De Amerikaanse Senaat heeft een wet die het op grote schaal verzamelen van telecommetadata door de NSA moest beteugelen niet aangenomen. Het wetsvoorstel kreeg brede steun, onder andere door techbedrijven en de NSA-voorzitter zelf, maar haalde het nipt niet.
Weliswaar stemden 58 Senaatleden voor en 42 tegen, maar de USA Freedom Act had 60 voor-stemmen nodig om aangenomen te worden schrijft Ars Technica. Van de 42 tegenstemmen waren 41 afkomstig van Republikeinen. Nieuwe initiatieven om de werkwijze van de NSA in te dammen gaan het de komende jaren waarschijnlijk ook niet halen: na 1 januari hebben de Republikeinen zowel in het Huis van Afgevaardigden als in de Senaat een meerderheid.
De USA Freedom Act moest een einde maken aan de sleepnetmethode voor het verzamelen van telefonie-metadata. Daarnaast stelde de wet voor een speciale privacy-advocaat te installeren bij de Foreign Intelligence Surveillance Court, die verzoeken van de FBI en de NSA om inlichtingen te verzamelen behandelt.
De USA Freedom Act had grote steun onder techbedrijven als Facebook, Google, Twitter, Microsoft en Apple, die dinsdag nog opriepen het wetsvoorstel aan te nemen. Ook de voorzitter van de NSA zelf had zijn steun uitgesproken. Er waren echter ook tegenstanders onder burgerrechtenbewegingen en andere privacyvoorvechters, die vonden dat bijvoorbeeld de definitie van data die de overheid wel zou mogen vergaren te ver opgerekt was.