heel Nederland moest en zou aan de aandelen World Online, iedereen kon uitrekenen dat de koers van dat aandeel wel omlaag MOEST gaan en allemaal huilen toen het ook zo bleek te zijn.
Een vorm van massahysterie.
Wat je wel moet bedenken is dat er op dat moment echt een techrevolutie gaande was. Heel veel dingen die we nu normaal vinden, zoals het internet zelf, werd over mensen uitgestort.
Daardoor waren veel mensen erg irrationeel gaan denken, simpelweg omdat ze de technologie niet begrepen. Alle veranderingen gingen zo rap dat sommigen in die tijd over "de Nieuwe Economie" praatten. Een digitale economie waarin "schaarste" geen belangrijk begrip meer was. Op zich geen heel rare gedachte, omdat in een digitale economie je alles praktisch kostenloos kunt kopieren. Je hebt nauwelijks marginale kosten, vergeleken met het fabriceren van goederen: de "Oude Economie".
En juist in dat tijdstip kwam er ook een hoop particulier geld beschikbaar. Vanwege het openen van nieuwe markten in Oost-Europa ging het prima met de export en economie. Onderdeel van het zogenaamde vredesdividend na de val van de Muur. Mensen werden verleid om dat naar de beurs te brengen. Natuurlijk was er nog de krach van '87 geweest, maar vooral professionele beleggers hadden dat meegemaakt. En de influx van geld zorgde voor een zelfvervullend effect: de koersen gingen omhoog, wat nog meer geld aantrok.
In deze combinatie van spannende technologie en explosief stijgende beurskoersen was het moeilijk om de irrationale uitbundigheid in te tomen. Aan de ene kant lazen mensen in de krant over de ene na de andere beursmiljonair, aan de andere kant was daar Nina Brink die met een grote reclamecampagne iedereen vertelde dat je dit absoluut niet moest missen.
Dus stapten mensen in. Maar let op, er zit nog een adder onder het gras. Niet iedereen was gek. World Online kenmerkt zich nou juist dat het misschien wel de eerste beursgang was, waarin mensen wel degelijk (terechte) vraagtekens zetten. Van de kant van WOL en de banken werd enorm aan schadebeperking gedaan en aan mensen vertelt dat het allemaal hallelujah was.
De eerste handelsdag na de beursgang stortte het kaartenhuis echter in elkaar: grote aandeelhouders probeerden van hun pakket af te komen, maar voor het eerst waren er onvoldoende kleine beleggers om de aandelen over te nemen. Te veel "kleintjes' hadden juist wel nattigheid gevoeld en de koers kelderde.
Het begin van het einde in Nederland van de dot-com hype.
[/geschiedenislesje]
p.s. En waarin investeerden mensen daarna, in plaats van aandelen? Juist, toen gingen ze investeren in huizen. Want, zo werd ons verteld. een huis kon noooooooit in waarde dalen, zoals die vermaledijde aandelen...
[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 24 juli 2024 03:32]