Gerucht: Google laat komende Android-versie direct in auto's installeren

Google werkt aan een versie van Android die direct in auto's geïnstalleerd kan worden, beweert Reuters. Anders dan de huidige Android Auto zou de werking daarmee niet op smartphones berusten.

Bij Android M, de volgende versie van Googles besturingssysteem, introduceert Google een variant die direct in auto's te installeren is, claimt Reuters op basis van twee bronnen die bekend zijn met Googles plannen. Het besturingssysteem zou daardoor meer gebruik kunnen maken van auto-specifieke onderdelen, zoals sensoren en camera's en van de data die door componenten worden aangeleverd. De verwachting is dat er steeds meer 'connected cars' komen in de komende jaren. De Android-versie zou Google ook meer voet aan de grond geven op de automotive-markt en garanderen dat gebruikers zijn diensten afnemen.

Bij de huidige Android-versie draait 'Auto' op de smartphone en wordt deze weergegeven op het in-car-systeem. Google introduceerde Android Auto in de zomer. Diverse autofabrikanten hebben zich verenigd in de 'Open Automotive Alliance' om Android voor in de auto sneller te ontwikkelen. Apple heeft een concurrerend systeem in de vorm van CarPlay dat ook door veel fabrikanten ondersteund wordt. Als besturingssystemen direct in de auto geïnstalleerd worden is waarschijnlijk minder makkelijk van systeem te wisselen.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

19-12-2014 • 07:57

132 Linkedin

Reacties (132)

132
124
103
1
0
3
Wijzig sortering
Niet echt prettig, ben je in je autokeuze ook nog gelimiteerd, omdat je bijvoorbeeld een iPhone hebt. Als ik het artikel zo begrijp, draait je auto android en kun je dus ook niet verbinden met een andere telefoon..
Wat is dat voor onzin?

Het idee is dat het functionaliteit op zichzelf krijgt:
* GPS and high-quality GPS antennas
* Steering-wheel controls
* Sound system
* Directional speakers
* Directional microphones
* Wheel speed
* Compass
* Car data (Under development)
* Mobile antennas

Daarnaast beschikt het systeem over bluetooth en is het (grotendeel) Open source. Dit betekent dat iedereen kan developen.

Het enige deel wat je telefoon moet doen is dus:
Contacten sync.
Bluetooth headset.
en mogelijk sms / whatsapp doorsturen.

En het zou me sterk lijken als ze die 3 functies niet universeel ophaalbaar maken. Mogelijk heeft een android telefoon wel MEER features, maar dat is dan de keus om android te nemen.
Open source vind ik in deze situatie eigenlijk best wel eng. Ik zou dan ook niet zomaar plug-ins of iets dergelijks in het OS van mijn auto durven installeren (zeker vanwege bijv. bovengenoemde 'steering controls')
Dat zijn hardgebakken functies in het OS zelf.
Staat niet voor niks (Deels open source).

Bij de standaard versie komen uiteraard API's, voor bepaalde functies.

Steering controls, zoals cruise control en dergelijke zullen daar waarschijnlijk niet in beschikbaar zijn. Of alleen de mogelijkheid om te controleren of je op Cruise Control rijdt.

Custom roms daarin tegen zou het wel mogelijk kunnen wezen, alleen dan moeten fabrikanten al degelijke drivers maken. Voor een s5 is ook bijna geen custom rom met vingerafdruk scanner te krijgen. Waarom niet? Die driver is niet open :)
dat lijkt me juist gevaarlijk het OS controle geven over Cruise control dat hoort niet thuis op een OS dat eigenlijk gericht is op entertainment en direct op het ethernet kan en dus gevoelig is voor virussen en infecties

(cruise control niet uit kunnen schakelen)

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 19 december 2014 09:23]

Er staat ook lezen....

bijvoorbeeld:
Zelf zou het mij heerlijk lijken als dan het display van mijn navigatie zou dimmen. Omdat ik dan doorgaans een groot stuk rechtdoor moet.
En wanneer ik hem weer van cruise control af haal en er is bijna een aanwijzing, dat dan het display ook weer aan gaat.
(zeker vanwege bijv. bovengenoemde 'steering controls')
Er staat Steering-wheel controls, oftewel bedieningselementen op het stuur zodat het systeem kunt bedienen vanaf het stuur, het systeem neemt niet de controle over het sturen.
Goed punt, ik zat direct in allerlei veiligheidssystemen te denken.
Open source vind ik in deze situatie eigenlijk best wel eng. Ik zou dan ook niet zomaar plug-ins of iets dergelijks in het OS van mijn auto durven installeren (zeker vanwege bijv. bovengenoemde 'steering controls')
Je moet het niet letterlijk vertalen,
"Steering controls" is niet het sturen ( links / rechtsaf gaan ) maar aansturing van functies ( controls)

Dus mogelijkheid om je verlichting aan en uit te zetten, of zelfs nog meer "open" bediening vanaf het stuur. ( zoals nu al radio volume en track-control van mediaspelers )
Als je google diensten gebruikt op de iPhone kun je gewoon verbinden denk ik....
Dat mag ik toch wel hopen, nogal vervelend als een zakelijke telefoon een ander OS heeft als je eigen telefoon, wat voor OS voor je auto moet je dan kiezen :)
Al zou hij wel verbinden met een ander os, dan nog zou ik hem niet willen. Geen android voor mij.
Haha, maakt het zoeken van een auto wel makkelijker. Binnenkort staat er een extra kolom op marktplaats in de zoekfunctie: OS
Aanbieding: Gratis vw bij je mobiele abonnement.
Dat is wel heel kortzichtig, de meeste onboard OS'sen van tegenwoordig zijn bagger, zowel iOS als Android zou een vooruitgang zijn.

Het maakt in ieder geval geen drol uit welk OS mijn auto hanteerd, zolang het het maar naadloos samenwerkt met mijn smartphone, en dan moet ik niet worden gedwongen om bij 1 merk smartphone te blijven.

Ik doe gemiddeld 2 jaar met een smartphone maar ik lease voor een periode van 4, ik heb nu een Z1 maar misschien wil ik over 1 jaar wel de iPhone 7, dan is het m.i. behoorlijk klantonvriendelijk als mijn auto dat zou limiteren.
Ondanks dat de meeste onboard systemen bagger zijn hoef ik geen os van een reclamebureau. Dat is mijn keuze en verre van kortzichtig.
verre van kortzichtig
Lees je tekst nog eens....
Ik geef eerlijk toe dat ik ook Pro-Apple ben. Maar eerlijk als ik moet kiezen tussen wat er nu draait in mijn auto (Windows CE) en Android, geef mij dan maar android.

Met google navigatie is overigens niets mis mee, misschien heb ik dat zelfs nog liever dan apple maps.
Ik prefereer Here navigatie, en dat komt ook naar ios.
Anoniem: 115951
@Ardj19 december 2014 08:40
Normaal gezien zal je de keuze hebben tussen android of apple, denk dat Mercedes dit reeds bevestigd heeft.
waarschijnlijk kan je bij het configureren van je auto dan vaak kiezen welk systeem, kan wel problemen geven voor mensen die tweedehands of stock wagens kopen (waaronder ikzelf)
Google is niet meteen het bedrijf dat zijn producten of diensten ontoegankelijk/onbruikbaar maart voor iPhone gebruikers. Voor Windows Phone daarentegen...
In mijn auto zit windows CE, zit zelf een windows stikkertje naast de USB poort, en werkt fantastisch heb nog nooit zo een goede offline voice control gezien. (Fiat punto met Blue&Me systeem)
Kijk eens naar de Renault R-Link systemen, komen als beste uit de test.
geloof ik wel, ik beweerde ook niet dat het het beste systeem is. Is het beste systeem dat ik al gebruikt heb, en aangezien ik net een nieuwe auto heb gekocht zal het nog een tijdje duren voordat ik naar andere systemen kijk :p
Microsoft produkten (Windows varianten) worden al jaren in de autoindustrie gebruikt. Al ver voor de komst van Android. Je ziet alleen geen Windows logootje verschijnen.
Allicht, ik hoop alleen nooit een navigatiesysteem met de beroemde 'tegels' te hebben.
Kan je je mening ook enigszins onderbouwen? Die tegels lijken me bij uitstek geschikt voor gebruik in de auto.
...na de aankondiging van Windows Car in de nieuwe Ferrari ontstond een storm van kritiek naar aanleiding van de verwijdering van de rode startknop op de console en vervanging hiervan door een startscherm..."
Anoniem: 120539
@Ardj19 december 2014 08:57
Windows draait al jaren in een aantal verschillende automerken. Dat er geen startmenu(!) of tiles op een scherm te zien zijn wil niet zeggen dat er op de achtergrond niet gewoon een Windows variant draait.
Via deze link vind je wat meer details over de huidige implementatie: Windows Embedded Automotive 7
Op de meeste luxe dubbel din autoradio's zit een uitgeklede versie van Windows? En volgens mij werkt dat prima?
En dan wachten op de hacks en ports waarmee dit in bestaande systemen kan worden geflashed :)
Het eerste waar ik ook aan dacht :) Ik vraag me alleen altijd af hoe lang de ondersteuning blijft. Als je ziet dat bij smartphones de ondersteuning toch vaak al na 4 a 6 jaar wegvalt hoe gaat het dan met de auto OS ? Auto's schrijf je toch wat minder snel dan telefoons...
En als je dan op een gegeven moment geen ondersteuning meer krijgt danmoet je op zoek naar alternatieven...
huidige systemen kan je toch ook niet gemakkelijk upgraden? (alles is relatief natuurlijk, in lijn vorig autootje had ik ook zelf een nieuwe radio ingeplaatst, aangezien de standaard radio geen USB of AUX aansluiting had)
Maar het nadeel is dat er steeds meer electronica in de auto's zit, ook belangrijke. Dat moet natuurlijk wel optimaal blijven werken. Als je radio het niet meer doet dass vervelend maar okay. Maar als "vitale" delen van de auto ook ineens interactie met de computer krijgen / hebben dan is het toch wel belangrijk om alles goed werkend te hebben en te houden.

Als ik kijk naar b.v. een Citroen Cactus, daar lijkt alles te draaien met 2 tablet achtige dingen. Een voor de radio navigatie e.d. een een voor alle onboard dingen zoals snelheids meter en waarschuwingslampjes e.d. Vooral de laatste is er toch een zodanig belangrijk voor de essentiele werking van de auto. Ik denk dat ze die 2 ook bewust gescheiden hebben gehouden maar hoe gaat dat in de toekomst ?
En daar zit toch wel een belangrijke verplichting vwb leverancier van dit soort dingen qua support, hoe lang is men verplicht het OS van een auto te blijven onderhouden ? 10 jaar, 15 jaar of nog langer...

Als b.v. blijkt dat er na 6 jaar een belangrijke bug in zit die tot dan nog niet ondekt is, of een dusdanig kwetsbare exploit dat b.v. het alarmsysteem makkelijk kan worden uitgezet of omzeild ?? Wat dan...
normaal gezien worden media en navigatie gescheiden gehouden van de overige electronica in een auto, net om al die veiligheidsredenen dat jij zegt.

De Citroen Cactus is inderdaad een speciaal geval, maar zelf daar is de electronica van het entertainment systeem gescheiden
je verwart dit volgens mij met de ecu van de auto, deze verwerkt alle signalen van de sensoren/alarm enz ... en is een gesloten systeem, de dingen in je dachbord lezen gewoon de informatie uit die de ecu vrij geeft...
Haha en custom ROMs voor de OS in de auto :D
Ik ben in ieder geval aan het wachten op goedkope bewegingssensoren die je exact zeggen hoeveel ruimte je nog beschikbaar hebt op welke plaats achter je auto. Sommige merken hebben dit al, maar kost waarschijnlijk meer dan genoeg.
Huh?
Rij voor m'n werk in simpele bestelauto's als Renault Kangoo en VW Caddy, die hebben dit toch al geruime tijd hoor...
Uitlezen van gereden snelheid, schakelen bij welke snelheid etc wordt al enkele jaren uitgelezen door werkgever en af en toe verschijnen er lijstjes met hardrijders, versnellingsverkrachters etc.

Soms is het menu voor audio en andere zaken te ingewikkeld, van zender verwisselen vereist 3 toetsen achtereen bedienen... :(
Ja en dan overklokken om zo je auto harder te laten lopen.... ohh wacht :+
Ik ga mijn auto rooten en gelijk chiptunen :)
Gaat heel interessant worden als auto's dan ook daadwerkelijk gehackt kunnen worden.

Nu moet je nog met een connector de CAN bus in, zou mij niets verbazen dat ze dat uit 'gemak' draadloos gaan maken :X

http://arstechnica.com/se...s-computers-a-new-how-to/ gaat dan nog veer erger worden.

[Reactie gewijzigd door Resistor op 19 december 2014 08:26]

dit gaat vooral over het entertainement systeem, vitale functies van de auto zullen hier wel niet mee in verbinding staan
http://www.networkworld.c...e-infiniti-and-prius.html
After reviewing 20 vehicle models, the duo told CNN Money that the “2014 Jeep Cherokee, 2015 Cadillac Escalade and 2014 Toyota Prius were the most hackable.” Yet according to what the researchers told Dark Reading, the 2014 Infiniti Q50, which ranges in price from about $37,150 to $45,450, is the “easiest” to hack “because its telematics, Bluetooth, and radio functions all run on the same network as the car's engine and braking systems, for instance, making it easier for an attacker to gain control of the car's computerized physical operations.”
En wat er in de toekomst dan draadloos kan gebeuren:
http://www.forbes.com/sit...e-behind-the-wheel-video/
En ook leuk: http://hackaday.com/2011/...can-be-hacked-with-music/

Nu hebben we nog als 'voordeel' dat er tientallen verschillende automodellen zijn, als er een 'standaard' komt wat redelijk open is gaat dat hacken een stuk simpeler worden.
is één auto waarbij dat in verbinding staat, laten we gewoon hopen dat niet veel fabrikanten dit nadoen
Betreffend jouw link van hackaday: die hebben toegang gekregen via de can bus in de obd2 stekker. Laat dat inderdaad een beetje een gevoelige can bus zijn.
Een entertainment systeem in een wagen hangt zelf in een eigen can bus. De toegang tot andere (critische) onderdelen van de wagen, welke in weer hun eigen can bus zitten, wordt geregeld door een centrale cpu. En die laat niet zomaar elke toegang op elke bus toe.
Sinds het can protocol erg low level is, is het hacken dus niet alleen afhankelijk van de gebruikte apparatuur, maar ook de locatie waar deze ingeprikt is.
Ik heb er iig meer vertrouwen in dat het met de beveiliging goed zit als Google (of Apple for that matter) deze systemen ontwerpen dan wanneer de autofabrikanten dit zelf doen.
Mensen, Android kun je ook draaien zonder Google Apps.
Alle bezwaren op het argument "het is google in mijn auto" zijn echt helemaal nergens op gebaseerd.

[Reactie gewijzigd door Bonobo op 19 december 2014 09:38]

Uit het artikel:
De Android-versie zou Google ook meer voet aan de grond geven op de automotive-markt en garanderen dat gebruikers zijn diensten afnemen.
Google gaat zich hier niet mee bezighouden als ze er zelf niet beter van kunnen worden. Er valt namelijk hopen data te minen in een wagen.
Ja, maar dat zeggen ze met android op de telefoon ook.
Betekent nog niet dat het verplicht is de services van Google af te nemen. Sterker nog in een auto heb ik daar niets aan. Offline navigatie doet Maps niet(wel, maar van tevoren cachen). gmail is te vervangen door ieder ander client en play store heb ik niet nodig.
Ik snap best dat je geen Google in je auto wilt. Sterker nog dat wil ik zelf ook niet. Maar om te zeggen dat je Google krijgt met Android klopt niet.
Enige voorwaarde hieraan is wel dat je root toegang hebt of dat Gapps niet vanuit de fabriek meegeinstalleerd is. En dit is puur aan de fabrikant.

[Reactie gewijzigd door Bonobo op 19 december 2014 11:01]

Google in je auto is een zeer valide bezwaar! Ik wil geen Big Brother telefoon, en dat kan, door voor Apple, MS of BB te kiezen. Maar dat je bepaalde automerken nu ook al weg moet strepen… triest!
Dat google dat wil snap ik, maar dat autofabrikanten bereid zouden zijn lijkt me stug. Dan stoot je een deel van je klanten bij voorbaat af omdat je voor de verkeerde softwareleverancier hebt gekozen: sorry meneer, maar wilt u onze auto goed kunnen gebruiken dan moet u een iphone / android / windows phone / blackberry / jolla / mozilla mobiel er bij nemen. JA, jammer van uw eigen iphone / android / windows phone /enz.
Waarom zou dat zo zijn? Mijn Android, Apple, WM en oudere telefoons kunnen gewoon via BT verbinding maken met mijn (nu closed source) ICE. Waarom zou dat met Android anders zijn?
De basiszaken kunnen de meeste moderne auto's wel via bluetooth, het gaat hierbij volgens mij om zaken die veel verder gaan.

Voice control, en niet alleen om je navi aan te sturen of te bellen, maar ook om een app te starten of een MP3 af te spelen.

Ook besturing via het stuurwiel zou veel beter kunnen.
"nog al" wat auto fabrikanten willen dit. de volgende leveranciers sponseren dit:
 • Abarth
 • Acura
 • Alfa Romeo
 • Bentley
 • Chevrolet
 • Chrysler
 • Dodge
 • Fiat
 • Ford
 • Infiniti
 • Jeep
 • Kia
 • Maserati
 • Mazda
 • Mitsubishi
 • Nissan
 • Opel
 • Ram
 • Renault
 • SEAT
 • Ŝkoda
 • Subaru
 • Suzuki
 • Volkswagen
 • Volvo

[Reactie gewijzigd door flipkipse op 19 december 2014 08:11]

nu overdrijf je wel eh,
skoda, seat en volkswagen kan je al onder dezelfde noemer plaatsen
fiat, alfa, chrysler, jeep ook
ford, opel en chevrolet vallen ook onder hetzelfde bedrijf...

vind het dan wel weer vreemd dat kia erbij staat, maar hyundai dan weer niet

ben er waarschijnlijk een aantal vergeten, maar ben dan ook nog maar net wakker :p
Het is niet ikke die overdrijf, maar de bron:
http://en.wikipedia.org/wiki/Open_Automotive_Alliance

daarnaast zou een moederbedrijf er voor kunnen kiezen om bij zijn ene merk de optie wel aan te bieden en ander niet.
Daar heb je inderdaad wel gelijk, want zo zie ik alle VAG wagens wel staan behalve Audi. En zo staat kia er cel in maar hyundai weer niet.
Is mijn impulsieve ochtend karakter :p
Vergeet niet dat veel van deze fabrikanten meerdere OS-en gaan ondersteunen. De meeste fabrikanten gaan zowel android als IOS ondersteunen. Dus je kunt je eigen smaak/voorkeur kiezen.

I don't know what the fuzz is about...
Echter wel balen voor de tweede-hands automarkt.
Ziet er goed uit :) Mooi dat we eindelijk een beetje eenheid krijgen in luxe carkits. Sommige waren nog wel redelijk, maar een heel aantal af-fabriek systemen waar je dik voor betaalt werken voor geen meter en winnen de lelijkheidsprijs. Android kan het alleen maar beter maken, denk ik.
Ik ben alleen benieuwd of dit ook samen gaat werken met alle verschillende veiligheids-systemen, van de verschillende merken. In dat geval is dat voor sommige merken wel een verbetering, altijd up-to-date en nog gratis(?) ook..
Gratis... Daarvoor steken ze er niet zoveel moeite in, hier gaan ze extra aan verdienen. Ik gebruik wel gewoon mijn smartphone voor de navigatie, de radio voor geluid en als voornaamste: die auto bestuur ik zelf en kijken kan ik zondercamera. Ik betaal nikks extra voor een apparaat dat me can a naar b moet brengen en niet meer.
Voor google is het marktaandeel alleen al de investering waard. Hoe meer mogelijkheden er zijn om android te implementeren hoe interessanter het wordt voor app developers om zich op android te gaan richten, en hoe meer inkomst google zal verwerven uit advertenties en aankopen uit de play-store.
Tuurlijk betaal je voor het systeem, maar dat doe je ook voor een TomTom bij wijze van spreken. En ook al is Nederland geen Amerika, een auto blijft een statussymbool. Met als gevolg dat er een hoop dure, luxe uitgevoerde auto's rondrijden. En ik moet eerlijk zeggen dat cruise-control en active lane assist het rijden erg prettig maken..
Ik denk nog steeds dat Apple hier het juiste concept te pakken heeft. Je telefoon als opslag/basis en deze laten "streamen" naar je auto. Zo kan je makkelijker upgraden en steekt het voor de gemiddelde gebruiker logischer in elkaar.

Google focussed dit meer op je online google account en gaat meer richting de cloud. Naar mijn idee is dit, zeker op korte termijn, minder wenselijk.
zon stream is hartstikke gevoelig voor storingen een OS in de auto zelf met een pc onboard is nog niet zo slecht zolang het maar een systeem opzich zelf is en niet geintregreerd word met andere veiligheids dingen zoals airbags het starten van de motor remmen etc etc dat moet een los systeem zijn imho
het mag wel informatie uitlezen maar niet informatie door geven naar die modules want dat kan gevaarlijk zijn als er een virus in je OS kruipt

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 19 december 2014 09:02]

daarom zijn er ook twee CAN bus systemen in een auto, de can-v (vehicle) en can-m (multimedia) Typisch zit de in dash unit alleen op de multimedia bus en krijgt hij alleen die informatie.

Maar ik heb ook veel liever een los systeem in de auto dan via een stream vanaf de telefoon, als je de telefoon een keer niet bij hebt is je systeem meteen waardeloos geworden.
In een wat modernere wagen kunnen nog wel veel meer can bussen zitten, om maar een aantal te noemen (van een S-klasse):
- Telematics CAN
- Interior CAN
- Drive train CAN
- Diagnosis CAN
- Suspension CAN
- Central CAN
- Front end CAN
- Vehicle dynamics CAN
- Drive train sensor CAN

Allen aan elkaar geknoopt via het Central Gateway die de communicatie onderling regelt tussen de verschillend can bussen en dus ook limiteerd.
Zo zou (als voorbeeld) een telematics CAN maar beperkte messages kunnen sturen en ontvangen van en naar het interior CAN, maar in zijn geheel niet naar het Drive train CAN.

Voor het hacken hoef je dan ook niet zo bang te zijn.
Vrijwel alle 'hacks' die ik gezien heb zijn dan ook uitgevoerd door
- toegang via het diagnose CAN welke over het algemeen alles kan aansturen en uitlezen,
- in wagens waar de systemen niet genoeg zijn uitgesplitst,
- toegang tot de juiste centrale componenten.

edit: typo

[Reactie gewijzigd door rene_fb op 19 december 2014 11:32]

vzviw is die stream een uitbreiding, en niet "het hele pakket"

( ik kan me niet voorstellen om zonder mijn telefoon te vertrekken, maar dat is een andere kwestie ;) )

Er zit dan vast wel een basic os in, zodat je cd / of verwijderbare media kan laten afspelen, het zal rudimentair zijn, akkoord, maar dat leert je wel om je zaken niet zomaar te 'vergeten'
Dat betekend volgens mij dat je bij aanschaf van een nieuwe auto ook je telefoon moet vervangen, dat is m.i. niet wenselijk. Het concept om de relatief krachtige smartphone als basis te gebruiken, daar is heel veel voor te zeggen, maar dan moet de software wel uniform genoeg zijn om alle smartphones te ondersteunen.
Doet BlackBerry QNX ook en zelf met verschillende profielen en aanpassingen van je eigen thema :) . Stap je in met je Android toestel dan herkend hij de gebruiker en zet al je instellingen ( evt stoel,spiegels etc) zoals het voor jou bedoeld is . Stap je in met een BlackBerry dan doet het precies hetzelfde.

Apple Carplay draait overigens op BlackBerry QNX en lijkt ondehuids dus ook veel op BlackBerry QNX in de auto. http://www.qnx.com/solutions/industries/automotive/

35 ways of BlackBerry QNX in jou leven http://www.qnx.com/company/35ways/QNX_35Ways.pdf

Let wel op dat BlackBerry alle platformen ondersteunt zoals ios, windows en Android op alle manieren.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 103465 op 19 december 2014 10:08]

Echt? Dus er loopt iets fout en WOOPS, geen GPS, geen muziek, niets van elektronische functies...
Bij google betaal je via privacy.
Staat het ding dadelijk in verbinding met google.
Kan google nu ook zien waar je naartoe rijd, je route, de muziek die je beluisterd.
Google wil overal in jou leven komen en je liefst 24 uur aan de google monitor leggen.
Het klinkt allemaal leuk maar hou in je achterhoofd dat google dadelijk nog meer over jou weet, inclusief je rijgedrag als je te snel rijdt. Die info kunnen ze weer leuk aan verzekeraars verkopen.
Dat van de interface is jouw persoonlijke mening... Veel mensen vinden het er erg strak uitzien. Ik vindt het alleszins een hele verbetering vergeleken met kitkat wat een beetje gedateerd aanvoelt.
My bad. Ik had het hele plaatje bij het artikel niet gezien. Ik doelde op Android zoals dat op smartphones er uit ziet. Dit ziet er inderdaad redelijk bruibaar uit. Al vraag ik me af wat dat accu-symbooltje daar doet. En dat symbooltje van de koptelefoon. Ik betwijfel of dit niet een geknutseld plaatje is.

En heel belangrijk: zoeken door middel van het invoeren van de naam, waarbij naarmate je meer letters invoert, er minder namen overblijven.

Zo'n knop "dial" heeft ook geen nut. Je moet de naam aantikken en dan moet op de zelfde plek een dial knop verschijnen.
Dat accu icoontje kan inderdaad van mijn part de deur gewezen worden, als je auto start is de accu vol genoeg.

Dat kop-telefoon icoontje is waarschijnlijk voor het starten c.q. openen van de 'Google Play Music' applicatie, welke dus muziek afspeelt.

De 'dail' knop is om de app 'phone' te openen, en dus niet op te starten met bellen, dat doe je automatisch als je op een naam tikt.

Dat zoeken door middel van naam invoeren zit er inderdaad in, al in sinds Android bestaat, dit zal dus ook niet weg gehaald worden in de auto.

Je kan zelfs, gezien de microfoon knop boven in het scherm, zoeken door middel van het uitspreken van een naam.
Dat batterij symbooltje is de batterij van de verbonden telefoon.

Naast de bediening via het scherm heeft de auto uiteraard ook nog stuurwiel bediening. Die koptelefoon zou eventueel voor de "achterbank" bedoelt kunnen zijn. Moderne hardware moet redelijk eenvoudig meerdere audio-streams kunnen sturen.
Ook hoe het met de boordcomputer gaat communiceren. Ik neem aan dat dit een soort read-only systeem wordt. Het zou wat zijn als iemand zo even de cruise control, of andere onderdelen van het motormanagementsysteem kon bedienen als zij toegang krijgen via de android software. Het zal ongetwijfeld goed beveiligd (dichtgetimmerd) worden maar ik ben zelf echt zeer benieuwd hoe dit in elkaar zit.
En nu hopen dat het ook echt een breed ondersteund open platform wordt. Waarbij er een goede ondersteuning is voor adresboeken poi en kaart materiaal. Zodat kwaliteit van de content bepalend is voor de omzet en niet de beschikbaarheid.

Je zal echt nog wel gebruik kunnen maken van je eigen telefoon. Mogelijk dat een aantal eigen gesloten standaarden, minder goed integreren. Maar dan is het aan de fabrikant om hun diensten te ontsluiten. En van af dat moment wordt de kwaliteit bepaald voor de keuze die je maakt.
Ik zie het als een groot voordeel.

[Reactie gewijzigd door engibenchi op 19 december 2014 08:17]

Kaart materiaal... Gut wat zou Google daar voor kunnen gebruiken.... HMMMM

google maps ? : }:O
Here drive. Google maps is niet offline beschikbaar, dus in een groot deel van de wereld niet nuttig.
Ja precies. Google kan Maps aanbieden. Maar als je het over een open standaard hebt, dan kan iedereen daar met zijn/haar alternatief op in haken. En als er keuze is dan wordt de kwaliteit belangrijk. En dat geldt niet alleen voor de navigatie. Maar ook voor andere opties. Zoals media spelers, agenda, stem herkenning, voorlees functies en zaken waar we tot nu nog niet aan gedacht hebben. Krijgen dan een kans.

[Reactie gewijzigd door engibenchi op 19 december 2014 16:49]

Oh god, android 5.0 is nog maar net uit of er wordt al gespeculeerd over android M.

Ik vind het overigns jammer dat me over een paar jaar onze 2ehands wagen kopen volgens het besturingssysteem van onze telefoon.
Hehe, een Apple VW of een Toyota Android :D
is eigenlijk eerder omgekeerd :p
Ziet er goed uit. Zolang ze maar niet beginnen registreren waar je overal heen gaat.
Google en niet registreren in één zin? Onwaarschijnlijk...
Ziet er goed uit. Zolang ze maar niet beginnen registreren waar je overal heen gaat.
Informatie verzamelen, van jou persoonlijk, dat is het hoofddoel van Google! Word wakker!
Absoluut onwenselijk, wat mij betreft.

Wat ze zouden moeten aanbieden is een standaard protocol waarmee er bijvoorbeeld een USB-kabel uit je dashboard komt welke je in je iOS/Android/Windows Phone/BlackBerry/Jolla/Firefox OS toestel kan pluggen en waardoor via een standaardformaat de beschikking is over diverse motorparameters (zonder deze te kunnen wijzigen natuurlijk), dingen als snelheid, brandstofverbruik, oliepeil en meer van dat soort dingen.

Op basis van dit protocol kan je dan om het even welk apparaat eraan hangen.

Dit soort software is té variabel en is zo ontzettend snel gedateerd dat je dit niet in je auto moet willen hebben. Krijg je straks natuurlijk onvermijdelijk dat de processor in je auto te traag is voor de nieuwe versie van Android waardoor je met een gedateerd besturingssysteem blijft zitten. En software ziet er véél sneller oud uit dan de auto waarin het geïnstalleerd zit. Je ziet het nu ook vaak al aan oudere auto's met een ingebouwd navigatiesysteem.

Ik kan goed begrijpen waarom Google dit wil, maar vanuit de consument is het een enorm slechte ontwikkeling..

En dit alles natuurlijk los van het feit dat ik er geen microseconde over zou piekeren of ik een auto met Google software erop zou installeren. Als een geen solide manier is om in ieder geval dat OS eruit te krijgen kunnen kunnen ze die auto niet meer aan mij kwijt.
Wat ze zouden moeten aanbieden is een standaard protocol waarmee er bijvoorbeeld een USB-kabel uit je dashboard komt welke je in je iOS/Android/Windows Phone/BlackBerry/Jolla/Firefox OS toestel kan pluggen en waardoor via een standaardformaat de beschikking is over diverse motorparameters (zonder deze te kunnen wijzigen natuurlijk), dingen als snelheid, brandstofverbruik, oliepeil en meer van dat soort dingen.
Dat kun je nu reeds. De meeste wagens communiceren tegenwoordig via het OBD II protocol. Er zijn zat aftermarket toestelletjes beschikbaar die je kunt aansluiten op de OBD II poort van je wagen om daarna alles op je smartphone uit te lezen (zelfs draadloos).
Hier een voorbeeldje => www.scantool.net
Het kost je natuurlijk wel vlug een honderdtal euro en het zit niet standaard ingebakken in je wagen (wat ze volgens mij ook niet vlug zullen doen).

Maar verder volg ik je redenatie dat het absoluut onwenselijk is wat betreft de Google software!

[Reactie gewijzigd door dimitrimissinne op 19 december 2014 09:11]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee