Trouwens, wat wil je bewijzen door je 'analyse' van het verdrag van wenen? Ik snap het niet, je spreekt jezelf enkel maar tegen.
Ik wil helemaal niks bewijzen. Ik wijs er gewoon op dat de bewering "De interpretatie uit die geheime onderhandelingsdocumenten zal na ratificatie alle nationale wetgeving simpelweg overrulen." nergens op slaat. En het kan best zijn dat ik me hier en daar op punten tegenspreek. Punt blijft dat jullie gewoon naast de kwestie liggen te praten.
Hier weeral zo'n stelling: "ACTA zegt 'straf internetpiraten met 5 jaar cel'"
Maar dat doet ACTA niet. Je zou gelijk hebben als ACTA bepalingen in die strekking zou bevatten, maar daar gaat het in ACTA helemaal niet om. ACTA gaat om de handhavingsprocedures, niet om dat soort bepalingen. " Elke partij ziet erop toe dat in haar wetgeving is voorzien in handhavingsprocedure".
Nog zo'n stelling: "Belgie ratificeert het verdrag en voert eventueel al wetswijzigingen uit om aan het verdrag te voldoen" Foute veronderstelling.
-> Daar gaat net dit artikel om: Van de Lanotte gaat (laten) onderzoeken of onze wetgeving terzake aan ACTA voldoet. Tot nu toe is er niets wat erop wijst dat dat niet het geval is.
-> Ook op het EU-niveau moet ACTA voldoen aan het acquis communautaire. De Gucht claimt dat dit in orde is. Andere experts claimen dat er op het niveau van privacy nog problemen (kunnen) zijn. Verschillende Commissies gaan dit in de komende maanden onderzoeken. Het Parlement kan het nog een niveau omhoogkrikken en ook door het Hof van Justitie laten onderzoeken.
Verder verzin je daar een stelling ivm uploaders en downloaders. Sorry, hoor. Maar uploaders en downloaders zijn gewoon geen betrokken partij als het over ACTA gaat. ACTA schrijft nu eenmaal niet voor hoe een land zijn copyrightwetgeving moet uitvoeren (daarvoor gelden andere richtlijnen). ACTA schrijft enkel voor hoe landen tov elkaar de handhaving moeten kaderen.
België zal met andere woorden ook downloaders moeten straffen indien ze niet aansprakelijk willen worden gesteld.
Dan daag ik je uit om aan te wijzen welke bepaling in ACTA dit zou voorzien. Of, als je dat liever wil, welke bepaling zodanig verkeerd zou kunnen worden dat dit van toepassing zou zijn. Een ander punt om aan te geven waarom je gewoon ernaast zit: België heeft die wetgeving al.
ACTA is een verdrag die landen verbindt iets te doen. Doen ze het niet dan kunnen die landen gestraft worden. Ja voor de burger geldt de nationale wetgeving, maar als een land door een verdrag verplicht is om zijn nationale wetgeving te veranderen dan zal dat meestal ook gebeuren, dit om serieuze internationale conflicten te vermijden.
Ja, wat je zegt klopt. Behalve dat ACTA hier niet over gaat. Als de copyrightwetgeving zou moeten veranderen, is dat op basis van andere richtlijnen. Dus als je wil vermijden dat copyrightwetgeving verstrengt of verandert, moet je je pijlen richten op de richtlijnen die in dat kader van toepassing zijn. ACTA zegt dat er voor bepaalde 'probleemstellingen' transparante procedures moeten zijn, maar ACTA bepaalt niet hoe die procedures er moeten uitzien.
Om het (nog maar eens) op een andere manier te verwoorden: ACTA bepaalt niet dat je valse Louis Vuittontasjes moet tegengaan, ACTA geeft wél bevoegheid aan de regering om wetgeving uit te schrijven die valse Louis Vuittontasjes tegengaat, en ACTA zorgt dat de douane de bevoegdheid krijgt om (een gedeelte van) de uitvoering van die WET op zich te nemen.
De voorbereidende documenten zijn cruciaal om te bepalen wat de exacte consequenties zijn van een verdrag, zeker als het veel onduidelijke bepalingen bevat, ja dus net zoals ACTA. Als een bepaling onduidelijk is dan wordt eerst en vooral gekeken naar de voorbereidende documenten.
En dat is dus dikke zever. Het enige cruciale voor de exacte consequenties van het verdrag, is het acquis communautaire. Het
IPRED is cruciaal voor de invulling van de gevolgen van IP-schending, niet ACTA of de vergadernotulen. Die omvat de richtlijnen die downloaden/uploaden criminaliseren, niet ACTA.
Waaraan moet auteursrechtwetgeving (in een digitale omgeving) voldoen zonder ACTA? IPRED2 + directive e-Commerce.
Waaraan moet auterusrechtwetgeving (in een digitale omgeving) voldoen met ACTA?
IPRED2 + directive e-Commerce.
Vandaar: het maakt geen fluit uit.
Moet IPRED2 door ACTA herschreven worden? Het ziet er niet naar uit, maar in de loop van de komende maanden moet de bevoegde commissie daarover uitspraak doen.
Moet IPRED2 zonder ACTA herschreven worden? Ja, en daar zijn ze in Brussel volop mee bezig.
Moet directive e-Commerce herschreven worden? Sowieso, want dat is een vage kutrichtlijn.
Ik vind het vooral schandalig dat Van de Lanotte zoveel moeite doet om een verdrag te laten ratificeren dewelke enorme consequenties kan hebben en zowat zeker die ook zal hebben (hence de geheimhouding van de doorslaggevende teksten). Het zullen wel lobbies zijn die heel lange armen hebben.
VdL weet heel goed wat hij doet en het verbaast me dat hij zo hard zijn best doet om toch maar een reden te vinden om dat verdrag aan te nemen. Hij is dè grondwetspecialist bij uitstek en dit verdrag is net het meest ondemocratische verdrag in tijden.
Prima als je daarvan overtuigd bent. Onderzoek zal dat dan ook wel onomstotelijk bewijzen. Als ACTA naar de prullenbak verwezen wordt, zie ik dat toch liever gebeuren met geldige en gezaghebbende argumenten, dan op basis van het gekrijs van anonymous.
[Reactie gewijzigd door 10 feet high op 22 juli 2024 17:03]