![]() |
Round-up - 120mm-ventilators - Van budgetbriesje tot superstorm Met onze nieuwe testmethode voor ventilators hebben we de afgelopen tijd een selectie van 120mm-modellen getest die we in deze round-up bespreken. |
Gemiddelde gebruikersscore
Een simpele en goedkope casefan-oplossing voor de mensen met een strak budget, voor zij die geen zin of ruimte hebben voor een fan controller en zeker voor de mensen met weinig PWM-aansluitingen op hun moederbord. Al moet je wel leren leven met een hoop niet al te mooie kabels.
Drie van deze fans aangeschaft omdat mijn mobo maar 2x een 4-pins aansluiting, en 2x een 3-pins heeft. Die laatste ondersteunen dus geen active fan control. Met de Arctic PWM kan dit mooi omzeild worden. Aan de 4 pin connector zit een extra 4 pin aansluiting. Zo kan je of je cpu fan er op aan sluiten of een extra case fans (met een maximum van 5 fans in totaal).
De fans worden dan dus allemaal op 1 connector aangesloten en ook via 1 connector aangestuurd, met als gevolg dat zij wel allemaal dezelfde rpm hebben.
Verder zijn de fans zelf op 50 a 60 procent (max is 1350 rpm) erg stil. Ze zijn erg goedkoop en hebben geen overbodige gekke kleurtjes of ledjes waar ik zelf geen fan van ben.
Qua koeling kan ik helaas niet veel zeggen. In idle is...
Stille, koele en goedkope fans. Met 1200rpm ruim voldoende lucht verplaatsing waardoor alles mooi koel blijft. Eigenlijk niet veel meer over te zeggen dan: goede fans voor weinig geld.
Heb de ARCTIC-F12-PMW-PST in een setje-van-5 gekocht voor 23,99 euro bij replacedirect.nl. Sluit mij (bijna geheel) aan bij review van "composed op 24-01-2017". Zie ook mijn review van "Aerocool-500-zwart" waar ik beschrijf hoe ik ze gebruik in deze kast. Prima stille budget fans waar ik heel tevreden over ben.
Naar mijn mening de beste ventilator voor een enkele push opstelling. Stiller dan een enkele Noctua F12, blijk uit mijn eigen testen.
De effectiviteit vervalt bij een push pull opstelling, daar blijft Noctua heer en meester.
Maar de prijs van twee Noctua fans is fors.
▲
▲ ▲