WhatsApp en Spotify maken apps voor Android Auto

Google heeft de beschikbaarheid van de Android Auto-api's aangekondigd waarmee ontwikkelaars apps kunnen maken voor gebruik in de auto. Voorlopig gaat het alleen om audio- en messaging-apps. Spotify en WhatsApp zijn al met de api's aan de slag gegaan.

Momenteel kunnen ontwikkelaars alleen nog audio-apps en messaging-apps die gericht zijn op Android 5.0 voor Android Auto geschikt maken, zo legt Google in een blogartikel uit. Bij messaging-apps gaat het om een uitbreiding van notificaties naar het dashboardsysteem, waarbij berichten bijvoorbeeld voorgelezen kunnen worden en gebruikers kunnen antwoorden via stembediening. Op audiogebied gaat het om de bediening van muziek en de audioweergave via de installatie in de auto, waarbij bijvoorbeeld een afspeellijst op het scherm getoond wordt.

In de toekomst komen api's voor meer categorieën uit. Google benadrukt dat developers al wel aan de slag kunnen met de api's, maar de Android Auto-functionaliteit nog niet kunnen uitrollen. Wanneer dat wel kan, zegt het softwarebedrijf niet. Mogelijk komt dat moment tijdens de CES begin januari: veel autofabrikanten grijpen die elektronicabeurs aan om functionaliteit voor connected cars aan te kondigen.

Google werkt al samen met een aantal diensten voor het ontwikkelen van apps. Op messaging-gebied zijn dat WhatsApp, TextMe, textPlus en Kik en wat audiodiensten betreft gaat het om Spotify, SoundCloud, iHeartRadio, Joyride, MLB.com, NPR, Pandora, PocketCasts, Songza, Stitcher, TuneIn en Umano.

De internetgigant kondigde Android Auto in juni aan. Volgens Google wordt Android Auto compatibel met knoppen in het stuur en op het dashboard. Om dit mogelijk te maken werkt Google samen met de Open Automotive Alliance, die uit tientallen autofabrikanten bestaat. Apple werkt aan het vergelijkbare CarPlay.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

19-11-2014 • 13:03

95

Reacties (95)

95
91
56
3
0
7
Wijzig sortering
Zit er dan een 3G module in de auto (voor bijvoorbeeld SoundCloud/Spotify)? of is dit een extensie zoals de Android Wear op Android Telefoons
Ik denk dat je altijd nog je telefoon bij de hand zult moeten hebben voor connectie.
Voor zover ik weet, neemt Android Car 'het scherm over' van je smartphone. Er zit dus vrij weinig intelligentie in Android Car, het processing gebeurt op je telefoon.
het verwerken gaat inderdaad op je telefoon zelf, via een fysieke connectie, USB
Laat WhatsApp eerst eens een desktop client maken. Een stuk veiliger ook dan whatsappen in de auto 8)7
Ja precies, daar wacht ik ook al een tijd op.
Gebruik dan Hangout?
Ohnee dat lukt je niet want iedereen in Nederland gebruikt Whatsapp.
Whatsapp heeft een machtspositie en voorkeur om je telefoonnummer te hebben.
Als je een desktop client maakt zal je op een andere manier kunnen inloggen dan met je telefoonnummer.
Wat houdt ze tegen om een facebook intergratie met in ieder geval de login te doen?
Dat je op je desktop of tablet met wifi niet eens erop kan is erg apart...
Als je het kijkt naar functionaliteiten heb je daar meerdere redenen voor.

1. Eenvoud van registratie, je hoeft niks te doen behalve je telefoonnummer in te vullen. Geen gebruikersnaam kiezen of moeilijk wachtwoord te onthouden. (ja wij tweakers weten hier vast wel genoeg goede trucjes voor, maar wij zijn niet die 500 miljoen gebruikers.)

En veel belangrijker:
2. Contacten sync, werkt direct je hoeft niemand toe te voegen alleen het telefoonnummer, ik zal niet heel snel een collega toe willen voegen op FB maar zijn telefoonnummer opslaan heb ik geen moeite mee en om hem dan een keer berichtje te sturen via Whatsapp.

Zeker die contacten is gewoon een plus punt van whatsapp.
Waarom zou je via een desktop client niet kunnen inloggen op de servers van Whatsapp?
Nu ze end-to-end encryptie in gaan zetten word het denk ik een stuk lastiger om een desktop client te maken. Je zal er in ieder geval niet de berichten op te zien kunnen krijgen die je ook op je mobiel verstuurt en ontvangt. Dat lijkt me wel een heel groot nadeel.
Spotify, SoundCloud, iHeartRadio, Joyride, MLB.com, NPR, Pandora, PocketCasts, Songza, Stitcher, TuneIn en Umano.
Ik neem aan dat ze zelf ook integratie voor hun Google Music gaan maken?
Die integratie bestaat al, zit standaard in Android Auto omdat Google Play Music standaard op elke Android telefoon staat.

[Reactie gewijzigd door calvinturbo op 22 juli 2024 14:02]

Het lijkt me dat alle google-diensten wel naar de auto komen.
Weet iemand of dit ook op bestaande systemen kan draaien? Zo ja, enig idee welke?
mwoah, puur android-car is er nog niet, maar een beetje autoradio met a2dp ondersteuning speelt via BT alles af.

* FreshMaker streamt alleen nog maar spotify over de autoradio, en bediening ( vorige/volgende ) gaat via de stuurbediening.
Hoe zal dat werken? WhatsAppen in de auto?
Waarschijnlijk spraak gestuurd berichten verzenden. Aangezien je niet mag typen in de auto tijdens het rijden. Iets grotere letters voor op het scherm zou ik ook niet raar vinden, zodat je tijdens het rijden makkelijk je berichten kan lezen.
Gewoon niet, in de auto ben je met 1 ding bezig en dat is autorijden.
Niet werken, whatsappen, bellen enzovoorts.

Vele kunnen nu al niet fatsoenlijk autorijden, als ze dan ook nog eens dit soort mogelijkheden krijgen houd ik mijn hart vast.
Persoonlijk vind ik dit dan ook geen prettige ontwikkeling.

[Reactie gewijzigd door tha_crazy op 22 juli 2024 14:02]

Toch is een telefoon vasthouden gevaarlijker dan via zo'n scherm.

Ik vind het ook een nare ontwikkeling, maar je doet er weinig aan. Mensen rijden ook nog steeds door rood of gooien zonder te kijken hun auto naar een andere rijbaan.

Maar spraakherkenning kan prima zonder je aandacht van de weg te houden. Het is in ieder geval veiliger dan handmatig typen

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 22 juli 2024 14:02]

Ben ik het niet mee eens.
Toevallig een tijdje geleden eens een keer met mijn vader in de auto gezeten, beide dagelijks motorrijder, dus gewend aan strak opletten.
Tijdens het rijden kreeg ik een belletje op de carkit, gesprekje van 2-3 minuten, totaal niet spannend.

Na afloop vroeg mijn vader mij out of the blue of ik die auto had gezien die de weg op wilde draaien, dus niet.
Ook al ben je handsfree aan het bellen, je aandacht is weg, ook al ben je erop geoefend.
Dit is 100% waar. Soms als ik bel op de weg en na 15 minuten ophang (weg druk, voice app afsluit :P) komt het 'besef' , ik rij hier al...

[Reactie gewijzigd door FireStarter op 22 juli 2024 14:02]

Dat je dingen niet kunt onthouden wil niet zeggen dat je er niet op reageert. Het geeft alleen maar aan dat autorijden een automatisme is. Dat is met meer dingen zo. Zo heb je nog wel eens dat je niet weet of je een bepaalde actie hebt gedaan (bv de deur op slot doen, of je gedoucht hebt en dat je de afgelopen minuut niet meer kunt herinneren op de snelweg), dat doe je dan automatisch, maar dat wil niet zeggen dat je meteen fouten gaat maken.

Dat is nou juist het punt met multitasken, als iets een automatisme is, kun je het tegelijk doen. Net als tv kijken en tanden poetsen. Poets je daardoor je tanden slechter? Nee, maar je zult het je achteraf minder goed herinneren.

Punt blijft staan dat het er niet veiliger op wordt, maar dat wil niet zeggen dat het dan maar meteen fout is.
Ook al ben je handsfree aan het bellen, je aandacht is weg, ook al ben je erop geoefend.
Ik denk dat dit vooral persoonlijk is. Ik ben redelijk veel onderweg en ik bel ook regelmatig via de hands-free installatie in mijn wagen. Ik merk daarbij dat ik op de juiste externe prikkels reageer en bovenal, dat wanneer het nodig is ik mentaal volledig uit het gesprek stap om de juiste reacties te kunnen leveren in het verkeer.
Dat is niet altijd handig voor mijn gesprekspartner want ik word dan volledig onresponsief, maar ik maak me dus wel degelijk sterk dat ik zelfs in een gesprek op een correcte manier kan handelen.

Want wat is uiteindelijk het verschil tussen praten met iemand die naast jou zit, en iemand waarnaar je belt? In beide gevallen geef je een bepaalde mate van je aandacht aan het gesprek.
Zelfs het luisteren naar de radio. Eventjes het nieuws meepikken en daarnaar luisteren, en echt begrijpen wat gezegd wordt ipv gewoon het geluid te horen, vraagt een gelijkaardige focus als deelname aan een gesprek.

Waar ik het wel eens mee ben, is dat notificaties en messaging gevaarlijk zijn. Zelfs goed werkende spraakherkenning laat steken vallen, wat ervoor zal zorgen dat je elk bericht dat je inspreekt voortdurend moet gaan controleren en nalezen. Dan ga je je ogen teveel van het verkeer afhalen, en dat wordt dan wel gevaarlijk.
precies zoals je zegt:
Ik denk dat dit vooral persoonlijk is.
Maar omdat zelfs een bijrijder afleid is het beter helemaal geen afleiding te hebben. Doe het dan niet voor jezelf maar voor de medeweggebruiker die misschien niet zo "goed" is auto rijden / multitasken.

Dan pas ben je een goede weggebruiker ;)
Doe het dan niet voor jezelf maar voor de medeweggebruiker die misschien niet zo "goed" is auto rijden / multitasken.
Het feit dat ik in de wagen bel betekent niet dat iemand anders dat ook hoeft te doen. Als die iemand dat niet kan, dan moet hij dat vooral laten. Daarbovenop: als de overheid inschat dat handsfree bellen een risico vormt dat doorweegt, dan moeten ze het verbieden, en dan zal ik geen andere keuze hebben dan dit volgen. Zolang dat niet gebeurt zie ik er geen graten in.
Dan pas ben je een goede weggebruiker ;)
Waarom zou ik dat nu al niet kunnen zijn?
[...]


Oh, dat is net het gevaarlijkste: mensen die het ontkennen. Laat me raden: je rijdt ook met de wagen wanneer je te veel hebt gedronken want je vindt van jezelf dat dat ook nog lukt. Ooit gaat het toch mislopen met jou.
Ik vind dit een zeer kwalijke reactie en ik neem er aanstoot aan. Gelieve alle insinuaties achterwege te laten. Ik laat m'n vrouw rijden als ik eens teveel gedronken hebt (wat op zich slechts een paar keer per jaar gebeurt). Zoals gezegd ben ik veel onderweg, veel meer dan het gemiddelde, en ik sta erop dat op een verantwoordelijke manier te doen. Ik ben veel bezig met het verkeer en verkeersstromen, ik denk voortdurend na over mijn plaats in het verkeer, en hoe ik de stromen kan faciliteren.

Ga me dus niet op zo'n lage manier gaan verwijten dat het "ooit toch wel eens gaat mislopen met mij". Je kent me niet, dus persoonlijke aanvallen slaan nergens op.

Weet je wat? Vertel jij me anders wat het verschil is tussen een gesprek waaraan je actief deelneemt met iemand die naast je zit, en een gesprek met iemand die je door de luidsprekers hoort. Waarom vormt dat zo'n verschil dat het ene volop en perfect aanvaardbaar is, en het andere niet.
[...]

Weet je wat? Vertel jij me anders wat het verschil is tussen een gesprek waaraan je actief deelneemt met iemand die naast je zit, en een gesprek met iemand die je door de luidsprekers hoort. Waarom vormt dat zo'n verschil dat het ene volop en perfect aanvaardbaar is, en het andere niet.
Omdat in een gesprek samen in dezelfde ruimt, de andere persoon deels ook mee oplet.
Niet genoeg om beslissingen te kunnen nemen, maar wel net voldoende om eventuele gevaarlijke situaties te duiden.
De menselijke interactie is nu eenmaal zo ingesteld, en tenzij je naast een angsthaas ( zoals mijn schoonmoeder ) zit, zal de medepassagier toch ook wel instinctief meekijken naar buiten.

Met een carkit is dat niet van toepassing, de andere persoon kan niet meekijken, en anticiperen op de situatie.
Zodra het drukker wordt zal een passagier minder van jouw aandacht vragen, terwijl een handsfree vrolijk doorpraat, en is de kans op dwangmatig antwoord vragen alleen maar meer aanwezig.
"luister je wel .... nou ?" - is niet de vraag die je wilt horen, als je op een rotonde moet invoegen en direct al moet voorbeslissen of je de turbolaan of de lange route moet nemen.

Hoe goed je de verkeersstromen ook denkt te kunnen intepreteren, er zijn altijd medeweggebruikers die niet in jouw gedachtegang zitten, maar wel verwachten dat jij hun begrijpt.
[...]
Met een carkit is dat niet van toepassing, de andere persoon kan niet meekijken, en anticiperen op de situatie.
Zodra het drukker wordt zal een passagier minder van jouw aandacht vragen, terwijl een handsfree vrolijk doorpraat, en is de kans op dwangmatig antwoord vragen alleen maar meer aanwezig.
Dat is dus waarom ik aangeef dat mijn instinct op zo'n ogenblikken automatisch het telefoongesprek buitensluit om de juiste reacties aan het verkeer te geven.

Ik heb het trouwens vooral over noodsituaties. Onverwachte zaken waarin je op korte tijd voor moet beslissen. Een rotonde zie je van kilometers ver afkomen en heb je meestal al eerder gekend, je ziet de situatie en je kan je erop voorbereiden, zelfs al bellend.

Noodsituaties zijn net de situaties waarin onoplettendheid gevaarlijk is, en gezien er op zeer korte tijd moet gereageerd worden maakt het daarbij op zich niet zoveel uit dat de persoon naast jou op dat ogenblik ook gaat zwijgen. Het is immers jouw state of mind die op dat ogenblik heel belangrijk is.

[Reactie gewijzigd door MatthiasDS op 22 juli 2024 14:02]

Ben ik met je eens. Dit zouden ze niet moeten doen. Notificaties al niet eens. Toch een stimulans om je telefoon te pakken. Voordeel wel is dat mensen minder hun telefoon pakken als het aardig werkt. Maar ik denk dat dit voor rottigheid gaat zorgen
Ik ben het ook totaal met je eens, maar ik kan het mij voorstellen dat het zo iets moet worden...
Ik zou het zelf niet gebruiken als ik het in de auto zou hebben, maar voor de sukkels die niet zo bezig zijn met de verkeersveiligheid zou ik het mij best kunnen voorstellen dat die mensen het een top idee vinden.

Zoals Dubrillion hier onder ook zegt, dit gaat denk ik voor veel rottigheid zorgen...
We kunnen altijd voor dergelijke "betweters" een hogere boete instellen. Of een meerdaagse cursus zoals bij sommige alcohol overtredingen nu het geval is (en ook zelf moet betalen)
helemaal mee eens..

Leuk dat mensen zeggen "ik kan dat wel" bellen en rijden tegelijk. Maar de vraag moet je anders stellen: Is het het waard een andere door dat ene telefoontje mee te trekken in jouw situatie? de weg is van iedereen daarom dat er globale regels worden gehanteerd.

Offtopic (vraag aan de tweakers hier)

Maar ik weet niet wat de tweakers er zelf van vinden: het word weer vroeg donker en misschien wel beetje mistig. Dus de verlichting rondom de auto gaat weer op tijd aan.

Is het tegenwoordig een trend om je lampen verkeerd af te stellen? er rijden zo veel mensen rond met onjuiste verlichting... (Veel te vel, Lamp kapot, een lamp brand 2x zo hard als de ander) leuk dat de bestuurder zelf alles ziet maar daarbij verblind hij elke andere weggebruiker.

Of het gebruik van knipperlichten (dit is verplicht!) hierdoor kunnen andere weggebruikers beter anticiperen.

naar mijn mening word hier veel te soft op gecontroleerd en komen vele weg met een waarschuwing, dit terwijl ze het vaak weten en het makkelijk te verhelpen is. Je brengt immers andere in gevaar!

[Reactie gewijzigd door downcom op 22 juli 2024 14:02]

Dus lezen mag wel, maar typen niet. Ik vind het even onveilig. Als je leest op je schermpje in de auto dan kijk je ook met je hoofd niet naar de weg. Dus dat maakt amper verschil of je nou typt of alleen leest.
Zover ik in het filmpje kan zien, zie je het daadwerkelijke bericht niet. Je ziet alleen dat je een bericht hebt en kunt hier op drukken, waarna het voorgelezen wordt.
Natuurlijk mag je op een schermpje kijken in je auto, sterker nog, het moet als je niet te hard of te zacht wilt rijden (jaja, cruisecontrol/speed limiter)... Ik heb nu ook een smartwatch waar ik snel een berichtje kan lezen zonder mijn gsm vast te houden. sterker nog, je mag jezelf scheren in de auto spiegel zonder er een boete voor te krijgen, zolang je maar geen gevaarlijk gedrag vertoont. We zijn momenteel al veel meer aan het multitasken en met meerdere zaken bezig dan vroeger, we zijn het al 'iets' gewend.
Ondanks dat ook ik vind dat je in de auto enkel met autorijden bezig moet zijn, zal ik geregeld een telefoongesprek voeren in de auto, berichten op mijn horloge lezen en Spotify via het stuur bedienen (zonder android api) en zal evt het slappe excuus gebruiken dat ze er om vragen met 5 kaarsrechte banen waar je 100 mag (Utrecht-Amsterdam).
Maar als ik opgehangen heb vraag ik me ook wel eens af hoeveel ik gemist heb omdat ik me enkel het gesprek kan herinneren.
Dat staat er toch?
Bij messaging-apps gaat het om een uitbreiding van notificaties naar het dashboardsysteem, waarbij berichten bijvoorbeeld voorgelezen kunnen worden en gebruikers kunnen antwoorden via stembediening.
Weet ik. Maar dat lijkt me niet echt handig. Vaak werkt de Nederlandse stembediening nog niet echt naar behoren, bij mobieltjes werkt het opzich wel goed. Maar af en toe niet.
Nou dan heb je voor jezelf toch al het antwoord op je vraag? Jij zal het wss niks vinden :)
Ik betwijfel of dit een succes gaat worden. Er worden te veel eisen gesteld aan ontwikkelaars waardoor ze dergelijke nieuwe ontwikkelingen best de rug kunnen toekeren.

Vergeet niet dat de segmentatie van apps in de playstore al behoorlijk groot is. Zo werken er sommige apps niet op bepaalde telefoons. En sommige telefoons krijgen uit de fabriek nauwelijks ondersteuning of updates. En nu komen ze (weer) met een andere standaard terwijl de ontwikkelaars de toestroom van telefoons amper kunnen bij houden.

Ik denk dat Google zijn prioriteiten moet verleggen (back to basic) en eerst een android versie moet maken die op elke (huidige android) telefoon werkt. En bijvoorbeeld het uitbrengen van updates (ook voor Chinese telefoons) zo dat wanneer er een nieuwe versie van het os uit komt iedereen hem kan downloaden. Waardoor veiligheid nooit achter gesteld kan worden omdat er geen update beschikbaar is.

Wat google nu telkens doet is de verantwoordelijkheid bij de ontwikkelaars en de hardwareleveranciers neer leggen.

Desondanks ziet het er goed uit, Maar er is in mijn ogen meer nodig wil het voor iedereen en alles toegankelijk zijn

[Reactie gewijzigd door downcom op 22 juli 2024 14:02]

Anoniem: 445817 @downcom19 november 2014 15:59
Wat google nu telkens doet is de verantwoordelijkheid bij de ontwikkelaars en de hardwareleveranciers neer leggen.
Dit klopt slechts gedeeltelijk. Google heeft 3 manieren on Android API's uit te breiden:
* SDK
* Play Services
* Android zelf

Alleen API's die in Android zelf worden aangepast lopen via de hardwareleveranciers, de andere 2 niet.

Steeds meer features zitten echter in Play Services en die update onafhankelijk van de Android versie. Zo is er begin dit jaar een update uitgerold die batterijbesparingen opleverde bij locatiebepaling. Hier profiteert iedereen dan van, zonder tussenkomst van Samsung en collega's.

Overigens zitten hier ook wel nadelen aan: zo is Play Services niet Open Source terwijl Android zelf dat wel is.
Google legt die verantwoordelijkheid niet bij de hardwareleveranciers, dat doen ze zelf!
Google ziet het liefst nexus telefoons overal, echter wil samsung zelf zn eigen schil erop plakken, en ook vage bedrijfjes die later geen updates uitbrengen.
Dit is juist ook een voordeel van Android, het geeft iedereen een kans.
Jij als consument zal dus meer op de hardwareleveranciers af moeten gaan dan op de naam van het O.S.
Android zegt in dat geval niet zo heel veel daarover; terwijl Android van Motorola (hede ten dage) voor mij een heerlijke ervaring is, en ik niets moet hebben van de Samsung schil. (en dit zijn beide fabrikanten die wel voor updates zorgen)

Als google dingen gaat afdwingen worden ze weer van global world domination en evilness beticht, ze kunnen het dus nooit perfect doen.
Al vind ik dat ze het gezien hun omvang best redelijk doen.

[Reactie gewijzigd door Artimunor op 22 juli 2024 14:02]

Dit zijn de keuzes van google geweest in het verleden. zodat hardware leveranciers zichzelf konden onderscheiden tussen andere fabrikanten. Dit dit achterhaalt is en gewoon stug door gezet blijft worden is wèl de verantwoordelijkheid van Google.

(voorbeeld Windows phone is later op de markt gekomen maar deze kiezen niet voor een schil oid maar een update word voor alle telefoons tegelijk uitgerold (muv de totaal losstaande lumia updates)

In de tussentijd zijn er duizenden telefoons bijgekomen en tig soorten randapparatuur die allemaal op het zelfde os draaien (met of zonder toevoeging)

Als ik nu Windows 8 installeer maakt dat niet uit of ik hem op een tablet, desktop of laptop installeer ongeacht de hardware (als het maar x32/x64 is) En dat zou net zo moeten zijn als android. En ook bij een HP of een ACER laptop krijg je allerlei apps die van de hardware fabrikant afkomen en daardoor een soort schil vormen. Het "kan" dus ook anders.

Daarnaast telefoons, smartwatch, Chromecast en android auto. Dan ben je er als bedrijf een behoorlijke puinhoop van aan het maken want zowel Google als de consument is afhankelijk van de ontwikkelaars die apps maken.

Ik zie nu al dat ontwikkelaars platformen laten liggen omdat de afname te klein is.

Van de ontwikkelaar word verwacht een universele app te maken waar gigantisch veel tijd in gaat zitten (en het vaak amper terug te verdienen is) en van de Hardware fabrikant word verwacht dat hij zijn updates blijft doorvoeren.

Als dit beide strubbelingen geeft dan kun je ongeveer uitrekenen waar het schip gaat stranden.

[Reactie gewijzigd door downcom op 22 juli 2024 14:02]

Qua updates heb je gelijk, dat zou beter kunnen, en is al beter als je maar vanilla android koopt.

Je redenering m.b.t. developers klopt niet:
Als ontwikkelaar in android studio hoef je alleen een andere build target te kiezen met een andere scherm-layout (nogal logisch want je wilt dingen weergeven op de watch dan op de tv of phone) en dan build de engine automatisch een twin-app die ernaast in de app-store komt te staan speciaal voor de watch of car of tv al heb je binnen deze platformen wel andere API's beschikbaar de core is gewoon aanwezig en werkt overal.
Chromecast zal trouwens overgaan in Android TV waar hele andere parameters mee gemoeid zijn.

Dat jou persoonlijke keuze en voorkeur niet android is moge duidelijk zijn, echter op tweakers dingen verkondigen die niet 100% correct zijn en dan een +2 krijgen geeft wel wat te denken. Let wel: dit neem ik jou persoonlijk niet kwalijk ik had hier zelf ook geen helder beeld van gehad als ik niet apps ontwikkelde voor verschillende mobiele platformen. Het toont echter wel aan dat de beeldvorming onder het publiek toch die kant op leunt, wss vanwege de populariteit van telefoons met schil, en bijkomende wacht frustratie, ook al had deze makkelijk voorkomen kunnen worden door beter en geinformeerd te kiezen.

Fact-of-the-matter is dat android apps een tijdje get-rich-quick was, en die tijd blijkt voorbij te zijn.
Praktijk voorbeeld: een hoge kwaliteit door google gefeatured spel met heel veel downloads die alsnog verliesgevend is.
En dit is op het normale tablet en phone platform, laat staan op het watch car en tv platform die nog maar in weinig mensen hun bezit zijn.
Developers wachten wel totdat platformen een grote markt acceptatie hebben voordat ze ermee in zee gaan. Het risico is hede ten dage te groot.
Ik denk dat bovenstaande een grotere reden is dat we veel minder vernieuwing in apps zien dan de update cyclus zoals jij aangeeft.

Daar komt bij dat een app die ik geschreven heb toen android 4.1 nieuw was het nog steeds probleemloos doet onder lollipop. (idd geen material design zichtbaar)
Klopt lol. Ik zou het wel waarderen als de tekst GOED wordt opgelezen en de spraakbediening goed zou zijn. Maarja, misschien is het dan ook wel, ik kan er dus niet echt over oordelen.
Je kan ook gewoon geluidsberichten sturen natuurlijk.
Maar hoe weet Whatsapp dan of je een spraakmemo wilt sturen? Door te zeggen: Spraakmemo..

[Reactie gewijzigd door Anonymoussaurus op 22 juli 2024 14:02]

knopje "record"?
zoals het al jaren gebeurt op andere systemen ?
Ik denk niet dat het wiel opnieuw uitgevonden hoeft te worden, meestal zitten er al 4 onder zo'n auto
Het idee van de Android Auto integratie is om niet naar het toestel te hoeven kijken of het aan te raken. Dit zorgt voor te veel afleiding in de auto.
Nou goed dan, voor jou maken ze een knopje "command" op het stuur ....

Zelfde functie, andere naam ...
Nu weet ik niet hoe het met whatsapp zit, maar Android heeft geen moeite om de nederlandse taal te herkennen en te spreken. Kijk je naar een Google Now is niet alles zo mooi geintegreerd als bij de Engelse versie. Maar kijk je bv naar een Tasker autovoice, is de telefoon prima te bedienen in het Nederlands.
Bij messaging-apps gaat het om een uitbreiding van notificaties naar het dashboardsysteem, waarbij berichten bijvoorbeeld voorgelezen kunnen worden en gebruikers kunnen antwoorden via stembediening.
Luisteren naar een bericht is net zo afleidend als echt je phone erbij pakken.
En antwoorden inspreken idem dito.

Je bent afgeleid. Je focust op luisteren en spreken, en niet op de weg.
Wordt hopelijk niet toegestaan, zolang de auto zichzelf niet bestuurt.

Als je vriend/vriendin/moeder/vader loopt te zeuren over de speaker, ben je gewoon niet gefocust op de weg.
En dan moet je ook nog een reactie bedenken en inspreken.

Geen goed idee.

[Reactie gewijzigd door HMC op 22 juli 2024 14:02]

Dus een carkit zou oiok verboden moeten worden ?
Ik doel meer op het feit dat, nu er zoveel communicatie aan de gang is, zelfs tijdens het rijden, dat het beter is om of heel snel met zelfrijdende auto's te komen, of heel veel plaatsen te maken waar je als je een bericht krijgt even stil kunt gaan staan om deze te beluisteren en erop te reageren.

Ja, carkits zijn ook gevaarlijk. Je bent gewoon niet bezig met waarmee je bezig zou moeten zijn; het rijden.

Dan kan je nog zo hard zeggen dat je zo goed bent met multi tasken, maar ik geloof er niets van.
Het is allemaal time division multiplex. En dan is een halve seconde te lang.
Op mij heeft bellen net een positief effect. Ik ben dikwijls moe na mijn werk waardoor ik het soms moeilijk heb om wakker te blijven in de wagen. Wat ik dan meestal doe is bellen (via de carkit uiteraard) met mijn vriendin waardoor ik perfect wakker blijf en mijn ogen op de weg kan houden. Alle andere truukjes zoals muziek luid zetten en ramen open zetten werken niet bij mij.

Het grootste gevaar is dat je niet naar de weg kijkt en dat kan perfect voorkomen worden met Android Auto, zolang de besturing gebeurt via knoppen op het stuur. Een touchscreen in de wagen heb ik altijd een slecht idee gevonden, dat kan je namelijk niet goed bedienen zonder er naar te kijken. Dus touchscreen uitschakelen eens de wagen begint te rijden lijkt me geen slecht idee.

Ik hoop dat het snel in de wagens komt want m'n huidige carkit met TomTom trekt op niet veel. Gebruik momenteel liever m'n smartphone met Waze dan m'n carkit voor navigatie.
Dus je mag ook geen gesprekken voeren met medepassagiers?
Goede vraag. Zelfde inderdaad.
[...]

Luisteren naar een bericht is net zo afleidend als echt je phone erbij pakken.
En antwoorden inspreken idem dito.
Dus volgens jou is luisteren naar een bericht net zo afleidend en daarmee gevaarlijk als kijken naar een scherm om een bericht te lezen? Ik ben het daar totaal niet mee eens. Je moet je ogen op de weg houden, dat is het belangrijkst. Natuurlijk ben je _nog_ geconcentreerder als je niks anders doet, maar dan mag je ook niet meer meezingen met de radio of überhaupt radio luisteren (en muziek is dan wellicht minder afleidend dan een gesprek, hoewel muziek kan ophitsen en agressief rijgedrag kan veroorzaken), een gesprek voeren met een passagier, op je dashboard kijken hoe hard je rijdt...

Er zijn daarom regels wat mag en niet voor niets is je mobiel vastpakken en sms-en (of een variant daarop) verboden en is handsfree bellen toegestaan. Ergens moet een grens getrokken worden, maar beweren dat een bericht horen net zoveel afleidt als een bericht lezen is pertinent onwaar :)
Gezien de plannen van whatsapp voor bellen kan het zo zijn dat ze dat willen integreren in je auto. Zou een mooi systeem zijn.
Ja inderdaad. Een half jaar tot een jaar geleden werd er gezegd dat je binnenkort zou gaan kunnen bellen via Whatsapp (Wi-Fi of 3 of 4g). Nu de tijd is dat nog niet waargekomen. Zal wel veel tijd en geld kosten.
kan me niet bedenken dat een whatsapp bericht uberhaupt belangrijk genoeg is om dat in je auto te hebben.
Is het ook niet, maar is radio dan wel belangrijk? Of Airco? Zonder red je het ook wel.
Radio kan je ongeluk informatie bv mee luisteren.
Airco of climate control zorgt voor optimale temparatuur waardoor je minder denkt aan de temparatuur in de auto en beter op de weg kan focussen.


Waar is whatsapp precies nuttig voor?
Hoe dat werkt? Waarschijnlijk niet. Ik kan ook DVD films bekijken in mijn auto, maar het scherm springt op zwart wanneer je meer dan 5 km/uur rijdt.
Niet lullig bedoeld hoor, maar, waar rij je 5km/uur of minder en ga je een film kijken?
Het is vooral bedoeld wanneer je aan het wachten bent op een parking of misschien bij files die helemaal stil staan.
Je vraag is terecht hoor. Ik heb het toestel (de beruchte RNS510) al een 5-tal jaren, en ik heb er nog nooit een DVD op gekeken.
De handremsensor kabel aan een aardepunt verbinden, en hij springt niet meer op zwart ;)
Fijn dat Spotify hier wel een app voor maakt, maar ik wat nog steeds op een Spotify app voor de Chromecast.
Leuk concept,
maar ik denk dat het vies tegen gaat vallen in de praktijk zoals whats-app
Ziet er prima uit. Hoop wel dat het opstarten gewoon automatisch kan en ook wat sneller opstart, maar het begin is er. Nu wel benieuwd hoe apps zich aan gaan passen aan de andere manier van input en communiceren (gezien je niet je volledige aandacht erbij kunt hebben ten alle tijden). En natuurlijk wat voor nieuwe apps er ontstaan.

Ik gok dat de mannen van Flitsmeister ook van start gaan :)
Spotify en Whatsapp is ook wel handig. Alleen zou ik Whatsapp willen gebruiken met Nederlandse spraakherkenning en dat lijkt nog wel even te duren. Blijft een gemiste kans en maakt het minder interessant voor de Nederlandse markt
Lijkt mij erg afleidend op de weg, een WA bericht.

Sorry maar daar ben ik niet blij mee, er is al vaak genoeg geweest dat er ongelukken zijn door oa smartphone gebruik.
Sorry maar daar ben ik niet blij mee, er is al vaak genoeg geweest dat er ongelukken zijn door oa smartphone gebruik.
En hoeveel daarvan zijn door mensen die een whatsapp berichtje typen op hun telefoon omdat deze app nog niet bestond?
Spotify heeft ook al sinds begin oktober ondersteuning voor carplay van Apple toegevoegd aan de app:

http://www.macrumors.com/2014/10/02/spotify-carplay/

er zijn er al meerdere apps die ondersteuning hebben, maar niet echt "nodig" in Nederland:
Podcast
Beatsmusic
Iheartradio
MLB At Bat
Stitcher

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.