KPN koopt Tiscali Nederland voor 255 miljoen

Vanmiddag na sluiting van de Amsterdamse effectenbeurs heeft KPN bekendgemaakt dat het de Nederlandse activiteiten van Tiscali wil overnemen. Voor de overname van de internetprovider zal KPN een bedrag van 255 miljoen euro betalen. Voor dit bedrag krijgt KPN 276.000 nieuwe ADSL-klanten en 126.000 internetters die nog gebruikmaken van een inbelverbinding. Aangezien KPN in juni van dit jaar al ongeveer 1,8 miljoen ADSL-gebruikers als klant had, komt het totale aantal klanten die ADSL-gebruiken op ruim 2 miljoen.

KPN-logoMet de overname hoopt KPN vooral synergievoordelen te behalen door het samenvoegen van de netwerkinfrastructuur van Tiscali met de reeds bestaande infrastructuur van KPN. Vorig jaar nam KPN ook al 69.000 abonnees van Tiscali over. De Nederlandse afdeling van Tiscali heeft 276 werknemers in dienst en behaalde in de eerste helft van dit jaar een omzet van 52 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat over deze periode bedroeg 23 miljoen euro. Tiscali Nederland was tot 2000 bekend onder de naam World Online. Deze onderneming, destijds onder leiding van Nina Brink, ging na zijn beursgang in dat jaar vrijwel ten onder waarna het werd overgenomen door het Italiaanse Tiscali.

Door Martin Sturm

Nieuwsposter

15-09-2006 • 21:13

101

Bron: Beurs.nl

Reacties (101)

101
98
29
7
1
61
Wijzig sortering
Voor degenen die doen of het zo erg is dat KPN aan het groeien is... Orange/Wanadoo is frans. Demon was van Telecom Italia. UPC is van een amerikaanse beursvehikel. T-mobile die ook richting VOIP bezig is, is duits. Tele2 is scandinavisch.

Wat ik wil zeggen, we kunnen wel het oude monopolistenverhaal uit de kast halen, maar buiten nederland is 't een kleine jongen ;) Als ex-UPC-slachtoffer moet ik zeggen dat KPN z'n lesje geleerd lijkt te hebben. O+
Het gaat er niet om hoe groot KPN in het buitenland is, of op andere markten. Op de ADSL markt zijn ze gewoon veel te groot in Nederland. Nog even en ik kan alleen nog maar kiezen tussen KPN en UPC, daar zit ik dus echt niet op te wachten.
Dus nu is er alleen nog BBnet als adsl leverancier concurrent voor KPN. Wel jammer, aangezien minder concurrentie over het algemeen de vooruitgang niet ten goede komt (zeker KPN kennende).

:z
Nou er zijn er nog genoeg !

Bijna alle kabel bedrijven hebben een breedband internet product met telefonie en dat zijn blijvers ! En vergeet het duo Versatel/Tele2 niet die zie ik ook nog niet zo snel vertrekken ... En orange .... Vodafone schijnt ook plannen te hebben ...En dan hebben we ook nog wat klein spul.

En Tiscali moest gewoon verdwijnen want zij zien het verkopen van delen van het bedrijf als financierings vorm |:( en aangezien ze altijd geld zorgen hebben vermoedelijk willen de banken niet meer.....
Ik had het over ADSL concurent, niet kabelaars.
Maar de wanadoo/orange was ik idd vergeten.
Ik had het over ADSL concurent, niet kabelaars.
Zijn kabelaars geen concurent voor ADSL dan ? In mijn ogen wel... Mischien zelf wel DE grootste concurent ipv al die ADSL providers.
Anoniem: 92624 @Bert16 september 2006 14:57
als kabelaars concurrenten zijn, mag KPN dan ook eindelijk zich met digitale tv gaan bezig houden!

Verder blijft de kabel een gaar medium (ik moet nog altijd problemen constateren bij mensen met kabelinternet)
Er zijn er genoeg, dus niet, je hebt de kabel maar dat is een monopolie dus je hebt maar 1 aanbieder op de kabel, daarbij de kabel werkt vaak alleen binnen een bebouwde kom en niet in een buitengebied waar adsl wel weer mogenlijk is.

Babyxl onderdeel van tiscali bood anderen ook toegang en er zullen wel bestaande contracten zij die ze niet zo kunnen openbreken maar voor de toekomst heeft het weinig zin om in 1 centrale zowel kpn alsook babayxl apparatuur te hebben.

Blijkt over versatal maar ja die kun je na alles niet echt serieus meer nemen als landelijke aanbieder.
bbnet is een alternatief maar hun netwerk is niet zo groot als het kpn netwerk.
Wannadoo is ook bezig met een eigen netwerk maar dat schiet ook niet op.
Als de nma er goed aan doet dan verplichten ze kpn om babyxl het netwerk gedeelte los te laten zodat er toch nog sprake is van concurrentie.
Geen concurrentie op de kabel? Ik woon in een dorpje met 300 huisjes, heb keuze uit stuk of 30 breedband abo's, waarvan 12 stuks op de kabel, geleverd door 3 kabelproviders (kabelnoord, chello, @home). Voor de mensen in de buitengebieden is er ADSL, waarbij KPN niet meer dan 1Mbit garandeert. Sommige buitengebieden liggen net langs de koppelingslijn tussen 2 dorpen, die hebben dan weer wel kabel (voorbeeld is een gehucht met 3 huisjes, een boerderij en een kerk waarbij ze ook gewoon keuze hebben uit 12 breedband abos op de kabel).

Verder is KPN in de buitengebieden degene met het monopolie: je hebt er alleen KPN ADSL als er geen kabel is. Andere netwerken zoals BBNed, orange of versatel bieden geen internet aan buiten de grote steden. Zie jij in noord-friesland maar eens BBNed te krijgen, ik wens je veel succes.
Die paar boerengehuchten die nog CAI's hebben kan je niet als normaal beschouwen. Enige reden dat jullie CAI hebben is omdat de kabelaars het niet rendabel vinden bij jullie het netwerk aan te leggen en te onderhouden.
We hebben ook nog wanadoo c.q. Orange !
- Versatel (Tele2)
- Orange (Wanadoo)
- BBned
Anoniem: 163940 @Bert16 september 2006 18:29
Solcon bestaat ook nog
Mij is verteld dat mijn UPC ADSL over Priority Telecom gaat, dus is er nog een adsl partij in NL.

[edit]Hoop niet dat ze de helpdesk gaan sluiten (pas volgens consumentenbond tot de beste van Nederland uitgeroepen), kan mijn vriendin nieuwe werk gaan zoeken (en ze had het er goed naar haar zin, dat integenstelling tot de stage bij KPN).
Anoniem: 126048 @Bert16 september 2006 19:10
Orange maakt idd gebruik van de KPN infrastructuur.

Versatel / Tele2 lijken op dit moment een beetje de prijsvechter te worden. Ik ben benieuwd hoe lang ze dit vol kunnen houden.

BBNed moet oppassen om niet achterop te raken. Zij zijn als enige bezig met VoATM ipv VoIP.

Overigens hebben alle partijen al te maken met de KPN. De laatste kilometer(s) naar de wijkcentrale wordt vrijwel altijd door KPN geleverd.

Ik denk niet dat het een monopolie positie is voor KPN. Het zou er wel één kunnen worden, maar dan komt dat omdat de anderen gewoonweg hun marktpositie niet kunnen behouden.
KPN wordt wel een redelijk groot bedrijfje zo ;)
Ik ben benieuwd of dit op den duur invloed heeft op de prijzen. De Tiscali-Tiscali (prover+netwerk) prijzen waren relatief betaalbaar tot nu toe.
KPN is dusdanig ouderwets en betweterig, dat ze nu door overnames de inhaalslag proberen te maken. Ik zie het als een paar laatste stuiptrekkingen voordat kpn overgenomen wordt door een grotere partij.

En dan wordt kpn drastisch gereorganiseerd. Mijn docent op de tudelft is nl. bezig met een groot onderzoek voor kpn over transsectoraal innoveren. Dus hoe je nieuwe technologieen in de markt kan zetten, succesvol. Da's een project van 4 jaar+ en ik zie echt wel veel sneller iets gebeuren in 4jr hoor.

Je ziet steeds vaker de dinosaurussen v.d. industrie uitsterven omwille van hun positie vroeger.

Het is jammer voor hen, maar ICT heeft de wereld wel drastisch veranderd, en diegene die niet meelopen of zelfs vooruitstreven zullen uiteindelijk het loodje leggen.
KPN is dusdanig ouderwets en betweterig, dat ze nu door overnames de inhaalslag proberen te maken. Ik zie het als een paar laatste stuiptrekkingen voordat kpn overgenomen wordt door een grotere partij.
Volgens mij loop jij een jaar of 5 achter met deze opmerkingen. KPN heeft ADSL en daarna bijvoorbeeld InternetPlusBellen, SlimBellen en Mine.TV (ook het hele mobiel bellen verhaal!) in de markt gezet zonder dat ze een bedrijf hebben overgenomen die daarvoor hetzelfde klusje flikten. Nu, dit jaar, nemen ze heel veel over maar KPN heeft alles al draaien. De eerste internetprovider van Nederland, XS4all, hadden ze al toen ADSL geintroduceerd werd.
En dan wordt kpn drastisch gereorganiseerd. Mijn docent op de tudelft is nl. bezig met een groot onderzoek voor kpn over transsectoraal innoveren. Dus hoe je nieuwe technologieen in de markt kan zetten, succesvol. Da's een project van 4 jaar+ en ik zie echt wel veel sneller iets gebeuren in 4jr hoor.
Dat reorganiseren zijn ze ook al een paar jaar mee bezig. De door mij eerder genoemde diensten zijn ook vrij succesvol als je de berichten zo hoort.
Het is jammer voor hen, maar ICT heeft de wereld wel drastisch veranderd, en diegene die niet meelopen of zelfs vooruitstreven zullen uiteindelijk het loodje leggen.
Ik denk dat ze dat zelf ook weten, ze moeten het nu al meer hebben van ADSL en ICT dan van de traditionele telefoondiensten. Zie InternetPlusBellen en SlimBellen, allemaal Voip en dat heeft meer met ICT dan met een oude telefooncentrale te maken.
Het zal zeker invloef hebben op de prijzen aangezien ze dan nog minder concurrentie hebben en hun prijzen dus nog absurder duur kunnen maken met nogsteeds dezelfde brakke kwaliteit.
Demon was een fijne provider, nooit problemen mee, een week na de overname door KPN hebben we een stuk regelmatiger disconnects of dat het netwerk er gewoon voor een uurtje uitligt, lekker, zo'n provider...
Eén persoon met één mening.

Ik kan je verzekeren dat het merendeel van de klanten van KPN zeer tevreden is!

KPN heeft technisch gezien gewoon nog steeds het beste netwerk in huis. (deels omdat dit destijds door de overheid is betaald)
Ben net van Demon naar Tiscali overgegaan, omdat Demon was overgenomen door Xs4all en de support verschikkelijk is geworden. Nu wordt Tiscali overgenomen door KPN. Nog minder service.
Waar vertaald die mindere service zich in? Ikzelf ben juist voor de service abonnee geworden bij XS4ALL, dus vraag me af waarin deze verschilt met Demon.
Maar waarom support nodig? Het product van Xs4all is namelijk van topkwaliteit, dus amper tot geen support nodig :)
Idem bij Demon zelf, ik heb hier nooit problemen en heb in 2 jaar dat ik bij Demon zit, nog niet 1 keer de support afdeling nodig gehad.
Sorry maar ik kan mij niet vinden in het feit dat XS4ALL slechte service zou verlenen. Ik ben al abbonnee toen het nog Hacktic.nl heette. De helpdesk heb ik bijna nooit nodig maar indien toch dan wordt je uitermate vriendelijk en direkt geholpen. :P
Anoniem: 127039 @Mayumi15 september 2006 21:32
Wie heeft het over XS4ALL? Voor hetzelfde geld ga je als Tiscali abonnee naar Planet of weetikveel. Ik ben in ieder geval blij dat ik er zo'n 9 maanden geleden vandaan gegaan ben. Tiscali service?? Ze weten niet eens wat dat is!! Ze draaien niet voor niks in heel Europa zo slecht.
Hij geeft dit voorbeeld aangezien XS4ALL ook van KPN is.
Als de abbonee's moeten verhuizen wordt het waarschijnlijk hetnet, ook van kpn maar net zoals tiscali goedkoper dan xs4all, maar dat merk je wel aan de service.
KPN wordt te groot.Door de overnames blijft er weinig concurentie over en daar worden de consumenten de dupe van.Ik ben al 5 jaar een afnemer van BBned en dik tevreden.Nooit een dropout van meer als 10 min gehad.
Tijd voor een partner voor BBned?
Ik kan me ook niet voorstellen dat de NMA dit soort overnames van de KPN blijft goedkeuren. Het bedrijf wordt simpelweg (op gebied van Internet) veels te groot!
Je argument om te kiezen voor bbned tov kpn is geen reden. Ik heb ooit 6 dagen dropout gehad omdat de wijkcentrale was weggereden. Verder werkt KPN altijd perfect. Tevens de prijs is altijd zolang er kabel is en bbned dik in orde en zal opta er ook wel voor zorgen dat KPN geen gekke sprongen zal maken.
Verder het beschouwen van KPN als groot, er zijn nog zoveel meer maatschappijen die graag KPN zouden overnemen. Hier in NL is ie een grote maar tov de rest is het maar een kleintje.
Ik zie dan ook geen problemen in overnames door KPN. Zeker als er ook gekeken wordt naar hoe KPN geknepen wordt tov andere maatschappijen vind ik het nog een prestatie dat ze zo kunnen functioneren.
KPN heeft al eerder overnames gedaan zonder het concept (de prijs-prestatie verhouding) aan te tasten (telfort). Ik hoop hier ook. Het kan natuurlijk ook voordelen hebben als een netwerk in 1 hand is. (load balancing en fail-over)

Maargoed, ze worden wel erg dominant moet ik zeggen.
Ik denk niet dat de telfort overname al geheel afgerond is. De bedoeling was onder andere de netwerken en het klantenbestand te koppelen. Voor zover mijn bronnen me correcte informatie geven is dat nog niet gebeurd. Dus wie zegt dat de prijzen gehandhaafd blijven? Ik denkt dat zeker bij (ver)nieuw(d)e contracten de prijzen wel zullen stijgen en aangezien niemand een contract voor onbepaalde tijd heeft zal een prijsverhoging best eenvoudig gaan.
Fuck, dat heb ik weer. Zit nog geen 2 dagen op het Tiscali netwerk via TweakDSL om van KPN af te zijn en zit ik weer met die eikels. Dat Planet is ook helemaal niks meer sinds ze over zijn naar KPN Internet. Mail beantwoorden binnen 10 dagen en een brief doet er anderhalve maand over. Jammer!
Als dit geaccepteerd wordt, dan kan de NMa langzaam aan afgeschafd worden.
De nederlandse internetmarkt was er 1 met ontzettend veel concurrentie. Dit zorgde voor goedkope tarieven met redelijk hoge snelheden en zonder datalimiet.
We zien in Belgie hoe het gaat met minder concurrentie.

Nederland gaat dezelfde kant op.
KPN - UPC - die andere grote kabelboer (al een naam??) blijven over.
De overigen zullen moeilijker onafhankelijk kunnen blijven. Orange (franse moeder heeft al te kennen gegeven dat het minder in nederland wil investeren) en Tele2/versatel zijn nu nog de grootste (schat ik in) concurrenten van de bovengenoemde 3.

Kortom: Het is nu tijd voor de NMa om in te grijpen. Er dienen in mijn ogen minimaal 3 adsl-netwerken over te blijven. Dat is nu geloof ik nog wel het geval, maar de kleinere bedrijven zullen het alleen maar moeilijker krijgen.
Sorry hoor, maar dit afkafferen van KPN heb ik nu wel een beetje gehad. :( Iedereen doet hier alsof KPN een enorme multinational is, het grootste telecombedrijf van Europa, of van de wereld zelfs. Ze zouden een veels te grote monopolyspeler zijn, dan zouden de arme, kleine bedrijfjes als Tele2, Orange, Wanadoo, T-Mobile, Vodafone, BBNed, enz... geen kans meer krijgen....
Wat zou dat toch vreselijk zijn! :'(

Bedrijven als British Telecom (Groot-Brittannië, o.a. moederbedrijf van Telfort, Vodafone etc..), Telefonica (Spanje, o.a. eigenaar van Endemol), France Telecom (o.a. eigenaar van Wanadoo/Orange Internet, Orange Mobile etc...), Deutsche Telecom (eigenaar van T-Mobile, T-Online enz...) zijn de ENORME telecomgiganten, die jullie de 'concurenten van KPN' noemen, en dat zij geen eerlijke concurentiepositie zouden hebben, hier op de Nederlandse markt, nouja, je kan het in alle KPN topics lezen.

Terwijl deze telecombedrijven respectievelijk 30, 47, 51 en 60 miljard euro waard zijn, dan verbleekt KPN met z'n 11 miljard toch wel een beetje! Als het aan deze bedrijven ligt walsen ze in één keer over de gehele Nederlandse telecommarkt heen, KPN opkopen en XS4ALL, Planet, Het Net, Deamon, BBNed, Speedlinq, SimYo, Hi en al die andere rotzooi erbij. Met als gevolg dat wij weer heerlijk 15 eurocent/min gaat betalen voor een belletje binnen Nederland, en de maandprijs voor een 1000kbit
verbinding rond de 50 eurie gaat liggen.

Gelukkig is er hier een organisatie die dat soort "overnames" (probeert) tegen te houden, de NMa. Maar ook die kan niet tot in de eeuwigheid de kleine Nederlandertjes beschermen, zeker niet als KPN meer klanten verliest en minder winst gaat maken. Zwakkere dieren zijn makkelijker prooi. Dat de OPTA en de Consumentenbond na het 'doodbijten' gaan zeuren dat de prijzen nu toch wel erg hoog worden zal deze bedrijven echt helemaal niets kunnen schelen. Alsof Balkenende Bush vriendelijk verzoekt zijn troepen terug te trekken uit het Midden-Oosten.

Dan hebben we ook nog Tele2, de o-zo-goedkope provider en telecomaanbieder, er zijn dan wel wat klachten, maar toch lang niet zoveel als bij onze KPN! :+ En ach, dat nieuwe technieken als IPTV wat kinderziektes oplopen nemen we hun niet kwalijk, als KPN maar zorgt dat ze hun netwerken onder kostprijs beschikbaar stellen zodat het gerepareerd kan worden ;)
Tele2 is een telecomboer die in 22 landen (vrijwel heel Europa) opereert met meer dan 28 miljoen klanten, en een waarde vertegenwoordigd van 5,8 miljard euro, meer dan de helft van de waarde van onze KPN, dus zo zielig zijn ze echt niet.

Misschien zouden we dus beter eens wat trotser kunnen zijn op onze eigen Nederlandse bedrijven. Ze verdienen wel wat steun in een wereld waar tientallen miljarden omgaan en de mokerslag elk moment kan neerkomen. Het gaat dan zowel over KPN als andere zogenaamde 'enorme multinationals' die wij in Nederland bezitten (maar meer en meer eigendom worden van het buitenland, waar ook de werkgelegenheid naartoe verdwijnt).

Dus misschien daar eens over nadenken voordat er dingen worden geroepen als; Orange is veel beter, of: Zelfs Wanadoo is van KPN, want ze gebruiken hun netwerk (nee: ze 'huren' het netwerk, onder kostprijs, want zo moet dat volgens de OPTA). Zou ik erg blij van worden :)
Zelfs Wanadoo is van KPN, want ze gebruiken hun netwerk (nee: ze 'huren' het netwerk, onder kostprijs, want zo moet dat volgens de OPTA)
Ik gaf aan dat Orange over de lijnen van KPN gaat, die ze dus huren.
En dat Orange ZELF de systemen heeft, die overigens in de centrale van KPN staan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.