De ANWB begint in maart met een test waarbij duizend leden via internet informatie over hun auto verstrekken. De bond gaat de data over onder meer locatie, verbruik en snelheid zelf gebruiken voor advies en automobilisten krijgen via een app inzicht in de gegevens.
De connected car is voor de ANWB een van de belangrijkste ontwikkelingen op autogebied en daarom wil de bond er vroeg bij zijn met proeven op dit gebied. Duizend leden van de bond krijgen bij de landelijke test een dongle die het uitlezen van de data mogelijk maakt. Bij dieselauto’s van voor 2004 en benzineauto’s van voor 2001 kan de dongle niet geplaatst worden. De deelnemers worden gekozen uit een groep leden die hebben aangegeven graag nieuwe diensten van de bond te testen.
"We gaan de aangeleverde data zelf gebruiken en deelnemers moeten dan ook toestemming geven", zegt Markus van Tol van de ANWB tegen Tweakers. "Dat is bij fabrikanten van connected cars overigens niet anders", benadrukt hij. De test begint in maart en zal een halfjaar duren. "Daarna gaan we evalueren en kijken of er een vervolg op de test komt."
De ANWB wil de data gebruiken om verschillende diensten te onderzoeken. Zo wil de bond auto's op afstand kunnen monitoren om diagnoses te kunnen stellen en zelfs autopech te kunnen voorspellen. Ook ziet de organisatie mogelijkheden met het afgeven van waarschuwingen aan weggebruikers bij onveilige situaties en het sturen van noodsignalen. Hiermee ligt de ANWB in lijn met het streven van de Europese Unie om connected cars de weg op te krijgen, om de veiligheid te verbeteren. Verder wil de ANWB adviseren over mogelijkheden om de kosten voor automobilisten te verlagen. Hiervoor wordt onder andere het verbruik in kaart gebracht.
De deelnemers aan de test krijgen ook zelf inzicht in de gegevens via een app voor iOS en Android. "Zo kunnen ze de accuspanning op hun mobieltje zien en ook kunnen ze hun auto terugvinden als ze die kwijt zijn omdat ze in een vreemde stad geparkeerd hebben of bij diefstal", zegt Van Tol. Daarnaast kunnen ze verbruiksgegevens vergelijken met andere deelnemers en hun rijgedrag eventueel aanpassen om kosten te besparen. De ANWB werkt bij de proef samen met andere partijen, zoals een telecomaanbieder, maar details over de samenwerking geeft de bond verder niet.