De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft woensdag geschiedenis geschreven met de eerste geslaagde komeetlanding. De Philae-ruimtelander heeft woensdagmiddag het verlossende signaal verzonden dat de landing geslaagd is.
De Philae-ruimtelander is geland op de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko en iets over 17.00 uur ontving de ESA het signaal van de lander. Tussen de geslaagde landing en de ontvangst zat een half uur, waardoor de spanning bij de organisatie flink opliep. Er kon veel mis gaan bij de landing en Philae zou tussentijds niet meer bijgestuurd kunnen worden, maar dat viel dus mee. Meer over de geslaagde landing is te zien bij de speciale livestream.
De afbeelding die Rosetta van Philae nam nadat de ruimtelander zijn tocht van zeven uur naar de komeet begon.
ESA stuurde na de landing een tweet uit naam van Philae over de geslaagde landing in verschillende talen, waaronder Nederlands.
Ik ben geland! Mijn nieuwe adres is: 67P! #CometLanding
— Philae Lander (@Philae2014) November 12, 2014
De ESA heeft lang gezocht naar een geschikte landingsplaats op de grillig gevormde komeet voor de Philae-sonde. Uiteindelijk zou er slechts één plaats op 67P/Churyumov-Gerasimenko zijn gevonden waar veilig geland zou kunnen worden en waar voldoende zonlicht beschikbaar is voor de zonnepanelen van de sonde. Ook wordt de locatie, die Agilkia is genoemd, geschikt geacht voor het uitvoeren van boringen in het komeetoppervlak door de kubusvormige ruimtesonde.
De bedoeling was dat de Philae-lander zich aan de komeet zou vastketenen met harpoenen, maar anders dan eerst gedacht is dat niet gelukt, laat de ESA weten op Twitter. Het team gaat proberen om de harpoenen opnieuw vast te ketenen. Gebeurt dat niet, dan bestaat het risico dat de lander weer afdrijft richting de ruimte; de vier kilometer grote komeet beschikt nauwelijks over zwaartekracht.
ESA heeft ook de eerste afbeelding vrijgegeven die Philae heeft gemaakt voor zijn landing, op een afstand van 3 kilometer van 67P.
De komende maanden moet Philae monsters gaan verzamelen en analyseren. Op basis van deze kennis willen ESA-wetenschappers vergelijkingen maken met stoffen op aarde. Daarmee kan onder andere worden gekeken of de theorie plausibel is waarin wordt gesteld dat meteorietinslagen op aarde een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van leven. Ook moeten de monsters meer inzicht geven in het ontstaan van het zonnestelsel. Het einde van de missie is op 31 december 2015 ingepland.
De ESA lanceerde Rosetta, de satelliet die Philae naar de komeet vervoerde, op 2 maart 2004 vanaf de Europese lanceerbasis Kourou in Frans-Guyana. In totaal heeft de satelliet er meer dan tien jaar over gedaan om de komeet te bereiken, waaronder een periode waarin de satelliet in een 'winterslaap' is gehouden om brandstof te sparen. In januari van dit jaar werd de 'kometenjager' met succes uit zijn slaap gewekt. Sinds de Rosetta-sonde na een ruimtereis van meer dan zes miljard kilometer op 6 augustus bij de komeet arriveerde heeft het al tal van foto's gemaakt van zijn doelwit. Verder bevat de Rosetta onder andere een massaspectrometer, een microgolf-thermometer en een ultraviolet-spectograaf. Met de spectograaf zijn al metingen uitgevoerd in de staart van de komeet en de 'coma', een omhulsel dat ontstaat als de komeet dichter bij de zon komt.
Update, 18:10: Alinea toegevoegd over de harpoenen van de lander, die anders dan gedacht niet met succes zijn afgevuurd.