Apple kondigt iOS voor in de auto aan onder naam CarPlay

Apple heeft maandag CarPlay aangekondigd. De software die voorheen als iOS in the Car bekendstond komt naar auto's van een groot aantal fabrikanten en is gericht op de verbinding met een iPhone. CarPlay biedt onder andere Siri-interactie, navigatie en muziekbediening.

CarPlay moet het voor iPhone-bezitters makkelijker maken te bellen, navigeren met Maps, muziek te luisteren en notificaties te zien in hun voertuig. Het platform voorziet in een touchscreen voor bediening van de interface en een knop op het stuur waarmee de stembediening is in te schakelen. Apple werkt onder andere samen met BMW, Ford, Honda, Hyundai, Jaguar Land Rover, Kia, Mitsubishi, Nissan, Peugeot Citroën, Subaru, Suzuki en Toyota.
Enkele van die fabrikanten zullen CarPlay deze week demonstreren tijdens de Geneva International Motor Show. De software zal voor een belangrijk deel om Siri draaien, waarmee het de vraag is in hoeverre het platform bruikbaar zal zijn in Nederland; Siri ondersteunt, bijna 2,5 jaar na de eerste release, de Nederlandse taal nog niet. Via Siri zullen gebruikers onder andere contacten kunnen oproepen, voicemails kunnen terugluisteren en gemiste oproepen kunnen beantwoorden. De persoonlijke assistent zal daarnaast berichten kunnen voorlezen en in combinatie met Maps routebeschrijvingen bieden. Ook kunnen gebruikers Siri vertellen wat ze willen luisteren in de auto.
CarPlay komt beschikbaar als een update op iOS 7 en werkt samen met de iPhone 5, 5S en 5C. Het platform zal zitten in een beperkte groep auto's die nog dit jaar verschijnen, maar Apple noemt geen modellen.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

03-03-2014 • 08:55

236 Linkedin

Reacties (236)

Wijzig sortering
Apple weet het wel goed te verkopen maar: "Apple CarPlay Infotainment System Runs on BlackBerry's QNX"


http://www.qnx.com/partners/partner.html?partnerid=161700

[Reactie gewijzigd door doenietzodom op 3 maart 2014 16:10]

Maar naast dat het op QNX loopt, kan het ook lopen op andere OS'en in auto's. ;) QNX is daar slechts een grote speler in.
Nice, dan weten we in ieder geval dat er een betrouwbaar platform onder ligt :)
Apple zegt helemaal niks wat het tegendeel beweert. Apple zegt namelijk dat het een integratie is met de huidige car entertainment systems.
Apple beweert niet dat het in de auto op hun systemen draait, dat zie ik velen hier op Tweakers beweren welke veronderstellen dat er IOS in de auto systemen draait.
Het is maar wat men er van maakt, maar Apple heb je niet op die bewering kunnen betrappen.
Het is allemaal mooi speelgoed, maar ik zou eerst graag 2 belangrijke vragen beantwoord krijgen:

- Een auto gaat 15 jaar mee. Een mobiele telefoon 2 of 3. Het OS van een mobiele telefoon 6 maanden tussen 2 updates. Hoe lang gaan die auto OS'en gesupport worden ? Hoe lang krijg ik de garantie dat de functionaliteit de me verkocht wordt ook aanwezig blijft ?
Komt er over 6 jaar nog wel een update uit om de iphone 9 te ondersteunen ?
Let wel, functionaliteit, dat is iets anders dan een bepaald programma. Ik heb er niks aan als een programma nog werkt maar onbruikbaar is om dat ergens op het internet een backend niet meer geupdate wordt voor mijn "antieke versie".

- Alle mobiele telefoon aanbieders komen met auto versies. Ik zou graag wat compatibiliteit en standaarden zien. Ik wil niet aan een bepaalde mobiele telefoon vastzitten omdat mijn auto geen ander merk ondersteund. 8)7

@xnpu: ik zie niet hoe dat de situatie verbeterd. Ik zit nog steeds voor de volgende 15 jaar vast aan Apple en moet ook nog maar hopen dat een nieuwe iphone die over een aantal jaren uitkomt nog steeds compatibel is. Mobiele telefoons (van elk merk) hebben nou niet bepaald een goede reputatie op dat gebied. En 10 tot 15 jaar is lang!

[Reactie gewijzigd door locke960 op 3 maart 2014 11:24]

Je moet CarPlay zien als een soort AirPlay. Het apparaat in je auto kan bijna niks en hoeft dus ook niet/nauwelijks geupdate te worden. Alle functionaliteit zit in je telefoon.

Het probleem dat jij (en anderen) zien is juist het probleem dat bestaande apparaten hebben (verouderde kaarten etc.) en Apple op deze manier oplost.
Eindelijk iemand die de link legt met AirPlay. Zelfs al kan het apparaat zelf ook al heel veel, met een AirPlay/CarPlay functie stream je dus eigenlijk compatible apps naar je in-car systeem. Als deze systemen op een soortgelijke manier worden uitgebreid voor de Android variant (en misschien ook Windows Phone en Blackberry) is elke gebruiker van een smartphone weer blij. Je streamt gewoon wat je nodig hebt naar je auto en gaan.
Je moet CarPlay zien als een soort AirPlay. Het apparaat in je auto kan bijna niks en hoeft dus ook niet/nauwelijks geupdate te worden.
Dan kan het ook goedkoop worden. En daarmee interessant, een full versie navigatie systeem voor €1000 of een Carplay scherm voor €250, als je toch al een iPhone hebt is dat een aantrekkelijke optie.
Het zal niet zo zeer of/of worden, maar eerder en/en.. Je koopt een auto, je neemt hierbij een entertainment systeem af en dit systeem heeft al dan niet de feature om te kunnen praten met je iPhone (aka CarPlay). Dit betekent dat je dus gewoon EXTRA features krijgt, die je KAN gebruiken. Mocht Google zijn versie van Car Play ook af hebben, dan zou je een entertainment systeem kunnen installeren die ZOWEL Car Play als Google's versie heeft. En daarnaast dus ook nog je ingebouwde systeem.
Dat is dus weer een slimme zet van Apple. De meeste auto's gaan langer mee dan je telefoon. Als je abbo afgelopen is, ga je dus zeker weer voor de nieuwe iPhone, want het zou toch zuur zijn van je CarPlay systeem als je een andere telefoon koopt en die werkt er niet mee samen...

Overigens verwacht ik toch wel dat autofabrikanten op den duur hun eigen systeem zullen schrijven wat dan communiceert met een app o.i.d. op telefoons van verschillende fabrikanten.
slimme zet idd als dat het idee is van apple , maar tegelijk behoorlijk kansloos als je verplicht zou zijn om een iPhone te hebben om het te laten werken . dit is apple arrogantie ten top als dit echt alleen voor iPhone bezitters is
Ik vermoed dat als je een nieuwe Mercedes of BMW koopt met dit systeem, je ze dan nog wel een iPhone gaan meegeven bij je wagen. Op die manier leer je het toestel en verdere eco systeem van Apple kennen, en is Apple bijna zeker dat je een iPhone 6 of 7 koopt. Auto fabrikanten stonden met handevol geld klaar bij Apple, omdat de consument hiernaar vroeg. Dus het is niet meteen de arrogantie van Apple, maar de gemiddelde consument die zich blind staart op een Apple sticker.
Maar dat gebeurt toch nu al? Apple vervangt geen entertainment software in de auto's. Carplay wordt geïntegreerd in de fabikant zijn eigen carsystem.
Ik zie dus ook niet in waarom een carsystem geen meerdere systemen kan ondersteunen.
Ben ik de enige die een touchscreen in auto's een usabilitydrama vind? In een auto hou je je ogen op de weg. Alles is daarop gemaakt: schakelen, het licht bedienen, ruitenwissers aan/uit, klimaat aanpassen, de radio bedienen. De feedback in je handen/vingers vertelt je of die schakelaar om is, in welke stand de versnellingspook staat, of je de volumeknop beet hebt, enzovoort. Hoe gaan ze dit met dat touchscreen doen?
Vandaar dat het vooral met voice commands gaat!
Touchscreen, ongeacht op welk device, is iets voor de persoon die op dat moment zijn ogen wettelijk niet op de weg moet houden.
Als ze werkelijk dachten dat die voice commands afdoende waren, dan was dat touchscreen volstrekt overbodig geweest en had het er niet in gezeten. Gezien de ervaringen met Siri en andere in-car voice command systemen vermoed ik dat je ook als bestuurder dat scherm meer dan eens nodig zal hebben... en daarmee inferieur aan gevaarlijker dan bediening met fysieke knoppen zal zijn.
Projectie op de voorruit (HUD) van de route maakt het rijden wel makkelijker. Het is wachten erop dat dit hiermee geintegreerd wordt.

Denk aan al die knopjes die je nu al op je stuur (kunt) hebben: tiptronic, cruisecontrole.
touchscreen zou je dan meer voor bv de verlichting, climate control kunnen gebruiken.
touchscreen zou je dan meer voor bv de verlichting, climate control kunnen gebruiken.
Waarom? Dat maakt het alleen maar onveiliger in het gebruik.
die dingen stel je niet zo vaak in, en meestal als je het rustig hebt.
Dan rij jij anders auto dan ik. Bovendien, waarom zou je iemands ogen van de weg halen als dat niet per se hoeft?
Foto van IOS in de nieuwe Mercedes C-klasse: http://i.imgur.com/4l5MLCV.jpg
dat ziet er in ieder geval een stuk fraaier uit. :)
Beetje lelijk is het wel. Zo'n opzetkastje. Maar goed. Mercedes. :')
Wij hebben een auris waar je met je telefoon via Bluetooth mee kan verbinden. Apple, Android en WP, ze werkten allemaal, ook bellen, muziek afspelen. Geniaal.

Ik snap dit systeem dan ook niet helemaal. Vooral de screenshot met berichten, ik hoop niet dat mensen dit gaan lezen tijdens het rijden
Siri zal binnenkomende berichten voorlezen.
Het verschil is natuurlijk dat je huidige integratie beperkt is. Met carplay wordt er gedeeltelijk mirroring van applicaties gedaan om ze op je scherm te tonen met daarbij ondersteuning voor Siri, remote bediening en bijv Apple Maps voor navigatie. Je moet het zien als een uitbreiding op datgene wat je nu al kunt.
0Anoniem: 382732
@gabba253 maart 2014 18:27
We hebben ook allemaal DLNA, maar dat kan qua gebruiksgemak niet tippen aan Airplay. Het feit dat er al een technische oplossing is wil nog niet zeggen dat dat dan maar het eindstation moet zijn. Bluetooth werkt prima, maar is in de praktijk toch altijd lastiger dan op papier. De keren dat het pairen van mijn telefoon en laptop in 1 keer goed gaat zijn zeldzaam.
Ik heb met bluetooth tot nu toe nog wel een 100% score. DLNA is gewoon een drama en moet z.s.m. worden afgeschaft.
Yep. Het voegt ook weinig toe aan wat we al hebben, want ook navigatie gaat al over BT.
Wat ik mij nu afvraag is of dit systeem net zoals je telefoon nu elke twee jaar vervangen moet gaan worden ;). Gezien vrijwel alle systemen altijd langzamer worden ('gemaakt') met updates naar nieuwere versies lijkt het me toch wel raar als je elke paar jaar je auto dashboard uit elkaar moet trekken.

Of is het display only die echt letterlijk alleen werkt als je een iPhone ermee connect (werken iPads ook?)? Zou mij ook wel slecht lijken want als je dan je mobiel vergeet/leeg is/gestolen is etc kun je niet meer naar huis/werk/etc navigeren.

Heb je voor de kaarten ook altijd internet nodig? Providers zullen dan wel blij zijn met de roamingskosten in het buitenland....
Lol, daarom moet je je telefoon ook docken. De accu laad dan automatisch bij.
De telefoon stuurt zijn software door naar CarPlay.
CarPlay is dus enkel een touchscreen display dat overweg kan met iOS in the car software op je iPhone.

Eventueel zou op dit scherm ook Android getoond kunnen worden als ze hiervoor een dock toevoegen in de auto, je daarop een Android telefoon plaatst en Google hiervoor ook software ontwikkelt.

Waarom snapt bijna niemand hier het concept van CarPlay?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 254370 op 4 maart 2014 15:42]

Misschien gek hoor.. Maar ik zal nooit mn navigatiesysteem nodig hebben om naar huis/werk te navigeren. Daarbij valt "leeg" ook af gezien het dock wat er dus bij/in zit.
Dock is een goede (zolang de connector natuurlijk niet weer veranderd).
Verder zijn er ook mensen die minder goed zijn qua de weg vinden of nogal wisselende werkplekken hebben.
Vind het niet zo'n goede zet dit. Ook al heb ik een iPhone...de rest wordt nu wel buitengesloten!
Uit strategisch oogpunt doet Apple dit wel weer heel goed.

[Reactie gewijzigd door King Dingeling op 3 maart 2014 09:01]

Hoezo? Omdat Apple initiatief neemt meoten ze eerst naar de rest gaan, "jongens, wij gaan nu dit doen, doen jullie ook mee?"
Het staat andere fabrikanten toch ook vrij dergelijke functies te ontwikkelen?
Als je er per definitie tegen bent dat een fabrikant een voorsprong heeft door leveringsafspraken bij iets nieuws ben je volgens mij zo goed als tegen vooruitgang en innovatie, dat is toch waarmee jeje wilt onderscheiden van je concurrent?
Ik heb zelf echt niet veel met Apple, maar als ze iets "nieuws" ontwikkelen kan je ze daar moeilijk geen credit voor geven lijkt me. En overigens waren er al auto's met op i-apparaten gerichtte aansluitmogelijkheden.
"tegen vooruitgang en innovatie" vind ik nogal een bout statement. Ik ben voor vooruitgang en innovatie maar tegen vendor lock-in. Volgens mij ook het punt van @King Dingeling. De gebruiksduur van een auto is volgens mij wat langer dan dat de gemiddelde Nederlander met z'n telefoon omgaat, daarom zou ik pas willen spreken van een vooruitgang als ik elke telefoon ongeacht merk kan connecten op dit systeem...
CarPlay is een extra optie, naast de bestaande multimedia opties. Jij kunt dus gewoon net als nu een universeel systeem kiezen. Wat mij betreft is dat een goede ontwikkeling. Concurrentie van een nieuwe speler zal ook de bestaande merken aansporen om er wat moois van te maken.

Daarnaast moeten we nog maar zien in hoeverre het systeem wel of geen andere telefoons ondersteund. Apple benadrukt natuurlijk alleen het eigen eco-systeem, maar het zou zomaar kunnen dat de standaard bluetooth functies etc. ook met andere toestellen werken.
mja dan zou een aparte partij dit moeten ontwikkelen, als apple dit zelf doet zullen ze dat uiteraard niet voor de concurrentjes doen, en naast dit systeem kan je zoals er al meer geroepen wordt, gewoon bluetooth gebruiken. Gebruik ik zelf ook, mja kan je geen gebruik maken van de extra door apple ontwikkelde functies...is dat niet het hele idee van je eigen product promoten? zorgen dat je unique selling points hebt? er zijn ook al radio's die zelf op android draaien, heeft google toch ook de kans gehad die standaard bij automerken te gaan leveren bijvoorbeeld? Apple kan goed lobbyen blijkbaar
Werk aan de winkel voor de rest dus...
Ach, die vendor lock-in heb je ook met de ingebouwde navigatie. Met CarPlay kan ik waarschijnlijk straks TomTom, Navigon, Waze, Maps etc gebruiken om te navigeren als ze CarPlay ondersteuning krijgen, net wat ik zelf het fijnste vindt om mee te werken.

Het zou wel handig zijn als ze de carkit en multimedia opties gewoon via standaard bluetooth laten lopen zodat in ieder geval elke telefoon ermee overweg kan. Carplay kan dan een mooie extra feature zijn als je een iPhone hebt.
Hoe is dit nieuw? Concurrent doen het al jaren, inclusief Nokia :)
hoezo neemt apple nu weer het initiatief? nokia is met zijn here services ook al een tijd bezig met een zelfde systeem zo ook microsoft en google. en andere partijen al langer.
en opzich moet het niet uitmaken wie wat voor systeem gebruikt. maar men moet aan de consument denken dus het moet gewoon met alle devices werken ,en niet met een speciaal merk device. ik denk ook dat autofabrikanten dat echt wel snappen. dus die zullen zoizo nooit een deal sluiten met apple als ze teveel eisen gaan stellen. want er zijn zat andere partijen..
Uitsluiting is geen sprake van. Fabrikanten gaan dit ongetwijfeld als optie aanbieden tegen een meerprijs.
Maar in tegenstelling tot een smartphone gaat een wagen 10 jaar mee of langer. En dat betekent dat je dus zeker 10 jaar aan een bepaald model van smartphones wordt gekoppeld.

En dan is het nog maar de vraag of Apple meer dan 10 jaar lang support zal voorzien.
Ja precies. Helemaal mee eens. Ik heb net een nieuwe auto besteld en ik wil al die navigatie interface en rare koppelingen niet.

Ik wil m'n telefoon als hart en die kan ik vervangen wanneer ik wil.

Dus ik heb gekozen voor goede speakers en een Bluetooth interface. De dealer vond t raar. Ik was de eerste die zoiets zei. :)
En wat denk je dat dit is?!
Dit is een koppeling die gebruik maakt van je iPhone
Daarom staat er ook in het persbericht - welke link t.net redactie?- werkt alleen met iPhones met lightning
Dus dit is een zeer luxe dock, die je iPhone als bron gebruikt.
Dus als je een nieuwe iPhone hebt, heb je ook alle nieuwe features.
En aangezien de vorige connector 10 jaar meeging, en deze pas 2 jaar oud is, verwacht Ik de komende 8 jaar geen issues.

Apple CarPlay is available as an update to iOS 7 and works with Lightning-enabled iPhones, including iPhone 5s, iPhone 5c and iPhone 5. CarPlay will be available in select cars shipping in 2014.

http://ift.tt/1dSgXAY
Je verdient een +2. Zelf had ik het ook verkeerd begrepen en dacht ik dat het hier om een alleenstaand multimedia systeem ging waar je je iPhone op aan kan sluiten. Maar als je Apple's CarPlay pagina leest is het inderdaad vrij duidelijk dat het om een veredelde docking station gaat. "CarPlay" doet ook niet voor niks denken aan "AirPlay".
Het gaat niet zozeer over de connector, maar meer over de draadloze verbindingen die vanaf deze modellen ondersteund worden.

Dit is een variant op de AirPlay met Apple TV maar dan dat je het multimediascherm van je auto gebruikt
Als ik geen iPhone meer wil?

Net als m'n tv wil ik een dom scherm en ik zorg zelf wel voor de kastjes.

Ik wil niet elke 2 jaar een nieuwe en een nieuwe auto kopen omdat de systemen out of date zijn.

M'n huidige auto is geschikt voor een iPod aansluiting. M'n iPhone werkt er niet op. Ik heb geen iPod. Een dergelijk verouderd systeem wil ik niet in m'n auto

- oftewel. Ik zou kiezen "zonder fratsen"

[Reactie gewijzigd door SeenD op 3 maart 2014 10:40]

Op zich helemaal gelijk met je verhaal alleen een opmerking over dat je de komende 8 jaar geen issues verwacht : dat kunnen we niet weten... Als er iets is wat wispelturig is en veel verandering in zit zijn het wel de mobiele platformen, en dat gaat ook steeds sneller... Dus het kan zomaar zijn dat een dergelijke connector (communicatie-interface) al over 3 jaar niet meer goed is omdat het dan 4k streams moet aankunnen qua bandbreedte (noem hier maar iets, wie weet wat over 3 jaar allemaal moet kunnen)...
Oftewel, die tijden worden steeds korter, dus nog 8 jaar support ervoor is simpelweg koffiedik kijken...
Hier heb je wel een goed punt te pakken!

Een kennis van mij heeft onlangs een nieuwe Peugeot 208 gekocht. Na een half jaar bleek dat de kaarten van het navigatie systeem toch al wat verouderd waren. Updaten kon wel, maar koste € 500,-! Serieus, alleen maar een kaart update! Moet je dan elke x jaar € 500,- uit gaan geven aan een kaartupdate waarbij je software nog niet eens geupdate wordt? Mijn kennis was dan ook zeer ontevreden over deze manier van handelen. En hij zal hierin vast niet de enigste zijn.

Ik hoop echter dat Apple hiermee een vooruitstrevend doel heeft en de support zeker 10 jaar overeind houdt! Daarnaast updates blijft geven voor bv € 25,- per jaar / direct bij de prijs meerekent.

Anders zit je na 5 jaar met een gedateerd systeem in je auto en je budget smartphone meer up-to-date en uitgebreider dan je carplay systeem.

Even wat anders:
Bij het kopen van een tweedehands auto moeten we straks dus ook nog rekening gaan houden of het car entertainment systeem wel werkt met je smartphone... Ik voor zie al een nieuw filter op de auto occasion websites!
Een kennis van mij heeft onlangs een nieuwe Peugeot 208 gekocht. Na een half jaar bleek dat de kaarten van het navigatie systeem toch al wat verouderd waren. Updaten kon wel, maar koste € 500,-! Serieus, alleen maar een kaart update! Moet je dan elke x jaar € 500,- uit gaan geven aan een kaartupdate waarbij je software nog niet eens geupdate wordt? Mijn kennis was dan ook zeer ontevreden over deze manier van handelen. En hij zal hierin vast niet de enigste zijn.
Dan heeft hij een verkeerd merk gekocht. Genoeg merken die tegenwoordig gratis updates aanbieden voor hun systemen.
Ach jah wat is een verkeerd merk ?
Dat je niet bij Peugeot moet zijn voor service heb ik in het verleden ook al geleerd, maar nu heb ik een luxe merk (Lexus) waarbij een kaartupdate ook gewoon klauwen vol met geld kost... Bij Renault is het hetzelfde voor zover ik van mijn vader heb begrepen (met zijn 2 jaar oude Laguna, dus het hogere segment)....
Ik hoorde collega's uit de volkswagen-groep (dus ook Audi, Seat en Skoda) laatst precies hetzelfde zeggen...
Ik vermoed dus eigenlijk dat de "niet-verkeerde" merken op 1 hand te tellen zijn ?
nieuwste generatie VW en skoda zijn gratis updates voor te downloaden. de generatie ervoor niet, dat klopt.

hoe het met de andere merken uit die stal gaat weet ik niet

[Reactie gewijzigd door RodeStabilo op 3 maart 2014 11:26]

Dus alle modellen daarvoor zijn ook van een verkeerde merk ;)
En blijven die updates altijd gratis of alleen tijdens de 2 jaar garantie-periode ?
Wat ik met mijn post op doelde was dat je antwoord simpelweg te kort door de bocht was ;)

/edit :

Aha : gevonden :
http://autovandaag.nl/aut...s-van-gratis-tot-dik-400/

3 jaar bij de golf dus.... ook niet lang als je het mij vraagt... Kun je beter bij een "verkeerd merk" als Kia zijn :D

[Reactie gewijzigd door TIGER79 op 3 maart 2014 11:36]

Dus alle modellen daarvoor zijn ook van een verkeerde merk
Touché :D
En blijven die updates altijd gratis of alleen tijdens de 2 jaar garantie-periode ?
lijkt me voor altijd; ze zijn bij de fabrikant van de kaarten zelf te downloaden. de dealer zit daar niet tussen.
Wat ik met mijn post op doelde was dat je antwoord simpelweg te kort door de bocht was
ok, mee eens :)

[Reactie gewijzigd door RodeStabilo op 3 maart 2014 11:32]

Ja zeker, een vriend van mij heeft ooit de kaarten van zijn Skoda laten updaten in 2012.
Toen kreeg ie kaarten uit 2010!!!!!!
Fijn die gratis update. De nieuwe ringweg bij Den Bosch stond er nog niet eens goed op.
Nee, geef mij maar Navigon op de iPhone of de kaarten app.

Snap alleen niet waarom er gesproken wordt over verbinding via WiFi. BT lijkt me in de auto toch beter.
Bij Honda precies hetzelfde verhaal.
daar leg je 250 euro neer voor een nieuw kaartupdate.
Niet gratis, maar kan je wel mee leasen.
Kaart updates zijn ongelooflijk duur, als ze al mogelijk zijn, bij systemen van autofabrikanten. De eerste generatie satnavs die nissan inbouwde had de kaarten op HDD staan en deze was niet up te daten. Daarna kwamen updates via DVD die extreem duur waren en vandaag heb je er je kaart op een SD kaart met een prijs van nog altijd een goede 100 euro. De kaarten bij deze updates zijn trouwens ook al verouderd op het moment dat je ze krijgt.
Ergens is het ook wel logisch, aan updates wordt verdiend, de apparatuur zit meestal vrij weinig marge op. Hetzelfde zie je trouwens ook bij TomTom. Een digitale kleine digitale kaartupdate kost zo ook al 50 euro.

Verder kost een kaartupdate op de HDD (wanneer het gedaan wordt bij de in de garage) natuurlijk een hoop geld, daar zitten ook arbeidskosten bij.
Nou echt logisch vind ik het niet meer, naast de 'oude garde' aan navigatie pakketen kan ik me niet meer voorstellen dat ik moet betalen voor een update van een kaart. Google maps, Apple Maps, Waze en een hele hoop andere navigatie systemen hebben gratis (live) updates.

Natuurlijk snap ik dat zodra er een medium bij komt kijken er kosten gemaakt worden maar de vraagprijs (van soms honderden euros) is buiten proportioneel vind ik. Je koopt een auto niet voor 2 jaar maar voor toch snel 10 jaar, dan vind ik het service dat ze minimaal 3 a 4 jaar gratis je auto voorzien van een update die je dan wel niet zelf kan uitvoeren.

Het kost vaak veel man uren omdat het updaten zo lastig mogelijk wordt gemaakt denk ik vaak. Een update kan 5 uur duren en dan rekenen ze ook 5 uur aan manuren (alsof hij braaf naar de percentagebalk blijft kijken).....
Klopt hier een golf 6 van 3 jaar en een beetje de update is via dvd.
Maar wel gekke prijzen die oplopen tot 200 euro.
Misschien had ik wel het geluk dat we deze kaarten online hadden gevonden toen een dvdtje branden en in de auto klaar
Dat moet nu al een beetje toch? Tenminste, als ik tweedehands auto's kijk kom ik vanalles tegen:
* Nokia carkits, terwijl ik geen Nokia telefoon heb.
* Ingebouwde navigatie met 6 jaar oude kaarten. Kaart update duurder dan een nieuwe omTom.
* Zelfde type auto maar dan met "luxer" multimedia systeem, geschikt voor achteruitrijdcamera, cd-wisselaar en andere fratsen. Niet zozeer van belang voor je telefoon, maar wel belangrijk als je dat soort functies wilt.
Als apple screen mirroring meeneemt in de carplay interface kun je je "appel" telefoon als hart gebruiken en alles zien wat de telefoon weergeeft.

Het is maar een idee hoor O-)
Chit! Dit idee moet ik laten patenteren, ik wil niet dat apple hiermee vandoor gaat!!

[Reactie gewijzigd door Audione0 op 3 maart 2014 12:36]

Het dashboard dient enkel om de software op je iPhone weer te geven. Het systeem hoeft zelf dus niet "up-to-date" te blijven, maar is net zo up-to-date je telefoon ;).
Ik vind het juist een geweldige oplossing.
En met een extra dockje kun je ook gewoon je Android aansluiten met een dergelijk systeem.
Ik begrijp ook echt niet waarom fabrikanten dit willen. Doorgaans gaat een auto langer mee dan een telefoon en ik weiger me te laten vendor locken door een auto. Ik zou veel liever een universele manier zien waarop ik elke telefoon/kleine tablet (ongeacht systeem) naadloos kan laten integreren in mijn dashboard. Koppel daar een app aan die een connectie maakt met de auto en je bent er.

De telefoon heeft al een display, waarom zou je dat niet gebruiken..... Ze zijn er tegenwoordig groot genoeg voor.....
"Doorgaans gaat een auto langer mee dan een telefoon en ik weiger me te laten vendor locken door een auto"

Dat is onzin, want per definitie ben je vendor-locked na je de keuze van de auto hebt gemaakt. Dat is de situatie nu: gebrekkige, dure crapsystemen, helemaal zelf ontwikkeld door de autofabrikant. En je zit voor de duur van je auto vast aan dat crappy systeem met soms dure updates.

Je weigert die vendor-lock dus niet, want er is momenteel geen ontkomen aan.
Nee hoor, want ik heb helemaal geen auto met duur entertainment/navigatie systeem. Ik rijd een tweedehandsje en heb mijn mobiele telefoon via bluetooth aan mijn Parrot hangen.

Ik gebruik dus gewoon de mogelijkheden van de telefoon, via een omslachtige koppeling. Liever zou ik de mogelijkheden van mijn telefoon gebruiken zoals ik die hierboven omschrijf.
Dat kan, tot een jaar geleden had ik ook een oude bak, maar nu een auto van 2 jaar oud. Mijn punt blijft: nu ben je per definitie vendor-locked in. In mijn geval betreft het bijvoorbeeld een Citroen systeem. Het is zwaar crap, ouwbollig, traag en gebruiksonvriendelijk, maar ik heb geen keus in het systeem zelf.
Bij het type auto die ik heb gekocht heb ik een klasse lager genomen zodat er geen touchscreen met troep software in zit. Bij laagste klasse zat het niet en alleen een radio met bluetooth, precies wat ik nodig heb. De antenne mag ook van mn dak af.
Of je hebt een auto met MirrorLink opties ipv deze enkel-fabrikants-oplossing. Maargoed, van apple hadden we natuurlijk niet veel anders kunnen verwachten dan wederom een eigen variant op een reeds bestaande oplossing.
Welke reeds bestaande oplossing? Die elke fabrikant zelf maakt(e)?
MirrorLink, t staat gewoon in mn post.
Of je kent die term, en dan weet je dat dat een reeds bestaande oplossing is, of je kent de term niet, en dan kun je hem googlen om te zien dat dat een reeds bestaande oplossing is. toch?
ah, my bad. Maar apple's poogt al officieel sinds juli 2013 iets met de interface te doen, dus wie weet hoe lang ze er al mee bezig zijn...

nieuws: Tim Cook: auto is 'key focus' voor Apple
Huh, wat is er mis met toekomstige updates? Daar zal heus wel aan gedacht zijn dat je over vijftien jaar niet alleen met een iphone 5S kan connecten aan de auto.

Daarbij zal een Android ook gebruik van het systeem kunnen maken, maar dan met minder mogelijkheden als Siri en andere verwoven snufjes. BT kan met allerhande hardware overweg, dus bellen etc. zal met een Android ook wel kunnen.
Daarbij zal een Android ook gebruik van het systeem kunnen maken, maar dan met minder mogelijkheden als Siri en andere verwoven snufjes. BT kan met allerhande hardware overweg, dus bellen etc. zal met een Android ook wel kunnen.
Nee, dat kan dus niet. Alle functionaliteit wordt aan de iPhone overgelaten. Navigatie doet de iPhone, muziek doet de iPhone... In feite is er dus alleen nog een scherm ingebouwd met bluetooth CarPlay toegang. Je bent dus verplicht om altijd Apple hardware te blijven gebruiken.
Wie staat Google in de weg om hetzelfde te maken? En je hebt natuurlijk altijd nog de ingebouwde interface van de fabrikant zelf.. Je moet dit zien als Airplay op je TV. Je kan gewoon TV blijven kijken, je kan een DVD kijken met je DVD-speler die op je TV zit aangesloten. Daarnaast kan je ook nog muziek direct van je iPhone afspelen op je TV als je dat wil.

Dit gaat zo ook voor CarPlay. Is er een iPhone in de buurt, dan neemt je iPhone het scherm in je auto over en krijg je dus de interface van Apple. Is er geen iPhone in de buurt, dan zal hij gewoon de ingebouwde interface gebruiken. En als Google straks ook zo'n product heeft, dan zal je Android telefoon het scherm in je auto overnemen.
Dat lijkt me helemaal correct. Het staat fabrikanten van AirPlay speakers ook vrij om andere standaarden te ondersteunen, de meeste doen bijvoorbeeld ook gewoon Bluetooth.
Waar haal je dat vandaan? Ik zie het nergens in de omschrijving staan namelijk. Lijkt mij dat Bluetooth gewoon universeel is en dat er een verbinding met de carkit bijv. gemaakt kan worden om zodoende toch nog te kunnen bellen etc.

Dat er functies niet werken, dat snap ik, maar ik zie nergens staan dat het echt alleen maar voor iOS devices beschikbaar is (ondanks dat het alleen nog maar de 5 serie ondersteund). Ik doel dan dus ook op de universele bedoeling van BT. En mocht dat zo zijn, dan zou dat inderdaad een grote flop moeten worden. Ik ga er dan ook vanuit dat het een optie is die je er bij kan nemen ipv dat het standaard in de auto zit.
de iphone die bluetooth heeft kan ook geen foto's verzenden naar een android telefoon met bluetooth, gewoon weer apple bullshit om mensen te vendor locken, net zoals ze met alles doen (aka non-staandaard connector, iedereen gebruikt micro-usb behalve apple, OSX werkt enkel op OSX hardware, in tegenstelling tot alle andere besturingssystemen voor pc's)
Ja want Apple staat altijd met beide armen open voor concurrentie.
iOS is echt een totaal open (source) platform waar iedereen vrije toegang tot heeft..

Werkelijk? :/
Ik weet niet wat ik ineens verkeerd doe hoor dat ik -1 gemod wordt, maar ik zeg toch niks vreemds? De iPhone heeft toch ook BT waarmee ik met mijn Honig koptelefoon aan kan connecten? Of mijn Belkin carkit? Zelfs de Nokia carkit werkt er op. Dus ik begrijp even de vijandigheid niet naar mij en mijn mening toe.
Het is niet zozeer een mening maar een aanname. Er staat bijvoorbeeld op de website 'plug je telefoon in' ,oftewel hij komt waarschijnlijk met Lightning connector. De hoop is dan maar dat we ook microUSB of Bluetooth krijgen dat inderdaad de andere platformen ondersteunt.

Waar het op neer komt is dat de geschiedenis vaak laat zien dat Apple exclusief wilt zijn en veel fabrikanten gewoon daarin mee kan 'kopen'.
Ik ben eerder van mening dat jij een aanname doet. Jij gaat er bij voorbaat al uit dat het alleen maar door iDevices gekoppeld kan worden, maar in een branche als de autobranche zullen ze hun visie toch wat breder moeten instellen dan het er op gokken dat alleen Apple fans de auto's willen kopen.

Ik weet bijna wel zeker dat de autofabrikanten met Apple hebben besproken dat de "standaard" features, zoals carkit en uitlezen contacten ook door andere merken dan Apple uitgelezen moet kunnen worden. Anders zou dit kunnen resulteren in vijandigheid naar de automerken toe van niet Apple liefhebbers. En daar zit geen enkele autofabrikant in deze tijden op te wachten.
Toch klopt die aanname wel hoor. Je zal out of the box geen ander toestel kunnen aansluiten op dat scherm. Je zal hiervoor echt wel moeten hacken. CarPlay is nu een merknaam die dient om Apple klanten te te bedienen Je mag er dus echt wel zeker van zijn dat Apple het nodige zal doen om het niet standaard toe te laten. Zal wel een handeltje ontstaan in garagisten die dat voor €1000 zullen fixen maar een iPhone kopen is mss dan wel voordeliger ;)
En toch moet men wat beter de nieuwsberichten lezen alvorens aannames te maken. Carplay wordt een onderdeel van het normale systeem welke te activeren is met een device welke lightningaansluiting heeft. Thats it.
Of note, Apple’s approach is to encourage car makers to support use of an iPhone when available for CarPlay. That means that carmakers that want to support CarPlay will still need an infotainment system of their own for use when an iPhone isn’t nearby.
http://recode.net/2014/03...n-models-later-this-year/

[Reactie gewijzigd door Yzord op 3 maart 2014 19:05]

BT kan met allerhande hardware overweg, dus bellen etc. zal met een Android ook wel kunnen.
Zou je denken ?

De ipad heeft ook BT, maar een eenvoudige BT GPSreceiver kan je niet koppelen, omdat dat niet ondersteund wordt
Wil je GPS op je iPad, moet je een 3G model nemen, welke 100€ duurder is.

En dan denk jij dat de support lang is, en de mogelijkheden aanwezig ?

Ik ben bang dat deze doch ALLEEN voor IOSdevices is, en (misschien ) mag je idd je BT android koppelen, maar allen basic functies, telefoon en met geluk audiostreaming
Klopt, heb zelf momenteel een Volvo van 14 jaar oud. Ding heeft een navigatiesysteem die na 9 jaar al afgeschreven is omdat er geen updates meer voor uit komen. De eerste en de laatste keer dat ik iets intern neem. Je kan beter een losse navigatiesysteem kopen en je kan altijd updaten.

Geld het zelfde met je radio.
Maar CarPlay is juist géén geintegreerd systeem: Het is een interface waarmee je content van je iPhone op een auto-vriendelijke manier wordt weergegeven. Je bent hiermee dus niet meer afhankelijk van de grillen van een autofabrikant, maar van de grillen van Apple. Je kan een hoop van Apple zeggen, maar over het algemeen worden hun spullen relatief lang ondersteund.
Daarnaast is het niet ondenkbaar dat auto's op een vergelijkbare manier Android telefoons zullen kunnen ondersteunen.
Tja, als we het over die ondersteuning van Apple gaan hebben. Ik wil niet graag een iPad 1 als dashboard hebben. Zo traag dat dat ding is.

Toch wel maf dat ze de overige 70% van de wereld laten vallen door naar Apple te gaan. Er zijn tenslotte meer Android telefoons verkocht dan iPhones. Dus om nou te zeggen, wat de klant heeft is ook weer zo iets...

Geef mij nou maar een generiek systeem zoals Nokia een tijdje terug had. Heb je veel meer aan!

http://www.youtube.com/watch?v=kqgrGho4aYM

[Reactie gewijzigd door kevinwalter op 3 maart 2014 16:58]

Ik denk toch echt niet dat we hier kunnen spreken van een situatie dat datgene wat we nu hebben - in-car systemen met navigatie e.d. en Bluetooth/USB verbindingen met (smart)phones - komt te vervallen met ondersteuning voor Carplay.

Als je het ziet als een (optionele) toevoeging op de huidige mogelijkheden is het echt helemaal zo'n gek idee nog niet. Het zou mooi zijn als er een vergelijkbaar, al dan niet 'open', systeem zou komen voor in-car weergave van Android of Windows Phone.
Niet waar he, de wagenheeft een eigen interface met als extra de 'iphone' interfrace. Dus als jij na een jaar of drie zegt ik wil een ANDROID toestel kan je de reguliere interface gebruiken. (of de nog onaangekondigde android interface)

Persoonlijk heb ik, hier gemengde gevoelens bij, in mijn vaders BMW kunnen de menu's wel eenvoudiger, maar dit went al na een dag of drie waardoor het eigenlijk niet uit maakt vind ik
Apple ontwikkeld de software om de iPhone campatibel te maken, niet de IN-CAR software (voor zover ik uit het artikel kan afleiden). Ik denk ook niet dat er ook mijn 1 haar op de fabrikanten hun hoofd is om de ontwikkeling van de in car software te outsourcen naar een fabrikant zoals Apple (goedkoper om zelf te maken)
Dat probleem heb je nu al - als je 10 jaar geleden een Volkswagen kocht, zat je voor tien jaar vast aan hun RNS-E systeem.
Nee hoor, die RNS units ben je vrijwel zeker binnen 10 jaar kwijt. Helaas vaak met wat inbraakschade :|
Daar heb je inderdaad een punt. Het zal alleen goed kunnen werken als de smartphone (ongeacht merk / besturingssysteem) als 'accespoint' wordt gebruikt. Echter kan je afvragen welke autofabrikant nu wel 10 jaar support geeft op het systeem...
Het is een app die contact legt met de software van Blackberry (QNX) welke weer geupdate kan worden/ Dit geldt ook voor Android waarbij men android runtime gebruikt zoals bij de Blackberry 10 toestellen welke ook van 2.1 in 2009 (playbook 1.0) nu met Blackberry 10 ook android 4.2.2 draait

Qua taal instructies weet ik dat Blackberry QNX ook voice gebruikt in veel talen en wellicht vindt hier nog een koppeling op.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 103465 op 3 maart 2014 18:35]

Dat is natuurlijk met alles in de auto. Het huidige navigatiesysteem is dan ook oud. Ik denk dat Apple die langer zal ondersteunen met updates.

Alleen zul je wel een iPhone moeten blijven houden. Dat weet je dan van te voren ook. Daarnaast zijn Apple klanten zeer loyaal.
Ik zou ook liever een soort standaard zien waar je zowel met een Android/iOS/WPhone op kan connecten. Een universele app die start wanneer je verbindt met bluetooth en die je toegang geeft tot je muziek, navigatie en contacten. Nu moet je bijna een auto gaan kopen in functie van je smartphone (omgekeerd misschien gemakkelijker :) ).
Dat bestaat al, en je noemde het al: Bluetooth.

Het enige wat je met BT niet kan is door je muzieklijst scrollen, maar je kan wel:
• Zien wat je nu afspeelt
• Play / pause / stop
• Telefoonboek / gemiste oproepen / ontvangen oproepen bekijken (met ondersteuning voor meerdere nummers per contactpersoon)
• Bellen en gebeld worden

Dit werkt overigens perfect via mijn JVC autoradio en Windows Phone. Zal denk ik met Android of iPhone net zo goed werken.

[Reactie gewijzigd door Sebazzz op 3 maart 2014 09:22]

Door de muzieklijst scrollen kan met een AVRCP 1.4 telefoon + systeem die dit support ook al ;)
Niet direct scrollen, maar mijn 60€ aldiradio ondersteund A2D protocol, en doet 'genoeg'
harder, zachter, skip en return, volgens mij de repeat ook nog
Het is een app verbinding die je terugziet onder Blackberry QNX

http://n4bb.com/apple-car...ent-runs-blackberrys-qnx/

http://www.qnx.com/partners/partner.html?partnerid=161700

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 103465 op 3 maart 2014 18:11]

Tja wat moet Apple dan doen? Wachten tot de concurrentie het eindelijk goed voor mekaar heeft? Apple moet in de eerste plaats aan de eigen klanten denken.

Voor Apple is het belangrijk dat zo'n auto goed samenwerkt met de iPhone en dan kan je toch echt geen rekening houden met de concurrenten. Het gaat wel iets verder dan gewoon een scherm in een auto plaatsen. Je moet iOS vanaf je stuur kunnen bedienen, stel dat Google vindt dat je Android met je pedalen moet kunnen bedienen dan zijn beide systemen incompatible. Ik geef dit maar als extreem voorbeeld natuurlijk maar de plaatsing van de knoppen op het stuur kan van belang zijn voor de veiligheid.

De iPhone had bijvoorbeeld altijd één knop. Android had er vroeger 3. Kun je je voorstellen wat een vertraging er zou opgelopen zijn in de productie van de eerste iPhones moest Apple rekening hebben gehouden met hoe Android zou gaan werken op smartphones en ze zou hebben moeten overtuigen dat 1 knop beter is dan 3?
Apple Carplay draait op QNX Multimedia Units van Blackberry. QNX kan het in principe ook voor andere platforms, zoals Android mogelijk maken. http://www.berryreview.co...yreview+%28BerryReview%29
+1Anoniem: 126717
3 maart 2014 09:00
Geen ondersteuning voor Siri in de meeste talen, een zeer beperkt aantal toestellen, en een beperkte groep autos. Dit klinkt meer als een test?
BMW, Ford, Honda, Hyundai, Jaguar Land Rover, Kia, Mitsubishi, Nissan, Peugeot Citroën, Subaru, Suzuki en Toyota vind ik geen beperkte groep. Deze fabrikanten vertegenwoordigen miljoenen verkochte auto's per jaar.
preccies dit. en daarom denk ik dat apple er uiteindelijk niet mee wegkomt om de ervaring goed te maken voor alle telefoons en niet alleen iphones.want dan zullen veel mensen niet heel blij zijn denk ik zo.
Waarom zou die ervaring niet goed zijn denk je? Denk je dat die eigenaren zomaar CarPlay mogen aanbieden? Die fabrikanten moeten ten eerste al betalen voor CarPlay en CarPlay zal moeten voldoen aan de normen die Apple de fabrikanten oplegt. Het zal dus niet zo zijn dat je in de KIA een goedkopere versie van CarPlay zal aantreffen dan in de Ferrari. CarPlay zal bij KIA dan ook enkel in hun topmodellen zijn terug te vinden.
ik doel meer op de ervaring dat je eventueel de carplay alleen met je iPhone kan gebruiken tegen het gebruik van andere toestellen dan die van apple zelf. dus apple zal niet tegen de autofabrikanten kunnen zeggen dit werkt alleen met iphones want dan is apple denk ik snel uitgehandeld.
CarPlay zal enkel met iOS werken dat hebben ze nu al zo tegen die fabrikanten gezegd hoor. Dit systeem zal dus niet met Android of eender welk ander OS werken. Waarom denk je dat Google aan project mode is begonnen? Omdat als ze dat niet doen er geen enkele auto uitgerust kan worden met Android omdat het dus niet zo zal zijn dat je standaard effe Android op CarPlay kan inpluggen.
pfff carplay is ios daar twijfel ik niet aan maar het gaat erom of je als niet iPhone user ook gebruik kan maken van het systeem . als jij een android Phone hebt en je kan er helemaal nix mee dan is dat gewoon triest . een systeem in je auto moet verbonden kunnen worden met je eigen toestel wat betreft lezen van berichten van je telefoon boek , handsfree bellen , navigatie etc .
Als jij een Android Phone hebt ga je toch geen auto kopen met CarPlay? CarPlay is een optie waar je extra zal voor betalen. Als je Android hebt wacht je gewoon tot Project mode klaar is voor productie en koop je een auto met de Android optie.

Dit heet gewoon vendor lock-in en dat vindt je bij zowel Apple, Google als Microsoft. Wanneer je een auto koopt met zo'n optie is de kans groot dat je volgende telefoon hetzelfde besturingsysteem zal hebben.
ik heb ook geen android. het zal mij niet boeien of er ios android of windows op zon systeem draait. waar het me wel omgaat is dat zon systeem in een auto een algemeen iets is wat gewoon moet werken met alle devices . het is geen apple of android Phone het is een deel van je auto en bedrijven die miljoenen autos verkopen weten ook wel dat lang niet iedereen een iPhone heeft. als google zon ding brengt of microsoft werkt het ook met andere devices . dat is niet meer dan logisch . je zit in een hele andere markt dan in de mobiele markt. zon systeem moet dus gewoon voor elke klant werken anders heeft het voor de autofabrikant geen nut om iets in te bouwen wat voor de meeste mensen niet werkt.
Ik snap niet waarom dit een algemeen systeem zou zijn. Dit is een product van Apple voor Apple klanten. Dit is geen product van de autoindustrie.

Ik denk dat een algemeen systeem ook niet ten goede zou komen voor de kwaliteit van het systeem. De kracht van Apple producten is dat ze zo feilloos met elkaar werken. De producten worden dan ook volledig op elkaar afgestemd.

Als je een algemeen systeem wil koop dan zo'n houdertje op een zuignap. Dat werkt met alle modellen zonder problemen ;)
Dat is inderdaad een zeer significant percentage van de markt voor nieuwe auto's. Ik ben benieuwd of Apple het ook mogelijk gaat maken voor merken als Pioneer, Alpine, Clarion, Sony om CarPlay in (aftermarket) units te integreren. Dan kan ook een groot deel van het bestaande wagenpark hier van voorzien worden.
Die Siri ondersteuning is niet specifiek voor dit nieuwe platform, maar gewoon voor alle iOS apparaten zo?

Beperkte groep auto's: lijkt me nogal wiedes dat je zo'n nieuw product niet direct in elk mogelijk model leverbaar gaat hebben. De fabrikanten zullen hier immers aan moeten meewerken.

Beperkt aantal toestellen? Gewoon de laatste twee generaties iPhone. Wellicht zit er pas in die generaties een functie die nodig is om de boel te koppelen.
Tegen dat die auto's verkocht worden zijn het waarschijnlijk al 4 of 5 iPhones die worden ondersteund en is het gros van de iPhone gebruikers CarPlay ready. Tegen dat het ook mainstream wordt zitten we waarschijnlijk al aan 7 a 8 iPhones die ondersteund worden en is het aantal iPhone eigenaren dat niet CarPlay ready is een klein percentage geworden
Ik verwacht ook niet dat de verkoopaantallen heel indrukwekkend zullen zijn, als je de features zo ziet doen ze ook niet ercht iets nieuws.. Ik vermoed ook niet dat het een goedkope optie gaat zijn.
Apple doet dit natuurlijk om geld te verdienen maar wat voor Apple ook interessant is dat Apple miljoenen aantallen meer SOC's zal moeten produceren en dat zullen dan hoogstwaarschijnlijk dezelfde SOC's zijn die ook in de iPhones en iPads zitten.

Apple kan dan nog lagere prijzen bedingen en ook de ontwikkelingskosten van iOS wordt dan over een bredere assortiment gesmeerd.

Voor Apple zal het dus 2 kanten op werken omdat ze hiermee dus ook de productiekosten van de iPhone en iPad omlaag kunnen brengen.
Er is bij CarPlay geen sprake van dat iOS ín de auto zelf gaat draaien. Het gaat om een koppeling tussen 'autoradio' en iPhone.
iOS misschien niet maar er moet toch een SOC zijn die de graphics kan berekenen?
Ongetwijfeld, maar ik denk eerlijk gezegd niet dat Apple hiervoor de hardware gaat leveren. Het lijkt er zelfs op dat het mogelijk gemaaakt kan worden op bestaande systemen met een software update.
Dan ben je dus lekker de sjaak als je je telefoon een keer niet bij hebt.. fijn is dat.

Plus vrouwlief moet ook meteen een iPhone kopen.
Carplay vormt een uitbreiding op en niet een vervanging van de systemen die we nu al in auto's kennen. Niets duidt er op dat bestaande mogelijkheden van in-car systemen zullen verdwijnen, zowel qua ingebouwde infotainment niet als qua connecties via Bluetooth of USB met andere smartphones.

Met andere woorden: je bent dus niet 'de sjaak' als je je telefoon niet bij je hebt en je vrouw hoeft ook geen iPhone te kopen.
Je ziet hier dan ook de eerste versie van CarPlay en wat het uniek maakt is dat je binnen 5 jaar meer functies zal hebben in dezelfde auto. Ipv een nieuw systeem in je auto te plaatsen om de zoveel jaar zal je in het slechtste geval enkel een nieuwe telefoon moeten kopen om nieuwe features in je auto te hebben maar je zal sowieso al nieuwe features zien opduiken in de komende jaren die ook door de huidige telefoons ondersteund worden.
Geen ondersteuning voor Siri in de meeste talen
Wat helemaal lost staat van dit project.
een zeer beperkt aantal toestellen
Apple heeft nu eenmaal niet meer toestellen...
De eerste iPhone kwam ook alleen in Amerika uit :) Daarmee wil ik zeggen, de uitrol zullen ze ongetwijfeld gefaseerd gaan doen
Ik vind het niet slim van autofabrikanten om hiermee in zee te gaan. Je kunt er vanuit gaan dat Apple een clausule heeft die interactiesoftware voor Android of WP verbied.
Hoewel de iPhone nogsteeds een populair toestel is, is het bij lange na niet de grootste. iOS heeft een steeds kleiner marktaandeel en ik kan me niet voorstellen dat dat snel anders gaat worden.
Dat kan best zijn, maar als autofabrikant zou ik kijken naar de eenheid die Apple heeft t.o.v. de fragmentatie van Android/telefoonfabrikanten.

Ik betwijfel namelijk of dit alleen maar een Bleutooth koppelingkje wordt, onder de motorkap van het OS zal er vast meer nodig zijn. En als je als fabrikant dan kan kiezen voor één fabrikant die ALLES regelt dan hecht je daar meer waarde aan dan aan een marktaandeel wat andere toestellen hebben en waarom, heel simpel voor velen is ook autorijden een ervaring, een gevoel en hoe beter dat is afgestemd op de gebruiker hoe beter het gevoel.
Welke fragmentatie tav connectiviteit hebben android en wp dan? Ze gebruiken bluetooth en hebben allemaal! een micrusb aansluiting. Als je dan naar de hoeveelheden kijkt is apple degene die afwijkt.
I'll bite: welke Android toestellen ondersteunen Bluetooth LE en welke NFC?
Mijn LG G2 ondersteunt beide.. NFC zie je bij bijna alle recente toestellen
Heb ik het over connectiviteit? heb ik het over aansluitingen? Nee, ik heb het over fragmentaties qua OS versie voor Android. Je vergeet dat de gemiddelde jopie-goedkopie Android toestellen nog steeds op 2.x draaien terwijl de high-end nu op 4.4 zijn aangekomen, je moet dan als autofabrikant en als fabrikant van het car-systeem wel bereid zijn om langere support te bieden, 3 jaar voor een smartphone OK, 3 jaar voor een auto no way, de meeste mensen doen wel een jaartje of 7 tot 10 met een auto (onze is nu 11 jaar)

Gezien het connect met Bleutooth maakt het niet uit wat je aansluiting is in principe waarmee hij communiceert. Die aansluiting van de kabel is alleen van belang voor het laden.
uh heb je lately eens in de winkel gekeken? De meeste budget android tablets en telefoons (ja, ook die rond de 100 euro) draaien op z'n minst een 4.x

2.x zijn telefoons die echt jaren oud zijn over het algemeen.
Voor android en wp gebruikers wordt dit domweg niet aangeboden.

Je krijgt dus straks als je een auto koopt of leased, een optie voor standaard (wat met alles werkt), carplay, android car, windows car.

Het enige echte nadeel is dat je bij tweedehands even moet gaan opletten.
Het enige nadeel wat jij aanstipt is meteen een enorm nadeel.
Stel dat deze uitvoering met een lighting connector werkt en Apple besluit over 2 jaar weer van connector te wisselen, wat dan? Dan werkt je (waarschijnlijk dure) systeem niet meer met nieuwe toestellen
Connector? Lijkt me dat dit gewoon een draadloze verbinding zal gaan zijn tussen iPhone en CarPlay.

En als het al via een kabeltje zou zijn, dan lijkt het me logisch dat dat (al dan niet weggewerkt in de auto) via een normale USB poort loopt, zodat je desnoods het laatste stuk kabel kan vervangen.

[Reactie gewijzigd door Orion84 op 3 maart 2014 09:24]

Van de website:

Pricing & Availability
Apple CarPlay is available as an update to iOS 7 and works with Lightning-enabled iPhones, including iPhone 5s, iPhone 5c and iPhone 5. CarPlay will be available in select cars shipping in 2014.

https://www.apple.com/pr/...se-iPhone-in-the-Car.html

Ze zijn er vrij wollig over, maar als ze spreken over "Lightning-enabled iPhones" dan ben ik al gauw klaar hoor.
Opmerkelijk. Op de CarPlay pagina heeft Apple het inderdaad ook over "Just plugin your iPhone.."

http://www.apple.com/ios/carplay/
Staat er inderdaad vreemd, maar Carplay is een equivalent van Airplay en dat is gebasseerd op een draadloze techniek.
Eerdere screenshots van IOS7.1 laten dit ook zien, daar kan je kiezen uit draadloze verbinding of via kabel.
We zullen het snel genoeg zien als IOS 7.1 uitkomt

[Reactie gewijzigd door OkselFris op 3 maart 2014 14:40]

Het is een beetje muggenziften natuurlijk, maar het woord 'Air' in Airplay impliceert een draadloze techniek. Het woord 'Car' in Carplay doet dat niet. Uit de naam kan je eigenlijk niet afleiden of het al dan niet draadloos werkt.
Ze zijn er niet heel duidelijk over, maar het lijkt er op dat het toch echt via een (lightning) kabel gaat werken.
Dat klopt, maar uit eerdere IOS 7.1 beta screenshots werd al duidelijk dat je op 2 manieren een verbinding kan maken. Onderstaand artikel geeft ook aan dat Carplay ook via WiFi gaat werken en daarvoor zal Apple waarschijnlijk een ge-update versie van Airplay voor gebruiken.
De lightning connector is natuurlijk nog steeds nodig als je wilt opladen.

Volvo geeft aan dat WiFi ondersteuning straks ook komt, nu weet ik niet waarom het nog niet wordt aangeboden. Ondersteunt Volvo het nog niet of heeft Apple de implementatie nog niet volledig klaar in IOS 7.1. Volgens geruchten wordt IOS 7.1 namelijk opgehouden door issues met Carplay

http://appleinsider.com/a...ion-set-for-2014-vehicles
Ok laten we dan nu een connector afspreken die we de komende 100 jaar niet meer veranderen! Wat is dat toch tegenwoordig dat alles met alles moet werken en liefst ook voor 1000 jaar lang. Je snapt toch ook wel dat je hier niet onderuit komt?
Waarom niet? Verzin een draadloze standaard (uh; BlueTooth?) die gewoon backward compatible is en je komt al een heel eind.
Zo ben je niet afhankelijk van een bepaalde leverancier (Apple, Samsung, etc) en creeer je compatibiliteit met veel meer devices.
Bluetooth lijkt me (momenteel) qua bandbreedte niet toereikend voor de weergave van bewegende beelden (navigatie, interface). Wifi lijkt me geen probleem, maar dat is nog niet bepaald gemeengoed in in-car systemen.
+1Anoniem: 120693
@bonyuri3 maart 2014 09:41
Het enige nadeel wat jij aanstipt is meteen een enorm nadeel.
Stel dat deze uitvoering met een lighting connector werkt en Apple besluit over 2 jaar weer van connector te wisselen, wat dan? Dan werkt je (waarschijnlijk dure) systeem niet meer met nieuwe toestellen
Kom kom... Alle merken bieden een vervangende connector aan toen Apple wisselde. Kreeg die bij Mercedes zelf gratis. Dus toen was het geen 'enorm nadeel'. Waarom zou dat het wel zijn over een paar jaar?

Overigens kan je er bijna zeker van zijn dat dit een systeem zonder fysieke connector zal zijn, dus het zal vrijwel zeker helemaal geen probleem zijn.
Nogmaals:

https://www.apple.com/pr/...se-iPhone-in-the-Car.html

en

https://www.apple.com/ios/carplay/

De eerste heeft het over "Lightning enabled iPhones" en in de tweede link zie ik toch echt een iPhone waar een Lightning connector wordt ingestoken.
Niet draadloos dus!
Gezien dat de 30 pins connector zo'n 10 jaar heeft bestaan en de lightning connector zo ontworpen is dat ie flexibel te gebruiken is denk ik dat ie het wel zeker weer een jaar of 10 uit houdt, zo niet langer. Daarnaast kunnen veel oude accessoires met een converter alsnog aangesloten worden (hoewel dat enigszins lastig is in het geval van een dock).
Zal eerder bluetooth zijn dan een fysieke connectie lijkt me...
Bluetooth lijkt me - gezien de weergave van interface en navigatie - qua bandbreedte ontoereikend.
Hmm, inderdaad. En ondertussen heb ik inderdaad gelezen dat een fysieke connectie nodig is. Nu zal dat uiteraard via USB werken, dus als Apple ooit nog eens een andere connector gaat gebruiken zal dat dan ook geen probleem zijn tenzij de autofabrikant zelf een fysieke houder/aansluiting voorziet.
Kunnen ze daar weer mooi een hele dure converter voor gaan verkopen!
Dit zal dan ook gewoon een optie worden in je auto. Dit gaat echt niet standaard geleverd worden.

Er zullen ongetwijfeld ook opties komen voor android en Windows. Apple is blijkbaar alleen wat sneller. Dit is gewoon een logisch vervolg op de smartphone, in de auto kan je hem momenteel niet gebruiken en op deze manier heb je hem alsnog binnen 'handbereik' terwijl je onderweg bent.

Ik vind het een goede stap, nu de overige OS makers nog!
Het aantal iOs gebruikers groeit. Het markt aandeel daalt, omdat er steeds meer goedkope Android telefoons verkocht worden, maar dat zijn niet de klanten van luxe automerken. iOs apps verkopen nog steeds beter, waardoor iOs bijna altijd prioriteit krijgt van ontwikkelaars en in dit geval van autofabrikanten.
Hyundai, Suzuki, Kia en Citroën onder een luxe-merk scharen is een gewaagde uitspraak :P

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee