Kabelaars als UPC en Ziggo moeten concurrenten toegang geven tot hun netwerk. Dat vindt minister Henk Kamp van Economische Zaken. Op dit moment kan dat volgens de minister echter niet, omdat dit op Europees niveau moet worden geregeld. Kamp gaat daar op aandringen.
Kamp noemde het donderdagmiddag in de Tweede Kamer 'van groot belang' dat concurrenten toegang krijgen tot de kabel. "Ik zou niet weten waarom het netwerk van KPN voor iedereen toegankelijk moet zijn, maar de kabel niet", zo zei Kamp. "Maar om dat te veranderen zal er vanuit Europa een andere benadering moeten komen."
De wijziging zou betekenen dat UPC en Ziggo concurrenten toegang moeten geven tot hun netwerk, net zoals KPN dat moet op het netwerk voor vaste telefonie en dsl. Hoe ver de openstelling van de kabel precies zou moeten gaan, is op dit moment nog niet duidelijk. UPC en Ziggo vinden het nog te vroeg om inhoudelijk te reageren op de uitlatingen van de minister. Afgelopen maandag bleek dat het moederbedrijf van UPC Ziggo wil overnemen.
De minister stelt dat het kabinet er bij de Europese Commissie op zal aandringen dat de kabel moet worden opengesteld. Dat kan voor heel Europa, of alleen voor Nederland, denkt Kamp. De bewindsman zei zich te kunnen voorstellen dat in sommige landen de prioriteiten anders liggen, omdat daar nog geen landelijk dekkend kabelnetwerk is. In dat geval kan er voor Nederland en sommige andere EU-landen, waar al een landelijk dekkend kabelnet is, een uitzondering worden gemaakt, denkt Kamp. "Uit onze netwerken zou het maximale moeten worden gehaald", aldus Kamp.
Kamp wordt gesteund door onder de PvdA, D66 en SP, die ook willen dat de kabelmarkt wordt opengebroken. De VVD is ook voor, maar wil weten of dat enkel geldt voor UPC en Ziggo of ook voor kleinere kabelaars, zoals Zeelandnet. De kwestie kwam in de Tweede Kamer aan de orde doordat het moederbedrijf van UPC concurrent Ziggo overneemt. Hoewel er op het eerste gezicht weinig verandert - in elk gebied is er één kabelaanbieder, en dat verandert niet - denkt Kamp dat er desondanks sprake is van een veranderende situatie. Dat komt ook doordat tv-zenders, die met kabelaars moeten onderhandelen over de doorgifte van hun tv-signaal, opeens veel grotere partijen tegenover zich zouden krijgen.
Woensdag oordeelde de rechter nog dat UPC, Ziggo en Zeelandnet concurrenten geen analoge tv over hun netwerken hoeven te laten aanbieden, maar daarbij ging het feitelijk niet om een echte openstelling van de kabel: concurrenten zouden dan eerder een soort reseller van de tv-pakketten van UPC en Ziggo worden.