In diverse Europese steden zijn activisten de straat opgegaan om te protesteren tegen het omstreden ACTA-verdrag. In Amsterdam gaat het om ongeveer 200 man. Amnesty International roept lidstaten op het verdrag niet te tekenen.
In Amsterdam loopt een stoet van ongeveer 200 mensen door de stad om te protesteren tegen ACTA. Ook in Rotterdam zijn enkele tientallen mensen aan het demonstreren. Nederland is een van de laatste landen die nog moet beslissen over ondertekening. In veel andere Europese steden is de opkomst groter. In Duitsland zijn er in meer dan vijftig steden protestacties gaande. In Keulen zouden er tweeduizend mensen op de been zijn en in Hannover zou het om 1500 protestanten gaan. In de Bulgaarse hoofdstad zouden zelfs 4000 tot 8000 mensen meedoen aan de Stop ACTA-protestmars.
Het aanhoudende protest tegen de Anti-Counterfeiting Trade Agreement lijkt effect te sorteren: onder andere Polen, Tjechië en recentelijk Duitsland hebben aangekondigd hun handtekening nog niet te zetten. Duitsland wil het standpunt van het Europees Parlement afwachten.
Vrijdag voegde Amnesty International zich bij de tegenstanders. De organisatie noemt het verdrag een 'doos van Pandora' voor potentiële schendingen van mensenrechten. Vooral de reikwijdte van het verdrag en de vage teksten van bepalingen baren Amnesty zorgen. Ook claimt de organisatie dat ACTA landen stimuleert de handhaving bij derde partijen te leggen, buiten de rechter om. "Hierdoor worden isp's geneigd om repressieve maatregelen, zoals blokkades, verwijderingen of zelfs het afsluiten van diensten, door te voeren om inbreuken te vermijden, zonder dat een rechter zich hierover buigt." Amnesty drukt Europese overheden daarom op het hart om het verdrag niet te ondertekenen.
Minister van Justitie Hirsch Ballin liet eerder weten dat het ACTA-verdrag waarschijnlijk niet verder gaat dan het Nederlandse strafrecht. Minister Verhagen van Economische Zaken herhaalt de sussende woorden zaterdag tegen de NOS. De Duitse minister van Jusititie liet zich in vergelijkbare bewoordingen uit. Onderzoekers claimen echter dat ACTA internationale en Europese verdragen schendt.