Google, Apple, Microsoft en Facebook dringen aan op NSA-hervormingen

Zes techbedrijven, waaronder Google, Facebook en Microsoft, hebben een open brief naar de Amerikaanse overheid gestuurd waarin wordt gevraagd om transparantie, meer toezicht en meer verantwoordelijkheid wat betreft de spionagepraktijken van de NSA.

Google, Apple, Microsoft, Facebook, Yahoo en AOL hebben een brief geschreven aan hoofdleden van het gerechtelijk comité van de Amerikaanse senaat. Dit meldt The Washington Post. Hierin wordt bij de politici aangedrongen op hervormingen van de spionagepraktijken van de NSA. De bedrijven vragen specifiek om meer toezicht en 'verantwoordelijkheidsmechanismen'.

"Transparantie is de eerste en belangrijkste stap voor een geïnformeerd maatschappelijk debat, maar het is duidelijk dat er meer moet gebeuren", zo staat in de brief. "We dringen er bij de regering op aan om met het congres samen te werken om deze belangrijke hervormingen door te voeren, zodat de vereiste transparantie geboden kan worden en het vertrouwen van internetgebruikers in de hele wereld weer kan worden hersteld."

Eerder drongen de techbedrijven nog alleen aan op meer transparantie, maar nu wordt er dus ook gevraagd om hervormingen. In de brief worden een senator en een afgevaardigde die de 'USA Freedom Act' introduceerden, aangemoedigd. Die wet moest de spionagepraktijken van de NSA en andere overheidsinstanties op internet beteugelen.

De wet is opvallend, gezien de senator die mede de wet indiende, wordt gezien als de architect van de 'US Patriot Act', de wet op basis waarvan de NSA zijn spionagepraktijken uitvoert en die onder meer toegang geeft tot 'elk tastbaar object'. Die wet is sinds zijn introductie na 9/11 bijgewerkt, waardoor de instanties de vrije hand bij dwangbevelen voor surveillance kregen en waarbij er later specifiek niet voor werd gekozen toezicht van de gerechtelijke macht uit te breiden. De massatoezicht en -spionage die daaruit volgde, was echter nooit de bedoeling van de Patriot Act, volgens de senator die nu ook de USA Freedom Act indiende. Hij vindt dat er een balans moet worden gezocht tussen civiele vrijheden en nationale veiligheid.

De zes techbedrijven zijn het hier mee eens. "Als bedrijven waarvan de diensten door honderden miljoenen mensen worden gebruikt, verwelkomen wij het debat over hoe zowel nationale veiligheid als privacybelangen beschermd kunnen worden en zijn we blij met de ondersteuners van de USA Freedom Act die een belangrijke bijdrage aan deze discussie leveren."

Recentelijk werd uit de onthullingen van Edward Snowden duidelijk dat de NSA de communicatie tussen Google- en Yahoo-servers onderling heeft gekraakt en onderschept. Communicatie tussen Google-servers en gebruikers is versleuteld, maar dat geldt niet voor communicatie tussen servers onderling.

Door Jochem de Goede

01-11-2013 • 11:07

58 Linkedin

Lees meer

Reacties (58)

58
54
25
1
0
10
Wijzig sortering
Het is een spelletje. Overheden en multinationals werken al jaren hand in hand. Je hoeft alleen naar de lobbyisten te kijken en de financiering van politieke compaignjes. Veel politici zijn eigenlijk carrière managers en uiteindelijk belanden bij grote bedrijven. De meeste mensen hebben alleen belangstelling voor de grote van hun portemonnee en denken dat een democratie alleen betekend een kruisje zetten op een formulier eens in de 4 jaar. Maatschappelijke betrokkenheid is ver te zoeken en kwaliteit van de journalistiek over het algemeen wordt steeds slechter. Mensen over het algemeen zijn schapen gevangen in een materialistisch en individualistische samenleving. In zo een samenleving kan overheden, multinationals en organisaties zoals de NSA volledig hun gang gaan. Naïviteit zie je overal om je heen. Voordat de activiteiten van de NSA en overheden gaan veranderen moeten eerst hele drastische gebeurtenissen gebeuren in de maatschappij. Wake up iedereen.
Het blijft lachen om dit soort berichten, al die bedrijven doen al jaren vrolijk mee en nu het (eindelijk!) in de media is vinden ze het opeens heel naar allemaal 8)7

Wij als consument moeten gewoon stoppen met het kopen van iPhones en Xboxen (Kinect always on supercam) etc, misschien gaat er dan echt wat verranderen. Als we tot die tijd met z'n allen als makke lammetjes ons gigantisch beet laten nemen door overheden zal er enkel aan de oppervlakte wat verranderen...

[Reactie gewijzigd door Ipenburg op 1 november 2013 11:14]

Alsof ze dit met plezier deden. Microsoft, Apple, Google, Yahoo, Facebook en AOL staan er echt niet om te springen om hun data door te geven aan de NSA. Het eigenlijke motief is eerder "doen of verdwijnen".
Die bedrijven krijgen enorm veel geld van de NSA. Daarbij zeg je: Het eigenlijke motief is eerder "doen of verdwijnen".


Denk je werkelijk dat als MS de backdoor dicht zou doen, dat de NSA MS kapot kan maken? Natuurlijk niet. De belangen zijn hier veel groter. Informatie is geld, controle en macht. Iets wat al die grote bedrijven willen.

Geschreven in 2011 dat Google al bijzonder goede banden had met de NSA. 2,5 jaar voordat Snowden een boekje open deed.
http://www.pcworld.com/ar...watchdog_white_house.html

[Reactie gewijzigd door Frustus Maximus op 1 november 2013 11:27]

Als ze echt willen krijgen ze grote bedrijven als Apple, Microsoft en Google heus wel kapot. Daar hoef je echt niet bang voor te zijn (nu ja, spreekwoordelijk niet bang voor zijn).
Op het moment dat het in het belang is van de bedrijven om medewerking te verlenen, dan zijn er altijd wel opportunisten die daar bovenop springen. Maar het is niet nodig om te dreigen een bedrijf neer te halen als het niet meewerkt, je dwingt gewoon enkele sleutelindividuen d.m..v. heftige sancties bij tegenstribbelen of openheid over dat dwangbevel. Veel makkelijker uit te voeren en te verbergen, want er zijn maar weinig mensen zoals Snowden die echt kiezen om hun luxe leven op te geven en het groots aan het licht te brengen...
Als ze echt willen krijgen ze grote bedrijven als Apple, Microsoft en Google heus wel kapot.
Een staat (in de USA) die Microsoft wou aanklagen, kreeg de kous op zijn neus toen Microsoft dreigde dan niet langer Microsoft-produkten te leveren aan de overheden van die staat. Dat had effect. Microsoft werd wel veroordeeld maar de straf was uitermate lame (en door Microsoft zelf bedacht. Ik meen dat het was: gratis of goedkopere licenties voor scholen).

Dus als de bazen van Microsoft niet mee willen werken, dan gebeurt dat ook niet tenzij ze persoonlijke bedreigingen van de NSA krijgen (of dat de familie bedreigt wordt). Precies wat terroristen willen: dat de binnenlandse veiligheidsdiensten angst aanjagen onder de bevolking in eigen land.

[Reactie gewijzigd door kimborntobewild op 1 november 2013 13:38]

Leg dan uit hoe?
Als er een geheim dwangevel op je deurmat komt waarin staat dat je moet doe wat er gevraagd wordt en dat iedereen die z'n mond voorbij praat een landverader is (en dus naar Rusland moet verhuizen) dan is dat denk ik erg overtuigend...

Maar er zijn interessante paralellen met het boek Atlas Shrugged van Ayn Rand waar een van de hoofdpersonen en eigenaar van een groot industrieel complex onder druk wordt gezet om mee te werken aan een geheim project van de overheid en lang volhoudt: 'I will not negotiate with when a gun is pointed to my head'

(Overigens compenseert de overheid daar de hoofdpersoon ook keurig netjes om de schone schijn op te houden...)
Als er een geheim dwangevel op je deurmat komt waarin staat dat je moet doe wat er gevraagd wordt en dat iedereen die z'n mond voorbij praat een landverader is (en dus naar Rusland moet verhuizen) dan is dat denk ik erg overtuigend...
Dat gaat natuurlijk niet op papier (dwangbevel; en al zeker niet op de deurmat zodat ook iemand anders dat papier kan vinden), maar mondeling door NSA-agenten.
Hoeveel is "enorm veel"?
Nul. Bedrijven krijgen daar geen geld voor natuurlijk; dat laat sporen na. (Dat personen daar iets voor krijgen, is wellicht een ander verhaal.)
Er zijn zat andere manieren om betrokkenen onder druk te zetten, voor zover dat nodig is - men gaat sowieso al niet altijd nee zeggen als de geheime dienst je verzoekt om mee te werken (landsbelang i.p.v. klantsbelang).

[Reactie gewijzigd door kimborntobewild op 1 november 2013 13:44]

"Denk je werkelijk dat als MS de backdoor dicht zou doen, dat de NSA MS kapot kan maken?"
In zekere zin wel. Je gaat me niet wijsmaken dat iedereen bij Microsoft 'schoon' is.

De NSA zal waarschijnlijk wel enige vorm van blackmail kunnen toepassen om personen te dwingen mee te werken. Iets wat ik trouwens ten opzichte van politici ook verwacht, zodat politici zorgen dat de NSA kan doen wat het wil.
Klopt, maar het is wel ontzettend schijnheilig om nu het brave bedrijf te spelen die opkomt voor zijn gebruikers, terwijl dit al zeer lang gaande was. Alleen vanwege Snowden's onthullingen is men nu ineens massaal verontwaardigd.
Het is zondermeer schijnheilig. Facebook, Google, Apple en Microsoft verzamelen heel veel informatie van hun gebruikers (bewegingen, gezichten, stemgeluid, omgeving, locatie) met heel ondoorzichtige (en lange) gebruiksvoorwaarden die bij default alles op opt-in hebben staan.99% van de gebruikers heeft geen flauw idee dat dit gedaan wordt. Deze profielen verkopen ze voor de hoogste bieder (adverteerders). Het zijn per definitie allemaal spionage bedrijven.

Nu het openbaar is dat soms werd gedeeld met de NSA wijzen ze allemaal naar de NSA als schuldige. Zelf hebben ze ook boter op hun hoofd.

Ik heb mijn "free" email gestopt en zelf een domain geclaimed om niet afhankelijk te zijn van de spionagebedrijven.
Dus jouw mailadres is iets als mail at madhapee.nl? :)
Al een gekeken naar donaties die dit soort bedrijven aan politici doen.
Al een nagedacht welke informatie bedrijven hiervoor terugkrijgen. Denk daarbij aan bedrijfsspionage van niet amerikaanse bedrijven en informatie die amerikaanse bedrijven daarvoor terug krijgen.

Wat wij zien in de media is wat we te zien krijgen. snowden geeft een kijkje achter de schermen van de nsa waardoor we te zien kregen wat we misschien dachten.
Dit is nog steeds het topje van de ijsberg en de werkelijkheid is dat de grote bedrijven net zo hard meedoen.

Deze 6 doen nu verbaasd omdat ze dat moeten willen ze klanten blijven houden. Het is gewoon 1 groot spel met als doel grotere amerikaanse bedrijven die meer geld verdienen ten koste van niet amerikaanse bedrijven.
Toch zie je wel een verstoring van de zgn. 'balans' van de corporatocracie, wat de VS is. Jarenlang is het zo geweest dat de grote bedrijven konden lobby'en binnen de overheid om wetten doorgevoerd te krijgen die in hun commerciële belangen voorzagen.

Nu begint de overheid zelf wetten door te voeren, waardoor de klanten van die grote bedrijven eigenlijk niet zo vrolijk worden, en waarmee op de lange termijn deze grote bedrijven benadeeld worden, en zelfs een slechte naam riskeren. Iedereen met een beetje basiskennis van economie snapt dat dit op de lange termijn gevolgen kan hebben voor het bestaansrecht van het bedrijf.

Deze bedrijven zijn heel groot, maar ze willen blijven groeien, niet krimpen, en niet gelijk blijven, nee, groeien. Maar hoe groot ze ook zijn, en hoezeer ze ook een monopoly op sommige gebieden lijken te hebben, ze zijn afhankelijk van ons: de klant. En onder de klanten begint een trend van rebelleren te groeien. Dankzij Edward Snowden, Anonymous, etc. beginnen steeds meer mensen het 'interessant' te vinden om alles te wantrouwen - een goeie ontwikkeling, al zeg ik het zelf. Sinds kort, en tweakers al wat langer, heeft zelfs de mainstream-media in de gaten dat ze dit soort verhalen moeten coveren, want ook die zijn afhankelijk van kijkcijfers - ons dus.

Uiteindelijk zal de NSA wel moeten luisteren, want als de Amerikaanse overheid vriendjes wil blijven met de grote bedrijven, zoals Walmart, Google, etc., zullen ze toch ook naar hun belangen moeten kijken, en dat is geld. Geld uit onze zakken. En iedere middelbare school econoom snapt, dat een wantrouwende klant liever zijn hand op de knip houdt.
Anoniem: 103465
@Loller11 november 2013 13:26
Ze krijgen er miljoenen voor en in het hele nsa projekt gaan er bedragen van miljarden er
door heen. Het is gewoon PR van de amerikaanse grote jongens zo van " nou dat wist niet
en het is wel vreemd dat dit zo massaal gebeurt"" Kinderlijk jammer en het wachten is op een CEO die huilend voor de camera geschokt is dat dit op zo'n grote schaal gebeurt. Wel mooi nieuws dat wel weer ,sensatie :)

Maar goed wat erger is vindt ik whatsapp wat sinds augustus gemonitord wordt door russiche cybercriminelen die nummers misbruiken om te hengelen via sms berichten
en voip berichten om zo malware op je toestel te krijgen. Nog vervelender is dat al jou
nummers in de contacten dus ook die van je ouders of oud ooms dit soort sms krijgen
terwijl ze geen whatsapp hebben.
Je kan je afvragen hoe vrijwillig die vrijwillige deelname is. Wat gebeurt er met je bedrijf als je weigert? De NSA kan het je dan knap lastig maken onder al die wetten. Bovendien, ze hacken dan gewoon je servers.

Deze wet is vreselijk doorgeschoten en dient gewoon afgeschaft te worden. Ergens doet het me denken aan een passend stukje uit V for Vendetta

How did this happen? Who's to blame? Well, certainly, there are those who are more responsible than others, and they will be held accountable. But again, truth be told, if you're looking for the guilty, you need only look into a mirror. I know why you did it. I know you were afraid. Who wouldn't be? War, terror, disease. There were a myriad of problems which conspired to corrupt your reason and rob you of your common sense.

-V
Zeker, maar laten we niet vergeten dat ze zelf deze data ook heel goed kunnen gebruiken en/of verkopen ;) Nu hebben ze het perfecte excuus om dit te doen.
Google bijvoorbeeld is een bedrijf dat volledig draait om het doorspelen van jouw leven naar advertentie bureaus, hoe meer data ze kunnen verzamelen hoe meer ze verdienen ;)

[Reactie gewijzigd door Ipenburg op 1 november 2013 11:20]

Te kort door de bocht, ze koppelen de gegevens van adverteerders aan de bij hen (Google) bekende gegevens over jou.

Ze sturen niet jouw gegevens naar Albert Heyn maar koppelen de doelgroepen van Albert Heyn indien van toepassing aan jou zodat jij wel bier reclame krijgt maar niet van tampons.
Er is een duidelijk verschil toch, Google of Facebook maken er geen geheim van dat ze zoveel mogelijk data over je willen verzamelen als je gebruik maakt van hun diensten. Zo blijven die diensten in feite ook gratis. Je hebt dan zelf de keuze daarmee akkoord te gaan of hun producten niet gebruiken. De NSA bespied je zonder jouw toestemming. Daar zit toch een verschil nog in.
Ze zijn echter niet zo transparant over wat ze allemaal met die "onschuldige" data mining kunnen doen. Dat krijgen we pas later te horen, van derden.

Facebook en de rest bespied ons ook, zonder toestemming.

Heb zelf geen Facebook bijv., maar toch word er iets geregistreerd als ik om een pagina kom met een "facebook like" knop. Nu kan je zeggen, maarja, daar heb je toestemming voor gegeven (browser?) maar feit is; je kan er niet onderuit!
(iig niet zomaar, wel via tools e.d. dacht ik)

[Reactie gewijzigd door Madrox op 1 november 2013 17:33]

Anoniem: 382732
@Ipenburg1 november 2013 12:34
Google leeft niet van het doorspelen, maar van het VERKOPEN van data. Richting NSA zijn ze verplicht hun assets weg te geven. Dat is toch een wezenlijk verschil.
Bovendien, ze hacken dan gewoon je servers.
Gewoon de veiligste *nix nemen en hardware/CPU's met TPM. (En zeker geen TPM2 :).)
Ik denk niet dat ze zozeer vrolijk mee doen, maar meer hun eigen databases opzetten. Ook met een heel ander doel dan de NSA. Weliswaar hebben zij data die de NSA goed kan gebruiken.
Het blijft lachen om dit soort berichten, al die bedrijven doen al jaren vrolijk mee en nu het (eindelijk!) in de media is vinden ze het opeens heel naar allemaal 8)7
Met een pistool op je hoofd (figuurlijk) doe jij ook alles wat je opgedragen wordt. Nu weten we natuurlijk niet precies hoe en wat, maar aannames kopen we niet zo veel voor...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 1 november 2013 11:18]

Anoniem: 399807
@Ipenburg1 november 2013 22:11
Dat is juist. Wij 'enablen' dit soort corporaties. Corporaties werken voor aandeelhouders, niet voor onze belangen.

Maar hoe vertel je de gemiddelde Nederlander om iets niet te kopen. Als mensen een gadget willen of service, dan is dat per definitie belangrijker dan klimaat, privacy of burgerrechten- en vrijheden.
Anoniem: 382732
@Ipenburg1 november 2013 12:32
"Vrolijk mee" is niet de juiste benaming. Dat is net zo als stellen dat de telecombedrijven in Nederland "vrolijk mee" doen aan lawful interception, terwijl ze geen keuze hebben. De vergoeding die ze ervoor krijgen is ook niet kostendekkend (volgens mij een paar tientje per warrant, terwijl de investeringen in tonnen lopen, zo niet meer).
Ik vind het meer marketing dan dat ze het zelf echt willen. Ze zien hoe de mensen wereldwijd reageren en zien dat ze ook mee moeten gaan en anders ze klanten verliezen. Waarom maken ze niet gezamenlijk een harde vuist ipv een slappe platte hand en beginnen ze rechtszaken tegen de staat. Al die techbedrijven hebben genoeg geld om de beste advocaten in te huren, die zullen heus wel een lek in het rechtssysteem vinden zodat de NSA schuldig kan worden bevonden.
Dan hadden ze volgens mij al veel eerder kunnen reageren. Ben benieuwd in hoeverre een aanklacht tegen de NSA zal helpen, zelfs als ze schuldig worden bevonden. Ze opereren in het binnenland al buiten de wet en in het buitenland maakt het ze niet uit "omdat daar de Amerikaanse wetten toch niet gelden". Ze zullen "in het geheim" gewoon weer verder gaan denk ik.
rechtszaken tegen de staat
Deze 4 woorden beschrijven het grote probleem nu net.
Precies. De NSA is niet aan te klagen. Tenzij de hoge pieten daar de verantwoordelijkheid door weten te schuiven naar lageren in de geledingen zodat die lageren de klappen opvangen.
Maar dat zie ik hier niet gebeuren.
Fout. De NSA is recentelijk aangeklaagd door de EFF. Zie link.
Ehm... ben ik de enige die de brief in de bron niet zo geloofwaardig vindt. 2 kantjes, ondertekend met logo's zonder namen van verantwoordelijken binnen de bedrijven. Als dit al van de bedrijven afkomstig is lijkt het mij zeer waarschijnlijk dat het slechts de PR afdeling is. Want laten we eerlijk wezen, de bedrijven zijn waarschijnlijk al lang en breed met de NSA in gesprek vanwege de imagoschade.
Anoniem: 382732
@RSpliet1 november 2013 12:35
Het past wel weer in het rijtje van andere NSA topics die behoorlijk vaag blijven.
Dit hele verhaal stinkt.

Hoeveel mensen klagen all over de NSA, en tekenen petities, en weet ik veel allemaal. Als deze grote bedrijven ineens de NSA doen terugkeren met hun, privacy schending praktijken, dan stuurt het een signaal naar iedereen, naar de mensen luisteren we niet naar, maar grote machtige mannen wel.

the little guy is completely ignored.
Dus die grote bedrijven moeten maar gewoon stilhouden en hopen dat een grote groep mensen zonder daadwerkelijk macht ook maar IETS voor elkaar krijgen?!
Ben blij dat ze dit doen, en als ze hun gelijk krijgen krijgt 'the little guy' uiteindelijk ook wat hij wilt.
The little guy kan gewoon op politici gaan stemmen die dit ook niet willen. En het staat een ieder vrij om zich verkiesbaar te stellen.
Wist niet dat het nog zin had om te stemmen. Geloof daar al een tijdje niet meer in. Stemmen is heel handig om je te laten denken dat je actief bezig bent je idealen te realiseren. Terwijl naar mijn mening de bedrijven de echte beslissingen maken. Hoeveel van de beloftes worden waargemaakt?
Lobbyen verziekt de politiek.
Wanneer komt hier wat doorzichtigheid in?
Uit de NSA files blijkt bv dat de connecties naar de Google cloud encrypted is, maar de dat de communicatie tussen Google-servers onderling gewoon plain text is...
Maar als je data van een klant verwerkt, dan dient die data al versleuteld aangekomen te zijn bij de (volgende) Google servers.
Een Google-server mag niet tekst van een klant doorsturen voordat het versleuteld is. Dat moet toch mogelijk zijn?
Hypocriet gedoe.
Deze bedrijven bespioneren burgers net zo goed alleen om andere redenen: persoonlijke interesses zijn big buisiness !
Google heeft wel erg snel zijn akkoord gegeven over deze brief. Het oude logo is gebruikt in de handtekening.
Welkom to the land of the free of is het the far west. Dat "democratie" enkel maar een woord is of schaamlapje waar politici/managers/multi nationals achter schuilen weet ik al langer. Daar niet verzuurd door geraken en hoe als kleine individu meer verantwoordelijkheid aan de dag leggen dan deze despoten vind ik veel moeilijker. Koop maar eens iets dat niet gelieerd met ze is = bijna onbegonnen werk.
Duidelijk gevalletje van 'de pot verwijt de ketel...'

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee