Door Joris Jansen

Redacteur

Nederlands verbod op lootboxes in zicht

Kan dat ook via de EU?

06-07-2022 • 15:10

39

Inleiding

Het kwam ongetwijfeld als een onaangename verrassing: de Nederlandse Kansspelautoriteit richtte in de afgelopen jaren zijn pijlen op de FIFA Ultimate Team-lootboxes uit de voetbalgames van EA, maar de Raad van State floot de kansspeltoezichthouder terug. In maart veegde de hoogste Nederlandse bestuursrechter een eerder ingestelde dwangsom van tafel. Er werd bepaald dat deze FIFA-lootboxes niet als een kansspel gezien kunnen worden en dus niet op grond van de Nederlandse Wet op de kansspelen gereguleerd konden worden. De Kansspelautoriteit zal nog altijd zijn wonden likken, maar krijgt nu hulp vanuit de politiek: er is een vrij breed gesteunde oproep om te komen tot een verbod. Wat behelst die oproep, hoe zat het ook alweer met lootboxes en de regels in Nederland en kan er ook wat gedaan worden op Europees niveau?

Lootbox in Star Wars Battlefront II
Lootbox in Star Wars Battlefront II

Hoe zat het ook alweer met lootboxes en de regels?

Waarom zijn games als Lost Ark en Diablo Immortal niet te spelen in Nederland en België? Dat heeft te maken met het beleid rondom gokken, wat in beide landen relatief streng is. Dat heeft zijn weerslag op lootboxes. In de ogen van de Kansspelcommissie, de Belgische toezichthouder, zijn deze doosjes met onbekende virtuele inhoud in strijd met de nationale gokwetgeving. De Belgische Kansspelcommissie hanteert de lijn dat ze onwettig zijn als ze gekocht kunnen worden met geld en als toeval een rol speelt bij het verkrijgen van de inhoud. Dat maakt dat niet alleen grote en bekende games niet of in aangepaste vorm uitkomen in België, maar dat geldt vooral ook voor free-to-playgames.

In Nederland is de situatie inmiddels wat minder eenduidig, maar jarenlang was er ook sprake van een vrij restrictief beleid. De Nederlandse Kansspelautoriteit toonde zich al sinds 2018 kritisch over lootboxes. Zo worden er een tiental populaire games met lootboxes onderzocht. De toezichthouder stelde dat vier daarvan niet in lijn waren met de Wet op de kansspelen. Die games waren in strijd met deze wet, omdat de inhoud van de lootboxes via externe handelsplaatsen overdraagbaar was.

FIFA Ultimate Team
FIFA Ultimate Team

De meest in het oog springende gebeurtenis was het handhaven door de Kansspelautoriteit van FIFA Ultimate Team, een modus in de FIFA-voetbalgames waarin spelers hun eigen elftal kunnen bouwen. De toezichthouder legde eerder een dwangsom op aan uitgever EA, omdat het kopen van Packs in de voetbalgame gezien werd als een kansspel. Het betreft een vorm van lootboxes waarbij spelers met echt geld FIFA Points kunnen kopen om vervolgens pakjes met spelerskaarten te kopen. De inhoud van die pakjes berust op toeval. De Kansspelautoriteit vond dat het kopen van Packs en het samenstellen van een team van spelers te zien was als een gokspel dat volledig losstaat van het 'behendigheidsspel' FIFA. Het aanbieden van een kansspel zonder vergunning is verboden en dus werd een dwangsom opgelegd.

De rechtbank gaf de toezichthouder in 2020 gelijk, maar EA ging in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Deze hoogste bestuursrechter in Nederland heeft eerder dit jaar het eerdere vonnis van tafel geveegd. Volgens de Raad van State zijn de lootboxes in FIFA niet te kwalificeren als zelfstandig kansspel, omdat ze onderdeel zijn van het 'behendigheidsspel' FIFA Ultimate Team, dus ging de dwangsom van tafel. Je kunt dus zeggen dat lootboxes in Nederland legaal zijn, als ze onderdeel zijn van een behendingheidsonderdeel in een game en niet geheel losstaan van de content uit de game. De Raad van State ging niet heel uitgebreid in op de wettelijke regel dat een lootbox pas een kansspel is als de virtuele inhoud is te verhandelen tegen echt geld.

Oproep tot verbod

De oproep komt vanuit de Tweede Kamer in de vorm van een motie. In de motie stippen de indieners aan 'dat kinderen bij videogames gemanipuleerd worden om microtransacties te doen en dat bij zogenaamde lootboxes er ook sprake is van een vorm van gokken'. In een nadere toelichting schrijft Bontenbal dat lootboxes alles weg hebben van gokken, 'omdat vooraf niet bekend is wat voor content je krijgt'. Gelet op het feit dat de dwangsom is teruggedraaid en dat een heel scala aan Europese organisaties onder leiding van een Noorse organisatie hebben opgeroepen lootboxes aan banden te leggen, is heldere wetgeving in de ogen van het CDA-Kamerlid hard nodig.

Verder wordt in de motie benoemd dat dergelijke transacties verslavend zijn en gezinnen kunnen opzadelen met onverwacht hoge kosten. In een reactie aan Tweakers laat Bontenbal weten dat hij ook hierom overheidshandelen gerechtvaardigd vindt, omdat we in de huidige regels rondom lootboxes onze kinderen niet genoeg beschermen. "Je kan natuurlijk allerlei trucs uithalen, zoals de inzet van vpn-verbindingen, maar dat is misschien maar een paar procent. De meeste ouders zullen dat niet doen en voor de ouders die niet steeds fulltime kunnen meekijken, willen we dit regelen."

In de motie wordt ook het woord 'microtransactie' genoemd, maar Bontenbal verduidelijkt dat het door hem gewenste verbod puur op lootboxes gericht wordt en niet op de veel bredere categorie van microtransacties. Hij heeft ook moeite met initiatieven die je de laatste jaren steeds vaker ziet, zoals het tonen van de kansen dat je een bepaald item kan verkrijgen. In zijn ogen is dat nog steeds gokken.

Stemming over motie en vervolgtraject

Henri Bontenbal
Henri Bontenbal

Dinsdagmiddag is over de motie gestemd. Deze werd met vrij brede steun in de Kamer aangenomen. De motie werd ingediend door CDA-Kamerlid Henri Bontenbal en is mede ondertekend door Kamerleden van de VVD, SP, GroenLinks en ChristenUnie. Dat betekent dat de meeste regeringspartijen al bij voorbaat achter de motie stonden en daar hadden zich ook de SP en GroenLinks bij gevoegd.

D66 behoorde in de vorm van Kamerlid Lisa van Ginneken ook tot de ondertekenaars, maar deze partij heeft de motie uiteindelijk niet gesteund. In een reactie laat Van Ginneken het volgende weten: "Lootboxes zijn een serieus probleem, vanwege het verslavende karakter. Daarom vindt D66 dat regulering op zijn plaats is, net als ook bijvoorbeeld de Consumentenbond stelt, om met name minderjarigen te beschermen. Een nationaal verbod gaat ons op dit moment te ver, want er zijn nog veel mogelijkheden voor striktere wettelijke regulering. D66 ziet die regulering het liefst op Europese schaal, zodat gamedevelopers niet simpelweg Nederland gaan mijden, maar daadwerkelijk hun games aanpassen."

Er is dus veel steun voor de motie, maar dat betekent niet dat er meteen een wetswijziging wordt voorbereid. De motie roept het kabinet op om te zoeken naar een mogelijkheid om lootboxes in games in Nederland te verbieden. Het ligt daarmee voor de hand dat het kabinet deze juridische mogelijkheden gaat onderzoeken. Dat zal waarschijnlijk leiden tot een voorstel om de Nederlandse gokwet te wijzigen, zodat lootboxes verboden worden, maar die uitkomst staat niet vast.

Het is ook niet duidelijk hoe snel dit proces zal verlopen. In een uitzending van NPO Radio 1 werd Bontenbal gevraagd wanneer we er iets van gaan merken. "Wat mij betreft zo snel mogelijk. De Europese route is altijd beter. Het helpt heel erg als België zegt: 'We stoppen ermee', en als Nederland zegt: 'We stoppen ermee'. Ik zal de minister daar in de komende weken op bevragen, wat ze met mijn motie gaat doen."

Bontenbal licht aan Tweakers toe dat hij nog geen tijdspad kan schetsen over wanneer het verbod er ongeveer zal zijn. Hij spreekt van een ingewikkeld proces, waarbij de staatssecretaris na de aangenomen motie waarschijnlijk eerst met een brief zal komen. Het kan dat er al wetgeving in de maak is en dan kan zij aangeven of en hoe de motie daarin zou passen. Bontenbal zegt dat hij op zoek is naar de route die het best bewandeld kan worden en sluit daarbij een wetgevingsaanpassing zeker niet uit.

Kan een verbod in Europees verband?

Om te voorkomen dat er allemaal verschillende regimes gelden in verschillende landen, lijkt een gecentraliseerde, Europese aanpak het meest voor de hand liggend. Deze Europese route werd al even benoemd, maar dat zal vermoedelijk lastig worden. Bontenbal erkent dat de gokwetgeving volgens zijn informatie een aangelegenheid is van de individuele, nationale lidstaten. De Europese Unie heeft op dat terrein geen duidelijke competentie.

Europees Parlement

Dat heeft te maken met hoe de verdeling van verantwoordelijkheden en bevoegdheden is geregeld. De EU heeft alleen bevoegdheden die door EU-verdragen zijn toegekend. Er zijn terreinen zoals de douane-unie en de concurrentieregels voor de interne markt waarop exclusief de EU bevoegd is, maar er zijn ook terreinen waarop de EU en de lidstaten samen bevoegd zijn of dus alleen de lidstaten.

Gokken valt in die laatste categorie, zo concludeerde een door het Europees Parlement geïnitieerd rapport over lootboxes in 2020. De Commissie heeft het thema lootboxes dan ook niet direct aangepakt, maar zich beperkt tot bijvoorbeeld aanbevelingen over het beschermen van kinderen in de bredere context van gaming en gokken.

Dat heeft alles te maken met de lijn die in de Europese rechtspraak is ontwikkeld. It-recht-advocaat Jeroen Lubbers hierover: "Lidstaten hebben een ruime eigen bevoegdheid gekregen om gokken te reguleren. Gokken wordt dus hoofdzakelijk gezien als een nationale aangelegenheid, waarbij de Europese Unie zich heel terughoudend moet opstellen. Dat is vermoedelijk ook de reden dat de Europese Unie tot nu toe geen sectorspecifieke gokwetgeving heeft ontwikkeld. Sterker nog, de Europese Commissie heeft in 2017 zelfs besloten om een aantal lopende procedures over de nationale gokwetgeving van bepaalde lidstaten in te trekken."

Toch kan er wel wat. Volgens het rapport van het Europarlement is het verstandig als de consumentenbescherming zich in bredere zin op 'problematische gameontwerpen' richt, en niet uitsluitend op lootboxes. Dit beveelt het rapport ook aan, omdat er een trend zichtbaar is waarin uitgevers steeds meer wegblijven van lootboxes en kiezen voor andere beloningssystemen zonder willekeurige beloningen. Als problematische gameontwerpen vanuit een breder consumentenbeschermingsperspectief worden bekeken, heeft de EU wel middelen om te handelen. Dat gaat van informatievoorziening, tot niet-bindende aanbevelingen en bindende wetgeving.

Maar hoe ver kan die route van de consumentenbescherming gaan? Lubbers licht toe dat er op dit vlak in de EU enige mogelijkheden zijn. Hij ziet ondanks de lijn uit de rechtspraak ruimte voor de EU om lootboxes te reguleren. "Eén van de pijlers en bevoegdheden van de Europese Unie is consumentenbescherming. In het belang van consumentenbescherming kan mijns inziens dus wel wetgeving over lootboxes aangenomen worden. Getuige het Noorse rapport kiezen de nationale toezichthouders voor diezelfde insteek. De aanbevelingen in dat rapport zien allemaal op wijziging van bestaande consumenten- en reclamewetgeving. Consumentenbescherming gaat echter niet zover dat specifieke diensten volledig worden verboden. Daar komt nog bij dat ik mij afvraag of er voldoende politiek draagvlak is om lootboxes Europees te reguleren. Enerzijds omdat de lijn in de rechtspraak is dat lidstaten een ruime eigen bevoegdheid hebben om gokken te reguleren en anderzijds omdat de goksector een politiek gevoelig thema is."

Je zou natuurlijk ook kunnen denken aan verschillende EU-lidstaten die vrijwillig de koppen bij elkaar steken en proberen om hun wetgeving meer met elkaar in lijn te brengen. Bontenbal hintte ook op iets dergelijks: "Als de motie wordt aangenomen, bel ik meteen mijn collega's in de Europese fractie." Voorlopig zullen we het voornamelijk van dergelijke initiatieven moeten hebben. Het Kamerlid denkt ook dat er wellicht een voorbeeldwerking kan uitgaan van als er ook een verbod in Nederland komt. Er zouden dan meer landen kunnen volgen.

Update, woensdag 16:20 uur: Twee alinea's toegevoegd met een toelichting van advocaat Jeroen Lubbers op de vraag of er in Europees verband mogelijkheden zijn.

Bannerfoto: mikkelwilliam / Getty Images

Reacties (39)

39
35
20
4
0
10
Wijzig sortering
En, zoals gebruikelijk, duiken de kefhondjes van de industrie weer op met hun volledig misplaatste vergelijkingen, met pokemon, voetbalkaartjes en kindersurprise, die volledig voorbij gaan aan de ordes van grootte van verschil met het roofzuchtige en psychisch manipulatieve karakter van de moderne lootbox.
Walgelijk, hoeveel mensen er voor censuur zijn en graag willen dat de overheid gaat bepalen wat men wel en niet mag spelen. Waar gaat dit eindigen? Ik vrees voor de toekomst. De poll schrok ik ook al van.. Het is diep triest.

[Reactie gewijzigd door Visgek82 op 22 juli 2024 14:09]

Ik ben persoonlijk niet per definitie tegen lootboxes. Waar ik wel een probleem mee heb, is de manier waarop het gebracht wordt. Hoe je het ook went of keert is het een vorm van gokken Op exact dezelfde manier als de WNF kaartjes/stickers van vroeger. Dit was vroeger natuurlijk ook gewoon 'gokken' gemarket op kinderen.
Echter. Het verschil was is, is dat met de WNF-kaartjes van vroeger, er geen 'zeldzame' plaatjes waren (al dachten veel kinderen van wel). Je kocht een pakje van 50 cent, en je had 6 kaartjes. Die kon je onderling ruilen (desnoods 2 voor 1 als je dat fijner vondt, of je kocht ze van elkaar) Maar je kon ook gewoon losse kaartjes kopen bij Panini. Je kon gewoon nummer 12 bestellen voor x cent (plus een postzegel) en die werd dan opgestuurd per post (wat in de praktijk handig was als je al maanden bezig was om de laatste 3 van je album te vinden/ruilen)

De lootboxes worden in veel spellen die ze hebben op een vrij agressieve manier aangeboden, zelfs bijna door je strot gedouwd. Het wordt continu in beeld gegooid met grote felle teksten enzovoorts. Er worden allerlei kleine animaties/geuidseffecties toegevoegd die verslavend werken bij onze hersenen (bij iedereen, ook bij degenen die denken dat dat voor hen niet zo is.)
Daarnaast komt het er de facto op neer, dat je, wanneer je die lootboxes koopt, je effectief de kans op erg veel voordeel 'koopt' binnen het spel, maar dat het niet per se so is.

Ik denk zelf dat het zinvol is, dat er een verbod komt op lootboxes op de huidige manier. Als ze op een neutralere en transparantere manier worden aangeboden, en dat het de facto niet de enige manier is om 'te kunnen winnen' heb ik er echt geen moeite mee.

Dit gezegd hebbende vind ik bijvoorbeeld de verheerlijking van loterijen ook walgelijk. Hiermee doel ik vooral op de advertenties van de chantagepostcodeloterij en ironisch genoeg de staatsloterij, maar ook al hoe hun hele site/product er uit ziet. Mensen worden verleid om te gokken (wat een loterij van die soort domweg is), ook weer met dezelfde trucjes als wat de lootboxes doen. (dikke letters, veel zichtbaar, kleine animaties, enz, enz, enz)
Walgelijk dat mensen hun kinderen willen beschermen tegen deze psychologische manipulaties door grote corporaties.

Uhuh 8)7
Yup. Ouders moeten inderdaad beter hun best doen om kinderen te beschermen. Net zoals een kind geen alcohol mag onder de 18, verdiep jezelf in wat kinderen doen en hou de regie. Daar hebben we de overheid niet voor nodig, maar correcte opvoeding. En daar zit het probleem.

Laten we iedereen verbieden dit soort games te spelen omdat een klein deel de fout in gaat 8)7
Jij denkt dat je je kinderen kunt verbieden of beschermen. Jij hebt echt geen idee hoe dit werkt.

Als ze 16 of 18 zijn, zijn onze hersenen nog niet volwassen. Hebben we onze impulsen nog niet onder controle. Als de schade eenmaal gedaan is, komen ze er niet meer vanaf. Het zijn pure harddrugs. De één kan het handelen, de ander is de rest van z'n leven verloren.

Absoluut keihard verbieden.

Daarbij, dan kunnen we ook eindelijk weer eens terug naar het spelen van spellen waar lootboxes kopen geen noodzaak is voor progressie. Winwin.

[Reactie gewijzigd door Oyxl op 22 juli 2024 14:09]

Een leeftijdsticker zegt niks, kijk maar naar de nieuwe mobile game Disney Mirrorverse. Dat is een gacha game geschikt voor de leeftijdscategorie tieners.

https://www.youtube.com/watch?v=Su2tMEJ7fi0

https://play.google.com/s...rverse&c=apps&hl=nl&gl=US
Goed naar mijn ouders luisteren en diep respect voor ze hebben kon niet voorkomen dat ik een gameverslaving kreeg. En nee, daar ben ik nog steeds niet vanaf, ik heb het gevoel dat het beste wat ik er mee kan doen is om er zo goed mogelijk mee te leven. Want ik heb niet het idee dat ik er ooit vanaf kom, als ik eerlijk tegen mezelf ben.

En bij mijn kleine zal ik op dat punt dan ook heel goed op proberen te letten. Maar hopen dat het goed komt, maar dat is eenvoudiger gezegd dan gedaan.
Misschien moet je dit kanaal een keertje een blik gunnen.

https://youtube.com/c/SoftWhiteUnderbelly

Leer je misschien iets van. Ik hoop voor je dat je de illusies die je hebt over opvoeding in stand kunt houden met je eigen kinderen.

6 tot 7 keer rehab schijnt een soort gemiddelde te zijn voor diegenen die er van af komen (over tientallen jaren) en de meesten lukt het niet.

[Reactie gewijzigd door Oyxl op 22 juli 2024 14:09]

In de basis ben ik het met je eens. Ik doe ook mijn uiterste best om het goed te doen. Net zoals verreweg de meeste ouders/verzorgers. Het probleem is echter, dat lang niet iedereen het goed lukt. (Dit bedoel ik zonder waardeoordeel). Kinderen gaan om met andere kinderen die misschien minder 'strak' gehouden worden, of waar de ouders het gewoon niet lukt om het strak te houden.
verdiep jezelf in wat kinderen doen en hou de regie
Dit is in de praktijk moeilijker dan dat het lijkt. Veel van de zaken die kinderen bezig houdt, interesseert menig volwassene domweg niet en dan is het erg moeilijk om de focus er op te houden. De regie houden over iets wat je niet begrijpt of domweg geen lor interesseert is in de praktijk natuurlijk erg moeizaam.

Bekijk het zo:
Het feit dat er verslavingsinstituten zijn waar relatief veel jongeren in behandeling zijn, betekend dat het wel degelijk een probleem is. Het feit dat er regelmatig kinderen (12-13-14) door bijvoorbeeld comazuipen in het ziekenhuis liggen is natuurlijk wel een probleem.
(vrijwel) Geen één ouder/verzorger zal hier trots op zijn of lichtzinnig over denken. Ergens is het mis gegaan. Waar is moeilijk te achterhalen. Het feit dat de overheid hier zich mee bemoeid, betekend in de praktijk dat dit een probleem is, niet omdat één kind in een grote stad hier moeite mee heeft.
Het probleem ligt in de basis allicht (gedeeltelijk) bij de ouders/verzorgers, maar als er te veel mensen zijn die het niet voor elkaar krijgen, dan moet de overheid op een bepaald moment natuurlijk wel ingrijpen voordat het volledig uit de hand loopt en dat er veel te veel kinderen door allerlei problemen in schulden komen en eindigen in een crimineel circuit/prostitutiecircuit/enz komen omdat ze dat als een soort enige uitweg zien. (om maar even een extreme consequentie als voorbeeld te geven)
maar dan heb je het dus over desinteresse in je kind
Nou nee. Dat is geen interesse hebben in één van de zaken die je kind wel interessant vindt. Ik houd persoonlijk heel erg van fantasy en science fiction (in de breedste zin). Ik heb nul-komma-nada interesse in politie/justitie/leger-films/series/spellen. Stel dat mijn kinderen daar straks helemaal lyrisch van zijn, ga ik het niet in eens interessanter of boeiender vinden (of zelfs minder stierlijk saai/irritant).

Op papier zou ik natuurlijk precies moeten volgen wat hen bezig houdt en zou ik natuurlijk precies moeten weten wat zij zien en hoe zij het beleven, enzovoorts. Maar in de praktijk gaat hem dat natuurlijk niet worden.

Nogmaals. Het feit dat de Nederlandse overheid hier zich nu mee bemoeid, betekend dat het in de praktijk een probleem is. Het feit dat het voor jou als individu geen probleem is en dat jij nu slachtoffer bent/wordt van een probleem van andere mensen is natuurlijk heel zuur, maar dat is dan helaas de realiteit van het leven in een samenleving.
Kort-door-de-bocht-vergelijking: Het feit dat we in dit land een politiedienst nodig hebben omdat er veel individuen zijn die niet normaal kunnen doen, heb ik ook last van. Ik vind dat mijn stukje belastinggeld wel beter besteed kan worden dan het opjagen van een stelletje debielen die vinden dat ze winkels kunnen overvallen. Maar ja. Dat is nou eenmaal de realiteit van het leven in een samenleving.
Met alcohol beslist iemand bij de kassa toch ook voor het kind dat het geen alcohol mee mag krijgen?

Je hebt het hier over spellen die door hele jonge kinderen worden gespeeld, en waarbij veel is gebaseerd op gok/verslaving er worden letterlijk psychologische aspecten voor gebruikt.

Het is hetzelfde als een kind in een veel te leuke speelhal laten spelen, maar waar ze enkel drank verkopen met veel te leuke gezellige kleurtjes, maar.....je kunt bij het toilet ook water uit de kraan drinken. Succes daarmee!
Maar als ik het artikel goed lees dan verbieden ze toch niemand om dit soort spellen te spelen? Alleen een bepaald onderdeel van het geheel (in mijn ogen niet eens onderdeel van het spel) willen ze misschien aan banden leggen omdat dit te veel op gokken lijkt en mensen hierdoor in financiële problemen kunnen komen. Soms nog niet eens door henzelf, maar door hun kinderen.

Dat bijvoorbeeld Diablo Immortal niet in bepaalde landen wordt uitgebracht is toch een keuze van de uitgever omdat zij hard inzetten op dat verdienmodel maar door wetgeving (waarschijnlijk) niet mag. Maar dat alleen is toch al signaal dat er vanalles mis is met die vorm van zakendoen.

Maar het spel is en wordt dus in mijn ogen niet verboden. Alleen een specifiek onderdeel (wat eigenlijk geen onderdeel is van het spel) willen ze misschien aan banden leggen.

Dus ik snap je punt niet helemaal..? Of ik heb over een stuk heen gelezen in het artikel?
En diezelfde ouders spelen mee met een willekeurige loterij waarbij de kans dat ze winnen nog lager is dan welke lootbox dan ook 8)7 8)7 8)7

Leer je kinderen met geld omgaan. Enig idee waarom dat niet leert school?
Bijna alle inkomsten van free-to-play games komen van verslavingsgevoelige mensen. Uit onderzoek blijkt dat deze "Whales" (zoals het in de industrie genoemd word) meestal geen rijke spelers zijn, maar hierdoor vaak in de geldproblemen komen.

De games zijn specifiek opgezet om mensen psychologisch uit te buiten, en de industrie gaat zichzelf duidelijk niet reguleren.
Walgelijk, hoeveel mensen er voor censuur zijn en graag willen dat de overheid gaat bepalen wat men wel en niet mag spelen.
Het gaat hier met nadruk om het verbieden van een verdienmodel, niet om de inhoud. Dat is net zo min censuur als een verbod op een pakketje cocaïne in een boek.

[Reactie gewijzigd door emphy op 22 juli 2024 14:09]

verbieden is wat mij betreft ook een stap te ver, wat mij betreft is het gewoon de gokwet uitbreiden zodat lootboxes en vergelijkbare mechanismes met echt geld hieronder vallen(als devs/publishers te creatief worden stel dan desnoods een maximum in wat een spel mag opbrengen per user voordat het onder de gokwet valt, iets van 200 euro max ofzo en dan moet je alles kunnen hebben wat in het spel beschikbaar is), spellen met deze elementen zijn dan automatisch alleen voor 18 jaar en ouder, zet er een verplichting in dat er geïdentificeerd moet worden(CC of desnoods uploaden van ID of wellicht DigiD implementatie) en je hebt wat mij betreft de oplossing.

[Reactie gewijzigd door protoss warrior op 22 juli 2024 14:09]

Dit lijkt niets met censuur te maken te hebben, maar eerder met jouw wantrouwen tov instanties/overheden/whatever.

Hoe meer landen dit gaan verbieden, hoe minder aantrekkelijk het wordt om het überhaupt te gaan implementeren in een game, hun markt verkleind zienderogen. Dat zou de echte overwinning zijn, dat bedrijven zoals EA/Activision Blizzard/Disney hun op een ander businessmodel gaan focussen. Ze maken games, geen online digitale casino's.

Weet je wat de echte reden is voor deze verandering? De lijken stapelen zich op en de berg begint te stinken.

Een lange tijd geleden werd mijn Kinesist op onaangename wijze wakker, want ze kreeg een VISA factuur in de bus van meer dan 600€. De ''schuldige'' was haar autistische zoon van 10 jaar oud. Hij had op één enkele avond, terwijl ze even onoplettend waren (wat wil je met 3 kids), de kredietkaart van mama en papa genomen voor zijn favoriete game.

Je raad nooit welke game dit was, FIFA... Suprise!
Heeft dit gediend als een les opvoeding voor hun? Jazeker. Maar zijn de ouders hier nu de enige schuldige omdat hun zoon blootgesteld is aan een systeem, speciaal ontwikkeld om in een zo korte tijd mogelijk, zo veel mogelijk geld uit te geven? No way.

En dan ocharme toch, jij zou dan moeten "lijden" zoals je het zelf verderop verwoord, want je moet een VPN downloaden momenteel. Mijn hart brak in duizend stukjes toen ik dat las.

[Reactie gewijzigd door Freez1n op 22 juli 2024 14:09]

Ik begrijp jouw gedachte volledig, maar misschien helpt het om naar het grote plaatje te kijken. Het is niet zo zeer dat de overheid de vinger naar jou wijst om jou te vertellen dat je deze spellen niet mag spelen, maar meer dat de overheid de vinger juist naar de organisaties wijst die spellen in deze manipulatieve staat willen uitbrengen en zegt dat dit niet welkom is hier. Ten behoeve van de gesteldheid van iedereen die gamen voor plezier en niet om gebruikt te worden als melkkoe, met alle mentale en financiële gevolgen van dien. De consequentie is dan inderdaad dat mensen die zich wel kunnen beheersen daar de sjaak van zijn (als je dat soort spellen überhaupt nog leuk vindt met alle ingebouwde obstakels die op te lossen zijn middels transacties). Maar als elk land hier op dezelfde manier de voet tussen de deur durft te steken forceert het wel de hand van de bedrijven om hun producten aan te passen en jij er ook weer een beter product voor terug krijgt.
Ik ben niet eens tegen het concept "lootbox" als het op een redelijke wijze is geïmplementeerd. Helaas blijkt echter dat de industrie hier niet netjes mee om kan gaan en vol inzet op verslavende technieken in de hoop wat whales aan de haak te slaan.

Het zou jammer zijn als ik hierdoor geen Magic: Arena meer kan spelen, maar de bescherming van kinderen en andere verslavingsgevoelige mensen gaat in dit geval even voor.
Ze kunnen het wel, maar het is blijkbaar toch te interessant om het allemaal maar te blijven aanmoedigen. Ik ben het met je eens verder, ik kan me prima mentaal weren tegen die "koop nog maar even wat meer" onzin, maar blijkbaar gaat het toch erg vaak erg fout.
En zelfs dan, het feit dat het zo wordt gemaakt om je maar te blijven aanmoedigen, dat is wat ik er zo smerig aan vind. En combineer het met P2W elementen en dan ben je me echt kwijt. Sorry, dan maar geen lootboxes.

Ik zou persoonlijk een uitzondering willen hebben voor puur cosmetic lootboxes, daar draaien heel veel grote games al heel goed op. Pleur er je % bij, een season pass voor een tientje, en gaan.
Ik zou persoonlijk een uitzondering willen hebben voor puur cosmetic lootboxes, daar draaien heel veel grote games al heel goed op. Pleur er je % bij, een season pass voor een tientje, en gaan.
Het probleem is dat iedereen wel 'iets' prima vind aan betaalde lootboxes. Ik vind zelf cosmetics ook prima, mits deze vervolgens niet verhandelbaar zijn. En ben van mening dat de ontwikkelaars net als bij goksites verplicht zijn om probleemsituaties zo veel mogelijk te voorkomen.

De vraag is echter hoe haalbaar uitzonderingen zijn/gaan worden, en hoe veel misbruik developers hier van gaan maken door de randjes op te zoeken. Als die niet effectief haalbaar zijn, schrap ik ze persoonlijk liever gewoon geheel.
Anoniem: 211516 6 juli 2022 17:42
Waar ik me nu ook zorgen om maak dat we straks Braziliaanse praktijken gaan zien, daar zijn alle games belachelijk duur omdat alles als gokken gezien wordt, bij een regel op lootbox ban moet er ook plicht zijn dat ook niet uitgesloten mag worden en dat alles via Micro transacties zonder gokken te koop moet zijn zo als skins etc.
Zie niet zitten dat ik 3 dubbel straks moet betalen voor een game.

Het liefst zie ik zitten dat lootboxes vooral verboden worden in games die niet 18+ zijn, dus geen games voor alle leeftijden met gok elementen zo als lootboxes.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 211516 op 22 juli 2024 14:09]

Lootboxes zijn redelijk problematisch voor kinderen die bv ADHD hebben. De neiging of het gevaar voor verslavingen is o.a. sterk aanwezig. Zelf speel ik o.a. Summoners War en laat mij dikwijls vangen door lootboxes tijdens een rage uitbarsting. Proberen te kappen lukt tot op heden niet. Zelf heb ik ASS + ADHD. Net zoals mijn vader, nonkels, tantes...de erfelijkheid is sterk aanwezig. Zo ook voor mijn zoon. Dus uit eigenbelang en deze van mijn kinderen ben ik volledig voor het verbieden hiervan. Uiteraard maakt elk voor zichzelf uit wat lootboxes betekenen.

Met zaken zoals bv CoD waar je skins / wapencombo' kan kopen heb ik echter geen probleem. De gokfactor is hier niet aanwezig.

Scrolls krijgen om te hopen dat er een nat 5 inzit...Dat is gokken in zijn puurste vorm. Daarom moet deze toch wel ergens aan banden gelegd worden.

Uiteraard is het ook de rol aan wij, als ouders, hun toestellen ergens te monitoren zodat tijdig kan ingegrepen worden. Kinderen van -16 jaar dienen zowiezo al geen toegang te hebben tot betalingsmiddelen op hun smartphone die lootboxes kunnen kopen (paypal bijvoorbeeld).
Smartphones / tablets zijn zowiezo al een probleem op zich. Voor kinderen, maar ook volwassenen i.vm. overmatig gebruik.

Elk maakt zijn keuze, maar men kan niet ontkennen dat er een probleem is. En nogmaals: Het is aan ons ouders om alvast de eerste stap te zetten om goed op te letten, maar soms is een externe factor wel heel handig.
Hoewel ik absoluut geen voorstander ben van bemoedering via wetgeving en het instellen voor verboden. Moet ik wel zeggen dat we hier een duidelijk nieuw probleem zitten. De overgang van gokken in de game industrie. Meer specifiek de 'wilson lootbox' aanpak. De problemen die beide sectoren ondervinden ondervinden hier (imho) een 1+1=3 effect.
We bereiken een gevoelige markt (minderjarigen), op een minder publieke plaats (minder makkelijk sociale controle), (digitaal) met een agressieve marketing (waar de giga-bedrijven hun winstmodel naartoe draaien).

Ik loop al een tijdje met een concreet idee en ik vind het raar dat dit niet meer besproken wordt. Het is geen Dues ex machina, maar het is iets:
Kan je ipv verbieden, niet per account de optie verplichten waar je lootboxes kan uitvinken. Sowieso de optie 'ik ben -18' en dan zijn er geen lootboxes. Maar ook écht niks. Hard verbod. Als de speler liegt over zijn leeftijd (wat wel zéér frequent gebeurt) is er natuurlijk niks opgelost. Ik vergelijk het met 'adult entertainement industry'. Je moet op zijn de optie aanbieden het uit te zetten.
Als bezorgde ouder, die effectief samen met zijn kind aan opvoeding werkt, kan je dan met enige zielerust terug je kind achter de console achterlaten. Je kan dan 99% zeker zijn dat je puber te vertrouwen is, het is een puberbrein. Volgestouwd met hormonen, continu gebombardeerd met flikkerende verleiding. Die zijn gevoelig voor verslaving, de ene al meer dan de andere.

tl;dr
We zouden op zijn minst de optie om alles uit te schakelen moeten verplichten. Op leeftijd én een vrijwillige keuze. 'Gambling disabled/enabled' en dan verdwijnen alle gokelementen uit het spel. Wil je ze wel zien, bewijs dat je 18+ bent en vink het aan.
Ik benadruk, dit lost het probleem niet op, maar het biedt op zijn minst een keuze aan. Mensen die het omzeilen zal je altijd hebben. Maar je hebt op zijn minst een keuze.

[Reactie gewijzigd door Joindry op 22 juli 2024 14:09]

Dit is gewoon burgers pesten want ga eens naar een winkel en koop eens een setje Pokémon kaarten dan weet je ook niet wat erin zit. Dan worden krasloten ook verboden want je weet niet van tevoren welke nummers etc achter de krasloten zitten en ik kan zo wel even doorgaan. Zoals vele dingen in Nederland moeten we dankzij onze zo fantastische regering steeds meer het illegale circuit in gaan zoals ook al het geval is met Diablo Immortal. Die gasten in Den Haag vergeten dat overal een touw aan vast te knopen is links of rechts om.
Dit is gewoon burgers pesten want ga eens naar een winkel en koop eens een setje Pokémon kaarten dan weet je ook niet wat erin zit.
Inderdaad. Ga maar eens naar een winkel; wat je 15~30m kost om er fysiek te komen.
En koop een setje kaarten; waarvan er maar gelimiteerd op voorraad zijn.
In een winkelsetting waar iedereen je een beetje vreemd staat aan te staren als je pakje na pakje koopt om ter plekke te openen. En potverdomme; je moet het ook nog eens zonder de mooie bing-bing-wahoo! lichtjes-show doen die je hersenen van extra achievement-unlocked dopamine voorzien. Jeetje.

Als het je nog niet duidelijk genoeg is:
de drempel tot het beginnen te vertonen van verslaafd gedrag is bij die fysieke kaartjes vele malen hoger als bij lootboxes die je in een sneltreinvaart achter elkaar kunt kopen en open kunt gooien, zonder dat er enige vorm van rem op zit ... anders dan de bodem van je bankrekening.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 22 juli 2024 14:09]

Als we ons zo druk maken over verslaving bij jongeren, moeten we dan niet eerst kijken naar het smartphone gebruik in de scholen. Dat betreft een veel grotere groep jongeren en is een veel groter probleem.
De realiteit is dat men hiermee online gaming in de Bene regio gewoon gaat dood knijpen. Er zijn nu al meerdere titels die hier gewoon niet gereleased werden omwille van..
Waar ik wel benieuwd naar ben is of er in andere delen van de wereld ook gekeken wordt naar lootboxes. Ik vraag me dit vooral af omdat Overwatch 2 geen lootboxes meer heeft maar meer Fortnite volgt met hoe hun het doen. Ik vraag me dus af of Blizzard hiervoor gekozen heeft omdat ze bang zijn voor potentiële problemen in de toekomst of dat ze hopen dat dit gewoon meer spelers aantrekt en dus mogelijk meer winst.

Ik ben zelf niet tegen lootboxes maar ik vind wel dat dingen moeten veranderen. Meer items in de lootboxes zonder dat het duurder wordt. Minimaal 1 of meer nieuwe ding(en) bij gekochte lootboxes zodat je geld niet compleet verspilt. En kleinere kans dat je dubbele items krijgt. Seizoen gebonden items zoals kerst moeten een hogere kans hebben en na de seizoen gewoon kunnen verdienen. Aan zulke dingen denk ik dan ieder geval.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.