Toshiba introduceert nieuwe ssd's met 19nm-nand-chips

Toshiba kondigt de nieuwe HG6-serie ssd's aan. Het zijn de eerste ssd's die Toshiba onder zijn eigen naam uitbrengt na de overname van OCZ eind 2013. Toshiba brengt de ssd's in verschillende form-factors uit voor onder andere ultrabooks en datacenters.

De nieuwe HG6-ssd's gebruiken mlc-nand-chips die met een 19nm-procedé zijn gefabriceerd. Toshiba belooft maximale leessnelheden van 534MB/s en schrijfsnelheden van 482MB/s. Om datacorruptie door het slijten van de nand te voorkomen, voegt Toshiba ondersteuning voor zijn eigen foutcorrectie-codetechniek toe.

De nieuwe ssd-reeks zal bestaan uit vijf verschillende modellen, variërend in capaciteit van 60GB tot 512GB. Toshiba wil de schijven breed toepasbaar maken en levert 2,5"-schijven dus in diktes van 9,5mm en 7mm, maar brengt ook varianten in form-factors als msata en zowel enkel- als dubbelzijdig M.2 uit. Bovendien is ondersteuning voor hardwarematige versleuteling op basis van de de standaard TCG Opal 2.0 aanwezig. De fabrikant start de levering in maart.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

20-02-2014 • 15:16

48 Linkedin

Reacties (48)

48
48
34
5
0
11
Wijzig sortering
Een korte vraag , maar heeft de grote van de transistors nog invloed op de levensduur of betrouwbaarheid van zoon geheugenchip ?
Om datacorruptie door het slijten van de nand te voorkomen, voegt Toshiba ondersteuning voor zijn eigen foutcorrectie-codetechniek toe.
is dat omdat OCZ dat gewoon nog niet had , of heeft dat ook met de kleiner transistors te maken ?
het HOEFT geen invloed te hebben, maar alles wijst erop dat bij kleine productie processen het aantal write cycles lager wordt. maar omdat elke cell goedkoper is, wordt er gewoon meer reserve ruimte toegevoegd om de zelfde overall betrouwbaarheid te krijgen.

en de algoritmes om de write cycles te verdelen over alle cellen wordt ook steeds beter. bij normaal gebruik ga je niet tegen problemen aanlopen binnen de economische levensduur van je SSD.

[Reactie gewijzigd door Countess op 20 februari 2014 17:00]

Wat is de economische levensduur van een SSD?
zolang hij nog qua opslag capaciteit en snelheid zinvol kan bijdragen aan je computer.

geschat een jaar of 8.
Huh, was Toshiba nog niet met SSD's bezig dan? Ik heb anders wel al meer dan drie jaar twee Toshiba-branded SSDs in mijn laptop zitten.
Klopt, maar dit zijn de eerste ssd's die Toshiba onder zijn eigen naam uitbrengt na de overname van OCZ eind 2013. ;)
Aha. Beetje vreemde manier om het te verwoorden dan misschien. Bedankt!
Ik ben wel benieuwd naar betrouwbaarheidscijfers zoals deze.
Maar daar waren de hoeveelheden disks van samsung en toshiba al te klein voor goede statistieken, dus het zal wel een tijdje duren voordat lange termijn real-life gegevens beschikbaar komen van SSD's.
Heb tot noch toe weinig goeds gehoord over Toshiba's HDD's; dit gekoppeld met SSD's die komen uit de fabrieken van een bedrijf dat berucht was om z'n defecte SSD's klinkt niet onmiddelijk goed.
Ze zullen toch moeite moeten doen om de markt te overtuigen dat ze de fouten van OCZ hebben rechtgezet.

Ik ben op zoek naar een goede prijs/kwaliteit SSD en vraag me af wat het argument is om deze te kopen tegenover schijven met een betrouwbaardere reputatie. (Op deze moment blijft Samsung 840 Evo of Pro m'n favoriet.)
Heb tot noch toe weinig goeds gehoord over Toshiba's HDD's; dit gekoppeld met SSD's die komen uit de fabrieken van een bedrijf dat berucht was om z'n defecte SSD's klinkt niet onmiddelijk goed.
[...]
Apart, want de Toshiba harddisks zijn in principe door Hitachi ontwikkelde disks met een nieuw labeltje en laten die nou net het meest betrouwbaar zijn! De in dat bericht genoemde meest betrouwbare harddisk
'Hitachi Deskstar 7K3000'
heet tegenwoordig de Toshiba DT01ACA300.

Ik hoor dus juist veel goeds over de Toshiba harddisks en heb er persoonlijk ook goede ervaringen mee (de 3TB 7200 rpm versie heb ik hier 2 stuks draaien)

Voor wat SSD's betreft ben ik gematigd positief. Toshiba heeft natuurlijk (meer dan OCZ) een naam hoog te houden, dus ik verwacht gewoon betrouwbare SSD's.

[Reactie gewijzigd door Tomba op 20 februari 2014 16:45]

OCZ heeft geen fabriek, die laat het door een bedrijf als Foxconn in elkaar zetten.

Bij OCZ ging het juist om dat de controller het begaf wat eigenlijk wel vreemd is en ik vermoed dat dat kwam door overgeklokte controllers.

Voor de rest zijn het geheugenchips en controllers die andere SSD fabrikanten ook gebruikten.

Het kan zijn dat OCZ bespaard heeft op de printplaten of kwaliteits controle.
Heb tot noch toe weinig goeds gehoord over Toshiba's HDD's; dit gekoppeld met SSD's die komen uit de fabrieken van een bedrijf dat berucht was om z'n defecte SSD's klinkt niet onmiddelijk goed.
Een SSD is om te beginnen al heel iets anders dan een HDD. Dat kun je niet vergelijken qua error rates. Toshiba maakt bijv ook geheugenchips voor de iPhone, dus zo slecht is dat niet.
Bij deze is dat dus gecorigeerd. Zal deze schijven dan misschien toch in de gaten moeten houden. Nog even reviews en prijzen afwachten.
De geheugenchips van Toshiba worden ook gebruikt door andere SSD-fabrikanten (Plextor, Kingston o.a.), dus daarin zie ik geen problemen...
Hopelijk presteren deze beter dan de OCZ op lange termijn.
Toshiba heeft een reputatie op te houden dus ik ga er wel van uit.
Ik kijk toch eerst de kat uit de boom voordat ik iets koop dat uit een OCZ fabriek komt hoor.
Wie zegt dat deze SSD's uit een fabriek van OCZ komen? Er staat alleen in het artikel:
Het zijn de eerste ssd's die Toshiba onder zijn eigen naam uitbrengt na de overname van OCZ eind 2013
De geheugenchips en de controller worden door Toshiba zelf gemaakt:
Toshiba’s new HG6 series SSDs are based on Toshiba’s multi-level-cell (MLC) NAND flash memory with toggle 2.0 interface as well as Toshiba’s own controller and firmware. http://www.kitguru.net/co...erformance-consumer-ssds/
Ik werk op de RMA afdeling bij een redelijk grote computerketen en ik kan je zeggen dat toshiba's reputatie wat mij betreft niet veel lager kan. Het enige positieve wat ik er over kan zeggen is dat de prijs een goed stuk lager ligt dan andere merken maar mijn god wat een lading defecten/doa's
Tja, als je veel Toshiba laptops verkoopt zul je ook (relatief) veel DOA's van dat merk zien. En qua prijs is Toshiba juist een van de duurdere merken, zeker in de zakelijke markt.
Wat de malfunction rate betreft: Toshiba behoort samen met Asus tot de betrouwbaarste merken. Zie http://www.engadget.com/2...and-toshiba-win-hp-fails/
Dat onderzoekje is wel uit 2009 he. Inmiddels heeft Acer zich verbetert en geeft eveneens 2 jaar garantie.

Niek
Een Toshiba laptop hoeft niet perse geleverd te worden met een Toshiba harde schijf.

Samsung laptops werden ook niet strikt geleverd met een Samsung harde schijf.

Het is niet zo vanzelfsprekend dat een fabrikant zijn eigen componenten gebruikt.
Een Toshiba laptop hoeft niet perse geleverd te worden met een Toshiba harde schijf.
Dat zeg ik toch ook niet? Ik neem aan dat Qoffee het over Toshiba als merk in het algemeen heeft en niet specifiek over HDD's. Het klopt wat je schrijft over die componenten, maar dat is met geheugen net zo.
dat valt denk ik ook wel weer meer. Dan hun normale HDD's zo betrouwbaar zijn zal vooral onder de tweakers bekend zijn, wat toch een minderheid vormt van de totale afzet markt. Maar uiteraard zullen ze sowieso geen brak produkt op de markt willen zetten want dat lijdt idd tot afbraak van je merk reputatie.
Doel je op performance-degradatie? Dan moet je maar een OS gebruiken met TRIM-support.
Weer van die kleine ssd's. Wanneer komen er eens grotere, met goeie performance beschikbaar? We zitten nu al een tijdje vast op de 512GB, met her en der een paar tragere grotere
zeker wel, writes van de evo zijn veel trager van 840 pro, helaas :(
Ik vraag me hetzelfde af, weer van die kleine ssd's.
Het is onderhand zo, dat een instapmodel ssd 120 GB is. Maar de meesten (?) kiezen nu al voor het 240 GB model omdat crucial de prijs van hun ssd's drastisch heeft verlaagd. En dan komt Toshiba met een nieuwe reeks van 60 GB tot 512 GB, dat vind ik toch een beetje raar.

De "her en der een paar tragere grotere" snap ik niet zo. De snelste ssd op de markt is de Samsung 1TB EVO , gevolgd door de Samsung 750 GB EVO.
Ik hoop toch echt wel dat ze in de tussentijd wat aan de betrouwbaarheid hebben gedaan. Ik heb een OCZ Vertex 2 gehad, die is maarliefst 3 keer defect geraakt in de garantieperiode (wel netjes elke keer een nieuwe ontvangen).
Dat was een andere controller met andere firmware. Toshiba maakt zijn eigen geheugen en heeft zijn eigen controller in deze SSD's gestopt. De Sandforce controller van OCZ stond idd niet goed bekend.
nu afwachten wat ze presteren in normale test
Ben wel benieuwd wat deze mogen gaan kosten...
Helaas geen M.2 ssd's op formfactor 2242. Daar sis nog steeds maar heel weinig keus. En de 2242 past perfect in Lenovo's naast de reguliere HDD.
Tijd voor een beetje meer concurrentie op de SSD markt. Volgens mij houden ze die prijzen al een paar jaar kunstmatig hoog.
Dat nieuwsbericht klopt niet helemaal. Je krijgt 2x zoveel harde schijf ruimte voor 25% uitgave.

Samsung 840 Basic 120GB € 84,99 6 juni 2013
Crucial M500 - 240GB € 115,10 4 feb 2014

[Reactie gewijzigd door enermax op 20 februari 2014 16:00]

Daar gaat dat nieuwsartikel niet over, hoewel het feit dat jij aanhaalt wel kort wordt genoemd: "De prijs per (128)GB lag ook in vrijwel het hele jaar boven die van het gemiddelde van de drie opslagcategorieën."
Het nieuwsbericht gaat over de prijsontwikkeling, niet over de relatieve verschillen tussen de diverse capaciteiten (die trouwens ook ongeveer gelijk zijn gebleven).
Het artikel klopt gewoon niet.
Oude schijven met elkaar vergelijken kan ik ook.
Als je de populairste schijf pakt bij de goedkoopste winkel dan zie je wel degelijk een prijsdaling.
Bovendien hebben de prijzen na dit artikel een flinke daling gehad, crucial is flink gaan stunten met de m500. De 240GB ligt net boven de 100euro en dus ruim onder de magische grens van €0,50 per GB
onwaarschijnlijk. aangezien bijna de gehele prijs van SSD word bepaald door de kosten van het flash geheugen en flash geheugen zelf door heel veel fabrikanten wordt gemaakt met meer als voldoende concurrentie.

flash geheugen zal alleen op de bodem qua prijs voor het gebruikte productie proces. nu toshiba weer een kleiner process heeft kan de prijs straks weer omlaag als andere ook zo klein kunnen produceren.

de prijs van SSD's zal dus cyclisch naar beneden gaan, gekoppelde aan de introductie van kleinere productie processen.
Flash geheugen wordt juist door relatief weinig fabrikanten geproduceerd.

Sowieso zijn er maar 3 grote fabrikanten waarvan Samsung de grootste is en de andere 2 Toshiba en Micron.

Dan heb je dacht ik nog Hynix en Elpida die failliet was gegaan en misschien nog 1 of 2 kleine fabrikanten.

Maar de markt wordt in principe gedomineerd door 3 fabrikanten.

Ik denk dat dat ook de reden is dat de prijzen van Flash nog niet snel gezakt zijn want met een evenwichtigere verdeling en meer fabrikanten waren SSD's veel goedkoper geworden.
die 2 zijn niet voor niks failliet gedaan. de concurrentie is moordend. de producten van deze 3 overgebleven zijn heel vergelijkbaar, en ze kunnen elkaar daarom nagenoeg alleen beconcurreren op prijs.
De fabrikanten die failliet zijn gegaan produceerden voornamelijk DRAM.

Ik weet het niet zejer maar volgens mij is er nog geen fabrikant failliet gegaan die NAND produceerde.

NAND is alleen maar populairder geworden en wordt in steeds meer producten gebruikt en kan volgens mij ook makkelijker en goedkoper worden geproduceerd dan DRAM.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee