Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Hoe blij ben je met Tweakers? Geef je mening in het tweede kwartaalonderzoek

03-08-2022 • 10:00

96

Afgelopen april zijn we iets nieuws gestart: een onderzoek dat elk kwartaal terugkeert waarin we jullie mening vragen over een vaste set onderwerpen. We zijn inmiddels drie maanden verder en het is dus hoog tijd voor de volgende editie.

We willen iedereen bedanken die de eerste versie van de vragenlijst heeft ingevuld. Daardoor hebben we nu een baseline waarmee we de volgende kwartalen kunnen vergelijken. Nadat we de resultaten van dit kwartaal verwerkt hebben, kunnen we dus kijken of jullie ten opzichte van drie maanden geleden zaken positiever of negatiever zijn gaan waarderen. In de afgelopen drie maanden zijn we bijvoorbeeld overgestapt op thirdpartytrackingvrije banners en een nieuw videoformat. We zijn benieuwd naar wat voor invloed dat heeft op hoe jullie Tweakers zien en waarderen. We zullen de inzichten die we opdoen op een later moment terugkoppelen.

Waarom doen jullie dit ook alweer?

Met deze onderzoeken hopen we meer zicht te krijgen op de zaken die aandacht nodig hebben en ook te zien of de acties die wij nemen het beoogde effect hebben. We hebben natuurlijk al bestaande manieren om feedback te verzamelen, zoals het forum en de reacties, maar het is lastig daar een representatief overzicht uit te krijgen en feedback over tijd te vergelijken. Vandaar dat we dit kwartaalonderzoek starten.

We hebben ervoor gekozen om dit niet te koppelen aan de Tweakers-gebruikersdatabase. Daarom start de vragenlijst met een aantal vragen die het voor ons mogelijk maken om achteraf verschillende soorten gebruikers te segmenteren. Vervolgens komen de vragen waarin je kunt aangeven hoe je de content en verschillende onderdelen van de site waardeert. Het invullen van de lijst duurt tussen de vijf en tien minuten.

Alvast enorm bedankt aan iedereen die het onderzoek invult. Met jouw input kunnen we beter keuzes maken en de site blijven verbeteren.

Ga naar het onderzoek

Reacties (96)

96
88
48
1
0
18
Wijzig sortering
Anoniem: 454358 3 augustus 2022 10:09
Ik weet niet of het echt zo is, maar ik heb het gevoel dat er minder reviews zijn dan vroeger, en meer generiek nieuws uit wat persberichten op de frontpage. Alsof het allemaal wat minder wordt, maar goed dat is mijn gevoel, geen wetenschappelijk onderbouwde mening :)
Wat betreft reviews deden we vroeger meer korte reviews van losse producten en kiezen we er tegenwoordig voor om eerder een round-up te doen. Simpelweg omdat die korte reviews niet zo goed gelezen werden en vergelijkende tests beter gewaardeerd worden. Daarnaast komen veel 'mindere' producten terug in Best Buy Guides.
Dit had ik in het onderzoek in moeten vullen maar het schiet me nu pas te binnen!
Kunnen jullie zo'n roundup (ben ik blij mee, geeft een mooi overzicht) van bijvoorbeeld CPU's ook een (paar) model(len) meenemen die 4 jaar oud zijn? Zo ziet men ook snel de voortgang tegenover wat men ongeveer heeft. CPUs kunnen tegenwoordig erg lang mee gaan!
Exact dat! Ik weet niet hoe vaak die worden gemaakt, maar het hoeft dan dus geen artikel te zijn dat speciaal is toegewijd aan de vooruitgang, maar één tabel met b.v. een "middenklasse" CPU naast alle nieuwe CPU's voor een snelle vergelijking. Het is ook niet CPU specifiek, ik neem dat component even als voorbeeld maar je weet meteen twee recensies mijn kant op te gooien :P
Ik vind het jammer er niet al is het maar 1x per maand (of om de maannd) een review is van artikelen die niet een volle review waardig zijn. Maar niet te combineren zijn in een BBG. Een soort van review roundup van dingen die met elkaar te gebruiken zijn. In plaats van een roundup van 5 verschillende Access points. Van simpele dingen tot wat gekkere dingen.

Of verwerk een review van een bepaald product in een artikel over iets anders. Voorbeeld is compleet random maar het is maar een voorbeeld.
Stel je doet een artikel over iets over de ruimte. Vraag in de community voor iemand met een betaalbare telescoop. In dat artikel kan dan een kopje zitten wil je zelf ook kijken? Rond xxx euro kan je al redelijk goed kijken met dit product, dit vinden wij ervan. Ook de mening van de persoon van die het ding is erbij. Kan denk ik ben wel leuk zijn om te lezen.

Niet dat dan duizenden mensen die telescoop gaan kopen. Maar het is wel leuk om soms een review voorbij te zien komen van iets wat je niet gebruikt maar wel gaaf vind.

[Reactie gewijzigd door Tjidde op 24 juli 2024 19:47]

Ah ja inderdaad nu je het zegt :)
Maar een round up is dan net zo makkelijk, ook als je bijv verschillende geteste videokaarten wilt vergelijken bijv.
Ik zit al een tijdje op Tweakers en toen ik 19 was (in 1999) waren er aardig wat jaren achter de rug met zoveel ontwikkelingen op hardwaregebied en websites/software dat Tweakers voor mij toen gelijk al een hangplek was geworden, ook klasgenoten zaten er op, vooral een forum voor IT-ers was toen iets vernieuwends. En er waren weinig alternatieven, dus hier was dé uitgelezen plek om op de hoogte te blijven en te weten wat voor nieuwe ontwikkelingen er waren.

Ik kom nog steeds elke dag op Tweakers, maar ik scan snel de koppen en eerlijk gezegd spreken de meeste dingen me steeds minder aan. Maar ik houd er het er op dat het iets persoonlijks is en dat we misschien met zijn allen wel wat nieuwsverzadigd zijn. Het komt niet echt meer binnen bij mij.

Ben ik blij met Tweakers? Het feit dat ik toch af en toe reageer op de voorpagina en het forum is wel een teken dat ik me toch blijkbaar nog wel betrokken voel. Maar niet meer op het gebied van grafische kaarten, moederborden en dus hardware. Misschien een stukje nostalgie en desinteresse, maar ik ben ook aardig de weg kwijt, waar je vroeger lekker simpel van een 486DX2, of Pentium van 200 naar 300 Mhz. ging volgde ik het nog wel. Als er nu nieuws is van een nieuwere CPU, met type nummer random 5550, die dan weer trager is dan een random 5350, zeggen die nummers me ook steeds minder (hoger is niet altijd beter). Wat ik dan doe indien nodig is maar naar een benchmarksite gaan en kijken hoe ze er bij staan qua prestaties. Maar de drang om te vernieuwen is ook stukken minder, je kunt simpelweg veel langer met hardware doen. Vandaar dat ik ook wel weer begrijp dat het wat breder nieuws is dan alleen maar tweak-artikelen. Maar die breder gerichte artikelen interesseren me dan juist nog minder, waardoor er dus nog minder over blijft voor mij om te lezen.

Maar goed, ik houd het er meer persoonlijk op dat ik gewoon een beetje verzadigd ben na ruim twintig jaar Tweakers-artikelen lezen :+
Ik kom nog steeds elke dag op Tweakers, maar ik scan snel de koppen en eerlijk gezegd spreken de meeste dingen me steeds minder aan. Maar ik houd er het er op dat het iets persoonlijks is en dat we misschien met zijn allen wel wat nieuwsverzadigd zijn.
Dit dacht ik ook, maar het is een beetje de bubbel van mainstream techsites waar Tweakers nu in zit. Die wordt nu vooral aangestuurd door de commercie (niet direct maar wel sterk gemanipuleerd met testproducten, embargo's, persberichten, "speciale evenementen" enz), daarom horen we vooral wat zij willen dat we horen. Op het moment dat Apple een nieuwe MacBook lanceert, zie je de volgende dag op elke techsite dezelfde review terug. :O Ook omdat iedereen zich braafjes aan de embargo's houdt dus op exact dezelfde dag word je overal met dezelfde review gebombardeerd. Die allemaal niet echt diepgang hebben dus als je er een gelezen hebt, heb je ze allemaal wel gezien.

In plaats daarvan kijk ik alleen nog maar naar specialistische sites voor dit soort dingen. Voor laptops: Notebookcheck. Voor displays: Displaymate.

Verder heb je nog wel 'fringe' sites als Hacker News waar ik echt elke dag nog iets totaal nieuws lees (soms in de artikelen, soms in de comments). Omdat die site niet echt een winstoogmerk heeft (de enige 'reclame' zijn de recruitment artikelen), wordt het veel minder gestuurd door de marketing. En alle lezers stemmen zelf over wat ze interessant vinden of niet. Sinds ik die vaker bezoek, viel me echt op dat iets 'fris' buiten de bubbel nog steeds bestaat tegenwoordig. Ik kom weer heel veel dingen tegen die ik nog niet gezien had, en ook veel ongezouten informatie over commerciele produkten in plaats van alleen de glamour macbook shots.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 24 juli 2024 19:47]

Toch heb je op HN ook een bubbel, en bepaalde censuur. Het unieke aan T.net is de Nederlandse en Belgische markt, en de Nederlandse taal.
Echt censuur heb je daar toch niet (behalve natuurlijk echte geflame, fakenews enz die verwijderd wordt), je hebt wel het populariteitsfilter natuurlijk. Maar ik lees vaak onder 'new', dat is ongefilterd en daar zie je wel veel meer.

Het "Silicon Valley" gehalte is wel groot daar en daarmee ook een bepaalde mentaliteit, maar de tolerantie richting andere meningen is best groot zolang je maar niet loopt te flamen, vind ik.

En de taal is niet zo relevant voor me, ik heb jarenlang in Engelstalige landen gewoond (en nu in Spanje), dus ik merk eigenlijk niet eens welke taal het is. Maar dat is wel een goed punt voor veel mensen ja.

Ik zeg ook niet dat iedereen HN moet gaan lezen, alleen dat het wel iets is waar ik nog dingen buiten de bubbel tegenkom, wat dus ook weer het bestaan van diezelfde bubbel bewijst.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 24 juli 2024 19:47]

Wat ik meer bedoel is HN is de beste oplossing maar heeft haken en ogen. Uiteindelijk heeft elke community nadelen. Zo heb je op HN soms survivorship bias. Ook wensen ze zoiets als cryptocurrency steeds te laten discussiëren waarbij de notie dat het geen oplossing voor een probleem betreft dan een boring read is. Terwijl het een goedbedoelde waarschuwing betreft om potentiële slachtoffers te behoeden. Saai misschien maar wel nuttig. Dan heb je nog bepaalde figuren die het altijd beter weten, zoals tptacek, en vervolgens zie je dat ook terug in de moderatie van met name degenen die het niet met hem eens zijn. Toch kom ik er wel graag.
Ja idd, het cryptobro gehalte is soms vervelend inderdaad, dat ben ik helemaal met je eens. Sommige commenters ook wel idd. Het is niet perfect maar ik zou zoiets ook wel graag willen zien voor onderwerpen buiten de tech om.

Helaas zijn de non-tech mensen niet gauw bereid tot het gebruiken van fora en pakken meer platforms als facebook e.d., die dan de hele boel met algoritmes gaan manipuleren.

Ik zou zelfs zeggen dat de no-nonsense visuele stijl (web 0.5 ;) ) de gebruikelijke facebooker afschrikt en dat is ook niet altijd een slecht iets. Ik vind het zelf juist geweldig, zoveel data zonder te scrollen. Ik heb de Tweakers site met custom CSS ook helemaal aangepast voor hetzelfde effect.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 24 juli 2024 19:47]

Het doet mij vooral denken aan de betere nieuwsgroepen van vroeger. Ik gebruik graag Glider op touchscreen. Voor Reddit (stukken minder maar aan de andere kant meer communities) dan weer Dawn. Custom CSS in user account moet je ingelogd zijn, en op mobiel heb ik toch andere preferenties van op desktop.

Ik denk dat ze hier FP meer met GoT nog kunnen mergen en een API voor de content om zo 3rd party clients toe te staan. Maar zal wel tegen verdienmodel aanschoppen.
Inderdaad, een API zou super zijn. Ik ben ook heel erg blij met Glider.

Je zou het alleen voor abonnees toe kunnen staan ivm het verdienmodel. Maar ik denk ook niet dat ze de tijd daarvoor over hebben.
Ik vrees dat ik toch herken wat je schrijft. Ik kom al zo lang als ik me kan heugen op Tweakers. Nu klik ik hier op een of twee links gemiddeld omdat ik het meeste nieuws ook al elders voorbij heb zien komen. Zoals GekkePrutser aangeeft heeft dat ws alles met deze tijdgeest te maken. Tweakers zit in mijn vaste route en soms zit er nog een verrassend goed inhoudelijk, verdiepend artikel tussen met sterke comments eronder die leuk en (nog steeds) leerzaam zijn. Zolang die nog voorbij komen blijf ik hier wel komen denk ik zomaar.
Ik heb meer het idee dat er nog wel meer wordt geschreven, maar dat tegenwoordig als het geen review is tweakers er voor kiest om het standaard een plus artikel te maken. Wat ik persoonlijk zonde vind, zeker bij artikelen over maatschappelijk relevante zaken zou ik het waarderen dat men er wat bewuster voor kiest om deze aan het brede publiek beschikbaar te maken.

Afgezien daarvan mis ik inderdaad reviews van losse zaken. Sowieso reviews van de wat meer niche tech producten en producten waar je anders niet zo snel mee in aanraking zou komen.
Ik heb meer het idee dat er nog wel meer wordt geschreven, maar dat tegenwoordig als het geen review is tweakers er voor kiest om het standaard een plus artikel te maken. Wat ik persoonlijk zonde vind, zeker bij artikelen over maatschappelijk relevante zaken zou ik het waarderen dat men er wat bewuster voor kiest om deze aan het brede publiek beschikbaar te maken.
Liever niet. Ga maatschappelijke discussies maar elders voeren en houdt het hier bij de techniek.
Onder artiekelen die enigszins gerelateerd zijn aan bijvoorbeeld Covid of Oekranië zie je telkens dezelfde discussies terugkeren. Een discussies die absoluut niets te maken hebben met het onderwerp uit het artikel. En refererend naar de enquete, voor de gezelligheid moet je in die discussies niet zijn. Het doet me terugverlangen naar de Linux/Mac versus Windows discussies en die vond ik al verschrikkelijk dus dat zegt wel genoeg.

NB: Ik gebruik hiet het woord 'discussie' maar vaak is niet niet meer dan het over en weer smijten van verwijten en one-liners en totaal gebrek aan luisteren en inlevingsvermogen. Alles zo'n beetje zwart-wit.
Ga maatschappelijke discussies maar elders voeren en houdt het hier bij de techniek.
Vind je zelf niet dat dit een beetje kort door de bocht is? Ik doel uiteraard op die onderwerpen waar er een grote overlap zit tussen techniek en maatschappelijk impact. Bijvoorbeeld artikelen die ingaan op EU of Nederlandse wetgeving betreffende techniek. Artikelen die nu overigens al bestaan maar dus achter de plus paywal staan.

Om even wat concrete voorbeelden te noemen:Dit zijn artikelen met een sterk technisch raakvlak maar die ook sterk ingaan op maatschappelijke onderwerpen waarvan ik denk dat het van belang is dat dit soort informatie juist breed beschikbaar is.

De zaken die jij schetst zijn simpelweg off-topic discussies op andere onderwerpen, die mogen wat mij betreft absoluut wegblijven.

[Reactie gewijzigd door Creesch op 24 juli 2024 19:47]

Dat idee heb ik ook, maar de reviews die er zijn, zijn in elk geval wel beter naar mijn mening. Ze zijn gelukkig ook afgestapt van de 0-10 becijfering zonder onderbouwing van een cijfer en wat voor een 10 zou kunnen zorgen
Dat is ook mijn gevoel. Veel nieuws komt van The Verge bijvoorbeeld of uit kranten. Dat wat echt zelf wordt geschreven zoals de Plus Artikelen is vaak van bedenkelijke kwaliteit. En voor mijn gevoel inderdaad minder reviews. Ik vind de Hardware.info crew trouwens wel een goede aanvulling, ik heb het idee dat zij meer de diepte in gaan.
Dat wat echt zelf wordt geschreven zoals de Plus Artikelen is vaak van bedenkelijke kwaliteit.
Ik durf zelfs te stellen dat het flut-artikelen zijn. De inhoud ervan is matig en niet de moeite waard om daar voor te betalen, IMHO.

Zelf advertenties beheren is prima, maar dat Plus abonnement moeten ze afschaffen. Het heeft geen meerwaarde.
Als je wil dat je mening mee telt zul je het kwartaalonderzoek moeten invullen. Reacties hier vallen waarschijnlijk niet onder het onderzoek.
Ik weet niet of het echt zo is, maar ik heb het gevoel dat er [..] meer generiek nieuws uit wat persberichten op de frontpage. Alsof het allemaal wat minder wordt, maar goed dat is mijn gevoel, geen wetenschappelijk onderbouwde mening :)
Een mening hoef je niet wetenschappelijk te onderbouwen.

Het is gewoon een feit dat de front-page steeds meer algemeen nieuws plaats. Veel nieuws dat maar met een heel dun draadje aan tech is verbonden. En dat laatste kan in de huidige tijd al vrij snel aangezien alles op een of andere manier wel een spoortje techniek heeft.

Een goed voorbeeld zijn de berichten dat mensen ontslagen of weggegaan zijn bij tech-bedrijven of dat de winst van dergelijke bedrijven gedaald/gestegen is. Totaal niets te maken met tech.
Een mening hoef je niet wetenschappelijk te onderbouwen.
Ok, prima… Vervolgens:
Het is gewoon een feit dat de front-page steeds meer algemeen nieuws plaats [sic]
Als het een feit is, waar is de data waar je dit op baseert dan? Ik ben benieuwd.
ja, zo voel ik het ook. de plus-items zijn - gebaseerd op de titels - ook veelal gebaseerd op wat op bv youtube op dat moment een beetje trending aan het worden is. Over de inhoud van de plusmeuk kan ik niet oordelen, maar gebaseerd op de comments in de relevante forumthreads mis ik er niets aan.
Eerlijk gezegt lees ik hier helemaal geen reviews meer, ik vind ze redelijk opervlakkig.

Er zijn zoveel betere bronnen voor het meeste, dat de reviews hier weinig of geen toegevoegde waarden heeft.

Tweakers is in de laatst 10 jaar behoorlijk vast komen zitten, daar bij is hardware.info ook mee gesleurd. En stilstand ik achteruitgang. Ik zie nooit een lat verlegt worden. Goed voorbeeld is Gamers Nexus, die zijn altijd de lat aan het verleggen.

De reviews hier zijn niet voor de geeky nerd maar voor de average joe. Prima, maar dan ben je mij kwijt. :)
Deze data hebben jullie toch al...
- hoe vaak kom je op Tweakers
- heb je een Tweakers account
- hoe lang ben je geregistreerd
- heb je een abonnement
- ben je ingelogd als je Tweakers bezoekt
- Heb je in het afgelopen kwartaal een bijdrage gedaan op de site?
Ik vermoed dat voorkeur gegeven is aan anoniem onderzoek:
We hebben ervoor gekozen om dit niet te koppelen aan de Tweakers-gebruikersdatabase. Daarom start de vragenlijst met een aantal vragen die het voor ons mogelijk maken om achteraf verschillende soorten gebruikers te segmenteren.
Goede keus wat mij betreft.
Het is een geanonimiseerd onderzoek. Om te zien of het een goede weerspiegeling is van de gemiddelde Tweaker vergelijken ze de onderzoeksresultaten met de data die ze zelf over alle gebruikers hebben. Als er te veel verschil is kan het zijn dat je verkeerde conclusies trek, wat niet bevorderlijk is voor het verbeteren van iedereens ervaring.
Een heleboel data kan je niet uit deze paar vragen halen. Ik heb de enquête niet ingevuld dus ik verzin even wat dingen die jouw vragen niet beantwoorden.
-Welke functies mis je of vind je juist vervelend
-Waarom heb je geen abonnement
-Wat voor soort artikelen hebben je voorkeur of mis je of zou je minder willen zien.

En zo zullen er wel meer dingen zijn.
-
Een mooie manier om te zien of de telemetrie gegevens een beetje kloppen.
Het gaat er juist om dat het onderzoek anoniem blijft, daarom is er ook geen link met je account/profiel. Een anoniem onderzoek vullen meer mensen in.
Ja want die gemiddelde data uit de database trekken is wel gelinked aan een account?
AuteurWoutF Hoofdredacteur @jaenster3 augustus 2022 10:25
Nee, maar dat kunnen we dan weer niet aan de antwoorden van het onderzoek linken. Op deze manier kunnen we segmenteren door bijvoorbeeld te kijken of er verschil is in de antwoorden van mensen met en zonder account, of mensen die meer lurken of juist veel bijdragen.
Vraag 1: Wens je deze enquete anoniem in te vullen?

Ja: hele waslijst aan vragen extra
nee: enkel nieuwe vragen
En dan komt alles uit 1 systeem, maakt iemand een configuratiefout en enkele weken later bij iedereen een mail in de bus met excuses omdat de anonieme lijst toch niet anoniem was.
ik verwacht toch wel dat men dat bij de redactie zou aankunnen. Het is geen overheidsenquête ofzo.
Daarom wordt zoiets meestal door een onafhankelijke partij gedaan. Vanwege het vertrouwen in de anonimiteit, maar ook de resultaten (als je die aan aandeelhouders wil presenteren dan is het veel beter als je er niet zelf mee hebt kunnen rommelen namelijk).
De vraag over anoniem invullen kreeg ik niet.
Dat niet, maar ze willen graag weten wie welke antwoorden geeft. De link tussen hoe lang je op Tweakers zit en hoe vaak je per dag Tweakers bezoekt kunnen ze uit de database trekken, maar daarbij wat jij vindt van de moderatie op Tweakers bijvoorbeeld weer niet.

Dus iets meer zelf anoniem aanvullen is hier nodig.
Ik denk dat het meer is om een verband te leggen tussen "wie is de gebruiker" en "hoe ervaart hij/zij tweakers". Dit is data die je niet uit gemiddelden kunt afleiden.
Anoniem: 574346 3 augustus 2022 11:04
Ingevuld.

TLDR: Tweakers is sinds de overname van DPG te veel gefocused op winstoptimalisatie. De euro is belangrijker dan de inhoud van de content en de community. Dat was vroeger wel anders. Niks mis met geld verdienen en winst maken, maar je merkt dat er vanuit alles wat tweakers doet eerst wordt gekeken hoe er geld mee verdient kan worden. Daarnaast merk ik dat tweakers te veel politiek correct wil zijn.
Helemaal mee eens. Tweakers als community lijdt steeds meer onder deze winstoptimalisatie. Dit is het grootste probleem van Tweakers momenteel. Het plus initiatief trekt de community uit elkaar, en je ziet dan ook veel minder reacties op plus artikelen. Ik denk dat dit uiteindelijk alleen maar tegenwerkt, op de korte termijn levert het wat geld op maar op de lange termijn voelen steeds meer mensen zich minder betrokken en haken af.

Het zou tof zijn als GoT bijvoorbeeld een non-profit onderdeel gemaakt zou worden. Daar is toch niet veel aan te monetiseren en het zou het verdere bestaan beter verankeren.
Is GoT een for-profit onderdeel dan? Er zijn geen advertenties daar, en er is geen tracking.

De winstoptimalisatie is vooral op de frontpage te merken, met inderdaad de plus-artikelen (van bedenkelijke kwaliteit soms...), sommige clickbait-achtige nieuwtjes en verder heel mainstream-consumer gericht nieuws (Apple producten geruchten, productaankondingen + oppervlakkige previews, etc)
Tweakers is simpelweg te groot geworden. De echte “Tweakers” is nu een verzameling aan subreddits zoals r/buidapc, r/raspberry_pi, r/Python
Ingevuld! Ik had wel meer vragen verwacht over premium eigenlijk, waarom je het wel of niet zou willen. Ik heb momenteel geen premium account en had graag nader willen toelichten waarom, en wat me over de streep zou trekken alsnog een abbonnement te nemen
Duidelijk dan toch dat Tweakers niet van plan is om hier enige verandering in te willen brengen.
Ze willen nu zorgen dat de site niet verder leegloopt. Daarom de vele vragen over de community. Men beseft wel dat dat zo'n beetje het enige is dat de mensen nog hier houdt.

[Reactie gewijzigd door Mangu429 op 24 juli 2024 19:47]

Ik vermoed dat dit eerder een initiatief is van de staff bij Tweakers, die de community-feedback als een soort zwaard gebruikt tegen een steeds-meer-eisende DPG.

[Reactie gewijzigd door Arckedo op 24 juli 2024 19:47]

Ik heb het onderzoek ook ingevuld. Mijn belangrijkste feedback:
Pluspunten:
1: Veel kennis op forum en in gebruikersreviews. Dank aan alle actieve gebruikers die T.net voorzien van hun goeie comments, reviews en forumposts!!
2: Afhankelijk van de sectie, is het forum doorgaans goed onderhouden, redelijk welbespraakt en wordt er toch goed onderbouwd
3: Zeer waardevolle pricewatch die goed onderhouden is
4: Fijne (en oude menu)indeling van de website
5: Ik heb begrip voor de vele vrijwilligers die het forum modereren en onderhouden. Ondanks het beter kan (zie verbeterpunten) vind ik dit forum wel echt zoveel beter dan overige fora (minder onderbouwd geklaag, minder frustration-dumps, minder plaatjes dumps, minder onzinnige topics etc).

Verbeterpunten:
1: op het forum: veel meer de onruststokers zélf aanpakken/modereren, en niet als eerste de users die weerwoord geven.
2: per direct stoppen met de login-email-spam en dan altijd met argumenten komen dat het om security gaat, en ook per direct stoppen met de login-smeekbodes (sinds tracking-vrije banners). Hierdoor doe ik het juist steeds vaker niet dan wel.
3: stoppen met zoveel Plus-artikelen: ook maar de kleinste uitdieping is al reden om het Plus-label erbij te halen. Ik weet, ik kan 3 artikelen gratis lezen, maar ik vond de waarde ervan niet echt zoveel meer dan reguliere artikelen, dus ik ben er weer mee gestopt. Daarnaast wil ik niet wil bijdragen aan eventuele dubieuze statistieken die bijhouden hoeveel Plus artikelen gratis gelezen worden wat dan vertaald wordt naar "er is behoefte aan Plus-artikelen, want iedereen leest de 3 gratis artikels per maand".
4: dit is vrij persoonlijk, maar ik wil het toch noemen, aangezien T.net het platform is waar ik meerdere malen per dag mijn ei kwijt kom: ik vind dat T.net meer moet doen aan immoreel gedrag op het forum (zie punt 1) en V&A. Scalping op V&A veel harder aanpakken; scalping is wettelijk niet verboden, maar T.net moet zich afvragen of het middels het V&A platform dit soort immorele handelingen wilt blijven gedogen...

Plus- noch minpunt:
1: Er wordt daadwerkelijk wat met feedback van users gedaan (kijk maar naar pricewatchverbeteringen die gevoed worden door kritiek van users), maar tegelijkertijd ook weer niet; vaak de "kleinste" verzoekjes (ik zet het met opzet tussen aanhalingstekens omdat ik niet altijd weet hoe ingewikkeld het is) zoals het implementeren van een dark theme, het kunnen muten/blocken van users om het voor jezelf wat aangenamer te maken e.d. kunnen altijd rekenen op een "weerwoord" van een dev'er/moderator dat het niet gaat, en dat het via workarounds moet. Op andere fora is het wél mogelijk om gebruikers te blocken zodat je hun posts en DM's niet te zien krijgt. Bij T.net moet je altijd gaan klikspanen bij een moderator die dan beslist of er ingegrepen moet worden. Soms zijn er gewoon superirritante gebruikers die je gewoon niet meer wilt spreken/zien. T.net zou wat veiliger worden voor mensen die gestalkt/lastiggevallen worden of gewoon simpelweg een gebruiker niet meer willen zien/spreken door gewoon die gebruiker kunnen blokkeren zonder tussenkomst van een moderator. Geef de gebruiker die controle zelf aub.

[Reactie gewijzigd door Deathchant op 24 juli 2024 19:47]

Interessante punten, maar in je laatste alinea meen ik wel een verzoek te horen om op Tweakers een zogenaamde "safe space" in te richten en zit je misschien zelfs in de woke/identity politics hoek. Wellicht spreek je uit persoonlijke ervaring m.b.t. lastig gevallen worden via DM etc, dus daar kan ik me dan eventueel iets bij voorstellen, maar gebruikers die je niet meer wilt lezen of zien, dat klinkt me dan wel weer een beetje als de opmerking van een kwetsbaar "sneeuwvlokje".

Desalniettemin, de wereld in zijn algemeen is niet maakbaar en niet rechtvaardig: (voor jou) onwelgevallige meningen kunnen niet worden verboden of onzichtbaar worden gemaakt, online noch offline. Leer er mee leven, zou ik zeggen, want het is een gevecht dat je nooit gaat winnen. Gewoon niet reageren op irritante gebruikers is meestal de beste optie.
Sorry, maar op het moment dat je woorden zoals "safe space" , "woke" , "identity politics" en "sneeuwvlokje" er bij moet halen heb ik toch echt het idee dat je zelf in een bepaalde politieke hoek zit. Sterker nog, als ik niet beter zou weten zou ik denken dat je een politiek bullshit bingo woordenboekje naast je hebt liggen met dat soort termen. Zeker omdat je eigenlijk alleen maar regeert op de laatst alinea van 10 punten en nergens anders op.
Niemand had het over politiek, dat maak jij er van.

Er zijn genoeg redenen om een gebruiker te willen blokkeren:
  • Gebruikers waar je je simpelweg aan irriteert wanneer ze een reactie plaatsten. Dit kan simpelweg zijn dat ze een manier van communiceren hebben die niet overeenkomt maar dat maakt het niet minder irritant. In dat soort gevallen kan het, zeker bij actieve gebruikers, je plezier in een forum bederven omdat je ze vaak tegenkomt. Dit kan voor sommige mensen een legitieme reden zijn om die persoon te blokkeren.
  • Er zijn mensen die het hun missie maken om op het randje te zitten qua wat acceptabel is qua gedrag en het op te schroeven bij mensen die er wat van zeggen. Breekt niet direct de forum regels, maar kan er wederom voor zorgen dat je een forum minder graag bezoekt omdat je weet dat die persoon ook weer zal reageren.
Dat jij dit soort dingen niet ervaart, een dikkere huid hebt of wat dan ook maakt in deze niet eens uit. Er hoeft geen politiek bij te komen kijken voor mensen om hier wel genoeg hinder van te ondervinden.
Wat als ik inderdaad in een bepaalde politieke hoek zit? Dat is toch niet verboden, of zo? Verder sla ik aan op zijn laatste alinea, omdat ik het daarmee expliciet niet eens ben. Die keuze lijkt me ook toegestaan of geldt er soms een verplichting om op elk punt van iemands tekst in te gaan?

Misschien dat ik Deathchants laatste alinea verkeerd interpreteer in de zin dat hij inderdaad niet vanuit een woke-agenda met zijn voorstel komt. Het gaat mij er om vooral dat mensen tegenwoordig vaak zo weinig kunnen hebben en dan op soms hoge toon gaan eisen dat anderen het zwijgen wordt opgelegd of dat ze in ieder geval niet meer geconfronteerd willen worden met meningen die ze niet aanstaan. Dat vind ik een verkeerde ontwikkeling in onze maatschappij en bovendien lijkt het me een heilloze weg. Mensen moeten er juist mee om leren gaan dat niet iedereen de wereld op dezelfde wijze ziet zoals zij dat doen, zonder die ander direct voor rotte vis uit te gaan maken of de ander a.h.w. sociaal te "excommuniceren".

Ik geloof best dat mensen hinder en irritatie ervaren op internetfora: dat gebeurt me zelf ook wel eens, maar dat is in het echte leven niet anders. Om je daar zo druk over te maken dat je aan de lopende band met moderators in discussie moet en zelfs gevrijwaard wilt worden van het tegenkomen van de namen en reacties van sommige gebruikers is naar mijn mening je energie aan de verkeerde zaken besteden. Dat is mijn goedbedoelde advies.
Wat als ik inderdaad in een bepaalde politieke hoek zit? Dat is toch niet verboden, of zo?
Nee, dat is ook niet waar ik je op aanspreek. Ik spreek je aan op het feit dat je politiek met de haren er bij sleept op een manier dat het echt van het niveau "pot verwijt de ketel" is. Sterker nog, ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat je je persoonlijk aangesproken voelde door die alinea. Wat het argument wat je maakt nogal dubieus maakt.
Het gaat mij er om vooral dat mensen tegenwoordig vaak zo weinig kunnen hebben en dan op soms hoge toon gaan eisen dat anderen het zwijgen wordt opgelegd of dat ze in ieder geval niet meer geconfronteerd willen worden met meningen die ze niet aanstaan.
Is het aan jou om te bepalen hoeveel mensen kunnen hebben en wat acceptabel is? Als iemand zich als een complete klootzak gedraagt, maar niet genoeg om volledig verbannen te worden van een forum, waarom zou ik die persoon die niet mogen blokkeren?

Sterker nog, omdat je het woord "excommunicatie" in de mond neemt, is het kunnen blokkeren van individuele personen niet beter dan dat deze compleet de toegang tot een forum worden ontzegd?
Je kan prima beargumenteren dat de optie tot het blokkeren van personen het ook toelaat om wat minder strikt te zijn in de regels qua gedrag. Dus in feite zorgt het er voor dat er minder mensen zullen worden "geëxcommuniceerd" aangezien er minder sprake zal zijn van escalatie.
Om je daar zo druk over te maken dat je aan de lopende band met moderators in discussie moet
Kan je mij deze lopende band aanwijzen? Je reageerde op een specifiek persoon die 1 reactie hier achter laat. Als ik dan naar die persoon zijn profiel ga zie ik dat deze zeer actief is in de comments op de front-page en het forum, wat ik niet zie is constante discussies met moderators.

[Reactie gewijzigd door Creesch op 24 juli 2024 19:47]

Ik gebruikte de termen die ik gebruikt heb omdat ik meende bij Deathchant een pleidooi te lezen voor een manier van denken en opereren die bij mij de associatie oproept van precies dat woke-gebeuren. Ik zie niet in wat er mis mee is om die associatie dan ook expliciet uit te spreken, inclusief de terminologie. Dat ik zelf vanuit een eigen politieke kijk op de maatschappij zo'n discussie aanga is logisch en naar mijn weten legitiem - ik begrijp niet wat je daar dubieus aan vindt.

Deathchant zelf spreekt overigens over een "veiliger" Tweakers (omgeving), waardoor ik ook aan een safe space moest denken. Ik kan het mis hebben natuurlijk met die interpretatie, daarom schreef ik ook misschien.
Is het aan jou om te bepalen hoeveel mensen kunnen hebben en wat acceptabel is? Als iemand zich als een complete klootzak gedraagt, maar niet genoeg om volledig verbannen te worden van een forum, waarom zou ik die persoon die niet mogen blokkeren?
Natuurlijk is het niet aan mij. Ik doe er helemaal niet toe en ik ga er al helemaal niet over. Ik geef enkel mijn mening. Het probleem dat ik heb met het blokkeren van alles wat onwelgevallig is dat het er toe kan leiden dat mensen indirect in hun opvattingen worden gecensureerd en weer andere mensen daarnaast van andere meningen nooit meer nota (hoeven te) nemen. Iedereen lijkt op enig moment dan dezelfde mening te zijn toegedaan, "groupthink" in optima forma. Dat zie ik als het gevaar van zo'n benadering - ik trek het dan even wat breder dan alleen deze discussie vanmiddag op Tweakers.
Sterker nog, omdat je het woord "excommunicatie" in de mond neemt, is het kunnen blokkeren van individuele personen niet beter dan dat deze compleet de toegang tot een forum wordt ontzegd?
Daar valt inderdaad iets voor te zeggen. Maar ik ben er toch niet voor - vanwege mijn eerder uiteengezette bezwaren.
Kan je mij deze lopende band aanwijzen?
Zelf zegt hij dit:
Bij T.net moet je altijd gaan klikspanen bij een moderator die dan beslist of er ingegrepen moet worden. Daar kan je uit afleiden dat hij met enige regelmaat deze weg aflegt, maar ik kan dat uiteraard niet hard maken of kwantificeren.

[Reactie gewijzigd door choogen op 24 juli 2024 19:47]

Ik heb mijn beklag geuit op de plus artikelen. Ik begrijp nog steeds niet dat je centen vraagt voor informatie die je zelf gratis hebt mogen delen. Zo goed als iedereen die Tweakers gebruikt heeft ooit zelf alle info kunnen delen zonder daar een cent voor te betalen. Nu plaatst men belangrijke en (toegegeven meestal zeer goede) uitgegronde artikelen achter een paywall.

Hierdoor zal een groot potentieel nieuwe Tweakers nooit de info kunnen opnemen waar wij zelf van hebben kunnen genieten. Je kan van onze jeugd niet verwachten dat ze op iedere website hun portemonnee gaan trekken. Uiteraard gaan er mensen zijn die dat uit interesse wel doen.

Doch, er zijn mensen die op iedere euro moeten letten. Ga je nu kennis en talent, dat we voor een groot deel zelf op het vrije gratis internet van vroeger, achter een slotje duwen en weer de minder bedeelden straffen?

Ik begrijp dat er mensen van leven en dus hun hypotheek moeten betalen van het loon dat ze van DPG Media krijgen. Ik stel me toch de vraag. Is er dan echt geen andere manier om centen binnen te brengen? Advertentie, evenementen, merchandising, advies op maat en aan huis (hernieuwbare energie), donatie, peterschap....
Het plus systeem is ook mijn enige punt van kritiek, ik wil er nog wel voor betalen dat is het punt niet. Maar ik mis leesvoer soms omdat ik al door de drie gratis artikelen ben. Ik hoef niet op een centje te kijken en vanuit gemakzucht een abonnement genomen. Maar vind de prijs versus de kwaliteit bedenkelijk soms, de artikelen zijn vaak wel interessant genoeg.

Ik had ook liever gehad dat ze kozen voor een soort credit systeem, plus artikelen (niveau omhoog svp) kost 0,15 cent om te lezen, je stort 15 euro en kan zoveel artikelen lezen.
Ik heb ook geklaagd over de plus artikelen. Dat Tweakers geld wil vragen vind ik nog tot daar aan toe, mits de kwaliteit van de content ook van een niveau is dat je gratis niet makkelijk kan vinden. En dat is wat mij betreft het grote probleem van plus.

Admin-edit:(* knip *) Feedback is prima mits constructief en op een nette manier gebracht.


Veel van de artikelen die ik heb gelezen waren heel lang gerekt en boden uiteindelijk niet veel informatie en lieten veel vragen open.

[Reactie gewijzigd door Santford op 24 juli 2024 19:47]

Ik lees Plus artikelen niet, maar dat komt doordat ik in de testfase erachter kwam, dat de meeste info elders al staan. Daarnaast vind ik de prijs voor deze artikelen te hoog voor de inhoudswaarde (van dat moment). Om extra clicks te voorkomen, zou ik het ook wel op prijs stellen als er op de Social Media kanalen altijd wordt vermeld dat men hier te maken heeft met een Plus artikel.

Momenteel blokkeer ik (met minimaal 150 andere gebruikers) alle Plus artikelen, door middel van de CSS snippet hier op Tweakers:
https://tweakers.net/inst...fljzPXm5KYDRoAloyGnQDH8eU
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Kiswum5 augustus 2022 09:10
Je leest de plus artikelen niet maar hebt er wel een mening over, gebaseerd op de testfase? Klopt deze mening dan nog wel? Je kan een paar artikelen lezen om te kijken of het aanbod wellicht inmiddels beter aansluit bij jouw wensen.
Als ik de reacties lees, dan komt mijn ervaring nog steeds overeen. Ik hoorde nooit iemand zeggen: zo, dit Plus artikel is echt de moeite waard om te lezen. Ik ben wijzer geworden door die info.

Weet jij of er iets met de feedback is gedaan m.b.t. Plus artikelen? Is er het laatste jaar een zichtbare verbetering geweest en komen daar zaken naar boven die je niet zou weten zonder het artikel te lezen?

Tot het moment dat die artikelen een stuk zijn verbeterd, wil ik het aantal views niet onnodig verhogen. Ik stem daardoor niet met mij portemonnee, maar met mijn view.
Anoniem: 1439850 @t_o_c3 augustus 2022 10:56
Ik heb er zelf niet over geklaagd, maar ben het er wel mee eens. Zelf lees ik de plus artikelen maar zelden, omdat ik het vooral veel informatie zonder duidelijke boodschap vind.
Het meest hilarische vind ik nog dat een deel van de plus artikelen ook tijdens de podcast worden besproken, maar dan beknopter en veel meer to-the-point.
Ik ben nog vergeten te klagen over hoe admins met hun geknip op het forum conversaties kunnen verzieken zodanig dat het draadje sterft. Want enkel hun oordeel is heilig. Resultaat is stilte want niemand wil stiefmoederlijk behandeld worden.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @t_o_c5 augustus 2022 09:12
Mijn comment is gewijzigd. Van de mods mag negatief commentaar geven op plus artikelen niet.
Zo zit het natuurlijk niet. Je hoeft echt niet overal positief over te zijn maar wanneer je feedback geeft verwachten we wel dat dit respectvol en opbouwend gebeurd. We hechten op Tweakers veel waarde aan een goede sfeer. Een goed onderbouwde en opbouwend gebrachte reactie is bovendien een veel betere basis om, waar nodig, een discussie of gesprek aan te gaan.
Ik vind Tweakers fantastisch. Ik gebruik eigenlijk alleen de PriceWatch en het Forum, maar heb daar al zo ontzettend veel hulp gehad met dingen waar ik zelf niet uit kom. En het voordeel van Tweakers vind ik dat je eigenlijk altijd snel en serieuze reacties krijgt op je vragen. Echt helemaal super.
Ik ben een typische lurker op Tweakers, maar ik heb de enquête ingevuld :)
Is er een mogelijkheid bepaalde nieuwscategorieën uit te schakelen?
Ik ben bv niet erg geïnteresseerd in de gaming industrie (de componenten daarentegen weer wel).
Ik ben best tevreden over de content op Tweakers. Wat ik nog als verbetering kan bedenken is dat er ook reviews en vergelijkingen van software (anders dan games en de nieuwste Windows/MacOS versie) worden geplaatst. Bijvoorbeeld een vergelijking tussen Photoshop en zijn alternatieven, of de nieuwste versie van een bepaalde software development tool zoals Visual Studio.

[Reactie gewijzigd door Takezo op 24 juli 2024 19:47]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.