Wear OS op de Pixel Watch
De Pixel Watch gebruikt uiteraard de standaardversie van Wear OS 3.5, vormgegeven volgens Googles Material You-design. Dat design kennen we van Android 12 en maakt veel gebruik van (afge)ronde vormen en gebruikt voor tekst vooral het ranke Roboto-font.
In de Watch-app van Google kan je op dit moment standaard kiezen uit negentien verschillende wijzerplaten, met elk verschillende kleur- en themavarianten. Deze watchfaces zijn door Google gemaakt, speciaal voor de Pixel Watch. Veel wijzerplaten hebben aanpasbare complications. Deze kleine, veelal ronde informatieblokjes kunnen extra informatie weergeven, zoals bijvoorbeeld over stappen, batterijpercentage, calorieën, dag en datum, hartslag of shortcuts naar specifieke apps. Zit er niets van jouw gading tussen, dan kun je via de Play Store ook honderden andere wijzerplaten downloaden.
De interface van Wear OS 3.5 op de Pixel Watch is overzichtelijk. Swipe je vanaf de watchface van boven naar beneden, dan komt van bovenaf een menu met snelle instellingen in beeld, waar je bijvoorbeeld de zaklampfunctie en de vliegtuigmodus kunt inschakelen, het geluid kunt uitzetten of door kunt gaan naar het instellingenmenu. Prominent bovenaan dit menu is een snelkoppeling opgenomen naar Googles Home-app, zodat je binnen een veeg en een druk toegang hebt tot de bediening van bijvoorbeeld de lampen in je huis.
Veeg je vanaf de wijzerplaat in omgekeerde richting van beneden naar boven, dan krijg je notificaties te zien. Nofiticaties worden als kaarten onder elkaar weergegeven, waarbij je door op de notificatie te klikken naar de bijbehorende app gaat, net zoals op een Android-telefoon.
Veeg je vanaf de watchface naar links of rechts, dan zie je tiles van geïnstalleerde apps. Tiles zijn full screen informatie- of bedieningsschermen die bijvoorbeeld laten zien hoeveel stappen je gelopen hebt of wat het lokale weer is, een tile kan ook knoppen hebben om bijvoorbeeld direct een work-out van de geïnstalleerde fitnessapp te starten. De lijst met tiles is eindeloos, op het moment dat je rond bent, kom je dus weer terug bij de watchface.
De kroon van de Pixel Watch laat je door de interface navigeren, net zoals omhoog of omlaag swipen over het scherm dat ook doet. Een druk op de kroon brengt je vanaf elke plek terug naar de watchface. Druk je vanaf de watchface op de kroon, dan opent het overzicht met alle geïnstalleerde apps. Een dubbele klik van de kroon opent Google Pay en als je de kroon lang ingedrukt houdt, opent een menu waar je het horloge kunt uitzetten, rebooten of een SOS-bericht kunt versturen.
De tweede knop, die aan de zijkant boven de kroon, toont na een korte klik een overzicht met recente gebruikte apps, waarmee de knop dienst doet als fysieke appswitcher. De knop lang ingedrukt houden activeert Google Assistent.
Wear OS en Samsung One UI
De Samsung Galaxy Watch 5 maakt net als zijn voorganger gebruik van Samsungs One UI, waardoor de look-and-feel anders is en de menustructuur op een aantal punten wezenlijk anders in elkaar steekt.
Als je vanaf de watchface naar beneden swipet, krijg je net als bij de Pixel Watch een menu met snelle instellingen, met shortcuts tot een aantal apps en functies. Anders dan bij de Pixel Watch is dit menu dat Samsung ‘Quick Panel’ noemt, niet verticaal scrollbaar, maar bestaat het uit naast elkaar geplaatste pagina’s waar je horizontaal doorheen navigeert.
Veeg je vanaf de watchface van links naar rechts, dan krijg een of meer tegels met notificaties te zien, een actie waarvoor je bij de Pixel Watch dus van beneden naar boven moet swipen. Maak je die beweging bij de Galaxy Watch 5, dan krijg je in plaats van notificaties een gridview met iconen van alle geïnstalleerde apps, terwijl dat appoverzicht bij de Pixel Watch achter de drukfunctie van de kroon schuilgaat.
Vanaf de watchface van rechts naar links swipen, levert ook bij Samsung toegang tot alle beschikbare tiles. In tegenstelling tot de Pixel Watch is dit bij de Galaxy Watch 5 dus geen eindeloos menu waarin je automatisch weer bij de watchface terugkomt.
De Galaxy Watch 5 heeft twee langwerpige knoppen aan de rechterzijde van de behuizing. Beide knoppen hebben meerdere functies. De bovenste knop, de ‘starttoets’, brengt je na een korte druk altijd terug naar de watchface. Houd je de knop langer ingedrukt, dan wordt daarmee standaard de Bixby-spraakassistent geactiveerd, maar je kunt deze ook zo configureren dat die je Google Assistent oproept. Druk je de knop snel tweemaal achter elkaar in, dan brengt dat je standaard terug naar de laatst gebruikte app, maar je kunt elke geïnstalleerde app aan deze dubbelklik koppelen.
De onderste knop doet dienst als terugknop. Je kunt er echter ook voor kiezen om met één druk een overzicht van pas gebruikte apps te tonen. De onderste knop heeft geen dubbelklik- of langklikfunctie.