€ 169,- bij PhoneMarket.nl

Samsung Galaxy Watch6 Classic, 47mm, Bluetooth, Zilver (Zilver) Review

29 augustus 2023, laatste update op 29 augustus 2023, 9.410 views Rapporteer
Testpanel +3

Tussen onze voorgaande smartwatches en deze nieuwe editie zit ook genoeg verschil om het echt een upgrade te noemen. Mocht je nog helemaal geen smartwatch hebben, dan is dit zeker een goede optie. De Samsung Galaxy Watch6 Classic voldoet aan vrijwel alles wat wij bij een smartwatch verwachten en ziet er ook nog eens erg goed uit. Het heldere en scherpe beeld springt er positief uit. Verder biedt die ook genoeg mogelijkheden om je gezondheid en je sportactiviteiten bij te houden. Daarnaast is het ook fijn om snel notificaties of andere informatie te kunnen bekijken zonder je telefoon erbij te hoeven pakken. De batterijduur valt wel tegen, je zal echt iedere dag moeten opladen als je de smartwatch regelmatig gebruikt.

Pluspunten

• Chique
  • Helder en scherp scherm
  • Veel inzicht
  • Gevarieerde functionaliteit

Minpunten

• Accuduur 30-40 uur
  • Veel losse apps(sommige nog niet werkend gekregen)

Samsung Galaxy Watch 6 Classic review

Introductie
Vanuit Tweakers kwam het aanbod om mee te doen aan het Samsung Galaxy Watch6 Classic Testpanel. Als koppel hebben wij deze smartwatch twee weken getest. Wij hebben de Samsung Galaxy Watch6 Classic ook vergeleken met onze huidige smartwatches. Dit zijn een Samsung Galaxy Watch(1) en een Garmin Forerunner 245 Music.
Unboxing
De Samsung Galaxy Watch6 komt in een witte lange rechthoekige doos. Deze doet voor ons allebei niet erg premium aan. Voor de toch wel hoge prijs waarvoor de smartwatch verkocht wordt hadden we een chiquere afwerking verwacht. Maar goed, zodra de smartwatch is uitgepakt beland de doos bij de meesten op zolder of in de papier container.

In de doos zijn de volgende dingen te vinden
  • Samsung Galaxy Watch6 Classic
  • Draadloze oplader
  • Quick start guide
  • Garantieboekjes

De draadloze oplader heeft een USB-C aansluiting voor de adapter. Bij de draadloze oplader wordt geen adapter meegeleverd. Dit is iets wat bij steeds meer merken en producten voorkomt. Goed voor de planeet, alleen wat minder handig als je nog geen geschikte adapter al in huis hebt. Dit was bij ons het geval, waardoor we in eerste instantie alleen via onze MacBook konden opladen. Dit ging niet zo heel erg snel, maar we konden in ieder geval aan de slag!

Ondertussen hebben we nu een smartphone, smartwatch en draadloze Buds die allemaal ondersteuning hebben voor draadloos opladen. We vinden dan ook fijn om een draadloos oplaad hub te gebruiken. Zo voorkom je dat je 3 aparte stekkers nodig hebt en hoef je ze niet meer in te pluggen. Let daarbij wel op dat ze ondersteuning hebben voor Samsung apparaten. Momenteel hebben we een Belkin hub die wel werkt voor de Buds Plus maar niet voor de Samsung Galaxy Watch6 Classic.

Algemene beoordeling
Wie van ons twee de smartwatch zou gaan dragen in het dagelijks leven was nog iets wat we (digitaal) moesten gaan uitvechten. Het feit dat we de 47mm variant kregen en het feit dat onze polsen een verschillend formaat hebben maakte de keuze voor ons. De smartwatch body was simpelweg veel te groot voor de kleinere vrouwenpols. Op de eerste foto zit het bandje op de meest strakke mogelijkheid om een relatief dunne vrouwenpols.

14.5cm polsomtrek

17cm polsomtrek
Bouwkwaliteit en uiterlijk
De afwerking van de watch vinden wij een stuk mooier dan de eerste Samsung Galaxy Watch. Hoewel ze erg op elkaar lijken, is het allemaal net wat degelijker en strakker afgewerkt. Het scherm is bijvoorbeeld iets groter geworden en de draairing is juist smaller geworden. Hierdoor komt de smartwatch in zijn geheel wat eleganter en minder lomp over.

Het blijft wel duidelijk zichtbaar dat het om een smartwatch gaat in plaats van een echt horloge. Als het scherm niet op volle helderheid aan staat kijk je toch een zwart gat in.

Een manier om het uiterlijk van de smartwatch aan te passen aan je eigen smaak is door de verwisselbare bandjes. De Samsung Galaxy Watch6 Classic die wij kregen werd geleverd met een lichtgrijs bandje. Het bandje van de originele Samsung Galaxy Watch past helaas niet op de nieuwe versie. Heb je dus een mooie collectie bandjes voor meerdere gelegenheden voor de originele Samsung Galaxy Watch, dan passen die niet op de nieuwe versie.
Scherm, bediening
Het scherm is haarscherp en goed af te lezen, ook in fel zonlicht. Hiervoor moet het scherm wel geactiveerd zijn. Als het scherm gedimd is, dan is de informatie nauwelijks te lezen in feller licht. Het scherm activeert wel snel bij het bewegen van de pols.

De originele Samsung Galaxy Watch en de nieuwe Samsung Galaxy Watch 6 Classic werken kwa bediening net iets anders. De positie van de back and home knoppen zijn namelijk omgedraaid. Dit heeft even nodig gehad om te wennen, maar de nieuwe layout voelt ook logischer.

De draairing blijft een van de highlights van de Samsung Galaxy smartwatches. Deze ring voelt heel natuurlijk aan en is erg responsief. Wel is de maximale snelheid waarmee we kunnen scrollen inconsistent. Soms lijkt de snelheid waarmee we aan de draairing draaien overeen te komen met wat er op het scherm gebeurt. Andere keren draaien we erg snel en gebeurt er eigenlijk niet zoveel. Deze onvoorspelbaarheid is niet fijn.

Gebruiksgemak
De setup van de Samsung Galaxy Watch6 Classic spreekt voor zich. Je wordt er makkelijk doorheen geleid door zowel de smartwatch zelf als de Samsung wear app. Het is wel een proces wat even duurt.

Het valt wel op dat je aan de Galaxy Wear app alleen niet genoeg hebt. We moeten meerdere andere componenten installeren om de watch draaiende te krijgen. Zo hebben we een losse app nodig specifiek voor de Samsung Galaxy Watch6 en weer een losse app om back-ups te kunnen maken.

De smartwatch heeft veel permissies nodig om te werken, maar ze zijn wel allemaal verklaarbaar.

Batterijduur
We hebben de watch direct veel getest en meegenomen op een weekendje weg. Hierbij hebben we de oplader thuis gelaten om te kijken hoelang de smartwatch het vol zou houden in dit scenario. We waren hierbij niet erg onder de indruk van de batterij. De battery save mode en de super battery save mode werken wel goed maar schakelen ook veel functies uit waarvoor je eigenlijk een smartwatch neemt. Na 28 uur was de accu helemaal leeg. Initieel hebben we de smartwatch redelijk intensief gebruikt, maar we moesten al snel de energiebesparende functies gebruiken om de batterijduur te rekken. Vooral in vergelijking met bijvoorbeeld de Garmin Forerunner 245 Music is dit niet erg goed. De Garmin had aan het eind van het weekendje weg nog een geruime hoeveelheid batterij over.

Wel moeten we zeggen dat in de dagelijkse activiteiten bij ons ruimte genoeg is om de smartwatch op te laden. Dat de smartwatch al vroeg helpt herinneren om de watch op te laden is hierbij ook fijn. Hierdoor hoef je er niet steeds actief aan te denken. Tot nu is er nog geen moment geweest waarbij we de watch wilden gebruiken, maar dat niet kon vanwege een lege accu. De tile waarmee je een overzicht krijgt van de hoeveel batterij je diverse apparaten nog over hebben helpt hierbij.

Opladen gaat redelijk snel met een officiële adapter. In ongeveer 1,5 uur heb je weer een volle batterij. Wel was er tijdens het laden een moment waarbij de smartwatch oververhit raakte. Het opladen werd toen stopgezet.
Apps en compatibileit
Vanuit de Wear app kan je veel aanpassen en instellen aan je smartwatch. Zo kan je de watch face aanpassen en kiezen welke tiles er weergegeven worden. Er is veel keuze is zowel gratis als betaalde watch faces en apps, voor iedereen zit er wel wat tussen. Of je nou een meer klassieke watch face wil of een met zo veel mogelijk informatie. Ook zijn de meeste watch faces uitgebreid aan te passen. Zo kan je kiezen welke informatie waar wordt weergegeven en welke kleur elementen krijgen. Het duurt soms wel wat lang voordat je smartwatch ook echt de wijzigingen vanuit de Wear app doorvoert.

Voor vele watch faces moet je een losse app installeren op je mobiel. Hier zijn we geen fan van. Zeker als je wilt schakelen tussen meerdere watchfaces. Deze apps doen vaak zeer weinig of letterlijk niks. Het beste is om ze dan maar in een mapje te dumpen, maar erg elegant is het niet.

Sommige functies, zoals de Samsung Health Monitor, zijn alleen te installeren vanuit de Galaxy Store. Dit is ons nog gelukt om te installeren. We hebben hiervoor meerdere browsers geprobeerd, maar zelfs het installeren van de Samsung zelf aangeraden browser, Samsung Web, werkte niet. We hebben vervolgens geprobeerd direct de apk file te downloaden. We konden de app nu eindelijk wel installeren. Helaas bleven we ook hier vast zitten op het beginscherm. Dit is natuurlijk erg teleurstellend, zonder deze app valt een deel van de onderscheidende functies van deze smartwatch weg. We vragen ons af of dit te maken heeft met dat we beiden geen Samsung telefoon hebben, maar het blijft vaag. We kunnen dan ook niet anders dan dit als een groot minpunt te zien.

De smartwatch draait op Google Wear OS. De eerste Samsung Galaxy Watch draaide nog op Tizen. Deze overstap zorgt ervoor dat er nu veel meer apps zijn om uit te kiezen. De eerste Galaxy Watch was erg afhankelijk van 3rd party apps, die vaak betaald waren. De nieuwe Galaxy Watch heeft veel goede officiële apps, die vaker gratis te gebruiken zijn.

De goede synergie tussen de Samsung Buds Plus en de Galaxy Watch is ook iets wat fijn is. Er komt automatisch een media speler tevoorschijn als er iets afgespeeld wordt. Mocht je dit niet fijn vinden, dan is dit ook uit te zetten.
Gezondheids functionaliteiten
We hebben de sportfuncties van de Samsung Galaxy Watch6 Classic ook in praktijk getest. De smartwatch geeft de mogelijkheid om veel verschillende vormen van beweging bij te houden. Hierbij missen we wel een zoekfunctie. Sommige activiteiten zijn simpele time tracking, terwijl anderen een optie hebben om de reps te tracken. Dit is het geval bij bijvoorbeeld jumping jacks, crunches en squats.

Bij onze sportschool heeft een van ons recent een professionele body scan gedaan. Enkele weken later hebben we van de body scan functie op de Watch6 gebruikt gemaakt. Deze resultaten zijn behoorlijk vergelijkbaar. Doordat het slechts 1 meetpunt en ook nog eens enkele weken uit elkaar zat zegt het natuurlijk niet alles, maar de resultaten lijken in ieder geval enigszins accuraat.

De slaap functie lijkt ook meer uitgewerkt te zijn ten opzichte van de eerste Galaxy Watch. Tijdens het slapen wordt bijvoorbeeld de bloed zuurstof bijgehouden.
Prijs
Op moment van schrijven is de basis variant de Samsung Galaxy Watch6 classic €380,-. Voor de versie met 4G betaal je €449,-. Wij maken allebei veel gebruik van onze smartwatches, waardoor het voor ons wel de investering waard is.
Conclusie / samenvatting

Heb jij ook een Samsung Galaxy Watch6 Classic, 47mm, Bluetooth, Zilver (Zilver)?

Nog steeds erg getreurd dat dit mooie apparaat niet op een iPhone werkt.
Weet iemand of hier inmiddels al workarounds voor zijn?
Het is zeker een mooi horloge om te zien! Wij hebben allebei geen iPhone, dus we hebben ook niet naar workarounds gekeken voor deze review.
Het werkt iig ook niet volledig met een pixel 7. Het is niet mogelijk te backuppen en het is ook niet mogelijk lte te activeren.
Dat het niet mogelijk is om LTE te activeren, ligt aan je provider. De enige tekortkomingen die je hebt als niet-Samsung gebruiker zijn een aantal sensor-readings die je niet kan krijgen.
Hoe is het verschil in accuduur met de Galaxy Watch (1)? :)
Fijn dat jullie de fotos geplaatst hebben van jullie polsen inclusief de omtrek!