Door Jelle Stuip

Redacteur

Laat je oude hardware niet verstoffen

Een tweede leven met ChromeOS Flex

07-11-2022 • 06:00

172

Singlepage-opmaak

Conclusie

Als je je oude computer nieuw leven in wilt blazen, hoef je natuurlijk geen ChromeOS Flex te gebruiken. Er zijn genoeg andere besturingssystemen die meer hardware ondersteunen, zodat je ook je pre-2010-hardware kunt gebruiken. Bovendien zullen veel besturingssystemen meer functionaliteit kunnen bieden dan ChromeOS.

Als er echter een ding voor mij duidelijk is geworden nadat ik een tijdje op verschillende laptops met Flex heb gerommeld, is dat eenvoud het sterke punt is van ChromeOS Flex. Het besturingssysteem is makkelijk te installeren en, misschien wel dankzij de beperkte functionaliteit, makkelijk te gebruiken. Je moet natuurlijk wel gecharmeerd zijn van Googles software, maar het gebruik van die clouddienst heeft als voordeel dat je geen data zult kwijtraken als je oude computer definitief de geest geeft.

Tweede voordeel van een eenvoudig besturingssysteem is dat software vlot werkt, zelfs als die laptop twaalf jaar oud is en/of van een trage harde schijf is voorzien. Bovendien krijgt ChromeOS Flex regelmatig updates en dat is bij oudere laptops die nog Windows 7 of 8 draaien, al niet meer het geval. Ook Windows 8.1 zal het vanaf 10 januari 2023 zonder beveiligingsupdates moeten stellen.

Flex draaide soepel op de laptops waarop ik het heb geïnstalleerd, maar uit de benchmarks bleek dat het besturingssysteem niet het onderste uit de kan weet te halen. Bovendien is je accu, als die het überhaupt nog doet, sneller leeg onder ChromeOS Flex dan onder het standaardbesturingssysteem, want Google kan Flex niet voor iedere laptopconfiguratie optimaliseren.

ChromeOS Flex is dus allesbehalve perfect, maar het is de vraag of dat erg is. Als het ervoor kan zorgen dat we onze oude hardware een jaartje langer kunnen gebruiken, in plaats van te laten verstoffen en nieuw te kopen, dan is dat wat mij betreft winst.

Reacties (172)

172
171
89
6
0
68
Wijzig sortering
Ik ben de afgelopen weken aan het kijken naar FydeOS. Een OS gebaseerd op ChromiumOS mèt inschakelbare ondersteuning voor een Linux subsysteem èn een Android subsysteem èn als je wilt een OpenGapps variant gemaakt voor dit OS. Ze raden aan om CrossOver te gebruiken om Windows applicaties te installeren.
Inloggen kan ofwel lokaal, ofwel met een Fyde-account ofwel met een Google account.
Ik moet zeggen dat ik het best knap vind wat ze daar hebben neergezet!
Alleen jammer dat het het Windows spelletje wat mijn 11-jarige dochter het allerleukst vindt (Star Stable Online) een vreemde glitch heeft in CrossOver, zodat ik het nu nog even als dualboot heb staan.
Ben benieuwd wat jullie te zeggen hebben over FydeOS t.o.v. Chrome Flex
Top, altijd goed om dit soort dingen te ontdekken. Wat mij betreft op Tweakers veels te weinig goede en informatieve posts over nieuwe Linux distro's..
Ik ga ermee aan de slag hoe het draait op een ouder i5 laptopje.
Eens, daarom vond ik het ook een gemiste kans om in de vergelijking een andere Linux distributie erbij op te nemen.
ChromeFlex ondersteund wat ik lees blijkbaar geen Android apps uit de Google Play Store.
Weet je of dat voor FydeOS wel zo is en wat is je ervaring daarmee?

Ben aan het experimenteren met Anbox op LinuxMint -mijn standaard OS voor thuisgebruik-, maar dat draait ook bijna geen Android apps, wellicht beter om dan een emulator te draaien in een dergelijk scenario.
FydeOS heeft via de FydeOS OpenGaps beschikbaar. Dan is het een kwestie van aanmelden en gebruiken. Maar je kunt op je Android subsysteem natuurlijk ook gebruik maken van f-droid of play store alternatieven.
Heb FydeOS eens getest aangezien je reactie enige enthousiasme opwekte en wat is dit een vreemd gedoe zeg. Voordat je kunt inloggen met een "Google Account" moet je een FydeOS account aanmaken met als verificatie Telegram Bot alleen wat ik ook deed ik bleef de melding "Verificatie Expired" krijgen natuurlijk datum en tijd gecontroleerd. Er is geen alternatieve methode....

Als lokaal account mis je het een en ander onder andere de store etc... ga je handmatig naar de store door naar https://store.fydeos.com/ te gaan krijg je te zien "Unsupported Device"

Een licentie afnemen zou ik geen moeite mee hebben als de functionaliteit goed is mits je deze ook goed kunt testen.
Ik ben vergeten hoe ik dat account heb gemaakt maar ik gebruik nu mijn telefoonnummer en ww. Ik heb meerdere malen een herinstallatie gedaan (kreeg de rEFInd niet gevuld voor dualboot met Win11. Is me nog niet gelukt trouwens dus kies ik maar via de bios boot selector) en de laatste keer met uitsluitend een lokaal account. Kon vervolgens Linux subsysteem aanmaken en Android subsysteem en ook OpenGaps toegevoegd. Volgens mij heb ik mijn Fyde account niet hoeven gebruiken.
Heb me trouwens ingeschreven voor de FydetabDuo, lijkt me echt een mooi product
Mag ik zeggen dat ik best wel verontwaardigd ben dat hier op Tweakers nooit dergelijke artikelen gewijd worden aan Linux op een oude laptop installeren? Ik doe namelijk zelf niet anders, en al jaren. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor anderen. Voor nop ook nog! Waarom? Omdat ik het leuk vind om te doen, omdat ik vind dat spullen té snel afgedankt worden én omdat ik een groot liefhebber ben van Linux en op Unix gebaseerde systemen (BSD onder anderen, maar MacOS weer niet zo heel erg).

Ik koop expres afgedankte laptops bij bijvoorbeeld UsedProducts of zelfs op kofferbakmarkten, en ik maak er met wat simpele ingrepen een snelheidsmonster van die de meeste Tweakers zelf ook zouden kunnen (als ze dat zouden willen). Kwestie van een geheugenstripje erbij, SSD erin, en voor maar pakweg 4 tientjes investeren heb je een retesnelle laptop die nog jaren mee kan!

Hier naast mij staat een oude Dell Latitude E6430 uit - ik meen - 2011. Dat beestje kostte me € 179,-. Daar heb ik precies datgene gedaan wat ik net beschreef. Met een aantal Linux distro's erop geprakt, wat finetunen met wat simpele ingrepen, en je hebt een snelheidsmonster waar je "U" tegen zegt. Programma's starten op in een oogwenk. En dan heb ik het niet over hele lichte distro's, maar ook over een volle GNOME-ervaring (Fedora), een volle KDE-ervaring (KDE Neon), en het iets lichtere Linux Mint (Xfce), die helemáál niet normaal zo snel is. En dat maar met één geheugenstripje van 4GB naast de al bestaande 4GB die er standaard al in zat. De traditionele HDD vervangen voor een nieuwe SSD, wat instellingen verbeteren zoals de temp-map in het RAM te plaatsen in plaats van op de harde schijf te laten, Firefox in RAM te laten draaien en je SSD in je BIOS op AHCI te zetten,zodat de SSD ten volle benut wordt, en gáán! Mensen om mij heen zijn verbaasd dat die oude zooi van mij zo godsgruwelijk snel is. Sneller dan hun veel nieuwere spulletjes.

Maar ja... het maakt allemaal niks uit. Linux is geen Google, dus is het niet interessant voor Tweakers.net. Omdat het Google is vindt de redactie dat weer wél interessant om een dergelijk artikel te schrijven. Maar over Linux... zelden! Ik vind het maar raar. Linux is - weliswaar veelal onzichtbaar - oververtegenwoordigd om ons heen, maar er is op een tech-site (wat Tweakers is) nauwelijks aandacht voor hier.

Voor wat betreft het artikel en de specs die ChromeOS Flex vraagt van de hardware: En ik ben niet onder de indruk. Linux is al te installeren met véél lagere specs dan wat ChromeOS Flex van je spullen vraagt, afhankelijk van welke distro je gebruikt. Met TinyCore (niet gebruiksvriendelijk, maar wel héél licht) kom je met 64MB geheugen al een heel eind. AntiX draait al op 128MB geheugen. Bodhi Linux doet het al meer dan prima op 512MB geheugen, PeppermintOS is met 1GB al tevreden, en ga zo maar door. Maar dat zou ook weleens belicht mogen worden.

Ik zit toevallig dit weer even in een oude Win7 installatie te tikken, maar op de andere partities van de computer waar ik dit op schrijf staan 4 verschillende distro's. De computer is eveneens uit 2011, ooit ook gekocht voor maar 45 euro. Van 4 naar 16GB geheugen, een SSD erin en wat tweaks, en hij is bijna net zo snel als mijn veel nieuwere werkpaard waar ik mijn dagelijkse werk op doe. Kosten voor de totale upgrade: 77 euro. Deze computer kostte me dus maar € 122,- in totaal. En het kan nog jaren mee op deze manier.
Grotendeels met je eens. Het klinkt leuk (en ik ga dit OS ook wel proberen), maar doen veel mensen dit niet al heel lang? Meestal makkelijk beginnen met Ubuntu, ondertussen een raspberry voor wat dan ook en op een gegeven moment ga je vanzelf aanmodderen met andere distro's? Hier zie je inderdaad niet zo heel veel van terug in de berichtgeving.

Al was het maar een keertje steamOs 2 (Debian dacht ik?) of HoloIso/steamOs 3 (Arc dacht ik?)
Top! Ik doe ook niet anders. Duurzaam met hardware doen is heel leuk. Wat mij betreft gaat het bedrijfsleven dat ook een keer inzien.

Naast mijn Macbook Pro M1 Max heb ik zelf een klein stapeltje Dell Latitude laptops (Core 2nd-7th gen) en bij mijn ouders een Dell Optiplex machine, Dell Precision en Macbook Pro 2012 voor mn vader. Sowieso allemaal inmiddels met 16 GB RAM en SSD.

Windows gaat er binnenkort uit helemaal uit :)

[Reactie gewijzigd door AvWijk op 22 juli 2024 13:44]

Op zich heb je zeker gelijk, daar zou wel een heel forum aan gevuld kunnen worden.
Maar...ik moet je ook een klein beetje een geschiedenis les geven. In 2013 hebben we op Tweakers HQ, met Ubuntu Linux, van afgedankte PC's en laptops, schoolcomputers gemaakt voor arme gezinnen.
Dat er aandacht is (/was) voor Linux op oudere laptops is dus wel degelijk waar.
Is daar ergens een link van naar een post?
Wat bedoel je precies? Een link naar dat evenement uit 2013? Dat zal vast ergens hier op Tweakers nog staan.
Lekker bezig en ook wel inspirerend. Echter een Windows 7 tegenwoordig draaien adviseer ik niemand door het gebrek aan security updates….
Echter een Windows 7 tegenwoordig draaien adviseer ik niemand door het gebrek aan security updates….
Ik zou het ook niemand aanraden hoor. Zeker ook het tegenovergestelde. Deze Win7 dient geen doel meer en deze behoud ik uit nostalgie. En om er offline mee op te werken. Maar zeker waar: draai géén Windows 7 meeri is ook mijn advies aan anderen. Maar ik was eventjes online daarmee omdat ik even iets moest opzoeken omdat ik iets moest wijzigen in het register. En toen zag ik dit artikel en moest ik even reageren. Vandaar dus... :)
Ik zou erg graag van de Tweakers redactie zelf (!) eindelijk een keer een video zien waarop ze dit soort vernieuwende distro's testen met een dozijn veelvoorkomende oude laptops, van een Core 2 Duo Macbook tot pak hem beet een 7e generatie Dell Core i5 die niet 'officieel' meer wordt ondersteund door Windows 11. Behandel de installatie, gebruikersgemak / UIX keuzes, apps installeren, cloud client integratie maar ook extras zoals Wine en Android apps draaien.

Om maar eens een paar te noemen:

- ChromeOS Flex
- Pop!OS, ZorinOS, Linux Mint (Debian based)
- Manjaro (Arch)
- Batocera (gaming / emulatie)
- Q4OS (minimale systeemeisen, 300Mhz, 256 MB RAM!)
- FydeOS 15 met Android app support (thx @ag2100

[Reactie gewijzigd door AvWijk op 22 juli 2024 13:44]

Ja zou wel super interessant zijn. Ik gebruik al jaren Manjaro op een oude desktop en een recente laptop en werkt op beiden uitstekend.
Leuk, die benchmarks, maar die zeggen mij niets. Oudere hardware test ik altijd met Youtube. Als ik op Youtube 720p of 1080p filmpjes zie veranderen in een diashow heeft de hardware volgens mij hoe dan ook afgedaan.

Laptops zijn productiemachines, maar als mensen willen weten hoe ze iets moeten produceren kijken ze in eerste instantie vaak even op Youtube, vandaar dat ik daar over begin.

Daar komt dan nog bij dat er een ander probleem is met laptops en dat is de CMOS batterij. Die zit gewoonlijk met kabeltjes vast op het mainboard. Is die batterij (makkelijk) vervangbaar, dan is er geen probleem, maar zo niet, dan reset de BIOS tijd van de laptop continu en dat is niet bepaald fijn werken.

Dan is er nog het toetsenbord dat het na jaren slijtage weleens laat afweten.
ChromeOS Flex is dus allesbehalve perfect, maar het is de vraag of dat erg is.
Voor de gemiddelde tweaker misschien niet, maar de niet-tweaker is veel minder geduldig en krijgt, vrees ik, snel de neiging zo'n laptop het raam uit te gooien.

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 22 juli 2024 13:44]

Goed punt ja. Een dergelijke ervaring met YouTube was ook voor mij de reden om m’n laptop naar z’n laatste rustplek ergens onderin een lade te sturen.

Tenzij Google dus in staat is drivers uit te brengen voor dergelijke verouderde hardware die er voor zorgen dat gangbare video- en veiligheidsstandaarden weer ondersteund worden, is er van een tweede leven geen sprake.

Daarnaast denk ik dat de gemiddelde tweaker wellicht nog wel kritischer is dan de niet-tweaker. Het is zonde van de hardware en grondstoffen, maar soms is iets functioneel gezien gewoon op.
Breng hem dan in ieder geval naar de milieustraat. Het recyclen van materiaal levert op den duur heel wat winst op. Je wil niet weten hoe goed dat tegenwoordig gaat. Kostbare metalen en mineralen worden zo bespaard.

Dat zou wel eens een leuk artikel kunnen zijn voor Tweakers; hoe (goed) werkt het recyclen van oude hardware.
Ik snap de conclusie niet helemaal.

Al deze laptops functioneerden op zich gewoon met hun oorspronkelijke software, of waar ze mettertijd naar geupgrade waren.

Je kan er vanuit gaan dat dat telt voor alle systemen waar Flex op kan werken, gezien de leeftijdslimiet.

Alle systemen werkten even snel of sneller op de oorspronkelijke software in tests, maar met veel kortere accuduur.

Waarom zou je dan ooit Flex gebruiken? Even voor de leuk? Wie gaat er bij serieus gebruik de helft van de accuduur opgeven met lagere overall prestaties puur voor het idee van updates?
Waarom zou je dan ooit Flex gebruiken?
Omdat een systeem uit 2010 best wel eens Windows Vista zou kunnen hebben en deze EOL is.
Een geschikte Linux distributie is evenveel werk en werkt, volgens deze gegevens in ieder geval, beter.
Niet iedere gebruiker zit te wachten op Linux. Chrome OS is over het algemeen wat gebruiksvriendelijker.
Anoniem: 1028301 @pete4live7 november 2022 09:24
Niet iedere gebruiker zit te wachten op Linux. Chrome OS is over het algemeen wat gebruiksvriendelijker.
Snap niet goed waar je op doelt,
als je Linux Mint neemt is de gebruiksvriendelijkheid top,
ouderen gaan probleemloos van bijv Win 7 over naar Linux Mint.
Als er geen exotische programma's gebruikt worden kunnen ze daar prima mee overweg, inclusief het updaten van het systeem.
Niet mee eens. Met ChromeOS heb je de cloudintegratie wat vooral belangrijk is. Je foto's, documentjes etc alles is direct in sync met je telefoon. Je gaat je grootmoeder geen Linux Mint geven als je ook ChromeOS aan kunt bieden (als ze toch enkel de web browser gebruikt). Keep it simple.
Anoniem: 1028301 @Marve797 november 2022 10:30
Niet mee eens. Met ChromeOS heb je de cloudintegratie wat vooral belangrijk is. Je foto's, documentjes etc alles is direct in sync met je telefoon. Je gaat je grootmoeder geen Linux Mint geven als je ook ChromeOS aan kunt bieden (als ze toch enkel de web browser gebruikt). Keep it simple.
Wie doet het zijn grootmoeder aan om haar data aan Google toe te vertrouwen?
Waarom zou cloudintegratie belangrijk zijn?
Niet iedereen heeft coudintegratie nodig, of opslag elders, ouderen die opgegroeid zijn met pen en papier al zeker niet.
Grootmoeder heeft waarschijnlijk al een goedkoop Android telefoontje. Of een Apple toestel. In beide gevallen gaat er al data naar Amerika.

Ik ben een grote fan van Linux Mint maar als ik voor een noob moest kiezen tussen Chrome OS (ik heb voor de gein ook een chromebook) of Linux dan is de keuze voor Chrome snel gemaakt.
Euh... de gemiddelde 60+er doet alles via Google, zit full-time op een Android toestel naar Youtube filmpjes te koekeloeren... Toen ik op een kwade dag de standaard zoekmachine en startpagina veranderde in iets anders dan Google, hing mijn vader diezelfde avond aan de telefoon om te vermelden dat zijn internet weg was.
Zullen we de data erbij halen? Meest gebruikt browser: Google Chrome. Meest gebruikte zoekmachine: Google. Top 10 gebruikte websites binnen Nederland heeft Youtube op 2 en Google op 1 staan. Meest gebruikte navigatie app: Google Maps.
Ik ben zeker geen fan van Google, Meta of Microsoft maar ik ga de strijd niet meer aan om mijn ouders uit hun klauwen te werken. Als het dan toch zo gaat, dan maar zo makkelijk mogelijk. En zo bekeken heb ik veel minder werk aan hun laptopje met Ubuntu Web dan voorheen met Windows 10 erop.
Hmmm, Ubuntu Web. Daar had ik nog niet eerder van gehoord. Ik heb er net even een filmpje van bekeken. Ziet er wel interessant uit.

Alleen jammer dat mijn vader al helemaal het Google ecosysteem ingezogen is.
Yep, Google is de toegangspoort tot internet geworden voor velen. Helaas.
Waarschijnlijk heb je Linux mint ook zo ingericht dat alles netjes gesynchroniseerd wordt.
Dat moet je inrichten, updaten en onderhouden. Ga jij dat doen voor je grootmoeder? En dan elke 2 weken terug langskomen omdat er na een update weer iets stuk is. Nee dan liever gewoon ChromeOS, installeer het een keer en never look back.
Nooit met Mint gewerkt, maar als een Arch user lijkt het mij erg dubieus dat Mint elke twee weken breekt. Updaten en onderhouden werkt makkelijker dan op Windows aangezien alles via de package manager gaat. Volgensmij onderschat je de gebruiksvriendelijkheid van Linux.
Ik snap best dat het gebruikersvriendelijk is maar er is absoluut geen enkele reden om je oma die enkel gmail gebruikt en wat telebankierzaken doet een volledige Mint installatie te geven.

Heb je het marktaandeel gezien van Linux op de desktop? Dat is niet zo schrijnend laag omdat het zooo gebruikersvriendelijk is, integendeel.

Ik ben fan van Linux hoor, ik draai het op al m'n servers maar ChromeOS is gewoon veel gebruikersvriendelijker en veel minder onderhoudsgevoelig en werkt direct out of the box ook voor niet IT personen.
Ik snap best dat het gebruikersvriendelijk is maar er is absoluut geen enkele reden om je oma die enkel gmail gebruikt en wat telebankierzaken doet een volledige Mint installatie te geven.
  • Privacy overwegingen
  • Maakt geen gebruik van Google apps
  • Gebruikt nog iets anders dan Google apps en Chrome
  • Vendor lock-in
Heb je het marktaandeel gezien van Linux op de desktop? Dat is niet zo schrijnend laag omdat het zooo gebruikersvriendelijk is, integendeel.
Dat is een heel ander verhaal. Maar gebruiksvriendelijk is echt ver van de enigste reden waarom het zo laag is. Heeft meer te maken met het niet weten van het bestaan, gewenning en backwards compatibility om er een paar op te noemen.
Ik ben fan van Linux hoor, ik draai het op al m'n servers maar ChromeOS is gewoon veel gebruikersvriendelijker en veel minder onderhoudsgevoelig en werkt direct out of the box ook voor niet IT personen.
Daar ben ik het verder wel mee eens, maar ik ga het persoonlijk toch echt niet op mijn oma's PC zetten. :)
Helemaal mee eens. Het is zo jammer dat er in het artikel zo weinig op deze zaken wordt ingegaan, want het is denk ik best wel een nadeel van ChromeOS Flex dat je aan google diensten vast zit. Ik had dan ook liever een vergelijkende test gezien tussen een lichtgewicht linux en ChromeOS Flex op deze laptops.
Ik snap best dat het gebruikersvriendelijk is maar er is absoluut geen enkele reden om je oma die enkel gmail gebruikt en wat telebankierzaken doet een volledige Mint installatie te geven.
Ik heb mijn oma's computer een volledige Linux Mint omgeving gegeven. Werkt perfect. Webbrowser voor internet zaken, simpele emailclient en een paar spelletjes die ze fervent speelt.

Wat wel belangrijk is, is dat je alles zo simpel mogelijk instelt. Haal zoveel mogelijk overbodige icoontjes van het scherm, alles wat niet relevant is moet je niet tonen. En dat is algemeen, dat heb ik ook gedaan met haar iPhone, daar heb ik ook alle niet-relevante icoontjes verwijderd.
Ubuntu Web. Werkt als een tierelier en ik heb er werkelijk nooit meer omkijken naar. Iedere oma kan daar prima mee uit de voeten. Ik snap echt niet waarom de Microsoft fanboys zo vasthoudend zijn aan een scenario waarbij eenvoud en functionaliteit belangrijker zijn dan marktaandeel.
Heb je het marktaandeel gezien van Linux op de desktop?
1) Heb je het marktaandeel Chrome OS flex gezien?
2) Er zijn nog veel meer redenen waarom een besturingssysteem wel of niet aanslaat. Ik weet nog dat de Amiga in vele opzichten beter was dan (andere?) pc's, maar om andere redenen dan kwaliteit toch verloor.
Met Mint kan je in ieder geval ook kiezen voor Firefox als browser voor mensen die daar aan gewend zijn. :)
Chrome werkt natuurlijk alleen met Chrome browser :)
Agreed... En heb sinds kort Ubuntu wee draaien op een aantal laptops nu Pipewire standaard me mee komt.. Perfect met auto updates..
True, Linux Mint is echt simpel, ook installatie kon niet makkelijker
Dat is al een aantal jaren niet meer. Ik durf zelfs te zeggen dat ubuntu gebruiksvriendelijker is dan windows 10 en 11.

Bij mijn ouders heb ik het geïnstalleerd. En zij gebruiken inderdaad maar 2 icoontjes, firefox en filemanager.
Het is snel en het blijft snel.
Voor sommige mensen erg fijn dat ze kunnen blijven werken met Firefox, wat niet mogelijk is op ChromeOS
Onderwijsinstellingen vragen vaak om een Chromebook, regelmatig ook middels BYOD. Prima plek voor papa's afdankertjes.
Wij vragen, maar ze kunnen zelf een Chromebook regelen via onze onderwijsinstelling.(sommige doen ook eigen apparaat).

Toen ik voor het eerst hiermee moest werken had ik wel zoiets van, Oké hier moet ik compleet aan wennen maar je heb het zo door, goede oplossing i.p.v. peperdure tablets o.i.d. (ook die zitten er soms tussen).
Dus ik zie ChromeOS Flex best wel goede alternatief voor bepaalde doelgroepen/gebruikers i.p.v. Linux distributie.
Maar dan is het maar de vraag of ChromeOS Flex ook acceptabel is, zonder toegang tot de Play Store. Die scholen maken gebruik van lesmethodes, als die lesmethode een app heeft en niet via de browser te benaderen is dan kun je met Flex niet zo heel veel. Ik zie niet iedere docent niet zomaar even een app via de commandline downloaden en installeren als een leerling dat niet thuis alvast geregeld heeft.
Windows 7 is uit eind 2009, en werd heel snel omarmd. Vrijwel elke laptop met een processor die in 2010 gereleased is (de laptop zelf is dus recenter) zal Windows 7 draaien (of MacOS). Vervolgens was vrijwel elke Windows 7 laptop geschikt voor de gratis upgrade naar Windows 10. Daarom is het hele security update verhaal van dit artikel totale onzin. Windows 10 wordt nog volledig ondersteund en draait prima snel op machines uit 2010 als je je beperkt tot een simpele applicaties (ChromeOS kan niet meer dan dat).

Linux op ChromeOS is leuk als je van command-line houdt, en Android op ChromeOS is erg instabiel in mijn ervaring (apps sluiten op random momenten).
Vrijwel elke laptop met een processor die in 2010 gereleased is (de laptop zelf is dus recenter) zal Windows 7 draaien (of MacOS). Vervolgens was vrijwel elke Windows 7 laptop geschikt voor de gratis upgrade naar Windows 10
Een origineel 1000 euro kostende Sony Vaio uit 2009 met Windows 7 was niet geschikt. Er draait nu Linux op. :)
Hier ook een dergelijke Vaio. Draait nu Manjaro KDE. Met een berg emulators erop is het een ideale retro gamemachine voor de kinderen (en papa ;) ).
Omdat een systeem uit 2010 best wel eens Windows Vista zou kunnen hebben en deze EOL is.
Dan installeer je Windows 10..
Windows 10 upgrade path gaat uit van minimaal Windows 7,

Wat eerder werd genoemd klopt wel, dat Windows 7 snel werd overgenomen maar er werden nog steeds laptops verkocht met Vista; al was het maar oude voorraad. En er zijn ook mensen met Windows licenties van discutabele legitimiteit...
Ik had het over installeren, niet over upgraden. ;)
Eventueel op een verse SSD, als je Vista al niet geupgrade had naar Windows 7.
Die oude voorraad had dan vrijwel altijd ook niet de nieuwste hardware ingebouwd en komt alsnog niet in aanmerking vanwege de 2010 eis.

Het gaat immers om de uitgavedatum van de proccesor, niet om die van de laptop als geheel.
Die oude voorraad zal geen CPU hebben gehad die in 2010 of later released is. Die worden dus niet ondersteund door ChromeOS Flex.
Ik heb een ThinkPad T400 (2008 uitgebracht, P8600). Vista, 7, 8, 8.1 zijn inderdaad EOL maar nu draait de laptop Windows 10 en loopt elke dag als een zonnetje.

De relatief hoge systeemvereisten t.o.v. Windows maken het toch minder aantrekkelijk om te gebruiken:

2010+ CPU/GPU, i.p.v. "1GHz CPU"
4GB RAM nodig i.p.v. 1 (32-bit) of 2 (64-bit)
Toch zou ik geen WI dows willen draaien met minder dan 4GB aan geheugen.
Uit 2010? Windows 7 is van 2009 en iedere computer met Windows 7 kon upgraden naar Windows 10. Vista werd amper nog geleverd in 2010. Toen Windows 7 uitkwam eind 2009 zag je heel snel verschillende voormalige Windows Vista laptops die met Windows 7 geleverd werden. En vergeet ook niet dat Windows 7 voor Vista gebruikers ook een gratis upgrade was als ze die in de maanden voor de launch gekocht hadden.

[Reactie gewijzigd door Loller1 op 22 juli 2024 13:44]

Een Windows systeem met een proccesor uit gebracht 2010 of later zal in 99.9% van de gevallen met Windows 7 of nieuwer geleverd zijn.

Laat het nu net zo zijn dat die allemaal een gratis aanbod om bij te werken naar Windows 10 ontvangen hebben, dus nog gewoon ondersteund en niks EoL aan :P

Ik snap het hele 'tweede leven' verhaal in dit artikel dan ook totaal niet, elk systeem wat boven de systemen eisen voor dit OS zit heeft gratis kunnen updaten naar Windows 10 en valt daarmee nog ruim in de softwareondersteuning.

Het gaat pas intressant worden richting 2025 als Windows 10 EoL, omdat windows 11 significant hogere eisen stelt. Op voorwaarde dat Google dan nog steeds CPUs uit 2010-2017 ondersteunt, als ze tegen die tijd ook de ondergrens weer opschuiven heb je er alsnog vrij weinig aan tot niks aan wat betreft tweede levens :P
Nou, ik heb hier wat systemen liggen die Windows 7 of Windows Vista gecertificeerd waren en waar inmiddels Windows 10 niet meer vooruit te branden is. Dat is niet erg, ze hebben hun tijd gehad. SSD erin, geheugen erbij, maar een keer houdt het op. Daar draait een lichte Linux echt fantastisch op. Prima spul voor mijn kinderen en ouders. Die zitten toch de hele dag op internet dus het systeem moet vooral soepel en betrouwbaar zijn.
Misschien omdat je geen malware wil door lekken in de niet meer ondersteunde software?
Meeste van deze systemen zullen gewoon Windows 10 ondersteunen.

Als je je daar zorgen over maakt kan je beter een geschikte Linux distributie installeren, beter voor je accu en prestaties ook, en tegenwoordig even weinig moeite.
Ook al ondersteun je windows 10, niet alle laptops kunnen over naar de allerlaatste update.
En de vraag is ook of je geld wil investeren in een nieuwe versie van Windows voor die oude hardware.
Hieronder wat zure reacties maar ik deel je mening. Voor een tweaker is dit erg leuk om te doen, ook voor iemand die even wat wilt uitproberen maar om te zeggen dat het voor de meerderheid functioneel is? Denk het niet eigenlijk. Leuk project, beetje nutteloos. In deze tijd zou ik eerder zeggen, lever ze in bij een recycling centrum en laat ze daar de grondstoffen hergebruiken,
In deze tijd zou ik eerder zeggen, lever ze in bij een recycling centrum en laat ze daar de grondstoffen hergebruiken,
Weet jij hoeveel van de grondstoffen echt hergebruikt worden? Ik begreep dat accus nauwelijks recyclebaar zijn, van andere onderdelen weet ik dat niet.

Aan de ene kant ben ik het overigens helemaal met je eens; als je een laptop eenmaal niet meer gebruikt dan is ie al vervangen. Een la vol met laptops en telefoons toont aan; je kunt er zoveel nieuwe besturingssystemen opzetten als je wilt, een daily driver wordt het nooit meer. Hooguit, bij uitzondering, voor kinderen die zelf geen laptop, tablet of smartphone hebben.

Anderzijds, een Tweaker moet iets te knutselen hebben. Dat kan met een goedkoop domoticasetje van ali-baba, of met een laptop die toch al in de la ligt. Dat laatste is iets goedkoper en veel duurzamer.
Een la vol met laptops en telefoons toont aan; je kunt er zoveel nieuwe besturingssystemen opzetten als je wilt, een daily driver wordt het nooit meer. Hooguit, bij uitzondering, voor kinderen die zelf geen laptop, tablet of smartphone hebben.
Dan is het nog een optie om er ChromeOs op te zetten en hem vervolgens weg te geven. Het zal je verbazen hoeveel mensen belang zouden hebben bij een simpel laptopje om gemakkelijk wat te kunnen internetten. Er zijn mogelijkheden genoeg als je in je eigen omgeving niemand weet, zo zijn er op facebook veel zgn "Weggeefhoeken". En anders is er vast een kringloopwinkel in de buurt. [quote]

[Reactie gewijzigd door P_Tingen op 22 juli 2024 13:44]

Anderzijds, een Tweaker moet iets te knutselen hebben. Dat kan met een goedkoop domoticasetje van ali-baba, of met een laptop die toch al in de la ligt. Dat laatste is iets goedkoper en veel duurzamer.
Of stel je bent helemaal overgestapt op een iPad of ander soort tablet achtig ding, dan kan het ook nog wel handig zijn een oude computer achter de hand te hebben.
Dat ligt ook aan het energieverbruik, die oudere laptops waren niet bepaald zuinig.
In dit scenario denk ik bijvoorbeeld aan iemand die dan die laptop een paar keer per maand de bureaulade uithaalt. Bijvoorbeeld omdat hij/zij een oude USB stick met een exotisch bestandsformaat krijgt, of iemand die nooit lange teksten schrijft maar het dan toevallig wel moet doen, of omdat een website waardeloos gemaakt is.
Dan maakt die energie ook niet gek heel uit.

[Reactie gewijzigd door PrimusIP op 22 juli 2024 13:44]

Dat ligt ook aan het energieverbruik, die oudere laptops waren niet bepaald zuinig.
Het gaat hier om achter de hand houden. Ik heb een bank gehad waarbij ik een Windows of MacOS PC nodig had om een smartcard-reader te gebruiken voor het activeren van een nieuwe telefoon. Dat is per twee jaar een uurtje knutselen (plus drie uur opnieuw opstarten omdat je twee jaar aan Windows updates achterloopt). Ik kan me geen energieverbruik voorstellen die het dan aantrekkelijk maar om alleen daarvoor nieuwe hardware aan te schaffen.
Ja, de illusie van recycling. Blijkt dat het gewoon wordt verkocht aan landen als Turkije en Ivoorkust waar het alsnog wordt gedumpt als ze het niet kunnen gebruiken. NOS heeft er nog een 'leuk' artikel over staan.
Plus het feit dat de batterij van mijn oude VAIO op is na elf jaar -deuh- met de originele batterij ging deze laptop maar een drietal uur mee dus investeren in een nieuwe batterij voor een nog kortere batterijduur lijkt me een beetje gek.
Ik vind dat chromeos echt alleen maar geschikt voor Kiosk functies. Wat met enterprise ook opzich prima werkt.
Voor zakelijk zie ik wel voordelen om vanuit chrome OS door te gaan naar een AVD / VDI omgeving.

Zeker nu ChromeOS nu ook ondersteuning gaat krijgen in Microsoft Intune.

[Reactie gewijzigd door HKLM_ op 22 juli 2024 13:44]

ChromeOS met VDI lijkt mij de ideale wereld. SaaS applicaties, internetten en Teams lekker lokaal en veilig op de Chromebook. En je legacy meuk gewoon via published apps. Ik heb het al vaak proberen te verkopen maar bedrijven kiezen toch iedere keer weer voor Windows laptops, wat erg jammer is.

Nadeel is wel dat je aan de grillen van MS bent overgeleverd. Zo zijn ze ook al gestopt met de Android apps voor ChromeOS. Dus het kan zomaar zijn wanneer ChromeOS te populair wordt binnen de enterprise dat ze het Intune gedeelte ook de nek omdraaien. In dat opzicht kan ik me wel voorstellen dat bedrijven niet op die onzekerheid zitten te wachten,
En Google met ChromeOS heeft geen grillen?
Het is maar wat jou aantrekt.
MS heeft toch wel een hele lange geschiedenis van de concurrentie bewust dwarsliggen als het hun eigen marktaandeel afsnoept.
Tja, dat doen al die grote tech bedrijven he... Gelukkig is Europa bezig om dat deels aan banden te leggen (DMA/DSA). We gaan zien of dat lukt.
Brrrrr ... intune.

Waarom zou je dat gedrocht vrijwillig gebruiken?
Omdat het voor Windows een prima product is :P
helaas is de remote desktop andriod app niet ge-accelereerd; en dus hopeloos traag. Ik zou daarmee even goed testen.
Ik heb voor mijn schoonmoeder een oude laptop opgetuigd met Cloudready en daar geen spijt van. Hiervoor had ze een windows laptop, maar die was traag. Daarom gebruikte ze hem niet zo vaak zodat hij altijd moest updaten als ze hem wel een keer opstartte. Met Cloudready daar geen last van; openklappen en werken. En simpel inderdaad zoals je zegt, maar voor sommigen is dat juist een voordeel; ze gebruikt eigenlijk alleen de browser.
En zo gebruiken de meeste mensen een PC ook hoofdzakelijk, om online content te bekijken.
Ik vind het jammer dat Google niet aan een OS werkt waar ook de gewone pc wat aan heeft. Het is bijna allemaal webapps en dat had ik liever niet gezien. Je bent altijd afhankelijk van een externe bron + niet webapps kunnen vaak meer en werken efficiënter. Als Google ooit gaat werken aan een echte OS waar iedereen wat aan heeft, ditch ik gelijk Windows want bijna alles in mijn huis is Android.
Maar je kan er gewoon linux apps op draaien als je wilt. Dus het gemak van een browser voor het meeste gebruik + android apps voor wat daarop lekker werkt en linux apps voor de gecompliceerdere opties. Geen android op Flex helaas, maar voor de rest werkt het een stuk beter dan windows op oude / budget hardware.
Maar is dat dan wel gewoon install & play? Of moet ik bij sommige apps weer tinkeren of plugins voor downloaden? Helaas heb ik gewoon niet de tijd en motivatie omdat allemaal uit te zoeken.
Als je geen tijd hebt om dingen uit te zoeken is linux geen optie. Alleen Windows / Mac en Android zijn systemen waar je bijna alles met next next finish kan installeren. Bij linux is er altijd gezeur met ontbrekende packages edg, of een andere foutmelding waardoor je iets moet aanpassen voordat het werkt.
Anoniem: 1028301 @Tadango7 november 2022 09:33
Als je geen tijd hebt om dingen uit te zoeken is linux geen optie. Alleen Windows / Mac en Android zijn systemen waar je bijna alles met next next finish kan installeren. Bij linux is er altijd gezeur met ontbrekende packages edg, of een andere foutmelding waardoor je iets moet aanpassen voordat het werkt.
Helemaal geen ontbrekende packages, of andere zaken dan jij beschrijft.
Je blijft hangen in het verleden.
Tegenwoordig is het installeren en klaar.
Printer instellen moet je bij Win ook, vaak gaat het probleem, soms niet.
Of de printer werkt niet meer na een update, (Windows) kan ook.
Al veel Linux MInt laten installeren op oude gebakjes, ook op nieuw spul en zie die issues die jij beschrijft niet in de praktijk.
Volledig mee eens. Linux wordt pas een probleem als je zaken buiten de store wilt installeren. Blijf je daar binnen, dan is het zelfs gebruiksvriendelijker dan Windows.

Als Google machine is Linux natuurlijk minder gebruiksvriendelijk. Maar als je eenmaal het ingesteld hebt als op Chrome OS zie ik het probleem niet. Wil je ook apps, dan is Linux sowieso dus gebruiksvriendelijker.
Precies en daarom hoop ik dat Google ooit met een gelijkwaardige tegenstander van Windows komt. Maar misschien ooit dat ik me ga investeren in Linux, heb er weleens overgedacht.

Ik raakte al een keer verdwaald toen ik zag dat Linux vele diverse versies had.
Met Mint kan je in ieder geval ook kiezen voor Firefox als browser voor mensen die daar aan gewend zijn. :)
Chrome werkt natuurlijk alleen met Chrome browser :)
Same here. Vind het heerlijk hoor om met Linux distro's te pielen, maar zakelijk wordt het gewoon pas interresant als Adobe apps en bijv OneDrive erop gaan draaien.
Jullie omschrijven mijn grootste issue met chrome os flex al, het gebrek aan playstore apps.
De seconde dat die niet werken, is dit OS nutteloos, want dan kun je beter linux installeren. Dat doet geen gekke dingen met je toetsenbord, zoals chrome os flex en heeft betere hardware support.

Je bent in beide gevallen net zo gelimiteerd in wat je kunt installeren, dus dan maar de stabielere optie

Bovendien haalt linux wel het onderste uit de kan. chrome os flex is nog erger dan windows daarin. zowel in jullie benchmarks als die van LTT

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 13:44]

Zie de review: met ChromeOS Flex kan je ook met Linux werken. Kwestie van even aanzetten. Ik heb zelf een gewone Chromebook en gebruik daar persoonlijk geen apps uit de Playstore maar installeer alles wat ik mis in Linux (voor mij vooral Python en Visual Studio Code om wat te programmeren).

Geen Playstore is dus niet een echt minpunt wat mij betreft. Veel apps zijn toch al niet geoptimaliseerd voor laptops.
Chrome OS in linux mode draaien in plaats van gewoon direct linux installeren?

Ik snap jouw usecase, je hebt een goedgeprijsd laptopje gekocht en kunt nu linux packages draaien, maar ik zie niet in wat chrome os flex installeren en dan geen google apps gebruiken voor meerwaarde heeft over gewoon linux.

de look and feel van chrome os is min of meer gewoon gnome. Een zo leeg mogelijke look met een app drawer.

En anders gebruik je gewoon mint ofzo, dat lijkt heel erg op windows. Zet je er nog een windows achtig icoon thema overheen, dan kunnen ook de wat minder tech minded mensen hun weg zo vinden

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 13:44]

Voor mezelf heeft het inderdaad geen voordeel en zet ik er Linux Mint op. Maar het ging me om het punt dat het ontbreken van een appstore niet echt een groot probleem is. Op de laptop waar bij mij Flex op staat wordt alleen de browser gebruikt. Op mijn eigen Chromebook heb ik wel een appstore maar gebruik ik die niet omdat ik dan wel Linux onder Chrome OS gebruik.
Dat is het paard achter de wagen spannen, Linuxapplicaties voelen zich het beste thuis op een Linuxdesktop, dus installeer Linux dan gelijk.
Ik ben het met je eens dat op een laptop die je gaat installeren je beter direct Linux kan installeren. Dat doe ik zelf dan ook.

Maar als je al een Chromebook hebt en die ook als Chromebook wil blijven gebruiken is de mogelijkheid van Linux wel heel handig. Ik gebruik mijn Chromebook vaak als 'erbij' apparaat. Handig om even webbased bezig te zijn (webmail bekijken, Formule 1 streamen, tv-kijken, etc.). Maar door de mogelijkheid om er nu ook met Linux mee te werken kan ik er nu ook mijn programmeerhobby op beoefenen door er Python en VSCode op te zetten. Wordt het toch opeens een veel meer volledig apparaat door.
Ik kan er niet warm voor lopen. Op de oude Dell610 (met nvidia) was het een drama. Mint overigens net zo. De enige oude hardware die hier nog knort is een Dell 4300, met Ubuntu 18.04 en laatste SUs
Zelfs een AM8 uit 2012 is al richting schroot
Recentelijk heb ik de 32-bits versie van antiX linux op een Dell D620 gezet, dat werkt wel. Maar grotere pakketten draaien is niet aan te raden.
Mijn oude Dell D620 heb ik 2 jaar geleden "ontleed" want die was na 12 jaar niet meer vooruit te branden. Heb d'r veel plezier aan gehad, zowel werken op als het slopen :) van deze laptop, 'n Korte tijd heeft 'ie nog op Linux gedraaid, maar gezien de prestaties, was het eind in zicht.
Zat er een Core duo of een Core 2 Duo in?
@Ludwig , ik meen een Core 2 Duo, maar dat weet ik niet meer zeker. 't Is al weer een tijdje geleden.
excuus, er zat een AMD A8-6410 in, uit 2014. Bagger. Kwa ruwe snelheid net iets sneller dan een oude core2duo, maar door wazige onverklaarbare latency was het ding amper werkbaar. Van alles geprobeerd, maar de combo met het de andere componenten maakte het echt een onding.
Sinds de Core 2 Duo-generatie kunnen alle processors van Intel met 64bit-instructies overweg
De introductie van de Core 2 Duo-generatie was in 2006.

De introductie van Atom N2xx (waaronder de N270, onder andere gebruikt in de Asus EEE PC 901) was in 2008. De N2xx was enkel 32-bit. Ook een aantal latere CPU's was enkel 32-bit.

Iets algemener:
64-bit Intel notebooks waren al beschikbaar in 2006, maar ik twijfel of Chrome Flex op veel van die notebooks goed zal presteren. Het enige dat in die beginjaren qua GPU een beetje goed presteerde (vergeleken met hedendaagse maatstaven) waren degenen die een Nvidia GPU hadden, inclusief H.264-acceleratie sinds ~2007 op sommige modellen.

Ik zou eens mijn oude ThinkPad T61p (met een schermresolutie van wel 1920x1200!) uit het archief moeten halen en kijken wat die 15 jaar later nog kan. :P

[edit]
Voor de lol heb ik wat bureauonderzoek gedaan. De T61p uit 2007 waar ik over spreek heeft een Nvidia Quadro FX 570M GPU. Deze komt uit de NV50-familie. Hardwarematige acceleratie van video (h.264 en VC1, toen voornamelijk geïmplementeerd voor het afspelen van Blu-ray) zou moeten werken met de open-source Nouveau driver en een binary firmware blob. Gecombineerd met de juiste browser add-on om gebruik van h.264 bij YouTube af te dwingen (eventueel op lagere frame rates), zou het moeten werken om hier soepel 1080p mee af te spelen, in ieder geval op 30 FPS en lager.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 13:44]

AMD A serie is niet de Athlon. Dat zijn de AMD APU: A6, A8 en A10. De Piledriver (?) series.

Ik heb nog een oude Sapphire edge staan met de A8 APU. 8 GP geheugen en een ssd. draait als een tierelier.

De installatie was niet vlekkeloos. Heb hem 3 keer opnieuw opgestart op een of andere manier ging hij steeds wel verder. De installatie duurde ook erg lang. Ben denk ik een uur bezig geweest. Na de installatie deden de usb poorten aan de voorkant het niet, netwerk draaide op 10 mbit. en optische out voor geluid deed het niet.

Nog een keer de installatie gedaan. Weer enorm traag. Maar alles deed het. Sommige instellingen stonden raar. maar dat was snel gefixt.

YouTube (1080P), Formula1, PrimeVideo en Disney+ doen het. Netflix, Ziggo en Videoland niet.

Al met al, best leuk om eens te proberen. Ik had er een Ubuntu installatie op staan. Gebruik hem verder niet. Dus wie weet ga ik er nog eens verder mee pielen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.