'Deel medewerkers Crytek UK gaat niet meer naar zijn werk'

Een onbekend aantal medewerkers van de studio van Crytek in het Verenigd Koninkrijk zou niet meer naar zijn werk gaan nadat de personeelsleden een aantal maanden geen salaris hebben ontvangen. Dat zegt Kotaku op basis van een aantal anonieme bronnen.

Crytek logo (45 pix)De bronnen van Kotaku zeggen dat de medewerkers van Crytek UK deze week naar huis zijn gegaan en formele klachtbrieven hebben achtergelaten. Een persoon die bekend zou zijn met het bedrijf schat dat ongeveer honderd medewerkers het werk hebben stilgelegd. Hoeveel van de honderd medewerkers daadwerkelijk weg zullen blijven bij de studio, is hem niet duidelijk. In totaal heeft Crytek in het VK momenteel zo'n 800 medewerkers in dienst.

Naast eerdere berichten dat World of Tanks-ontwikkelaars Wargaming.net de studio over wil nemen, zou nu ook met Deep Silver, uitgever van onder andere de Dead Island-serie, worden gepraat over een mogelijke overname. Medewerkers van Crytek zouden positief staan tegenover een mogelijke overname door de Dead Island-uitgever; het zou genoeg geld opleveren voor de verdere ontwikkeling van Homefront: The Revolution.

De geruchten over medewerkers die weigeren naar hun werk te gaan, komen bovenop eerdere berichten dat de gameontwikkelaar in zwaar weer zou verkeren. Crytek zou het salaris van medewerkers te laat of soms zelfs niet betalen en verkoopcijfers van Crysis 3 en de exclusieve Xbox One-titel Ryse: Son of Rome zouden veel lager zijn uitgevallen dan oorspronkelijk gedacht. Daarnaast zou ook de verkoop van de CryEngine tegenvallen. Crytek ontkent de geruchten en houdt voet bij stuk dat het door zal gaan met de ontwikkeling van onder andere Homefront: The Revolution en ondersteuning zal blijven bieden voor zijn CryEngine.

Door Taco Blauw

Stagiair

04-07-2014 • 12:45

89 Linkedin

Submitter: Alvanosa

Reacties (89)

89
87
67
1
0
9
Wijzig sortering
Mijn inziens is Crytek binnen een te korte tijd te snel gegroeid en uitgebreid:

1999 - Originele Crytek-Studio in Coburg, Duitsland.
2007 - Studio in Kiev, Oekraïne.
2007 - Studio in Boedapest, Hongarije.
2008 - Aankoop van Black Sea Studios, later Crytek Black Sea.
2008 - Kantoor in Zuid-Korea.
2009 - Aankoop van Free Radical Design, later Crytek UK.
2013 - Kantoor in Istanbul.
2013 - Studio in Austin, Texas: Crytek USA.

Waar al het geld moet komen om al die studio's en kantoren draaiende te houden is mij een raadsel. Niet zo gek dus dat Crytek nu zonder geld zit. :)
De arrogantie van meneer Yerli en de verwachting dat alles wat CryTek aanraakt in goud verandert zijn toch wel de hoofdoorzaken van de huidige malaise.

Ik ga gewoon weer Crysis spelen vanavond en kan hopelijk vergeten dat de sequels bestaan >_>
Het spreekt voor zich dat Crytek dit ontkent. Maar imo hebben ze na Crysis en Crysis Warhead alleen nog maar mediocre games gemaakt, die bijgevolg ook niet goed verkochten maar vanwege de geavanceerde graphics wel peperduur waren om te maken. Het lijkt me dan ook logisch dat de geldreserve vroeg of laat op geraakt en dat ze in de problemen komen.
Uiteraard was ook Farcry 1 een zer geslaagde game van Crytek! Verder vond ik ook Crysis 2 erg goed maar Crysis 3 heb ik niet gespeeld omdat het niet echt mijn ding was met teveel aliens etc.

Al met al zou ik het erg jammer vinden als deze studio failiet gaat! Het werk met Farcry 1, Crysis 1 en Crysis Warhead vond ik echt goed!
Voor mij was Crysis 2 al een enorme teleurstelling. De open wereld waarin je zelf kon kiezen via welke weg en met welke speelstijl je je doel wou bereiken, werd ineens vervangen door een lineair leveldesign met af en toe voorgekauwde paden voor stealth en actie. Zowat alles wat Crysis 1 zo goed maakte leek wel geschrapt in deel 2, waardoor het niet meer was dan een zoveelste middelmatige consoleshooter.

Crysis 1 en Warhead heb ik de voorbije jaren nog meermaals herspeeld, maar bij Crysis 2 moest ik op m'n tanden bijten om te blijven spelen tot het einde.
Crysis is ook geen open wereld maar gewoon een corridor shooter.
En in mijn ogen een slechte, ik heb m niet uit weten te spelen omdat hij vrij snel begon te vervelen.
En uiteraard heeft dat ervoor gezorgd dat ik ook geen interesse in de opvolgers had.
Het is jammer dat de engine niet genoeg verkoopt om de studio levend te houden.
Maar ik kan me voorstellen dat de engine ook wel wat beperkingen kent op interactief gebied doordat ze op grafisch gebied technisch hoogstaand willen zijn. En dan worden de soorten games al snel beperkt.
Crysis 1 en warhead waren absoluut geen corridor shooter.. hoe kom je er bij. op een tropisch eiland kom je niet zo veel nauwe gangetjes tegen. warhead was al iets meer linear maar nog steeds vrij open. beide spellen waren ook op hun best met de menselijke tegenstanders, alhoewel de aliens (o.a. door alles te bevriezen op het eiland) er een best spektakel van maakten.
Een corridor shooter wil zeggen dat je door een voorbestemd pad wordt geleid door het spel.
En hoewel de corridor in Crysis op momenten dusdanig veel mogelijkheden geeft dat het het idee geeft van een open wereld, is het dat zeker niet.
Uiteraard was ook Farcry 1 een zer geslaagde game van Crytek! Verder vond ik ook Crysis 2 erg goed maar Crysis 3 heb ik niet gespeeld omdat het niet echt mijn ding was met teveel aliens etc.

Al met al zou ik het erg jammer vinden als deze studio failiet gaat! Het werk met Farcry 1, Crysis 1 en Crysis Warhead vond ik echt goed!
EHhhh sorry maar er komen volop Aliens voor in Crysis 2, dus dat slaat nergens op dat je daarom niet Crysis 3 wil spellen, en ook in Crysis 1 krijg je halverwege de spel volop Aliens.

En ik vond Crysis 2 juist minder dan Deel 1 want je had geen vrijhijd meer in het spel, en dat had je wel met die eilanden in Crysis 1, dan kon jij kiezen hoe je van punt A naar punt B kon gaan, wat NIET kon in Crysis 2.
Ik vond Crysis 2 al niet meer zo goed, ik heb hem niet eens uitgespeeld omdat het zo repetitief werd. Daarnaast is de Far Cry serie al een aantal jaar in handen van Ubisoft, dus daar vangt Crytek ook niets meer voor. Gek dat ze geen steun krijgen van EA, die was altijd hun uitgever.
Crysis was OOK een mediocre game met geavanceerde graphics en verkocht ook slecht.

Het is een totaal verkeerde benadering. Kleine doelgroep, veroudert snel, enorme ontwikkelingskosten.
Crysis was zover ik weet ook meer bedoeld als demo voor de engine, de markt die Crytek op het oog heeft was die van game engines, niet games zelf zover ik me kan herinneren.
Ik weet nooit wat ik van dit soort acties moet denken. Aan de ene kant begrijp ik het want zonder geld kun je niet lang je levensstijl blijven onderhouden... maar aan de andere kant verdien je ook niets met thuis op je gat blijven zitten en daar bovenop lever je ook geen bijdrage meer aan je werkgever die er dan nog harder op achteruit gaat.

Zomaar je werk staken en boos thuis gaan zitten is geen oplossing. Lever dan een ontslagbrief in en geen klachtbrief.
De werknemers riskeren wel om helemaal niet betaald te worden voor hun x aantal maanden labeur als ze dan toch kopje onder gaan. Ze proberen hier vooralsnog hun achterstallig loon uitbetaald te zien worden om daarna proper ontslag te kunnen nemen of te blijven. Ik vind dit persoonlijk niet meer dan normaal.

[Reactie gewijzigd door goarilla op 4 juli 2014 13:14]

Een enorm goede reden scheppen om ontslagen te mogen worden is dan niet de beste weg om te beslaan echter. Als je wilt vechten voor je salaris dan doe je dat op de werkvloer.
Uhm.. Sorry hoor, maar geen kantonrechter die zomaar in zo'n situatie de werkgever gelijk geeft...
En op deze manier vechten ze dus op de werkvloer voor hun salaris..
Ik wil best een tijdje uitgesteld uitbetaald worden, maar dan moet er al wel een plan liggen hoe ze het probleem denken op te lossen, en dat plan moet dus ook aan mij bekend gemaakt zijn..
In Nederland kun je in zo'n geval volgens mij je werkgever failliet laten verklaren; het UWV neemt dan de achterstallige betaling over, volgens mij.
Ze kunnen toch ook moeilijk gratis werken tot er eindelijk een game goed verkoopt? Als ze echt al maanden niet betaald zijn, lijkt me dat de ontwikkelaar eigenlijk al de facto failliet is. De sociale bescherming van die werknemers komt er dan snel genoeg tussen.
Misschien moet Crytek zich maar gewoon puur gaan toeleggen op het bouwen van de beste 3D-engine ter wereld (of dat het al is ligt er natuurlijk maar net aan wat je wil doen, maar het doel is dat natuurlijk wel). Graphics kunnen een goede game namelijk nog veel beter maken, het verhoogt de mate van immersie (in hoeverre je 'in' de game zit). Een slap verhaaltje eromheen en wat inspiratieloos geschiet helpt natuurlijk niet.
Je kan geen "beste graphics engine" maken als je zelf geen games ermee maakt. Dat is gedoemd om te falen.
En de game-engine Unity3D dan?
Ik kan me niet voorstellen dat de makers van Unity3D niet zelf games maken of daar erg nauw bij betrokken worden.
Ze zijn niet betrokken bij games en maken er zelf ook geen. Unity3d is het enige product. Ze verdienen hun geld door de engine te verkopen voor commercieel gebruik
Ok blijkbaar werkt het dus wel :P
Veel van Crytek's recente games zijn inderdaad niet enorm goed ontvangen (zowel door publiek als critici) en zijn lang niet altijd kostendekkend geweest. Ik denk dat Crytek te hard van stapel is gelopen met hun games. En ik ben net als jij van mening dat de aandacht voornamelijk naar de graphics is uitgegaan, ten koste van verhaal, originaliteit, karakters, enz.

Maar ook de engine zelf levert geen gouden bergen op. Crytek probeert al vele jaren om ontwikkelaars enthousiast te maken voor de CryEngine, maar dat lukt maar mondjesmaat. Veel meer gamebouwers kiezen voor Unreal, Unity, Frostbite of een eigen engine. De games die Crytek zelf bouwt zijn ook deels gewoon showcases voor de engine en ook daarmee lukt het niet echt om meer ontwikkelaars te binden aan de engine.

Ik lees van o.a. de ontwikkelaars van Star Citizen dat de CryEngine ook zeker te wensen over laat; het werken met de CryEngine schijnt niet zo geweldig te zijn en hele delen van de engine hebben ze moeten herschrijven. De grafische pracht kan daarnaast in andere engines ook zo ongeveer geëvenaard worden tegenwoordig.

Dus uiteindelijk denk ik dat zowel de games als de engine "best aardig" zijn, en dus niet van topniveau. Aangezien er zowel qua games als qua engines betere alternatieven voor handen zijn, is de ondergang van Crytek niet zo vreemd. Te meer omdat ze 800 man in dienst hebben; dan heb je meer succes nodig dan "best aardig".
In hoeverre is CryTek nog verbonden aan FarCry? Zit met smart te wachten op deel 4. Hoop niet dat de game daardoor op de langebaan wordt geschoven.....
De FarCry-franchise is overgenomen door Ubisoft na de eerste game. Crytek heeft er niets meer mee te maken en de games draaien niet meer op de CryEngine. De ontwikkeling van Far Cry 4 wordt dus niet beïnvloed door deze ontwikkelingen.

[Reactie gewijzigd door geert1 op 4 juli 2014 14:20]

Helemaal niet... Alleen FarCry was van hun, de rest was van andere studio's die ingehuurd zijn door EA (welke de FarCry naam heeft)..
thanx, I stand corrected ;)
Steeds meer gerommel bij Crytek en het zou me niet verwonderen als ze binnenkort failliet gaan. Ze hebben gegokt op F2P, microtransacties en de steeds wederkerende opbouw van hun games (mooie graphics en niet veel meer) waardoor ze nu in zo'n situatie zitten. Ook het feit dat ze IP's en studio's hebben gekocht en er verder niets van is uitgekomen lijkt me ook niet gezond.
Crytek heeft voor een groot deel ook ingezet op licentiegeld voor hun engines. Die verwachting kwam niet uit en ze haalden veel minder op met hun engines dan ze gehoopt hadden.
Dat ook inderdaad. Ik meen me te herinneren dat hun prijzen voor een licentie relatief duur waren ten opzichte van hun concurrenten en de tools waren niet zoveel beter. Dat hebben ze veel te laat veranderd. Verder heb ik ook het gevoel dat Crytek en hun marketing ook al niet super is. Al bij al een ophoping van vele factoren wat dus vandaag heeft geleid tot stakingen van een honderdtal werknemers
Anoniem: 14038
4 juli 2014 12:55
Op zich al coulant om een paar maanden te wachten.
According to those people, Crytek's UK staff have still not been paid the full amounts they are owed
Ga er eerder van uit dat ze een deel van het salaris gewoon gekregen hebben.
De claim dat ze maanden zijn gaan werken voor niets kan ik niet herleiden uit het artikel.
Moeilijke (en vooral nare) situatie dit. Het is te begrijpen dat zoveel medewerkers niet op komen dagen als ze niet betaald worden voor hun werk maar aan de andere kant kan dit wel weer voor extra problemen bij Crytek VK zorgen waardoor ze in nog zwaarder weer geraken...
maarja, dit is iets dat al maanden loopt, en als er geen structurele aanpak is geweest om te proberen het probleem op te lossen, dan kan ik me heel goed voorstellen dat je dan zegt dat je niet komt (totdat er wel een goed plan is).. Ga er maar vanuit dat de directeuren wel gewoon hun volle 'salaris' hebben gepakt..
Ik heb ook in zo'n situatie gezeten.... half jaar lang te laat of geen salaris (had een keer zelfs twee maand tegoed), constant loze beloftes van het management en onzekerheid. Zelfs een faillisement is voor het personeel beter, want dan heb je tenminste zekerheid. Dan zit je met het personeel collectief je werkgever failliet te wensen. Maar je werk neerleggen mag je dan niet doen, want als je in die periode wordt ontslagen door werkweigering ben je nog veel verder van huis.

Erg nare situatie en hoop dat die medewerkers van Crytek snel zekerheid hebben, one way or the other.
Men mag je ook niet zomaar ontslaan als je na zulke taferelen aangeeft om niet op te komen dagen totdat er een oplossing is (en dit netjes formeel met een aangetekende brief etc doet)..
Dat noemt men dus gewoon staken... Ik durf te wedden dat geen kantonrechter je werkgever gelijk zal geven om je hierop te ontslaan, zeker als blijkt dat de werkgever niet echt moeite heeft gedaan om het probleem op te lossen (ook zij hebben verplichtingen om jou gewoon te betalen).
Ik heb ook in zo'n situatie gezeten.... half jaar lang te laat of geen salaris (had een keer zelfs twee maand tegoed), constant loze beloftes van het management en onzekerheid. Zelfs een faillisement is voor het personeel beter, want dan heb je tenminste zekerheid. Dan zit je met het personeel collectief je werkgever failliet te wensen. Maar je werk neerleggen mag je dan niet doen, want als je in die periode wordt ontslagen door werkweigering ben je nog veel verder van huis.

Erg nare situatie en hoop dat die medewerkers van Crytek snel zekerheid hebben, one way or the other.
Ik vind het raar dat je 'in de problemen' kan komen door werkweigering, maar dat de werkgever op geen enkele manier in de problemen komt als hij te laat betaald? Beiden lijken mij een gevalletje contractbreuk en dus gronde voor ontbinding van het contract?
Ik vraag mij af wat er gebeurd met studio's die een geplande game in de pipe line hebben die loopt op de crytek engine ?
Zoals Star citzen die alles ingezet heeft op crytek engine.
Wat ik van het begin zeer slecht idee vond FPS engine voor space sim !
Cryengine zal wel gewoon overgenomen worden als Crytek failliet gaat, dus op dat gebied hoef je je niet zo'n zorgen te maken.. Ook hebben deze ontwikkelaars al complete toegang tot de sourcecode en zouden dus alsnog zelf verder kunnen gaan (door ook bv 1 of 2 personen die door het faillisement geen baan meer hebben in te huren)..
De nieuwe CryEngine is, net als de nieuwe Unreal engine, een multifunctionele engine waarbij je je niet in allerlei bochten hoeft te wringen om iets anders dan een FPS te maken. De assertie dat het een 'FPS engine' is, is fout.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee