Door Eric van Ballegoie

Reviewcoördinator

Wel groter en sneller, niet per se beter

Samsung Galaxy Watch 6 Classic Review

11-09-2023 • 06:00

142

Multipage-opmaak

Inleiding

Samengevat

De Galaxy Watch 6 Classic is een prima allround smartwatch, gebaseerd op Wear OS 4.0 en extra Samsung-software. Het horloge heeft een groot, helder scherm met een hoge resolutie, en werkt snel en intuïtief. De Galaxy Watch 6 biedt uitgebreide gezondheids- en sportfuncties, maar de nauwkeurigheid van de ingebouwde hartslagmeter laat te wensen over. Een ander nadeel ten opzichte van de voorloper, de Galaxy Watch 5 Pro uit 2022, is dat het nieuwe horloge over een kleinere accu beschikt en daardoor een minder goede accuduur heeft.

Samsung is na Apple de grootste smartwatchfabrikant ter wereld, wat het Koreaanse merk onder andere te danken heeft aan een succesvolle overstap van het eigen Tizen naar Googles WearOS twee jaar geleden. Onlangs bracht Samsung zijn derde generatie WearOS-horloges op de markt. De nieuwe Galaxy Watch 6-horloges zijn de eerste die gebruikmaken van WearOS 4.0, het steeds populairder wordende besturingssysteem van Google, dat inmiddels een volwassen tegenhanger is geworden van Apples WatchOS.

De Watch 6-modellen beschikken daarnaast over een nieuwe soc en hebben grotere, helderdere beeldschermen. Ten opzichte van de Watch 5-modellen van vorig jaar valt meteen op dat de grotere Watch 6 Classic weer voorzien is van een roteerbare bezel: een draairing rond het scherm waarmee je eenvoudig door menu’s kunt navigeren. Dat is een fijne toevoeging, die we ook bij eerdere Classic-modellen zagen, maar die de Watch 5 Pro van vorig jaar moest missen. Samsung belooft verder verbeterde slaap-, sport- en gezondheidsfuncties en een verbeterde accuduur.

Samsung brengt elk najaar nieuwe smartwatches uit. Daarbij gaat het meestal om een basismodel en om een duurdere Classic- of Pro-variant. Dit jaar is geen uitzondering, met de introductie van de Galaxy Watch 6, beschikbaar in 40 en 44mm, en de Galaxy Watch 6 Classic, verkrijgbaar in 43 en 47mm. Alle varianten zijn te koop in diverse kleurstellingen en zowel met als zonder LTE. In de Pricewatch zien we dat de Galaxy Watch 6 40mm te koop is vanaf 260 euro, terwijl de Watch 6 Classic in 43mm-formaat op dit moment minimaal 340 euro kost. Voor de duurste variant, de grotere Watch 6 Classic 47mm met LTE, betaal je nu iets meer dan 400 euro. Wij hebben dat topmodel de afgelopen maand uitgebreid getest en zochten uit of Samsung zijn beloften waarmaakt en of de Watch 6 nu de beste allround smartwatch is voor Android-gebruikers.

Grotere schermen, roteerbare bezel

Het uiterlijk van de standaard Watch 6 is nauwelijks veranderd ten opzichte van de Watch 5 van vorig jaar. Het ronde horloge heeft een rvs-behuizing met strakke lijnen en is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Hoewel de behuizing van de Watch 6-modellen niet groter geworden is, heeft zowel de 40mm- als de 43mm-variant een 0,1” groter scherm gekregen dan zijn voorganger uit de Watch 5-serie. De bezels zijn dus dunner geworden. Alle Watch 6-modellen hebben saffierglas, dat zeer krasvast is.

Bij de Watch 6 Classic die wij getest hebben, zijn de verschillen groter. De Watch 5 van vorig jaar kende geen Classic-variant; het topmodel was toen de Watch 5 Pro. Dat horloge had geen fysiek roteerbare bezel waarmee de interface van het horloge bediend kan worden, maar in plaats daarvan een capacitieve draairing waarmee je door te swipen hetzelfde effect verkreeg. In de praktijk werkte dat minder goed en bij de Watch 6-serie is de Classic-variant met fysieke draairing dus terug van weggeweest.

Samsung Galaxy Watch 5 Pro (links) en Samsung Galaxy Watch 6 Classic

(In) de doos

De Samsung Galaxy Watch 6 Classic wordt geleverd in een full-color bedrukte kartonnen verpakking met een binnenwerk van karton.
De verpakking bevat naast het horloge een snelstartgids (de complete handleiding is online te downloaden) en oplaadkabel met usb-c aansluiting. Een netadapter wordt niet meegeleverd.

Wat opvalt, is dat ook de Watch 6 Classic een behuizing van roestvast staal heeft gekregen, terwijl de Watch 5 Pro van vorig jaar jaar nog een titaniumkast had. Daarmee zet het nieuwe model een stap terug, want titanium is sterker, krasvaster en lichter dan rvs. De nieuwe 47mm-versie van de Watch 6 Classic weegt daarom 59g in plaats van de 46g die de Watch 5 Pro in de schaal legde. Waarom Samsung voor rvs heeft gekozen, is niet helemaal duidelijk, maar waarschijnlijk heeft het met de (veel) hogere kosten van titanium te maken. Alle Watch 6-horloges hebben twee knoppen aan de rechterzijde van de kast, maar je kunt het horloge ook zo configureren dat je de knoppen links kunt gebruiken. Verderop meer over de werking van de knoppen.

De Watch 6 Classic is net als de normale Watch 6-modellen verkrijgbaar met een 1,3”- of een 1,5”-oledscherm met een resolutie van 432x432 of 480x480 pixels. Mede door de roteerbare bezel is de kast van de Watch 6 Classic wel een stuk forser: 43 of 47mm in doorsnee.

Helderder

De nieuwe oledschermen van alle Watch 6-modellen zijn niet alleen groter geworden, maar ook helderder. Samsung claimt een piekhelderheid van 2000cd/m², en hoewel wij dat niet hebben kunnen reproduceren, valt bij een directe vergelijking met de Watch 5 Classic van vorig jaar inderdaad op dat de piekhelderheid van de nieuwe Watch 6 Classic inderdaad hoger is. In de praktijk zul je dat vooral buiten merken, in direct zonlicht. De afleesbaarheid van de Watch 6 is dan net iets beter, maar verwacht geen enorme verschillen. De fijnste verbeteringen van het scherm zitten hem wat mij betreft in de grootte en de scherpte. Bij directe vergelijking is die 0,1” grotere doorsnede duidelijk zichtbaar en de hogere 480x480-resolutie van ons 47mm-testmodel maakt dat fijne tekst nog iets fraaier gerenderd wordt dan op de Watch 5 Classic van vorig jaar, die een resolutie van 450x450 pixels had.

Quickreleasebandjes

Een laatste uiterlijke verandering zit hem in de horlogebandjes en de manier waarop deze met de horloges verbonden worden. De Watch 6 maakt net als zijn voorganger gebruik van standaardformaat 20mm-bandjes, maar de nieuwe modellen zijn voorzien van een handig quickreleasesysteem met een drukknop waardoor de bandjes gemakkelijker te wisselen zijn. Alle versies van de Watch 6 worden geleverd met soepele siliconenbandjes met een normale gespsluiting, terwijl de Watch 5 Pro een vouwsluiting had. Wat mij betreft is de eenvoudigere gespsluiting in de praktijk fijner, zeker als je het horloge gebruikt om te sporten. Tijdens sportactiviteiten is het voor optimale hartslagregistratie namelijk goed het horloge íets strakker te dragen dan bij normaal gebruik en een gespsluiting is veel makkelijker te verstellen.

Samsung Galaxy Watch 6 Classic Quick Release bandje

Snellere processor, grotere/kleinere accu

Buiten de grotere en helderdere schermen zijn er meer hardwarematige veranderingen. Allereerst is er een nieuwe soc: de Exynos W930, die door Samsung zelf ontworpen is. De W930 volgt de twee jaar oude W920 op en biedt bescheiden verbeteringen. De W930 is net als zijn voorganger een 5n-chip met twee Cortex A55-cpu-cores en een Mali G68 MP2-gpu. Ten opzichte van de W920 is de maximale kloksnelheid van de cpu-cores verhoogd van 1,18 naar 1,4GHz, terwijl de hoeveelheid onboard ram is vergroot van 1,5 naar 2GB.

Deze verbeteringen moeten tot gevolg hebben dat de Galaxy Watch 6 sneller is en sneller van apps kan wisselen dan zijn voorganger. In de praktijk zie ik dat overigens niet terug. Het laden van apps gaat op de Watch 6 Classic soms sneller dan op de Watch 5 Pro, maar in andere gevallen is het omgekeerd. Dat kan overigens met het besturingssysteem te maken hebben, waarover zo meer. Ook bij het gebruik van apps voelt de Watch 6 niet wezenlijk sneller aan dan zijn voorganger. Niet dat dat een probleem is, de Watch 5 was ook een vlot werkende smartwatch.

Galaxy Watch 5 40/44mm Galaxy Watch 6 40/44mm Galaxy Watch 5 Pro 45mm Galaxy Watch 6 Classic 43/47mm
Soc Exynos W920 Exynos W930 Exynos W920 Exynos W930
Soc type dual-core 1,18 GHz dual-core 2,0 GHz dual-core 1,18 GHz dual-core 2,0 GHz
Schermgrootte 1,2" / 1,4" 1,3" / 1,5" 1,4" 1,3" / 1,5"
Resolutie 396x396 / 450x450 432x432 / 480x480 450x450 432x432 / 480x480
Geheugen 1,5GB 2GB 1,5GB 2GB
Opslag 16GB 16GB 16GB 16GB
WearOS 3.5 4.0 3.5 4.0
Accu 284 / 410 mAh 300 / 425 mAh 590 mAh 300 / 425 mAh
Gewicht 29 / 33 gram 29 / 33 gram 46 gram 52 / 59 gram

Accu

Buiten de processor is er een ander punt dat Samsung verbeterd of verslechterd heeft, afhankelijk van de uitvoering van de Watch 6 waarover we het hebben. De normale Watch 6-modellen hebben namelijk een grotere accu gekregen dan hun voorgangers uit de Watch 5-serie. De Watch 6 40mm heeft een 300mAh-accu, terwijl de grotere 44mm-variant een iets grotere 425mAh-accu krijgt. Bij de Watch 5 was dat respectievelijk 284 en 410mAh. Geen enorme vooruitgang dus, maar wel een vooruitgang.

Bij de Watch 6 Classic is dat verhaal heel anders. De Watch 5 Classic van vorig jaar was enkel beschikbaar in 45mm-formaat en had een enorme accu met een capaciteit van 590mAh. De nieuwe Watch 6 Classic-modellen moeten het stellen met veel kleinere accu’s: 300mAh voor de 43mm-versie en 425mAh voor de 47mm-versie. Dat is een enorme stap terug en dat zien we helaas terug in de accuduur van het horloge.

Ik heb de Watch 6 Classic gedurende bijna een maand continu getest. Met de always-onfunctie van het oledscherm uitgeschakeld en ook de luisterfunctie van Google Assistant inactief haalde ik gemiddeld 38 uur uit een acculading. Dat is iets meer dan anderhalve dag, terwijl de Watch 5 Classic van vorig jaar het bijna drie dagen volhield.

Aangezien de normale Watch 6 44mm over hetzelfde beeldscherm en dezelfde accu beschikt, zal ook dat toestel het ongeveer anderhalve dag uithouden voordat de lader weer opgezocht moet worden. Of dat een probleem is, hangt af van de manier waarop je het horloge gebruikt. Draag je het dag en nacht, om ook slaap te tracken, dan moet je er in de praktijk rekening mee houden dat je de Watch 6 elke dag moet bijladen om zeker te zijn dat je de nacht doorkomt.

Dat opladen gaat net als bij voorgaande modellen draadloos met een meegeleverde puck, voorzien van een kabel met USB-C-aansluiting. Een netadapter wordt overigens niet meegeleverd; je moet dus zelf voor een USB-C-lader zorgen. De laadtijd van de Watch 6 Classic 47mm is net geen anderhalf uur van leeg naar helemaal vol, waarbij het horloge 35 minuten nodig heeft om de eerste 50 procent te halen.

Wear OS 4.0 en One UI 5.0

De Galaxy Watch 6-serie zijn de eerste horloges die gebruikmaken van Google Wear OS 4.0. Twee jaar geleden nam Google Wear OS drastisch op de schop, wat resulteerde in Wear OS 3.0, dat op veel punten substantieel verbeterd was ten opzichte van Wear OS 2.x. Vorig jaar kwam Google met Wear OS 3.5, dat enkele kleine verbeteringen bood en de Galaxy Watch 6 maakt nu dus gebruik van versie 4.0. Wie grote veranderingen verwacht, moeten we teleurstellen. Google claimt zelf dat de nieuwste versie van het OS 'behaviour changes' bevat die de prestaties, accuduur, beveiliging en privacy verbeteren. Daarnaast is er ondersteuning voor het nieuwe Watch Face Format, dat gebruikmaakt van XML en waarmee watchfaces gemaakt kunnen worden zonder eigen embedded code, omdat ze onderliggende functionaliteit van Wear OS gebruiken.

Daarnaast biedt Wear OS 4.0 ondersteuning voor Tiles 1.2. Daarmee kan tilesdata, zoals hartslag, elke seconde live worden geüpdated en gebruikmaken van animaties. Animaties zien we in Wear OS 4.0 ook terug bij de nieuwe Slash Screens, korte (logo)animaties die in beeld verschijnen bij het starten van de app.

Dat laatste is meteen een duidelijk verschil tussen de Watch 5 en Watch 6. Bij het starten van apps laat de Watch 6 inderdaad een korte animatie zien van het logo van de app, dat vanaf de rand van het scherm naar het midden beweegt, terwijl de Watch 5 dat niet doet. Een kleine visuele verfraaiing, maar bij mijn head-to-headtests viel op dat de Watch 5 apps soms wel marginaal sneller startte dan de Watch 6. In de week voor publicatie van deze review is Samsung ook begonnen om Wear OS 4.0 en One UI 5.0 uit te rollen naar de Watch 4- en 5-serie (info), waardoor deze nu ook van de nieuwe functies gebruikmaken.

One UI 5.0

Net als de Watch 4 en 5 is ook de Watch 6 voorzien van Samsungs eigen One UI-schil. Het Nieuwe One UI 5.0 lijkt als twee druppels water op One UI 4.5 van de Watch 5, met als belangrijkste verandering dat de Watch 6 wat meer animaties heeft in de interface. De opzet van de menu’s is echter identiek.

Samsung Galaxy Watch User Interface Menu

Als je vanaf de watchface naar beneden swipet, krijg je een menu met snelle instellingen, met hierin shortcuts naar een aantal apps en functies. Veeg je vanaf de watchface van links naar rechts, dan krijg je een of meer tegels met notificaties te zien. Swipe je van beneden naar boven, dan krijg je een gridview met iconen van alle geïnstalleerde apps. Vanaf de watchface van rechts naar links swipen levert toegang tot alle beschikbare tiles.

De Galaxy Watch 6 heeft net als zijn voorganger twee langwerpige knoppen aan de rechterzijde van de behuizing. Beide knoppen hebben verschillende functies. De bovenste knop, de ‘starttoets’, brengt je na een korte druk altijd terug naar de watchface. Houd je de knop langer ingedrukt, dan wordt daarmee standaard de Bixby-spraakassistent geactiveerd, maar je kunt deze ook zo configureren dat hij je Google Assistent oproept. Druk je de knop snel tweemaal achter elkaar in, dan brengt dat je standaard terug naar de laatst gebruikte app, maar je kunt elke geïnstalleerde app aan deze dubbelklik koppelen. De onderste knop doet dienst als terugknop. Je kunt er echter ook voor kiezen om met één druk een overzicht van pas gebruikte apps te zien.

Meer focus op gezondheid

Samsung heeft tal van kleine veranderingen doorgevoerd aan de sport- en gezondheidsfuncties van de Watch 6. Het legt veel nadruk op de verbeterde slaaptracking, waarbij het belooft nu beter inzicht te geven in slaappatronen, en uitgebreidere rapportage en ‘slaapcoaching’ biedt. Die laatste functie laat je via de apps een paar vragen beantwoorden (‘Word je minstens tweemaal per nacht wakker om naar het toilet te gaan?’ ‘Vind je het 's avonds moeilijk in slaap te vallen?’ ‘Wat zijn je vrije weekenddagen of vrije dagen in de week?’ ‘Drink je alcohol en/of cafeïne?') om vervolgens, na zeven dagen slaapmeting, aan te geven welk ‘slaapdier’ jij bent. Ik blijk een leeuw te zijn, wat betekent dat ik gezonde slaappatronen heb, op consistente tijden slaap en voldoende diepe slaap krijg. Dat laatste kan ik moeilijk objectief verifiëren, maar consistente slaaptijden en een gezond slaappatroon had ik tijdens de test van het horloge zeker niet altijd. Het coachingprogramma helpt je vervolgens met tips om verbeteringen aan te brengen in je slaappatroon.

Samsung Galaxy Watch 6 slaapinfo

Samsung Health

Voor wat de slaapmeting zelf betreft kan ik zeggen dat de Watch 6 vrij nauwkeurig registreert wanneer ik in slaap val en ontwaak. De registratie hiervan komt doorgaans overeen met mijn eigen observatie, met de metingen van de Garmin Epix Pro, die ik tijdens de test om mijn andere pols droeg, en met die van de Google Nest Hub 2.0, die met zijn Soli-radar nauwkeurig slaap kan vastleggen. Samsung probeert, net als andere fabrikanten, ook onderscheid te maken tussen verschillende slaapfasen. Om hier echt iets zinnigs over te zeggen, moet je dit afzetten tegen metingen met een eeg-apparaat en dat heb ik niet. Ik ga hier dus geen oordeel over vellen.

Als algemeen gezondheidshorloge heeft de Watch 6 ook veel te bieden. Het horloge telt uiteraard stappen, meet desgewenst continu je hartslag en leidt daaruit ook jouw stressniveau af. Net als zijn voorganger kan de Watch 6 bovendien ecg-filmpjes maken en jouw lichaamssamenstelling meten. Dat laatste is een beetje natte vingerwerk, waarbij opeenvolgende metingen soms wezenlijk andere resultaten tonen. Dat geldt ook voor de ingebouwde bloeddrukmeter. Deze werkt sowieso pas nadat je hem hebt geijkt met een normale manchetmeter. Overigens geldt dat de ecg- en bloeddrukfuncties de Samsung Health Monitor-app op de gekoppelde smartphone vereisen, een app die alleen voor Samsung-telefoons beschikbaar is. Heb je een Android-telefoon van een ander merk of een iPhone, dan zijn deze twee functies dus niet beschikbaar.

Sport

Ook op sportvlak heeft Samsung een aantal verbeteringen doorgevoerd. Zo is er nu een ‘track run’-optie, waarbij je kunt aangeven in welke baan je loopt op een 400-meteratletiekbaan, waarna het horloge elke ronde precies de juiste afstand vastlegt. Deze functie is al langer beschikbaar op horloges van onder andere Apple en Garmin, en voor baanlopers is het fijn dat Samsung dit nu ook toevoegt. Een andere verbetering is de mogelijkheid om te wachten tot er gps-lock is voordat de registratie van een sportactiviteit start. Voorheen telden Samsung-horloges bij selectie van een work-out af van drie naar nul, waarna de work-out startte, ook als er nog geen locatiefix was. Dat is nu dus opgelost.

Samsung Health sportinfo

Daarnaast kan de Watch 6 alles wat zijn voorgangers ook konden. Dat betekent dat er veel verschillende sporten ondersteund worden en het horloge veel informatie biedt, met onder ander tijd, afstand, tempo en bij hardlopen bijvoorbeeld ook informatie over grondcontacttijd en symmetrie. Samsung heeft ook een audiogids ingebouwd, waarbij je via spraak na elke kilometer een samenvatting van de belangrijkste gegevens opgelezen krijgt. Na afloop van een activiteit krijg je zelfs een samenvatting op het horloge en in Samsungs Health-app voor smartphones kun je nog veel meer inzichten krijgen. Activiteiten kunnen bovendien gedeeld worden met apps van derden. Dat kan direct naar Strava en Technogym, maar ook via Health Sync.

In de praktijk

Mijn mening over Wear OS is eigenlijk niet veranderd ten opzichte van vorig jaar, lees de review van de Google Pixel Watch en Samsung Galaxy Watch 5 Pro er vooral op na voor uitgebreidere informatie. De gebruikservaring van Wear OS 4 op de nieuwe Galaxy Watch 6 is eigenlijk vrijwel gelijk aan die van Wear OS 3.5 vorig jaar op de Galaxy Watch 5. In het kort is Wear OS met afstand het compleetste besturingssysteem voor smartwatches die je aan een Android-telefoon kunt koppelen. Wear OS heeft inmiddels een groot aanbod aan apps voor toepassingen die uiteenlopen van smarthomebediening tot passwordmanagers, en met Samsungs One UI is weinig mis. Je kunt uiteraard eenvoudig notificaties lezen en hierop antwoorden via een onscren keyboard of - Engelstalig - met Samsungs Bing spraakassistent. Daarnaast kan je zoeken en opdrachten uitvoeren via Bing of Google Assistent, navigeren met Google Maps, offline muziek afspelen met diensten als YouTube Music, Amazon Music of Spotify, en betalen met Google Pay, om maar een paar voorbeelden te noemen. Het app-aanbod voor Wear OS is inmiddels heel uitgebreid en buiten apps die zicht richten op sport en gezondheid, is zijn er bijvoorbeeld ook veel apps die smarthomeintegraties mogelijk maken, een punt waarop Wear OS mijlenver voorloopt op andere wearableplatformen die met Androidsmartphones samenwerken, zoals de software van Huawei, Garmin, Fitbit en Amazfit. Het enige echte nadeel aan Wear OS is wat mij betreft dat het bepaald niet zuinig met energie omspringt, getuige de accuduur van alle Wear OS horloges, inclusief de nieuwe Galaxy Watch 6 Classic.

Hartslagmeting en gps-registratie

De Watch 6-modellen bieden zoals beschreven veel sportprofielen en geven uitgebreide analyse van sportprestaties achteraf, dus wilden wij graag weten hoe het gesteld is met de nauwkeurigheid van de optische hartslagmeter en de gps-registratie.

De hardware van de optische hartslagmeter van de Galaxy Watch 6 Classic die wij hebben getest, lijkt identiek aan die van de Watch5 Pro van vorig jaar. De sensor bestaat uit een combinatie van centraal gelegen (groene) leds met daaromheen een ring van lichtgevoelige sensors die de reflectie van het groene licht meten. Hoeveel licht reflecteert, hangt af van de hoeveelheid bloed direct onder de huid en die hangt weer samen met de hartslag. Optische hartslagmeters en de achterliggende algoritmen zijn de afgelopen jaren steeds beter geworden, maar de nauwkeurigheid is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de kleur en dikte van de huid, het vetpercentage en de positie waarop het horloge gedragen wordt. De meetresultaten die ik bij mezelf krijg, hoeven dus niet overeen te komen met hoe het horloge zich bij andere personen gedraagt.

Met die disclaimer achter de rug is mijn conclusie na ruim twintig fiets-, mountainbike- en hardloopsessies dat de Watch 6 Classic niet al te best scoort en het minder goed doet dan de Watch 5 Pro van vorig jaar. Dat lijkt vreemd, aangezien beide dezelfde optische sensor (lijken te) gebruiken, maar het kan te maken hebben met het gewicht van de Watch 6, die door zijn rvs-behuizing een stuk zwaarder is dan zijn voorganger en daardoor bij hevige schokken meer beweegt ten opzichte van de pols. Hoewel ik het horloge tijdens het sporten zo strak mogelijk heb gedragen, valt namelijk op dat de Watch 6 Classic er vooral bij intervaltrainingen met snelle hartslagwisselingen, vaak een zooitje van maakt.

In de grafieken hieronder zie je de Watch 6 Classic in groen, de Garmin Epix Pro met zijn optische hartslagmeter in rood en een referentie-ecg-borstband in zwart. De zwarte lijn is hierbij de de referentie, de rode lijn van de Epix een voorbeeld van een erg goede optische hartslagmeter.

Het eerste voorbeeld hieronder is een hardloopsessie met snelle blokjes van 400 meter, afgewisseld met rustig joggen. De Galaxy Watch 6 Classic raakt hier bij verscheidene intervallen de draad helemaal kwijt, waarbij een (veel) te lage hartslag wordt geregistreerd.

Samsung Galaxy Watch 6 Classic hartslagmeter test

Een zelfde beeld zien we in onderstaande grafiek met sprintintervalletjes op de racefiets. Ook hier registereert de Watch 6 bij verscheidene intervallen gedurende vrijwel de hele periode een incorrecte hartslag, waarbij het horloge in het eerste en het laatste interval de helft van de daadwerkelijke hartslag registreert.

Samsung Galaxy Watch 6 Classic hartslagmeter test

Een laatste voorbeeld is onderstaande fietsrit met drie blokken van 10 minuten waarin steeds 40 seconden hard en 20 seconden langzaam getrapt werd. Waar de ecg-borstband en de Garmin Epix Pro hier keurig een zaagtandpatroon in de hartslag registreerden, deed de Galaxy Watch 6 Classic in het eerste blok nog aardig mee, maar gaf hij in het tweede en derde blok niet thuis.

Samsung Galaxy Watch 6 Classic hartslagmeter test

Uiteraard gaat het niet altijd fout. Tijdens rustige fietsritjes en hardloopsessies zonder intervallen liet de Watch 6 Classic tijdens mijn tests prima resultaten zien, en hieronder zie je ook een voorbeeld van een intervalsessie waarbij de Watch 6 het wél perfect deed.

Samsung Galaxy Watch 6 Classic hartslagmeter test

De afgelopen jaren zien we steeds meer horloges beschikken over multiband-GNSS. Dat betekent dat de horloges niet alleen diverse positiebepalingssystemen ondersteunen, maar bovendien gelijktijdig de L1- en L5-band van het GPS-systeem kunnen uitlezen. Dat laatste komt de nauwkeurigheid van de positiebepaling sterk ten goede, vooral in lastige omstandigheden, zoals onder een dicht bladerdek of tussen hoge gebouwen.

Helaas beschikt de Galaxy Watch 6 niet over multiband-GNSS en hoewel de positieregistratie tijdens mijn tests doorgaans goed tot zeer goed was, zag ik bij mijn standaardtestrondje tussen de hoogbouw in Rotterdam-centrum bij de Samsung Galaxy Watch 6 Classic afwijkingen die de Garmin Epix Pro minder of niet liet zien. Het zijn zeker geen onoverkomelijke verschillen en in het open veld doet de Galaxy Watch 6 Pro het prima, hoewel het horloge een beetje de neiging heeft om bochtjes af te snijden door ze wat ronder te maken. Over het geheel is de gps-nauwkeurigheid gewoon prima, maar voor volgend jaar hopen we dat Samsung hier ook de stap zet naar een nog nauwkeuriger multiband-GNSS-systeem.

Conclusie

De Galaxy Watch 6 is een evolutie ten opzichte van de Watch 5 van vorig jaar, die op zijn beurt ook kleine verbeteringen bracht ten opzichte van de Watch 4. Kleine verbeteringen in Wear OS 4.0 en Samsungs eigen software breiden de functionaliteit weer iets verder uit, al is Samsung inmiddels ook begonnen met het updaten van de Watch 5 naar deze nieuwste softwareversie.

De functionaliteit van Wear OS op de Galaxy Watch 6-horloges is uitstekend. De horloges zijn snel, er zijn inmiddels veel apps voor Wear OS beschikbaar en Samsungs eigen software biedt uitgebreide functionaliteit op het gebied van gezondheids- en sporttracking. Standaard smartwatchfuncties, zoals het lezen van en reageren op notificaties, ontbreken uiteraard niet. Daarnaast kun je met de horloges bellen via bluetooth of LTE, kun je muziek afspelen via diensten als Spotify en betalen met Google Pay.

Samsung Galaxy Watch 6 Classic

De standaardversie van de Watch 6 is door zijn grotere scherm en kleinere bezels weer wat fraaier dan zijn voorganger, terwijl het toestel verder erg lijkt op het model van vorig jaar. De door ons geteste Galaxy Watch 6 Classic is wat mij betreft een verhaal met twee kanten. Positief vind ik de terugkeer van de draaibare ring rond het scherm. Dat werkt echt lekker om door menu's en binnen apps te navigeren. Met de Watch 5 Pro deed Samsung vorig jaar een stap terug door deze ring te vervangen door een minder goed werkende, capacitieve versie. Terug van weggeweest en fijn dus.

Ook fijn is het verbeterde scherm. De verschillen zijn klein, maar het nieuwe scherm is íets groter, íets scherper en íets helderder. Minpunten zijn er helaas ook. Zo is de behuizing van de Watch 6 Classic gemaakt van rvs in plaats van titanium, waardoor het horloge een een stuk zwaarder is geworden, wat vooral de nauwkeurigheid van de hartslagmeter tijdens het sporten niet ten goede is gekomen. Daarnaast had de Watch 5 Pro een enorm grote accu, waarmee het toestel een accuduur van drie dagen haalde. De Watch 6 Classic moet het stellen met een kleinere accu, waardoor ik in de praktijk iets meer dan anderhalve dag met een acculading deed.

Samen met de hogere prijs - de nieuwe Watch 6-modellen zijn op het moment van schrijven allemaal ongeveer 70 euro duurder dan de vergelijkbare Watch 5-varianten van vorig jaar - zorgt dat ervoor dat ik zeker de door mij geteste Galaxy Watch 6 Classic niet blind tot aanrader kan uitroepen. De Watch 5 Pro van vorig jaar was naar mijn mening het beste Wear OS-horloge en is dat misschien nog steeds, zeker als je meer dan twee dagen accuduur van een horloge verwacht. Vind je dat geen halszaak, dan is de Watch 6 Classic met zijn betere scherm en fysieke draairing de moeite waard.

Reacties (142)

142
142
47
6
0
76
Wijzig sortering
Toch opmerkelijk dat er pluspunten worden gegeven voor de uitstekende gezondheids- en sportfuncties zonder een werkende hartslagmeter. Met de afwijkingen zoals in de grafiek kan je de hartslagmeter beter niet gebeuiken, wat dan gelijk een groot deel van de sport- en gezondheidsfuncties waardeloos maakt.

Dat ze samen met een accuduur van 2 dagen nog steeds proberen horloges te verkopen snap ik niet. De concurrentie heeft op dat vlak veel beter presterende klokjes. Wat zou een reden moeten zijn om deze te kopen ipv een Apple watch of Garmin klokje?
AuteurEric van Ballegoie Reviewcoördinator @Nox11 september 2023 08:44
De algemene gezondheidsfuncties (stappentellen, bewegingsreminders, slaaplogging, stressnotificaties, 24 uur hr-meting) zijn gewoon prima. Ook de sportfuncties zijn goed, met uitgebreide statistieken (zie ook appscreenshots in de review), veel sportprofielen, coaching en bijvoorbeeld ook de nieuwe track-functie. Wat - bij mij persoonlijk - alleen opviel, is dat het tracken van intervals vaak niet goed gaat. Ik het daarvan meerdere voorbeelden in de review opgenomen. Maar ik heb nog veel meer voorbeelden van niet-interval fietsritten en hardloopsessies waar de Watch 6 Classic wél goed presteert. Het is dus een verhaal met twee kanten, maar de optische hartslagmeter is zeker niet de beste.
Ik gebruik mijn smartwatch ook om te trainen, hartslagregistratie van de Garmin is zeker niet feilloos maar als je constant zoveel missers hebt is je meetinstrument niet aan het meten en kan je de hele meting de prullenbak in gooien. We zijn tweakers, meetinstrumenten dienen van redelijke betrouwbaarheid te zijn voorzien. Je zou dan een borstband kunnen aansluiten, maar ik zie zo niet of dat bij dit klokje kan. Daarbij ben ik ook wel benieuwd wat de accu doet tijdens gebruik van GPS, de Garmin gaat een klokje rond door in plaats van 2 weken 'idle', als je dan eens gaat fietsen een uur of 7-8-9 lang, is er dan nog wat sap over?
AuteurEric van Ballegoie Reviewcoördinator @Nox11 september 2023 11:23
Samsung's eigen Health app kan niet overweg met externe (hartslag)sensoren, maar er zijn voor WearOS wel third party apps waarmee dit kan, het is dus mogelijk om een bluetooth ecg-band te koppelen.

Wat betreft battery drain tijdens lange GPS-workouts: De langste fietsrit die ik heb gedaan duurde net geen vijf en een half uur, en daarin ging de accu omlaag van 96% naar 59%, wat dus neerkomt op 6,7 procentpunt per uur. Ter vergelijk: De Garmin Epix Pro die ik tegelijk om mijn andere pols droeg had een drain rate van 2,5 procentpunt per uur.
Hebben de Apple en Garmin betere hartslag?
Zeker weten. Zie vanaf 5:00 bij deze video: https://youtu.be/-M0rrx4Ro60
Houd er wel rekening mee dat ook voor de tests van Rob (The Quantified Scientist) geldt dat ze door één persoon worden uitgevoerd, met een beperkte set aan trainingssessies. Het is goed om te begrijpen dat er altijd (onverklaarbare) variaties zijn in de resultaten van optische hartslagmeters. Sowieso van persoon tot persoon, maar ook tussen twee sessies of zelfs binnen een sessie. Om écht wetenschappelijk onderbouwde conclusies te trekken moet je met meer mensen en véél meer data werken.
Juist, en hij geeft zelf ook aan dat hij nauwelijks aan hardlopen doet en dat een groot deel van zijn metingen indoor/sportschool-achtige workouts zijn, conclusie; de verreweg meest gangbare sport is niet waar hij de review data op baseerd.

Hoe goed/nuttig/vergelijkbaar zijn data is kan ik niet objectief bepalen, maar 'beter' (dan andere reviews, zonder op/aan-merkingen, en dan een punt...) zou ik het, om voornoemde redenen, zeker niet durven noemen!
Ik merk vooral dat tijdens het mountainbiken polshorloges wat meer moeite hebben met de juiste hartslagmeting, je armen zijn constant bezig klappen te verwerken. Nou is tijdens het mountainbiken hartslag toch al minder boeiend dus dat scheelt.

Op de racefiets en tijdens het hardlopen is het vooral fijn om zoiets te hebben. Tijdens het mountainbiken vooral tijdens het klimmen als intervaltraining, je wilt wel weten of je maximaal bent gegaan bij het klimmen als dat je doel is.

[Reactie gewijzigd door Nox op 22 juli 2024 13:19]

Smartwatch hartslag functies kun je inderdaad niet vergelijken met professionele apparatuur maar het is redelijk nauwkeurig en makkelijk toegankelijk en bruikbaar voor meeste mensen.
Hoe de functies en data wordt gebruikt ligt per persoon anders en ook de merken van smartwatches.

Bijvoorbeeld voor mij een betrouwbare gps voor trekking, robuust en lang batterij duur mbv zonneenergie zijn belangrijk, omdat ik bijna elk weekend in de bergen ben. Heb nu Garmin die tot nu toe niet heeft gefaald.
Smartwatch hartslag functies kun je inderdaad niet vergelijken met professionele apparatuur maar het is redelijk nauwkeurig en makkelijk toegankelijk en bruikbaar voor meeste mensen.
Als je het echt puur over smartwatches hebt, is het inderdaad een soort hit&miss met de hartslagmeting om de pols. Blijkbaar kunnen smartwatches ook om onduidelijke redenen niet (zomaar) overweg met een hartslagband. Lijkt mij eigenlijk een simpel klusje om zoiets te implementeren. Maar misschien zijn ze bang om toe te geven dat hun optischer hartslagmeting crap is.
Ik heb een Garmin Epix (voorheen had ik altijd Fenix) en die gebruik ik tijdens het sporten altijd met een borstband. Die van Garmin is wat duurder, maar je kunt er ook een van Polar aansluiten. Dan heb je geen running dynamics, maar wel een accurate hartslag. Voor serieuze sporters gewoon een must imho.
Mwa allemaal leuk die tests van hem, maar uiteindelijk valt het best mee. 800 euro voor een Apple watch is toch best veel en bij Apple watch ben je verplicht om een iPhone te nemen om hem te laten werken.
De Samsung watch werkt met elke Android telefoon, maar als je geen Samsung telefoon hebt, werken bepaalde gezondheidsfuncties niet.
Bij Apple is in elk geval duidelijk wat je krijgt.
De Samsung watch werkt met elke Android telefoon, maar als je geen Samsung telefoon hebt, werken bepaalde gezondheidsfuncties niet.
Bij Apple is in elk geval duidelijk wat je krijgt.
Wel mogelijk via sideloading van de Samsung health App. Check tweaker forum en xda forum maar. Dan werken alle functies.

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 22 juli 2024 13:19]

Leuk dat het kan, maar het blijft absurd dat mensen zonder een Samsung toestel, ontbrekende functies (zoals ECG) moeten sideloaden omdat Samsung dat niet officieel beschikbaar stelt.

Sterker nog, de onwil van Samsung is erger, die klokjes kosten paar honderd euro en het is niet zo dat Samsung functionaliteit beperkt omdat het op andere Android telefoons niet werkt, in tegendeel het werkt prima.

Voor wie dat niet boeit is het verder prima, ik zelf zou het niet zo’n ramp vinden.

Maar niet iedereen is even tech savvy.
Ik had dat inderdaad al eens gezien, maar had nog niet de moed om het te fixen. Het blijft natuurlijk raar dat het technisch kan, maar dat Samsung het officieel niet levert. Ik heb dan niet zoiets dat ik een Samsung smartphone wil om de volle functionaliteit te krijgen, maar juist andersom: ik wil nooit meer een Samsung product. Ik blijf bij Samsung B-merkgevoel houden.
Ik heb het gisteravond toch maar eens gefixt m.b.v. een YouTube filmpje en linkjes naar installatiefiles.

De ecg werkt, de bloeddrukmeter moet nog gecalibreerd worden. :)
Beetje offtopic maar toch: Apple Watch biedt standaard (uit de doos) geen hartslag ondersteuning (vreemd genoeg). Hiertoe moet je een aparte app op je telefoon/horloge stalleren zag ik bij mijn partner. Zo valt overall wel wat op aan te merken :)
huh wat? Er zit gewoon een hartslag- en hartritme-app op de Apple Watch hoor :D Dat zijn built-in apps.
Stel die app stond er niet op (wat wel het geval is), dan biedt de Apple Watch toch gewoon hartslag ondersteuning? Je moet alleen een app hebben om het uit te lezen.

Die hartslag app staat overigens gewoon vooraf geïnstalleerd op de Apple Watch. Dat was al zo bij mijn, inmiddels oude, Apple Watch 4. Om e.e.a. uit te lezen op je telefoon gebruik je de 'gezondheid' app. Die staat standaard geïnstalleerd op de iPhone sinds ios 10 ofzo (5 jaar geleden), als het niet al langer is.
Wat ik vooral vervelend/lastig vind is dat de sensors niet te koppelen zijn met andere sportsensoren. Ik fiets veel, en de data die ik bij kán houden (maar niet doe) is behoorlijk.

Je hebt cadans (omwentelingen trapas), snelheid (in het wiel gemeten, blijft toch by far het meest accuraat tov GPS, zelfs de nieuwste telefoons meten niet zo accuraat en snel), vermogensmeters in de pedalen, hartslag en voor het mountainbiken krijg ik nog data als hoogte met een barometer, flow, airtime als je nog eens wat springt enz. en als je gaat hardlopen zijn er ook weer tal van mogelijkheden. In watersport nog meer. Als je dan voor jezelf een goede data-analyse wilt maken zijn deze horloges toch niet echt toereikend. Leuke gimmick, maar als je er mee wil trainen niet betrouwbaar.
Dat is inderdaad iets soortgelijks. Toch had ik het bij de Samsung graag van ze voren geweten. Apple biedt in elk geval nog een officiële oplossing.
En niet te vergeten. Zelfs als je een Samsung telefoon hebt, hoeft dit niet te betekenen dat een en ander probleemloos werkt. Mijn zoon heeft een Samsung classic van de vorige generatie en die doet soms rare dingen in combinatie met zijn Samsung telefoon. Al meerdere keren het hele spul compleet moeten resetten omdat het geen verbinding meer met elkaar maakte. Ik herken dat niet van mijn Iwatch. Qua prijs ontloopt het zich niet meer al te veel.

Samsung probeert naar mijn mening de laatste tijd te veel op Apple te lijken: spul wordt steeds duurder, displays in de winkels lijken verdacht veel op Apple, maar op de een of andere manier ontbreekt de focus en softwarematig is inderdaad vooral matig bij Samsung.
De Watch SE 2022 presteert meestal net zo goed, en dat horloge is gemakkelijk verkrijgbaar voor minder dan 300 euro. Het enige nadeel is dat het alleen met Apple-apparaten werkt, maar dat was dus te verwachten.
Niet dus, ik heb een Apple Watch al wat jaar, recent Android gekozen en de watch doet niet veel zonder iPhone. Ik had gehoopt dat mijn ipad dit kon ondervangen gezien Apple altijd zo goed overal mee samenwerkt. Dat wordt dus een Garmin voortaan. :)
Ik heb voor release de classic 6 lte 43mm gekocht voor €217. Dit zonder inruil. No brainer voor mij. Edit met extra bandje...

[Reactie gewijzigd door Xavier001 op 22 juli 2024 13:19]

800 euro is ook lariekoek, je kijkt nu alleen naar het duurste model terwijl die van 300 euro (goedkoper dan het hier geteste Samsung model) ook bovenaan de chart staat.
De modellen onder de 800 euro van Apple hebben geen rvs. Wat de Samsung wel heeft. Je zit bij Apple dan vast aan aluminium, wat sneller krast.
Ok, dus? De Samsung mag ook pluspunten hebben hoor :)
Maar hierboven ging het om de hartslag sensor en werd gesuggereerd dat je daarvoor naar het 800 euro model moest gaan wat dus niet zo is. Het valt een beetje in een patroon wat Android fans vaak hebben jegens Apple. Ja Apple is vaak duur maar om dat punt te benadrukken wordt het vaak extra overdreven en dat is ook nergens voor nodig.

Overigens, ik heb mijn series 7 nu bijna 10 maanden in gebruik. Het scherm heeft wel wat krasjes (die gelukkig niet zo opvallen als je er niet naar zoekt) maar de behuizing kan ik geen kras op ontdekken. Ik denk dat het dus wel meevalt met hoe snel dat aluminium krast. En smartwatches zijn ook geen horloges om decennia mee rond te lopen en je kinderen te laten erven hè, na een aantal jaar (2-5 of zo?) zul je toch wel een nieuwe willen. Ik zie het echt als een gebruiksvoorwerp. En dan wil ik toch liever de meer functionele dan die wat het minder goed doet maar wel iets mooier blijft. Maar dat is uiteraard persoonlijk en mag ieder voor zich uitmaken.
Ah, daar had ik even overheen gelezen. Het gaat inderdaad over het lezen van de hartslag. Dat kan inderdaad ook met een krasgevoelige behuizing.

Wat betreft de prijs, dat hoort nu eenmaal bij een vergelijking. Het gaat om prijs/prestatie. Als een product 2x zo duur en vergelijkbaar presteert, dan is het in verhouding een slecht product.
Maar de Apple Watch presteert beter op vrijwel ieder vlak, met name gezondheidsfunctunaliteit en de accurate sensoren. Dus ik snap niet wat je wil met die vergelijking.

Het wordt snel over het hoofd gezien, maar zelfs iets als een simpele pedometer kan enorm slechte data leveren. Mensen kopen argeloos apparaten ‘omdat deze alle functionaliteiten hebben’ die ze willen. Maar of de data ook klopt, interesseert ze geen bal. Laat staan of deze data gedeeld wordt met derde partijen.

Doet me denken aan televisies. ‘Mijn tv was maar €400 en heeft ook gewoon 4k en HDR hoor…’

[Reactie gewijzigd door Huppol op 22 juli 2024 13:19]

Inderdaad. Mijn zoon heeft een Samsung Watch- was inderdaad wat goedkoper, maar dat bekoop je dan ook met minder accurate sensoren en wat geklooi bij installatie en in het gebruik (meerdere malen opnieuw moeten instellen om weer werkend te krijgen icm met zijn Samsung telefoon).
Ik wist niet dat een Apple Watch al 800€ kostte joh! En ik maar denken dat je al een Apple Watch SE voor 280€ kon kopen.
Maar je hebt inderdaad een iPhone nodig om een Apple Watch te configureren. Verplicht? Nee, dat nou ook weer niet.
€ 800....Lees je eens in. Een normale apple watch koop je voor de helft. Logisch dat het alleen met een iphone werkt, het is een Apple product. Een samsung galaxy watch werkt niet volledig zonder samsung telefoon. Dat is pas shady vanuit Samsung. Het verkopen als een horloge die met elke android telefoon werkt, maar ondertussen...

[Reactie gewijzigd door Hulleman op 22 juli 2024 13:19]

Bedankt voor deze video! Ik ben nu nog blijer met mijn Apple Watch 8 :D
Zie de grafieken, Garmin volgt erg nauwkeurig de referentie. En de Apple-watch is voor zover ik weet nog beter dan Garmin.
Ik zit er naar te kijken (Is die image super blurry ofzo ?!?!)

@rubenf
Dank je voor de video link.
Haha.. eerste wat ik dacht "n=1 test." maar hij benoemt dat ook.
Goede reviewer zo te zien.
Zeker, ik zou graag een uitgebreider onderzoek willen zien, maar de resultaten sluiten aan bij die van Tweakers. Daarom leek het mij een goede toevoeging.
Uhm, apple of garmin? Kijk effe bij de Huawei GT series, die doen lachend 2 weken op 1 keer laden. Al jaren.
Hebben wel wat gedoe met de iphone, maar voor android t meest accu efficiente en goedkope smartklokje.
Als je het niet erg vindt dat de sleep tracking en blood oxygen tracking voor geen meter werken, is dat een prima keuze ja. De hartslagmeter werkt namelijk wel goed inderdaad.

Ik heb zelf een Apple Watch gehad. Maar iedere nacht aan de lader pas ik voor. Daarvoor kan je beter bij Android shoppen ja. Een smart watch moet eigenlijk iets van 5 dagen of meer meegaan zonder opladen. Het liefst nog langer natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door Huppol op 22 juli 2024 13:19]

Mijn klokje doet ook ruim 2 weken op 1 keer laden. Je punt? Daarbuiten is het geen Chinees spul waarvan je nooit weet wat er gebeurt met de toko danwel de data van de toko.
Ik begrijp niet zo goed wat deze horloges doen om hun batterij leeg te trekken. Garmin heeft horloges die ruim twee weken meegaan.

Nog minder begrijp ik dat iemand een horloge wil dat elke dag moet worden opgeladen. Met GPS zal batterijduur nog korter zijn, dus wie gaat hardlopen met 40% batterij haalt mogelijk de eindstreep al niet?
Het feit dat een aantal Garmin horloges zo’n lange batterijduur hebben komt meestal doordat ze gebruik maken van een transreflectief scherm ipv een oledscherm.

Een voordeel van een transreflectief scherm is de enorme zuinigheid en het super goed kunnen aflezen in direct zonlicht. Een nadeel is dat het scherm er vrij flets uitziet en onder slechte omstandigheden matig af te lezen is (waarbij oled dan weer veel beter is).

Ikzelf heb een Garmin epix met oled scherm en die gaat (bij mij in ieder geval) ongeveer 5 dagen mee.
Ikzelf heb een Garmin epix met oled scherm en die gaat (bij mij in ieder geval) ongeveer 5 dagen mee.
Hier een Epix Gen 2, en die gaat 11 dagen mee (ook oled scherm). Loopt iets terug bij sportgebruik, maar zelfs met alle GPS opties helemaal aan (ik heb de multiband versie) en actieve HR meting red ik twee dagen makkelijk. Dus zijn die 5 dagen met intensieve sporten erbij?
Ik sport in principe wel elke dag ongeveer een uur en dat registreer ik ook allemaal. Verder gebruik ik m ook voor m’n podcasts/muziek tijdens m’n activiteiten, wat wel echt een energieslurper is.
Huawei GT watches hebben ook een prima oled scherm en kunnen doorgaans 10 dagen of zelfs langer mee op 1 batterij lading, dus het ligt ergens toch aan de OS die veel meer batterij vraagt dan een Garmin met oled of de Huawei.
Volgens mij hebben de Huawei gt horloges ook een grotere batterij, wat het dan wel weer lastiger maakt om na te gaan wat er echt zuiniger is. Daarnaast zijn de persoonlijke instellingen (zoals always-on display, helderheid en HR) altijd wel factor die echt meespelen.

Persoonlijk is 5 dagen voor mij meer dan voldoende. Ik voel niet de drang om echt langer met mn horloge te doen voordat ik weer moet opladen.
De nieuwere Garmin watches (vanaf de Venu2) hebben steeds meer OLED schermen en gaan nog steeds 10 tot 14 dagen mee. Zelf heb ik de Venu2, daar doe ik makkelijk ruim een week mee, inclusief hardloopsessies met GPS aan. Bluetooth en WiFi staan ook altijd aan, alleen Always-on-display niet.

Ik begrijp dat alle OLED watches na de Venu2 er alleen maar op vooruit zijn gegaan qua accu. Ik kan me niet voorstellen dat het puur het OLED scherm is dat het verschil verklaart, er lijkt toch ook nog iets ineffciënts in de software te zitten.
Volgens mij hangt het er ook vanaf welk fysiek formaat horloge je hebt. Ik weet dat de nieuwe epix pro horloges iets zuiniger zijn dan de epix Gen 2, maar de 51mm versie gaat significant langer mee dan bijvoorbeeld de 42 mm versie doordat er simpelweg een grotere batterij in past.

Ik heb alle opties in principe altijd aanstaan op m’n horloge en heb tijdens mn activiteiten ook vaak nog muziek/podcasts op mn epix. Dat gebruikt wel veel energie.
Ik heb zelf zo'n Garmin. Prima scherm, maar lang geen oled natuurlijk. Alleen hun horloges met oled scherm doen het ook veel langer. Zie een forerunner 965 bijvoorbeeld.
Ik weet dat de laatste generatie Garmins met oled inderdaad zuiniger omgaan met energie dan de vorige generaties, maar de door hun geclaimde tijden (voor mijn horloge zou 16 dagen mogelijk zijn) heb ik nooit gehaald met hoe ik m’n horloge gebruik (waarschijnlijk omdat ik standaard alle functies aan heb staan).
Daar zijn ze volgens mij heel duidelijk over, hoor.

Sterker nog, voor mijn Venu 2 Plus staat "up to 2 days" in always on display mode, maar ik heb die van mij altijd op always on display staan (behalve tijdens het slapen natuurlijk) en verder alles maximaal aan, en hij gaat netjes 4 dagen mee.
Dat ben ik met je eens dat Garmin daar duidelijk over is.

Het ging er in essentie dan ook over dat er gedacht werd dat OS optimalisatie een aantal dagen kon toevoegen aan de duur van een smartwatch, terwijl ik van mening ben dat een transreflectief scherm het grote verschil maakte tegenover een oled scherm en niet (voornamelijk) de OS optimalisatie.
Wat een tegenvaller vooral op de accuduur. Ik wil even kwijt dat ik op mijn Galaxy Watch 5 Pro echt bijna 5-dagen op de accuduur doet. Ik heb wel standaard de instellingen aangepast:

Wi-Fi, GPS Locaties, NFC en Always on-Display staan uit bij mij, hartslag op 10 minuten bij rust en scherm time-out staat op 30-seconden. Alleen Bluetooth staat hele tijd aan.

Ik snap Samsung ook niet waarom juist in een 47mm kleinere accucapaciteit is ingebouwd. Terwijl de Watch 5 Pro 45mm en 590mAh heeft.

De Watch 5 Pro is mijn 3e smartwatch: Gear S3 Frontier en de Galaxy Watch 4 Classic 46mm en nu sinds 1 jaar de Watch 5 Pro en ik wilde Samsung belonen voor het feit van de grote accucapaciteit daarom toen de Watch 5 Pro met de Galaxy Buds 2 Pro preo-order

Ik ben het niet eens met Eric over de ring bij de Classic. Ik dacht juist dat ik het zou missen, het werkt erg goed met mijn vingers scrollen over het scherm van de Watch 5 Pro.

Ik ga niet upgraden naar de Watch 6 Classic 47mm en dit is voor mij een downgrade

[Reactie gewijzigd door Van der Berg op 22 juli 2024 13:19]

Alleen is de pro een ander product dan de classic. En dat vergeet iedereen. Dan nog eens dat de classic misschien een betere accuduur had mogen hebben, maar de 5 pro is een ander product. De 6 classic is de opvolger van de 4 classic.
Ik persoonlijk doe er 2,5 dag mee ( accu van de 6 classic).
Dus er kan nog een Watch 6 Pro verschijnen met mogelijk een grotere accuduur?
Nope, eventueel volgend jaar.
De Watch 6 Pro heeft al een grotere accu dan de classic waar de review op is gebaseerd. Die is in vergelijking met de 5 pro ook niet veranderd. Als het goed is zou die in de 6 pro een iets langere accuduur moeten geven.
Persoonlijk vind ik de "upgrade" tussen de 5 en 6 pro niet de moeite waard om te upgraden. Als ik nu Samsung watch zou kopen zal ik zelfs voor de 5 pro kiezen.

De accuduur is gemakkelijk wat te vergroten door slaaptracking en de continue zuurstofmeting uit te zetten. Een accuduur van twee dagen is dan zeker haalbaar.
Als je accuduur belangrijk vindt, kan je ook aan een chinawatch denken. Die hebben geen apps maar doen de basisfuncties wel prima. Hartslag/SpO2 logging, GPS tracking, notificaties, muziekbediening, always-on display. Wat ik me realiseerde is dat ik eigenlijk gewoon niet meer nodig heb dan dat.

Ik heb ooit een keer een Amazfit GTS Mini 2 gekocht voor de lulz want hij was maar 72 euro. Maar het bleek gewoon een super fijn ding. En nog heel privacyvriendelijk ook samen met de gadgetbridge app.

Hij heeft geen apps en WiFi maar voor de rest zit alles er op, en hij gaat 2 weken mee op accu (enkele dagen met GPS aan). Heel anders dan de 1 dag van mijn Galaxy Active watch, of 2 uur met GPS gebruik (waarbij hij dan ook nog eens bloedheet werd).

Ik hoef ook niet te beknibbelen door always on display en gps uit te zetten. En hij is een heel stuk dunner en lichter dan de galaxy watch active wat ook erg fijn is.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 13:19]

ik heb de amazfit GTS mini 4 een paar weken en heb de zelfde ervaring, je kan 2 weken doen met je horloge met alle functies. zelfs de gps is heel goed. 2 min punten. Dit horloge heeft geen automatisch herkening van je activitijd. ook notificaties kan je op je horloge krijgen. en geen fysieke knop voor navigeren, alleen een home knop met long pres funtie waar je iets onder kan zetten.

maar voor een basis sport horloge is het echt wel een goed ding.
Ja ik gebruik hem niet eens voor sport. Maar tijdens hikes vind ik het fijn om de route vastgelegd te hebben later. Ik vind het ook erg prettig dat er zelfs een hoogtemeter/barometer in zit. Juist voor hiking is dat belangrijk.

Ik denk dat ik uiteindelijk ook voor de mini 4 ga. Maar voorlopig doet de mini 2 het nog prima (heb hem nu 2 jaar) en zoveel nieuws is er ook niet in de 4. Het is vooral de extra geolocatienetwerken die ik zou willen (mini 2 heeft alleen GPS)

Wat ik ook erg prettig vind is de lage prijs trouwens. De mini 2 was 72 euro en de 4 is nu 80 euro hier. Liever dat dan 400 uitgeven voor een Samsung die nog veel korter meegaat op accu ook.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 13:19]

Zou eerder voor de GTS/GTR 4 gaan dan de mini, veel meer bang for the buck. Overigens vaak voor een leuk prijsje te vinden op Ali... heb er zelf 160 euro voor betaald.

Heb zelf de 4 mini en het grote broertje, de grote is in staat veel meer activiteiten te tracken...

[Reactie gewijzigd door dgtazzman81 op 22 juli 2024 13:19]

Hoezo meer bang for the buck? Als hij 160 euro is, dan is dat 2x zo duur als de Mini 4 :) Die kan je hier krijgen voor 80 momenteel. Maar is hij ook echt 2x zo goed?

De enige activiteit die ik nodig heb is hiking ("walking" op de mini 2). Wat ik wel mis is een dualband GPS (L1/L5), die heeft de mini niet maar de grote versie misschien wel?
Ik zou wel zeggen dat de grote minimal 2x zo goed is, of wellicht beter verwoord, 2x zo functioneel. Ik mis hem in ieder geval wel als ik de mini draag voor werk, en eerlijk is eerlijk, 160 EURO voor een 'flagship' smart watch is anno 2023 een koopje.

De grote broertjes kan je tevens muziek opzetten in MP3 format, 2.2 gig, meen ik.

De nieuwe 'Balance' zou ik wel links laten liggen, tenzij je NFC nodig hebt, die is weer de meerprijs t.o.v. de GTS/GTR 4 niet waard.

[Reactie gewijzigd door dgtazzman81 op 22 juli 2024 13:19]

Die ring vind ik zelf vooral erg fijn tijdens het sporten, omdat het je makkelijker door gegevensvelden laat navigeren dan (met bezwete vingers) op het touchscreen mogelijk is.
Ik heb sinds een paar weken de Watch 6 Classic 47mm. En tja, accuduur is inderdaad niet bijster lang.

Op dagen dat ik niet (lang) sport, dan gaat hij makkelijk 2 dagen mee. Als ik wel sport (minimaal een uur, soms enkele uren bijv. op de racefiets) dan moet hij na anderhalvedag wel aan de lader.
Echter, het laden gaat echt supersnel. En net als mijn telefoon, is het een gewoonte om 's avonds voor het slapengaan even in te schatten 'haal ik morgen nog een hele dag?' Zo nee, dan gaat hij aan de lader. Aangezien ik toch niet met een horloge om slaap, is dat voor mij geen enkel bezwaar.

Dus ja, de accuduur is niet bijster goed, maar in de praktijk hoeft dat geen belemmering te zijn.
Dat een matige accuduur 'in de praktijk geen belemmering hoeft te zijn' is nogal afhankelijk van 'persoonlijke kijk op de zaak'...

Hoe lang gaat een smartwatch (of beter; de batterij ervan) realistisch en praktisch gezien nou eigenlijk mee als je zo vaak (zoals je zegt; ongeveer elke 2 dagen) van bijna leeg naar helemaal vol moet laden?
Hoe lang gaat zo'n accu mee? Een heel horloge-leven, ondanks dagelijks opladen- eigen ervaring...
Een 'heel horloge-leven'... En wat is dat dan precies?

Ik had een Garmin Fenix, de batterij was na 7 jaar nog steeds goed (gemiddeld een week) maar de bluetooth kreeg toen kuren. Dus ook die batterij ging een 'heel horloge-leven' mee. Maar nu weet jij wel dat mijn N=1 dus 7 jaar was, en dat het een Garmin Fenix (geen smartwatch maar een sporthorloge) was, en ik weet nog steeds helemaal niks. ;)
Tja, het liefste zou je natuurlijk met je eerste communie je horloge willen krijgen dat je dan tot na je pensionering kunt gebruiken.. Een goed mechanisch oorloge kan zelfs 100 jaar meegaan. Een quartz horloge mag je van maximaal 10 jaar uitgaan. Een smartwatch? Ik denk dat 7 jaar al behoorlijk lang is: volgens mij is het vergelijkbaar met een laptop of mobiele telefoon qua levensduur (zelfde soort apparaat/ gekoppeld aan elkaar).

Daarin zit volgens mij ook wel een probleem tussen vroeger en nu. Anderzijds wil je zeker niet terug naar papier en inkt, of een vaste telefoon op je bureau.
Precies om deze reden heb ik mijn bestelling die ik tijdens de introductie had gedaan geannuleerd. Ben heel tevreden met de accu duur van de 5 pro. Daar kan het gemis van de rotating bezel niet tegen op.
Kan Tweakers.net eens een keertje een accuduur testje uitvoeren, wat het invloed het heeft als je deze uitzet?:

Wi-Fi, GPS Locaties, NFC en Always on-Display uit, hartslag op 10 minuten bij rust en scherm time-out staat op 30-seconden. Alleen Bluetooth staat hele tijd aan.

Eric van Ballegoie beweert 3-dagen, maar ik zit echt op 5-dagen met de bovenstaande instellingen bij de Watch 5 Pro en ik ben benieuwd of bij de Watch 6 Classic 47mm nog meer accuduur te halen is met de bovenstaande instellingen uit te zetten.

[Reactie gewijzigd door Van der Berg op 22 juli 2024 13:19]

ik heb de watch 6 en ik kan met deze instellingen 3.5 dagen met het horloge doen. Ik loop elke dag 10 km en fiets daarnaast 30 min heen en terug naar mijn werk waar netjes alles registreert.
Het is uiteraard mogelijk om nog meer accuduur uit de Watch 6 te halen. Ik heb getest met locatie en NFC ingeschakeld, automatische workout-herkenning ingeschakeld, Wifi op auto, scherm timeout op 15 seconden (met raise to wake). En dan is het gemiddeld 1,6 dagen wat ik haal, en wat minder als er langere workouts met GPS in zitten of ik het horloge intensief gebruik.

[Reactie gewijzigd door Eric van Ballegoie op 22 juli 2024 13:19]

Apple zeker wel, check de YT channel van the quantified scientist.
Maar aangezien ik geen Apple fan ben heb ik de Huawei GT3 Pro en die zit heeeeel dicht tegen de Apple's aan :)
Garmin zit er net onder maar heeft verreweg de beste batterijduur (incl. de beste opties imho)

Dat mensen dit soort klokjes, en die van Apple, blijven aanschaffen is mij dan ook een compleet raadsel.
Ik denk dat voor een hoop mensen die graag een smartwatch willen hebben, een Apple Watch of een Android equivalent vaak goed werkt tegenover een sporthorloge van bijv Garmin. Zeker als deze niet voornamelijk wordt gebruikt voor sporten.

Ik heb hiervoor een Apple Watch gehad en heb nu een Garmin, maar ik merk wel dat ik, ondanks ik nu vele malen meer sport informatie uit m’n Garmin weet te halen, ik wel de vloeiende samenwerking tussen m’n iPhone en een Apple Watch mis. Dat is naar mijn idee wel de kracht van de Apple Watch.
Dat mensen dit kopen lijkt me eenvoudig. Android vs iOS. Dat scheelt bergen geld.
Net een fold gekocht en een watch 6 erbij cadeau gekregen. Die ga ik eens vergelijken met mijn Garmin 6X Pro. Totaal verschillende gebruik verwacht ik, sporthorloge vs smartwatch.
Mijn Watch 5 Pro is een leuke gadget, maar als er niet snel heel veel verbetert is het denk ik mijn laatste smartwatch. De korte batterijduur en de bulky behuizing zijn teleurstellend. Het is een handig ding maar ook weer niet.
Hoe bedoel je korte batterijduur? Die 5 Pro heeft juist een grote accu(duur).
Dat is zo, maar ik vind het gewoon te kort. Ik moet van te voren bedenken als ik ga fitnessen dat de watch voldoende geladen is, want anders valt hij halverwege uit omdat het scherm continu aan staat. Dan ben ik voor mijn gevoel beter af met een simpel hartslaghorloge.
En dan heb je nog de leuke extra functies als ecg en bloeddruk die niet werken omdat ik geen Samsung telefoon heb... :'(
Bij de Watch 5 Classic is dat verhaal heel anders. De Watch 5 Pro van vorig jaar was enkel beschikbaar in 45mm-formaat en had een enorme accu met een capaciteit van 590mAh. De nieuwe Watch 6 Classic-modellen moeten het stellen met veel kleinere accu’s: 300mAh voor de 43mm-versie en 425mAh voor de 47mm-versie. Dat is een enorme stap terug en dat zien we helaas terug in de accuduur van het horloge.

Ik heb de Watch 5 Classic gedurende bijna een maand continu getest. Met de always-onfunctie van het oledscherm uitgeschakeld en ook de luisterfunctie van Google Assistant inactief haalde ik gemiddeld 38 uur uit een acculading. Dat is iets meer dan anderhalve dag, terwijl de Watch 5 Classic van vorig jaar het bijna drie dagen volhield.
@Eric van Ballegoie beetje slordig, er was geen watch 5 classic maar watch 5 pro. Die vergelijken met de watch 6 classic kan je eigenlijk ook niet doen, want het is geen opvolger van de 5 pro maar van de watch 4 classic. De 5 pro is een totaal andere lijn/product dan de classic versie. Ben wel van mening dat de batterij duur bij de 5 pro beter is, maar het zijn 2 verschillende producten.

De prijs is idd duur, alleen in augustus was er via ING en nog een extra cashback de classic 47mm te krijgen voor 244 euro. Nu is hij zelfs voor 194 Euro te krijgen via ING shop en inruil (van 120 Euro standaard).

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 22 juli 2024 13:19]

Ik heb er uiteraard over nagedacht of ik de Watch 6 Classic af kon zetten tegen de 5 Pro, maar ik zie eigenlijk geen reden om dat niet te doe: Het topmodel van vorig jaar was de Pro bij afwezigheid van een Classic, en dit jaar is het precies andersom en is het topmodel weer de Classic. In de basis was de Pro ook een voortzetting van de Classic lijn, zij het met een - door de capacitieve draairing mogelijk gemaakt - moderner ontwerp en een grotere accu.

[Reactie gewijzigd door Eric van Ballegoie op 22 juli 2024 13:19]

Als iemand die al sinds het begin de Classic lijn bezit en weet dat dit een bepaalde doelgroep heeft, snap ik niet hoe dit hetzelfde is.
Ja het is het beste product uit de lijn(voorlopig igg), maar het heeft een andere doelgroepdan de 5 Pro.

Ik kan uit dit review niet de infromatie halen die voor mij nuttig is. (wat is de vergelijking met de 4 Classic)
Het voelt nu aan als appels en peren vergelijken, zijn idd allebei fruit, maar als ik op zoek ben naar de beste peer niet echt nuttig.
Ik heb er uiteraard over nagedacht of ik de Watch 6 Classic af kon zetten tegen de 5 Pro, maar ik zie eigenlijk geen reden om dat niet te doe: Het topmodel van vorig jaar was de Pro bij afwezigheid van een Classic, en dit jaar is het precies andersom en is het topmodel weer de Classic. In de basis was de Pro ook een voortzetting van de Classic lijn, zij het met een - door de capacitieve draairing mogelijk gemaakt - moderner ontwerp en een grotere accu.
Ik snap wat je bedoelt, alleen zijn de pro en classic lijn zijn toch 2 lijnen, waarbij de pro toch meer op de outdoor en full sport focust.
Wat ik nog steeds heel apart vind is dat er geen eSIM beschikbaar is. Niet goed op ingelezen, 50 euro meer neergelegd en bij geen enkele provider kan je voor de Watch een eSIM aanschaffen..
VodafoneZiggo inderdaad niet, maar KPN biedt het gewoon aan:
https://www.kpn.com/mobiel-abonnement/multisim.htm
Als je een Samsung telefoon hebt, anders is het op hoop van zegen... wacht met smart op een Samsung fix die volgens KPN in de maak is, daar alle providers klachten krijgen hierover, ook buiten NL.

Verder mijn ervaring is ook dat batterij bij behoorlijk gebruik toch gewoon minimaal 2 dagen mee gaat.
En dan nog, binnen een uur z'n beetje is het alweer volledig opgeladen.

Het side loaden van de Health app ga ik naar kijken, daar ik gemist hebt dat het niet werkt buiten de Samsung eco-system. Misschien stap ik over op Samsung, huidige telefoon al naar een jaar vervelende problemen. Ga het onder garantie terug sturen.
Zitten nu bij Ben met een sim only abo. Dat wordt fix duurder bij KPN
'Daarnaast kun je met de horloges bellen via bluetooth of LTE, kun je muziek afspelen via diensten als Spotify en betalen met Google Pay.'

Muziek afspelen en Google Pay werken ook zonder LTE en bluetooth. In het geval van muziek moet het uiteraard al op je watch staan.
Het 'via bluetooth of LTE' in die zin slaat op het bellen, voor de overige genoemde functies heb je uiteraard geen LTE nodig en bellen kan dus ook via Bluetooth, waarbij je het horloge gebruikte als een 'headset' voor een gekoppelde telefoon (zolang die binnen bereik is).
Die afwijkingen in de hartslag metingen zijn wel erg extreem en maken deze horloge voor sport gebruik compleet onbruikbaar…

Hoe dit door de QC heeft kunnen komen is me echt een raadsel en doet me vragen wat er allemaal nog meer mis is.
Deze valt voor mij om 1 belangrijke reden af: de rvs kast.
Heb nu de Watch 5 pro van titanium en heb die bewust gekozen ivm allergie voor rvs/nikkel, iets wat je toch best vaak hoort.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.