Samsung kondigt 10,1"-versie van Galaxy Tab 2 aan

Samsung heeft nieuwe versies van zijn Galaxy Tab aangekondigd die de naam Galaxy Tab 2 krijgen. De specificaties komen grotendeels overeen met zijn voorganger, maar het design is iets aangepast en de tablet draait op Android 4.0

In totaal heeft Samsung aan de vooravond van de jaarlijkse telecombeurs Mobile World Congress in Barcelona twee nieuwe versies van zijn Tab-tablet aangekondigd: een 10,1"- en een 7"-model. De voorzijde van de nieuwe Tab bestaat niet zoals zijn voorganger enkel uit het scherm met een zwarte bezel; aan de linker en rechterzijde krult het materiaal van de achterzijde om de zijkant heen waardoor aan de voorkant een grijze strook te zien is. Hiermee heeft de nieuwe Tab veel weg van de Tab 10.1N, een aangepaste versie die Samsung voor de Duitse markt ontwikkelde om onder een verkoopverbod uit te komen. Een Duitse rechter had geoordeeld dat de originele Tab 10.1 teveel op Apples iPad leek.

Op het gebied van specificaties is de Tab 2 10.1 grotendeels gelijk aan zijn voorganger. Zo wordt nog steeds een 1GHz dualcore-soc gebruikt, vermoedelijk de Tegra 2, is er 1GB werkgeheugen aanwezig en heeft het Super PLS-scherm heeft een resolutie van 1280x800 pixels. De speakers zijn verplaatst naar de voorzijde van het apparaat, naast het scherm.

De nieuwe Tab 2 10.1 zal uitgeleverd worden met Android Ice Cream Sandwich, aangevuld door Samsungs eigen TouchWiz-schil. Met een dikte van 9,7mm is de tablet niet zo dun als zijn voorganger, die slechts 8,6mm dik was. Het gewicht is wel verlaagd, van 595 gram naar 588 gram. De tablet meet 256,6x175,3mm.

Samsung Galaxy Tab 2 Samsung Galaxy Tab 2

De 7"-versie, waarvan het bestaan eerder al door Samsung werd bevestigd, doet wat betreft specificaties weinig onder voor de Tab 2 10.1, maar moet genoegen nemen met een resolutie van 1024x600 pixels. De 7"-versie is met zijn 10,5mm iets dikker dan de 10.1-versie maar is aanzienlijk kleiner: 193,7x122,4mm.

De tablets moeten vanaf het tweede kwartaal te koop zijn en komen zowel in een wifi als 3g-model op de markt die voor de Tab 2 10.1 respectievelijk 399 en 499 euro gaan kosten. Het 7"-model heeft een adviesprijs die honderd euro lager ligt voor zowel het wifi- als 3g-model.

Samsung Galaxy Tab 2 - 7 inch Samsung Galaxy Tab 2

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

26-02-2012 • 09:47

56 Linkedin

Lees meer

Reacties (56)

56
49
35
5
0
9
Wijzig sortering
Raar dat samsung hun low/mid-range tablet de Galaxy tab 2 noemt. Het is ook eigenlijk meer een pricedrop dan een nieuwe tablet.

Wat ik veel interessanter vind:
Waarschijnlijk wordt morgen om 9:00 Nederlandse tijd de Galaxy Note 10.1" gepresenteerd.
Link voor official live blog.
http://global.samsungtomorrow.com/?p=11234

(Iemand heeft een foto gemaakt in het hotel waar samsung verblijft. Hierop is te lezen "It's 10.1" ... It's Galaxy ... Samsung Galaxy Note ...")

Edit: verduidelijking.

[Reactie gewijzigd door Liaque op 26 februari 2012 11:38]

Anoniem: 411710
26 februari 2012 11:33
Samsung GALAXY Tab 2 (10.1) Product Specifications

Network: HSPA+ 21Mbps 850/900/1900/2100
Processor: 1 GHz Dual-Core Processor (Ti, Qualcomm, Tegra)
Display: 10.1" WXGA(1280x800) PLS TFT
OS: Android 4.0(Ice Cream Sandwich)
Camera: Main(Rear): 3 Megapixel Camera Sub(Front): VGA for Video Call
Video codec: MPEG4, H.264. H.263, VC-1, DivX, WMV7, WMV8, WMV9, VP8
Video format: 3GP, ASF, AVI, MP4, WMV, FLV, MKV, WebM
Playback/ Recording: Full HD@30fps, HD@30fps
Audio codec: MP3, AAC, AC-3, AMR, FLAC, MID, WMA, WAV, OGG
Music Player with SoundAlive
3.5mm Ear Jack
Value-added Features
Samsung TouchWiz / Samsung L!ve Panel
Samsung Apps
Samsung Hub - Readers Hub/ Music Hub/ Game Hub/ Video Hub
Samsung Hub Widget - Music Hub/ Game Hub/ Video Hub
Samsung S Suggest (App recommendation service)
Samsung ChatON mobile communication servicea
Samsung AllShare Play
Samsung Kies / Samsung Kies air
GoogleTM Mobile Services - Android Market™, Gmail™, YouTube™, Google Maps™, Syncing with Google Calendar™, Google Search, Google +
Polaris document editor
A-GPS, Glonass
Connectivity
Bluetooth technology v 3.0
USB 2.0 Host
Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi Direct
Sensor: Accelerometer, Digital compass, Light
Memory: 16/32GB User memory + 1GB (RAM) microSD (up to 32GB)
Dimension: 256.6 x 175.3 x 9.7 mm , 588g
Battery: Standard battery, Li-ion 7,000 mAh

Ti, Qualcomm, Tegra = niet zeker. Je kan er niks over zeggen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 411710 op 26 februari 2012 11:35]

Ik vraag mij oprecht af of een AMD A4 (of A6) niet een betere prestatie biedt dan een Tegra.
En zo moeilijk moet het toch niet zijn om Android om te zetten naar x86.
En zo moeilijk moet het toch niet zijn om Android om te zetten naar x86
Dat heeft Intel al voor een groot deel gedaan, in afwachting op design-wins voor hun nieuwe Atom CPU die dan energiezuinig genoeg zal zijn voor tablets.

De AMD C50 is veel energie-zuiniger dan de A4/A6 series en zou veel beter geschikt zijn voor een tablet. Echter is die nog steeds niet te vergelijken met een Tegra2/3 en zou dezelfde batterij in 1/10de van de tijd al leegslurpen.

Dus zelfs AMD moet met een betere CPU op de proppen komen om in die markt door te kunnen breken. En bij nVidia zitten ze ook niet stil die is al met de Tegra 4 en Tegra 5 bezig. Waarbij de Tegra 4 voor Juni/Juli geplant staat en de Tegra 5 voor het einde van 2012. Of die datums allemaal gehaald gaan worden is een tweede, maar met alle focus van nVidia moet dat te doen zijn.

ARM zelf is ook druk bezig, waarbij dus alle licentie houders dus ook automatisch de vruchten van plukken (inclusief nVidia, omdat de Tegra van ARM cores gebruik maakt voor het CPU gedeelte). Samsung, Qualcomm, maar ook indirect Apple zullen dus zeker met aangepaste ontwerpen komen.

Het voordeel van nVidia is dat ze hun GPU ervaring goed kunnen integreren, maar zo slecht presteren de PowerVR en andere GPUs die in de andere processoren zitten nu ook weer niet.

Intel heeft echter de kroon wat betreft productieverkleining, en als die snel 22nm of kleiner onder de knie krijgen en hun ontwerp aanpassen, dan zullen we snel een aanloop van x86 tablets zien. Die zullen voornamelijk Windows 8 gaan draaien, maar voor Intel maakt het natuurlijk niet uit of een bedrijf dezelfde tablet met Android wil verkopen, en die zorgen wel dat de ondersteuning dan in orde komt. Intel heeft wat dat betreft een uitstekend software-tak qua ontwikkelaars, met uitzondering van de GPU-driver wat DirectX drivers betreft. Hopelijk dat het ze voor de tablets dan wat beter gaan doen, maar als je naar de recente GPU resultaten kijkt voor Ivy Bridge dan gaat het de goede kant op.

De nieuwe CEO van AMD is tevens juist in de plaats gekomen, omdat de oude geen zin had in een wedstrijd voor zuinige CPUs, en de aandeelhouders zagen dit terecht anders. Het had er namelijk op dit moment een stuk slechter voor nVidia voorgestaan als ze niet een tijdje terug de grote gok voor Tegra hadden gemaakt. Gelukkig voor nVidia komt Windows 8 ook in ARM versie uit, maar ik denk dat uiteindelijk de Windows 8 x86 versie (en uiteraard x86-64) het beter zullen doen, vanwege de huidige software die dan zonder problemen 'kan' draaien.

Hopelijk dat GlobalFoundries 28nm snel onder de knie krijgen en dat er genoeg produktie capaciteit is, zodat AMD een zeer zuinige APU kan creeëren die dan geschikt is voor een tablet.
intel heeft in samenwerking met google android al een tijdje draaiend op x86. het probleemvan de a4 en a6 is denk ik vooral dat het stroomverbruik een stuk hoger ligt dan bij de tegra 2, en dat wil je in je tablet ook niet.
Betere prestaties, zeker, maar je accu is ook 10x sneller leeg met een dergelijke CPU. De Tegra 3 gebruikt waarschijnlijk iets van 3 à 4 Watt maximaal.

Een A4 heeft een TDP van 35W, hoewel dat natuurlijk niet het daadwerkelijke verbruik is, geeft het wel aan dat de A4 in een hele andere regio zit qua verbruikt, zowel onder volledige belasting als idle.
Waarom nu nog een tab uitbrengen met nagenoeg dezelfde specificaties? Eigenlijk verouderde specificaties. De prijs van €399 is dan wel weer goed, maar of Android 4.0 er ook lekker op draait. Het zal mij benieuwen!
Android 4 draait juist beter dan 3 op deze hardware! Ik heb zelf een Motorola Xoom en het is een verschil van dag en nacht tussen 3.2 en 4.0.3 wat er nu op staat.
Android 4.0 (CM9 KANG) draait beter dan Honeycomb ooit gedaan heeft op mijn Tab 10.1v, daar moet je je dus al geen zorgen om maken. Ik denk dat dit een mooi instapmodel is voor mensen die een goede tablet willen om te surfen, mailen en eventueel wat filmpjes kijken !
Waarom zou android 4 er niet lekker op draaien? Ics maakt juist beter gebruik van de hardware dan hc. Heb het mijn tf101 geüpgraded van hc naar ics, en alles is sneller geworden. Dat is ook een tegra2.

edit: als ik dan helemaal mijn best doe om upgraden juist te vervoegen moet ik natuurlijk niet de puntjes op de u vergeten

[Reactie gewijzigd door pianoman op 26 februari 2012 10:36]

Erg jammer dat samsung geen tegra 3 gebruikt
Jammer? Samsung zal er z'n redenen voor hebben.

Als je de tech sites een beetje kent dan weet je dat Tegra 3 te laat is, te duur is (want de chip is groot), naar verhouding veel stroom verbruikt en minder krachtig is dan werd aangekondigd (niet de 1,5 GHz die werd genoemd.)

Dieper ingaand op details, de Tegra 3 heeft 4+1 cores in plaats van 2 in de Tegra 2 en heeft 12 shaders in plaats van 8. Maar de geheugen controller gaat van 600 MHz naar 1066 MHz LPDDR2 en de L2 cache grootte blijft onderanderd. Dat is niet de (minstens) verdubbeling die de Tegra 3 nodig heeft om de cores en shaders te kunnen voeren met data. Terwijl de Tegra 2 al gehinderd werd door de beperkte geheugen bandbreedte.

Nog een nagel in de doodskist? De Tegra 3 is gebaseerd op ARM A9 cores terwijl Texas Instruments en Qualcomm binnenkort beide met ARM A15 gebaseerde chips komen.
Tegra 3 is een prima chip. Ja, Qualcom en TI presenteren de A15 chips in de aankomende maanden, maar die zullen we pas na de zomer in consumenten producten gaan terug zien. De tijd tussen aankondiging en markt levering is 4 a 5 maand... En dat betekend dat de Tegra 3 chip nog wel even mee gaat. Denk dat als we de eerste A15 chips gaan zien, de Tegra 4 ook wel langs zien komen. Dus nagel aan de doodskist? neuh dat denk ik niet.

Samsung komt misschien met de dual core A15 chip (exynos 5250) in de galaxcy note 11.6 (high-end tablet), maar dat zijn alleen nog maar geruchten. Al denk ik wel dat Samsung de eerste fabrikant kan zijn die het op de markt brengt.

Tegra 3 is al een maand of drie op de markt, en nu pas zien we de eerste (de transformer prime daar gelaten) consumenten producten langs komen. Als het goed is word op dit moment de LG x4 en de HTC One x (met Tegra3) gepresenteerd in Barcelona.
De eerste Qualcomm S4 producten staan toch echt nog voor de komende 2-3 maanden geplanned: Asus PadPhone, Asus Transformer Prime FHD, HTC One S, Lenovo Tablet.

In de preview van de S4 op Anandtech is te zien dat in 90% van de gevallen de S4 sneller tot stukken sneller is als de Tegra 3.


Daarnaast is de Tegra 3, zoals JumpStart al zegt, geen geweldige chip: Te groot, onzuinig, duur, matige GPU, 2 nutteloze cores (gezien er nog bijna niets is qua apps wat alle 4 de cores gebruikt), en matige 4+1 opzet (+/-12ms nodig om te switchen tussen de zuinige core en de snellere 4, in 12ms reageert je device dus totaal niet).
Inderdaad. Tegra 2 heeft op de oude Galaxy 10.1 regelmatig problemen met het afspelen van HD content. Misschien verhelpt ICS dat? Maarja de oude 10.1 krijgt als het goed is ook een update naar ICS.

Maar wat is nu dan zo verschillend met de vorige. Ook 1GHz dual core proc.
De vorige is zelfs lichter en* dunner! (staat op Samsung site).
1. 256.6 x 172.9 x 8.6 mm, 565g(3G) / 560g(WiFi)
2. 256.6 x 175.3 x 9.7 mm , 588g

* Volgens mij is dat een typo op de Samsung site

[Reactie gewijzigd door Fleximex op 26 februari 2012 11:02]

Nog altijd de Tegra 2, dit hadden ze van mij toch mogen verbeteren.
Mm hier hebben ze het over tegra 2 maar op andere websites weten ze het niet. Daar denken ze eventueel aan een 1 GHz exynos of TI Omap. Gezien de, inmiddels, low-end/mid-end specs lijkt me dit een mooie concurrent voor de 350 a 400 euro range. Zeg maar tegen over de asus t300.
Daar zal de ipad2 strax ook een rol gaan spelen. Zodra de ipad 3 uitkomt zal de ipad 2 zakken in prijs zoals we dat ook met de ipad1 hebben gezien. Eigenlijk een prima pijs range voor mensen die geen 500 euro willen neerleggen.

Op dit moment is daar eigenlijk geen echte markt. Ja de Acer A500 zit op 399 euro en de ipad1 zit dacht ik op 379, maar verder geen grote fabrikant die daar een rol van betekenis speelt. Dat is een markt welke samsung kan gaan domineren.

De geruchten van de high-res dislplay voor een Galaxy note 11.6 zal dan de bovenkant van de markt gaan bespelen. Een directe concurrent voor de ipad3. Daar de schermen voor dat soort tablets nog behoorlijk aan de prijs zijn denk ik dat die wel iets hoger aan de prijs zullen gaan zijn. Denk vanaf 599 euro.
Helemaal mee eens. Terga2 lijkt me niet logisch en zal als je het mij vraagt dan ook vervangen worden. Wat tweakers hier doet is dan ook gewoon speculeren, en in dit geval niet zo goed.

Verder zal er zeer waarschijnlijk inderdaad een nieuw topmodel komen welke moet gaan concurreren met de nieuwe ipad3.
De Galaxy Tab 2 is bedoeld als een goedkopere versie voor de Tab 1. Dat ze de Tegra 2 blijven gebruiken is daarom ook wel logisch. Desondanks vind ik € 399 voor een "Wi-Fi only" model aan de prijzige kant; ondanks dat het een 10,1" model is.

Als de Tab 2 10,1" nou € 299 had gekost, was het een stuk interessanter geweest om dit model aan te schaffen. De prijzen die ze nu vragen zijn veel te hoog.
Anoniem: 427474
26 februari 2012 09:54
wat verouderde specs maar toch wel een mooie tablet.

wel bijzonder dat samsung tablets maakt in 7 inch 8.nogwat inch en 10 inch.
bijzonder zou ik het niet willen noemen, het is eerder een beetje hetzelfde als wat ze bij telefoons doen, gewoon zorgen dat je voor iedere doelgroep iets te bieden hebt.
verder wel een beetje vreemd dat ze dit de galaxy tab 2 noemen, de verschillen zijn wel erg minimaal.
Vreemde zet van Samsung, wetende dat Apple volgens hardnekkige geruchten op 7 maart de iPad 3 uitbrengt met een 2048x1536 resolutie, quad core A6 en LTE.

Deze specs vallen mij daarom ook flink tegen.
Er zou bij Samsung ook nog een nieuw high-end model komen. Volgens de laatste geruchten zou de ipad3 overigens een verbeterde dual-core krijgen en geen quad-core.
Dit is een midrange/low end model... Samsung komt dit jaar nog met een high end model op de markt die tegen de ipad 3 moet concurreren.
Anoniem: 116213
26 februari 2012 10:07
Dit zijn gewoon puur aangepaste versies om een verkoopverbod van Apple in andere landen te voorkomen. Qua hardware is er daarom weinig verandert en is het vooral cosmetisch. Er zal best wel wat onder de motorkap verandert zijn, maar dat zal voornamelijk als doelstelling hebben gehad om het produkt goedkoper te kunnen produceren.

Echter doordat er nu dus ICS oftewel Android 4.x op gezet kan worden kan met de wat oudere hardware toch betere prestaties worden neergezet, waardoor het toch door de gemiddelde gebruiker als 'nieuw' wordt ervaren.

Apple is echter bezig met nieuwe rechtzaken, waarbij ze bijvoorbeeld in Duitsland ook de Tab 10.1N willen verbieden. Het is nu dus de grote vraag, of de rechter dan Samsung in het gelijk gaat stellen, en dat eventuele overtredingen via software aanpassingen opgelost kunnen worden, maar dat het uiteindelijk fysieke ontwerp door de beugel kan.

Heb daardoor ook een sterk vermoede dat de Galaxy 3 uitvoeringen expres achter worden gehouden. Die kunnen dan namelijk nog aangepast worden, voordat erg veel geld wordt gespendeert aan het produceren en dat de rechter dan overal de verkoop gaat verbieden.
De rechtzaak in Duitsland over de 10.1N is al afgeblazen dacht ik. En Samsung heeft eindelijk in gezien dat de tijd tussen presenteren en levering aan de markt niet maanden kan duren. Iets wat we al eens eerder hebben gezien met de GS2. Dat heeft volgens mij echt maanden geduurd voordat die eindelijk leverbaar was. En dan is de eerste hype een beetje over.
Ik denk dat samsung inmiddels inziet dat tussen aankondiging en levering maar een korte mag zitten. Bij deze tablet ook. Nu gepresenteerd, in maart/april op de markt. Netjes dacht ik toch? Denk dat we hetzelfde gaan zien bij de GS3 en de galacy note 11.6
Dit zijn gewoon puur aangepaste versies om een verkoopverbod van Apple in andere landen te voorkomen.
En nu opeens kan Samsung wel met een tablet komen met een uniek karakter. Al zullen maar weinig mensen zijn die de intellectuele eerlijkheid hebben omdat toe te geven.

Zo zie je maar dat die rechtzaken wel over meer gingen dan het simplisme die velen aan boord leggen door constant het te hebben over de "rechthoek".
Hoe bedoel je opeens? Zoals je in het artikel kunt lezen lijkt dit veel op de10.1N die in Duitsland al verkocht wordt. Verder blijven dit voornamelijk rechthoekige tablets met een glasplaat.
Anoniem: 411710
26 februari 2012 11:13
Valt toch wat tegen. Waarom niet een Full HD scherm? De Acer A700 heeft dat wel en de aankomende Asus Transformer Prime (T700) ook. Al komt die laatste pas in Juni.

Maar goed, Samsung komt elke maand met een nieuwe tablet uit, dus die HD zal er ook wel aan zitten te komen.
Andere doelgroep. De A700 en de T700 komen tegenover de iPad3. Zeg maar in de plus 600 euro markt. Deze samsung komt in de 350 tot 400 euro markt...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee