Dit staat haaks op de collectieve essentie van verzekeringen.
Een gevaarlijke ontwikkeling die niet moet worden onderschat.
Een verzekering is slechts mogelijk omdat gezamenlijk premie wordt betaald om bepaalde risico's af te dekken.
Verzekerden die in de praktijk minder risico lopen gaan daarmee volgens het bovenstaande minder premie betalen. Dat lijkt op eerste indruk heel mooi, maar het venijn zit in het volgende:
De premies voor degenen die meer risico lopen (ongeacht type verzekering, soort risico en of men al dan niet dat risico vrijwillig neemt) zullen daardoor fors gaan stijgen. Dat kan op een bepaald moment ook jou overkomen terwijl je dat niet verwacht.
In een situatie waarbij dit model ver wordt doorgevoerd (kun je op wachten met al die
commerciële bedrijven) wordt het zo extreem dat veel normale zaken daardoor praktisch niet meer te verzekeren zijn omdat men de premies niet meer kan betalen.
De verzekeraars zullen daarbij vooral de minder risicovolle groepen uitmelken en zelf geen enkel risico lopen. Een (groot?) deel van meer risicovolle groepen zal afhaken doordat premies onbetaalbaar zijn geworden. Dit heeft discriminatie en uitsluiting van om je te kunnen verzekeren tot gevolg.
Misbruik (door verzekerden) moet uiteraard worden bestreden, maar het gaat hier ook om heel andere zaken en om bedrijven waar mensen van afhankelijk zijn die steeds meer en meer macht krijgen.
Straks heeft iemand heel zijn leven premie voor zijn ziektekostenverzekering betaald.
Dan blijkt de persoon op een bepaald moment hartklachten te hebben/krijgen.
Moet deze persoon dan opeens heel veel meer premie gaan betalen omdat het risico dat de verzekeraar mogelijk geld moet gaan uitkeren voor een operatie (en mogelijke vervolgbehandelingen) opeens groter wordt? Absoluut niet.
In extreme vorm (en daar zal het n.a.v. bovenstaande wel steeds meer naar toe gaan) kun je je alleen nog verzekeren als je praktisch geen risico loopt, als je niets mankeert. Zodra dat veranderd blijk het niet meer mogelijk om je te verzekeren (door uitsluiting dan wel extreem hoge premies) en mag je hopen dat je nooit iets overkomt.
Dit gaat m.i. helemaal de verkeerde kant op
(en dan heb ik het nog niet gehad over privacy aspecten).
Straks gaan ze bij de OHRA niet alleen bedenken of je premie voor de autoverzekering al dan niet omlaag kan maar gaan ze dezelfde data ook gebruiken om te bepalen dat door 'verhoogd risico' tijdens autorijden de premie van je ziektekostenverzekering, overlijdensrisicodekking voor de hypotheek en meer maar eens flink omhoog moet.
Enge ontwikkelingen...
Voor degenen die zeggen 'dat zal allemaal wel meevallen' ('hoog polderpolitiek gehalte'): waarschijnlijk heb je dan in je leven nog weinig ernstige dingen meegemaakt en het geluk dat alles nog steeds goed gaat.
Verzekeringsmedewerker: "U heeft een ziekte ontwikkeld, spijtig voor u maar we gaan u nu afschrijven... bye"
('Wegwerpmaatschappij Extreme')
[Reactie gewijzigd door twilex op 20 februari 2015 17:50]