Videodienst Vimeo gaat gebruikmaken van tus 1.0, een open protocol voor resumable uploads, dat in gang is gezet door het Nederlands-Duitse bedrijf Transloadit. Momenteel zijn er vele gesloten methodes voor het hervatten van uploads, maar tus moet daar verandering in aanbrengen.
Vimeo is de eerste grote organisatie die tus gaat gebruiken. Een ontwikkelaar van Vimeo is nauw betrokken geweest bij het project. Tus maakt het mogelijk efficiënt te uploaden, ook via mobiel, waarbij bestanden niet verloren gaan vanwege netwerkproblemen, maar uploads hervat worden zodra er weer verbinding is. Het protocol werkt als extra laag bovenop http, met alle voordelen van dien, en beschrijft het hervatten van een onderbroken upload. Clients en servers moeten het protocol implementeren. Een dergelijk protocol zou nodig zijn, nu steeds meer mobiele gebruikers grote foto- en videobestanden online willen zetten, maar de uploadverbindingen daar niet linear mee vooruit zijn gegaan.
Tot nu toe bleef het protocol redelijk onder de radar, maar er is twee jaar gewerkt aan versie 1.0, dat op korte termijn moet verschijnen. Het protocol is in gang gezet door het Nederlands-Duitse bedrijf Transloadit, dat het zelf gebruikt voor zijn dienst voor file-uploads en bestandsconversie. Het bedrijf besloot echter het protocol te openen en de community er via GitHub verder aan te laten werken.
"We hadden het voor onszelf kunnen houden, maar was het dan zo uitgebreid geworden? Ik denk het niet", zegt Transloadit-oprichter Kevin van Zonneveld tegen Tweakers. Volgens hem is het een probleem dat er teveel verschillende implementaties voor het hervatbaar uploaden van bestanden zijn. "S3 biedt iets in deze richting, resumable.js, plupload, enzovoorts, maar iedereen doet het net weer even anders." De grote cdn's als Akamai en diensten als Dropbox hanteren hun eigen gesloten platformen en er zijn commerciële op udp gebaseerde diensten als die van Aspera. Het enige open protocol is van Google, maar de functionaliteit daarvan is zeer beperkt en biedt geen platform voor het aandragen van verbeteringen.
Versie 1.0 van tus krijgt tal van geavanceerde eigenschappen, zoals de mogelijkheid voor clients om de configuratie van servers te herkennen. Daarnaast komt er ondersteuning voor checksums, retries, vervaltermijnen van uploads en metadata-extensies. Belangrijkste toevoeging is concatenation, waarmee grote bestanden parallel in delen te uploaden zijn.
"Dus als je een bestand van 100GB moet uploaden", legt Van Zonneveld uit, "heb je kans dat je connectie niet optimaal benut wordt vanwege onder andere de tcp-overhead. Dankzij concatenation kun je twintig bestanden van 5GB uploaden, waarbij een server met tus-ondersteuning ze samenvoegt. Voordeel is de snelheidswinst en het feit dat elk bestand-deel individueel profiteert van tus-functionaliteit als checksums en auto-resume."
Transloadit is in gesprek met meerdere partijen over tus-ondersteuning en gaat de adoptie in alle grote programmeertalen promoten bij Googles Summer of Code.