In de iPhone 13 stopte Apple vorig jaar de hoofdcamera van de iPhone 12 Pro. Hetzelfde trucje wordt dit jaar herhaald bij de iPhone 14, met op papier precies dezelfde primaire camera als in de iPhone 13 Pro. Dat betekent een 25 procent grotere 12-megapixelsensor ten opzichte van de iPhone 13, met pixels van 1,9μm in plaats van 1,7μm. De f/1,5-lens laat bovendien ook nog meer licht door. Helaas heeft Apple de ultragroothoekcamera van de 13 Pro niet overgenomen op de iPhone 14. De 14 heeft nog steeds precies dezelfde variant als de iPhone 13 en 12. Niet alleen heeft deze camera bij de iPhone 13 Pro en 14 Pro een grotere sensor, maar ook autofocus, zodat je er mooie macro-opnamen mee kunt maken. Veel andere smartphones kunnen dat ook, maar de iPhone 14 dus niet, jammer genoeg.
De iPhone 14 had toch al niet de meest veelzijdige cameraopstelling, in vergelijking met het gemiddelde Android-toestel van rond de duizend euro. Dergelijke Android-smartphones beschikken vaak over een telecamera, zodat je objecten die ver van de camera staan dichterbij kunt halen zonder groot kwaliteitsverlies te lijden. De iPhone 14 heeft nog steeds geen telecamera en blaast het beeld bij het inzoomen softwarematig op. De digitale zoom is dit jaar wel geavanceerder dan voorheen.
iPhone 14 en iPhone 13 - Crop van onderstaande foto met 2x zoom
Op 2x vergroting is het beeld van de iPhone 14 nog redelijk scherp, in tegenstelling tot dat van de iPhone 13, waarvan lijnen en texturen in de foto vager ogen. Vermoedelijk reconstrueert het nieuwe toestel op een slimme manier detail uit meerdere opnamen die snel achter elkaar worden genomen, wat andere fabrikanten al langer doen om de digitale zoomfunctie te verbeteren. De iPhone 14 Pro maakt nog scherpere foto's bij deze vergroting, dankzij de 48-megapixelhoofdcamera. Ga je verder inzoomen, dan loopt de Pro-iPhone met zijn 3x-telecamera nog verder uit. De iPhone 14 blijft het beter doen dan de iPhone 13, tot en met de maximale 5x zoom (op het non-Pro-model).
2x, 3x en 5x inzoomen met, van links naar rechts, de iPhone 14, iPhone 13 en iPhone 14 Pro
We hebben uiteraard ook onze gebruikelijke cameratests uitgevoerd met de iPhone 14. In de onderstaande galerijen zie je naast de iPhone 14 ook de iPhone 13 en iPhone 14 Pro terugkomen, telkens in deze volgorde.
Je zult goed moeten kijken om de verschillen te zien tussen de cameraresultaten van de iPhone 14 en die van de iPhone 13. Soms zet het nieuwe model het contrast in texturen net wat verder aan, zodat die gedetailleerder lijken, bijvoorbeeld in de tegels van de vloer op de vijfde foto. De lens van ons iPhone 13-testmodel lijkt wel wat scherper, al kan dat omgekeerd door een exemplarisch defect bij de iPhone 14 komen. Als je objecten van dichtbij fotografeert, zoals het plantje op de laatste foto, valt een klein verschil in scherptediepte op tussen de drie camera's. Bij de iPhone 14 Pro is de achtergrond het vaagst, gevolgd door de iPhone 14 en iPhone 13, in lijn met de verschillen in sensor en lens tussen de drie toestellen.
De iPhone 14-camera heeft dus dezelfde karakteristieken als de camera van andere Apple-toestellen. De kleurweergave is natuurgetrouw, niet te verzadigd en soms een tikje warm, waarbij de hoeveelheid ruisreductie goed wordt aangepast op de verschillende onderdelen van de scène. De weergave van fijne details kon nog wel wat beter en datzelfde geldt voor de weergave van heldere en donkere delen. Die zien er snel compleet zwart of wit uit, bijvoorbeeld bij de lamp op de vijfde foto hierboven. Het is daarmee jammer dat de iPhone 14-modellen nog steeds geen foto's kunnen opslaan in het ProRaw-formaat. Dat bevat veel meer beeldinformatie, waarmee je detail in highlights en schaduwen eventueel kunt terugwinnen in de nabewerking. Dat formaat blijft echter gereserveerd voor de Pro-iPhones. Net als de iPhone 13-reeks ondersteunt de iPhone 14 wel de feature 'Fotografische stijlen', die je vóór het maken van de foto meer controle geeft over de manier waarop de afbeelding wordt opgeslagen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor wat minder contrast of meer verzadigde kleuren.
Dankzij de nieuwe beeldverwerking van de iPhone 14-serie, of 'Photonic Engine', zoals Apple het noemt, zouden nachtfoto’s helderder, kleurrijker en gedetailleerder moeten worden. De grotere sensor en meer licht doorlatende lens voor de primaire camera helpen natuurlijk ook mee. In de praktijk valt op dat de iPhone 14 vanuit zichzelf minder snel overschakelt naar de nachtmodus dan de iPhone 13. Die deed dat ook al niet enorm snel. De kortst mogelijke opnameduur van de nachtstand is 1 seconde, waar voor standaardfoto's 1/25ste van een seconde het maximum lijkt. Dat levert een verschil op dat de verbeterde hard- en software niet kunnen overbruggen, zoals je hierboven ziet. In deze scène kiest de iPhone 13 voor een nachtopname van 1 seconde, en de iPhone 14 niet voor de nachtstand. Daardoor toont de foto van het oudere toestel meer detail in schaduwen, helderder middentonen en minder wit uitgeslagen highlights. Uiteraard kun je de nachtmodus op de iPhone 14 in zo'n scenario handmatig inschakelen voor een vergelijkbaar of beter resultaat.
In lichtomstandigheden waarbij alle toestellen kiezen voor de nachtmodus, zoals in de galerij hierboven, zien we in de praktijk geen hele grote verschillen in het eindresultaat. De nachtfoto's van de iPhone 14 hebben dezelfde kenmerken als die van andere iPhones, met niet teveel ruis en ingetogen kleuren, waarbij het toestel geen poging doet de scène heel veel helderder te laten lijken dan hij in werkelijkheid is. Net als overdag lopen daardoor de schaduwen een beetje dicht, terwijl highlights nogal eens wit uitslaan. In vergelijking met die van de iPhone 13 bevatten nachtfoto's van de iPhone 14 soms net iets minder ruis, waarbij her en der ook de schaduwen gedetailleerder kunnen zijn, bijvoorbeeld bij de heg op de derde foto. Het grootste verschil merk je vooral tijdens het maken van de foto's. De nieuwere iPhone kan soms toe met een kortere opnametijd van 1 seconde, waar de iPhone 13 in dezelfde situatie 2 seconden over de foto doet. Dat maakt het fotograferen bij weinig licht prettiger.
Een vernieuwing die de hele iPhone 14-serie heeft en die 's nachts ook van pas kan komen, is de verbeterde flitser. Die bevat nu negen ledjes, die de scène niet alleen helderder kunnen verlichten maar ook uniformer licht zouden geven. Het patroon waarin de lampjes oplichten, kan daartoe afhangen van de gebruikte camera, waarbij het toestel bij een foto met de ultragroothoekcamera de buitenste lichtjes harder laat branden. Nog steeds kan ook de kleurtemperatuur van het uitgestraalde licht worden aangepast op de scène.
Behalve de vernieuwde beeldverwerking is de ultragroothoekcamera niet verbeterd op de iPhone 14. Foto's zijn iets minder gedetailleerd dan die van het nieuwere exemplaar op de iPhone 14 Pro, waarbij je 's nachts merkt dat de camera minder lichtgevoelig is. De kleurweergave van deze camera is goed afgestemd op de hoofdcamera en de andere beeldeigenschappen zijn ook vergelijkbaar.
De frontcamera is als enige echt nieuw; het is dezelfde module als bij de iPhone 14 Pro, met een lichtsterkere f/1,9-lens en, voor het eerst op een iPhone-frontcamera, autofocus. Dat werkt niet altijd goed; in de foto die we tegen de zon in namen, stellen zowel de iPhone 14 als iPhone 14 Pro scherp op de achtergrond. Is de foto wel gelukt, dan levert de iPhone 14 net wat scherpere selfies dan zijn voorganger, met minder storende ruis, maar naar onze smaak wat veel verscherping. Het dynamisch bereik lijkt ook verbeterd. Een wereldschokkende verbetering is het echter niet.
Videostills van de iPhone 14 (genomen in de standaardmodus met 4k/30fps)
Video's van de iPhone 14 hebben zoals verwacht een uitstekende beeldkwaliteit, met weinig ruis, veel detail, een groot dynamisch bereik overdag en een relatief heldere weergave 's nachts. De Pro-modellen doen het uiteraard nog wat beter en ondersteunen ook ProRes, de tegenhanger van ProRaw voor video. De iPhone 14 kan dat niet, maar kan video evengoed wel opslaan in 4k-resolutie, met Dolby Vision HDR en in 60fps. Ook present is de verbeterde 'Film'-modus met kunstmatige achtergrondvervaging die nu in 4k/30fps werkt, evenals de nieuwe Actiemodus. Als je bijvoorbeeld aan het rennen bent met de telefoon, blijft het beeld een stuk stabieler dan zonder de Actiemodus. De prijs is een lagere maximale resolutie dan in de gewone videomodus (2,8k), al kun je in deze stand wel gewoon nog hdr en 60fps blijven gebruiken.