De Samsung Galaxy Tab S8 is voorzien van een 11"-lcd-scherm met een verversingssnelheid van 120Hz. De kleurweergave en helderheid zijn bovengemiddeld goed. De krachtige Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 maakt van deze tablet een snelheidsduivel. De software draait vloeiend en de tablet kan zware apps en games zonder problemen uitvoeren. Een laptopvervanger willen we de tablet niet noemen, zelfs niet als de toetsenbordhoes in combinatie met DeX wordt gebruikt, maar het komt wel heel dichtbij.
De Samsung Galaxy Tab S8+ is voorzien van een 12,4"-oledscherm met een verversingssnelheid van 120Hz. De kleurweergave en helderheid zijn bovengemiddeld goed. De krachtige Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 maakt van deze tablet een snelheidsduivel. De software draait vloeiend en de tablet kan zware apps en games zonder problemen uitvoeren. Een laptopvervanger willen we de tablet niet noemen, zelfs niet als de toetsenbordhoes in combinatie met DeX wordt gebruikt, maar het komt wel heel dichtbij.
De gigantische Samsung Galaxy Tab S8 Ultra is voorzien van een 14,6"-oledscherm met een verversingssnelheid van 120Hz. De kleurweergave en helderheid zijn bovengemiddeld goed. De krachtige Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 maakt van deze tablet een snelheidsduivel. De software draait vloeiend en de tablet kan zware apps en games zonder problemen uitvoeren. Een laptopvervanger willen we de tablet niet noemen, zelfs niet als de toetsenbordhoes in combinatie met DeX wordt gebruikt, maar het komt wel heel dichtbij.
Samsung is een van de weinige fabrikanten die nog echt groots inzet op Android-tablets. Het bedrijf brengt op regelmatige basis apparaten uit die de strijd moeten aangaan met de iPads. Het is een zware strijd, omdat de tablets van Apple al jarenlang bovenaan de verkooplijsten prijken. Dat weerhoudt Samsung er niet van om het te blijven proberen. Omdat er met de vorige lichting tablets, de Galaxy S7 en S7+, al weinig mis was, lijkt Samsung dit jaar niet zoveel gewijzigd te hebben aan de S8-serie. De schermen en cameraopstellingen zijn grotendeels hetzelfde, de S Pen wordt weer meegeleverd en de ondersteuning voor dezelfde toetsenbordhoes is nog steeds present.
Drie tablets
Dit jaar heeft Samsung geen twee, maar drie exemplaren uitgebracht. De Galaxy Tab S8 en de Tab S8+ lijken erg op hun voorgangers: de Tab S7 en de Tab S7+. De reeks is dit jaar uitgebreid met de Galaxy Tab S8 Ultra, een extra grote tablet die net wat meer functies heeft dan de rest. De tablets zijn met een prijs van respectievelijk 689, 877 en 1053 euro ongeveer net zo stevig geprijsd als de gemiddelde laptop. Als we naar de specificaties kijken, zou je kunnen zeggen dat deze apparaten wat formaat betreft zelfs de strijd aan zouden kunnen gaan met laptops. Vooral de Galaxy Tab S8 Ultra ziet eruit alsof het een los laptopscherm is.
Of deze tablets je ook daadwerkelijk een desktopervaring kunnen leveren, hangt natuurlijk af van de software. Samsung-apparaten worden al sinds jaar en dag geleverd met DeX, de Android-gebruikersinterface die het besturingssysteem omtovert tot een ware desktop. Hoewel niet alle Android-apps kunnen opschalen naar de desktopcomputer, kan het je toch uit de brand helpen als je een keer desktopwerk moet doen, maar geen desktop of laptop bij de hand hebt.
Samsung bokst al jarenlang op tegen de iPads van deze wereld. Apple is een lastige concurrent, want het merk heeft zelfs zijn goedkopere tablets voorzien van een krachtige chip en het ecosysteem is goed doorontwikkeld. Bij Android is dat helaas wat minder, al probeert Samsung al sinds jaar en dag een inhaalslag te maken met DeX. Deze interface geeft Android een desktopuiterlijk en de mogelijkheid meerdere Android-apps naast elkaar open te hebben. Hoewel het steeds beter gaat en er steeds meer Android-apps geschaald kunnen worden naar desktopniveau, komt het nog steeds voor dat sommige apps zich niet laten schalen. Heeft Samsung het voor elkaar gekregen een tabletreeks op de markt te brengen waarmee je productiviteit in de buurt komt van het niveau dat de iPad Pro in zekere, zij het beperkte, mate biedt? Je leest het in deze review, waarin we de tablets van Samsung zo nu en dan vergelijken met de iPad Pro van 2021 en de iPad Air van 2022.
Behuizing: meer van hetzelfde
Het eerste wat ons opvalt als wij naar de nieuwe lichting tablets van Samsung kijken, is het ontwerp. Dit is praktisch onveranderd gebleven. Als je de Galaxy Tab S7(+) naast een Galaxy Tab S8 met de achterzijde naar boven zet, zal je ze maar moeilijk uit elkaar kunnen houden. Alle modellen hebben een achterkant van gespoten aluminium, dezelfde magnetische zwarte glazen balk voor de S Pen, die wordt meegeleverd met de tablet, en een cameraeiland. Aan de zijkanten bevinden zich vier speakers en een USB-C-poort. Aan de onderkant zitten twee gaatjes en een rijtje contactpunten voor het koppelen van een toetsenbordhoes: de Samsung Keyboard Cover. Aan de bovenkant zitten de powerknop, die bij de Tab S8 ook dienstdoet als vingafdruklezer, de volumeknoppen, een microfoongaatje en, afhankelijk van het model, een simkaartslot. De 3,5mm-koptelefoonaansluiting is weer in geen velden of wegen te bekennen. We kunnen de veelgehoorde smoes dat er tegenwoordig geen ruimte meer voor is zelfs met moeite geloven als het om smartphones gaat, maar voor tablets is die smoes helemaal ongeloofwaardig. Wij zien het weglaten van deze poort dus als een echt minpunt.
Als we naar de voorzijde kijken, zijn er wel wat verschillen op te merken. De schermranden zijn een stukje kleiner dan bij de voorgangers. De Tab S8 en Tab S8+ hebben een bezel van 15mm en die van de Tab S8 Ultra is zelfs nog een stukje smaller: 10mm. De bezel van de Tab S8 Ultra is zo smal dat er zowaar een notch is toegevoegd om de camera’s in kwijt te kunnen. Het is een aparte beslissing, omdat Samsung de concurrentie flink afkraakte om de notch. Dat ging zelfs zo ver dat Samsung hele reclamecampagnes had gewijd aan de uitsparing om Apple te kakken te zetten.
Screenshot van een van de reclamespotjes uit de Ingenious-campagne, waarin Apple en de notch belachelijk werden gemaakt
De notch van de S8 Ultra is zeer subtiel en stoort ons helemaal niet. Het is op smartphones al sinds jaar en dag mogelijk de notch ‘weg te werken’ door het scherm ter hoogte van de notch te voorzien van een zwarte balk. Hierdoor is de uitsparing niet zichtbaar en lijkt de bezel aan de bovenzijde gewoon wat groter.
De tablets voelen verder goed stevig aan. De aluminium rand en achterkant zien er strak uit. Tijdens het torderen geven de tablets niet of nauwelijks mee en is er geen gekraak te horen. Het camera-eiland steekt een klein stukje uit, maar door de grote oppervlakte van de tablets zal je geen last hebben van gewiebel. Daarnaast liggen ze heerlijk in de hand. Zelfs de gigantische Tab S8 Ultra voelt minder zwaar aan dan wij hadden gedacht. Wat ons opvalt is dat de schermrand bij deze tablets nu zo klein is, dat je bij het oppakken van de tablet soms tegelijkertijd het aanraakgevoelige deel van het scherm aanraakt, wat een onbedoelde opdracht tot gevolg heeft. Het is ons een paar keer voorgekomen dat wij per ongeluk de Google Assistent startten.
Samsung Galaxy Tab S7
Samsung Galaxy Tab S8
Samsung Galaxy Tab S7+
Samsung Galaxy Tab S8+
Samsung Galaxy Tab S8 Ultra
Hoogte (mm)
163,5
165,3
185
185
208,6
Breedte (mm)
253,8
253,8
285
285
326,4
Dikte (mm)
6,3
6,3
5,7
5,7
5,5
Gewicht
498g
503g
575g
567g
726g
Schermdiagonaal
11"
11"
12,4"
12,4"
14,6"
Scherm: kleurrijk spektakel
De schermen van de Samsung Galaxy Tab S8-tablets hebben allemaal een beeldverhouding van 16:10 en een variabele verversingssnelheid van maximaal 120Hz, maar dat zijn zo ongeveer de enige overeenkomsten die deze displays hebben. In de onderstaande tabel hebben wij alle schermspecificaties op een rijtje gezet.
We hebben de schermen ook getest in ons testlab. We hebben ze doorgemeten met onze SpectraCal C6-colorimeter en Calman-software. Wij hebben de resultaten van deze metingen naast elkaar gelegd en vergeleken met het scherm van de Apple iPad Pro (2021). De Tab S8 wordt weergegeven met een rode balk, de Tab S8+ met een blauwe balk, de Tab S8 Ultra met een groene balk en de iPad Air met een paarse balk.
In de tabel is goed te zien dat Samsung een behoorlijke verbeterslag heeft gemaakt. Als we kijken naar de piekhelderheid presteert de Galaxy Tab S8 met 568cd/m² net wat beter dan zijn voorganger, die 551cd/m² haalt. De Galaxy Tab S8+ is ietsjes minder helder, maar scoort met 542cd/m² ook net wat beter dan de Tab S7+, die 528 cd/m² haalt. De grote uitschieter is de Galaxy Tab S8 Ultra die met 750cd/m² alle andere tablets achter zich laat. De iPad Air scoort met 514cd/m² ook nog steeds goed, maar is in vergelijking met de S8-tablets de hekkensluiter.
Als we ons witte testvlak opschroeven naar 100 procent, liggen de resultaten wat dichter bij elkaar. De Tab S8 Ultra scoort met 586cd/m² nog steeds het hoogst. De Tab S8 volgt met 571cd/m² op de voet en de iPad Air zit daar met 507cd/m² weer iets achter. Vreemd genoeg is de Tab S8+ minder helder en tikt die de 451cd/m² aan.
Bij het terugschroeven naar de minimale helderheid van ons testvlak, liggen de resultaten nog dichter bij elkaar. De iPad Air staat met 1,79cd/m² bovenaan, maar wordt op de hielen gezeten door de Galaxy Tab S8 Ultra met 1,83cd/m² en de Galaxy Tab S8+ die 1,86cd/m² haalt. Het lcd-scherm van de Galaxy Tab S8 is een stuk feller en is met 6,38cd/m² te helder om in een volledig donkere kamer te gebruiken zonder pijn te krijgen aan je ogen.
Als het gaat om kleurweergave gooien de Samsung-tablets traditiegetrouw hoge ogen. De schermen zitten wat kleurtemperatuur betreft allemaal dicht bij de ideale waarde van 6500 kelvin. Deze goede scores vertalen zich ook naar de kleur- en grijsafwijkingen. De Samsung Galaxy Tab S8 en S8 Ultra hebben beide een afwijking van ΔE 1,70. De Tab S8+ zit met een ΔE van 2,70 wat meer in het midden van de grafiek, maar het is nog steeds een zeer goede score.
In de praktijk uiten deze resultaten in een goede ervaring, zeker als je afbeeldingen gaat bewerken of media consumeert. De kleuren spatten van het scherm als je bijvoorbeeld Netflix start en de HDR10+-ondersteuning verbetert deze ervaring nog meer. Dit geldt alleen voor de Tab S8+ en Tab S8 Ultra, de ‘gewone’ S8 heeft geen HDR-ondersteuning. De tablets hebben allemaal Widevine L1-ondersteuning, waardoor je al je media op de hoogste resolutie kunt afspelen.
Camera: weinig vernieuwing
We blijven het zeggen: camera’s spelen bij tablets niet een dergelijk grote rol als bij smartphones. Dat is ook duidelijk te zien aan de camera’s die te vinden zijn op de gemiddelde tablet. Het zijn er meestal maar een of twee en de specificaties zijn lager dan van de gemiddelde midrangetelefoon. De Samsung-tablets hebben een primaire sensor van slechts 1/3,4" en pixels van 1,0µm; het is geen verbetering ten opzichte van de tablets van vorig jaar. De ultragroothoekcamera op de tablet is wel voorzien van een verbeterd exemplaar: de 5-megapixelversie die te vinden was op de Tab S7(+) is op de Tab S8-apparaten een 6-megapixelexemplaar. De Galaxy Tab S8 Ultra heeft daarnaast aan de voorzijde nog een extra ultragroothoekselfiecamera van 12 megapixel.
Wij hebben de camera’s van de Galaxy S8-tablets vergeleken met die van de iPad Air (2022). Als we kijken naar de selfiecamera’s zien wij tot onze verrassing dat er een verschil te zien is tussen de verschillende Tab S8-tablets. Vooral de S8 Ultra legt veel meer detail vast dan de S8 en de S8+. Daarnaast is er veel minder schaduw te zien op de foto’s van de S8 Ultra. Wij denken dat dit komt doordat de automatische HDR-modus zichzelf ingeschakeld heeft. De foto’s van de andere tablets ogen daardoor waziger en donkerder. Op de foto’s die gemaakt zijn met de iPad Air is vreemd genoeg een rare blauwe waas te zien. Wij hebben meerdere foto’s geschoten, maar op alle foto’s was de waas te zien. Het deed de kwaliteit van de foto’s in elk geval geen goed. Op de foto’s op de brug is de waas wat minder, maar nog steeds aanwezig, vooral aan de rand van de foto’s. Wij vermoeden dat de camera niet goed overweg kan met de lichtinval van de zon. De Samsung Galaxy Tab S8 Ultra is in elk geval met vlag en wimpel de grote winnaar van deze test.
De verschillen worden een stuk kleiner als wij overschakelen naar de hoofdcamera. De camera’s schieten redelijke foto’s en alles staat er helder op. Wat details en ruis betreft komt de kwaliteit overeen met de goedkopere midrangesmartphones. Er is hier en daar wat ruis te zien, terwijl op andere plekken de ruis door het gladstrijkalgoritme wordt weggewerkt. Hierdoor zien bepaalde objecten er onrealistisch, bijna geschilderd uit. Dit is bij de iPad Air nog het duidelijkst te zien.
Hardware en accuduur
De Samsung Galaxy Tab S8, Tab S8+ en Tab S8 Ultra zijn uitgerust met de krachtigste soc die op dit moment beschikbaar is voor Android-toestellen: de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1. Wij hebben deze chip al in verschillende andere toestellen aan het werk gezien en de prestaties zijn ook op deze tablets zeer goed te noemen. Wat ons bij de smartphones opviel was de warmteontwikkeling, maar daar hebben de tablets geen last van. Als je zware apps of games aan het draaien bent, kun je wel voelen waar de processor zich bevindt: de tablets worden allemaal rondom het camera-eiland wat warmer. De warmte wordt echter goed en snel verspreid over de gehele tablet. De tablets throttlen ook niet zo snel als smartphones met dezelfde chip. Tijdens het uitvoeren van de 3DMark Wildlife Stress-test viel ons op dat de Galaxy Tab S8 iets eerder begon te throttlen dan de andere twee exemplaren. Daarbij zakten de prestaties ook wat verder in. De Galaxy Tab S8+ en S8 Ultra hielden het een stuk langer vol en de prestaties liepen minder snel terug. De Galaxy Tab S8 deed het ook iets slechter dan alle andere smartphones met een Snapdragon 8 Gen 1. De minimale prestaties van de Tab S8+ en S8 Ultra zijn hetzelfde als bij andere Snapdragon 8 Gen 1-toestellen.
De tablets zijn in verschillende uitvoeringen beschikbaar: van 8GB ram en 128GB opslagruimte tot aan 16GB ram en 512GB opslagruimte. Alle verschillende modellen zijn te zien in de onderstaande tabel.
Hoewel deze processor een ware krachtpatser is, kunnen we het niet laten de tablets te vergelijken met de iPads van Apple. De iPad Air en iPad Pro zijn allebei voorzien van een Apple M1, een krachterigere processor dan de Snapdragon 8 Gen 1. Hier zal je bij algemeen gebruik weinig van merken, omdat op beide systemen zelfs de zwaarste apps en games vloeiend lopen. Het zal je wel opvallen als je zware werkzaamheden gaat uitvoeren op de tablets, zoals videobewerking. De Tab S8-apparaten van Samsung zullen goed kunnen meekomen, maar de M1-socs zijn een stuk krachtiger.
In de praktijk hebben wij niets te klagen over de tablets. De apps en games draaien allemaal vloeiend, de Google-feed haperde geen enkele keer en zware games als Genshin Impact vliegen over het scherm, terwijl deze op de hoogste instellingen staan.
Het ontgrendelen is mogelijk via je vingerafdruk of gezichtsscan. Omdat de tablet geen infraroodscanner bevat (zoals de iPad Pro), is het ontgrendelen via je gezicht niet de veiligste optie: voor het ontgrendelen wordt de normale selfiecamera gebruikt. De vingerafdruklezer zit bij de Galaxy Tab S8 verwerkt in de powerknop en bij de andere twee tablets zit er een optische versie onder het scherm. De lezer bevindt zich aan de rechterkant van het scherm, dus als je de tablet pakt, kan je direct met je duim op het leesvlak terechtkomen, waardoor deze direct gelezen wordt. Mocht je de tablet in de portretmodus houden, dan ‘draait’ de lezer automatisch mee, waardoor je je vinger niet in een onnatuurlijke hoek hoeft te houden om het apparaat te ontgrendelen. Zowel het ontgrendelen via het scherm als via de powerknop gaat snel en vloeiend.
Een van de features van deze tabletserie is de S Pen. Deze slimme stylus wordt standaard meegeleverd met de tablet en werkt zeer goed. De S Pen is even groot als het exemplaar dat bij de voorloper zit en dus een slag groter dan de S Pen die bij de Galaxy Note-toestellen wordt geleverd. Hij houdt daardoor een stuk prettiger vast, veel meer zoals een echte balpen. De afwerking is mat en er zit één platte kant aan in de lengte: dat is de kant die automatisch aan de tabletzijde komt, wanneer je hem aan het magnetische vlak van de Tab S8 klikt. Dat kan maar op één manier: met de punt naar links als je naar het scherm kijkt. Er zit één knop op de S Pen, dus dat is hetzelfde als bij de Note-toestellen. De toetsenbordhoes heeft een mooie uitsparing voor de pen en houdt hem wat beter op zijn plek. Wij konden de hoes deze keer helaas niet testen, omdat die niet werd toegestuurd met onze reviewexemplaren.
De tablets zijn allemaal uitgerust met vier Dolby Atmos-speakers. Twee aan de linker- en twee aan de rechterzijde. De geluidskwaliteit is goed en de speakers kunnen lekker hard zonder dat er vervormingen optreden. De bas is goed te horen en de hoge tonen zijn goed van elkaar te onderscheiden.
Accuduur
De Samsung Galaxy Tab S8, S8+ en S8 Ultra hebben respectievelijk 8000mAh-, 10090mAh- en 11200mAh-accu’s aan boord. Het zijn flinke batterijen, waardoor je zou verwachten dat de tablets het erg lang uithouden op een lading, maar dat is toch niet het geval. De tablets scoren zeker niet slecht, maar wij hadden gewoon wat beter verwacht. Tijdens onze wifibrowsetest scoort alleen de Samsung Galaxy Tab S8 bovengemiddeld met 11 uur en 7 minuten. De S8+ houdt het 6 uur en 26 minuten vol op een lading en de S8 Ultra geeft er na 6 uur en 38 minuten de brui aan. Dat is in onze ogen vrij kort, want wij hadden meer verwacht van de grote accu’s. De iPad Air (2022) doet het met 7 uur en 44 minuten net wat beter. Een 4G-browsetest konden wij niet uitvoeren, omdat wij de exemplaren zonder deze functionaliteit opgestuurd hebben gekregen. In de videotest presteren de tablets een stuk beter. De Tab S8+ houdt het met 10 uur en 34 minuten een stuk langer vol en de Tab S8 Ultra werkt met 11 uur en 47 minuten ook een stuk langer dan met het browsen. Het verschil is voor de Tab S8 minder groot, maar het apparaat weet het met 12 uur en 30 minuten toch wat langer vol te houden.
Browsetest wifi
Browsetest 4G
Videotest
Accuduur bij webbrowsen wifi (helderheid @ 250cd/m²)
Tablet
Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Samsung heeft een inhaalslag gemaakt op het laden van de accu’s. De S8-tablets kunnen met 45W worden opgeladen en dat verkort de laadtijd aanzienlijk in vergelijking met de vorige generatie tablets. Helaas is ditmaal de lader weggelaten en zul je die dus apart moeten aanschaffen. Wij hebben voor onze test de Samsung 45W-lader gebruikt die wij hadden aangeschaft voor de S22 Ultra-review. De S7(+)-tablets hebben wij geladen met de lader die werd meegeleverd met de tablets, maar dit is een 15W-lader. In theorie zouden de S7-tablets ook overweg kunnen met de 45W-adapter.
Als we de tablets een half uurtje aan de lader hangen, is de Tab S8 voor 46 procent gevuld, de Galaxy Tab S8+ voor 44 procent en de Tab S8 Ultra voor 39 procent. Dit is een flink verschil met de oudere modellen die in dezelfde tijd allemaal minder dan 20 procent zijn opgeladen. De iPad Air is na 30 minuten laden voor 55 procent gevuld. Als we de tablets helemaal volgeladen willen hebben, moet de Tab S8 1 uur en 44 minuten aan de lader hangen, de Tab S8+ 1 uur en 35 minuten en de Tab S8 Ultra 2 uur. De iPad Air (2022) is na 1 uur en 31 minuten volledig voorzien van energie. De iPad Pro moet ongeveer twee keer zo lang aan de lader hangen om volledig geladen te zijn: 3 uur en 12 minuten.
Procent vol na 30 minuten
Browsetijd na half uur laden
Laadtijd
Procent vol na 30 minuten
Tablet
Gemiddelde toename acculading in % (hoger is beter)
De Samsung Galaxy Tab S8-tablets draaien allemaal Android 12 met One UI 4. Zoals we inmiddels gewend zijn, is de gebruikersinterface ondanks de vele aanpassingen vloeiend en werkt alles naar behoren. Alleen op de Galaxy Tab Ultra merken wij dat de Google-feed niet volledig laadt als de tablet in de portretmodus staat. Als je de tablet kantelt, wordt de rest wel ingeladen. Als je de tablet vervolgens weer een kwartslag draait, verdwijnt de rest van de feed weer.
Wat we ook gewend zijn, is de standaard bloatware die wordt meegeleverd. Samsung heeft ook deze tablets voorzien van eigen apps en bloatware naast de standaardapps van Google. De welbekende Galaxy Store, Bixby, Samsung Berichten, Galerij, Klok, AR-Zone, Game Launcher, Samsung Free en Contacten zijn weer van de partij, net als enkele thirdpartyapps als Facebook en OneDrive. Facebook laat zich desgewenst verwijderen, maar OneDrive kan slechts worden verborgen. Wat software betreft lijkt er geen verschil te zijn met de high-end smartphones. Van Samsungs eigen apps kunnen wij dat begrijpen, maar dat deze dure high-end tablets ook worden uitgerust met bloatware is een beetje jammer, vooral omdat bijvoorbeeld OneDrive je zo nu en dan lastigvalt met notificaties, zelfs als je de app niet gebruikt. Het is gelukkig wel zo dat tijdens het configureren van de tablet Samsung netjes vraagt welke apps je op je systeem wilt hebben. Je kunt op deze manier voorkomen dat je tablet wordt uitgerust met een hele reeks apps die je toch nooit gaat gebruiken. Toch blijven er wat extra apps achter, waaronder dus ook het opdringerige OneDrive.
Als je de pen gebruikt, zie je rechts in beeld het S Pen-menu. Je kunt er snel een notitie mee maken, op een schermafdruk schrijven, een tekening maken op een foto of bijvoorbeeld iets vertalen. Je kunt ook nog allerlei shortcuts toevoegen, waaronder de vergrootglasfunctie.
Naast One UI zijn de tablets ook uitgerust met DeX. De gebruikersinterface die Android laat overkomen als een desktop. Normaal gesproken is het zo dat DeX automatisch wordt gestart zodra er een extern scherm wordt aangesloten via een kabel, converter of hub, maar op deze tablets is het ook mogelijk de functie rechtstreeks te starten zonder dat er iets is aangesloten. Het geheel is dan wat lastiger te besturen met je vingers, maar als je alleen een toetsenbord, muis of de Book Cover aansluit, is het erg handig om de functie te activeren op de tablet. Je kunt daarnaast ook instellen dat DeX gespiegeld wordt op zowel de tablet als op het externe scherm. In deze desktop kun je meerdere Android-apps naast elkaar open hebben staan en ze in losse vensters of full screen gebruiken. Je smartphone kan eventueel worden gebruikt als trackpad. Tegenwoordig is deze modus ook draadloos te gebruiken, maar daarvoor moet je eerst een Windows-app installeren op je computer of een modern Samsung-scherm in gebruik hebben. In het laatste geval detecteert DeX de monitor automatisch en vraagt of je verbinding wilt maken met het scherm.
Ook de apps voor de S Pen zijn weer paraat. Er is op dat gebied niet veel verschil met de vorige generatie Samsung-tablets: Air View, Quick Notes, Air Gestures en Live Berichten zijn allemaal van de partij en werken goed.
Wat softwareondersteuning betreft trekt Samsung de lijn van zijn smartphones door naar de tablets. De apparaten krijgen maar liefst vier OS-updates en vijf jaar lang beveiligingsupdates. Dat is een stuk langer dan wat werd beloofd voor de Tab S7-serie en de meeste goedkopere tablets. IPads worden zeker even lang ondersteund, maar het is goed dat Samsung wat dat betreft (bijna) op gelijke hoogte komt met Apple. Het is nog niet bekend hoe het zit met ondersteuning vanuit de community na die tijd. De apparaten zijn populair genoeg, maar op dit moment is er nog geen informatie te vinden over eventuele custom-roms.
Conclusie
De Samsung Galaxy Tab S8-series zijn met recht high-end tablets te noemen. De krachtige Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1-processor laat alle apps en games snel uitvoeren en de tablets voelen dankzij de 120Hz-verversingssnelheid ontzettend vloeiend en snel aan. Nu is dat niet zo moeilijk, omdat er in deze categorie amper concurrentie is. De S8-serie heeft een paar welkome verbeteringen ten opzichte van de S7-serie, plus een interessant extra groot model op een formaat dat je elders nergens vindt. Er zijn weinig verschillen tussen de vorige generatie tablets en deze, maar die paar vernieuwingen zijn toch de moeite waard om voor de nieuwe exemplaren te gaan. De Tab S8-serie schiet iets mooiere plaatjes dan de S7-serie en de S8 Ultra heeft bovendien nog een extra camera aan boord die ook mooie foto’s schiet. Daarnaast is de softwareondersteuning van de S8-serie een stuk langer en hebben de apparaten betere schermen.
Ook de kleurweergave van de schermen is zeer goed. De HDR10+-functie is een welkome toevoeging tijdens het afspelen van HDR-content. Dit geldt alleen voor de Galaxy Tab S8+ en Tab S8 Ultra. De ‘gewone’ Galaxy Tab S8 heeft een lcd-scherm en geen ondersteuning voor HDR10+. Toch weet ook dit scherm prachtige kleuren weer te geven.
Als je desktopwerkzaamheden wil uitvoeren op deze apparaten, is dat goed mogelijk dankzij DeX. Zodra je de apparaten aansluit op een monitor of USB-hub, schakelt deze gebruikersinterface zich in en zijn de apparaten te gebruiken als desktops. Houd er wel rekening mee dat niet elke Android-app overweg kan met de desktopmodus. De apps zullen werken, maar kunnen bijvoorbeeld niet beeldvullend worden gemaakt. Een andere handige extra is de S Pen. Deze slimme stylus wordt standaard meegeleverd bij alle drie de tablets en schrijft en tekent heerlijk. De pen kan magnetisch worden verbonden aan de achterkant van de tablets en wordt op die manier ook opgeladen. Alle gebruikelijke S Pen-apps zijn weer van de partij.
Als we het ecosysteem echter vergelijken met iPadOS, moeten we toch zeggen dat het bij Apple op dat gebied iets beter is geregeld. DeX brengt een goede desktopervaring, maar het ecosysteem van Apple is toch wat uniformer. Dat heeft vooral te maken met de schaalbaarheid van de gemiddelde app. Terwijl apps voor het Apple-ecosysteem stuk voor stuk schalen naar tablets, komt het bij Android nog wel eens voor dat een app niet geschaald kan worden of in fullscreenmodus nog steeds een portraitweergave heeft. Daarnaast is de M1-processor van de gemiddelde iPad gewoonweg krachtiger. Dat verschil zul je niet merken bij het spelen van zware games als Genshin Impact, maar als je media gaat creëren, zul je merken dat het renderen op een M1 sneller gaat. Als je dan kijkt naar de prijs, zul je in sommige gevallen beter af zijn met een iPad.
We kunnen de Tab S8-apparaten dus geen laptopvervanger noemen, maar ze kunnen een zeer goede aanvulling zijn als je iets zoekt voor erbij: bijvoorbeeld het spelen van bepaalde games die leunen op touchscreenfunctionaliteit of het kijken van hdr-materiaal. Als mediaconsumptie echter de hoofdreden is, kun je ook voor een goedkopere A-serie-tablet gaan, tenzij je natuurlijk wilt genieten van een groot exemplaar als de S8 Ultra. De algehele ervaring met deze tablets is zo goed, dat wij kunnen stellen dat dit de beste Android-tablets zijn die je op dit moment kunt krijgen.
Wat ik wel eens zou willen weten is hoe deze prestaties en ervaringen evolueren in de tijd.
Mijn vooroordeel (op basis van ervaringen met Galaxy S tot S4 smartphones en nadien enkele iphones) is nog steeds dat android na verloop van tijd trager wordt en minder stabiel. Bij ios heb ik dit minder.
En ook qua updates was er toen wereld van verschil. Niet alleen de snelheid (Samsung liep altijd bijna versie achter) maar ook de duur.
Is er iemand die dit kan staven/ontkennen met cijfers?
Met zo een dure toestellen telt dat toch echt wel allemaal mee.
In mijn ervaring worden zowel Apples als Android trager na verloop van tijd.
Niet eens zozeer omdat de software op het apparaat minder goed gaat werken, maar omdat apps gewoon steeds zwaarder/minder efficiënt worden geschreven.
Pak een 4 jaar oude iPhone en een 4 jaar oude Android, reset ze naar fabrieksinstellingen en verbind nog niet met het internet, en ze zijn allebei lekker snel. Zodra je ze alle apps laat updaten en je opeens gaat werken met apps die in 4 jaar tijd wel drie tot vier keer zoveel opslagruimte nodig hebben, en allebei de telefoons vallen opeens behoorlijk tegen qua snelheid.
Ook met de high-end toestellen op Android valt na vier jaar nog prima te werken. Als je ze naast een nieuw model legt valt het verschil natuurlijk wel op. Dat geldt echter ook voor de iPones, al is daar het verschil minder groot.
Ik weet niet of dat verschil zo opvalt. 4 jaar terug, dus dat gaat over Snapdragon 845? Dat zijn gewoon vlotte SoC's, vergelijkbaar met iets als een 765 van vandaag de dag denk ik? Als je ze gaat pushen in games (al denk ik dat het meeste gewoon perfect loopt) of editting, ga je het verschil zien met moderne SoC's natuurlijk, maar daarbuiten...
Ik heb een paar maand geleden mijn 4 jaar oude Mi Mix 2s (SD 835) vervangen door een Pixel 6 en ik vond het erg moeilijk om een verschil in snelheid te voelen tussen de twee telefoons. Dus 4 jaar oude android telefoons kunnen ook nog goed mee qua snelheid
Met een budget of midrange telefoon ga je na vier jaar het verschil wel merken. Een hig-end telefoon van vier jaar oud is vaak nog steeds sneller dan een splinternieuwe midrange telefoon. Mijn Samsung fold (1e gen) is ook nog steeds sneller dan de a53 die ik nu voor buiten gebruik.
Pak een 4 jaar oude iPhone en een 4 jaar oude Android, reset ze naar fabrieksinstellingen en verbind nog niet met het internet, en ze zijn allebei lekker snel. Zodra je ze alle apps laat updaten en je opeens gaat werken met apps die in 4 jaar tijd wel drie tot vier keer zoveel opslagruimte nodig hebben, en allebei de telefoons vallen opeens behoorlijk tegen qua snelheid.
Ik loop rond met een low/mid-range smartphone van 3,5 jaar oud (toen nieuw 250 EUR). Werd geleverd met Android 9, en draait nu Android 11 (en straks Android 12). Die is nog steeds gevoelsmatig net zo snel als dat ik hem initieel in gebruik nam, ook al draait die nieuwe applicaties. Dat komt mede omdat ik LineageOS gebruik en bloat vermijd.
Opslagruimte is geen probleem. De smartphone die ik gebruik heeft 128 GB opslag, wat zat is voor wat applicaties en media (waarbij laatstgenoemde ook naar een microSD kaart verplaatst kan worden).
[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 08:12]
Over Android kan ik niet oordelen tegenwoordig, maar ik heb eind vorig jaar tot en met begin dit jaar vier maanden mijn XS Max gebruikt voordat ik naar een 13 Pro Max ben overgestapt en qua snelheid merk je er nagenoeg niets van. De meeste apps benutten echt geen max cpu, en de OS’en zijn al jaren geleden mature geworden dus dat is ook bij lange na geen bottleneck.
Het gros aan het verschil dat je zult merken is batterijduur, kwaliteit van onderdelen als de camera’s, schermkwaliteit, etc. Maar snelheid hoort niet in dat lijstje, dat speelt op zijn hoogst een keer een rol bij een systeemupdate die wat langer duurt, wellicht.
[Reactie gewijzigd door Aiii op 23 juli 2024 08:12]
Met cijfers niet (Kan Google gaan raadplegen, maar dat kun je zelf ook!).
Wel zelf ervaring met Android (Samsung) en via mijn dochter met Apple (iPhone). En in alle eerlijkheid (geen persoonlijke voorkeur voor merken of systemen op basis van de naam!), de Samsung toestellen doen het écht fors beter dan de iPhones. Het valt mij heel erg tegen hoe snel de iPhones al achteruit gaan in prestaties waar ik mijn Samsung telefoon 3 jaar na dato nog steeds prima kan gebruiken en enkel nu toch een keer vervangen heb omdat de accuduur toch wel hard begon terug te lopen. Mijn dochter's huidige iPhone daarentegen is nu na net 2 jaar eigenlijk niet best meer. Veel problemen, traag, vastlopers op z'n tijd, vreemd reageren op input. Geen onoverkomelijke zaken, maar het werkt allemaal nét niet heel prettig meer. Qua tablets heb ik altijd gezegd dat zodra ik het geld ervoor over heb het zondermeer een iPad wordt... Juist omdat Apple grafisch en ook qua geluid van oudsher beter presteert (ik zou een tablet inzetten voor tekenen en ander creatief werk en mogelijk als light muziekstudio). Maar heb recent voor werk zowel de Samsung Galaxy Tab S8 als de iPad pro in huis gehad en ik ben sindsdien niet meer zo zeker van m'n zaak... De iPad voldeed 'gewoon' aan de verwachtingen. Prachtig apparaat met heerlijke apps die altijd werken zoals ze moeten werken. Maar de Samsung Tab was ik heel positief verrast over! Zeker ook de werking van de S-pen. Héél erg goed, doet niet onder voor de Apple Pencil.... Maar is dan wel een heel stuk goedkoper!
Dus zodra de tablet er komt zou het zomaar toch eens de Samsung kunnen worden en niet de iPad die al zeker 6-7 jaar op de wishlist staat...
Mijn ervaring is juist compleet het tegenovergestelde..
De iPhone 7 die ik net weer ingeleverd heb bij mijn werkgever na 3,5 jaar gebruik werkte nog steeds feiloos. Maar mijn vrouw heeft voor haar werk in 3 jaar tijd nu al de 3e A50 serie Samsung telefoon, waarvan de laatste net 3 maanden oud is en mij valt vooral de stabiliteit en stotteringen steeds meer op bij die telefoons
Qua tablets zweer ik zelf altijd bij de iPads, puur omdat er ook meer volwassen apps voor zijn. Ik teken graag erop en Android heeft gewoon minder echt uitgebreide apps op dat vlak.. Zoek maar eens echt naar een vervanging van bijvoorbeeld ProCreate of bijvoorbeeld Pixelmator Pro..
Bij Android zit je dan aan bijvoorbeeld Photoshop Sketch te denken, maar biedt 1. beduidend minder opties en 2. is nog steeds meer Phone focussed dan Tablet focussed en dat vind ik gewoon jammer...
Ipad verhaal is helemaal juist mbt de apps.
Als het om multimedia gaat dan heb je soms het voordeel op een Tab S.
Als het gaat om browsen, email, foto's van de kinderen, etc. dan maakt het geen fluit uit.
De A serie vergelijken met een Iphone is niet eerlijk. De Iphone 7 was destijds een flagship en duur toestel terwijl een A serie altijd budget is, en 1/3 kost van de iphone.
En voor de meesten is een A serie prima want die doet appjes, email en marktplaats net zo goed als de rest.
En ja de camera is niet alles, is niet zo snel en kan dus niet als soepel ervaren worden. Maar daar is de prijs ook naar.
Een nieuwe A52 bijv zou qua rekenkracht ongeveer nu wel gelijk moeten zijn aan een stokoude iPhone 7
Anders doet Samsung wel iets heel erg verkeerds lijkt mij...
Echt waar ? Wat voor display en wat voor resolutie had je op je 7 dan ?
En dan heb ik het nog niet eens over andere specs.
Destijds was de 7 supersmooth voor de software die er toen op draaide. Nu vinden vele die ook traag met de software van vandaag en dat is de reden dat men ook gaat upgraden.
Maar feit blijft dat de Apple soc's veel efficienter zijn en dat een Iphone met minder kracht even soepel kan draaien als een Android toestel met beduidend meer kracht. Is niks nieuws en weten we al jaren.
Het is niet alleen de rekenkracht, maar ook hoeveelheid en vooral snelheid van opslag- en werkgeheugen. Midrange toestellen hebben nog steeds relatief langzaam geheugen, waar een oude Galaxy S8 al veel sneller geheugen had.
Zoon heeft de A50 en nu A52 (? Dacht ik). Nooit problemen. Jaren mee gegaan zonder enige haperingen, nooit vastlopers, nog steeds nette accu. Enige reden voor vervanging na 2 jaar was een barst in het scherm na een ongelukje.
Qua apps voor tekenen is procreate nog steeds de topper. Maar de app die Samsung meelevert is heel niet slecht en heb nu de app Sketchbook op de S22 ultra en dat komt wel heel, heel dicht bij wat procreate kan....
Wat ik wel eens zou willen weten is hoe deze prestaties en ervaringen evolueren in de tijd.
Mijn vooroordeel (op basis van ervaringen met Galaxy S tot S4 smartphones en nadien enkele iphones) is nog steeds dat android na verloop van tijd trager wordt en minder stabiel. Bij ios heb ik dit minder.
En ook qua updates was er toen wereld van verschil. Niet alleen de snelheid (Samsung liep altijd bijna versie achter) maar ook de duur.
Is er iemand die dit kan staven/ontkennen met cijfers?
Met zo een dure toestellen telt dat toch echt wel allemaal mee.
Niet met cijfers maar wel met ondervinding: je hebt gelijk dat Samsung toestellen tot S4 na verloop van tijd (en vaak niet veel langer dan na anderhalf jaar gebruik) ergerlijk traag werden, ik had exact dezelfde ervaring met m'n S3 en S4, inclusief een toenmalige Samsung tab 3 (geen S weliswaar) het is de reden dat ik toenertijd ben overgestapt naar Huawei, ik vond Samsung toestellen niet alleen irritant traag worden, mijn Galaxy S4 kreeg na verloop van tijd ook een hele resem van problemen, spontaan uitvallen of herstarten, gebeld worden en niet kunnen opnemen (scherm reageerde regelmatig niet op aanrakingen) zeker weten volledig opgeladen en plots 0%, zomaar, letterlijk "plots"... Ik heb een aantal jaar geen Samsung meer willen gebruiken.
...maar sinds 2019 gebruik ik weer Samsung toestellen, weliswaar geen S modellen meer wegens te duur geworden voor wat ik ermee wil doen, heb me toen een Galaxy A tab (10 inch) gekocht die ik nog steeds gebruik en alhoewel die wellicht niet meer even snel is als toen die nieuw was, gebruik ik 'm nog dagelijks en is ie niet *merkbaar* trager geworden.*
M'n telefoon is nu zo'n 2 jaar oud, is een Samsung Galaxy A71 en het is het beste toestel dat ik ooit had, nog steeds ontzettend snappy, zéker voor een midranger, kreeg onlangs nog update naar Android 12, en waar ik vroeger op elk toestel meteen Nova Launcher installeerde, vind ik One UI van Samsung prettig genoeg werken dat ik niet de noodzaak voel om terug naar Nova te gaan.
Ik heb echt de indruk dat ze hun zaakjes op orde hebben gekregen vanaf de Galaxy S4-periode, en niet alleen de slagschepen maar ook hun midrangers zijn meer dan hun geld waard, dat was vroeger toch echt anders. Tuurlijk zullen ze na verloop van tijd nog trager worden, maar het is -i.m.h.o.- veel minder merkbaar.
*ik game niet op m'n mobiele toestellen (behalve op m'n telefoon sporadisch World Of Warships) ik ben enorm secuur op het installeren van apps, zelfs uit de playstore, ik denk dat ik het laatste jaar slechts 1 nieuwe app heb geïnstalleerd, ik gebruik m'n tablet voor niks anders dan multimedia (YouTube, Netflix, Amazon-Prime, YouTubeMusic) en af en toe een mailtje checken, en soms Teams, en ik gebruik zo ongeveer tweemaandelijks SD-Maid Pro om alle app-cache te clearen, dubbels, temp., en achtergebleven uninstall-bestanden te clearen.
[Reactie gewijzigd door PinusRigida op 23 juli 2024 08:12]
Veels te veel mensen leven in het verleden.
Samsung van pak hem beet ruim 10 jaar geleden (S4) kan je zeker niet meer vergelijken met nu.
Touchwiz, de software support en updates kan je absoluut NIET vergelijken met Samsung nu.
Van ongeveer de slechtste in het Android segment qua skin en support behoren ze nu tot de absolute top.
De meesten nemen nog steeds die ervaring van 2012 mee in hun betoog vandaag.
Veels te veel mensen leven in het verleden.
Samsung van pak hem beet ruim 10 jaar geleden (S4) kan je zeker niet meer vergelijken met nu.
Touchwiz, de software support en updates kan je absoluut NIET vergelijken met Samsung nu.
Van ongeveer de slechtste in het Android segment qua skin en support behoren ze nu tot de absolute top.
De meesten nemen nog steeds die ervaring van 2012 mee in hun betoog vandaag.
Idd... is compleet menselijk natuurlijk, je hoort het mensen nog steeds zeggen: Dit of dit automerk roest weg onder je achterste.... tja, dat was zo'n 30 jaar geleden idd. zo, tegenwoordig zouden die merken geen bestaansreden meer hebben moest dat nog steeds het geval zijn... Negatieve ervaringen blijven gewoon veel makkelijker zitten bij mensen.
Zoals je zegt; Samsung van vroeger is echt niet meer het Samsung van nu, en gelukkig maar.
Het trager worden valt tegenwoordig wel mee. Vanaf versie 10 is dat eigenlijk niet echt een issue meer geweest. Bovendien levert Samsung een aantal tools om de snelheid te waarborgen om enerzijds de performance in de gaten te houden (om te zien of een app vastloopt) en anderzijds snel te houden (cache legen, apps boosten (wat dat ook moge doen) en automatisch herstarten). Op die manier is mijn S6 van een paar jaar terug nog net zo snel als toen ik hem kocht. En de S10 van mijn moeder of de S21 in mijn handen zijn ook nog net zo snel. Ze krijgen daarna ook langer feature updates, dus wat dat betreft is er niks mis.
...Bovendien levert Samsung een aantal tools om de snelheid te waarborgen...
Ja idd, da's ook een grote i.m.o. Vroeger moest je daar allerhande 3'rd party apps voor downloaden die eigenlijk je systeem alleen maar vertraagden i.p.v. wat ze beweerden te doen. Tegenwoordig zit het allemaal in de OS ingebakken en het werkt veelal automatisch. Ik vind ook de manier waarop huidige Samsungtoestellen omgaan met het in hibernate zetten van ongebruikte apps best handig, onzichtbaar, onmerkbaar en het houdt resources vrij. Alleen die game-mode is compleet overbodig en doet eigenlijk niks.
Persoonlijk vind ik het onzin. Ik heb juist gehoord dat Apple ooit een boete heeft gekregen voor het express langzaam maken van oudere devices. Ik zelf heb een Galaxy Tab S2 loopt nog steeds als toen ik hem kocht. Enige is dat de batterij volgens mij iets sneller leeg raakt. Kan ook door mijn dochter komen die er meerdere games open heeft staan 😂
Schitterend oled scherm, zit nu naar de S7of S8 te kijken als opvolger.
Die Galaxy S4 is een slordige 8 generaties ouder dan wat er nu op de markt is. Een beetje moeilijk vergelijken lijkt mij, laat staan conclusies trekken.
Mijn oude Samsung Tab S1 ging maar 2/3 jaar mee voordat het niet meer mee kon doen met Android updates en alles traag werd. Dezelfde apps & games die voorheen vloeiend draaiden, laggen as the motherfucker. Daarnaast trekt Netflix ook de licenties in voor HD-streaming als het apparaat niet meer kan voldoen aan kernel-beveiliging en dan dropt je Widevine-niveau.
Ik heb nu letterlijk een full-HD tablet die nog alleen maar 480p kan streamen op Netflix.
Andere apps zijn traag. Veel Samsung bloatware die ik niet kan uitschakelen zonder het te flashen oid.
Daarom moet je Samsung GaLAGsy producten vermijden als de pest. Voor iOS betaal je misschien meer maar er is altijd een performance reserve die je pas gaat aanspreken als het apparaat 4/5 jaar oud is, met zéér lange OS-support via Apple. Samsung heeft alleen wegwerpproducten.
Ik gebruik nu een paar maanden de Ipad Pro met de Magic toetsenbord voor mijn werk. Het gebruiksgemak is vele malen groter dan een laptop, maar ik mis nog steeds de functionaliteit van de laptop als ik met MS Office producten werk. De review functie in Word werkt niet lekker, pivot tables in excel ook niet. Ik denk dat dit bij deze Samsungs ook niet het geval zal zijn. En dat is erg jammer, want ik zou graag de laptop helemaal thuis willen laten als ik op reis ben.
Iemand wel goede ervaring met MS Office functionaliteiten op (Android) tablets?
Mag ik vragen waarom het gebruiksgemak beter is dan met een laptop? Ze hebben toch gewoon allebei een scherm met een toetsenbord? Mijn indruk is altijd dat een laptop wat steviger is en werkt en daarom fijner is dan een iPad met toetsenbord.
Het is iets anders ja, een tablet heeft qua software wat beperkingen maar ik moet inderdaad ook zeggen dat de laptop zich net als een tablet gedraagt - altijd aan enzo. Heerlijk.
Qua software beperkingen maar dat zijn soms juist de voordelen.
Een app (doorgaans beperkt programma) start veel sneller op en is vaak veel sneller mee te werken.
Dat is ook de reden dat de smartphone en tablet zo populair is en de gewone computer flink de woonkamer heeft uitgedrukt. De laptop wordt vaak aamgeschaft voor hen die dat nog wel willen maar ook velen hebben er echt geen meer nodig.
Helemaal waar. En de M1 Air brengt veel van die voordelen bij elkaar, wat ik zeg - het is best indrukwekkend moet ik zeggen. Je moet echt zoeken naar de verschillen. Bijvoorbeeld - je doet je koptelefoon aan en hij verbind met bluetooth met je laptop die in de hoek ligt. Wat? Nou ja, dat doet ie toch ook met je tablet... En je mails zijn altijd binnen, net als op telefoon en tablet.
Maar bij je tablet, als er een video speelt in de browser, speelt ie door als je het scherm uitzet, niet bij de laptop als je hem dicht klapt. Dat is tot nog toe het enige verschil wat ik ben tegengekomen!
De iPad heeft geen opstarttijd nodig, staat voor je gevoel altijd aan. Nooit problemen met wifi verbindingen of bluetooth hoofdtelefoon. Ik gebruik het ook voor onze board rapportages (Diligent app) welke mooi vloeiend verlopen. Email app (Outlook 365) laadt erg snel.
Daarnaast kun je er makkelijk muziek (spotify) op afspelen of even snel een film/serie downloaden (youtube of netflix) voor in het vliegtuig.
Bij een (windows)laptop gaat dit allemaal toch wat minder makkelijk, naar mijn mening.
Een laptop die je niet uitzet heeft ook geen opstarttijd nodig. Zet je iPad eens volledig uit zoals je met de laptop ook doet en laat me dan eens weten of je nog altijd zonder opstarttijd kunt werken ...
Outlook op Windows gaat ook zeer vlot open, zeker als er geen plugins in zitten. En met de apps van een Spotify of YouTube heb je dezelfde ervaring voor het downloaden als op een tablet.
Het gebruiksgemak zit hem dus zeker niet in de functionaliteit van de software. Daar zou je grotendeels pariteit moet hebben tenzij je apps gebruikt die exclusief voor 1 platform zijn.
Voor mij zouden de beperkingen van Office 365 voor iPadOS/MacOS echter een reden zijn om toch de iPad in de tas te laten voor zakelijk gebruik. MS Office (365) voor Windows biedt zoveel meer functionaliteit en instelmogelijkheden, daar moet MS wat mij betreft nog wel een slag maken voor wat betreft hun Apple apps.
Ik heb het idee dat je het vooral hebt over het concept van de ipad die je meer bevalt; tablet vs laptop. Dat kan natuurlijk, maar het heeft weinig te maken met gebruiksvriendelijkheid. Voor jouw gebruiksprofiel is een tablet gewoon meer geschikt. Dat kan. Iemand die wat zwaarder gebruik maakt van Office of bijv. hardware wil aansluiten, zal meer profiteren van de uitgemeten Office-ervaring op Windows.
Daarom heb ik er ook ‘naar mijn mening’ bij geplaatst. Het is een gevoel. 99 van de 100 keer pak ik de Ipad uit mijn tas.
, dat heeft ook (waarschijnlijk) met het gewicht te maken en de form factor. Ik pak mijn surface go 2 er ook vaker bij als ik thuis ben dan mijn snellere 14" laptop. De Ipad Pro is ook relatief licht en compact (maar heeft toch nog een ruim scherm oppervlak met die 4:3 ratio).
Naja een mobiel OS wat je meeneemt onderweg is vaak toch wat gebruikersvreindelijker dan Windows dus ik snap hem wel.
Op Android of iOS werkt alles gewoon out of the box. Bij Windows is dat soms nog een opgave plus dat OS vergt het nodige onderhoud. Vroeg of laat werkt er iets 'ineens' niet meer.
Windows is daar toch wat outdated. Het borduurt voort op een OS van toen er nog geen smartphones waren. iOS en Android zijn echt gemaakt voor dat doel. Ik zou nog liever een Chromebook meenemen onderweg. Heeft alles wat ik nodig heb.
Prima dat je de formfactor van een ipad fijner vind, maar je voorbeelden zijn een beetje ver gezocht. Mijn laptop klap ik open en is gelijk aan, wifi en Bluetooth doen het altijd. Aanloggen op een domein, rechten en profiel uitdelen, printer toekennen e.d. zouden dan eerder acties kunnen zijn die je als vertragend ervaart, mits dat ingericht op je werk.
Moet je eens een MacBook (Air) proberen. Precies als een tablet - altijd aan, altijd up-to-date. Er zit dan ook dezelfde hardware in, het is een verademing.
En dus zit je nog steeds met het probleem dat het ideale mobiele apparaat een combinatie is van:
- De eenvoud en gebruiksgemak van een iPad Pro
- De (relatieve) vrijheid van Android op een Samsung
- De functionaliteit van MS Office op een Windows laptop
Het is helaas nooit goed (genoeg)……
Prive heb ik een MacbookPro, maar sinds de Ipad Pro heb gebruik ik deze steeds minder, Ben dus wel benieuwd naar de integratie tussen MacOS en IOS!
Ja maar die iPad werkt juist makkelijk omdat je niet de vrijheid hebt er vanalles mee te doen waar Apple het niet optimaal voor ontworpen heeft en omdat je sommige functionaliteit niet hebt (vba programmaatjes op een iPad lijkt me niet handig om te schrijven of te gebruiken)
Jammer dat het idee achter Windows 8 nooit echt van de grond gekomen is.
Een OS dat kan functioneren als een tablet OS (met die vreselijke tiles in Win8) en indien aangesloten op randapparatuur/scherm als een volwaardig OS vond ik destijds wel interessant. Alleen jammer dat de uitwerking van MS niet heel goed was ondanks nog wat latere verbeteringen zoals terugbrengen van een soort van startmenu.
DEX van samsung ook wel eens gezien, komt ook in de buurt van dit concept. Heb ik verder geen ervaringen mee, misschien anderen hier wel?
Nu maar een windows 11 laptop voor productiviteit en ook een ipad pro voor consumptie.
Windows 11 + Gesturesign vind ik het algemeen goed functioneren als tablet OS voor standaard consumptie (browsen, netflix etc.). Met Phone Link of android apps kun je de app gap verminderen (zitten wat haken en ogen aan maar best handig voor sommige apps).
DEX van samsung ook wel eens gezien, komt ook in de buurt van dit concept. Heb ik verder geen ervaringen mee, misschien anderen hier wel?
, de interface vond ik wel aardig werken (beetje tussen android en windows in) maar je mist de (pro) programma's (althans nu nog).
Zal Windows 11 ook eens proberen als tablet, geloof dat je dan wel een apparaat moet hebben zonder toetsenbord en muis, omdat het OS zelf bepaalt om naar tablet modus te gaan en het geen optie meer is zoals in Windows 10.
Zal Windows 11 ook eens proberen als tablet, geloof dat je dan wel een apparaat moet hebben zonder toetsenbord en muis, omdat het OS zelf bepaalt om naar tablet modus te gaan en het geen optie meer is zoals in Windows 10.
, als je kan zou ik nog wel even wachten op update Windows 11 22H2, het voelt op het moment nog een beetje in beta.
Vanmiddag even geprobeerd met een Asus Flip laptop, maar ervaring is dat er niet echt een tablet ervaring is. Zelfde look & feel alleen te bedienen met wat gestures. Vegen vanaf de rand ed.
Werkt wel, maar is niet zo uitgewerkt als destijds Win8.1.
Zal die update eens afwachten, ben wel benieuwd wat dat gaat brengen, bedankt voor de tip.
Heb nooit 8 of 8.1 geprobeerd maar kan me inderdaad voorstellen dat die beter was voor tablets. Paar dingen die mij opvallen met W11 is dat knoppen niet groter worden als je de type cover verwijdert (een bug denk ik), gestures missen voor start en quick launch setting (schijnt te worden toegevoegd in 22H2), widgets panel is nu niet volwassen (krijgt nog 3rd party ondersteuning) en start menu is gelimiteerd (wordt ook iets uitgebreid in 22H2). Er is ook geen één-vinger gesture voor task view die W10 wel heeft (het is nu 3 vingers omhoog). Zonder GestureSign is het nu barebones.
Iemand wel goede ervaring met MS Office functionaliteiten op (Android) tablets?
Echt niet...
WPS Office werkt bij mij uitstekend op 2019 midranger Android tablet, op m'n Galaxy A71, en op 2 laptops, en is in beide richtingen compatibel met MS office.
Ik heb een beetje een afkeer gekregen voor MS office. niet alleen hun systeemvereisten voor wat in se een simpele office-suite is, maar ook hun passief-agressieve advertising en bloatware om mensen toch maar te blijven pushen om hun zooi te kopen.
Mooie tablets, maar ik heb een beetje het gevoel dat als je echt voor een tablet ervaring gaat je waarschijnlijk beter een iPad koopt en als je meer voor een desktop ervaring gaat je beter een surface kan nemen.
De prijs is ook niet heel scherp dus dat is ook niet echt een uniek punt.
Ik houd er een beetje een goed maar blinkt niet echt ergens in uit gevoel bij, maar er zijn vast mensen die er wel heel blij mee gaan zijn.
Mijn kinderen hebben alle 3 een Samsung tablet. Maar ik moet wel zeggen dat voor mij 400 euro wel de max is. Tegenwoordig koop je daar echter geen bruikbare tablet meer voor.
De standaard iPad is net onder de 400 euro, met als voordeel een niet-gelamineerd scherm. Dus een ongelukje kost je niet de hoofdprijs (mijn toen nog school gaande kinderen hadden gemiddeld 1x per jaar een nieuw scherm nodig…)
De standaard iPad is net onder de 400 euro, met als voordeel een niet-gelamineerd scherm. Dus een ongelukje kost je niet de hoofdprijs (mijn toen nog school gaande kinderen hadden gemiddeld 1x per jaar een nieuw scherm nodig…)
, misschien ook (glass) screen protector erop. Ik doe het bij mijn Surface tablets en in het begin was even een leercurve om ze er netjes op te zetten maar dat leer je vrij snel. Wat helpt is van die pakjes waar 2 of meer screen protectors inzitten (als het mislukt heb je een reserve).
Mijn kinderen hebben alle 3 een Samsung tablet. Maar ik moet wel zeggen dat voor mij 400 euro wel de max is. Tegenwoordig koop je daar echter geen bruikbare tablet meer voor.
Nog even wachten tot de prijs iets zakt, maar deze is echt dikke prima vind ik zelf: https://tweakers.net/pric...am-64gb-opslag-zwart.html. Is wat duurder dan de iPad maar deze komt met een pennetje (Apple pencil is nog steeds 100 euro) en heeft alle voordelen van Android. Het overwegen waard als je geen interesse hebt in de iPad.
Helaas zijn er inderdaad eigenlijk bijna geen midrange tablets meer. Dat komt gedeeltelijk over de inflatie van de afgelopen tien jaar, maar ook doordat er weinig concurrentie is in die ruimte. Je hebt Apple, Samsung, en helemaal onderaan de budgetlijst nog Lenovo die massaal tabletafval produceert. Amazon doet z'n eigen ding en de tablets uit de Chinese markt lijken hier geen voet aan wal te krijgen.
De wereld is wel meer dan apple meuk van een hoop geld.
Lenovo tablets heb je tegen de 180 tot 250 euro en die doen hun werk even goed als zon ding van 400 euro. Of wat dacht je van een samsung galaxy tab A7/A7lite of een A8. Er is ook nog een Nokia. De grootste prul van china van oppo lopen ze de poten onder hun kont uit maar voor een tablet van die prijsklasse is het ho maar het is troep want het moet 500 tot 2000 euro kosten voor het hele pakket of het gaat nergens meer over. Bezoek eens een site als GSMarena dan weet men hier wat er te koop is. Apple en Samsung dat is ook echt het enige wat ze hier kennen op tweakers. Kijk eens verder dan je neus lang is de tech wereld is echt wel meer dan dat. Je hoeft geen massa s uit te geven voor een tablet voor het hele gezin.
Als je per se iOS of Android apps nodig hebt en je ook een groot scherm wilt zijn deze tablets of een iPad Pro de enige optie. Volgensmij is de S8+ (die komt qua formaat het dichtste in de buurt van een iPad Pro) dan goedkoper.
Daarnaast is de M1-processor van de gemiddelde iPad gewoonweg krachtiger. Dat verschil zul je niet merken bij het spelen van zware games als Genshin Impact, maar als je media gaat creëren, zul je merken dat het renderen op een M1 sneller gaat.
Ik denk dat de groep die media gaat renderen op een tablet wel heel erg klein is. Ik denk niet dat dat de keuze bepaalt tussen een iPad of deze tablet. Zowel de Snapdragon 8 gen 1 als de M1 zijn naar mijn mening overpowered voor een tablet en zorgen beide voor een zeer soepele ervaring op alle vlakken. Ik denk niet dat iemand in het dagelijks gebruik het verschil gaat merken, alleen een zeer kleine groep die de tablet voor zeer speciale taken gaat gebruiken, maar ik denk dat die groep beter af is met een echte laptop of PC.
Maar de Galaxy tab Ultra en iPad Pro 12,9 inch zijn wel een beetje op makers en pros gericht toch. Sommige mensen willen gewoon een grote tablet en dan heb je niet veel keus. Maar de iPad pro is in ieder geval een revolutie geweest voor illustratoren en de laatste tijd zelfs inclusief 3d sculpting en AR ervaringen (Nomad 3D, Procreate en Adobe Aero). Ook snel video en foto editten on the go werkt heerlijk en wordt professioneel gebruikt. Misschien heeft een hele grote groep die specs niet nodig maar er zijn er ook een heleboel in de creatieve industrie die er de vruchten van plukken.
[Reactie gewijzigd door Sluw op 23 juli 2024 08:12]
Sterker nog, bepaalde bekende grafische studio's die bijvoorbeeld van die logo video's maken doen dat tegenwoordig op een iPad Pro en niet meer op een Mac of Windows Machine Klein voorbeeldje
Dat klopt, maar dan heb je niet dat programma
Callipeg is echt superieur aan de Android alternatieven, maar het werkt ook goed op een oudere iPad Pro of de huidige instap iPad
De vraag is óók; hoe houdt de processor het vol na (intensief) gebruik van een paar jaar? Lijkt me ook een valide vraag als je dat soort bedragen neerlegt.
Ik zal wel een krentenkakker zijn maar ik vind € 690,- behoorlijk veel voor een tablet. Je hebt daar een goede (basis) laptop voor met I5 of Ryzen 5. Dit is met een IPS scherm. TN schermen zijn obsolete wat mij betreft maar worden nog steeds verkocht. Deze Samsung heeft nog een TFT scherm en dit is niet acceptabel.
Ik heb zelf liever een 3,5 mm aansluiting dan een 120 hz scherm maar ik ben ouderwets. Bluetooth is natuurlijk geweldig maar wat als de batterij van je oortjes leeg is? Dan gaan ze de recycle bak in voor electrische apparaten. (niet in de prullenbak gooien aub. dat is slecht voor het milieu) Een relatief goed setje bluetooth IEMs kost al snel € 100 euro of meer. Wil je wat meer dan kan je voor de apple oordopjes er nog eens € 100 optellen. High end oordoopjes zoals de Sony WF-1000XM4 kosten €279 (prijs is nu gezakt naar €209 maar toch).
Ik heb wel goedkope (€50) Oneodio Q2 Pro ANC TWS Bluetooth 5.2 Earphones Wireless Headphones 35dB Hybrid Active Noise Cancelling Earbuds. Voor die prijs is het geluid best wel goed met flink wat (enigzins overdreven) bass. De noise-cancellling is door het hybrid syteem ruim voldoende. Al zou ik willen dat ie het geluid van de wind wat beter filterde maar dat is zelfs voor hi-end modellen een uitdaging. Ik Gebruik die voornamelijk voor daglijks gebruik om podcasts te luisteren en te bellen. Muziek klinkt wel aardig (bass is goed voor bv EDM) maar om optimaal genieten (transparant geluid) van muziek gebruik ik toch liever een circumaurale studio hoofdtelefoon (over de oren dus) afhankelijk van het genre en het omgevingsgeluid een open/semi-open en voor gebruik in de thuis studio een gesloten. Gesloten geven wat meer bas en je loopt geen risico op rondzingen. Gesloten hoofdtelefoon voor in the field zijn in de zomer niet ideaal. Ik krijg last van zweetoren tijdens het lopen buiten. YMMV.
Ook vind ik de accuraatheid van de kleuren van een tablet niet zo belangrijk (binnen bepaalde grenzen) maar is (voor mij) wel essentieel voor een desktop monitor. Ik dabble wat in fotografie. Maar als je kleur management echt goed wilt doen dan zul je toch een colorimeter moeten aanschaffen zeker omdat een monitor slijt en je dus regelmatig een calibratie moet herhalen. Ik heb zelf een Datacolor Spyder 5 voor dit doel.
Ik heb zelf een Teclast T40 PRO 10.4 '' Android 11 Tablets 8GB RAM 128GB ROM UNISOC T618 Octa Core Dual 4G 18W PD Fast Charging. Prijs: € 200. Je krijgt er een 18 watt PD fast charging (USB power delivery) adapter bij in de doos en heeft een IPS scherm. Samsung daarentegen maakt weer gebruik van Qualcomm quick charge. And guess what? Niet compatible. Nu heeft de EU eindelijk het gebruik van USB-C verplicht maar dankzij de verschillende snellaad standaarden heb je toch weer een hele batterij (pun intended) aan adapters nodig tenzij je het niet erg vind dat je accu lekker langzaam oplaad. Ik ben nogal ongeduldig dus ik vind snelladen heerlijk.
Tablet gaat misschien vijf jaar. Ik invensteer die € 700 toch liever in mijn volgende smartphone
Maar zo heeft iedereen zijn eigen wensen.
[Reactie gewijzigd door Fastfreddy666 op 23 juli 2024 08:12]
MAAR het klagen is anno 2022 een beetje onnodig want je kunt met een dongle het prima oplossen.
Sterker nog, in het donker duw je een usbC dongle sneller op zijn plek als een audio jack.
Die Dongle doe je aan je audio kabel en met een stukje tape bevestig je die permanent.
Ik heb er 3 stuks aan 3 kabels en je raakt ze dus nooit kwijt en je hoeft nooit te wisselen.
Wat maakt het nou uit of je een usbC connector of audio jack steekt ????
Ja, het opladen .... Tijdens de 12 uur dat je hem gebruikt zal je heus een pauze nemen en kan je hem even omwisselen.
Kortom, spijkers op laag water zoeken anno 2022, je kunt het prima, snel, en goedkoop oplossen.
En JA op dergelijke devices had een audiojack moeten zitten, dat is een feit maar inmiddels weten we wel beter.
tsja maar dat zelfde kan je zeggen van IPS/OLED vs LCD. Je hebt toch beeld? Wat zeur je nou.
Ik vind beeldkwaliteit wel een plus.
Tjsa een USB-C verloopstekkertje is ook een oplossing maar ik ben nogal slordig dus ik raak die dingen nogal eens kwijt en je moet niet vergeten het ding mee te nemen.
Maar een verloopje gebruik ik wel dat zit dan op mijn externe DAC. De DACS in telefoons en tablet (geintegreerd in de Snapdragon) zijn best okay maar die halen het niet t.o.v. een goede externe DAC
(Sabre ESS chip bijvoorbeeld). THD+N 115 Db (0,00015%) or GTFO maar ik ben dan ook een audiofiel snob. Maar ik twijfel of ik het verschil wel hoor. Het gaat meer om het idee.
Zoals ik al schreef, je taped de dongle VAST aan de kabel. Je raakt hem dus nooit kwijt en je vergeet hem niet want als je je koptelefoon (wired) pak dan zit hij er permanent aan vast.
Dus kwijtraken, slordig zijn, etc is helemaal geen issue.
En ja, als je meerdere headsets hebt dan zal je een paar dongles moeten kopen. Moet geen probleem zijn voor iemand die persee kiest voor wired en ook nog eens meerdere headsets heeft.
En ja voor de audiofiel zal de Dac in een dongle een issue kunnen zijn maar test hebben aangetoond dat de juiste dongles prima DAC's hebben.
Als je namelijk de dongle dan niet goed genoeg vind dan vind je de Audio port ook vast niet goed in een device want de smartphones en tablets met een zeer goede DAC en een audio port zijn lastig te vinden.
Vast tapen aan de kabel? Dat is wel erg low tech. Maar als ik dan de hoofdtelefoon op mijn normale desktop DAC wilt aansluiten moet ik de tape er weer af pielen. Ik heb o.a. een Sennheiser HD650. maar dat vind ik dan weer niks om buiten mee te lopen in de zomer. Ik heb ooit vrij goede oordopjes gekocht met draad maar die heb ik omgebouwd naar Bluetooh met speciale adapters met de hele riedel codecs APT-X HD en LDAC enzo. Alleen hebben die dan weer geen noise-cancelling.
Voor het geval dat ik het ding onderweg gebruik of op vakantie is de 3,5 mm goed genoeg. Het omgevingsgeluid is dan al te hoog dat het al moeilijk wordt om nog verschil te horen tussen mp3/aac/ogg vorbis en FLAC's. Maar voor binnen in een rustige omggeving.... Toegegeven idat scenario komt weinig voor want ik heb altijd een thin and light notebook bij me op lange (zomer)vakanties (meestal ergens in de buurt van natuurschoonr) al was het alleen al om de foto's te kunnen back-uppen. Dit kan ook op je tablet of telefoon en mijn systeem camera heeft bluetooth en wifi maar ik vind dan weer zo'n gedoe. En mijn camera heeft dan weer alleen 2,4 GHZ wifi. Moet ik weer switchen naar een ander WIFI of mijn telefoon als access point instellen. 2,4 Ghz Wifi is nogal archaisch en traag. maar dat geldt dus nu ook voor de 3,5 mm aansluiting. Alhoewel op de meeste hifi apparatuur een aansluiting aanwezig is. Maar dan gebruik ik weer de gebalanceerde 4,4 mm aansluiting of nog erger de zeer onhandige (voor een koptelefoon) XLR aansluiting(en). Maar dan komen we weer op het ultra audiofiel terrein.
[Reactie gewijzigd door Fastfreddy666 op 23 juli 2024 08:12]
Het tapen is puur en alleen om de beiden connectors bij elkaar te houden.
Niks low tech aan. Als je dat netjes taped zie je het niet eens want vaak zijn de connectors aan de buitenkant zwart. Als je dan 1 cm rond doet om daar waar beiden connectors bij elkaar komen is voldoende.
Als je een beetje kwaliteit headset hebt dan heeft de headunit ook gewoon een ingang waar de 3.5mm audio kabel in gaat.
Dan kan je kabel van je DAC thuis daar gewoon in.
Maar als je het lastig vind kan je de dongle niet tapen en kan je hem er altijd gewoon af halen.
Het verliezen is gewoon gelul, het zoeken naar excuses.
Mensen die persee audio via kabel willen hebben zijn niet de types die slordig met hun spullen omgaan en alles kwijt raken.
Superfast charging is gewoon USB PD hoor. En die 45W van Samsung zit dik boven die 18W die jouw Teclast apparaatje doet. Wel fijn: meestal zijn ze tenminste wel compatible met Quick Charge, wat betekend dat ik mijn battery packs en laders niet weg hoef te doen. Als ik hem ooit koop want ik vind hem zelf ook wel erg duur.
[Reactie gewijzigd door uiltje op 23 juli 2024 08:12]
Ik kan niet zoveel met deze review. Allemaal positief. Maar hoe snel irl tot een ipad pro? Of gaat die vergelijking zo scheef dat we het er maar niet meer over hebben? En wat is de gedachte achter zo'n grote tablet? Zit ik daar nog lekker mee op de bank of wat is de use case? Want als het een standaard nodig heeft, wat is het dan?
Het is niet alleen positief, ze vinden het de beste Android tablet en daar is weinig op in te brengen met het beperkte aantal nieuwe apparaten met dit OS. Er staat ook dat de iPads met M1 voor taken als het renderen van video sneller zijn, bij games merk je er blijkbaar minder van. Je hebt bij de duurdere Tabs wel een beter scherm, dus voor mediaconsumptie is de Tab S8 Ultra door het enorme scherm de betere optie (wel lastig vast te houden). Dan heb je de S8+ die ongeveer net zo groot is als de grote iPad Pro M1. Als je een desktop-achtige ervaring zoekt komt Dex daar dichterbij maar je hebt dan met veel apps te maken die niet goed werken en sowieso heb je minder apps voor Android dan voor iPad OS.
Lijkt er dus op dat je een Tab S8+ of Ultra koopt als je echt graag Dex wilt gebruiken en het beste apparaat wilt voor het kijken van video en foto's. Voor alle andere situaties ben je beter af met een iPad.
Koop eens een surface, dan heb je een echte Pro wat de naam werkelijk Pro waardig is ipv zon kidstoy vol gepompt met microtransacties apps waar je niks op draaien kunt. Een ipad blijft een ipad al kost hij nog 1200 euro en hang je daar zon peperdure rubbermat wat als keyboard moet fungeren. Een pro draait software en gebruikt een muis en een toetsenbord en heeft bestandsbeheer ipv die gevangenis wat apple is is dat ver van een computer. Draai eens linux in een VM en leer eens je draai te vinden in een terminal en leer wat code ipv wat onnozel filmpjes in elkaar te prutsen in een gecastreerde video app waar de meesten zo n ding gebruiken. Ze leren echt niks met hun apple spullen dan prutsen. Op 1 device houdt t niet op. Apple is de grootste handicap die er bestaat.
Ik heb bijna alle Surface Pro's gehad tot de 7 en daarna een X Sq2, dat was zo'n afknapper dat ik volledig over ben gestapt naar de Dark Side en een Macbook M1 Pro en een Mac Mini M1 heb gekocht. Die gebruik ik in combinatie met een iPad Pro M1 als 2de scherm en tablet voor onderweg. Beste keuze die ik heb kunnen maken, vooral omdat de hele Office suite inmiddels beter draait op een Mac dan op Windows zelf.
Ik draai alles op een Surface 3 met atom processor en ik heb m geupgrade naar windows 11. Waarom ik een Apple M1 of M2 moet voor wat...
Surfen
Mailen
Muziek afspelen
Video s kijken
Wat tikken in een tekstverwerker
Itunes en Apple tv werkt daar ook op.
Als ik dat allemaal kon met mijn ter ziele gegane HP Slate met 2gb ram en windows 10 Pro kan die surface dat zeker. En die Pro x is geen afknapper, als je m voor basis taken gebruikt, ik heb de Pro X van de eerste generatie. Mensen gaan er van uit dat de pro x een video render en foto editing tablet is terwijl dat is gemaakt voor zakelijk gebruik. Dat is de surface lijn altijd geweest. Gemaakt voor je baas en studenten. Daar draai je geen games op, ga je niet prutsen met photoshop met hopen layers of videos monteren. Gebruik eens dat ding voor wat het bedoeld is. Ik heb van alles wat ik heb nergens spijt van.
Maar je wilt er wel efficiënt Office op draaien en niet als emulatiemeuk. Adobe Creative Cloud, werkt sowieso de helft niet, per wanneer wel is niet bekend. Ik gebruikte de Pro X gewoon voor algemene toepassingen en daarmee had ik toch teveel last van gebrek aan native ARM Support.
Die Office van jou zal wel op ARM komen, er is al een ARM Mac mini achtige pc in de maak. ARM heb je als EDGE browser, de Pro x draait X86 64bit apps, geduld is een gave. Microsoft werkt wel degelijk aan ARM.
Ik denk dat de iPad pro sneller is. Echter wordt deze gelimiteerd in iPad OS (15). Al gaat dit vanaf iPad OS 16 misschien veranderen. Dat horen we maandag.
Mensen die een meer een desktop achtige ervaring willen kunnen denk ik beter een samsung kopen (want dex). De (semi) pros zijn beter af met een iPad door de veel betere ondersteuning van (pro) apps.
Dit soort grote tablets worden voor creativity apps gebruikt.
Samsung heeft een inhaalslag gemaakt op het laden van de accu’s. De S8-tablets kunnen met 45W worden opgeladen en dat verkort de laadtijd aanzienlijk in vergelijking met de vorige generatie tablets. Helaas is ditmaal de lader weggelaten en zul je die dus apart moeten aanschaffen. Wij hebben voor onze test de Samsung 45W-lader gebruikt die wij hadden aangeschaft voor de S22 Ultra-review. De S7(+)-tablets hebben wij geladen met de lader die werd meegeleverd met de tablets, maar dit is een 15W-lader. In theorie zouden de S7-tablets ook overweg kunnen met de 45W-adapter.
Dit vind ik echt een super raar stuk. Je gaat nu dus zeggen dat er een inhaalslag is gemaakt. Gebaseerd op wat? Er word geen 45W lader meegeleverd en je vergelijkt het met de vorige generatie die met 15W lader is getest. Echt heel krom dit. Pak dan een S7 tablet er bij en hang die ook aan die 45W lader. Dan hebben we in ieder geval eerlijk vergelijk. Als je een S8 gebruikt met de meegeleverde lader, gaat je tablet 1 accu lading mee. Dus er is een inhaalslag. Show me the numbers. Hang een S7 aan dezelfde lader en breng het resultaat
[Reactie gewijzigd door chimnino op 23 juli 2024 08:12]
Dat hele stuk konden ze netzogoed weghalen, want slaat idd ook nergens op wat er staat. Er is helemaal geen inhaalslag gemaakt, omdat de Tab S7 ook al 45w laden ondersteunt. Het is eerder een achteruitgang omdat ze het laden niet hebben verbeterd maar de (zwakkere) oplader helemaal nu achterwege hebben gelaten.
Ik kon de langzame oplaadtijd van de S7+in de tabel al niet plaatsen, maar dan komt natuurlijk omdat ik hem zelf ook aan een 45W lader heb liggen. Dat laadt als de brandweer.
Wellicht omdat je ze er nu bij krijgt (gratis) alhoewel het tijdelijk is maar al een hele tijd aan de gang is.
Maar die prijs is belachelijk, ronduit idioot.
Buiten dat kan je hem dus voor 714 bij Amazon kopen en voor 880 euro bij Samsung zelf. Je krijgt die cover er dus alleen bij als je de max prijs betaald en da's tenminste 176 euro te duur. Een heel speciaal type "gratis".
Ik heb ook de 8+ Silver met 128 GB bij Amazon besteld voor 714 Euro. Is overigens inclusief 25W-lader.
Wat die cover betreft: het mooie is dat heel veel mensen deze niet gebruiken, dus die staan met z'n allen op Marktpklaats.
[Reactie gewijzigd door gerritjan op 23 juli 2024 08:12]
Lekker, hier 3.5 als minpunt benoemen en bij de Apple iPad reviews niet.. Volgens mij had Tweakers een tijd terug sowieso gezegd afstand te nemen van dit nadeel. Vreemd dat deze ineens weer benoemd is.
[Reactie gewijzigd door unreal0 op 23 juli 2024 08:12]
Ja best vreemd.
Maar het blijft klote.
Past op iedere Ipad en iedere andere tablet op deze planeet. Er is gewoon geen goed excuus.
Het er niet op zitten is pure onwil en we weten allemaal waar dat om gaat.
Het is een wonder dat het Sdcard slot er nog op zit, want Samsung houd van regressie de laatste jaren.
Ik vind het ook wel een verschil met een telefoon zonder jack tov een tablet zonder jack. Een tablet wordt veel gebruikt voor media consumptie waarbij juist dit soort zaken zwaarder tellen. Voor mij is het in ieder geval een no-go zonder jack
Nogmaals, er is GEEN ENKEL excuus te verzinnen dat hout snijd waarom hij niet op een tablet zit !
Zeker niet met 12+ inch devices. Gewicht, prijs, en ruimte zijn onzin argumenten en dat weten we allemaal.
Is zeker aan te merken als een minpunt.
Dus JA, hij hoort erop te zitten maar in 2022 weten we wel beter.
Veel reviews gelezen omdat ik er een wilde gaan aanschafen (en dat ook heb gedaan, moet hem alleen nog uitpakken) en de formfactor / prijs / specs combinatie van de iPads niet goed genoeg vind.
Vrijwel alles wat je online leest is dat het verschil in scherm tussen de s8 (TFT) en de s8+ / ultra (AMOLED) redelijk klein is en je het vrijwel alleen maar met HDR content goed merkt. Het TFT scherm zou "heel goed" zijn. Om toch even zeker te weten of ik kwa grootte nou de s8 of de s8+ wilde hebben ben ik dit in de winkel gaan controleren. Tot mijn grote verbazing zit er toch een groter verschil in beeldkwaliteit dan je zou denken. Die s8 had echt duidelijk lastig van ghosting op in ieder geval het swipen van pictogrammen op het hoofdscherm en voelde op de een of andere manier veel minder vloeiend aan dan de s8+. Nog gecontroleerd of beide schermen op 120hz ingesteld stonden en dat was het geval. Ook "popten" de kleuren van de s8+ natuurlijk een stuk meer maar vooral het gevoel in snelheid bij scrollen en dergelijke vond ik merkwaardig.
Daarnaast zit er ook een groot verschil in helderheid. De grafieken laten dat niet zien, en misschien was dit displaymodel wel een zeer slecht exemplaar, maar de AMOLED varianten konden veel helderder en donkerder (dit laat de grafiek wel zien).
Hoewel ik de formfactor van de s8 eigenlijk prima vond ben ik puur vanwege het scherm toch voor de s8+ gegaan, let hier dus op als je een aankoop gaat doen en test ze idealiter even in de winkel (MM bv.).
Overigens wel jammer van die accuduur, ik dacht dat AMOLED schermen juist zuiniger waren.....
[Reactie gewijzigd door no00waa op 23 juli 2024 08:12]
Tot mijn grote verbazing zit er toch een groter verschil in beeldkwaliteit dan je zou denken. Die s8 had echt duidelijk lastig van ghosting op in ieder geval het swipen van pictogrammen op het hoofdscherm en voelde op de een of andere manier veel minder vloeiend aan dan de s8+. Nog gecontroleerd of beide schermen op 120hz ingesteld stonden en dat was het geval. Ook "popten" de kleuren van de s8+ natuurlijk een stuk meer maar vooral het gevoel in snelheid bij scrollen en dergelijke vond ik merkwaardig.
TFT-(sub)pixels hebben een significant tragere responstijd dan OLED-(sub)pixels, dat kan je ook zien in metingen: Samsung Galaxy Tab S8+ review op notebookcheck (scroll naar omlaag) geeft pixel responstijden tussen één en twee milliseconden. Lenovo P11 tablet (wegens gebrek aan de review voor de Samsung Galaxy Tab S8 non-plus) toont een pixelresponstijd van 23 tot 48 milliseconden, véél hoger dan een OLED-scherm van een telefoon of tablet, maar helaas ook véél hoger dan een high refreshrate IPS-TFT-scherm voor computers die vaak tussen de 2 tot 5 milliseconden scoren in pixelresponstijden, wat een pak sneller is dan het IPS-scherm in tablets of telefoons.
Kijk, goede en inhoudelijke reactie op mijn bevindingen. Bedankt en dat verklaart het wel wat, mijn (IPS) ultrawides hebben hier bijvoorbeeld inderdaad geen last van. Vandaar ook dat ik daar zelf niet naar gezocht heb (g2g waardes bijvoorbeeld) omdat ik er met hedendaagse schermen nog maar erg weinig last van heb, zelfs als het geen OLED is.
[Reactie gewijzigd door no00waa op 23 juli 2024 08:12]