Vodafone heeft snellere versie 4g werkend in Nederlands lab

Vodafone heeft de snellere versie van het huidige 4g, lte-advanced, werkend in zijn Nederlandse laboratorium. Dit voorjaar zullen de eerste masten klaar zijn voor lte-advanced, dat daarmee snelheden kan gaan bieden tot ongeveer 200Mbit/s.

De huidige 4g-netwerken kunnen maximale snelheden bieden van rond 70-80Mbit/s, maar onder dezelfde omstandigheden moet lte-advanced dus bijna drie keer zo snel zijn. Dat zegt Matthias Sauder, hoofd netwerk van Vodafone Nederland, tegen Tweakers. "We hebben het sinds donderdag up and running in ons testcentrum in Nederland. We gaan nu onderzoeken op welke plekken we het in de komende periode gaan testen."

Het was al eerder bekend dat Vodafone dit jaar wilde beginnen met lte-advanced in Nederland. Bij lte-advanced maakt het netwerk gebruik van het bundelen van verschillende frequenties om hogere datasnelheden te halen. Het is nog onbekend of providers na de invoering van lte-advanced de maximale snelheden voor abonnementen ook verhogen en wat gebruikers er in de dagelijkse praktijk van gaan merken.

Sauder vergelijkt de stap van 4g naar lte-advanced met die van umts naar hspa. "In beide gevallen gaat het om een technologie met aggregatie die hogere snelheden mogelijk maakt." Een andere overeenkomst is dat voor geen van beide technologieën nieuwe masten nodig zijn.

Vodafone is niet de enige die bezig is met deze snellere variant van 4g. KPN's dochterbedrijf Base is in België bezig met veldtests voor lte-advanced.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

06-03-2014 • 14:19

79 Linkedin

Reacties (79)

79
76
66
11
0
6
Wijzig sortering
Zou het niet handig zijn als ze eerst gewoon een landelijk dekkend normaal 4G netwerk maken, in plaats van enkel in de randstad en wat willekeurige plekken? Het Vodafone 4G bereik is op dit moment om te janken, en de throughput ook... Enkel in de randstad lijkt het redelijk te werken. Zitten werkelijk alle klanten enkel in de randstad? Nee toch?
Allemaal leuk en aardig, maar ik begin me steeds meer zorgen te maken over het effect van die straling. Het is wel sneller, maar zal ongetwijfeld ook voor meer straling zorgen als iedereen op deze snelheden gaat downloaden. Zal wel lichtelijk offtopic en van alu-hoedje niveau zijn...
We hebben al decennia TV zendmasten (vb) die makkelijk voorbij de 5 000 000 Watt gaan, maar o wee die kleine telefoon met <2 Watt. :)

Edit: Een gemiddelde volwassene staalt ongeveer 100 W aan thermische warmte (vooral infrarood straling dus) en die geweldige FM radiostations met rijkwijdte tot 50 km gaan tegen de 100 000 W. (Nog meer leuke voorbeelden)

[Reactie gewijzigd door Thunderhawk0024 op 6 maart 2014 15:34]

Frequentie speelt waarschijnlijk een hele grote rol in dit verhaal. Derhalve kan je niet iedere vorm van straling met elkaar vergelijken. Sommige dringen niet ver door in het lichhaam, andere gaan er dwars doorheen.
Anoniem: 126717
@Dennahz6 maart 2014 14:34
Ligt je telefoon wel ver van je af? En je projecteert je beeldscherm op de muur?
Honderden onderzoeken hebben tot dusver nog geen enkel probleem kunnen vinden. De achtergrondstraling van een betonnen muur is schadelijker.

Dit wordt dus op een gegeven dag verbaast naar de telefoon kijken, "Nu al geladen?"
Anoniem: 415197
@Dennahz6 maart 2014 14:32
Moet je voor de test eens een plant naast je WiFi kastje zetten, en dan na een jaar kijken hoe grijs en grauw deze eruit ziet.
???? Ik heb al jaren planten nabij mijn wifi routers staan. Die planten staan er mooi bij. Wellicht help het als je de planten goed verzorgd. :)
Het maakt denk ik uit wat voor soort planten je hebt. Sommige planten zijn nou eenmaal veel sterker dan andere planten.
Moet je voor de grap eens googlen of dat onderzoek niet verschrikkelijk biased is. Toevallig hebben we op nog geen meter afstand planten staan van het modem en router. Gek genoeg houden die krengen het altijd het langst vol. Oh en ze staan boven een verwarming.
Moet je voor de test eens een plant naast je WiFi kastje zetten, en dan na een jaar kijken hoe grijs en grauw deze eruit ziet.
En al zeker als dat kastje in het midden van een kamer staat zonder zonlicht :-p
Euh, "studenten"? Die kinderen op de foto zijn hooguit middelbare scholieren. Geen idee wat ze voor onderzoeksvaardigheden hebben, maar iets zegt me dat het geen bijster betrouwbaar onderzoek is.
Anoniem: 415197
@Wortelsoep6 maart 2014 15:06
Ook interessant:
http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-10634977

(dit zijn wel echte experts)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 415197 op 6 maart 2014 15:06]

Daar gaat het over FM zenders. Andere frequentie en zeker hele andere vermogens dan een GSM.
http://kloptdatwel.nl/201...r-niet-zo-best-onderzoek/

Ik mag hopen dat de leraar geen academische opleiding heeft gehad.
Bijna alles geeft straling af. Denk aan radongas uit je betonnen muur, etc. Als je je echt druk maakt om straling zul je metingen moeten verrichten. Grote kans dat je woonplaats, huis en andere dingen meer impact hebben dat die 4G mast die een paar straten verderop staat. Ik zal niet zeggen dat straling goed voor je is, maar zet een ander wel in perspectief.
Alleen wat moet je met LTE Advanced? Kan een smartfoon zulke snelheid wel verwerken? Wat bied het je als gebruiker? Hoeveel scheelt het in ontvangen en verzenden van een whatsappje?
Met de beperkte databundels durf ik amper te streamen, maar zelfs dan zie ik dat een netflix onder de 3Mb prima HD content kan streamen, dus wat is het voordeel als we 200 Mb aankunnen? De uitrol betalen de klanten immers via hun abonnementen, laat er dan ook iets voor te krijgen zijn.
Het grootste voordeel is het aantal nodes per mast wat omhoog gaat bij deze stap, als er straks meer en meer mensen overstappen op 4G krijg je niet hetzelfde als bij 3G nu dat mensen op elkaar moeten wachten tot de node request verwerkt wordt. Daarnaast gaat de ping nog verder omlaag en dus de verwerkingstijd (=minder batterij verbruik).
Minder batterij verbruik klinkt eigenlijk als één van de grootste voordelen. Ik zal vast niet de enige zijn die vind dat de batterijen van slimme telefoons ontzettend snel leeg gaan. Dat is al jaren zo en aangezien de accu-techniek een beetje vast zit zijn alle beetje welkom. :)
Ik vind de lagere ping een nog groter voordeel , dat betekend dat er ooit via 4g lte gegamed kan worden ( mits de prijzen sterk dalen natuurlijk ) ;) . verder is alles wat weer stroom op je smartphone bespaard geweldig.
Even lezen: "één van". ;) Snellere verbinding is uiteraard geweldig, mits we daarvan ook zonder extra kosten van profiteren.

Aanpassing: Ze hebben enige tijd geleden de snelheden van 3G van 14,4 naar 25,(nog wat) verhoogd. Ik merk er niet echt veel van dus het kan zijn dat mijn telefoon zelf gewoon op de limiet zit van het verwerken. Maar ik ga wel iets sneller over m'n limiet heen. Gelukkig zonder extra kosten. :+

Binnenkort kan ik een ander toestel kiezen bij m'n abonnement dus ik ga eens naar accuduur kijken.

[Reactie gewijzigd door EliteGhost op 7 maart 2014 15:45]

Daarnaast kun je een laptop/tablet/pc straks ook gewoon op 4G laten lopen omdat het acceptabele snelheden zijn. En straks ook gewoon lekker gamen op je mobiel terwijl je muziek aan het streamen bent en nog wat downloads op de achtergrond lopen. Moet je natuurlijk wel een grote databundel hebben, want die 2GB heb je dan natuurlijk snel verbruikt.
Alleen wat moet je met LTE Advanced? Kan een smartfoon zulke snelheid wel verwerken?
Denk aan hi-speed internet verbindingen in de buitengebieden, waar men nu soms nog op 2Mbit/s ADSL verbindingen zitten omdat het domweg te duur is om glas en beter koper aan te leggen. (veel te weinig gebruikers afgezet tegen de hoge onkosten).

Misschien niet geheel ideaal om op te gamen, maar genoeg om full-hd te streamen. het maakt immers niet uit dat die video een seconde langzamer binnenkomt, als de stream eenmaal loopt, loopt ie.
helemaal met je eens , ik woon hier dus in het buitengebied en heb max 8 mbits download en 1.2 mbits upload , dus ik zie wel uit naar een mooie 4g LTE router eigenlijk.
Anoniem: 382732
@swhnld6 maart 2014 17:07
Nu ben je voor echt hoge snelheden nog altijd gebonden aan huis of kantoor. Met LTE-A in principe niet meer. Dat zorgt voor compleet nieuwe toepassing dan wat we nu gewend zijn. Dan hoef je niet meer te hannesen met lokaal opgeslagen bestanden die vervolgens uit sync raken omdat collega's de netwerkversie hebben ge-update, maar haal je alles van de bedrijfsserver ongeacht waar je bent.
Alleen wat moet je met LTE Advanced? Kan een smartfoon zulke snelheid wel verwerken?

LTE-Advanced biedt meer voordelen dan enkel een hogere snelheid.

Daarnaast wordt die snelheid inderdaad altijd geadverteerd als snelheid per telefoon, omdat dat mooi klijkt qua adverteren. Maar in realitet is die snelheid gedeeld met diverse andere gebruikers op de cell/carrier. Dus je kunt het ook zien als capaciteit. Hogere maximale snelheid vertaalt zich indirect namelijk ook als meer capaciteit, en dus hogere werkelijke snelheiden in drukke gebieden en op drukke momenten.
Anoniem: 405485
6 maart 2014 14:22
""Het is nog onbekend of providers na de invoering van lte-advanced de maximale snelheden voor abonnementen ook verhogen en wat gebruikers er in de dagelijkse praktijk van gaan merken."

Eén ding gaan ze wel verhogen, en dat zijn de prijzen voor een abonnement. :)
Merk hierbij ook op dat het niet enkel snelheid maar ook bandbreedte is.

Bij 4G is het niet anders dan 3G, en is alle bandbreedte gedeeld met andere gebruikers op dezelfde carrier/cell. Ik weet eigenlijk niet wat ze in Nederland typisch uitrollen, maar in de USA heb je een groep operators die 10x10 uitrollen en een groep die 5x5 doen. Dat slaat dan op 5MHz download/upload.

Qua maximale snelheid is er geen direct verschil door andere limitaties, maar als het druk wordt is een 10x10 gewoon beter omdat de werkelijke downloadsnelheid minder inzakt.

Bij LTE-A gebruik je nu in feite verschillende carriers tegelijk. Vergelijkbaar concept als bij DC-HSDPA. Dat kan gebruikt worden voor snelheid, maar ook voor bandbreedte. Zo heeft operator Sprint in de VS een nogal versnippert spectrum en rolt LTE-A nu dus vooral uit om een telefoon dan in staat te stellen die versnipperde segmenten tegelijk te kunnen gebruiken.
In theorie is dat sneller qua maximale snelheid, maar in de praktijk is het voordeel vooral dat in drukke gebieden de vraag beter verdeeld wordt over de capaciteit omdat de verschillende carriers tegelijk of in ieder geval flexibeler gebruikt kunnen worden.

Ofwel Tweakers stelt zich de vraag dat of gebruikesr hierbij voordeel hebben, ook als de maximale snelheid niet verhoogd wordt. Het antwoord is dus potentieel 'ja', in/op drukke gebieden/momenten.
tja is bij de meeste dingen in het begin als er eenmaal meer onderzoeken zijn gedaan en goedkopere productie mogelijk is zullen de prijzen ook wat dalen
Oh? In telecomland zie ik de prijzen anders alleen maar stijgen.
3 jaar geleden betaalde ik voor 3g met een fup >2GB en 175min/sms 30euro per maand. Daar betaal je nu veel meer voor..

[Reactie gewijzigd door GAIAjohan op 6 maart 2014 16:34]

en dan is nog de vraag welk toestel je erbij neemt in veel gevallen
Anoniem: 382732
@GAIAjohan6 maart 2014 17:03
17 jaar geleden betaalde je 2 gulden per minuut om te bellen.
Ja of de huidige 4G gaat minder kosten ;) zo kun je het ook zien. Want het is al veel te duur. Klanten trek je niet meer als een abonnement met 4Gadvanced 60 eu per maand kost.
zal ook in de loop der tijd wel gebeuren hoop ik
Wordt het dan niet ook tijd dat de snelheiden van vaste verbindingen omhoog gaan? Het is straks toch niet meer uit te leggen dat je mobieltje sneller kan 'internetten' dan je desktop PC?

I know, KPN heeft al snelheden van 500MBit/s op glasvezel, maar dit is nog maar heel beperkt uitgerolt. Het wordt tijd dat dit landelijk beschikbaar komt via een vaste verbinding.
HSDPA heeft een theoretische maximum snelheid van +/- 22Mbit/s, Dual-Cell hsdpa zoals in mijn Nexus 4 zit heeft zelf een theoretische snelheid van +/- 42Mbit/s.
Zo ver als ik hebt kunnen vinden is het snelste 3G abonnement 28Mbit/s dus iets meer als de helft van het theoretisch maximum van Dual-Cell hsdpa.

Met 200Mbit/s LTE-A komen we dus volgens deze trend misschien in de buurt van 120Mbit/s over een X aantal jaar. Ziggo/UPC & glasvezel aanbieders bieden al een geruime tijd deze snelheden en hoger en zullen over een X aantal jaar ook weer sneller zijn dus ik denk dat we over een paar jaar nog niet hoeven uit te leggen waarom een mobieltje sneller internet heeft als thuis.

Er zijn natuurlijk nog ADSL/VDSL aanbieders die relatief lage snelheden aanbieden maar die zullen ook steeds schaarser worden als de concurrentie steeds sneller word. Dus VDSL moet meegroeien en anders zal het langzaam ophouden met bestaan en vervangen worden door glasvezel.
Ik heb liever dat ze eerst de 2g naar 3,5/4g opkrikken. Ben ik de enige de de laatste paar maanden steeds meer edge op zijn beeldscherm ziet? Ik woon dan misschien buiten af, maar ze kunnen het in Zweden waar ik vorige week was ook. Overal waar ik kwam had ik Hdspa.
In andere landen hebben de providers dan ook kunnen investeren in de netwerken i.p.v. dat ze een paar miljard moesten dokken om door te mogen gaan als bedrijf.
Volgens mij werken de huidige toestellen niet met LTE-advanced....
Anoniem: 572916
@Rhndy6 maart 2014 14:26
Ligt eraan wat je koopt.
De hele line-up van blackberry iig wel.
De Blackberry Z10 (150 euro) wel.
De Blackberry Q10 (350 euro) wel
De Blackberry Z30 (450 euro) wel

Ook de samsung S4, werkt wel.

Het gebruikt gewoon de standaard band, van 4g.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 572916 op 6 maart 2014 14:40]

Waar lees jij dat die geschikt zijn voor LTE Advanced? Zover ik weet zit dat zelfs nog niet in de meeste SoC's die voor mobieltjes worden geleverd. Voor de techniek die Vodafone gaat gebruiken heb je namelijk een zendertje nodig dat op 2 banden tegelijkertijd zendt en er zijn volgens mij nog geen telefoons die dat ondersteunen. Wel een paar dongles geloof ik.

Maargoed, kip- en eiverhaal, iemand moet de techniek het eerst introduceren en Vodafone lijkt in Nederland even het voortouw te gaan nemen, waarschijnlijk op plekken waar je nu ook de iPhone 5 kunt gebruiken op hun dekkingskaart.
Volgens mij gaat Vodafone gebruik maken van carrier aggregation. Dus combinatie van de 800 en de 1800 (en evt 2600) MHz band.
De Snapdragon 800 ondersteunt tot 150 Mbit/s de combinatie van 2x10 MHz. Deze processor is in de meeste high-end toestellen te vinden.

Vodafone heeft nu wel wat capaciteitsproblemen in bepaalde gebieden, dus het achterliggende netwerk moet nog wel worden aangepakt voordat ze dit überhaupt kunnen gaan aanbieden.

[Reactie gewijzigd door The Wizard op 6 maart 2014 15:22]

LTE-A is toch gewoon deze technologie?
De S4 die in Nederland verkocht wordt is de I-9505, die ondersteunt alleen LTE. De hier (nog?) niet verkrijgbare I-9506 ondersteunt LTE-A.

Je kunt wel dezelfde band gebruiken, maar dat betekent niet dat je de encapsulatie van je pakketjes ook snapt ... In de oude frequentie indeling werd bijvoorbeeld ook dezelfde band voor draadloze microfoons gebruikt als Tele2 nu voor LTE (mag) gebruik(t/en). Dat betekent echter niet dat ik met mijn S4 draadloze microfoons kan afluisteren.
Dat is mooie marketing talk, maar nutteloos.

De meeste mobiele chipsets kunnen 50 Mb downlink aan (Cat.2), sommigen kunnen 100 Mb aan (Cat.3). Er zijn vrijwel geen toestellen die in Cat.4 of 5 zitten, en voor die 200Mbit moet je toch wel een toestel in Cat.5 of hoger hebben.

UE Category Max DL (~kb)
Category 1 10296
Category 2 51024
Category 3 102048
Category 4 150752
Category 5 299552
Category 6 301504
Category 7 301504
Category 8 2998560

(edit: update naar 3GPP Rel. 10)

[Reactie gewijzigd door Patrick! op 6 maart 2014 16:27]

Het is nu misschien nog niet zo nuttig, maar in de nabije toekomst zullen er zeker wel meer toestellen komen die met lte advanced overweg kunnen.
Nutteloos wil ik het niet noemen, de Galaxy S5, Nexus 5, Z2 en de LG G2 hebben de Qualcomm Snapdragon 800 (of hoger) en deze is certificeert op Cat 4 op 150 Mbit/s. Deze toestellen hebben de gehele android top segment in handen, in ieder geval komend jaar.

De iPhone 5s/c ondersteunt maar tot 100 Mbit/s.
Zie liever een stabiele 8 a 10 Mbit/s verbinding met voldoende capaciteit en dekking. Daarna elke jaar de snelheid verdubbelen.
Eens. Zojuist was er weer een 3G storing. Lekker experimenteren, maar ondertussen de bestaande dingen niet betrouwbaar hebben....
Eens. Zojuist was er weer een 3G storing. Lekker experimenteren, maar ondertussen de bestaande dingen niet betrouwbaar hebben....
De mensen in het lab zijn vaak niet de mensen die de operationele kant doen. Bovendien kan zo'n storing op honderden manieren ontstaan, die lang niet altijd met 3G zelf te maken hebben, maar met externe factoren, over het algemeen genomen doet Vodafone het bij mij VEEL beter dan t-mobile.
Klopt, maar ik vond het wel pure ironie dat dit nieuws komt terwijl de 3G stuitert (bij mij tenminste).
Klinkt op papier prachtig, maar wat een flauwekul.

Het Vodafone netwerk ligt er 'as we speak' uit (geen 2G verbinding, wel op 3G.. halve dag later precies andersom). Kunnen ze niet eerst het huidige netwerk verbeteren..?
Anoniem: 382732
@itsyaboy6 maart 2014 17:10
Over flauwekul gesproken. Als men niet verder zou kijken dan vandaag dan hadden we nu helemaal geen mobiel netwerk gehad. Dan was men nog steeds bezig met fouten uit het vaste netwerk houden....
Denk dat ik wellicht iets te kort door de bocht ben geweest. Lange termijn visie zal ik altijd waarderen, als het in balans staat met de korte termijn.

We gaan toch ook eerst naar de maan en pas daarna naar Mars?

Ik bedoel dus: het 4G netwerk is nog niet eens landelijk (3G ook niet?) dus waarom nu al verder dan 4G kijken? Zo krijg je een zeer gefragmenteerd netwerk, terwijl dit nog een klein land is ook...
Omdat het gebruik van veel data en nieuwe technologie erg plaatselijk kan zijn. Bij de zuidas in Amsterdam zal de situatie heel anders zijn dan ergens op het platteland.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee