Diverse techbedrijven die deel uitmaken van de Reform Government Surveillance, waaronder Facebook, Google, Twitter, Microsoft en Apple, roepen op tot het aannemen van de USA Freedom Act. Dit wetsvoorstel moet de NSA-sleepnetmethode voor het verzamelen van metadata beteugelen.
De USA Freedom Act stelt dat technologiebedrijven meer informatie over het aantal en de soorten overheidsverzoeken mogen publiceren. Deze transparantie zou NSA-excessen moeten tegengaan, zoals die uit de Snowden-documenten naar voren komen, en dan met name het op grote schaal inzamelen van metadata van Amerikaanse staatsburgers.
Het wetsvoorstel moet nog voor het kerstreces in de Amerikaanse Senaat behandeld worden nadat de USA Freedom Act al in mei was goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden. Volgens de leden van de Reform Government Surveillance, waar diverse grote techbedrijven deel van uitmaken, doen de Senaatsleden er goed aan om het wetsvoorstel nog voor het einde van het jaar aan te nemen. De hervormingen binnen de USA Freedom Act zorgen volgens de lobbygroep voor 'een herbevestiging van de Amerikaanse vrijheden' waarbij de nationale veiligheid niet in gevaar wordt gebracht.
De druk op het snel aannemen van de wet lijkt mede ingegeven te zijn door de onlangs gehouden tussentijdse verkiezingen waarbij de Republikeinen, veelal voorstander van vergaande bevoegdheden voor geheime diensten, een meerderheid in de Senaat verkregen. Daarmee hebben de Republikeinen zowel in het Huis van Afgevaardigden als de Senaat een meerderheid. De nieuwe Senaat treedt in januari aan.
Ondanks dat diverse grote techbedrijven invoering van de USA Freedom Act bepleiten, mede omdat zij menen dat zij veel schade hebben geleden door de Snowden-onthullingen, stellen tal van privacyvoorvechters en veelal kleinere techbedrijven dat de inhoud van de wet al te veel is verwaterd na de behandeling in het Huis van Afgevaardigden. Zo is de definitie van welke data de overheid mag verzamelen in de wet juist opgerekt.