Door Willem de Moor

Redacteur

Twee 240Hz-gamingmonitoren getest

Snelle schermen voor een zacht prijsje

Inleiding

 • Lenovo Legion Y25-25
 • Samsung Odyssey G4

Samengevat

De Lenovo Legion Y25-25 moet volgens de fabrikant responstijden van 1ms op zijn scherm van 240Hz kunnen toveren. Dat halen we niet, maar het compacte full-hd-scherm is wel rap en heeft een aardige weergave in de meestgebruikte kleurruimte sRGB. Dat is ook meteen de enige ondersteunde kleurruimte: veel extra's biedt het scherm niet. De hdr-optie is niet echt bruikbaar: de helderheid is ontoereikend om te gamen met hdr. Als je het design mooi vindt, kun je het scherm kopen, maar bedenk dat er betere schermen voor minder zijn.

Getest

Lenovo Legion Y25-25 Zwart

Prijs bij publicatie: € 269,-

Vanaf € 239,-

Vergelijk prijzen

Samengevat

Samsung heeft met zijn kleine 25"-Odeyssey G4 een scherm puur voor gamers gemaakt. Het heeft een apart ontwerp van achter, maar van voren is het vrij strak, op de gekke nepspeakers na. De beeldkwaliteit is alleszins redelijk, al kan de uniformiteit wel wat beter en ben je beperkt tot de standaard sRGB-kleurruimte. Hdr-weergave is bijna bruikbaar, maar het gaat natuurlijk om de 240Hz-verversingssnelheid en rappe responstijden. Die laatste zijn bij de G4 dik in orde: alle transities vallen onder de 4ms, waarbij de overshoot in slechts enkele gevallen echt hoog wordt. Het scherm is goedkoper dan veel concurrenten en biedt vrij uitgebreide instelmogelijkheden.

Getest

Samsung Odyssey G4 (BG400EU) 25" Zwart

Prijs bij publicatie: € 257,-

Vanaf € 250,-

Vergelijk prijzen

Nog niet zo lang geleden kondigden fabrikanten vol trots hun eerste monitoren aan die een 240Hz-paneel hadden. Inmiddels zijn we zo'n vijf jaar verder en is 240Hz geen feature meer om veel ophef over te maken in je persberichten. Voor consumenten is er echter iets veel belangrijkers veranderd: de prijzen van 240Hz-schermen zijn ruwweg gehalveerd. Dat betekent dat je nu al voor ongeveer 250 tot 270 euro een 25"-scherm met full-hd-paneel van 240Hz koopt. Game on!

De twee schermen die we hier bekijken, zijn de Lenovo Legion Y25-25 en de Samsung 25" Odyssey G4, met de klinkende naam LS25BG400EUXEN. Het Lenovo-scherm koop je momenteel vanaf 270 euro en de G4 kost je ongeveer 260 euro. Voor dat geld koop je in beide gevallen een ips-scherm met een diagonaal van 25 inch, uiteraard met die genoemde 240Hz-verversingsfrequentie. Beide schermen ondersteunen FreeSync van AMD en zijn G-Sync compatibel, zodat ook als je videokaart geen 240Hz aankan, de beelden keurig op je scherm verschijnen. De minimale framerate voor de Legion is 44Hz en voor de Samsung is dat 48Hz; daarmee is het variabele frameratebereik van de schermen lekker groot.

Wat hun specificaties betreft, ontlopen de schermen elkaar nauwelijks. Ook hun prijs is vrijwel gelijk, dus waar zitten de verschillen? We vergelijken de twee rappe displays en zetten ze naast schermen van andere fabrikanten met redelijk hoge refreshrates. Veel 240Hz-schermen hebben we nog niet getest, maar de Legion en Odyssey laten zien dat dergelijke schermen steeds bereikbaarder worden.

Featureset en praktijk

De twee schermen zijn gemaakt om te gamen én om de prijs relatief bescheiden te houden. Daar zijn bepaalde concessies voor gedaan, maar toch hebben beide fabrikanten geprobeerd de relevante features te behouden. Zo is de functionaliteit wat uitgekleed, want beide schermen beperken zich tot enkel de sRGB-kleurruimte, naast enkele opties om de weergave nog wat te personaliseren en aan gaming aan te passen.

Wel vonden beide fabrikanten het uiterlijk belangrijk. Lenovo kiest bij de Legion voor ronde gaten als accent. Die zijn op de achterkant te vinden en ook de voet is geperforeerd. Bovendien is die voet voorzien van een blauwe onderkant, waardoor deze behoorlijk opvalt. De rest van het design is vrij strak, met een vrijwel edgeloos ontwerp voor de boven- en zijranden. De onderrand is breder en herbergt middenop het Legion-logo en rechts zes fysieke knoppen.

De Odyssey heeft een drukker ontwerp, met een hoekigere voet en vooral de faux-speakers links en rechts onderin die opvallen. Ook de achterkant valt behoorlijk op dankzij een blauw geribbelde, uitwaaierende bevestiging van de voet op de achterkant. De hele achterkant heeft ook een vrij druk reliëf. Het scherm zelf is, afgezien van de onderrand, eveneens vrijwel edgeloos en middenonder prijkt het Samsung-logo.

Ergonomie

De Legion en Odyssey hebben allebei een voet die het scherm flink wat bewegingsvrijheid geeft. Samsung laat het scherm in hoogte verstellen: je kunt het scherm 120mm verstellen. Ook is het scherm linksom en rechtsom rechtop in portretstand te zetten en je kunt het naar voor en naar achter kantelen, over respectievelijk 3 en 22 graden. Ten slotte kun je het scherm op de voet draaien, vijftien graden naar beide kanten. Die voet is een rechthoekige balk met een gespreide V-vormige, hoekige voet. In de staander naar het scherm toe zit een beugeltje waarmee je je kabels kunt vastzetten.

Lenovo heeft dezelfde bewegingsvrijheid als Samsung aan de Legion toebedeeld. Het scherm is iets verder in hoogte verstelbaar met 130mm en ook de kantelfunctie is marginaal uitgebreider, dankzij een kanteling naar voren van 5 graden en 22 graden naar achter. De rotatiemogelijkheden naar portetstand zijn eveneens linksom en rechtsom, met 90 graden in plaats van de 92 graden van de Samsung. Op de voet kun je het scherm 30 graden linksom en rechtsom draaien. De voet, of tenminste de staander, is strakker en is een ronde buis. Ook hier is een eenvoudige vorm van kabelmanagement mogelijk dankzij een vaste ring waardoor je je kabels kunt voeren.

Poorten

Een flink verschil tussen de twee schermen is de manier waarop ze gevoed worden. Lenovo heeft een ingebouwde voeding, zodat je simpelweg een stekker in het scherm hoeft te steken. Samsung levert een kleine adapter mee die het scherm van gelijkstroom voorziet.

De Legion Y25 heeft slechts één HDMI 2.0- en één DP 1.2-poort aan boord, maar zet daar wel een USB-hubje van 5Gbps naast. Samsung heeft twee HDMI 2.0-poorten en een enkele DP 1.2-poort en heeft een uitgang voor een hoofdtelefoon. De USB-poort die je ziet is voor servicedoeleinden en voor de eindgebruiker niet interessant. We noemden al even de faux-speakers, maar hoewel het dus lijkt of de Odyssey speakers aan boord heeft, is dat enkel een designelement en niet functioneel.

 • Lenovo Legion Y25-25
 • Samsung Odyssey G4

De Legion Y25 heeft nog een laatste feature die bij de G4 ontbreekt: een beugeltje om je hoofdtelefoon aan te hangen. Het blauwe tabje aan de linkerkant van het scherm kun je gebruiken om die metalen beugel naar beneden te klappen.

Bediening

De Samsung Odyssey heeft een soort d-pad om het scherm te bedienen. Dat zit onderin in het midden, een beetje verstopt achter het Samsung-logo. Er is een middenknop en vier knoppen rondom. De middelste knop gebruik je als powerbutton en met de rest bedien je het menu. Het is flink wennen om dat menu te gebruiken en persoonlijk vond ik het niet heel prettig werken. De knoppen op de voorkant van de Lenovo Legion zijn wat traditioneler wat functionaliteit betreft en ergens werkt dat iets prettiger. Dat heeft wel weer als nadeel dat de knoppen erg zichtbaar zijn. Beide menu's zijn vrij karig, maar functioneel.

 • Lenovo Legion Y25-25
 • Samsung Odyssey G4

Bij de Legion zijn er menu's om de belangrijkste beeldeigenschappen aan te passen en je kunt de instellingen voor gaming aanpassen.

 • Lenovo Legion Y25-25 menu's
 • Samsung Odyssey G4 menu's

De Odyssey heeft wat uitgebreidere opties, waaronder de mogelijkheid zelf een crosshair aan te zetten. Ook kun je bijvoorbeeld je kleurkanalen bijstellen en je hebt meer controle over de weergave. De G4 heeft nog één speciale feature: de Ultrawide Game View. Daarmee simuleer je een ultrawidemonitor en zie je dus aan de zijkanten van je speelveld meer dan wanneer je standaard 16:9-verhouding weergeeft. Naast een ultrawide-21:9-verhouding kun je ook andere afwijkende verhoudingen kiezen.

Testmethode en testveld

Portrait Displays SpectraCal C6-colorimeter

Voor deze review hebben we zoals gebruikelijk een uitgebreide reeks metingen uitgevoerd. We meten helderheid, contrast en kleurweergave met behulp van een Spectracal C6-colorimeter, een X-rite i1 Photo Pro 2-spectrofotometer en Portrait Displays Calman Color Calibration-software. We testen monitors zoals ze uit de doos komen, waarbij we de helderheid voor kleurmetingen afstellen op een waarde die de 150cd/m² zo dicht mogelijk benadert. Eventuele sRGB- en Adobe RGB-modi meten we apart. Datzelfde doen we voor een eventuele hdr-stand.

Responstijden meten we met een fotosensor en de LeCroy Waverunner 6100-oscilloscoop. We hebben voor dit artikel uitgebreidere responstijdtests uitgevoerd, waarbij we twintig overgangen hebben doorgemeten. De inputlag bepalen we met een Leo Bodnar-tester, waarbij we naast 1080p-60Hz- ook 1080p-120Hz-signalen naar het scherm sturen. Om de kijkhoeken te bepalen, meten we onder een hoek van 45 graden de resterende helderheid en de kleurverandering ten opzichte van een loodrechte meting. Voor de uniformiteitsmeting kijken we naar de verhouding tussen de helderheid op vijftien meetpunten, gemeten op een volledig wit en een volledig zwart scherm. Ook bepalen we de relatieve kleurverschillen langs de randen ten opzichte van het midden. Tot slot meten we het energiegebruik van de monitor, zowel op de maximale helderheid als op een vaste helderheid van 150cd/m².

De testmethode is sinds kort aangepast: vooral de metingen voor kleur- en grijsafwijkingen en de manier waarop we die meten hebben we aangepast. Meer uitleg over die aanpassingen lees je in dit .plan.

Kleurruimte Standaardweergave sRGB
Lenovo Legion Samsung Odyssey G4 Lenovo Legion Samsung Odyssey G4
Beeldmodus Standard Custom sRGB sRGB
Witpunt (6504K) Normal Normal Normal Normal
Gamma 2,2 2,2
Gamma-instelling 2.2 Mode1 2.2 Mode1

De menu-instellingen van de Lenovo en Samsung bij de tests in de drie kleurruimtes

Testveld

We hebben de snellere gamingschermen met een beelddiagonaal van 24 tot 25 inch als vergelijkingsmateriaal genomen. Daarbij hebben we als ondergrens schermen gekozen die 165Hz als verversingsfrequentie aankunnen. De twee geteste schermen zijn uiteraard 240Hz-schermen. De helft van de geteste schermen heeft een VA-paneel, de andere helft een ips-paneel. In de onderstaande tabel vergelijken we de twee geteste 240Hz-schermen. De prijzen van de geteste schermen staan in een tweede tabel hieronder.

Monitor Paneeltype Refresh Actuele prijs
Lenovo Legion Y25-25 ips, 1080p 240Hz € 239,-
Samsung Odyssey G4 25" ips, 1080p 240Hz € 250,-
AOC 24G2SU/BK VA, 1080p 165Hz € 176,66
AOC C24G2U/BK VA, 1080p 165Hz € 190,76
Iiyama G-Master GB2470HSU-B1 ips, 1080p 165Hz € 182,01
Iiyama G-Master GB2570HSU-B1 ips, 1080p 165Hz € 199,-
Iiyama G-Master Red Eagle G2466HSU-B1 VA, 1080p 165Hz € 176,99
ViewSonic VX2718-P-MHD VA, 1080p 165Hz € 185,13
Model Lenovo Legion Y25-25 Samsung Odyssey G4 25"
Scherm
Schermdiagonaal 24,5" 25"
Gebogen scherm Nee Nee
Resolutie 1920x1080 (full hd) 1920x1080 (full hd)
Beeldverhouding 16:9 16:9
Pixeldichtheid 90ppi 88ppi
Paneel en backlight
Soort paneel Lcd Lcd
Lcd-paneel Ips Ips
Snelheid
Reactietijd 1ms 1ms
Refreshrate 240Hz 240Hz
G-Sync ondersteuning G-Sync Compatible
FreeSync ondersteuning FreeSync Premium FreeSync Premium
FreeSync max. refresh rate 240Hz
Beeldtechniek
Kijkhoek 178° 178°
Helderheid 400cd/m² 400cd/m²
Contrastverhouding (statisch) 1.000:1 1.000:1
Kleurdiepte 8-bit (16,7 miljoen)
Aansluitingen
Video in DisplayPort, HDMI DisplayPort, 2x HDMI
Totaal video-ingangen 2x 3x
Uitgangen (monitoren) 3.5mm
USB-hub (downstream) USB 2.0
Eigenschappen
Ergonomie 90° horizontaal draaibaar (Pivot), Hoogte verstelbaar Draaibaar op voet, Hoogte verstelbaar, Verticaal kantelbaar
Stroomverbruik 30W 18W
Beugelbevestiging Vesa 100mm Vesa 100mm
Meegeleverde accessoires/kabels DisplayPort, USB HDMI
Afmetingen
Hoogte 512,5mm 552,9mm
Instelbare hoogte 120mm
Minimale hoogte 432,9mm
Hoogte (zonder voet) 341,1mm
Breedte 558,7mm 558,5mm
Diepte 250,5mm 244,8mm
Diepte (zonder voet) 85,4mm
Gewicht en kleur
Gewicht 5,59kg 4,5kg
Gewicht (zonder voet) 2,8kg
Kleur Zwart Zwart

Responstijd en inputlag

Een 240Hz-scherm koop je uiteraard primair voor gaming, zodat je kunt profiteren van de hoge verversingsfrequentie en hopelijk snelle transities. Zowel Lenovo als Samsung beloven 1ms voor grijs-naar-grijstransities in de snelste overdrivestand, wat ongetwijfeld een bestcasescenario is. Voor een 240Hz-scherm zouden transities niet langer dan 4,16ms mogen duren om binnen een enkel frame te passen.

We meten de responstijden eerst met de overdrive uitgeschakeld, vervolgens zetten we de overdrive op de maximale stand en ten slotte kijken we in welke stand de reactietijden optimaal zijn. Dat wil zeggen, bij welke overdrivestand zijn de reactietijden kort, maar zijn ook de under- en overshoot beperkt. Met overdrive worden de pixels immers met hogere spanningen aangestuurd om zo snel mogelijk de lichtdoorlaatbaarheid van de lcd te veranderen, maar dat betekent vaak dat de kristalletjes iets te ver draaien en daardoor hetzij te veel, hetzij te weinig licht blokkeren. Dat fenomeen wordt over- en undershoot genoemd en kan tot storende artefacten leiden.

Volgens Samsungs specificaties moet de Odyssey G4 responstijden van 1ms voor grijs-naar-grijstransities kunnen halen en ook Lenovo adverteert met responsetijden van 3ms of 1ms bij de Extreme-overdrivestand. In beide gevallen zien we die 1ms niet terug in de standaardtransisties, al komt de G4 wel op slechts 1,6ms voor de overgang van licht naar donkergrijs. Daar is wel de overdrive op de agressiefste stand voor nodig, met forse overshoot tot gevolg. Dat is bij de Lenovo veel minder het geval: daar lijkt de overdrive nauwelijks invloed op de aansturing van de pixels te hebben.

 • Reactietijd 0-100%
 • Reactietijd 100-0%
 • Reactietijd 20-80%
 • Reactietijd 80-20%
Reactietijd 0-100%
Monitor Refreshrate Tijd in ms (lager is beter)
Iiyama G-Master GB2570HSU-B1 165Hz
3,9
Lenovo Legion Y25-25 240Hz
4,0
Samsung Odyssey G4 (LS25BG400EUXEN) 240Hz
4,1
Iiyama G-Master GB2470HSU-B1 165Hz
5,2
AOC 24G2SU/BK 165Hz
6,4
ViewSonic VX2718-P-MHD 165Hz
11,4
Iiyama G-Master Red Eagle G2466HSU-B1 165Hz
11,8
AOC C24G2U/BK 165Hz
19,9
Reactietijd 100-0%
Monitor Tijd in ms (lager is beter)
Iiyama G-Master GB2570HSU-B1
3,3
Lenovo Legion Y25-25
3,8
Iiyama G-Master Red Eagle G2466HSU-B1
4,0
Samsung Odyssey G4 (LS25BG400EUXEN)
4,0
AOC C24G2U/BK
4,6
ViewSonic VX2718-P-MHD
4,8
Iiyama G-Master GB2470HSU-B1
4,9
AOC 24G2SU/BK
7,3
Reactietijd 20-80%
Monitor Tijd in ms (lager is beter)
Iiyama G-Master GB2570HSU-B1
6,2
Samsung Odyssey G4 (LS25BG400EUXEN)
6,3
Lenovo Legion Y25-25
6,4
Iiyama G-Master GB2470HSU-B1
8,4
AOC 24G2SU/BK
14,8
Iiyama G-Master Red Eagle G2466HSU-B1
17,7
ViewSonic VX2718-P-MHD
18,0
AOC C24G2U/BK
23,0
Reactietijd 80-20%
Monitor Tijd in ms (lager is beter)
Iiyama G-Master GB2570HSU-B1
4,9
Lenovo Legion Y25-25
5,0
Samsung Odyssey G4 (LS25BG400EUXEN)
5,1
Iiyama G-Master GB2470HSU-B1
7,3
Iiyama G-Master Red Eagle G2466HSU-B1
7,8
AOC C24G2U/BK
9,2
ViewSonic VX2718-P-MHD
9,9
AOC 24G2SU/BK
16,1
 • Reactietijd OD max - 0-100%
 • 100-0%
 • 20-80%
 • 80-20%
 • Overshoot
 • Undershoot
Reactietijd OD max 0-100%
Monitor Tijd in ms (lager is beter)
Iiyama G-Master GB2570HSU-B1
3,7
Samsung Odyssey G4 (LS25BG400EUXEN)
3,7
Lenovo Legion Y25-25
3,9
Iiyama G-Master GB2470HSU-B1
5,0
AOC 24G2SU/BK
7,6
ViewSonic VX2718-P-MHD
10,1
Iiyama G-Master Red Eagle G2466HSU-B1
12,9
AOC C24G2U/BK
21,1
Reactietijd OD max 100-0%
Monitor Tijd in ms (lager is beter)
Lenovo Legion Y25-25
3,7
Iiyama G-Master GB2570HSU-B1
3,7
Iiyama G-Master Red Eagle G2466HSU-B1
3,7
Samsung Odyssey G4 (LS25BG400EUXEN)
3,7
AOC C24G2U/BK
4,5
ViewSonic VX2718-P-MHD
4,7
Iiyama G-Master GB2470HSU-B1
4,8
AOC 24G2SU/BK
7,1
Reactietijd OD max 20-80%
Monitor Tijd in ms (lager is beter)
Iiyama G-Master GB2570HSU-B1
1,1
Samsung Odyssey G4 (LS25BG400EUXEN)
1,6
Lenovo Legion Y25-25
2,5
Iiyama G-Master GB2470HSU-B1
2,6
AOC 24G2SU/BK
3,3
ViewSonic VX2718-P-MHD
6,6
Iiyama G-Master Red Eagle G2466HSU-B1
12,4
AOC C24G2U/BK
14,6
Reactietijd OD max 80-20%
Monitor Tijd in ms (lager is beter)
Iiyama G-Master GB2570HSU-B1
2,9
Samsung Odyssey G4 (LS25BG400EUXEN)
2,9
Lenovo Legion Y25-25
3,6
Iiyama G-Master GB2470HSU-B1
3,7
Iiyama G-Master Red Eagle G2466HSU-B1
5,7
AOC C24G2U/BK
7,2
AOC 24G2SU/BK
8,4
ViewSonic VX2718-P-MHD
8,5
Overshoot OD max
Monitor Overshoot in procenten in % (lager is beter)
Iiyama G-Master Red Eagle G2466HSU-B1
3
AOC C24G2U/BK
6
Lenovo Legion Y25-25
9
ViewSonic VX2718-P-MHD
16
AOC 24G2SU/BK
19
Samsung Odyssey G4 (LS25BG400EUXEN)
32
Iiyama G-Master GB2470HSU-B1
41
Iiyama G-Master GB2570HSU-B1
63
Undershoot OD max
Monitor Undershoot in procenten in % (lager is beter)
Lenovo Legion Y25-25
2
Iiyama G-Master GB2470HSU-B1
2
Iiyama G-Master Red Eagle G2466HSU-B1
2
Samsung Odyssey G4 (LS25BG400EUXEN)
2
ViewSonic VX2718-P-MHD
3
Iiyama G-Master GB2570HSU-B1
4
AOC C24G2U/BK
4
AOC 24G2SU/BK
5
 • Reactietijd OD optimaal - 0-100%
 • 100-0%
 • 20-80%
 • 80-20%
 • Overshoot
 • Undershoot
Reactietijd OD optimaal 0-100%
Monitor Tijd in ms (lager is beter)
Lenovo Legion Y25-25
3,7
Samsung Odyssey G4 (LS25BG400EUXEN)
3,8
Iiyama G-Master GB2570HSU-B1
4,0
Iiyama G-Master GB2470HSU-B1
4,8
AOC 24G2SU/BK
7,6
ViewSonic VX2718-P-MHD
10,1
Iiyama G-Master Red Eagle G2466HSU-B1
12,9
AOC C24G2U/BK
21,1
Reactietijd OD optimaal 100-0%
Monitor Tijd in ms (lager is beter)
Lenovo Legion Y25-25
3,6
Iiyama G-Master Red Eagle G2466HSU-B1
3,7
Samsung Odyssey G4 (LS25BG400EUXEN)
3,8
Iiyama G-Master GB2570HSU-B1
3,9
AOC C24G2U/BK
4,5
Iiyama G-Master GB2470HSU-B1
4,6
ViewSonic VX2718-P-MHD
4,7
AOC 24G2SU/BK
7,1
Reactietijd OD optimaal 20-80%
Monitor Tijd in ms (lager is beter)
Samsung Odyssey G4 (LS25BG400EUXEN)
2,7
AOC 24G2SU/BK
3,3
Iiyama G-Master GB2570HSU-B1
3,6
Iiyama G-Master GB2470HSU-B1
4,4
Lenovo Legion Y25-25
5,3
ViewSonic VX2718-P-MHD
10,4
Iiyama G-Master Red Eagle G2466HSU-B1
12,4
AOC C24G2U/BK
14,6
Reactietijd OD optimaal 80-20%
Monitor Tijd in ms (lager is beter)
Samsung Odyssey G4 (LS25BG400EUXEN)
3,0
Iiyama G-Master GB2570HSU-B1
3,8
Iiyama G-Master GB2470HSU-B1
4,1
Lenovo Legion Y25-25
4,4
Iiyama G-Master Red Eagle G2466HSU-B1
5,7
AOC C24G2U/BK
7,2
ViewSonic VX2718-P-MHD
7,9
AOC 24G2SU/BK
8,4
Overshoot OD optimaal
Monitor Overshoot in procenten in % (lager is beter)
Lenovo Legion Y25-25
2
Iiyama G-Master GB2470HSU-B1
2
Iiyama G-Master Red Eagle G2466HSU-B1
3
ViewSonic VX2718-P-MHD
4
Samsung Odyssey G4 (LS25BG400EUXEN)
5
AOC C24G2U/BK
6
Iiyama G-Master GB2570HSU-B1
13
AOC 24G2SU/BK
19
Undershoot OD optimaal
Monitor Undershoot in procenten in % (lager is beter)
Lenovo Legion Y25-25
2
Iiyama G-Master GB2470HSU-B1
2
Iiyama G-Master Red Eagle G2466HSU-B1
2
Samsung Odyssey G4 (LS25BG400EUXEN)
2
ViewSonic VX2718-P-MHD
3
AOC C24G2U/BK
4
Iiyama G-Master GB2570HSU-B1
5
AOC 24G2SU/BK
5
 • Lenovo Legion Y25-25
 • Samsung Odyssey G4
Instelling OD standaard OD Max OD Optimaal: Fast
Reactietijd 0-100% 4,0ms 3,9ms 3,7ms
Reactietijd 100-0% 3,8ms 3,7ms 3,6ms
Reactietijd 20-80% 6,4ms 2,5ms 5,3ms
Reactietijd 80-20% 5,0ms 3,6ms 4,4ms
Overshoot 1% 9% 2%
Undershoot 1% 2% 2%
Instelling OD standaard OD Max OD Optimaal: Fast
Reactietijd 0-100% 4,1ms 3,7ms 3,8ms
Reactietijd 100-0% 4,0ms 3,7ms 3,8ms
Reactietijd 20-80% 6,3ms 1,6ms 2,7ms
Reactietijd 80-20% 5,1ms 2,9ms 3,0ms
Overshoot 2% 32% 5%
Undershoot 2% 2% 2%

Uitgebreide responstijdentest

Omdat responstijden voor gamingschermen als deze extra belangrijk zijn, hebben we naast de beperkte metingen ook onze uitgebreide responstijdenmetingen uitgevoerd. Daarbij meten we de responstijden en overshoots van twintig transities. De Legion hebben we op de optimale (Fast) en snelste (Extreme) overdrivestand doorgemeten op 240Hz. Bij de Odyssey is enkel de optimale overdrivestand, 'Faster' in dit geval, gemeten.

De Legion haalt alleen bij overgangen van en naar zwart of wit responstijden van minder dan 4ms: de grijs-naar-grijsovergangen vragen meer tijd. De responstijden kunnen sneller zijn als je de overdrive op maximaal zet, zoals te zien in het tweede diagram, maar dan is de overshoot voor bepaalde transities wel heel hoog. Bij de Odyssey zijn juist de grijs-naar-grijsovergangen sneller, maar alle transities blijven ruim onder de 4,2ms die een frame op 240Hz duurt.

 • Reponstijden Lenovo Legion Y25-25
 • Responstijden Samsung Odyssey G4

Inputlag

Eigenlijk zou een 240Hz-scherm, net als de transities, een inputlag van niet meer dan 4,2ms moeten hebben. We testen met de Leo Bodnar-meter echter standaard op 60Hz, waarvoor 16,6ms al genoeg is. We meten voor beide schermen echter net onder de negen milliseconden, ongeveer genoeg voor een 120Hz-scherm dus. Nu is er geen scherm dat zo'n lage inputlag heeft om een verversingsfrequentie van 240Hz bij te houden, dus dat zullen we de Legion en G4 niet te zwaar aanrekenen.

Inputlag
Monitor Tijd in ms (lager is beter)
ViewSonic VX2718-P-MHD
8,4
Iiyama G-Master GB2570HSU-B1
8,5
Lenovo Legion Y25-25
8,7
AOC 24G2SU/BK
8,7
Samsung Odyssey G4 (LS25BG400EUXEN)
8,8
AOC C24G2U/BK
9,4
Iiyama G-Master Red Eagle G2466HSU-B1
12,3
Iiyama G-Master GB2470HSU-B1
12,4

Standaardweergave: helderheid, contrast en kleur

We testen het scherm vrijwel zonder aanpassingen direct uit de doos, met enkel de helderheid aangepast tot 150cd/m². Omdat we verder niets aanpassen om de prestaties van het scherm te optimaliseren, is het scherm dus nadrukkelijk niet op zijn beste stand ingesteld. Dat levert logischerwijs ook niet de beste resultaten in onderstaande grafieken: enkel de 'out-of-the-box'-prestaties. Hou dat in gedachten bij het bekijken van de resultaten.

De minimale helderheid van de twee 240Hz-panelen is bijna gelijk en nog vrij fel, zeker in een donkere ruimte na een nacht gamen. Vergeleken met de overige schermen is die helderheid van pakweg 75cd/m2 echter niet heel verkeerd. Op het gebied van maximale helderheid neemt de Odyssey G4 een duidelijke voorsprong: het backlight stuwt de helderheid richting de 500cd/m2, flink hoger dan de andere geteste schermen. Op het gebied van contrast scoren de twee snelle schermen weer vrijwel gelijk en best aardig voor ips-panelen, al laat Iiyama zien dat een ips-paneel ook best een hoger, en ironisch genoeg ook een beduidend lager, contrast kan halen.

 • Minimale helderheid wit
 • Maximale helderheid wit
 • Contrast 150cd/m²
Minimale helderheid wit
Monitor Helderheid in cd/m² (lager is beter)
ViewSonic VX2718-P-MHD
65,37
Iiyama G-Master Red Eagle G2466HSU-B1
71,40
Samsung Odyssey G4 (LS25BG400EUXEN)
72,95
Lenovo Legion Y25-25
75,02
Iiyama G-Master GB2570HSU-B1
79,58
AOC C24G2U/BK
102,45
AOC 24G2SU/BK
112,74
Iiyama G-Master GB2470HSU-B1
115,80
Maximale helderheid wit
Monitor Helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Samsung Odyssey G4 (LS25BG400EUXEN)
467,58
Iiyama G-Master GB2570HSU-B1
451,60
AOC 24G2SU/BK
391,00
Lenovo Legion Y25-25
330,77
Iiyama G-Master GB2470HSU-B1
313,60
Iiyama G-Master Red Eagle G2466HSU-B1
285,90
AOC C24G2U/BK
231,00
ViewSonic VX2718-P-MHD
230,53
Contrast 150 cd/m²
Monitor LCD-paneel Contrast in verhouding (hoger is beter)
AOC C24G2U/BK VA
3765:1
AOC 24G2SU/BK VA
3744:1
Iiyama G-Master Red Eagle G2466HSU-B1 VA
3004:1
ViewSonic VX2718-P-MHD VA
2991:1
Iiyama G-Master GB2470HSU-B1 IPS
1537:1
Lenovo Legion Y25-25 IPS
1256:1
Samsung Odyssey G4 (LS25BG400EUXEN) IPS
1254:1
Iiyama G-Master GB2570HSU-B1 IPS
829:1

Beide monitoren geven in hun standaardweergave een kleurbereik weer die het meest overeenkomt met de sRGB-kleurruimte. De dekkingsgraad daarvan is bij de Lenovo iets beter dan bij de Samsung. Die laatste is ook vrij warm afgesteld, met een kleurtemperatuur van net boven de 6000K. Bij het Lenovo-scherm komt die beter in de buurt van de gewenste 6504K. Ook het gamma ontloopt elkaar niet zo, maar ook hier is de Legion iets netter afgesteld.

Voor alle schermen, met uitzondering van de ViewSonic, geldt dat de kleurweergave wel iets strakker mag, maar de Legion weet in ieder geval wel indruk te maken met zijn geringe grijsafwijking. De Samsung doet het wel aardig, zeker als we naar het totaalbeeld van de colorchecker kijken, maar Lenovo doet het iets beter.

 • Dekking kleurbereik
 • Kleurtemperatuur wit
 • Kleurtemperatuur
 • Kleurafwijking ΔE ITP
 • Grijsafwijking ΔE ITP
 • Colorchecker-afwijking ΔE ITP
 • Gamma
Dekking kleurbereik
Monitor Gamutdekking in % (hoger is beter)
Iiyama G-Master GB2570HSU-B1
98,5
ViewSonic VX2718-P-MHD
98,3
Lenovo Legion Y25-25
98,2
Iiyama G-Master GB2470HSU-B1
98,0
Iiyama G-Master Red Eagle G2466HSU-B1
97,1
Samsung Odyssey G4 (LS25BG400EUXEN)
96,6
AOC C24G2U/BK
92,5
AOC 24G2SU/BK
89,8
Kleurtemperatuur wit
Monitor Temperatuur in kelvin (hoger is beter)
Iiyama G-Master Red Eagle G2466HSU-B1
7.222,00
ViewSonic VX2718-P-MHD
6.610,00
AOC C24G2U/BK
6.520,00
Iiyama G-Master GB2470HSU-B1
6.506,00
Lenovo Legion Y25-25
6.373,00
AOC 24G2SU/BK
6.373,00
Iiyama G-Master GB2570HSU-B1
6.158,00
Samsung Odyssey G4 (LS25BG400EUXEN)
6.037,00
Gemiddelde kleurtemperatuur
Monitor Temperatuur in kelvin (hoger is beter)
Iiyama G-Master Red Eagle G2466HSU-B1
7.395,00
Iiyama G-Master GB2470HSU-B1
7.063,00
ViewSonic VX2718-P-MHD
6.716,00
AOC C24G2U/BK
6.674,00
Lenovo Legion Y25-25
6.524,00
AOC 24G2SU/BK
6.466,00
Iiyama G-Master GB2570HSU-B1
6.312,00
Samsung Odyssey G4 (LS25BG400EUXEN)
6.080,00
Gemiddelde kleurafwijking
Monitor Kleurafwijking in ΔEITP (lager is beter)
ViewSonic VX2718-P-MHD
5,67
Lenovo Legion Y25-25
8,36
Iiyama G-Master GB2470HSU-B1
8,56
Samsung Odyssey G4 (LS25BG400EUXEN)
8,72
Iiyama G-Master Red Eagle G2466HSU-B1
9,08
Iiyama G-Master GB2570HSU-B1
9,29
AOC 24G2SU/BK
12,45
AOC C24G2U/BK
12,45
Gemiddelde grijsafwijking
Monitor Kleurafwijking in ΔEITP (lager is beter)
Lenovo Legion Y25-25
2,90
Iiyama G-Master GB2570HSU-B1
4,73
Samsung Odyssey G4 (LS25BG400EUXEN)
5,24
Iiyama G-Master GB2470HSU-B1
6,56
ViewSonic VX2718-P-MHD
7,07
Iiyama G-Master Red Eagle G2466HSU-B1
7,10
AOC C24G2U/BK
9,64
AOC 24G2SU/BK
16,42
Gemiddelde gedetailleerde-kleurafwijking
Monitor Kleurafwijking in ΔEITP (lager is beter)
Lenovo Legion Y25-25
6,89
Samsung Odyssey G4 (LS25BG400EUXEN)
7,55
Iiyama G-Master GB2570HSU-B1
7,68
ViewSonic VX2718-P-MHD
7,92
Iiyama G-Master GB2470HSU-B1
8,58
Iiyama G-Master Red Eagle G2466HSU-B1
8,67
AOC C24G2U/BK
11,87
AOC 24G2SU/BK
11,91
Gemiddeld gamma
Monitor Gamma-waarde in γ (hoger is beter)
AOC 24G2SU/BK
2,38
AOC C24G2U/BK
2,30
Iiyama G-Master GB2570HSU-B1
2,24
Lenovo Legion Y25-25
2,20
Samsung Odyssey G4 (LS25BG400EUXEN)
2,18
Iiyama G-Master Red Eagle G2466HSU-B1
2,15
Iiyama G-Master GB2470HSU-B1
2,14
ViewSonic VX2718-P-MHD
2,08

We geven voor de volledigheid nog even de meetresultaten in de oude ΔE 2000-waarden weer. Zo zie je dat beide schermen eigenlijk een nauwelijks waarneembare afwijking hebben: alles onder de drie is normaal gesproken niet zichtbaar.

 • Gemiddelde kleurafwijking ΔE 2000
 • Gemiddelde grijsafwijking ΔE 2000
 • Gemiddelde colorchecker-afwijking ΔE 2000
Gemiddelde kleurafwijking
Monitor Kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
AOC C24G2U/BK
1,81
ViewSonic VX2718-P-MHD
1,93
Iiyama G-Master GB2470HSU-B1
2,34
Lenovo Legion Y25-25
2,83
Samsung Odyssey G4 (LS25BG400EUXEN)
2,90
Iiyama G-Master GB2570HSU-B1
3,32
AOC 24G2SU/BK
3,88
Iiyama G-Master Red Eagle G2466HSU-B1
4,22
Gemiddelde grijsafwijking
Monitor Kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
AOC C24G2U/BK
1,88
Lenovo Legion Y25-25
1,99
AOC 24G2SU/BK
2,43
Samsung Odyssey G4 (LS25BG400EUXEN)
2,76
ViewSonic VX2718-P-MHD
2,90
Iiyama G-Master GB2570HSU-B1
3,32
Iiyama G-Master GB2470HSU-B1
3,87
Iiyama G-Master Red Eagle G2466HSU-B1
5,82
Gemiddelde gedetailleerde-kleurafwijking
Monitor Kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
AOC C24G2U/BK
1,82
Lenovo Legion Y25-25
2,34
ViewSonic VX2718-P-MHD
2,48
Samsung Odyssey G4 (LS25BG400EUXEN)
2,60
Iiyama G-Master GB2570HSU-B1
2,85
Iiyama G-Master GB2470HSU-B1
2,97
AOC 24G2SU/BK
3,34
Iiyama G-Master Red Eagle G2466HSU-B1
4,03

Lenovo Legion Y25-25

 • Standaardweergave ΔE ITP
 • Standaardweergave ΔE 2000

Samsung Odyssey G4

 • Standaardweergave ΔE ITP
 • Standaardweergave ΔE 2000

Weergave sRGB

We meten voortaan alle schermen door in de sRGB-kleurruimte; de gamut waarvoor de meeste content gemaakt wordt. In hun standaardweergave leek de weergave al sterk op de sRGB-stand en de resultaten worden dus niet heel significant anders dan in de standaardmodus. Sterker nog: terwijl de Samsung Odeyssey wel een stand heeft die daadwerkelijk sRGB heet, moeten we de instellingen voor de Legion op 'Standaard' laten staan om de beste sRGB-weergave te krijgen. Er is weliswaar een sRGB-stand, maar die levert hogere afwijkingen op dan de standaard-stand.

De AOC-schermen laten zich niet netjes op de gewenste helderheid van 150cd/m2 instellen, maar de overige schermen gelukkig wel. Terwijl de Legion een betere sRGB-dekking en kleurtemperatuur dan de Odyssey G4 heeft, is bij die Samsung de kleurafwijking minder groot. De grijswaardenafwijking van de Legio Y25 is vergeleken met de standaardweergave flink toegenomen, terwijl de weergavemodus onveranderd op 'Standard' staat. Dat komt omdat we voor de sRGB-metingen ook het sRGB-gamma als target hanteren, dat vooral in donkerder tinten afwijkt van de 2.2-gammacurve die we gebruiken in de standaardweergavetests. In de ΔE ITP-metingen komt dat duidelijker naar voren dan in de ΔE 2000-waarden, omdat die eerste helderheidsafwijkingen zwaarder laat wegen. In de grafische weergave is goed te zien dat de grijswaardenafwijkingen voor donkere tinten met de ΔE ITP-berekeningen veel meer afwijken dan met de ΔE 2000-berekeningen. Toch laten beide schermen een prima beeld zien met nauwelijks zichtbare afwijkingen.

 • Dekking kleurbereik
 • Kleurtemperatuur wit
 • Gemiddelde kleurtemperatuur
 • Helderheid wit 150cd/m²
 • Kleurafwijking ΔE ITP
 • Grijsafwijking ΔE ITP
 • Colorchecker-afwijking ΔE ITP
 • Gamma
Dekking kleurbereik
Monitor Gamutdekking in % (hoger is beter)
AOC C24G2U/BK
99,9
Iiyama G-Master GB2570HSU-B1
98,5
Lenovo Legion Y25-25
98,2
Iiyama G-Master GB2470HSU-B1
98,0
AOC 24G2SU/BK
97,7
ViewSonic VX2718-P-MHD
97,4
Iiyama G-Master Red Eagle G2466HSU-B1
97,1
Samsung Odyssey G4 (LS25BG400EUXEN)
96,7
Kleurtemperatuur wit
Monitor Temperatuur in kelvin (hoger is beter)
Iiyama G-Master Red Eagle G2466HSU-B1
7.222,00
ViewSonic VX2718-P-MHD
7.000,00
AOC C24G2U/BK
6.542,00
AOC 24G2SU/BK
6.528,00
Iiyama G-Master GB2470HSU-B1
6.506,00
Lenovo Legion Y25-25
6.373,00
Samsung Odyssey G4 (LS25BG400EUXEN)
6.180,00
Iiyama G-Master GB2570HSU-B1
6.158,00
Gemiddelde kleurtemperatuur
Monitor Temperatuur in kelvin (hoger is beter)
Iiyama G-Master Red Eagle G2466HSU-B1
7.395,00
ViewSonic VX2718-P-MHD
7.262,00
Iiyama G-Master GB2470HSU-B1
7.063,00
AOC C24G2U/BK
6.711,00
AOC 24G2SU/BK
6.559,00
Lenovo Legion Y25-25
6.524,00
Iiyama G-Master GB2570HSU-B1
6.312,00
Samsung Odyssey G4 (LS25BG400EUXEN)
6.212,00
Helderheid wit 150 cd/m²
Monitor Helderheid in cd/m² (hoger is beter)
AOC 24G2SU/BK
350,6
AOC C24G2U/BK
181,4
Iiyama G-Master GB2470HSU-B1
153,7
Lenovo Legion Y25-25
150,7
ViewSonic VX2718-P-MHD
150,4
Iiyama G-Master Red Eagle G2466HSU-B1
150,2
Samsung Odyssey G4 (LS25BG400EUXEN)
149,4
Iiyama G-Master GB2570HSU-B1
149,3
Gemiddelde kleurafwijking
Monitor Kleurafwijking in ΔEITP (lager is beter)
Samsung Odyssey G4 (LS25BG400EUXEN)
5,95
ViewSonic VX2718-P-MHD
6,65
Lenovo Legion Y25-25
8,36
Iiyama G-Master GB2470HSU-B1
8,56
Iiyama G-Master Red Eagle G2466HSU-B1
9,08
Iiyama G-Master GB2570HSU-B1
9,29
AOC 24G2SU/BK
11,46
AOC C24G2U/BK
16,89
Gemiddelde grijsafwijking
Monitor Kleurafwijking in ΔEITP (lager is beter)
Lenovo Legion Y25-25
5,08
Samsung Odyssey G4 (LS25BG400EUXEN)
5,13
Iiyama G-Master GB2570HSU-B1
5,64
Iiyama G-Master GB2470HSU-B1
7,52
ViewSonic VX2718-P-MHD
8,67
Iiyama G-Master Red Eagle G2466HSU-B1
9,12
AOC 24G2SU/BK
15,63
AOC C24G2U/BK
21,56
Gemiddelde gedetailleerde-kleurafwijking
Monitor Kleurafwijking in ΔEITP (lager is beter)
Samsung Odyssey G4 (LS25BG400EUXEN)
5,92
ViewSonic VX2718-P-MHD
7,24
Lenovo Legion Y25-25
7,82
Iiyama G-Master GB2570HSU-B1
8,12
Iiyama G-Master GB2470HSU-B1
8,89
Iiyama G-Master Red Eagle G2466HSU-B1
9,15
AOC 24G2SU/BK
10,48
AOC C24G2U/BK
16,45
Gemiddeld gamma
Monitor Gamma-waarde in γ (hoger is beter)
ViewSonic VX2718-P-MHD
2,23
AOC 24G2SU/BK
2,23
AOC C24G2U/BK
2,23
Iiyama G-Master GB2470HSU-B1
2,23
Iiyama G-Master GB2570HSU-B1
2,23
Iiyama G-Master Red Eagle G2466HSU-B1
2,23
Lenovo Legion Y25-25
2,16
Samsung Odyssey G4 (LS25BG400EUXEN)
2,11
 • Gemiddelde kleurafwijking ΔE 2000
 • Gemiddelde grijsafwijking ΔE 2000
 • Gemiddelde colorchecker-afwijking ΔE 2000
Gemiddelde kleurafwijking
Monitor Kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Samsung Odyssey G4 (LS25BG400EUXEN)
2,27
ViewSonic VX2718-P-MHD
2,32
Iiyama G-Master GB2470HSU-B1
2,34
Lenovo Legion Y25-25
2,83
Iiyama G-Master GB2570HSU-B1
3,32
Iiyama G-Master Red Eagle G2466HSU-B1
4,22
AOC 24G2SU/BK
4,42
AOC C24G2U/BK
5,10
Gemiddelde grijsafwijking
Monitor Kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Lenovo Legion Y25-25
2,20
Samsung Odyssey G4 (LS25BG400EUXEN)
2,32
AOC 24G2SU/BK
2,73
ViewSonic VX2718-P-MHD
2,96
Iiyama G-Master GB2570HSU-B1
3,42
Iiyama G-Master GB2470HSU-B1
3,96
Iiyama G-Master Red Eagle G2466HSU-B1
5,94
AOC C24G2U/BK
7,50
Gemiddelde gedetailleerde-kleurafwijking
Monitor Kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Samsung Odyssey G4 (LS25BG400EUXEN)
2,32
AOC 24G2SU/BK
2,36
Lenovo Legion Y25-25
2,55
ViewSonic VX2718-P-MHD
2,56
Iiyama G-Master GB2570HSU-B1
2,98
Iiyama G-Master GB2470HSU-B1
3,13
Iiyama G-Master Red Eagle G2466HSU-B1
4,17
AOC C24G2U/BK
5,10

Lenovo Legion Y25-25

 • sRGB-weergave ΔE ITP
 • sRGB-weergave ΔE 2000

Samsung Odyssey G4

 • sRGB-weergave ΔE ITP
 • sRGB-weergave ΔE 2000

Andere weergavemodi

De Lenovo Legion Y25-25 heeft enkel een optie om sRGB aan of uit te zetten. Andere kleurruimtes worden niet ondersteund. Wel kun je gamemodi aanzetten: er zijn twee fps-standen FPS1 en FPS2, Racing, RTS en een zelfinstelbare gamemode Game1.

Hetzelfde geldt voor de Odyssey G4: er is een optie om sRGB aan en uit te zetten, maar andere kleurruimtes als DCI-P3 of AdobeRGB worden niet ondersteund. Wel kun je diverse modi aanzetten, die vooral op gaming gericht zijn, zoals FPS, RTS, RPG en Sports . Er is ook een Cinema-stand en een modus DynamicContrast.

Hdr-weergave

De Samsung Odyssey doet hdr zonder morren, maar dat kunnen we niet van de Lenovo Legion zeggen. Door het scherm handmatig op hdr-weergave te schakelen konden we de hdr-metingen alsnog uitvoeren, maar automatisch ging dat niet. De Legion heeft ook geen hdr-certificering, want zoals je hieronder kunt zien, halen we zelfs de 400cd/m2 die vereist is voor de HDR400-certificering niet. Met andere woorden: je kunt het via het menu forceren, maar in de praktijk hoef je er niks van te verwachten.

Beide schermen variëren hun helderheid niet naar gelang een kleiner deel van het scherm fel verlicht moet worden: dat is voorbehouden aan schermen die beter hdr weergeven.

 • Max helderheid wit - 5% venster
 • - fullscreen
 • Contrast
Max helderheid wit - (5% window)
Monitor Helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Samsung Odyssey G4 (LS25BG400EUXEN)
464
Iiyama G-Master GB2570HSU-B1
448
Lenovo Legion Y25-25
324
ViewSonic VX2718-P-MHD
297
Iiyama G-Master Red Eagle G2466HSU-B1
275
Max helderheid wit - (full screen)
Monitor Helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Samsung Odyssey G4 (LS25BG400EUXEN)
464
Iiyama G-Master GB2570HSU-B1
447
Lenovo Legion Y25-25
324
ViewSonic VX2718-P-MHD
296
Iiyama G-Master Red Eagle G2466HSU-B1
275
Contrast (4x4 checkerboard)
Monitor Contrast in verhouding (hoger is beter)
ViewSonic VX2718-P-MHD
3262:1
Iiyama G-Master Red Eagle G2466HSU-B1
1749:1
Lenovo Legion Y25-25
1177:1
Samsung Odyssey G4 (LS25BG400EUXEN)
1135:1
Iiyama G-Master GB2570HSU-B1
868:1

Beide schermen vertonen behoorlijke afwijkingen in zowel de kleurweergave als grijswaarden van hdr-content, waarbij vooral opvalt dat de Lenovo Legion helderheid tekortkomt. De afwijkingen mét luminantie zijn groter dan zonder, terwijl we in de regel het omgekeerde zien. Los daarvan is de hdr-weergave van beide schermen allerminst imponerend, niet alleen wegens de afwijkingen, maar natuurlijk vooral omdat ze nauwelijks licht produceren en een laag contrast hebben.

 • Gemiddelde grijsafwijking ΔE ITP (zonder Lum)
 • Grijsafwijking ΔE ITP (met Lum)
 • Gemiddelde kleurafwijking ΔE ITP (zonder Lum)
 • Kleurafwijking ΔE ITP (met Lum)
 • Dekking Rec.2020-kleurruimte
 • DCI P3-kleurruimte
 • Rec.709-kleurruimte
Gemiddelde grijsafwijking zonder luminantie
Monitor Kleurafwijking in ΔEITP (lager is beter)
Lenovo Legion Y25-25
4,64
Samsung Odyssey G4 (LS25BG400EUXEN)
9,74
Gemiddelde grijsafwijking met luminantie
Monitor Kleurafwijking in ΔEITP (lager is beter)
Lenovo Legion Y25-25
13,95
Samsung Odyssey G4 (LS25BG400EUXEN)
14,18
Gemiddelde gedetailleerde-kleurafwijking zonder luminantie
Monitor Kleurafwijking in ΔEITP (lager is beter)
Lenovo Legion Y25-25
4,32
Samsung Odyssey G4 (LS25BG400EUXEN)
7,36
Gemiddelde gedetailleerde-kleurafwijking met luminantie
Monitor Kleurafwijking in ΔEITP (lager is beter)
Lenovo Legion Y25-25
12,90
Samsung Odyssey G4 (LS25BG400EUXEN)
15,71
Dekking Rec.2020-kleurruimte
Monitor Dekking in % (hoger is beter)
Iiyama G-Master GB2570HSU-B1
57,5
Lenovo Legion Y25-25
57,1
Samsung Odyssey G4 (LS25BG400EUXEN)
55,8
Iiyama G-Master Red Eagle G2466HSU-B1
55,0
ViewSonic VX2718-P-MHD
54,4
Dekking DCI P3-kleurruimte
Monitor Dekking in % (hoger is beter)
Iiyama G-Master GB2570HSU-B1
80,1
Lenovo Legion Y25-25
79,5
Samsung Odyssey G4 (LS25BG400EUXEN)
77,6
Iiyama G-Master Red Eagle G2466HSU-B1
76,6
ViewSonic VX2718-P-MHD
75,8
Dekking Rec.709-kleurruimte
Monitor Dekking in % (hoger is beter)
Iiyama G-Master GB2570HSU-B1
98,6
Lenovo Legion Y25-25
98,2
Iiyama G-Master Red Eagle G2466HSU-B1
97,2
Samsung Odyssey G4 (LS25BG400EUXEN)
96,8
ViewSonic VX2718-P-MHD
96,6
 • Gemiddelde grijsafwijking ΔE ICtCp (zonder Lum)
 • Grijsafwijking ΔE ICtCp (met Lum)
 • Gemiddelde kleurafwijking ΔE ICtCp (zonder Lum)
 • Kleurafwijking ΔE ICtCp (met Lum)
Gemiddelde grijsafwijking zonder luminantie
Monitor Kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Iiyama G-Master Red Eagle G2466HSU-B1
2,91
Samsung Odyssey G4 (LS25BG400EUXEN)
3,23
Lenovo Legion Y25-25
3,72
Iiyama G-Master GB2570HSU-B1
3,84
ViewSonic VX2718-P-MHD
4,26
Gemiddelde grijsafwijking met luminantie
Monitor Kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Iiyama G-Master GB2570HSU-B1
3,81
Samsung Odyssey G4 (LS25BG400EUXEN)
4,70
Iiyama G-Master Red Eagle G2466HSU-B1
4,81
ViewSonic VX2718-P-MHD
6,26
Lenovo Legion Y25-25
11,20
Gemiddelde gedetailleerde-kleurafwijking zonder luminantie
Monitor Kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Lenovo Legion Y25-25
2,14
Samsung Odyssey G4 (LS25BG400EUXEN)
2,46
Iiyama G-Master GB2570HSU-B1
2,50
Iiyama G-Master Red Eagle G2466HSU-B1
4,33
ViewSonic VX2718-P-MHD
4,82
Gemiddelde gedetailleerde-kleurafwijking met luminantie
Monitor Kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Iiyama G-Master GB2570HSU-B1
3,61
Samsung Odyssey G4 (LS25BG400EUXEN)
5,21
Iiyama G-Master Red Eagle G2466HSU-B1
5,27
ViewSonic VX2718-P-MHD
5,75
Lenovo Legion Y25-25
6,38
 • Lenovo Legion Y25-25 hdr-weergave
 • Samsung Odyssey G4 hdr-weergave

Uniformiteit en kijkhoeken

Samsung heeft zijn kijkhoeken soms net iets beter voor elkaar, maar veel ontlopen ze elkaar niet. De horizontale hoeken zijn niet bijzonder indrukwekkend, terwijl ook verticaal weinig helderheid overblijft. Vergeleken met de andere schermen in de test is het nog wel prima, maar geweldig is het niet. Natuurlijk hoeft dat ook niet echt, want met een relatief klein scherm, waar je als gamer in de regel gewoon recht voor zit, hoeven de kijkhoeken ook niet noemenswaardig groot te zijn. Bovendien zijn ips-schermen nooit zo indrukwekkend als oledschermen en voor dit geld verwachten we ook geen wonderen.

Ook als we naar de kleurweergave onder schuine hoeken kijken, imponeren de 240Hz-schermen niet. De kleurfouten worden, zeker als je van onder of boven kijkt, al snel erg groot, dus is het zaak de hoogte van je scherm goed in te stellen. Beide monitoren zijn gelukkig voorzien van een in hoogte verstelbare voet, dus dat mag geen probleem vormen.

 • Helderheid 45° links
 • - 45° rechts
 • - 45° boven
 • - 45° onder
45° links resterende helderheid
Monitor LCD-paneel Resterende helderheid in % (hoger is beter)
Iiyama G-Master Red Eagle G2466HSU-B1 VA
41,00
Samsung Odyssey G4 (LS25BG400EUXEN) IPS
40,00
Lenovo Legion Y25-25 IPS
35,00
AOC 24G2SU/BK VA
35,00
Iiyama G-Master GB2570HSU-B1 IPS
33,00
AOC C24G2U/BK VA
30,00
ViewSonic VX2718-P-MHD VA
28,00
Iiyama G-Master GB2470HSU-B1 IPS
20,00
45° rechts resterende helderheid
Monitor Resterende helderheid in % (hoger is beter)
Iiyama G-Master Red Eagle G2466HSU-B1
39,00
Lenovo Legion Y25-25
36,00
Samsung Odyssey G4 (LS25BG400EUXEN)
36,00
AOC 24G2SU/BK
35,00
Iiyama G-Master GB2570HSU-B1
33,00
AOC C24G2U/BK
30,00
ViewSonic VX2718-P-MHD
28,00
Iiyama G-Master GB2470HSU-B1
19,00
45° boven resterende helderheid
Monitor Resterende helderheid in % (hoger is beter)
Samsung Odyssey G4 (LS25BG400EUXEN)
30,00
Lenovo Legion Y25-25
28,00
AOC C24G2U/BK
28,00
Iiyama G-Master GB2570HSU-B1
27,00
ViewSonic VX2718-P-MHD
20,00
Iiyama G-Master Red Eagle G2466HSU-B1
17,00
AOC 24G2SU/BK
11,00
Iiyama G-Master GB2470HSU-B1
9,00
45° onder resterende helderheid
Monitor Resterende helderheid in % (hoger is beter)
Lenovo Legion Y25-25
27,00
Samsung Odyssey G4 (LS25BG400EUXEN)
27,00
AOC C24G2U/BK
26,00
Iiyama G-Master GB2570HSU-B1
26,00
ViewSonic VX2718-P-MHD
17,00
Iiyama G-Master Red Eagle G2466HSU-B1
17,00
AOC 24G2SU/BK
10,00
Iiyama G-Master GB2470HSU-B1
9,00
 • Gemiddelde kleurafwijking: 45° links
 • - 45° rechts
 • - 45° boven
 • - 45° onder
45° links gem. kleurafwijking
Monitor LCD-paneel Afwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Iiyama G-Master Red Eagle G2466HSU-B1 VA
14,3
AOC 24G2SU/BK VA
16,1
Samsung Odyssey G4 (LS25BG400EUXEN) IPS
16,1
Lenovo Legion Y25-25 IPS
17,9
AOC C24G2U/BK VA
18,1
Iiyama G-Master GB2570HSU-B1 IPS
18,3
ViewSonic VX2718-P-MHD VA
19,9
Iiyama G-Master GB2470HSU-B1 IPS
30,2
45° rechts gem. kleurafwijking
Monitor Afwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Iiyama G-Master Red Eagle G2466HSU-B1
14,4
AOC 24G2SU/BK
16,0
Lenovo Legion Y25-25
17,8
AOC C24G2U/BK
17,9
Iiyama G-Master GB2570HSU-B1
18,0
Samsung Odyssey G4 (LS25BG400EUXEN)
18,0
ViewSonic VX2718-P-MHD
19,5
Iiyama G-Master GB2470HSU-B1
30,6
45° boven gem. kleurafwijking
Monitor Afwijking in ΔE2000 (lager is beter)
AOC C24G2U/BK
18,5
Samsung Odyssey G4 (LS25BG400EUXEN)
24,2
Iiyama G-Master GB2570HSU-B1
25,0
ViewSonic VX2718-P-MHD
25,1
Lenovo Legion Y25-25
25,2
Iiyama G-Master Red Eagle G2466HSU-B1
28,2
AOC 24G2SU/BK
35,1
Iiyama G-Master GB2470HSU-B1
39,3
45° onder gem. kleurafwijking
Monitor Afwijking in ΔE2000 (lager is beter)
AOC C24G2U/BK
20,4
Iiyama G-Master GB2570HSU-B1
25,4
Samsung Odyssey G4 (LS25BG400EUXEN)
25,9
Lenovo Legion Y25-25
26,1
ViewSonic VX2718-P-MHD
27,6
Iiyama G-Master Red Eagle G2466HSU-B1
29,4
AOC 24G2SU/BK
35,5
Iiyama G-Master GB2470HSU-B1
39,7

Uniformiteit

De schermen zijn relatief klein, maar ook dan kijk je het liefst tegen een uniform scherm aan, met weinig helderheidsverschillen die door het backlight of andere factoren worden veroorzaakt. We meten de verhouding tussen de hoogste en laagste helderheid van zwarte en witte vlakken met een volledig wit en volledig zwart scherm en berekenen de verhouding van de hoogste en laagste helderheid voor wit en zwart. Een cijfer dat 100 procent benadert, is volledig uniform en vertoont weinig helderheidsverschillen. Die berekening voeren we ook uit voor de hoogste versus gemiddelde helderheid van de zwarte en witte vlakken. Ook hier geldt dat een mooi uniform scherm de verhouding dicht tot de 100 procent laat naderen.

Zowel de Lenovo Legion als de Samsung Odyssey G4 hebben behoorlijke helderheidsverschillen, wat in een vrij lage uniformiteitsverhouding tussen hoogste en laagste helderheid resulteert. Dat wordt een beetje weggemoffeld als we naar de gemiddelde helderheid versus hoogste helderheid kijken, maar de Legion varieert van 131 tot 152cd/m2, met vooral de bovenrand wat donkerder dan onder. Het Samsungscherm maakt het nog wat gekker en variëert van 128 tot 150cd/m2, met vooral het midden van het scherm helderder, met donkerdere randen.

 • Wit: laagste / hoogste
 • Wit: gemiddelde / hoogste
 • Zwart: Laagste / hoogste
 • Zwart: gemiddelde / hoogste
Laagste t.o.v. hoogste wit
Monitor Uniformiteit in % (hoger is beter)
Iiyama G-Master GB2470HSU-B1
90
AOC C24G2U/BK
88
Iiyama G-Master GB2570HSU-B1
87
Iiyama G-Master Red Eagle G2466HSU-B1
87
Lenovo Legion Y25-25
86
ViewSonic VX2718-P-MHD
86
Samsung Odyssey G4 (LS25BG400EUXEN)
83
AOC 24G2SU/BK
81
Gemiddelde t.o.v. hoogste wit
Monitor Uniformiteit in % (hoger is beter)
Lenovo Legion Y25-25
93
AOC C24G2U/BK
93
Iiyama G-Master GB2470HSU-B1
93
ViewSonic VX2718-P-MHD
92
Iiyama G-Master GB2570HSU-B1
92
Iiyama G-Master Red Eagle G2466HSU-B1
92
Samsung Odyssey G4 (LS25BG400EUXEN)
90
AOC 24G2SU/BK
89
Laagste t.o.v. hoogste zwart
Monitor Uniformiteit in % (hoger is beter)
Samsung Odyssey G4 (LS25BG400EUXEN)
68
Lenovo Legion Y25-25
67
Iiyama G-Master GB2470HSU-B1
66
AOC 24G2SU/BK
61
Iiyama G-Master Red Eagle G2466HSU-B1
58
Iiyama G-Master GB2570HSU-B1
56
AOC C24G2U/BK
54
ViewSonic VX2718-P-MHD
45
Gemiddelde t.o.v. hoogste zwart
Monitor Uniformiteit in % (hoger is beter)
Iiyama G-Master GB2570HSU-B1
78
Samsung Odyssey G4 (LS25BG400EUXEN)
78
Lenovo Legion Y25-25
76
AOC 24G2SU/BK
75
Iiyama G-Master GB2470HSU-B1
74
Iiyama G-Master Red Eagle G2466HSU-B1
69
AOC C24G2U/BK
65
ViewSonic VX2718-P-MHD
52
 • Lenovo Legion Y25-25 uniforimiteit
 • Samsung Odyssey G4 uniformiteit

Ten slotte hebben we een foto van het scherm gemaakt terwijl het een zwart beeld toont, zodat we de uniformiteit bij zwartweergave kunnen visualiseren en bovendien kunnen zien waar het backlight eventueel wat licht langs de randen laat lekken. De foto is gemaakt en bewerkt om het effect overdreven weer te geven.

Zoals al zichtbaar was in de uniformiteitsmatrix voor zwartweergave hebben beide schermen niet veel last van hotspots of backlightbleeding. Op de foto's zijn geen gekke lichtlekkages te zien.

 • Lenovo Legion Y25-251
 • Samsung Odyssey G4

Opgenomen vermogen

Verpakking

Zowel de Lenovo Legion als de Samsung Odyssey G4 zitten in een kartonnen verpakking gevuld met piepschuim om het scherm te beschermen. De accessoires en het scherm zelf worden beschermd door de bekende dunne foamzakjes.

We meten het opgenomen vermogen in twee scenario's. Eerst meten we het energiegebruik tijdens het weergeven van een wit scherm met een helderheid van 150cd/m². Dat is de helderheid die we voor normaal gebruik aanhouden en waarmee we vrijwel al onze schermmetingen uitvoeren.

Onder normale gebruiksomstandigheden vragen de schermen relatief wat meer energie dan de overige monitoren: alleen de Red Eagle van Iiyama zit tussen de Legion en G4 in. Op de maximale helderheid zijn beide 240Hz-schermen echter weer middenmoters. Als je deze schermen vijf dagen per week, acht uur per dag gebruikt op 150cd/m2, verstoken ze ongeveer 33kWh voor de Legion en bijna 38kWh in het geval van de Odyssey G4.

 • Energiegebruik 150cd/m²
 • - maximale helderheid
Energiegebruik 150cd/m² - wit
Monitor Vermogen in watt (lager is beter)
Iiyama G-Master GB2570HSU-B1
10,0
Iiyama G-Master GB2470HSU-B1
10,4
AOC C24G2U/BK
12,6
AOC 24G2SU/BK
14,9
ViewSonic VX2718-P-MHD
15,2
Lenovo Legion Y25-25
15,8
Iiyama G-Master Red Eagle G2466HSU-B1
17,3
Samsung Odyssey G4 (LS25BG400EUXEN)
18,1
Energiegebruik max. brightness - wit
Monitor Vermogen in watt (lager is beter)
Iiyama G-Master GB2470HSU-B1
17,3
Iiyama G-Master GB2570HSU-B1
21,4
Lenovo Legion Y25-25
23,0
AOC C24G2U/BK
23,5
ViewSonic VX2718-P-MHD
24,5
Samsung Odyssey G4 (LS25BG400EUXEN)
24,5
AOC 24G2SU/BK
25,5
Iiyama G-Master Red Eagle G2466HSU-B1
27,4

Conclusie

Het aanbod aan snelle schermen is de laatste tijd aardig gestegen, maar het is nog lastig om veel schermen van ongeveer 25 inch onder de driehonderd euro te vinden. Grotere schermen van 27" met een verversingsfrequentie van 240Hz of hoger zijn er meer dan kleinere, maar je levert dan in op pixeldichtheid. Met een 24-25"-scherm zit je op ruim 88 tot 93ppi, maar met 27"-schermen daalt dat naar 82ppi. Twee van die kleinere schermen met een hogere pixeldichtheid zijn de Lenovo Legion Y25-25 en Samsung Odyssey G4 25". Het zijn beide bovendien schermen van ruim minder dan driehonderd euro, waarvan we er op het moment van schrijven dertien in de Pricewatch hebben staan.

De Legion is iets eenvoudiger dan de Oddysey, met een vrij nutteloze hdr-weergave maar prima bruikbare sRGB-weergave, de meestgebruikte kleurruimte voor Windows-gebruikers en -gamers. De Odyssey heeft een iets betere weergave en heeft iets dat in de buurt van hdr-weergave komt, maar nog steeds niet overtuigt op dat vlak. Beide schermen blinken niet uit in uniformiteit en kijkhoeken, maar hun belangrijkste eigenschap is natuurlijk de hoge verversingsfrequentie.

Beide schermen halen 240Hz en doen dat vrij aardig. De responstijden van de Legion komen helaas niet in de buurt van de beloofde 1ms, maar de Odyssey heeft één transitie die dat wel haalt: dat is voor de marketingafdeling waarschijnlijk reden genoeg om daar mee te adverteren. Let wel dat de overige transities een stuk langer duren, maar al onze metingen blijven keurig onder de 4,2ms-grens; dat is hoe lang een enkel frame wordt weergeven.

Daarmee is de Odyssey G4 een stuk aantrekkelijker dan de Legion. Het scherm heeft meer instelmogelijkheden, heeft betere weergave-eigenschappen en heeft veel betere reactietijden dan de Lenovo Legion. Daarbovenop is de Samsung nog wat goedkoper. Wat ons betreft is de Samsung Odyssey G4 in 25 inch dan ook de duidelijke winnaar en een aanrader als je naar een vrij bescheiden, maar erg snel scherm op zoek bent. Als je genoegen neemt met lagere refreshrates, of je videokaart de spierballen niet heeft, dan kun je ook minder geld uitgeven voor een 165Hz-scherm van hetzelfde formaat. En als je toch genoeg ruimte op je bureau hebt, kun je ook altijd nog kiezen voor een iets groter 27"-scherm met 240Hz: dat kost net zo veel, al lever je iets in op je pixeldichtheid.

 • Lenovo Legion Y25-25
 • Samsung Odyssey G4

Getest

Lenovo Legion Y25-25 Zwart

Prijs bij publicatie: € 269,-

Vanaf € 239,-

Vergelijk prijzen

Getest

Samsung Odyssey G4 (BG400EU) 25" Zwart

Prijs bij publicatie: € 257,-

Vanaf € 250,-

Vergelijk prijzen

Reacties (48)

48
48
20
2
0
22
Wijzig sortering
Oplopend van 300 tot 600 zijn naar mijn zoektocht de volgende monitoren het beste voor e-sports gerichte fps games:
ViewSonic XG2431(niet verkrijgbaar in Nederland)
ASUS TUF Gaming VG259QM Zwart
BenQ Zowie XL2540K Zwart
MSI Optix MAG251RX Zwart
BenQ Zowie XL2546K Zwart
Alienware AW2521H Zwart
ASUS ROG Swift PG259QN Zwart

Veel nieuwe monitoren zoals uit de review zijn nog niet op het gebied van motion clarity & input lag getest, tevens dank voor de reviews. Een UFO test zou nog een leuke toevoeging zijn voor een review van een gaming monitor.

[Reactie gewijzigd door Brian J. op 14 november 2022 10:54]

Ik mis de Gigabyte g32qc 165hz
2 jaar terug gekocht voor 290euro tijdens black friday.
De lijst bevat monitoren met 240+hz en monitoren van 24 inch (evt 27 inch). Uit wat testen blijkt dat voor deze doeleinden 240hz daadwerkelijk beter is dan 165hz en 32 inch is relatief groot voor e-sports fps games. Los daarvan is de Gigabyte g32qc inderdaag ook een goede optie! :)
Ik heb toevallig recent zelf een Odyssey G7 gekocht (de oudere qhd 32" variant) die ook 240 Hz doet. Mijn reden daarvoor was dat ik liever VA heb dan IPS omdat ik meestal in een redelijk donkere kamer speel en ik het zwart=grijs effect van IPS veel lelijker vind dan de mindere kijkhoeken en kleuren van VA (dat valt me meestal niet op). De G7 was dan een goede keuze omdat die veel sneller is (qua pixel response) dan andere VA's.

Vroeger heb ik een monitor gehad die tot 165 Hz ging, maar ik had toen het idee dat ik meer dan pakweg 100 fps/Hz niet echt meer opmerkte. Bij deze monitor echter merkte ik het wel duidelijk toen ik van 200+ fps naar zo'n 130 terug viel (met gsync aan dus fps=Hz). Ik vermoed dat dit een combinatie zal zijn van het grotere verschil en de zeer goede motion clarity van deze monitor. Dat laatste merk ik overigens ook echt in dat ik veel beter vijanden snel spot in Borderlands 3 tussen alle visuele clutter van die game.

Anyway, compleet ander scherm dan deze twee natuurlijk (en twee keer zo duur) maar vond het zelf wel interessant om te merken dat ik (als 44-jarige niet competitieve gamer) toch nog wel wat merkte van die hoge refreshrate (en nee het was geen placebo want ik merkte de drop in framerate voor ik naar de fps counter keek om te bevestigen).
De meerwaarde van 240hz tov 165hz zit hem niet zozeer in hoe vloeiend het is en of je dat kan zie maar in de feitelijke verbetering in de reactietijd. Je snoept weer een paar milliseconden af van de hele keten en als je zeer competitive shooters speelt is dat een voordeel.

Dus nogmaals, het wel of niet het verschil kunnen zien of voelen is niet het belangrijkste hier bij 240 en 360hz schermen.

[Reactie gewijzigd door PjotterP op 14 november 2022 07:11]

Daar ben ik het dus echt geheel mee oneens. Het hele voordeel van de hoge refresh rates is een vloeiender en scherper beeld bij bewegende beelden (doe maar de berekening, een 4k scherm zelfs op 140Hz heeft een hele hoop pixels die aan het schakelen zijn bij ook maar iets beweging).

Dat je potentieel een paar milliseconde sneller zou kunnen zijn theoretisch gezien? Tja dat kan relevant zijn voor echt een handjevol mensen. Zeker geen voldoende grote groep om een speciaal scherm voor te maken. Als je als gewoon reguliere speler, ook eentje die best goed mee doet in de rankings, denkt dat je ook maar iets beter wordt door een 240Hz scherm te kopen, dan houd je jezelf voor de gek. En natuurlijk, ik ken ook de test van iirc Nvidia, ja in specifieke situaties is het mogelijk dat het net het verschil is. Maar het is net alsof je een nieuwe muis koopt om beter te spelen: Die muis was echt niet hetgene wat je tegenhielt in je gaming prestaties.
Een monitor met snellere reactietijd/refreshrate of een andere muis, kunnen zeker wel het verschil maken.
Kijk onder andere eens naar bijvoorbeeld deze video van Linustechtips die een grote test deed met verschillende refresh rates: https://youtu.be/OX31kZbAXsA?t=1823

En het resultaat is natuurlijk niet heel gek; je kan targets beter volgen met je muis, je ziet mensen sneller en vloeiender om hoekjes bewegen, etc.

[Reactie gewijzigd door ElectroHawk op 14 november 2022 10:38]

Ook voor de gewone competitieve speler maakt het gewoon verschil als ze net iets sneller kunnen reageren. Over het algemeen kunnen we wel stellen dat de speler het traagste element in die keten is, dus dan helpt iedere miliseconde om die sneller aan de gang te krijgen. Maar ik ben het met je eens dat voor de gemidelde speler het vloeiendere beeld het meest merkbaar gaat zijn.

Overigens heeft switchen naar een betere muis zeker zin hoor, de switch van de oude optische sensoren naar de nieuwe, de switch van een zware naar een lichte muis, en de switch van bedraad naar draadloos zijn stuk voor stuk serieuze verbeteringen.

Maar het is inderdaad niet zo dat je van heel slecht naar heel goed gaat, het zijn allemaal marginal gains.
Laat ik het anders formuleren: ook voor spelers die het verschil tussen 165hz en 240hz niet merken heeft het scherm een voordeel in competitieve shooters.
Dat is subjectief natuurlijk... Zoals gezegd, ik speel geen competitieve games dus voor mij is dat niet van toepassing. Ik merk echter wel dat het net weer wat fijner is.
Aan de andere kant denk ik niet dat ik daar extra geld voor uit zou geven. Het ging mij meer om de bijhorende pixel response tijden waardoor de motion clarity veel beter is. Ik vind het dan ook geen ramp dat ik in de meeste games geen 200+ fps haal.
Verschilt een beetje per engine volgens mij. Er staat me iets van bij dat er voor Quake of Quakelive 'sweetspots' waren.
125 en 333 fps, oa. Maar niet ivm reactietijd / latency maar ivm movement / spronghoogte en acceleratie.

[Reactie gewijzigd door PjotterP op 15 november 2022 16:49]

200 vs 130 hz is een verschil van 2.6 milliseconden, straf dat je dan zou merken .
Ik had het dan ook niet over latency maar over vloeiendheid van de animatie. Of reageer je op de verkeerde persoon misschien?
Dat blijft hetzelfde het verschil tussen 2 frames is zo miniem dat dit redelijk straf is,; immers je zelgt zelf dat je het niet opmerkte als er geen verschil tussen fps was.
Dat zeg ik helemaal niet? Maar goed, als jij me niet gelooft moet je het zelf weten hoor :)
Het is niet omdat he die 2.6ms niet “ervaart” als een tijdspanne, dat je het effect op de vloeiendheid van een bewegend beeld niet zou kunnen opmerken.
Je merkt het misschien niet bewust.
Maar die 2.5ms is echt in je voordeel. O-)
Met doorsnee menselijke reactie snelheid een 150-200ms, je systeem 50-100ms en je internet/tick rate 20-60ms is 2.5ms echt redelijk verwaarloosbaar. :-)
We zijn het eens. 11/10
Het gaat niet om het merken. Het gaat er om dat je weer een paar ms afschaaft van een hele keten aan latencies die bij elkaar optellen.
Iets van nog geen %, buiten dat zijn PC en netwerk compleet geoptimaliseerd zijn kan hij elders veel meer halen , dat is als het spel geen lage tickrate heeft want dan haalt dit allemaal niks uit.
serverside tickrate is maar een deel van het verhaal en ook triviaal omdat steeds meer netcode client side reconcilliation elementen in zich heeft. Je haalt dingen door elkaar.

[Reactie gewijzigd door PjotterP op 15 november 2022 19:10]

Neen dat is ook deel van hoe snel je actie effect heeft in het spel, je moet met alles rekening houden en dan zie je gewoon dat 2ms niks is voor gewone gamers.
Nogmaals, je moet het cumulatief zien. Als je op allerlei schakels een paar ms kan afschaven telt het aardig op.
Nope, je spreekt dan van op zijn beste enkele %'en of verwaarloosbaar voor een niet prof .
De vraag is wel, hoe vaak haal je 240 fps in je games. Ik heb zelf een 3080 maar dergelijke hoge fps zal zeer zeldzaam zijn. Ik ben ook benieuwd of er blinde testen zijn om het te vergelijken met 144 of 180hz.
Je kan je ook afvragen of je zoveel fps wil?

Even concreet. Ik haal met mijn 3080 op ultra makkelijk 144 fps @Overwatch maar mijn kaart moet er wel voor werken. Ik heb er nu voor gekozen om te spelen op 120 fps en het scheelt meteen een paar graden. Wordt de kaart toch wat minder belast en langer plezier. Speel met een 144 hz monitor.
Die 20 fps die je minder vraagt van je 3080 gaat er nu niet bepaald voor zorgen dat je kaart opeens jaren langer meegaat. Daarbij haalt de techniek de houdbaarheidsdatum van je kaart toch al heel snel in. Dus tegen de tijd dat jouw kilometers van je kaart gemaakt zijn, heb je waarschijnlijk al een paar jaar een nieuwe.
Ik heb mijn Overwatch op medium staan met FPS-lock op 250 (heb zelf een 240Hz 1080p monitor) met een RX 6800 (reference card) en mijn kaart is nog nooit boven de 62 graden gegaan tijdens het spelen. Volgens mij valt het allemaal wel mee in Overwatch wat dat betreft, tenzij Ultra echt zo veel zwaarder is.
Ik speel zelf op 1440P, dat is qua resolutie alweer een stuk zwaarder dan 1080P verder dus meerdere settings op ultra. Wat verder mee kan spelen is dat ik mijn case fans op zacht heb staan. Pas als de CPU het echt warm krijgt gaan ze aan. Op deze manier is mijn computer ten alle tijden lekker stil. Ik betaal dus ook voor wat stilte met een wat hogere temperatuur.
Is natuurlijk ook afhankelijk van de resolutie en de settings die je gebruikt. Een RTX 3080 haalt makkelijk 240 fps met low settings op 1080p in een game als CSGO bijvoorbeeld.

Edit: sterker nog, zelfs op ultra haal je ~700 FPS icm een Intel i9 10900k CPU. Voor wat ik in de gauwigheid vindt met Google. Het kan dus best vaker zijn dan je denkt.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 14 november 2022 09:49]

Bron voor je edit, CS:GO haal je inderdaad nog rond de 700 FPS op 4K Ultra

Maar voor recentere voorbeelden, Overwatch 2 haalt ook meer dan 240 fps op een 3080 op ultra.
Ook Doom: Eternal, Valorant, Apex: Legends. Het zijn gewoon games die focussen op dat halen vanwege competitive opzicht (en niet te vergeten, het beschikbaar maken van je game aan écht iedereen) die dat halen.

Een game als CS:GO / Valorant / Overwatch 2 kan op elke computer van de afgelopen 10-15 jaar ofzo worden gespeeld, dus dan is het niet gek dat ie 240+ fps haalt bij een nieuwere PC.
voor de response tijd hoef je echt geen niet zo scherm hoge refresh rate te hebben. zo lang de meest gams op een tick rate van 20 zitten kan je net zo goed op een 60Hz scherm spelen je haalt gewoon niet de voordeel er uit zo hoge refrash rate.

spel ervaring is wel beter maar hoger dan 165hz zou ik niet gaan op dit moment.

Merk veel op dat spelers met een hoge delay meer voordeel hebben. vaak kom dat ze meer tijd hebben.
voorbeeld: je loopt om de hoek en daar zit iemand. De stil staande persoon is in het nadeel.

als de stilstaande persoon 20ms delay heeft op de server en de bewegende speler 60ms dan zie je de bewegende speler dus 80ms later (bij benadering 80ms is meestal nog meer ivm met tick rates).

(omdat de stilstaande perssoon ook in de frames daarvoor op die plaats stond en daarom ziet de bewegende persoon met hoge latency dus eerder de camper.)

en ja ik heb het vaak genoeg megemaakt en nu dat je ook replays kan zien en zelf opnames kan maken is dat best interesant om het veschil te zien. Hier zou je dus een tweakers artiekel over moeten maken.

bij valerant is de tick rate het hoogt zo 120 dus daar kan zo scherm wel wat voordeel mee halen maar bij CoD heb je er niet zo veel aan.
Zelf ben ik geen gamer dus mijn perspectief heeft niets te maken met beter kunnen gamen ofzo.

Ik ben een ouwe knar die begonnen is met een brakke CRT en ik heb heel de evolutie meegemaakt.
Mijn ervaring is dat veel dingen niet in cijfers zijn uit te drukken.
Sommige schermen voelen gewoon rustiger aan. Bij sommige schermen krijg je na 2 uur vermoeide ogen en bij andere pas na 6 uur.
Toch zie je niet echt een verschil als je die schermen naast elkaar zet. Als ik 120 en 240 Hz schermen naast elkaar zet, zal ik echt niet zeggen "Kijk die 120 is rommel, lijkt wel een diashow met een hoop flicker".

Daarom is een goede monitor kopen echt moeilijk. Ik kan niet naar een winkel en dan iedere monitor 8 uur lang testen welke rustiger is aan mijn ogen. Helaas kan ik persoonlijk kwaliteit niet altijd inschatten adhv specs. Ik denk dus dat sommige 120Hz schermen een veel betere deal zijn dan 240Hz schermen, zeg ik als niet-gamer.
Wat je mogelijke ziet is de backlight.
Sommige hebben een backlight refresh rate die niet zo hoog is, anders hebben dat wel hoog genoeg of gewoon permanente dimming zodat je dit in principe niet meer merkt.
Wow. Gamen op een FHD scherm? Soort schaakbord van pixels. Ik dacht dat we inmiddels op een hogere resolutie aan het gamen waren.
Prima op dit formaat scherm, niet iedereen heeft ruimte om een groot scherm neer te zetten en anderen willen het gewoon niet omdat het een veel zwaardere grafische kaart vereist.
Wow. Gamen op een FHD scherm? Soort schaakbord van pixels. Ik dacht dat we inmiddels op een hogere resolutie aan het gamen waren.
Niet iedereen heeft het visueel onderscheidend vermogen van een havik ;)

Zeker als je een wat meer doorsnee (of ouder) systeem hebt is gamen op 1080p soms prettiger dan op 2K of 4K, zeker als je daarmee het detail level weer iets omhoog kan gooien.
Heb zelf een ultragear 27 inch van LG met een resolutie van 4K, 144hz en 1ms met een nano ips display. Io zou nooit meer wat anders willen dan nano ips buiten micro led om
Heb zelf bijna 1 jaartje (6 december 2021) de GIGIABYTE M32U monitor een 4K resolutie met een refresh rate van 144Hz op een 32-inch via Displayport 1.4. Ik wil 4K niet missen. 144Hz heeft mij enorm verrast en was erg wennen in het beginnen en ben veel beter geworden dan 4K op 60Hz in spellen. In de toekomst wil ik waarschijnlijk 4K 240hz of 8K ooit 144Hz/240Hz.

De GIGABYTE M32U heeft mij €799,- gekost

[Reactie gewijzigd door van der Berg op 14 november 2022 12:03]

Ik vind de schermen vooral erg lelijk qua uiterlijk (behuizing, poot etc)
Gemiste kans, ik zou zelf wel te porren zijn voor een fhd hoge refresh scherm die een wat sober uiterlijk heeft (zilverkleurig voor mij met weinig rand)
Ziet er uit als prima schermen! Persoonlijk zit ik nu op de 2 maal de LG 27GP950-B die mij 4k @ 160 Hz biedt. Met de juiste instellingen een verademing bij het gamen en ik haal zeer lage inputlag en responstijden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.