het vaak al in de vroege avond eerst even moet opladen alvorens te joggen. Dit was geen probleem in het begin, maar naar mate de accu gezondheid achteruit gaat is elke extra batterij toch welgekomen.

Ik moet geen meerdere weken batterij hebben, maar een watch die ik zou kunnen gebruiken (met activiteits/trailtracker) van vrijdag(avond) tot maandagochtend zou voor mij welgekomen zijn.
Voornamelijk dat ik in het weekend niet dien op te laden. Mogelijks dat dat met de pro wel lukt.

[Reactie gewijzigd door 4bit op 22 juli 2024 14:41]

De watch 4 is nog lang geen 6j oud... Eerder 3j...
Ik was in de veronderstelling dat het over een apple watch 5 ging in de comments. Ik heb een apple watch 4 uit 2018. Wellicht niet zo handig van me gedacht in een item over een android watch :)
ik heb de Samsung watch 5 pro en die red 4 dagen makkelijk op een volle lading
Sluit me hierbij aan met de Watch 5 pro, prima accu voor altijd wel 3 dagen. Snap ook niet dat ze die in de Watch 6 weer kleiner hebben gemaakt.
Zelf heb ik een Garmin Epix, die zo'n weekje met een accu kan doen. Zelf gooi ik hem aan de lader als ik onder de douche sta. Eigenlijk nooit dat ik een (bijna) lege accu heb. Dit soort dingen komt meer op een passend ritme aan dan harde uccu-uren volgens mij, alhoewel meer accu altijd wel helpt.

[Reactie gewijzigd door J_van_Ekris op 22 juli 2024 14:41]

Met mijn FR 945LTE doe ik ongeveer hetzelfde, als ik een poosje aan mijn bureau zit gooi ik hem er even aan (en dat is zo'n 1 a 2 keer per week). Ik heb hem het laatste jaar niet onder de 30% gezien dus kan nog wel een paar dagen wachten maar het is meer het gemak omdat de kabel er toch standaard ligt. (en dan loop ik ook nog een aantal keer per week hard met gps én spotify playlist lokaal op het horloge.
Ja hier ook de Epix Pro Gen 2 met 16 dagen accuduur, maar uiteraard wat minder met regelmatig sporten. Vooral heel fijn dat als ik het even vergeten ben en de batterij nog 'maar' 15% heeft ik prima 15 kilometer kan gaan hardlopen zonder te moeten vrezen dat de batterij halverwege leeg is... En dan inderdaad tijdens het douchen de accu weer opladen en er weer een hele tijd tegenaan kunnen.

Ik vind de classificatie 'goede accuduur' voor 4 dagen niet helemaal terecht...
Ik zit dan weer aan de andere kant hiervan, mijn Amazfit GTR 2 gaat maar zo'n 10 dagen mee, en dat vind ik te weinig.
Ik gebruik 'm alleen voor notificaties, tijd lezen, en slaap tracking, maar ik zou eigenlijk wel een Wear OS horloge willen zodat je ook dingen als navigatie en fatsoenlijke media controls kunt gebruiken zonder dat daar heel specifiek een proprietary integratie van de maker bij komt kijken.
Dat bij actief gebruik de batterij wat minder lang mee gaat is prima, mijn OG Pebble ging vroeger ook niet zo super lang mee als ik 'm actief gebruikte, maar met hoe passief ik mijn horloge gebruik (met incidenteel actief gebruik) zou ik minder dan een week aan batterijduur écht niet acceptabel vinden.
In jouw situatie zou ik voor een Garmin sporthorloge met een MIP (transflective memory-in-pixel display) scherm kiezen. Bv een Vivoactive of aan de wat duurdere kant een Fenix 7. In jouw use case zou een Fenix 7 ruim twee weken meegaan, zelfs richting drie.
Of als je een wat lomper model acceptabel vind: garmin maakt ook horloges met zonnepaneeltjes die je heel heel erg lang niet hoeft op te laden zolang je je horloge dagelijks lang genoeg in het licht houd. Zou wel moeten lukken toch?

Alhoewel, misschien hoeft het zo lomp nog niet. Ik zie nu dat die fenix er ook als solar edition is!
Of als je echt voor de maximale accuduur gaat: de wat robuustere Instinct serie bijvoorbeeld, met of zonder zonnecellen. Zonder zonnecellen en met het gebruik dat @Oon beschrijft, heb ik een accuduur bereikt van 28 dagen, neem je de versie met zonnepanelen erin dan hoef je alleen in de donkerste dagen van het jaar een keertje op te laden. Maar dan moet dat design (denk aan de goeie ouwe Casio G-Shock, evt met analoge wijzers) je wel aanspreken.

[Reactie gewijzigd door ZwolschBalletje op 22 juli 2024 14:41]

Maar dan moet dat design (denk aan de goeie ouwe Casio G-Shock, evt met analoge wijzers) je wel aanspreken.
Dat is inderdaad het lompere model wat ik bedoelde!
Heb de Instinct 2, alle functies van de forerunner, maar iets lomper.met eem meer basic en zuiniger scherm, a la Casio G-Shock. Accu gaat zo lang mee, dat ik niet eens weet hoe lang dat is... Week of 2 sowieso.
Dat hebik nu met mijn garmin watch, gaat erg lang mee, en heb toch health en notificaties en laad em pas op als ie miept, En dan i er ook geen haast bij.
Maar ja het is geen "echte" smart watch maar smarter dan dat ik dagelijks gebruik.
Ik zit ook aan de hele andere kant van de accu wens. Ik heb bewust veel functionaliteit achterwege gelaten om met mijn Amazfit Bip S met always-on scherm meer dan 40 dagen te halen. Die accuduur is inclusief 5 sportactiviteiten per week en slaapmonitoring, maar zonder continue hartslagmeting. Ik vind het heerlijk om weken op vakantie te gaan zonder lader en om me nooit zorgen te maken over de accu. Voor die < € 50 heb ik dan niet een mooi scherm en mis ik wel veel functionaliteit en heb ik een matige app. Met dit soort zaken is het altijd afwegen wat belangrijk voor je is als gebruiker.
Da's uitstel, geen afstel. Uiteindelijk wil je dat je device een flink aantal jaar meegaat, en dat je de batterij kunt vervangen (al is het maar als tweedehandsje). Ik heb er weinig vertrouwen in dat dat bij de eerste generaties smartwatches zo gaat zijn.
Dat resulteert bij de OnePlus Watch 2 in een uitstekende accuduur tot vier dagen.
Blijft geestig gezien Pebble Classic 7 dagen kon (en 4 met vernieuwde firmware), Pebble 2 kon een dikke week, een Fossil HR Collider houdt het makkelijk een paar weken uit. Ik wil graag 1x per week laden, ook na 2 jaar.

Een Apple Watch is alleen leuk als je in het Apple ecosysteem zit (incl. iPhone) terwijl het andere spul wel multiplatform werkt. Maar wel handig dat deze 2 dagen werkt. Dan kun je jaren later nog met één dag ermee overweg. Ook moet je batterijen niet steeds volledig vol of leeg laten lopen. Dan houden ze het langer uit. Dominoeffect.
Ik heb een Amazfit GTR 4. Doet wat ik wil; notificaties tonen, mee bellen etc. Enige wat ik mis is betalen.

Maar; accuduur van 14 dagen. Heerlijk.
Als je een dag redt op de accu haal je dat na 2 jaar mogelijk niet meer door slijtage van de accu. Meer dan één dag halen is dus zeker wel belangrijk.
Ik heb hier een Gear S3 die ruim 5 jaar oud is, en deze gaat nog steeds meer dan een dag mee, en ja ik heb always on de hele dag aan, alleen tussen 23:00 en 7:00 staat dat uit.

Uiteraard verschilt dat per klokje, maargoed het kan dus zeker wel.
Toen die nieuw was ging die dan ook vast langer mee dan een dag?
Ik snap niet hoe mensen genoegen kunnen nemen met zo'n korte accuduur. En zodra je je gps gaat gebruiken gaat die accuduur sterk achteruit. En als je sleeptracking wil doen, maar je moet hem elke nacht opladen...

Ben blij met mijn Garmin die ruim een week meegaat met always on OLED. Gewoon een weekendje weg, onderweg wandelen of sporten en dat zonder tussendoor opladen.

Voorheen met de memory in pixel schermen was het duidelijk waar de lange accuduur bij sporthorloges vandaan kwam. Maar nu met een mooi OLED schermpje is het verschil met smartwatches nog steeds groot. Waar komt dit door?
De mijne hoeft in ieder geval echt niet een hele nacht aan de lader, ik leg hem er 's ochtends op als ik wakker wordt en tegen dat ik me gewassen en aangekleed heb is hij vol (of bijna, als ik haast had). Want ik gebruik hem inderdaad ook voor sleeptracking.
Dus voor mij geen probleem dat hij maar twee dagen haalt (met always on en dagelijks wat fitness tracking inclusief gps).
Meer is natuurlijk leuker maar jij hebt weer andere compromissen om zo'n hoge accuduur te kunnen halen. Zo vind ik het bijvoorbeeld heel handig om Siri even te vragen timers of reminders te zetten, wat ik denk dat de jouwe niet zal kunnen.
Mijn gok is een andere insteek qua systeemarchitectuur. WearOS gebaseerde horloges lijken mij bijna meer telefoons maar dan kleiner met een half android systeem op de achtergrond terwijl garmin horloges meer vanuit de fitnesstracker hoek komen.
Daarnaast zal garmin veel meer moeite in die energiebesparing hebben gestoken gok ik.
Wbt die sleep tracking: toen mijn horloge het nog fatsoenlijk deed kreeg ie tijdens mijn ontbijt (+ het maken) de kans om op te laden. Genoeg om 24 uur te overleven, dat was overigens ook zo'n beetje de max overigens.
Haha wat een hassle.. Hier 20-24 dagen zonder opladen. Heerlijk gewoon niet meer te moeten omkijken wanneer zo'n ding opgeladen moet worden.
Het lijkt erop alsof je dit de mensen wilt inwrijven.
Echter, kan ik me heel goed voorstellen dat jij maar weinig eisen stelt aan een smart watch en weinig smart functies gebruikt. Smart functies kosten nu eenmaal veel accu.

Dus heel leuk dat die van jou lang meegaat, maar wat doe je er eigenlijk mee?
Dan doe je echt helemaal niks met een smart watch dan enkel klokkijken ;) Misschien is een gewone watch een idee?
Mijn eerste gedachte was dat ik het nut niet zo zag van deze accuduur. Als je altijd een dag haalt, maar niet gelijk minstens een week of zo, dan ga je hem waarschijnlijk toch elke dag opladen.
Samsung Galax Watch Active2 gebruiker hier, mijn horlorge gaat ~3 dagen mee, dan zit hij vaak op nog 15%. IK heb met 3 dagen al geen moeite omdat ik vaak om de dag onder de douche spring en hem dan oplaad. En haal hem er af wanneer hij vol is. Dit is voor mij een goed moment om dat ding op te laden.

Dus ik zou zggen dat minimaal 3 dagen prima is voor de meeste mensen, maar daarin is iedereen anders. ik zit 40 uur perweek achter een bureau IT support te doen bij klanten, en andere rennen de heledag rond in een warehouse en douchen wel dagelijks.
Zou de horloge werken met een iPhone? Vrees van niet...
Nee, alle Wear OS 4 horloges werken exclusief met Android.
Weet je dat heel zeker? De website van Google geeft aan dat wearos gewoon werkt op iphone.
er is wel een resem smartbands die wel werken en enkele andere niet wear-os platformen.

[Reactie gewijzigd door d3x op 22 juli 2024 14:41]

Nee, werkt alleen met android
Ja beperkt, Google wilt dat je op hun platform blijft, net als de rest. Elk merk heeft zijn eco systeem, Android, Apple, Samsung enzovoort.
Verbaasd me een beetje dat de Mobvoi Ticwatch 5 niet gebruikt wordt als vergelijking. Is ook een WearOS met een erg sterke accuduur. Ook qua prijs erg vergelijkbaar met deze. Lijkt me een heel logische vergelijking
Ik heb (een half jaar geleden) wel gekeken of ik die ook wil reviewen, maar ondanks alle beloften is er nog altijd geen Wear OS 4 update voor dat horloge en Mobvoi heeft ook geen geweldige track record als het gaat om het uitbrengen van beloofde updates. Als de update er komt op het moment dat het horloge nog relevant is wil ik hem best testen, maar omdat er best wat tijd en moeite in deze tests gaat zitten, kijk ik de kat nog even uit de boom en pak ik liever eerst andere horloges mee.
Zijn er ook plannen om de Wear OS smartwatches van Xiaomi te testen? Zoals bijvoorbeeld de Watch 2 of Watch 2 Pro?
Aan de ene kant snap ik hem, aan de andere kant vraag ik me af of een wat oudere OS versie een goede reden is om hem links te laten liggen. Doen jullie met telefoons ook niet. En voor de gebruiker lijkt me een goede batterijduur bijvoorbeeld relevanter dan welke versie software erop draait.
Goed punt, zeker ook omdat Wear OS 4 naast enkele kleinere verbeteringen met name de batterijduur moet verbeteren. En die is bij de TicWatch Pro 5 al erg sterk op Wear OS 3.

Dat gezegd hebbende kreeg de Pro 3 Ultra ook al bakken kritiek omdat de beloofde update naar Wear OS 3 veel te lang op zich liet wachten. Terwijl het met Wear OS 2 ook al een prima horloge was. (hoewel er wel wat aan te merken valt op de IP-rating...)

Uiteindelijk koop je een horloge (of telefoon, table, etc.) voor wat je er op dat moment mee kan en niet wat er in de toekomst nog komen gaat. De OS-versie op papier maakt dan geen verschil. Dan kan deze OnePlus Watch 2 wel Wear OS 4 hebben, maar de OHealth-app werkt bijvoorbeeld behoorlijk crappy.

In feite kun je heel basic vergelijken wat de OnePlus Watch 2 heeft in te brengen tegen een TicWatch Pro 5 kijkend naar dagelijks gebruik, batterijduur etc. zonder daarbij naar een OS-versie te kijken.
Ja ik zou het heel goed begrijpen als de matige updated in een review als minpunt worden genoemd. Maar om hem helemaal niet te reviewen, alleen omdat hij op een oudere versie van software draait, vind ik harsh. Helemaal omdat het op veel andere punten wel een hele goede concurrent is voor eigenlijk alle Wear OS watches in deze prijsklasse
Exact om deze redenen viel de Ticwatch 5 voor mij af en ben ik voor de Galaxy Watch 5 Pro gegaan. Mede ook door jouw review van de Galaxy Watch 6 waarin je de accuduur van het oudere type prees.

Komend van een Fitbit Versa 2 waar ik 4-5 dagen mee haalde is 3-4 dagen een prima duur voor een Wear OS device. Zeker omdat ik tegenwoordig voor het sporten een aparte fitness tracker gebruik is er altijd wel een moment waarop ik de Watch 5 Pro aan de lader kan hangen.

Hopelijk kan Samsung de reputatie die ze hebben qua update beleid op hun smartphones waarmaken voor de smartwatches. Voor de Watch 5 Pro ziet dat er vooralsnog goed uit. De upgrade naar de laatste WearOS was er al vrij vlot volgens mij.
Ik heb de GT3 Pro welke het ruim een week op 1 batterijlading volhoudt. Dus 4 dagen is dan ook niet zó bijzonder.
AuteurEric van Ballegoie Reviewcoördinator @Goochie14 maart 2024 12:06
Het is denk ik net welke functies je van een smartwatch verwacht. Het Huawei klokje dat jij aanhaalt heeft een veel minder diepe integratie met Android en mist functies als een companion mode voor smartphone apps en zaken zoals Google Assistant en een groot aanbod aan third-party-apps.

Het is natuurlijk maar net wat je wenst, maar als je een échte allround smartwatch wilt dan kom je uit bij modellen die draaien Wear OS voor Android of de Apple Watches als je in het Apple-ecosysteem zit, en al die horloges hebben helaas geen lange accuduur.
Ja, daar heb je wel een punt. Voor mij is dit horloge prima en meer intergratie is van mijn kant niet gewenst, dus voor mij prima.
Ben het met je eens, heb de GT3 en ook ik heb al die dingen niet nodig, krijg mijn notificaties die ik heb ingesteld, kan er mee bellen en sporten tot zelfs touwtjes springen instellen wat ik ook niet gebruik een accu-duur van 15 dagen, mooi toch?
ik heb een GT2 Pro die het 2 weken uithoud.
Voor de geïnteresseerde: de kortingscode SAVE50WATCH2 werkt nog. 50 euro korting in de OnePlus shop en als je geluk hebt ook nog gratis Ear Buds 2 er bij. Ik heb hem voor 249 euro gekocht. Ze zeggen ook een levertijd van een paar weken, maar die van mij was binnen 1 week binnen.
Thx! Meteen gebruik van gemaakt. Scheelt toch weer €50.
Netjes! En natuurlijk jarenlang software updates :) /s
Volgens mij is er geen LTE versie beschikbaar, klopt dat? Op stap kunnen gaan zonder portefeuille en telefoon maar wel gewoon kunnen blijven betalen en bereikbaar blijven is voor mij een onmisbare luxe geworden.
Bereikbaar blijven heb je inderdaad LTE nodig.

Betalen met Google Pay werk ook offline daarom werkt het ook zo snel. 🙂
Anoniem: 57411 @Simkin14 maart 2024 07:17
Een onmisbare luxe heet ook wel een basisbehoefte.

<oude zeurpiet>De luxe is tegenwoordig juist het op stap kunnen gaan zonder te hoeven betalen of bereikbaar te moeten blijven.</oude zeurpiet>
Er zijn specifieke use cases waarbij een smartwatch met LTE levens kan redden en een telefoon juist voor extra letsel kan zorgen....

Maar ik snap je punt: vroeger gingen we de hele planeet over zonder mobiel, zonder internet en we kwamen altijd heelhuids thuis.
Nee, we kwamen niet altijd heelhuids thuis. Er gebeurden ongelukken. Mensen gingen dood.

Jij en ik gingen niet dood (:P) maar genoeg mensen zijn overleden omdat ze ergens gestrand zijn zonder communicatiemiddel, waar die hen wel had kunnen redden.

We accepteren dat omdat er geen alternatief voor was. De veiligheid is door mobiele communicatie beter geworden, dat is simpelweg een feit.
Er gebeuren nog steeds ongelukken en er gaan nog steeds mensen dood ;)
"De veiligheid is door mobiele communicatie beter geworden, dat is simpelweg een feit."

Behalve dan als je naar het verkeersveiligheid kijkt. Fietsers zijn zombies geworden die aan hun schermpje geplakt zitten, voetgangers zijn niet veel beter en mobiletelefoon gebruik in de auto maakt autorijden alles behalve veiliger.
Dan hebben we het over verkeerd gebruik.

Dat is een beetje hetzelfde als zeggen dat airbags de onveiligheid kan vergroten, want als je een baby in een maxicosi op de voorstoel zet, en de airbag niet uitzet, dan is het onveiliger.

En ja, ik realiseer me heel goed dat verkeerd gebruik van de telefoon veel vaker voorkomt, maar dessalnietemin vind ik niet dat je dit als tegenargument kan gebruiken, omdat dit niet een gevolg is van correct gebruik, en ook niet een gevolg van onbewust incorrect gebruik.
Volgens mij heb je voor Google Pay net zoals bij Apple Pay en je 'ouderwetse' betaalpas geen internet nodig!
Is er al ergens een reactie door Oneplus gezien over de beperkte mogelijkheden van de Ohealth app? Dit is iets dat ik tot nu toe in elke review terug hoor. Hopelijk zijn er plannen om de functionaliteit verder door te ontwikkelen, zoals een externe integratie met Strava...
Volgens mij heb ik tussen de instellingen gewoon strava gezien hoor tijdens de installatie.. (zelf heb ik er een hekel aan, want nogal een privacy ding, maar goed ieder zo zijn keuzes)
Ik heb toevallig een horloge van de marktleider in dit segment, zal het merk niet noemen, maar een goede reden om toch een cellular versie te bezitten, zonder extra abonnement, is als je wel eens sport zonder je telefoon. Ik had een soortgelijke situatie waarbij alleen mijn horloge droeg en AirPods (en kleding); in een natuurgebied was een ouder persoon met haar fiets ten val gekomen en niet aanspreekbaar. Ik dacht eerst: shit, ik moet snel iemand vinden met telefoon of terug rennen naar ‘de bewoonde wereld’, maar realiseerde me toen dat ik cellular capaciteiten op mijn horloge had, dus ik kon direct 112 bellen en er kwam snel een ambulance. (Was gelukkig niet veel met de persoon aan de hand). Blijkbaar kan het horloge zelf ook gewoon 112 bellen als ik zou vallen en bewusteloos raken.

Om deze redenen is zou ik bij aanschaf zeker kijken of er cellular capaciteit in een horloge zit, mits je soms zonder telefoon op pad gaat dus.
Tip, voor noodgevallen hoef je vaak (nooit?) de telefoon te unlocken. Stel dat jij je watch niet bij je had, had je ook kunnen kijken of het slachtoffer een telefoon bij zich had. Waarschijnlijk sneller dan terugrennen.
Ik ga regelmatig zonder telefoon op pad, ook hardlopend door de bossen. Iets wat jij beschrijft is wel exceptioneel, daar ga ik niet de functionele eisen van een watch voor aanpassen.

[Reactie gewijzigd door Holenbeer op 22 juli 2024 14:41]

Oh dat is wel echt een goede tip... Ik heb toevallig ook een cellular Apple watch (ik zeg het gewoon :+) maar zonder abonnement. Heb die eigenlijk alleen omdat ik de blauwe kleur zo mooi vond, die kleur bij de series 8 weg was en bol (waar ik waardebonnen van had) alleen deze versie nog had... Goed te weten dat het toch niet helemaal zinloos is dat het er op zit :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.