Zes techbedrijven, waaronder Google, Facebook en Microsoft, hebben een open brief naar de Amerikaanse overheid gestuurd waarin wordt gevraagd om transparantie, meer toezicht en meer verantwoordelijkheid wat betreft de spionagepraktijken van de NSA.
Google, Apple, Microsoft, Facebook, Yahoo en AOL hebben een brief geschreven aan hoofdleden van het gerechtelijk comité van de Amerikaanse senaat. Dit meldt The Washington Post. Hierin wordt bij de politici aangedrongen op hervormingen van de spionagepraktijken van de NSA. De bedrijven vragen specifiek om meer toezicht en 'verantwoordelijkheidsmechanismen'.
"Transparantie is de eerste en belangrijkste stap voor een geïnformeerd maatschappelijk debat, maar het is duidelijk dat er meer moet gebeuren", zo staat in de brief. "We dringen er bij de regering op aan om met het congres samen te werken om deze belangrijke hervormingen door te voeren, zodat de vereiste transparantie geboden kan worden en het vertrouwen van internetgebruikers in de hele wereld weer kan worden hersteld."
Eerder drongen de techbedrijven nog alleen aan op meer transparantie, maar nu wordt er dus ook gevraagd om hervormingen. In de brief worden een senator en een afgevaardigde die de 'USA Freedom Act' introduceerden, aangemoedigd. Die wet moest de spionagepraktijken van de NSA en andere overheidsinstanties op internet beteugelen.
De wet is opvallend, gezien de senator die mede de wet indiende, wordt gezien als de architect van de 'US Patriot Act', de wet op basis waarvan de NSA zijn spionagepraktijken uitvoert en die onder meer toegang geeft tot 'elk tastbaar object'. Die wet is sinds zijn introductie na 9/11 bijgewerkt, waardoor de instanties de vrije hand bij dwangbevelen voor surveillance kregen en waarbij er later specifiek niet voor werd gekozen toezicht van de gerechtelijke macht uit te breiden. De massatoezicht en -spionage die daaruit volgde, was echter nooit de bedoeling van de Patriot Act, volgens de senator die nu ook de USA Freedom Act indiende. Hij vindt dat er een balans moet worden gezocht tussen civiele vrijheden en nationale veiligheid.
De zes techbedrijven zijn het hier mee eens. "Als bedrijven waarvan de diensten door honderden miljoenen mensen worden gebruikt, verwelkomen wij het debat over hoe zowel nationale veiligheid als privacybelangen beschermd kunnen worden en zijn we blij met de ondersteuners van de USA Freedom Act die een belangrijke bijdrage aan deze discussie leveren."
Recentelijk werd uit de onthullingen van Edward Snowden duidelijk dat de NSA de communicatie tussen Google- en Yahoo-servers onderling heeft gekraakt en onderschept. Communicatie tussen Google-servers en gebruikers is versleuteld, maar dat geldt niet voor communicatie tussen servers onderling.