Als je je oude computer nieuw leven in wilt blazen, hoef je natuurlijk geen ChromeOS Flex te gebruiken. Er zijn genoeg andere besturingssystemen die meer hardware ondersteunen, zodat je ook je pre-2010-hardware kunt gebruiken. Bovendien zullen veel besturingssystemen meer functionaliteit kunnen bieden dan ChromeOS.
Als er echter een ding voor mij duidelijk is geworden nadat ik een tijdje op verschillende laptops met Flex heb gerommeld, is dat eenvoud het sterke punt is van ChromeOS Flex. Het besturingssysteem is makkelijk te installeren en, misschien wel dankzij de beperkte functionaliteit, makkelijk te gebruiken. Je moet natuurlijk wel gecharmeerd zijn van Googles software, maar het gebruik van die clouddienst heeft als voordeel dat je geen data zult kwijtraken als je oude computer definitief de geest geeft.
Tweede voordeel van een eenvoudig besturingssysteem is dat software vlot werkt, zelfs als die laptop twaalf jaar oud is en/of van een trage harde schijf is voorzien. Bovendien krijgt ChromeOS Flex regelmatig updates en dat is bij oudere laptops die nog Windows 7 of 8 draaien, al niet meer het geval. Ook Windows 8.1 zal het vanaf 10 januari 2023 zonder beveiligingsupdates moeten stellen.
Flex draaide soepel op de laptops waarop ik het heb geïnstalleerd, maar uit de benchmarks bleek dat het besturingssysteem niet het onderste uit de kan weet te halen. Bovendien is je accu, als die het überhaupt nog doet, sneller leeg onder ChromeOS Flex dan onder het standaardbesturingssysteem, want Google kan Flex niet voor iedere laptopconfiguratie optimaliseren.
ChromeOS Flex is dus allesbehalve perfect, maar het is de vraag of dat erg is. Als het ervoor kan zorgen dat we onze oude hardware een jaartje langer kunnen gebruiken, in plaats van te laten verstoffen en nieuw te kopen, dan is dat wat mij betreft winst.