KPN gaat testen met sneller 4g en behoudt voorlopig datalimieten

KPN gaat volgend jaar tests doen met lte-advanced, een snellere versie van 4g. Hoewel de internetsnelheid omhoog zal gaan, zal de provider echter vasthouden aan de datalimieten op mobiele abonnementen, zo zegt de provider tegen Tweakers.

Lte-advanced maakt hogere datasnelheden mogelijk met de huidige lte-apparatuur in zendmasten, waardoor de nieuwe standaard snel ingevoerd zou kunnen worden, zegt topman Erik Vercouteren van KPN. "We zullen volgend jaar beginnen met ervaring opdoen met lte-advanced." Lte-advanced maakt snelheden mogelijk tot 150Mbit/s; 4g-abonnementen in Nederland, onder meer bij KPN, gaan nu tot 50Mbit/s.

Vodafone zal KPN vermoedelijk te snel af zijn, omdat de telco volgend jaar al begint met het daadwerkelijk gebruiken van lte-advanced. KPN zit dan nog in de proeffase, terwijl T-Mobile via het moederbedrijf nauw betrokken is bij experimenten. De eerste lte-advanced-netwerken zijn inmiddels live en de eerste smartphones die het ondersteunen zijn ook op de markt verschenen: Samsung maakte een variant van de Galaxy S4 met lte-advanced-ondersteuning, die inmiddels is uitgebracht in Zuid-Korea.

Ondanks het steeds snellere 4g-netwerken komen de aanbiedingen van 'onbeperkt data' met een fair use policy zoals die tot een paar jaar geleden golden, voorlopig niet terug, zo zegt topman Jaap Postma in een interview met Tweakers. "We bieden bij Hi bijvoorbeeld al wel hogere datalimieten. Als we bovendien merken dat veel klanten niet genoeg hebben aan databundels, zullen we die verhogen." Op dit moment gaat 20 procent van de klanten met een 4g-abonnement door de bundel heen. Zij worden teruggezet op een snelheid van 64Kbit/s, genoeg voor hooguit mailen en whatsappen. De gemiddelde 4g-gebruiker verstookt 1,4GB per maand. Diezelfde klanten hadden op 3g nog een dataverbruik van circa 250MB per maand.

Dochterbedrijven van KPN die als virtuele provider opereren krijgen voorlopig nog geen 4g, zo zegt KPN. Onder meer Telfort en Simyo bieden momenteel alleen abonnementen met 3g aan. "We kijken naar de markt en naar de concurrentie. Op termijn krijgen Telfort- en Simyo-klanten ook 4g, maar nu in elk geval nog niet."

Door Arnoud Wokke

Redacteur

03-12-2013 • 15:10

80 Linkedin

Reacties (80)

Wijzig sortering
Ah mooi!
Hier moet trouwens wel bij vermeld worden: Vodafone kan KPN wel sneller af zijn, maar wat moet je met LTE-Advanced als je nog nauwelijks dekking hebt? Vodafone verwacht pas ergens in 2015 een landelijk dekkend netwerk te hebben... Dan kan je kiezen als klant wat je liever hebt: een landelijk dekkend prachtig 4G netwerk met enorm veel bereik, of een netwerk vol met gaten maar als je dan 4G hebt: dan kan je enorme snelheden halen... 25Mbit is voor de meeste klanten hoog genoeg, en 50Mbit voor bepaalde klanten is ook al helemaal top. Die veel hogere snelheden zullen niet per direct nodig zijn voor de meeste klanten (sterker nog: sommigen willen geen eens hoger dan dat ze op 3G gewend zijn), dus eigenlijk is KPN strategisch veel beter bezig dunkt mij en ben ik benieuwd wie er het laatst lacht.
Ze maken eerst het netwerk landelijk dekend met "lage" 4G snelheden (50Mbit... Come on! :P) en gaan dan pas kijken naar een uitbreiding op dit netwerk. Dat is gewoon slim!

Ik heb persoonlijk liever een landelijk dekkend netwerk met de kwaliteit van KPN, dan een hogere snelheid die je maar af en toe kan halen en waar je bereik steeds van wegdondert...
Ook mooi dat Hi dit soort spul steeds meekrijgt van KPN. :)

Let wel trouwens, er zijn wel datalimieten, maar je hoeft (in ieder geval bij Hi.nl) niet bij te betalen buiten je bundel. Je snelheid gaat wel omlaag (je kan bijbetalen om deze weer terug te krijgen) maar je hoeft niet bij te betalen. Je kan gewoon lekker door whatsappen, nieuws lezen, etc. zonder extra kosten.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 3 december 2013 15:33]

Ik heb persoonlijk liever een landelijk dekkend netwerk met de kwaliteit van KPN, dan een hogere snelheid die je maar af en toe kan halen en waar je bereik steeds van wegdondert...
Ook mooi dat Hi dit soort spul steeds meekrijgt van KPN. :)

Let wel trouwens, er zijn wel datalimieten, maar je hoeft (in ieder geval bij Hi.nl) niet bij te betalen buiten je bundel. Je snelheid gaat wel omlaag (je kan bijbetalen om deze weer terug te krijgen) maar je hoeft niet bij te betalen. Je kan gewoon lekker door whatsappen, nieuws lezen, etc. zonder extra kosten.
Mijn idee, iedereen houdt maar vast aan die "verschrikkelijke" databundel ( als nadelig voor de klant ), maar vergeet dat toen ik mijn eerste abo's afsloot, je gewoon 30 gulden moest betalen per maand voor een telefoonnummer.
belkosten ?
Ja, los 50ctp/m
sms ?
het eerste jaar niet, daarna 50ct p/b

tijden veranderen, ik ben blij dat men is afgestapt van de onduidelijke FUP ... ik kan me OOK herinneren dat KPN vertelde dat het gemiddelde gebruik 15MB per gebruiker was, en dus 600MB de virtuele limiet was, om in de gevarenzone te komen.

Nee, dan liever vaste eindstations, de 1200MB van VF heb ik persoonlijk nooit gehaald de laatste 2 jaar, terwijl ik niet keek naar gebruik.

< ik ben dan ook iemand die gewoon mijn muziek op de telefoon heeft staan, ipv elke dag dezelfde meuk te laten streamen >
Helemaal mee eens. En vergeet niet dat er nog (vrijwel) geen toestellen met lte-a te koop zijn. Dus dan heb je vooralsnog niets aan dat netwerk. :)
Nou lekker dan, nog sneller 'perongeluk' door je datalimiet, ons tweakers zullen dat nogal onder controle kunnen houden, maar de gemiddelde leek weet niet dat ze een HD video streamen of een groot bestand binnen halen. Slechte zaak. |:(
Nou lekker dan, nog sneller 'perongeluk' door je datalimiet, ons tweakers zullen dat nogal onder controle kunnen houden, maar de gemiddelde leek weet niet dat ze een HD video streamen of een groot bestand binnen halen. Slechte zaak. |:(
Je het toch wel doorgelezen hé |:(
De klanten die eroverheen gaan, krijgen geen hoge rekening, maar worden op 64Kb gezet.

Dat vindt ik een faire oplossing ( naast de hoogte van de limiet, al dan niet fup )
Het is niet zo dat je meer gaat betalen.
Je MAG uitbreidingen aanvragen bij KPN, kost je 12,50€ per 1000MB, dus als je het NODIG hebt, kan het gewoon, met één smsje
Ja maar zoals het studies zijn, is het dataverbruik bij gewone 4G al veel hoger. Op dit moment gaat 20 procent van de klanten met een 4g-abonnement door de bundel heen.
dit houd in als je met zelfde bundel op 4G advanced gaat, er NOG harder doorheen knalt. meer geld voor KPN met die 12,50 die je opnoemd.
Vind ik inderdaad heel fair. Limieten zijn heel logisch, en de beste manier om ze te handhaven is de snelheid omlaag. Whatsappen wil iedereen blijven kunnen, maar dat je dan geen filmpjes meer kan kijken is niet erg.
Het alternatief is de euro per MB van even geleden, die sommige geniepige providers nog steeds hebben. Dát is klanten naaien waar ze bij staan. 64Kb/s is inderdaad fair.
Als dat gebeurt... Ligt het toch echt aan jezelf.
Dat je een Ferrari hebt betekend nog niet dat je er ook maar 220 mee moet rijden.
Ja maar 220 rijden merk je direct... Snelheid van Internet merk je niet zo direct (als leek) als je een HD film aan het streamen bent.

je vergelijking gaat dus niet helemaal op.
Mja, dat komt omdat een HD film streamen op 3G ook al zonder probleem kan.
Het enige verschil is nu dat je een stuk minder lang hoeft te wachten tot je buffer een keertje vol zit. :) Is wederom geen reden om maar perse meer te verbruiken.

Daarnaast, al is dit mijn persoonlijke mening, vind ik 1080p streamen op je smartphone echt de grootste onzin. 720p vs 1080p op zo'n klein scherm merk je echt nauwelijks tot geen verschil. En je telefoon zal toch al snel 720p kiezen tegenwoordig...
Dat het onzin is neemt niet weg dat een normale gebruiker dat helemaal niet door heeft.. Als hij lekker 1080p aan het streamen is ziet hij misschien geen verschil maar hij heeft ook niet door dat hij ondertussen 2 keer zoveel data verbruikt. En omdat hij/zij op 4G zit heeft de gebruiker het ook niet door dat het iets veel groters is.
Nee dat is het hem juist, ze hebben het nu toch ook al niet door? :)
Daarnaast denk ik dat het aantal mensen dat serieus constant youtube e.d. aan het streamen is zwaar overschat wordt, ik zie het persoonlijk in de trein bijvoorbeeld vrijwel nooit iemand doen.

... Enfin, er is ook een andere oplossing voor. Youtube kan videos voor je opslaan als je ze eerst download met WiFi.
Dat doen mensen nu ook met Spotify. Als men werkelijk zo bang is voor het dataverbruik en ze willen perse enorm hoge kwaliteit streamen: dan kunnen ze dat ook doen.
4G maar overal de schuld van geven in plaats van de eigen acties is naar mijn mening gewoon te makkelijk...
Bij veel abonnementen krijg je trouwens ook meer dataverkeer, dus mocht je zelf uit eigen beweging meer gaan verbruiken dan is dat in ieder geval gecompenseerd.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 3 december 2013 16:13]

Vind het een beetje ver gezocht. De "leek" van tegenwoordig weet al aardig om te gaan met internet. Iedere fatsoenlijke smartphone heeft tegenwoordig de optie om zelf een melding te geven bij het door jou ingestelde max data. 6 gb is verdomd veel. Ik heb nu 2 gb en heb me nog nooit zorgen hoeven maken om mijn limiet. En ik kijk verder nergens naar.
Als je het over 1080p schermen hebt kan ik het met je eens zijn. Al zullen de meningen daarover verdeeld zijn.

Maar steeds meer toestellen hebben ook een hdmi uitgang, waardoor je dit op een groot scherm kan projecteren. Daarnaast zijn er ook tablets met 4g ondersteuning, dus 1080p beeldmateriaal heeft zeker wel zijn nut!
Daarom zet je op elk Android toestel dus een limiet op je dataverbruik, en kun je via settings direct zien wat je verbruikt in een mooie grafiek.
Dat gaat niet op, omdat er bij de Ferrari gevaren ontstaan bij hogere snelheden. Een smartphone zal niet gevaarlijker worden omdat hij sneller is.
Dat gaat niet op, omdat er bij de Ferrari gevaren ontstaan bij hogere snelheden. Een smartphone zal niet gevaarlijker worden omdat hij sneller is.
Niet ... sneller leeg ?
want meer gebruik, langer scherm aan, meer accu -> sneller ... leeg
On eens..

Als je 720 gaat streamen over 3G en 1080 over 4G ben je misschien net zo lang bezig met het scherm (er van uit gaan dat je stream zich aanpast aan je snelheid)... Dus dat hoeft helemaal niet meer accu te gebruiken.
Nou sinds 2 weken ongeveer heb ik door heel Arnhem 4G, daarvoor ging me 5s ongeveer 4 dagen mee, nu met hetzelfde gebruik haal ik 48/60 uur.
Gewoon whatsApp/tweakers/mail sync en koersen bekijken.

4g haalt bij mij dus een dag van me accu af (kan geen andere oorzaak vinden)
4G is juist zuiniger omdat het meer data kan verwerken met minder stroom dus je vergelijking gaat niet op
Maargoed, waar gaat dit over ....

Waarom WIL je 720p streamen over het mobiel netwerk ?
Omdat het kan ?

luxe problemen ....
Gaat er niet om waarom.. Gaat erom dat bepaalde apps dit standaard gewoon doen en de normale gebruiker dit niet doorheeft.
Aha, dus jij bent van mening dat iedereen maar teen domheid beschermd moet worden ?

Rubbertegels overal, want stel je voor zeg ....


Als iemand een app als Netflix gebruikt, en halverwege de maand erachterkomt dat het niet meer werkt, gaat hij bellen naar KPN.
"U heeft uw datagebruik bereikt meneer !"
Daarom is uw verbinding nu maar 64Kb ...

Duidelijk, die persoon doet de maand erop wel kalmer aan ....

Men moet ophouden om maar iedereen en alles te verwijten van het eigen gedrag.

Ja, ik heb ooit eens per ongeluk internet gebruikt in het buitenland.
ergo, betalen .... 75€ voor een uurtje meen ik.
Hard geld, maar ik kan niet de provider de schuld geven .....

Nu moet er een limiet gezet worden, er moet ingegrepen worden VOOR er iets gebeurt ...
En maar klagen over de NSA, Prisma en Echelon ...
Mensen, met "ons" gedrag, waar het nu over gaat verdienen we niet beter ..... we willen gewoon dat we in de gaten gehouden worden, en de handjes vastgehouden worden bij het oversteken, stel je voor dat het water koud is, of te warm als je erin springt


* moet stoppen, voor de downmodding helemaal ontploft ;)
Omdat mobiel internet als gelijkwaardig beschouwd zou moeten worden als kabel / ADSL. Je hebt toch niet voor niks die snelheden ?
Maar kennelijk is dat niet zo want je betaalt gemiddeld veel meer per MB.
Gelijkwaardig, dat kan, maar men wil er niet voor betalen.

Je kan de techniek niet als gelijkwaardig inzetten, omdat de beschikbaarheid gewoon een factor kleiner is.

een verdeelkast in de wijk, is niet hetzelfde als een zendmast op een paal.
Als je een beetje redelijk vergelijkt heb je al snel 4GB+, ik heb zelf 8GB p/maand met onbeperkt sms'en voor 25€/maand met 4G natuurlijk. Nu gebruik ik ook geen WiFi meer, download nog steeds allerlei apps, kijk youtube-videos, etc. en ik haal de 4GB nog niet eens. En als ik dan toch te lui zou zijn (wat ik ook ben) om zelf mijn dataverbruik te controleren, dan heeft Hi een hele handige service, die standaard aanstaat, die je bij 50/75/100% een sms'je stuurt hoeveel je verbruik is en wat de gevolgen zijn als je over je limiet heen bent (een verlaging van de snelheid).

Als ik eerlijk ben kan ik niet echt klagen over hoe Hi mij een supersnel 4G abo levert.
Hoogste wat ik zie van hi.nl is 6GB, link naar je 8GB?
Waarschijnlijk een 4gig sim only abo (voor 27,50 per maand als ik me niet vergis) met KPN compleet? Dat verdubbelt je bundel.
KPN compleet inderdaad icm een 4GB bundel. Bellen kost 30c/min oid, maar voor die vijf minuutjes bellen in de maand is een belbundel de moeite niet waard. Iets dat regelmatig niet wordt bedacht tijdens het afsluiten...
En wat betaal je dan per minuut? Ik zie dat een bundel van 300 minuten € 8 kost, dus dan zit je met studentenkorting op € 33 per maand. Vind ik ook weer niet supergoedkoop, en als je b.v. 500 minuten belt zal daar wel een flink bedrag bijkomen? Ik zie trouwens alleen 4 GB, geen 8 GB. Heb jij een of andere speciale aanbieding?

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 3 december 2013 21:19]

Yep, toch wel jammer.

Ik was onlangs binnen 3 minuten door mijn buitenlandbundel van 50MB... dus het probleem speelt ook op 3G ;)
Ik zit met 3G al tegen de 2 GB gemiddeld per maand aan. En als ik eens in de zoveel tijd op Edge/GPRS terug val vanwege beperkt netwerk bereik, dan doet geen enkele app het meer. Voorlopig blijf ik nog even ver weg van KPN's 4G :P
Is er ook maar iemand die hierin geïnteresseerd is zolang de datalimieten overeind blijven? Zelfs voor bedrijven is het zo goed als onrendabel om hier intensief gebruik van te maken. Het nut ontgaat mij in zijn geheel.
De hoeveelheid gebruikte data wordt de nieuwe normering.
Belminuten etc zullen verdwijnen- het wordt zoals electra: 1gb kost zoveel.
MAW dat geef je niet onbeperkt weg.
Ik wacht met smart op wifi van de kabel maatschappijen. Dan keldert het mobiele datagebruik via 3G en 4G naar beneden, en kunnen we geforceerde innovatie tegemoet zien komen. Internet kan en zou overal onbeperkt en snel moeten zijn. Of het nou via je mobiel, je tablet of pc of laptop loopt. Geef de consument nu eindelijk eens echt wat ze willen, in plaats van iets geforceerd door je strot te douwen enkel en alleen omdat er geen alternatief is.
Hoezo door de strot duwen? Je HOEFT geen youtube video's overal en nergens te bekijken. Je hebt perfecte keus om geen internet op je mobiel te hebben.
Nou? Als gedetacheerde heb ik die mogelijkheid niet hoor :
- HD traffic onderweg (scheelt zo enorm als je files kan mijden)
- Klanten waar je geen toegang hebt tot het wifi en je tel als hotspot moet dienen (demonstraties!!)

Evengoed heb ik aan 2GB meer dan genoeg.
Ik wacht met smart op wifi van de kabel maatschappijen. Dan keldert het mobiele datagebruik via 3G en 4G naar beneden, en kunnen we geforceerde innovatie tegemoet zien komen. Internet kan en zou overal onbeperkt en snel moeten zijn. Of het nou via je mobiel, je tablet of pc of laptop loopt. Geef de consument nu eindelijk eens echt wat ze willen, in plaats van iets geforceerd door je strot te douwen enkel en alleen omdat er geen alternatief is.
Je hebt de discussie in de fora niet gezien ?

Als je de GOT'ters moet geloven is het een draak, frequentieverspilling en onnodig doorgevoerd.
Zo heb je overal voor en tegenstanders.

* ik heb "gelukkig" kennissen in alle gebieden, dus een KPNhotspots, Ziggo wifi EN straks UPC wifi tot mijn beschikking, en toch blijf ik mobiel data afnemen, omdat de vrijheid handiger is, wandelend met wifi is de overname tussen AP's nog altijd niet fantastisch
Hoe komt het toch dat er zo achterlijk wordt geredeneerd door providers. We zouden eigenlijk collectief bij de telco's moeten opstappen, ens kijken hoe hard ze dan terugkrabbelen...

Het is alsof je iemand een step geeft en dan concludeert dat de snelheidslimiet maar op 5 Km/h moet worden ingesteld omdat er toch niemand sneller gaat.
Als je dezelfde lieden dan een fiets geeft dan is men verbaasd dat iedereen ineens sneller gaat.

Natuurlijk verstook je met 4G meer data dan met 3G |:( Ze brengen het alsof het een enorme verrassing is.
Natuurlijk verstook je met 4G meer data dan met 3G
Prove it.
Ik ben sowieso al aardig groot verbruiker, maar 4G heeft hier echt nauwelijks verandering in gebracht.
Normaal heb ik zo'n 3.7GB van de 4.5GB aan verbruik, nu 3.85GB. 150Mb extra over zo'n hoeveelheid data en dat terwijl ik ook nog expres een beetje extra bezig ben geweest met internet om te kijken hoe 4G het deed in bepaalde gebieden, wereldschokkend verschil die 150MB... :P
Relatief gezien zal je dus misschien als je een limiet van 500MB hebt een paar MB extra verbruiken als je iets meer doet in dezelfde tijd maar je gebruik hetzelfde blijft. Sorry, maar zo'n 5 ~ 10MB extra per maand is toch echt verwaarloosbaar imho en komt enkel door dat je iets meer KAN doen in dezelfde tijd en dat geneigd bent te doen.

Maar in de praktijk maakt dat dus nauwelijks uit... Zelfde fluctuatie als je normaal zou hebben.
Nogmaals: dat je harder KAN betekent niet dat je ook MEER moet! Eigen schuld als dit wel het geval is.
Blijft vervelend dat er wordt vastgehouden aan veel te lage datalimieten. Zoals ze zelf zeggen is het gemiddelde verbruik van iemand met 4G veel hoger als iemand met 3G. Belachelijk. 8)7
Bij Hi kom je tot 12gb, dan zijn deze snelheden wel interessant.
12 Gigabyte? Ik verstook 400MB per maand en vind dat al veel. Streamen van video gaat toch veels te langzaam aangezien ik lang niet overal 3G heb. !in de randstad! Maargoed om 12 gig te verstoken op een smartphone, ik zou niet eens weten hoe. :+
Met gemak. Download wat apps, luister Spotify op HQ en kijk Netflix (2,3gb per uur voor hd).

Ik weet nog heel goed dat kpn vond dat ik mij niet aan mn fair use policy hield 5 jaar geleden. Ik verbruikte toen 2gb per maand en volgens hen was dat 100x het gemiddelde. Sindsdien heb ik geen kpn maar Vodafone en is het verbruik nog altijd min of meer hetzelfde. Netflix gaat via wifi en Spotify synchroniseert mn HQ via wifi.
Valt prima mee te leven, maar als er geen goede wifi infrastructuur was dan had mn verbruik nu toch minimaal het 10 voudige geweest.
Met regelmatig audio streaming kom je op een paar GB. Met video streaming op zaken als 12GB.

Maar dat soort mensen moeten niet klagen, want weten wat ze doen. Ik zal wel op +0 gezet worden (want ontopic, maar ongewenste boodschap :) ), maar dat is precies waarom er data limieten zijn. Het voorkomt dat de mensen die weinig data gebruiken, het slachtoffer worden van mensen die de heel dag zitten te streamen, downloaden of hun telefoon als hotspot gebruiken.

In de tijd van onbeperkte abbonementen zag je dat meer dan 90% van het totale mobiele data traffic door slechst een handjevol %'en van de gebruikers veroorzaakt werd.

Of de verhouding datalimiet vs prijspeil altijd even correct is is een ander verhaal, maar datalimieten van 2 a 3 GB zijn voor 90% van de mensen ruim voldoende zelfs bij intensief gebruik - tenzij je dus gaat streamen.

Ga je streamen zit je snel aan het 10- of zelfs nog meer voudige.
idd, 12GB voor 50 ( of 60€ ) per maand, naar gelang van je toestel.
Ben je naast 'Compleet' ook nog eens 'Family' krijg je 10€ korting.

Ook bij Hi kan je als die 12GB niet voldoende is kiezen voor de 64Kb OF uitbreiden met 1GB á 12,50

Dat het niet goedkoop is, kan ik beamen, maar duur of on-eerlijk is het allerminst.

< prijzen zijn natuurlijk relatief, als je geen 65€ p/m kan missen, moet je sowieso niet aan een mobiel + abbo beginnen imo >
Het zijn niet de goedkoopste abbos inderdaad. En SO kom je bij Hi ook niet verder dan 8gb.
Maar dat soort veelgebruikers vinden het vaak ook niet zo erg om wat meer te betalen om meer te krijgen.

[Reactie gewijzigd door batjes op 3 december 2013 16:08]

Anoniem: 120693
@Farid_A3 december 2013 16:24
Blijft vervelend dat er wordt vastgehouden aan veel te lage datalimieten. Zoals ze zelf zeggen is het gemiddelde verbruik van iemand met 4G veel hoger als iemand met 3G. Belachelijk. 8)7
Dus omdat je verbinding sneller is moet je meteen meer data krijgen? De kosten voor de provider zitten nu juist in die data hoeveelheid en niet in de snelheid.
Anoniem: 386762
3 december 2013 15:17
Als je de limieten los laat waarom zou je nog een vaste internet verbinding nemen ?
De 40 euro vaste verbinding moeten ze ook nog verdienen.
Ook netwerkbelasting in steden zou veel te sterk zijn als ieder ongelimiteerd 4G heeft ga je met zijn allen aan 3G snelheden of 2G snelheden surfen dat kan toch ook niet de bedoeling zijn.
4G De staat heeft er veel geld aan verdiend Kpn en consoorten moeten dit terug verdienen niet met ongelimiteerd weg te geven.
Dat is nou éénmaal de vrije markt. Als er een superieur product is dat relatief goedkoop is, dan moeten de slechtere producten helaas wijken, als de markt dat wilt.

Of ze moeten zich verbeteren tot het punt de superieuriteit van het éne product relatief gezien niet meer interessant is.
Heb ik nou ook opgevangen, dat KPN 4G in combi met ADSL in buitengebieden als "vast"internet wil gaan aanbieden?
Ik heb nog een FUP O-)
Moet zeggen dat ik nauwelijks boven de 300 MB kom per maand.
Scheelt dat je tegenwoordig bijna overal WIFI hebt.
Natuurkijk behouden ze datalimieten.
Waarom zouden ze ze afschaffen als ze de klanten op kosten kunnen jagen wat voor hun bijna netto winst is.
Dat zou inderdaad zo zijn... Ware het niet dat je niet bij hoeft te betalen als je over je datalimiet heen gaat. ;) Het enige dat gebeurd is dat je dan niet meer met 25Mbit/sec kan downloaden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee