Door Luke van Drie en Arnoud Wokke

Nieuwe iPhones, AirPods Pro en Apple Watches - Alle ballen op Pro en Ultra

07-09-2022 • 23:15

203 Linkedin

Apple heeft op zijn eigen evenement nieuwe iPhones, AirPods Pro en Apple Watches aangekondigd. Er komen vier modellen nieuwe iPhones. De iPhone 14 gaat 1019 euro kosten. Dat is 210 euro meer dan de iPhone 13 mini vorig jaar. De iPhone 14 Plus kost vanaf 1169 euro, en dat is ongeveer evenveel als de 13 Pro vorig jaar. De 14 Pro begint bij 1329 euro, de Pro Max bij 1479 euro. De hogere prijzen komen door de koers van de euro tegenover de dollar: in de VS zijn de adviesprijzen gelijk aan vorig jaar.

De oordopjes hebben een H2-chip en heeft onder meer verbeteringen aan de ruisonderdrukking. De nieuwe AirPods Pro hebben gepersonaliseerde Spatial Audio. Met de TrueDepth-camera kunnen gebruikers een profiel maken van de eigen oren en het geluid daarop aanpassen. Ook is er verbeterde ruisonderdrukking, die volgens Apple dubbel zoveel ruis kan onderdrukken.

Verder toonde Apple verschillende nieuwe Apple Watches. Het gaat om de Apple Watch Series 8, een nieuwe versie van de goedkopere Watch SE en de Watch Ultra, een robuust sporthorloge.

00:00 - Intro

00:18 - Wat heeft Apple aangekondigd?

00:40 - iPhone 14

01:11 - iPhone 14 Pro

02:40 - Prijzen

03:14 - Apple Watch SE

03:33 - Apple Watch series 8

03:46 - Apple Watch Ultra

04:09 - Apple AirPods Pro

Reacties (203)

Wijzig sortering
Geen USB-C op de nieuwe iPhones dus, jammer!
Reageer
Sowieso geen nieuwe iPhone, aangezien ik de 13 pro Max heb.
Maar inderdaad usb-c had ik sneller een nieuwere genomen, ze hadden op ze minst vast op de pro modellen kunnen doen(als ze niet op alles in 1 keer wouden doen).

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 8 september 2022 10:03]

Reageer
Hoe bevalt die qua grootte? Ik heb nu de OnePlus 6T en ik wil de 14 PRO of PRO MAX halen (volgend jaar inruilen voor USB-C model). Alleen twijfel ik erg tussen de maten. De Max is zelfs groter dan de OP6T (beetje, maar toch), maar denk dat de gewone net wat klein is voor mijn smaak.
Reageer
De max kun je alleen al nemen voor de batterij, mijn 13 PRO max gaat 2 dagen mee. Ook met stevig gebruik.
Reageer
goeie tip, daar had ik nog niet aan gedacht dat dit beter was
Reageer
Hij bevalt prima ik heb ook de 11 pro max hiervoor gehad, alleen overgegaan na de 13 pro max vanwege iets meer opslag(Ik ging dual sim gebruiken prive en zakelijk).
De batterij duur is meer dan prima 2 dagen red ik er makkelijk mee, ik weet verder niet hoever je fotoin de allerbeste kwaliteit wil maken.

Je kan ook voor de 14 plus dan gaan deze heeft ook een groot scherm, alleen de camera dan iets minder dan pro max model(Maar meer dan ruim voldoende lijkt mij).
Reageer
Ik rock nog een OP6 zonder thee, en sta voor dezelfde beslissing. 6.7 inch oogt groot, maar 6.1 inch is kleiner dan we nu hebben; ook niet helemaal de bedoeling.

Ik denk dat het ondanks de bijzonder pijnlijker prijzen dan een Pro Max gaat worden. En hoeveel ik normaal tegenwoordig langer met een foon doe, neig ik ook naar een upgrade voor een usb-c model als dat volgend jaar zou komen. Zou me ook niets verbazen als ze toch voor MagSafe en portless gaan.
Reageer
Sowieso geen nieuwe iPhone, aangezien ik de 13 pro Max heb.
Hier ook en (*)voorlopig geen nieuwe iPhone met de steeds maar stijgende exorbitante prijzen.

(*) Met voorlopig bedoel ik heel lang voorlopig…
Reageer
Dat ook nu hoef ik niet na de pro max meer met die belachelijke prijzen van 1500 euro, maar goed ik maak ook geen gebruik van de camera's zowat.
Ik wil wel graag een groot scherm dus dan had het plus model geworden, maar voorlopig koester ik de 13 pro max.

De batterij gaat denk ik toch echt beter zijn dan de 14, we gaan denk ik het zelfde zien als de iphone 12.
Deze had een wat mindere Mah dan de 11 serie, ja maar beter geoptimaliseerd etc. puntje bij paaltje heeft de 11 serie een betere accu duur dan de 12 uiteindelijk.

Daarbij vind ik die pil vorm camera eiland enorm lelijk, net zoals elke punch hole etc op android.
Ik ben dus blij dat ze deze niet op de normale en de plus model hebben gedaan, maar goed hoe lang zal dit duren dat deze ze wel krijgen ?.
Reageer
Voor mij wordt de pixel 6a een betere deal: 443 euro voor een redelijk goede telefoon én camera.
Reageer
De Duitsers? Komt dit niet meer door het ECB beleid dat perse de rente laag wil houden om de zuidelijke euro landen te ontzien?
Reageer
Herinner je nog toen de klimaatactivisten 'gekkies' werden genoemd toen ze als argument gaven dat europa uberhaupt te afhankelijk is van gas en andere fossiele brandstoffen?

[Reactie gewijzigd door Waswat op 8 september 2022 10:45]

Reageer
We hebben hier gas zat in eigen bodem, dat is het probleem niet..
Reageer
en door facebook ook, smijt dat er ook maar bij als je bezig bent
Reageer
Terechte kruistocht. Rampen zoals Chernobyl en Fukushima maar ook bijv nu de dreiging in Zaporizhzhia hebben hierbij niet echt geholpen namelijk.
Reageer
Klimaatactivisten wouden duurzame energie zoals zonne of windenergie, dus ik begrijp je punt niet.

[Reactie gewijzigd door Waswat op 8 september 2022 14:51]

Reageer
Hier een xs voor mij ook geen noodzaak. Usb c wel of niet, maakt mij echt niet uit.
Reageer
Ook xs hier, nu 2 jaar oud, ga er sowieso nog wel 3/4 jaar mee doen :)
Reageer
Weet niet of jou XS nog wel 3/ 4 jaar mee zal gaan met support, aangezien hij ondertussen al 4 jaar oud is.
Hij zal denk ik over max 2 jaar ook stoppen met software updates, uiteraard kan je nog wel dat jaar op de huidige versie door blijven lopen.
Dus een jaartje of 3 moet wellicht nog wel lukken inderdaad :)
Reageer
De iPhone 7 krijgt vanaf IOS16 geen updates meer, dus ergens vanaf volgende maand. Hierna heb je nog de iPhone 8 die vermoedelijk in 2023 support zal verliezen, de X in 2024 en de XS dan in 2025. Is natuurlijk een theorie die in werkelijkheid anders kunnen zijn.

Heb zelf ook een XS en zie totaal geen reden om nu een nieuwe iPhone te halen. Alles wat ik nodig heb werkt prima op de XS. Ik hoop dus nog tot 2024 en misschien wel 2025 met deze telefoon te kunnen doen. Waarschijnlijk een keer de batterij laten vervangen al werkt deze nog steeds prima na 2,5 jaar intensief gebruik (86% in het overzicht).
Reageer
De 8 en de X zullen tegelijk stoppen met de ondersteuning, deze komen uit het zelfde jaar, en hebben de zelfde hardware.
De X was alleen toen een iets duurder model wegens 1ste FaceId model, maar verder was de binnenkant verder niks speciaals anders.

https://tweakers.net/pricewatch/compare/752557;995943/

Tegelijk release datum alleen X was iets later, alleen hij had FaceId en een Oled scherm als verschil.
Zelfde ram, zelfde Chipset etc, dus die gaat er tegelijk uit met de 8.

Goed wil niet zeggen dat je XS dan inderdaad afgeschreven is gelijk.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 8 september 2022 11:20]

Reageer
Klopt, je hebt inderdaad gelijk dat de 8 en X in hetzelfde jaar zijn uitgekomen. Besefte ik even niet.
Reageer
Ik denk het niet. De supportbelofte van Apple is de laatste tijd erg twijfelachtig. Net als Microsoft gebruikt Apple tegenwoordig het opzeggen van support om nieuwe hardware te verkopen (zie: twee jaar oude iPad Pro; iPhone 7 zonder duidelijke reden achtergelaten in iOS 16).

Verwacht dus maar dat de 8 en X volgende keer wegvallen en dat iOS 17 je laatste upgrade wordt.
Reageer
De support bij Apple is helemaal niet twijfelachtig, de iPhone 7 is al 6 jaar uit dus wordt eens tijd.
Het betekent niet dat die onbruikbaar gelijk is, ios15 zal gewoon nog zo nu en dan een update krijgen wanneer nodig(net zoals ios12 kort geleden zelfs nog geeft gehad).

De Apple watch3 gaat nu volgens mij pas afvallen(geen nieuwe major versie update krijgt), deze is ook al enige jaren oud ondertussen.

De iPad Pro geen idee geen weet niet welke er zo af valt.
Reageer
Nee op zich zal ik niet direct een nieuwe telefoon perse kopen, de 13 pro max is nog meer dan prima.
En ook al had de 14 wel usb-c had ik nog niet gedaan, die nieuwe camera eiland is enorm lelijk net als elke punch hole etc van android.

Ik kijk over een jaar of 4 of 5 wel een keertje eens, tenminste zolang mijn telefoon mooi heel blijft uiteraard :) .
Reageer
Geen USB-C, geen snel lader in de doos bij een telefoon die een begin prijs heeft van €1019. Geen 120Hz scherm dit is vooraal pijnlijk dat het ontbreekt bij de Pro modellen die begin prijs hebben van €1329. Camera upgrade voornamelijk alleen bij Pro modellen is toch ook niet geweldig. Mocht je iPhone 13 of 13pro hebben dan is het upgrade echt niet waard.

En dan die prijzen die zijn echt niet normaal. Natuurlijk kan je gaan zeggen dat komt door de Euro maar dat is ook onzin. Als Euro hoger staat tegenover dollar dan past Apple ook de prijzen niet aan in de EU.
Reageer
Had dit al verwacht van de 14 modellen. Ben benieuwd wat ze met de 15 aan komen zetten, ik hoop van wel.
Reageer
Wow... dat wordt zo zoetjesaan echt wel tijd, zeker gegeven de toch wel pittige prijzen. Het zou toch leuk zijn als alle mobiele apparaten met 1 stekker op te laden waren... maar nee hoor, niet met Apple in de mix!
Reageer
Ben eigenlijk benieuwd naar een goed item over de camera van deze nieuwe iPhone met tonnen aan termen maar nauwelijks specs. Wat kan de camera en hoe is deze ten opzichte van de andere telefoons of de gewone huis tuin en keuken camera. Deze is beter dan de vorige maar de ontwikkeling gaat beetje bij beetje, des Apples.

Neemt niet weg dat er ook op het gebied van software allerlei nieuwe ontwikkelingen zijn die wereldwijd te gebruiken zijn. Dat is positief.

Hopen dat usb-c op de iPhone 15 komt;-/ Grotere laders zijn zo wel gescheiden tussen computer en telefoon zodat je niet te veel ‘power’ neemt tijdens het laden.
Reageer
En wat voegt dat toe ? Weer een andere stekker een hoop hardware wat op lightning werkt weer voor de vuilbak voor dezelfde spullen met een andere stekker ? Iedere generatie een andere poort 100 standaarden en nog niets ? Waar mensen opgewonden van worden. Een stomme laad poort. Als usb c de standaard was was Apple op alles overgestapt op dat formaat. Apple is een soep in adapters en dongles. Usb c heeft ook 100 en een dozijn standaarden.
Reageer
USB-C zal bij de iPhone 15 wel gebruikt gaan worden als excuses waarom de prijzen in Europa weer harder stijgen dan in de rest van de wereld.. Omdat de EU die verandering afgedwongen heeft bij Apple, blablabla..
Reageer
Die prijzen... Koers of niet, wie koopt dit nou? iPhone 13 dan wellicht ivm gunstigere prijsstelling...
Reageer
Ik ga een 14 kopen. Heb 3jr geleden voor 700 euro een xr gehaald waar ik nu nog 130 euro voor terug krijg, dus het is een mooie upgrade. 900/3=300 euro per jaar voor de 14, of 25 per maand voor iets wat je dagelijks gebruikt. Kan dat wel voor mezelf verantwoorden.
Reageer
haha 1000 euro en je krijgt niet eens een pro max ...
Reageer
Ik!! Tegenwoordig doe je alles met je telefoon. Denk dat veel mensen net als ik boven de 2 uur per dag zitten. Wat is dan <€1500,- per jaar. En oude telefoons vind je altijd wel neefjes , nichtjes of familie voor.
Reageer
Even een berekening om te laten zien voor Jan modaal dat dit helemaal niet een normale redenatie is.
365 x 2 = 730 (uur)
1500 / 730 = 2.05 euro per uur. (Variabel)
Of liever 125 euro per maand zoals ik zou rekenen.
1500 euro is echt duur ook als je het van een maandsalaris kan betalen na alle rekeningen.
Alles valt en staat natuurlijk met wat je wil in het leven maar je geld in wat anders investeren is voor de gemiddelde Nederlander wel verstandiger.

Ik vind het zowat vergelijkbaar met mensen die nieuwe schoenen kopen terwijl de oude nog niet versleten zijn. Ja het is een fijn gevoel, het ziet er weer fris uit.
Reageer
1500 / 730 = 2.05 euro per uur. (Variabel)
Je vergeet in je berekening de restwaarde van de telefoon. Stel hij is na een jaar nog 1000 euro waard (aan de lage kant wat mij betreft). De afschrijving is dan 500 oftewel 42 euro per maand.
Reageer
Dat geld natuurlijk alleen maar als je de telefoon dan verkoopt, als je hem weggeeft(of gewoon in een la gooit als reserve) dan is restwaarde totaal niet interessant.
Reageer
Als je je spullen na 2 jaar weggeeft of in een la gooit hoef je je waarschijnlijk geen zorgen te maken over de financiële consequenties van je aankoop...
Reageer
theoretisch klopt dat natuurlijk, in de praktijk zijn er genoeg mensen die dingen kopen die ze op basis van hun inkomen nooit zouden moeten kopen en ook weggeven(soms omdat degene aan wie ze het weggeven het nog slechter heeft of omdat ze niet willen dat mensen denken dat ze het geld nodig hebben ongeacht of dat wel of niet zo is).
Ook zat mensen die het in de la gooien omdat ze geen idee hebben van restwaarde en alleen een iPhone kopen omdat iemand anders die ook heeft of door een kennis word aangesmeerd omdat "iPhones altijd werken zonder problemen".
Het kan ook nog zijn dat mensen niet bekend zijn met de manieren om de telefoons makkelijk te verkopen en geen mensen aan de deur willen hebben.

Is dit Apple's probleem? Nee
Zorgt dit er voor dat je niet er standaard vanuit kan gaan dat iets een restwaarde heeft? Ja

Dit is nog even buiten beschouwing gelaten dat je telefoon eventueel stuk valt buiten de garantie periode of stuk gaat op een manier die niet gedekt is door de verzekering/garantie.

Soms lijkt het wel alsof men op tweakers denkt dat er alleen tweakers bestaan en mensen die jonger zijn dan 40 die goed met technologie om kunnen gaan.
Reageer
Ik heb het expres niet vermeld omdat in het voorbeeld de telefoons worden verdeeld onder de neefjes en nichtjes. Ik weet niet of daar geld tegen over staat.

Een iPhone van 1500 euro komt ongeveer op 31 euro per maand als je er 4 jaar mee doet (mijn gemiddelde gebruik voor een telefoon/tech). Dus dat is ook niet onbetaalbaar.
Reageer
1500 is dan als nog belachelijk veel, zeker voor maar 2 jaar.
Doe je een laptop / MacBook Air van 1500 euro ook na 2 jaar weg, waar je over algemeen ook de hele dag op werkt?.

En je doet alles met de telefoon ja wel veel, maar heb nog vaak genoeg 13 inch MacBook je.
Als ik effe ga winkelen toch iets groter scherm, of kleding soms ook gewoon effe met de MacBook in plaats 13 pro Max.
Ja koop ook wel eens zo iets via de telefoon, maar is niet dat er echt alles op doe.

Tv/ films gaan gewoon op de tv
Radio overdag thuis gewoon via de radio
Spelletjes gaan via de ps5/switch

Dus nee zeker niet alles met de telefoon 😋

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 8 september 2022 07:28]

Reageer
Zakelijk aankopen. In BE € 1500/1,21 = € 1240.
Afschrijven op 3 jaar = € 413 per jaar.
Restwaarde na 2 jaar € 413.
Privé overkopen voor € 500. Op MP gooien voor € 600.

Hoezo duur?
Reageer
Als je zakelijk doet is natuurlijk altijd minder duur, dat is ook geen eerlijke vergelijking met een normale consument.
Reageer
Gebruik van apparaten verandert ook voortdurend. Door de komst van de nieuwe M1/M2's is mijn iPad de deur uit gegaan. Van de drie apparaten die ik dagelijks gebruik - Watch, iPhone, Macbook - merk ik dat de iPhone steeds minder belangrijk wordt. Vroeger wilde ik ieder jaar upgraden, maar dat is nu zeker niet zo. De Watch is mijn go-to voor snelle informatie (berichten, weer, hardlopen, agenda), terwijl de Macbook juist gebruikt wordt voor eigenlijk al het andere (nieuwsconsumptie, Netflix, etc). De iPhone vult een gat ertussen en dat is voornamelijk 's ochtends bij het wakker worden even de nieuwste releases luisteren op Spotify, mailtjes checken, of bijv. op de wc of als ik buiten even ergens moet wachten. Is dat ruim 1300 euro waard (minus 600-700 inruil jaarlijks van oude telefoon)? Niet echt.
Reageer
Ik merk inderdaad ook wel dat iphone minder belangrijk wordt, thuis doe ik inderdaad wat meer met de macbook air 13,3 inch.
Net effe wat groter scherm is wel fijn als je eens wat wil kopen of nieuws wil lezen, goed films/series heb ik een Oled tv voor zoiets wil ik niet op klein scherm kijken :).

Vroeger wilde ik inderdaad ook wel jaarlijks upgraden al een paar jaar niet, ik ben toevallig ook alleen van de 11 over gegaan na de 13(Zodat iets meer opslag had vanwege dual sim prive / zakelijk wat meer apps heb).
Reageer
Ik overdrijf een beetje misschien, maar het enige wat ik met mijn telefoon doe is bellen en smsen. Ik heb daarom sinds een half jaar ofzo geen smartphone meer (Nokia Baksteen ftw)
Reageer
€1500 is inderdaad een schappelijke prijs voor een toestel waar je zo veel mee kan. Het probleem is dat de concurrentie half zo veel kost en je dus wel een oen moet zijn om voor de Apple te kiezen.

Het andere probleem is dat Europa aan ijltempo aan het verarmen is en we net als andere derdewereldlanden liever goedkope Androids kopen. Misschien wel Xiaomi of Oppo, zodat we onze gegevens lekker naar China kunnen sturen.
Reageer
ik zou natuurljk kunnen zeggen dat je maar een schraalhaas bent omdat je andere mensen een oen vindt die iets meer te besteden hebben voor een telefoon, maar dat zou onaardig zijn.
Ik hou het er maar op dat je een wat gebrekkig inlevingsvermogen hebt in de wensen, voorkeuren en portemonnee van een ander. En dat een tip voor jou is om dat in het vervolg voor je te houden of in ieder geval wat sympathieker te brengen.
Reageer
ik zou natuurljk kunnen zeggen dat je maar een schraalhaas bent omdat je andere mensen een oen vindt die iets meer te besteden hebben voor een telefoon, maar dat zou onaardig zijn.
Ik heb een iPhone 13. |:(
Reageer
Ik ben nog geen alternatief voor IOS tegen gekomen.... Combinatie van Hardware/Afwerking ook niet eerlijk gezegd.. ( MIJN MENING )
En ja ik ken Android ( Bezit een pixel 5 ) En heb ook een Mobian telefoon ( Pinephone ) hou van Linux. 8-)
Reageer
1500 per jaar... Maar voor de rest ben ik het wel met je eens.
Waar vind jij van de fold? Ben je daar niet productiever mee?
Reageer
Begrijp ik helemaal, maar dat kan ook met een andere en goedkopere telefoon toch? Voor deze bedragen koop je een courante laptop en een toffe (iets oudere) iPhone of Android toestel. Of synth of racefiets oid :-)
Reageer
€1500 is het bedrag niet eens dat je betaald. Je betaald max 200-300 euro per jaar als je een beetje zuinig op je telefoon bent, aangezien iphones vrij waarde vast zijn en je de oude inruilt / verkoopt waarschijnlijk.
Reageer
Omdat je voor de helft van het geld een telefoon kan kopen die net zo goed werkt?!?
Reageer
Ik denk dat je hier wel een punt hebt. Voor de groep die zulke bedragen makkelijk kan betalen zal vast het argument productiviteitswinst of hoger gadgetgehalte een mooi argument zijn, maar die groep is waarschijnlijk hard aan het slinken.

In de hele westerse wereld zien we hoge inflatie, en prijzen van allerlei goederen en diensten die veel sneller stijgen dan de lonen. De energie-problemen die Europa nu heeft verergeren deze situatie nog eens. Steeds meer mensen hebben het moeilijk, en moeten elke euro drie keer omdraaien. Ik ben benieuwd wat dat betekent voor de vraag naar nieuwe Iphones, en of Apple niet beter toch een stukje van de marge af had kunnen halen (in de eurozone) om de prijzen in euro's iets lager te houden.
Reageer
Niets, het gaat de best verkopende iPhone ooit zijn. Arme drommels zijn niet de doelgroep van Apple hoor!
Reageer
Merk op dat "best verkopende iPhone" te vertalen is naar "de vorige twee generaties waren de moeite niet".
Reageer
Een schaap dat ieder jaar hopen geld in de vuilbak kiepert voor ieder jaar hetzelfde. Ik vraag me af wie de grootste armste drommels zijn die zo’n levenstandaard op nahouden. Ik weet het niet jongens. Zo mensen hebben nooit geleefd en 99 procent van hun bestaan achter zo’n iPhone doorgebracht. Als je praat over een handicap. Een object dat heel je leven manipuleert en overmeestert. Zo sta je op en zo kruip je je bed in. Op je sterfbed zal je nog aan mijn raad denken hoe zo’n Apple schaap zijn leven heeft weg gespoeld door overmatig smartphone gebruik dat men er zoveel er voor over heeft. Je mag het houden die Apple pride van je.
Reageer
Inderdaad zeker de pro serie is de prijs niet meer te verantwoorden, ik zou best kunnen betalen bijna 1500 euro.
Maar ik vind gewoon belachelijk duur aan worden, kan je zeggen ja maar we doen er alles mee tegenwoordig.
Ja zeg je dat ook nog straks als die 2000 euro en duurder is, doe effe normaal zeg.

Je laptop is soms niet eens zo duur, werk je vaak ook de hele dag op.
Doe je die dan ook na 1 of 2 jaar weg nee, en daar doe je ongeveer het zelfde op als de telefoon.

Ik had gisteren al met iemand over toevallig, dat de 14 beter gaat verkopen dan de pro serie denk ik.
Sowieso als je normale 14 wil kan je beter een 13 kopen, want er zit bijna geen verschil in op de camera na.
Reageer
mensen met status en veel geld die 500 euro niet zien verdwijnen van hun rekening ?
Reageer
Er zitten best leuke dingen bij voor de Amerikanen. SOS over satelliet, geen simcard tray toestellen (alleen eSim). Ovulatievoorspelling aan de hand van de temperatuur. De Ultra watch die als volwaardige duikcomputer gebruikt kan worden met een app. Roaming met de watch lijkt ook wel handig.

Van de iPhones vind ik de batterijduur nog steeds beperkt, elke nacht opladen tenzij op energie spaarstand. Van de watches lijkt de Ultra een paar dagen te werken.Het is wel een flink horloge met een flinke prijs.

Als dit allemaal goed werkt heeft Apple het bedrijf inReach en consorten zo ongeveer de nek omgedraaid.

Wat er allemaal overblijft voor Nederland?
Reageer
Is geen SIM tray zo leuk dan? Mij maakt dat echt niet uit. Ik kan kiezen tussen eSIM of een fysieke SIM, ik heb nu beide voor dual SIM mogelijkheid. Maar om het verlies van de SIM tray nou ‘leuk’ te noemen? Beetje gek.
Reageer
Helemaal mee eens. Ik vind een fysieke SIM erg handig op reis buiten de EU. eSIM voor mijn NLse nummer en een fysieke SIM voor lokale databundel + wat minuten bellen. Het verdwijnen daarvan is juist niet fijn en beperkt je opties, vooral in minder rijke landen.
Reageer
In minder rijke landen kan het nutig zijn om een minder rijke telefoon te gebruiken met juist een simtray.
Reageer
Ik heb het precies andersom, in de esim zitten een aantal prepaid abbonnementen en de echte sim is mijn hoofdnummer. Nu kan ik echte sim en 1 esim tegelijk draaien.
Als het zo is dat je zonder echte sim alleen nog maar 1 esim kunt draaien, dan zou ik dat wel erg jammer vinden. Ik heb er niets over gehoord hoeveel esims er tegelijk online kunnen zijn.
Reageer
Die van de iPhone is toch juist goed? Batterijduur
Reageer
Laatste paar generaties is de iPhone ‘best in class’. De Pro Max de eindbaas:

https://youtu.be/ZJD_E_q1eJM
Reageer
Nou ja, op de battery drain test dan... er zijn nog andere criteria denkbaar... Ik vind het sowieso prima apparaten, maar ik zit uitsluitend op iPhones, dus heb nog nooit een goede Android telefoon geprobeerd...
Reageer
Ik reageerde op deze comment van FrostyPeet: "Van de iPhones vind ik de batterijduur nog steeds beperkt,"

Gezien ze op accu gebied juist bij de top behoren strookt dat niet met de realiteit.
Reageer
OK, duidelijk, dat had ik gemist in je eindbaas commentaar. Qua batterijlevensduur zijn ze kennelijk goed, al zijn mijn persoonlijke ervaringen wat minder rooskleurig...
Reageer
1,5 dag. Max 2,5. Is niks voor een horloge van deze prijsrange. Andere (Garmin bijv.) bieden vergelijkbare of zelfs betere feature sets en dan tot wel 3 keer zoveel battery life.
Reageer
Mijn Garmin Fenix 6 doet 14 dagen met de batterij (zonder GPS). Met een aantal keer per week activiteiten zoals hardlopen of fietsen gaat de batterij iets korter mee, maar vaak nog wel 10 dagen. Maar goed, ik lever dan ook wel wat in qua scherm. Geen fancy OLED scherm die altijd aan staat, geen eSIM, maar inderdaad qua activity / sport tracking ongeëvenaard.
Reageer
En als je wel GPS aanzet?
Reageer
GPS is alleen voor het sporten. Ik heb een forerunner 935 (Jaartje of 5?, dcrainmaker noemt het een Fenix plastic) en met drie keer sporten in de week (uurtje of 4-5) doet ie het ruim een week. Denk dat het zonder sport (gps) ook twee weken aantikt. Het is niet tot 3 keer, het is ruim 3 keer de battery life van een Apple.
Reageer
Wat voor iPhone heb jij dan want ik doe sowieso 2 dagen met 11 pro Max, en met de 13 pro Max zelfs met dual Sim aan.
De 8 plus deed ook nog redelijk 1,5 dag mee, maar 1 dag nee dan is echt niet leeg.
Reageer
Denk dat ik mijn telefoon (12 pro max) slechts één keer in de week aan de lader moet hangen. Eerlijk is eerlijk, ik rij zo af en toe naar kantoor (circa 30 minuten heen, 30 terug) en dan hangt hij aan de auto. Maar de keren dat hij echt leeg is zijn echt minimaal.
Reageer
Met hoeveel schermtijd is dat?
Reageer
Dagelijks gemiddelde volgens mijn iPhone is 4 uur en 50 minuten. Volgens mij telt hij CarPlay daar bij op.
Reageer
Serieuze vraag, waarom zou je ooit de 14 kopen voor 100 meer dan de 13?
Reageer
Om verschil van hardware. Of je dat verschil 100 euro waard vindt zal iemand zelf afwegen natuurlijk.
Reageer
Verschil is er toch nauwelijks? Ze hebben zelfs dezelfde soc.
Reageer
Zit wel verschil. Qua camera (resultaat) beter, tikje langere accu duur (niet veel hoor) en wat extra spul als dat auto crash en satelliet berichten (al heb je daar atm. buiten Noord Amerika nog niks aan).
Qua socket is het niet dezelfde als de 13, maar als van de 13 pro (5 ipv. 4 GPU cores).
Reageer
Accu duur is juist minder van de 14, er zit minder Mah in de 14 dan de 13.
Dan wil niet zeggen direct slechtere accu, maar dit was bij de 12 serie ook(de 11 had toen ook betere accu).
Reageer
Volgens de specs op de Apple website is aantal uur video spelen en streamen uur langer dan op de 13.
Ik heb het mah niet kunnen vinden, maar met batterijduur speelt naast mah ook mee hoeveel energie de telefoon zelf gebruikt.
Reageer
Uiteraard was ook een aanname, uiteindelijk zullen de werkelijke test uit blijken of het klopt.
Reageer
Jaar en dag is de accu duur een tikje langer of veel langer. Maar in realiteit is die gewoon na 1 dag terug op te laden :)
Reageer
Je gaat dus van de 13 naar de 14 voor langere support wat 5 jaar? Is bij Apple.
Volgend jaar maar de 15 halen, want langere support :+
Reageer
Het was een aanvulling op de al genoemde punten :+

[Reactie gewijzigd door Clarissa op 8 september 2022 10:02]

Reageer
Dat hoeft niet zo te zijn, aangezien het dezelfde SoC generatie is kan Apple ook beslissen om de iPhone 13 reeks een jaar langer te ondersteunen.
Reageer
Omdat je nu misschien een XS of een 11 hebt en het tijd wordt voor een nieuwe? Ik snap niet waar het beeld vandaan komt dat elke koper van het nieuwe model de vorige generatie telefoon heeft en niet een oudere.
Ik heb een 11 Pro Max en misschien koop ik begin volgend jaar de 14 pro Max of in september de 15 Pro Max. Heb ik er toch mooi 3 tot 3,5 jaar mee gedaan en kan de oude naar één van de kinderen.
Reageer
Ik loop nu met een iphone 7en zit nu te kijken om de 13 of 14 als vervanger te kopen. Ik ga er vanuit dat ik dan met het nieuwe toestel ook minimaal 4-5 jaar ga doen.
Reageer
4-5 jaar moet ook makkelijk lukken. Als je zoveel generaties overslaat dan is de som van al die kleine stapjes toch wel weer significant, en is je nieuwe telefoon sneller, met een beter beeldscherm en camera en vaak weer wat nieuwe features. Voor jou de overweging of de upgrade van 13 naar 14 je 150 a 200 euro waard is ;)
Reageer
Betere camera is voor mijnde hoofdreden een andere iphone te kopen. Ik maak graag en veel foto’s.
Reageer
Omdat je dat verschil in tweedehands verkoop over een paar jaar ruimschoots terugverdiend.
Reageer
Behalve de die-hard Apple fans zie ik niet een reden om de 14-serie aan te schaffen over de afgeprijsde 13-serie. Met Android zit je m dan al te knijpen over het update beleid, maar dat is bij Apple sowieso al een jaar of 5 à 6.
Reageer
Mja. Apple heeft meerdere jaren support omdat Apple op dit moment nog steeds tragish op usability achterloopt op Android. Ik bedoel als ik dit filmpje van T.net bekijk komt men op IOS land nu pas met een always-on-display ? Volgens mij hadden we dat in Android in 2016 met de Samsung Galaxy S7.
Met elke IOS iteratie snoept Apple features af die al in Android zaten en labelen het als "Nieuw"

Dus nee, feature updates hebben we niet zoveel meer nodig op Android gebied en mij maakt het dus ook echt niet uit dat ik niet de "nieuwste versie" van Android krijg na 5 jaar. Dan is die telefoon allang retired.

Security updates, dat is het belangerijkste. En dat zit wel snor in Android land tegenwoordig. Zelfs m`n Sony XZ3 (wat nu een glorified remote is voor m`n huis die toegankelijk is voor ook m`n gasten, om dingen te bedienen) kreeg een paar maanden geleden nog een security update. Dat is een toestel uit 2018. van een merk dat zeer slecht is met hun updates.

P.S Android heeft sterk mijn eigen voorkeur, echter is bovenstaande niet unbiased. Ik heb sinds de iphone 3 alle iphones gehad tot en met de 13, maar ik heb ook zo`n beetje elke Android flagship jaarlijks gehad v.d grote merken dus ik kan praten over beide systemen, wat voor mijn baan belangerijk is.

[Reactie gewijzigd door lithiumangel op 8 september 2022 00:00]

Reageer
Juist, zoals Android toestellen ook al jaren car crash detectie en satteliet connectiviteit voor noodgevallen hebben. Persoonlijk geef ik er niets om en zie ik er de meerwaarde niet van in, net zoals ik niets geef om een always-on-display. De ene kijkt wat van de andere af, net zoals dat ook andersom gebeurt. Dat je wil stellen dat iOS achterloop op gebied van features, daar wil ik in meegaan. Maar "tragisch achterlopen op usability"? Ik denk dat heel veel mensen dat luidkeels zullen ontkennen.

[Reactie gewijzigd door vix-ducis op 8 september 2022 00:35]

Reageer
Mijn pixel heeft al 3 jaar car crash detectie (wat helaas niet in ons land werkt, maar dat zal bij apple niet anders zijn).
Reageer
Waarom zou dat niet werken? Apple's valdetectie, SOS-functie werken al met de NL 112 meldkamers.
Reageer
zoals Android toestellen ook al jaren car crash detectie en satteliet connectiviteit voor noodgevallen hebben.
Welke Android toestellen hebben dat? Ik heb er even naar gezocht, maar ik kan alleen dit artikel vinden waarin staat dat het er waarschijnlijk aan komt.
Reageer
Ik vermoed dat @vix-ducis sarcastisch is en dat dit juist features zijn waarbij Apple eerder is. Zerkerheid heb ik daar niet over echter.
Reageer
Huawei? maar met een iets andere opzet. en maar 1 dag eerder :)
https://www.theverge.com/...tellite-text-china-beidou
Reageer
Pan European eCall
Dit gratis systeem maakt direct verbinding met de 112-centrale. Alle personenauto’s en lichte bedrijfsvoertuigen die na 1 april 2018 op de markt kwamen, moeten dit systeem aan boord hebben.

Beetje mosterd na de maaltijd van Apple.
Reageer
Ja, want alle ongelukken gebeuren in een auto en iedereen rijdt ook in een auto >2018.
Reageer
Waarom wil iedereen ineens Always On? Toch nergens goed voor dat je broekzak licht geeft? Ook een grote batterij drainer.
Reageer
Als hij in je broekzak zit of hij ligt op het scherm, gaat het scherm gewoon uit.
Reageer
Dan is het ook niet Always On...
Reageer
De 13 heeft zijn oude prijs behouden.
Reageer
Maar in de praktijk zo'n 50-70 euro goedkoper.
Reageer
Ik vindt die benamingen maar niks, was het zo moeilijk om het zo te doen? Van Pro en Max naar Pro, Max, Plus en Ultra.

Max - Grotere versie van iets, iPhone 14 Max, groter dan de normale iPhone 14. Idem op de Pro iPhones.
Pro - Betere versie van iets, iPhone 14 Pro is beter en higher-end dan de normale iPhone 14.

Verder niks, dan zou de grotere broer van de 14 gewoon iPhone 14 Max moeten heten, niet plus. De nieuwe rugged Watch Watch Pro (als de Airpods) of Watch 8 Pro (als de iPhones).

Volgende keer beter :+
Reageer
Ik begrijp de namen die Apple gaf wel. Met "Max" denk je meteen aan het maximum dat de iPhone kan en het meetse heeft, past perfect bij de grootste Pro. De "Plus" past perfect bij de gewone grote iPhone want is wel groter maar niet de beste / aka de max.

En dan voor de Apple Watch past de naam "Ultra" ook perfect want het gaat hier over sport en dan vind ik "Ultra" of "Extreme" toch veel veel beter passen dan "Pro".

[Reactie gewijzigd door Darida op 8 september 2022 00:14]

Reageer
Precies wat @Darida hieronder zegt, maar nog wel één kanttekening erbij. Met de Watch Ultra mikken ze écht op de sporters. Je moet toch echt een ruim budget hebben om €999 over te hebben voor een iets groter scherm en batterij, volgens mij ook ten kosten van de nieuwigheden van de Series 8. Daarmee zeggen ze dus "Ben je geen sporter, koop niet de ultra".

Door het onderscheid te maken tussen sporters (Ultra) en nóg beter dan het basismodel (Pro) wilt Apple verschillende soorten klanten bedienen. Ik ben eerder geneigd een Pro model te kopen en minder geneigd om een Ultra te kopen. Hadden ze pro-pro of ultra-ultra gedaan, dan zou je, in principe (met 7 miljard mensen), nog kunnen denken dat het klanten kost die ook zo gaan denken.

Wil ik wel afsluiten met dat ik deels wel met je eens ben. Over hun gehele productlijn vind ik de affixes / terminologie voor versies niet erg consistent. Zo vind ik de Airpods Pro niet Pro, eerder plus, Had ik moeite met Pro Max, maar @Darida legt het toch mooi uit. Tevens is de 13" MacBook Pro niet echt Pro t.o.v. het 14 inch model. Dan hebben we ook nog de (duurdere) iPad Mini die betere specs heeft (had?) t.o.v. het (op dat moment) basis broertje, de iPad van ~€350. Zeker als je het vergelijkt met de iPhone 13 mini die spec-wise hetzelfde was, maar juist weer goedkoper. En wordt er in't algemeen te snel Pro overal aan geplakt.

[Reactie gewijzigd door Sjeefr op 8 september 2022 07:34]

Reageer
Volgend jaar maar eens gewoon opnieuw beginnen met tellen. Er verandert alleen onderhuids steeds iets kleins voor de gewone consument.
Reageer
Vroegâh was je gewend van Apple dat zij juist met leuke, grote innovatieve functies of gadgets komen. Nu heb je vier jaar achter elkaar een smartphone met dezelfde camera design en iOS layout. Slim gedaan wat betreft de Island, maar dat is enkel een softwarematig verandering wat je door middel van een third party app weliswaar ook kan hebben (oké, misschien iets minder slik). Hoor vele zeggen, waarom veranderen als het al goed is? Dit is gewoon een lame excuus. Apple service; uitstekend. Maar op gebied van hardware technologie lopen ze achter. Ach ja, het is maar net wat je smaak is.
Reageer
Satelliet functionaliteit is natuurlijk geen innovatie op een smartphone. Ook crashdetectie is niets.
Reageer
Ik denk wel als je ziet er geen specifieke antenne meer nodig is en je dit met een gewone 'mainstream' kunt doen zonder aanvullende abonnement (de eerste 2 jaar)
Reageer
Het was sarcastisch. Sorry 😊
Reageer
Hahaha, mijn sarcasmedetectie stond nog uit, geen satellietverbinding.
Reageer
Wat mij het meeste is bijgebleven zijn de prijsverhogingen. De rest was niet zo boeiend IMHO.
Reageer
Er was geen prijsverhoging. Prijs iphone is gelijk aan vorig jaar.
Reageer
Maar niet in Europa, dus ook Nederland!
Reageer
Een eiland, een kleinere notch dus. Mooi maar had dat nou echt niet eerder gekund? Verder mis ik alleen nog een vingerafdrukscanner onder het scherm.
Ik begrijp echt wel dat innovatie in telefoons wel een beetje stil ligt. Eigenlijk zie je dat fabrikanten om de vijf jaar een nieuw model uitbrengen en elk jaar een nieuw kleurtje.
Reageer
Al deze apparaten hebben FaceID dus is er geen vingerafdrukscanner nodig.
Reageer
Ik vind het veel prettiger werken met een snelle vingerafdrukscanner dan mijn gezicht steeds ergens voor je moeten houden. Dus zeer nodig wat mij betreft.
Reageer
Het kan handiger zijn, dat klopt. Als je telefoon plat op een tafel ligt....
Reageer
Dat bijvoorbeeld. En zoveel moeite moet dat niet zijn voor Apple; Samsung heeft het al jaren onder de knie. Ik heb voor mijn werk een Iphone 13 en privé een S22 en juist die vingerafdrukscanner is in de praktijk hét onderscheidende voordeel. Op tafel in een fractie van een seconde ontgrendelt.
Reageer
Echte Hollandse video blijven focusen op de prijs .
Reageer
Dat is toch een van de belangrijkste dingen? Zo belangrijk dat je zonder geld niks krijgt. Of je gaat op boevenpad :+ dan maakt die prijs verder weinig uit ja.
Reageer
Voor een techwebsite vind ik de extreme focus op de prijs heel bijzonder. Zeker omdat dit komt door de dollar - euro koers.
Reageer
In tijden van flinke inflatie, energiecrisis en een komende afkoeling van de economie, is de prijs echt wel een belangrijke factor.

Juist omdat de dollar-euro prijs nu zo beïnvloedt wordt door bovenstaande dingen.
Reageer
In tijden van inflatie en energiecrisis is het misschien niet handig om in dit soort gadgets te willen investeren.
Reageer
Deze generatie biedt vrijwel niets nieuws vergeleken met de voorganger behalve dan een hogere prijs. De prijs is de nieuwigheid.
Reageer
Dan moet je wat meer verdiepen in de materie. Of gewoon het FD gaan lezen als je het graag over prijzen wilt hebben. Wat ik al aangaf, de extreme focus op de prijs hoort niet thuis op een Tech website. Zeker omdat dit door de koers komt.
Reageer


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee