Google start toegang tot Chrome OS Flex voor pc's, Macs en Linux-systemen

Google heeft vroegtijdige toegang geopend voor Chrome OS Flex. Hiermee is het in essentie mogelijk om Chrome OS op bijvoorbeeld oudere pc's en Macs te installeren. Chrome OS Flex is gebaseerd op CloudReady, een dienst waarmee oude pc's in een Chromebook zijn om te toveren.

Google heeft een speciale pagina geopend voor geïnteresseerden die een vroege versie van Chrome OS Flex willen uitproberen. Het gaat om een gratis besturingssysteem voor pc's, Macs en Linux-apparaten dat volgens Google binnen enkele minuten is te installeren via een USB-stick. Google zegt dat Chrome OS Flex zal draaien op de meeste computers met Intel- of AMD-processors, maar het werkt niet op de Arm-architectuur. Google heeft een lijst met gecertificeerde modellen gepubliceerd.

De nieuwe versie van Chrome OS is met name bedoeld voor bedrijven en scholen. Chrome OS Flex zal wat de gebruikservaring betreft hetzelfde eruitzien en aanvoelen als het reguliere Chrome OS, zegt Google tegen The Verge. Het nieuwe OS is gebouwd op basis van dezelfde code en zal ook dezelfde releasecyclus volgen.

Dat betekent niet dat Chrome OS Flex geheel identiek is en dat alle features van Chrome OS worden ondersteund. Enkele features zullen niet aanwezig zijn, zoals Android-apps, Verified Boot, automatische BIOS- of UEFI-firmware-updates en de Trusted Platform Module. Deze omissies hangen samen met het feit dat deze features ook niet worden ondersteund door CloudReady. Huidige CloudReady-gebruikers worden automatisch overgezet naar Chrome OS Flex.

De ontwikkelaar van CloudReady, Neverware, werd in 2020 overgenomen door Google. Neverware werd in 2011 opgericht met als doel om bijvoorbeeld oude laptops zo lang mogelijk te kunnen blijven gebruiken met een besturingssysteem. In 2015 bracht het bedrijf CloudReady uit, een op Chromium gebaseerd besturingssysteem. De fork van Chrome OS is op systemen met x86-Windows via een USB-installer te plaatsen en werkt ook op Macs.

Chrome OS Flex

Door Joris Jansen

Redacteur

16-02-2022 • 08:01

148

Submitter: TheVivaldi

Reacties (148)

148
142
65
3
0
34
Wijzig sortering
Dus... kunnen oude Chromebooks hiermee weer bijgewerkt worden naar een nieuwe versie?

Beetje absurd van Google om dit te doen als een "geef je oude devices nieuw leven" terwijl ze zelf perfect functionele hardware gewoon afschrijven. Chromebooks vandaag de dag krijgen nog steeds maar 7 jaar ondersteuning.

[Reactie gewijzigd door Loller1 op 22 juli 2024 21:52]

ChromeOSFlex is juist niet gericht op oude chromebooks maar op oude wintel-laptops. De gemiddelde tweaker/hacker zal vrij snel linux er bij willen hebben. Dan zou een 'normale' linux installatie handiger kunnen zijn.

Veel Chromebooks, vooral de goedkopere, zijn niet gebaseerd op wintel hardware en worden daarom niet ondersteund door deze ChromeOSflex. Voor zover ik weet worden chromebooks best wel lang van updates voorzien en daarmee van alle gemakken zoals android-apps.
Sorry, maar nee. Zo werkt het gewoon niet. "Wintel hardware" is geen ding, dat is gewoon PC hardware. Oude Windows machines uit 2015 kunnen net zo goed dezelfde hardware bevatten als oude Chromebooks van 2015. Het enige verschil is dat die Windows machines nog steeds ondersteund worden voor minstens 3 jaar en die Chromebooks zitten al 2 jaar zonder ondersteuning, dus het hele "blaas nieuw leven in je oude computers" is pure onzin en ronduit hypocriet.

Een handvol Chromebooks zijn gewoon machines die ook al met Windows werden geleverd en waar vervolgens een Chromebook logo is op geplakt. Probeer je me nu echt wijs te maken dat die toestellen met Windows wel Flex kunnen gebruiken, maar die Chromebooks met *identiek* dezelfde hardware niet? Het enige verschil is dat Chromebooks worden geleverd met een BIOS dat dit niet toestaat. De blokkade hier is geheel artificieel.

En wat ondersteuning betreft, laten we niet vergeten dat Google tot voor kort Chrome OS hardware al de deur wees na 5 jaar en dat pas zeer recentelijk hebben veranderd naar 7 jaar. Overigens, juist deze Flex toestellen hebben geen Android apps en zelfs "echte" Chromebooks hebben nooit allemaal Android app ondersteuning gekregen (ookal werden de toestellen nog voorzien van updates).

[Reactie gewijzigd door Loller1 op 22 juli 2024 21:52]

Misschien een questie van termen en definities. Met wintel bedoel ik hardware dat intel-x86 gebaseerde cpu gebruikt die primair voor windows operating systemen zijn gemaakt: win als in 'mswindows compatibel', en intel van de licentie houder van de cpu architectuur.

Met een pc bedoel ik een personal coputer wat ook heel goed een comodore 64, msx, amiga, atari, :yes, of wat voor computer voor thuis/prive/particulier gebruik zijn. En ja, ook de wintel-pc die we tegenwoordig deskop of laptop noemen is een pc. Tegenwoordig vallen chromebooks, laptops, imacs en dergelijke ook onder de definitie pc. Een server, nas en dergelijke gedienstige apparatuur is typisch geen pc, al kan dat ook heel goed wintel zijn.

Daarmee: De chromebooks die de afgelopen tijd zijn verkocht en dan met name de goedkopere versies/varianten zijn in de regen geen wintel want ze gebruiken een cpu (of soc) zoals in de mobile telefoons en tabllets worden gebruikt. En die worden voor zover ik weet door CloudReady en nu ook deze ChromiumOSflex niet ondersteund. En ja: Jammer. Voor de Chromebooks die wel gebruik maken van een x86 cpu is er wel hoop. Als de rest van de architectuur oo voldoet kan die wel heel goed van CloudReady worden voorzien en dus ook van ChromiumOSflex.
Sorry wat? Waar heb je het in godsnaam over?

Het overgrote merendeel van de Chrome OS toestellen die vandaag de dag worden verkocht zijn nog altijd x86 gebaseerd en dan voornamelijk alleen Intel. Er zijn maar een handvol Chromebooks die een handvol verschillende ARM SoCs gebruiken, en haast geen van die Chromebooks is recent. De meest recente zijn van Acer, Lenovo en HP die er allemaal 1 verkopen naast hun (relatief) gigantische aanbod van Intel Chromebooks. Dus man, wat een onzin ben je hier aan het verkopen.

En laten we ook even stoppen met die hele alinea onzin over wat wel of geen "PC" is. Iedere Mac is al sinds jaar en dag een PC. Iedere Chromebook is al sinds jaar en dag een PC. Iedere Linux toestel is al sinds jaar en dag een PC. En iedere Windows computer is al sinds jaar en dag een PC.

"wintel" is geen hardware platfrom, dat refereert uitsluiten en alleen naar Windows draaient op Intel hardware als een samenwerking. Niet meer, niet minder. Er zijn zat Chromebooks die exact dezelfde hardware gebruiken als Windows laptops.

Je probeerd hier een artificieel verschil in hardware te maken op basis van welke software erop draait, en dat is gewoon je reinste onzin.

Het enige dat hier het draaien van Chrome OS Flex zou kunnen voorkomen is Google's vereisten voor het BIOS van die toestellen - waar, opnieuw, ook Windows varianten van bestaan die dit perfect wel kunnen.

[Reactie gewijzigd door Loller1 op 22 juli 2024 21:52]

De term wintel in computer land heb ik ooit leren kennen als de computer hardware architectuur die is ontworpen en zich primail richt op het msWindows operating systeem op basis van intel x86 cpu en zo.
Die zelfde basis architectuur is ook gebruikt voor de intel-gebaseerde apple-mac machines. En dat is ook de hardware die zoals jij beschrijft chrome books zijn met de zelfde hardware als windows laptops. De naam van dat platform is in de wandelgangen al jaren wintel, de samenvoeging van windows en intel. https://nl.wikipedia.org/wiki/Wintel.

Voor de goede orde, er zijn veel meer computer platformen, ook voor pc-s. En ja, de mobieltjes en tablets van tegenwoordig hebben hardware matig een serieus andere architectuur. De soc en/of arm gebaseerde chromebooks hebben in de regel meer van die tablets dan van de wintel architectuur.

Mijn onderscheid is niet voor hardware met wat voor software er op draait, mijn onderscheid is naar hardware en waar het voor is ontworpen, waar het zich op richt. De wintel architectuur richt zich op het msWindows platform zoals dat de afgelopen 25 jaar is ontwikkeld. En ja, dat is hardware die precies het zelfde is als windows laptops zoals jij het zegt.

Over het draaien van ChromeOSflex op bepaalde hardware: Dat is aan de gene die de binaries levert. In dit geval google. Die vertelt hier boven dat zij zich primair richt op wintel systemen: laptops met een 64 bits x86 cpu. En in het nieuwsbericht staat met net zo veel woorden dat ze zich juist niet bekommert om de bios of uefi of firmware en zo. Mijn verhandling begon als antwoord op de vraag of dit ook voor Chromebooks is en mijn antwoord is dat het wel voor de wintel machines is (of zoals jij zegt, de chromebooks op exact de zelfde hardware als een mswindows laptop). En dat het dus niet is voor de goedkopere en op telefoon of tablet gebaseerde arm en soc hardware. Dat laatste gewoon niet omdat google daar de binaries niet voor levert.

Nu heeft ArnoldTheBat (https://arnoldthebat.co.uk/wordpress/) wel binaries voor de arm gebaseerde systemen gemaakt. Maar naar mijn idee staat dat al een half jaar stil. Mogelijk/hopelijk/misschien wordt dit nog een keer opgepakt en krijgt het net zo'n leven als android van LineageOS.

En over windows en pc-s: De servers die in de reken centra staan die msWindows in server uitvoering draaien zijn naar mijn idee en definitie geen pc-s: geen personal computers. Al is dat laatste wel een beetje muggen-ziften, computer is computer zal ik maar zeggen. Deze servers zijn naar mijn idee veel meer vergelijkbaar met de mainframes uit de tijd van de introductie van de personal computer.
Dus... kunnen oude Chromebooks hiermee weer bijgewerkt worden naar een nieuwe versie?
Ja. En dat kon ook al met Cloudready. 2 jaar terug al gedaan op mijn Chromebox uit 2012.
Chromebooks vandaag de dag krijgen nog steeds maar 7 jaar ondersteuning.
De meeste smartphonegebruikers zijn anders jaloers op 7 jaar ondersteuning. :Y)
Jammer dat Android apps niet ondersteund worden, naar mijn mening het enige interessante aan Chrome OS.
Als je het Brunch framework gebruikt; https://github.com/sebanc/brunch
dan is ook android geen enkel probleem op chromeOS, op je oude PC of Laptop
Wow dus ik maar hopen op een soort app die je in linux mode kunt installeren zoals je gimp en libreoffice in chromeOS kunt draaien waarmee je nu dus Android kunt draaien blijkt het de zoveelste hackarround te zijn om een niet-compatibel versie compatibel te maken

Probleem met dit soort dingen is dat het altijd stuk gaat op de meest vreemde en ongewenste momenten : kijk de fora van osx86 of xpenolegy er maar op na sommigen hebben er bijna een dagtaak aan het draaiende te houden
aangezien het updaten van chromeos niet mogelijk is met brunch, blijft het altijd werken ;)
Maar dan wel 100 procent gelijk aan een " standaard" chromeos device. Zonder consessies verder..
Wow dus ik maar hopen op een soort app die je in linux mode kunt installeren zoals je gimp en libreoffice in chromeOS kunt draaien waarmee je nu dus Android kunt draaien
Onnavolgbare zin dit... wil je nu:

1) Linux apps in ChromeOS draaien (Crostini)
2) Android apps in ChromeOS draaien (native of Brunch)
3) Android apps in Linux draaien (Anbox)
Onlangs ook op verschillende pc's getest. Werkt zeer goed, behalve dan dat de touchpad nergens werkt...
Yup. Zonder android apps is mij onduidelijk waarom je niet beter Linux kunt installeren. Een beetje gelikte lts distro werkt minstens zo soepel en heeft meer software aanbod. Chrome kan we ook gewoon op en daarmee een hoop Google diensten eveneens.
Ik begrijp je punt, maar als ik Chrome OS kan installeren bij mijn ouders op hun oude desktop pc.. Dan kies ik eerder daarvoor ipv Linux. Ikzelf gebruik graag Linux, maar op dat moment geef ik dan ook liever 'support' op Chrome OS (al is dat überhaupt nodig?). Drivers en audio zijn voor mij nog steeds een raadsel in Linux. Van de ene dag op de andere werkt het plots niet meer en mag ik beginnen met troubleshooten.
Drivers en audio een raadsel op Linux?
Het hele voordeel van Linux is juist dat je daar helemaal niet mee hoeft te klooien. Je installeert het en poef alles werkt.
Lijkt erop dat je dan onnodig veel aan het kloten bent geweest.

Zelf al paar jaar koud overgegaan van Win10 op Ubuntu Budgie en bijna anderhalf jaar geleden overgestapt op Manjaro GNOME (veel prettigere out of the box ervaring en naar mijn mening gewoon veel makkelijker in gebruik met een goede app store en vrijwel geen terminal nodig TOV Ubuntu based distro's).

Draait allemaal prima bij ouders en vrienden, op laptops, miniPCs en homeservers.

Van werk uit zit ik wel op Windows op mijn werklaptop.. mijn god hee.. wat een verademing als ik savonds of weekends weer mijn privé laptop gebruik.

Mijn advies:
Linux Mint (als je dicht bij Windows uiterlijk wil blijven) of Manjaro GNOME.
Manjaro KDE of EndeavourOS voor de power users.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 22 juli 2024 21:52]

Als je vanuit Windows overstapt zou ik juist KDE kiezen. De standaard KDE taakbalk is min of meer een kloon van de Windows 10-taakbalk. GNOME... tja...
Ja op een screenshot lijkt het misschien zo. Maar in het echt vond ik de KDE taakbalk hopeloos complex. Dan nog liever de Win10 taakbalk.
Ik heb KDE geprobeerd na een poosje Budgie. Maar KDE:
- het lijkt alsof ze wedstrijd speelde wie de meeste opties in context menus kan proppen
- je taakbalk aanpassen is harstikke onduidelijk voor een nieuwe gebruiker, again, mega veel verschillende kleine tools in context menus en visualisaties die het juist niet makkelijker maken, eerder onoverzichtelijker.
- zelfs in de filemanager zijn de contextmenus gevuld met allerlei dingen die de gemiddelde gebruiker echt niet nodig heeft.

KDE is populair omdat het een complete explosie van opties bevat. Doet me denken aan Android Custom ROMs die je alles laten aanpassen. Uiteindelijk zijn die ROMS een stuk minder populair want na een paar keer kloten en alles instellen wil je dat eigenlijk juist niet meer. Je wil gewoon je telefoon gebruiken. Niet constant kloten met instellingen.

Een OS en een GUI schil moeten juist out of the box al lekker werken en mij niet overladen met opties/dagelijkse actie onduidelijk maken door 10+ extra acties toe te voegen.

Pure Gnome is weer het andere uiteinde. Daarom gebruik ik dat ook niet en biedt Manjaro mooie opties om van Layout te wisselen.

Ik las wel ergens dat KDE naar een Simple Mode toe wil werken. Ik ben dus echt niet de enige met deze visie.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 22 juli 2024 21:52]

Anoniem: 1028301 @jmignolet16 februari 2022 15:13
Dat met drivers en audio valt reuze mee, in Linux.
zelfs spul dat vanaf fabrikant niet in Linux ondersteund wordt, krijg je werkend in Linux. bijv Dymo labelprinter.
In Windows 10 , maakte ik mee, dat na een update je printer niet meer werkt.

Dit blijf je houden, welk os je ook gebruikt.
Inderdaad, qua support is Chrome OS fijner.
Ik gebruik al heel lang Linux distros, maar normaal audio gebruik nooit problemen, als je exotische geluidskaarten optimaal wilt gebruiken, dan is dat inderdaad een probleem, maar voor de rest werkt alles toch out of the box?
Drivers, zoals bovengenoemd, alles werkt, maar wil je ergens alles uit halen, zoals geluidskaart, videokaart, printer, externe wifi module, ... dan is het nog wel eens een ding, maar als je geen speciale drivers installeert werkt de basis bijna altijd is mijn ervaring.
Bij Windows werkt iets wel of niet, en moet je veel vaker drivers zoeken.
Zelf heb ik overigens al jaren geen behoefte meer gehad om drivers te zoeken voor Linux.

En bij een nieuwe printer, en mijn vrouw wil iets uitprinten met haar Windows laptop, zeg ik, stuur maar even naar mij, dan print ik het wel uit, want in Linux pakt hij direct wel de nieuwe printer.
Voor die Windows laptop moet ik echt even tijd nemen om het dan goed werkend te krijgen.

Zelf geen ervaring met Chrome OS, maar verwacht dat met Chrome OS je ook nooit een driver zal hoeven zoeken.
Het gaat ook om het beheer he, lokale linux installaties beheren is een stuk lastiger dan ChromeOS wat je helemaal vanuit de cloud kunt managen.
Beheren van grote groepen installatieinstallaties kan ook met Linux. Het bedrijf achter Ubuntu biedt dit gewoon aan. En er zijn waarschijnlijk ook wel andere Linux distributeurs die dit ook kunnen.
Ja hallo dan kom je met Juju en MAAS enzo. Ik heb daarmee gewerkt daarvoor heb je een hele backend infrastructuur nodig en ik weet niet hoeveel kennis om dat op te zetten. Met Chrome heb je helemaal niets nodig en ben je compleet serverloos. Totaal niet vergelijkbaar dus.

Wat jij zegt kun je net zo goed Windows laptops met SCCM gaan beheren enzo, dat is hetzelfde.
Precies dit. Dit had zoveel meerwaarde gegeven. Er worden bij mij op school veel android apps op chromebooks geïnstalleerd, dus zal dit niet als een alternatief/optie worden gezien
Inderdaad maar ik denk dat ze eerst even de kat uit de boom willen kijken of dit ook veel gebruikt gaat worden.
Een woordvoerder van Google heeft aan ArsTechnica wat meer nuace gegeven op dit punt:
A Google rep told Ars Technica that Google doesn't currently have plans to add Google Play Store and Android Apps to Chrome OS Flex, as Google is "more focused on the core experience of the OS first."
Ik denk dat het dus zeker nog wel komt, maar pas later wordt toegevoegd wanneer Google voldoende tevreden is met de stabiliteit van het OS.
Ik denk dat dit eerder een oplossing is voor landen waar men niet zulke budgetten hebben als wat wij gewend zijn. En dan is alles wat mogelijk is meegenomen.
Als tweaker heb je helemaal gelijk, die mis ik ook op mijn ChromiumOS laptop, dacht ik.
Maar op de Chromebook (pricewatch: Lenovo IdeaPad Flex 3 CB 11IGL05 (82BB0012MH)) blijkt dat veel android applicaties ook hun nukken hebben, vooral omdat die in de regel niet schalen en niet met losse schermen kunnen werken. Daar gebruik ik in veel gevallen alsnog de website via de browser. Daarmee werkt het op ChroumiumOS dus ook.

Uiteindelijk zie ik ChromeOS en dus ook ChromiumOS en deze ChromeOSflex eerder als alternatief voor tablets dan als een (zware) laptop.
Jammer dat Android apps niet ondersteund worden, naar mijn mening het enige interessante aan Chrome OS.
Dat is jouw mening en echt te kort door de bocht. Ook zonder Android Apps is Chrome OS meer dan bruikbaar. Linux applicaties kun je immers ook installeren.
Dat werkt inmiddels onder Windows 11 wél. Met wat voorbehoud.

Sinds gisteravond kun je de Amazon App Store applicatie installeren onder Win11 en daarmee ook Android apps sideloaden. Alleen in de US nog... maar dat zal wel snel naar de rest van de wereld komen..
Ja inderdaad, Windows 11 is niet geschikt voor oude pc's
Het gaat om een gratis upgrade voor pc's
t's maar maar wat je onder upgraden verstaat, met deze nieuwe versie die voornamelijk bedoeld voor bedrijven en scholen ben ik benieuwd hoe dit soort troep onder AVG schaart, en wat voor een belastende impact dit heeft op de autoriteiten die dergelijke verloedering in softwareland heeft te smoren.
Dus zowel de term gratis als upgrade vallen voor mij bij dit artikel in het niet.

[Reactie gewijzigd door puresurvailance op 22 juli 2024 21:52]

Maar je geeft eigenlijk alleen arugmenten waarom het niet gratis is. Windows op oude pc's is vaak een drama, dus objectief zou je het zeker wel een upgrade kunnen noemen denk ik.

Privacy dingen is je eigen keuze, ik deel jouw mening niet maar dat is prima.
Privacy dingen is je eigen keuze, ik deel jouw mening niet maar dat is prima.
Waar blijft de keuze als je geacht wordt dit soort troep voor school of werk te gebruiken?

Dat je als individu staat te springen om een data vergaarbak voor ggl te gaan gebruiken moet je helemaal zelf weten, maar zadel een ander niet met die zooi op.
Op school of werk wordt je geacjt dit voor school of werk te gebruiken. Je hoort met je werk email geen persoonlijke mails te sturen of private foto's op je school laptop te zetten. Als je dat wel doet is dat nog altijd een eigen keuze.
Het lijkt me een misverstand, waarschijnlijk door het ingeburgerde gebruik van "werk" versus "prive" dat gegevens van met name school geen persoonsgegevens bevatten. Gegevens van school zijn juist nog veel persoonlijker! Ten slotte wordt de hele ontwikkeling van jou als kind daar vastgelegd, inclusief eventuele misstappen die je als kind nog niet kunt overzien of stoornissen als ADD.

Dus werk of school kan wel degelijk heel erg persoonlijk zijn. Bovendien heb je helemaal geen eigen keus ten aanzien van wat je leraar of leidinggevende over je vastlegt in laten we zeggen je digitale portfolio ("Jantje's schoolprestaties zijn wat minder de laatste tijd, hij lijkt te worstelen met zijn gender-indentiteit") of beoordelingsgesprek.

En natuurlijk hebben zowel Google als Microsoft op papier voor onderwijs en overheid een verwerkingsovereenkomst die voldoet aan de AVG, maar je hoeft niet helderziend te zijn om te weten dat deze bedrijven er alles aan zullen doen om de gaten te vinden. Een beetje zoals die cookiewet die bedoeld was om Google en co je niet meer te laten volgen, en nu alle kleintjes plaagt met verplichte pop-ups terwijl Facebook en Google lachend nog veel meer data over je verzamelen dan voor die tijd.

Ik vind dat we echt veel te naïef zijn met dit soort dingen.
Windows op de oude hardware is vaak geen optie, dan blijven er 2 dingen over, of Zoiets van Google, of gewoon Linux.
Voor privacy en uitgebreide mogelijkheden kies Linux, voor een simpel OS voor iemand met weinig kennis, kan het best een alternatief zijn.
Vooral voor scholen met weinig budget die al regelmatig Chromebooks gebruiken kun je een andere oude laptop ook voorzien van Chrome OS net als de rest.

Troep zou ik het niet noemen, een Chromebook is al een veel betere optie dan dat scholen tablets (Android/iOS) inzetten, want dat is troep met nog minder mogelijkheden.

Echt privacy vriendelijk zou een FOSS OS zijn, dat is geen troep maar goed opgezet, en ook heel leerzaam voor scholen en verstandig voor werk: https://www.gnu.org/distros/free-distros.html
Maar zie niet snel dat die verschuiving er komt.
Ik zou zeggen: Zadel je werk niet op met jouw persoonlijke zooi. Het is namelijk heel simpel, als jij een werk laptop voor privé gebruikt is dat een keuze die jij maakt. Je kunt berichten blijven typen met 'troep' en 'zooi' maar dat getuigt niet echt van het openstaan voor reden, dus ander alternatief: neem ontslag als je niet met Google wilt werken, niemand dwingt je bij één werkgever te blijven :)
Dat jij als individu iets niet wilt moet je zelf weten, maar zo blijven roepen dat alles troep is en jij een soort god onder mensen bent omdat je het niet wilt, ga dat lekker tegen je keldermuur schreeuwen nadat je ontslag hebt genomen.
Lees het verhaal van TRS-3 hierboven even.
En wat Blokker er van maakt moet je niet op mij afspelen, er is hier geen reden om privé zaken op dergelijke zakelijke apparatuur te verrichten.

[Reactie gewijzigd door puresurvailance op 22 juli 2024 21:52]

Wat is hier
objectief een upgrade
?
Er is niets objectief aan. Totaal andere software, ander mogelijkheden, afhankelijkheid van Google en verdere erosie privacy. Maar misschien iets sneller dan een oude Windows versie. Ik snap dat het soms interessant lijkt, maar er is geen universele 'objectieve upgrade'
Oke goed punt, ik val in dezelfde val als waar ik op reageer: Doen alsof er één waarheid is.
Die is er ook, er zijn alleen meerdere perspectieven op die ene waarheid. ;)
Jouw argument klopt niet, want Microsoft heeft eenzelfde strategie met jouw privacy en het cloud fuik. Als je Windows 10 draait wordt ook van alles van jou doorgestuurd naar microsoft (met of zonder online account).
Wat ik vooral opvallend vind is dat ze hier vooral praat over Chrome book’s en Google diensten op basis van wat jij kent als Google’s Verdienmodel richting consumenten in plaats van de gebruikersovereenkomst die ze hanteert richting het bedrijfsleven in het onderwijs daar Gelden namelijk hele andere regels en voorwaarden.
Bovendien heb je als bedrijf natuurlijk altijd een zekere keuze of je doet een ongelofelijke e-waste dorp al je niet-tpm-hardware weg te smijten en nieuwe te kopen of je gaat met ~de duvel~ Google in zee
Ik heb IT oplossingen bij een aantal zorg instellingen gezien die sinds de migratie naar Google echt een simpele beter op orde waren dan toen ze nog eigen IT specialisten in dienst hadden met een Windows serverpark. Daar zijn natuurlijk tal van redenen voor wat budget en de kostprijs van expertise geen klein deel van zijn geweest maar ik kan wel zeggen dat ik persoonlijk sws altijd al liver met Google dan met Microsoft producten werk was er nu dan ook maar een goede offline office suite met native Google integratie 🤔😴
Wel jammer dat bij de audit van de overheid zelf omtrent gebruik onder AVG, Google en Microsoft Enterprise ook al niet al te best uit verf kwamen.....

pdf

Verder ook opmerkelijke constructies.
With regard to the Google Account, Google explained that there is no distinction
between the consumer Google Account and the G Suite Enterprise Google Account.
Google noted that although end users have to accept the (consumer) Privacy Policy
when creating a Google Account for their use of G Suite Enterprise, when they access
the Core Services in the G Suite Enterprise environment, Google processes the
account data as processor. Only when end users access Additional Services, such as
Search or Youtube, does Google process the Google Account data as data controller.

[Reactie gewijzigd door puresurvailance op 22 juli 2024 21:52]

Was te verwachten toch? Ik blijf mij altijd verbazen over de grote naïviteit in de Nederlandse IT en dan met name de onwetendheid over het verdienmodel van Microsoft, dat exact hetzelfde is als dat van Google. Menig beheerder loopt vrolijk te roeptoeteren dat Google al jouw informatie doorgesluisd, terwijl Microsoft exact hetzelfde doet.

Ik zou dus zowel Windows als ChromeOS gewoon lekker gebruiken waar de keuze aan jou is of dat je voor snelheid, veiligheid en gebruiksgemak gaat (ChromeOS) of voor de mogelijkheid om van alles te kunnen draaien aan software en legacy spul (Microsoft), maar genoegen nemen met minder perfomance.

En anders is er altijd nog Linux ;-)
Wel jammer dat bij de audit van de overheid zelf omtrent gebruik onder AVG, Google en Microsoft Enterprise ook al niet al te best uit verf kwamen.....
Je hebt er geen audit voor nodig, iedere cloud dienst van een US aanbieder voldoet niet aan de AVG. Dat is het hele ding van cloud, de boel staat buiten de deur en die verwerken je gegevens. Het MS onderzoek geeft aan dat je Office 365 mag gebruiken zonder de 'online' diensten... Dat slaat helemaal nergens op....
Gezien Google enkel online diensten heeft, zullen ze hier nooit aan kunnen voldoen.

Verder ook opmerkelijke constructies.
Dit is niet opmerkelijk... Je hebt zakelijke diensten en consumenten diensten. Het ligt dus aan de dienst hoe Google jouw data verwerkt. Dat is bij Microsoft (Bing) niet anders. Google heeft hier trouwens een verdere scheiding in aangebracht: nieuws: Google gaat zoekgeschiedenis standaard inschakelen voor alle Workspac...

Ik keur het consumenten beleid van Google en Microsoft niet goed maar de overheid is hier gigantisch naïef aan het zijn met hun 'onderzoeken'. Ze zitten gewoon volledig vast op hun oude Microsoft systemen en kunnen geen kant op dus krijg je deze politieke onzin. In plaats daarvan zouden ze eens eisen moeten stellen of echte maatregelen treffen zoals overstappen naar open-source / eigen oplossing bouwen. Niet met vingertjes wijzen naar Google of Microsoft.
Microsoft heeft ook gewoon een clouddienst genaamd Microsoft 365. Persoonlijk zie ik niet zo wat het grote verschil tussen dat en Google Workspace is?
Ik denk dat dit best een alternatief kan worden voor mensen die een goed werkende win 10 laptop/pc hebben maar niet in aanmerking komen voor win 11.

na 2025 zal de ondersteuning stoppen qua updates voor win10 dus dan zou chrome os in dat gat kunnen springen. Want wat is goedkoper, een usb stick en nieuwe software installeren of een nieuwe pc/latop.
Heb Windows 11 tot nu toe op alles kunnen installeren wat niet aan de eisen van Windows 11 voldeed. Uiteraard met een kleine omweg maar dit is niet eens echt moeilijk.

Systemen die al Windows 10 draaide waren ook automatisch geactiveerd. Updates zijn tot nu nog geen enkel probleem. Stabiliteit en algehele performance is ook goed.

Draait hier op laptops, desktops en als vm zonder tpm etc. Zo uit mijn hoofd de oudste laptop waar het op draait heeft een i5 4200U.
Heb Windows 11 tot nu toe op alles kunnen installeren wat niet aan de eisen van Windows 11 voldeed. Uiteraard met een kleine omweg maar dit is niet eens echt moeilijk.
Volgens mij gaat voor dergelijke systemen windows update niet meer werken binnenkort. Kan het zo snel niet terug vinden maar had gelezen dat ja, je kan op deze systemen win11 installeren, maar niet ondersteund en windows update ging geblokkeerd worden in de nabije toekomst.
Ik denk dat dit best een alternatief kan worden voor mensen die een goed werkende win 10 laptop/pc hebben maar niet in aanmerking komen voor win 11.

na 2025 zal de ondersteuning stoppen qua updates voor win10 dus dan zou chrome os in dat gat kunnen springen. Want wat is goedkoper, een usb stick en nieuwe software installeren of een nieuwe pc/latop.
Bij mij gaat het er om dat ik zo lang mogelijk oude software die onder Windows is uitgebracht kan blijven gebruiken. Dan lijkt me Chrome (of Linux) niet bepaald een oplossing. Mijn streven is Win11 te negeren.
Dat we een 2-talige ITwereld hebben (1 voor desktop en 1 voor telefoon) is al erg genoeg.

[Reactie gewijzigd door Bruin Poeper op 22 juli 2024 21:52]

Scholen zijn van oudsher Microsoft-domein. Dus een 2e partij die daar in springt is prima toch.
Als je alles doorneemt in de link die je post kom je al snel tot de conclusie dat het gaat over een "mogelijk" privacyrisico bij het verzamelen van Metadata. Google is voor alle andere in lijn met de AVG. Zowel FB, MS als Google vormen een mogelijk privacyrisico rond dit verzamelen van Metadata. Mogelijk.

Om ze dan direct te gaan bannen en op de brandstapel te smijten...beter verhuizen naar een onbewoond eiland, heb je er geen last van en heeft niemand last van dergelijke onzin.
Er zijn grote delen van de wereld waar men niet de luxe van een AVG heeft. Daar kan je nog met van alles rotzooien.
Goed punt, al is er maatschappelijk natuurlijk behoefte om PCs te kunnen gunnen aan de minder bedeelden en om het e-waste probleem aan te pakken.
Wij maken zelf al enig jaren gebruik van de PC-naar-thin-client-converter van HP. Dan krijg je ook een Linux distributie (HP ThinPro) maar zonder Google diensten en nog beheerbaar ook. Werkt best goed eigenlijk. https://www.hp.com/us-en/.../conversion-software.html
Anoniem: 1028301 @Magyku3016 februari 2022 15:07
Welke programma 's draait het onderwijs eigenlijk,
zijn het een soort digitale lesboeken of hoe moet mij dat voorstellen?
Basisonderwijs veelal webbased apps zoals ZuluConnect met daarin de door de instantie beschikbaar gestelde apps.
Anoniem: 1028301 @Magyku3016 februari 2022 16:41
Daarvoor zou je in principe ook Windows, Mac of Linux voor kunnen gebruiken,
net wat er voor handen is.
Ongetwijfeld zijn er bedrijven en scholen die chromeos gebruiken maar zelf ben ik die nog niet tegengekomen. (in hoedanigheid van IT infra consultant sinds 15j of zo in Belgie)

Eigenlijk zie ik de meerwaarde niet t.o.v. eender welke andere linux distributie, voor mij lijkt het gewoon nog een extra "linux-derivate" OS in de wereld. Op zich helemaal niets op tegen hoor, hoe meer hoe liever, zo is er keuze en ontwikkeling.

Zelf gebruik ik linux, chromeos, android en zélfs :) windows en voor alles valt wel iets te zeggen.
Eigenlijk zie ik de meerwaarde niet t.o.v. eender welke andere linux distributie, voor mij lijkt het gewoon nog een extra "linux-derivate" OS in de wereld. Op zich helemaal niets op tegen hoor, hoe meer hoe liever, zo is er keuze en ontwikkeling.

Je ziet niet de meerwaarde tussen een compleet, out of the box, gebruiksvriendelijk, gemanaged ecosysteem en een collectie Linux laptops?

Net als jij gebruik ik ze allemaal maar ChromeOS heeft toch wel een paar streepjes voor op de gemiddelde Linux distro als het om praktisch alles gaat wat geen power users betreft.
Je ziet niet de meerwaarde tussen een compleet, out of the box, gebruiksvriendelijk, gemanaged ecosysteem en een collectie Linux laptops?
Heh geinig, je omschrijft hier Linux voor me. Linux werkt heerlijk simpel en duidelijk, en hoef je tegenwoordig niet veel meer aan in te stellen.

Wat ChromeOS wel heeft is dat alles inderdaad voor je gemanaged is. Is je huidige Chromebook kapot, pak een nieuwe en ga door waar je was. Dat zie ik niet zo snel gebeuren met Linux (of MacOS of WIndows).
De tijd dat je poweruser moet zijn om linux te gebruiken ligt idd al lang achter ons.

Voor installaties op laptop of pc heb je niet meer kennis nodig dan voor een windows installatie.

Ook wat gebruik betreft is dat zo.
b.v. heb ik hier wat oudere laptops met linux draaien en die worden zonder enig probleem door de kinderen (11 & 13) gebruikt voor allerlei schooltaken inclusief MS-Teams, google-meet, google-docs en wat nog allemaal.

Wat betreft beheer & updates: eigenlijk net zoals bij windows maar idd als je het beheer wil centraliseren zal je toch wat meer kennis moeten hebben maar op zich ook weer niet zo extreem moeilijke taak.

Ik heb totaal niets tegen chrome-os, in tegendeel, werk zelf met een "acer spin" maar ook daar heb ik net als op linux de nodige moeite moeten doen om citrix client werkende te krijgen. de "BEID" reader krijg ik daarop zelfs totaal niet aan de praat (mss niet genoeg moeite gedaan :) ) t.o.v. wel werkende op linux.

Enfin, zoals eerder aangehaald, ik ben voor keuze-mogelijkheden in OS etc. ;)
Anoniem: 1028301 @oef!16 februari 2022 15:24
Je vergeet iets heel belangrijks, wellicht niet voor jou;
privacy.
Op de lagere school van mijn kinderen gebruiken ze al enkele jaren google school voor delen van documenten, starten met mail,spreadsheets, powerpoint, taken en delen van info.
Met de onverwachte corona thuisschool waren ze alvast voor op andere scholen want alle kinderen hadden een account (vanaf 3de studiejaar) en met google meet konden ze online afspreken.

Dit schooljaar hebben ze voor meerdere klassen google chrome books aangeschaft. (een 60tal) Op de vaste computers draait er een linux distro.

De oude windows licenties voor computers en server zijn verdwenen en stroomverbruik is verminderd door geen servers meer..
To be honest, Belgie is nu niet het lichtend voorbeeld van innovatief IT gebruik. Zolang ze daar een minister hebben die het liefst webwinkels kapot maakt om de lokale winkelier te beschermen moet daar nog een hoop gebeuren om ze wakker te schudden.
Anoniem: 1028301 @Frame16416 februari 2022 15:34
Dat doen ze in Nederland inderdaad beter,
faal op faal bij ict projecten;
https://www.binnenlandsbe...d-maakt-rommeltje-van-ict
Onlangs het lekken van persoongegevens met corona,
en ga zo maar verder.

Overigens is deze niet minister, maar voorzitter van een politieke partij.
Die vind het niet kunnen dat medewerkers in de avond en nacht, voor schamel loontje pakketten moet verzamelen, omdat wij dat zo nodig de volgende dag moeten hebben,
idem voor de bezorger voor die pakketten.

Overigens heeft Belgie een aantal software projecten waar Nederland best wel jaloers op kan zijn,
EPD, overal inloggen met EID, om toegang te hebben tot al je zaken met de overheid, pensioen, belastingen, etc, etc.
Als je een uitgebreid (semi zakelijk) google account hebt, dan kan je chromebooks daar ook aan toevoegen en op afstand beheren. Het zou mooi zijn als deze ChromiumOS installaties ook voordelig kunnen worden gekoppeld.
Ik ben niet thuis in Chrome ken het alleen van naam.
Maar wat heb je eraan als je geen apps kunt draaien?
Dat is toch het primaire doel? Of mis ik iets?
Je mist inderdaad iets, maar dat is geen verwijt, we zijn er hier om elkaar te helpen :) Met Chrome OS kan je praktisch alles; Spotify, office, YouTube, gmail, noem het maar of het werkt wel.
Hier is een goed achtergrond artikel mocht je meer willen weten:
https://www.androidauthority.com/what-is-chrome-os-1137371/

Het is gewoon heel erg veilig en handig, en ook niet onbelangrijk; volledig gratis.
Gratis in de financiële zin van het woord inderdaad.
Ga ik eens even lezen bedankt :)
Anoniem: 1028301 @Faust16 februari 2022 15:35
Waarom is gratis belangrijk,
ik betaal liever met knikker dan met privacy voor een product.
Eet het en je weet het. Met een oudere laptop die toch stof ligt te verzamelen kan je het nu nog makkelijker proberen. Zo heb ik het een paar jaar geleden ook geprobeerd.
Werkt zelfs op mijn HP Laptop van 2008!
Misschien een 6730b? Die doet het hier in ieder geval. Helaas blijkt wifi het niet te doen. Maar voor test/prutswerk achter mijn buro is het met een bekabelde netwerkverbinding wel te gebruiken. Met een ssd en 4 GB geheugen nog redelijk vlot ook.
Bijna. Het is een 6710b. Wifi werkt hier wel.
Dat is volgens mij precies de reden waarom de 6730b wel genoemd wordt maar als nog niet goed genoeg ondersteunt. Overigens wil ze CloudReady ook pas sinds 2020 installeren en ArnoldTheBat nog steeds niet.
Advantech staat ook in de lijst met apparaten. Wat grappig dat ze die benoemen, die maakt industriële computers voor allerlei toepassingen zoals productie processen. Niet iets dat je in een klaslokaal of thuis of op kantoor gaat gebruiken. Ik vraag me af welke use case Google voor ogen heeft als ze op deze doelgroep mikken.
Naja de UTC-520F die er staat is een groot touchscreen voor bijv kiosk of signage toepassingen. Daar is chrome inderdaad een mooie oplossing op.
Klopt, alleen wel een prijzig ding als kiosk product. Daarvoor heb je ook goedkopere alternatieven voor een winkel ofzo.
Is dit anders dan Chromium-OS?
Formeel wordt ChromiumOS alleen als (open) source geleverd, dus moet je ze zelf compileren. In het verleden waren ArnoldTheBat en Neverware leveranciers van gecompileerde binaries die je wel kan installeren.

Nu heeft Google Neverware overgenoemen en daarmee iets meer controle. Het zal mij benieuwen welke kant dit opgaat.

Ja, dit is ChromiumOS.
Mooie oplossing om op de wat oudere laptop van m'n moeder te zetten.

Ze gebruikt al Gmail voor mail en agenda. Veel meer dan een beetje browsen en mailen doet ze er ook niet mee. W10 is te bloated geworden met al die verplichte updates waardoor het systeem trager en trager wordt. Dit klinkt wel als een mooie 'set-and-forget' optie die zichzelf bijgewerkt houdt.

Heb CloudReady wel eens geprobeerd op een oude Core2duo laptop met 2GB RAM en dat werkte eigenlijk nog verbazend goed. Maarja er zit ook amper wat in het OS natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door ThinkPad op 22 juli 2024 21:52]

Chrome OS kan handig zijn op een oude pc of laptop, tegenwoordig moeten/kunnen veel diensten uitsluitend online geregeld worden, DigiD, verzekeringen, (hotel, bibliotheek reserveringen, Theater, of concert tickets, online aankopen enz. Dan kan de aankoop van een goede voordelige gebruikte pc, of laptop met daarop Chrome Os al een goed alternatief zijn, voor personen die weinig of niets met pc's en laptops hebben en of doen. In combinatie met een tv/internet abonnement. Alleen voor het regelen van de genoemde zaken, behoefde hebben aan een redelijke/ goede (gebruikte) pc of laptop.
Een geniaal slimme stap van google, in een klap bieden ze een OS voor alle hardware die door Apple en MS niet meer ondersteund (gaan) worden en geen zware eisen stelt aan de hardware. Tot nu toe moest je daarvoor bij Linux of BSD zijn, met alle gedoe van dien, meer iets voor de knutselhamsters, niet voor alle andere mensen die gewoon een systeem willen hebben dat werkt.
Heb hier nog wel een paar Laptops die hiermee dan nog jaren meekunnen.

[Reactie gewijzigd door Jan Onderwater op 22 juli 2024 21:52]

Precies dat. De oude laptops bij ons op het werk worden altijd gedoneerd voor gebruik in armere landen. Met Chrome OS Flex krijgen die laptops weer een nieuw leven.
Mis je dan niet de Android-support? Dat vond ik de laatste jaren juist het fijne van Chrome-OS. Ik heb een paar simpele Android apps op mijn Chromebookje draaien, waarvoor ik niet altijd online hoef te zijn, ideaal voor op vakantie, of voor onderweg als je niet altijd een internet-connectie hebt.
Om een standaard linux distro te installeren (ook niet op oudere hardware) hoef je echt geen knutselhamster te zijn. In mijn ervaring, en ik doe dat regelmatig, verloopt dat probleemloos en vlot. "next-next-klaar" en daarna kan ben je vertrokken, net als bij windows en chrome-os.
Hier legt Linus uit waarom Linux op de desktop nog steeds zuigt
https://www.youtube.com/watch?v=Pzl1B7nB9Kc

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.