Europese ruimtevaartorganisatie test augmented reality voor astronauten

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA wil austronauten een heads-up display geven die ze in staat zou stellen medische diagnoses op mede-astronauten uit te voeren. De augmented reality-vizieren zouden ook kunnen helpen bij operaties.

Het Camdass-systeem moet astronauten in de toekomst niet alleen helpen de medische toestand van andere astronauten te analyseren, maar indien nodig ook assisteren bij chirurgische ingrepen. Naar Amerikaans gebruik hanteert ook de European Space Agency graag lange acronymen: Camdass staat voor Computer Assisted Medical Diagnosis and Surgery System. Het prototype is een bril met heads-up display die middels augmented reality voor relevante medische hulp voor de astronaut zorgt.

Om een astronaut te helpen diagnoses te stellen, is Camdass uitgerust met een ultrageluid-transducer, die helpt met het in beeld brengen van eventueel letsel. Bijkomend voordeel is dat ultrasone apparatuur al in het ISS, waar het systeem mogelijk gebruikt zou gaan worden, aanwezig is. Via augmented reality-instructies op de beeldschermen van het head mounted display kan een astronaut worden geïnstrueerd waar hij de transducer moet houden. Referentiebeelden zouden normale en afwijkende situaties kunnen illustreren.

Camdass zou de gebruiker niet alleen kunnen bijstaan bij de diagnose, maar ook bij het behandelen van medische noodgevallen. Zeker wanneer een ruimtevaartuig op grote afstand van de aarde is, kan hulp van experts op aarde lastig zijn door de vertraging in communicatie. Een systeem dat astronauten helpt autonoom op te treden zou dan uitkomst bieden, hoewel het systeem wel voor telewerken geschiktgemaakt zou kunnen worden. Camdass is al getest door verplegend personeel en studenten van het Brusselse Sait-Pierre-ziekenhuis, maar wordt doorontwikkeld om het onder meer handzamer te maken.

ESA Camdass

Door Willem de Moor

Redacteur

08-02-2012 • 16:12

13

Reacties (13)

13
11
10
0
0
0
Wijzig sortering
Gaaf project!

Lijkt mij erg nuttig, bespaart toch heel wat vluchten als astronauten ziek worden.

Misschien kan dit later in het dagelijks leven ook gebruikt worden? Om direct te zien wat het slachtoffer heeft en dit door te geven aan 112?
Misschien op de heel lange termijn.

Vergis je niet, die astronauten krijgen allemaal training in alle apparatuur die er aan boord is. Ook dit speeltje zullen ze straks mee geoefend moeten hebben, voordat ze de ruimte in mogen.

De kans dat een willekeurig iemand straks in een crisis-situatie zonder oefening eventjes een medische ingreep (of zelfs maar scan doet) is vrij klein. In alle paniekerigheid komt het al best vaak voor dat mensen vergeten wat ook alweer het alarmnummer is, of staan ze plotseling met hun telefoon te prutsen alsof ze hem net uit de doos hebben gehaald.
Nee, maar de ambulanciers zelf wel. Een voorbijganger kan nooit iets doen omdat het gewoon de medische kennis niet heeft, zelfs als het de nodige apparatuur zou hebben.
De kans dat een willekeurig iemand straks in een crisis-situatie zonder oefening eventjes een medische ingreep (of zelfs maar scan doet) is vrij klein. In alle paniekerigheid komt het al best vaak voor dat mensen vergeten wat ook alweer het alarmnummer is, of staan ze plotseling met hun telefoon te prutsen alsof ze hem net uit de doos hebben gehaald.
klopt ooit in de tijd van voor de gsm's was er in onze straat eens een zwaar ongeluk gebeurd en al die mensen die naar buiten kwamen om te kijken.
Tot wij daar ook toekwamen en mijn vader riep "heeft er al iemand de 100 gebeld ?" "Nee , doe dat dan zo vlug mogelijk"
Er ging een man naar binnen en wou gaan telefoneren , een minuutje later kwam hij buiten en vroeg " Wat is het nummer van de 100 ?"
(100 is het Belgische noodnummer voor de ambulante oproepen.) 112 is het Europese nummer voor alle nood oproepen.
on topic:
Maar een dergelijke scan zie ik wel nog veel mensen uit te voeren, zeker de jongere generatie, die is toch al meer technologie gewoon. Als de resultaten maar niet geïnterpreteerd moeten worden, kan een voorbijganger dit doen en de resultaten doorgezonden worden naar de toesnellende hulpdiensten, kunnen zij hun misschien al beter voorbereiden tegen ze toekomen.
Die scanner begint toch al redelijk in de buurt te komen van de scanner in star trek & Co

[Reactie gewijzigd door bigbadbull op 25 juli 2024 19:30]

bespaart toch heel wat vluchten als astronauten ziek worden
Weet iemand hoe vaak het tot nog toe voorgekomen is dat een astronaut met spoed terug naar Aarde moest? Ik heb wel ooit gehoord (maar weet niet of het (nog steeds??) waar is) dat iedereen die de ruimte in wil preventief zijn blinde darm moet laten verwijderen, om blinde darm-ontstekingen te voorkomen, maar verder? Nee, ik heb nooit iets gehoord over medische noodgevallen in de ruimte. Ook de Crew Return Vehicle die aan het ISS zou komen te hangen (en inmiddels wegbezuinigd is, toch?) was dacht ik ook vooral bedoeld om te evacueren als er iets met het ISS zelf mis was (waardoor de hele bemanning in gevaat was) en niet zozeer voor individuele astronauten.
Misschien kan dit later in het dagelijks leven ook gebruikt worden? Om direct te zien wat het slachtoffer heeft en dit door te geven aan 112?
Oorspronkelijk was het idee van de AED dat elke willekeurige voorbijganger iemand zou kunnen reanimeren. Uiteindelijk bleek dat niet haalbaar; hoewel het zeker een nuttig hulpmiddel is heb je (volgens de EHBO-instructeurs waarmee ik het erover gehad heb) toch echt wel enige oefening en ervaring (lees: EHBO) nodig om ze echt te kunnen gebruiken.
Dan schat ik de kans dat je een random persoon zonder enige training een tricorder Camdass in zijn handen kunt duwen in de hoop dat die je iets zinnigs kan vertellen niet zo heel hoog in eerlijk gezegd...

Overigens, zelfs met getrainde astronauten, heb ik best wel wat vraagtekens bij de doelstelling dat dit systeem moet gaan helpen bij operaties...!? Als ik het volgende lees:
Zeker wanneer een ruimtevaartuig op grote afstand van de aarde is, kan hulp van experts op aarde lastig zijn door de vertraging in communicatie
dan weet ik maar één situatie waar ze aan kunnen denken: Mars.
Misschien ben ik gek hoor, maar op het moment dat je een bemande expeditie naar Mars stuurt, is het dan niet een beter idee om een daadwerkelijke dokter mee te sturen (met mogelijk een Camdass om hem te helpen, natuurlijk), in plaats van een gadget in de capsule te gooien en op het beste hopen?
Een beetje als een tricorder dus?

maar indien nodig ook assisteren bij chirurgische ingrepen.
Daar zou ik me niet al te goed over voelen als astronaut zijnde, een ongetraind lid van de bemanning blij aan de hak met een scalpel. Aan de andere kant, als het echt mijn laatste redding is, ja dan moet het maar.
Operaties door ongetrainde mensen komt wel vaker voor. Zelfs operaties op jezelf worden wel eens uitgevoerd: http://en.wikipedia.org/wiki/Self-surgery

Je kan nu eenmaal niet een arts lanceren binnen een paar uur, en als je echt geen andere keus hebt (bijvoorbeeld bij een acute blindedarmonsteking oid) heb je weinig keus lijkt me...
Erg gaaf die HUD! Maar verder is dit een standaard echo apparaat. Iets wat in elk ziekenhuis/kliniek aanwezig is. Ik denk niet dat je dit snel in de normale situatie tegen zult komen, aangezien er normaliter getraind medisch personeel in de buurt is, die hebben zelf alle modaliteiten en vooral kennis in huis om tot diagnoses te komen.

Kan me goed voorstellen dat dit apparaat erg nuttig kan zijn wanneer je je voor lange tijd in de ruimte bevind, maar als medische toepassing in bijvoorbeeld een ziekenhuis, dat zie ik nier snel gebeuren.
Het is ook allemaal een beetje vergezocht naar mijn idee. Wat ze augmented reality noemen houdt alleen maar in dat er een bepaalde situatie "gestandaardiseerd" is. Op het moment dat de patient op die brancard ligt kan op het display van de gebruiker allerlei achtergrondinformatie weergeven over die persoon. Maar dat is pas nuttig als het gebruikte computersysteem meer weet dan de gebruiker.
Bij onvoorziene situaties zijn er teveel factoren waarop gereageerd moet kunnen worden om daar een computer voor in te zetten.

Wat als het slachtoffer na een ongeluk een gevaarlijke inwendige bloeding heeft en het apparaat geeft vervolgens instructies om te scannen op botbreuken?
Dus binnenkort kan Andre Kuipers ook gaan opereren :D
Mooie vooruitgang. Zou ook goed gebruikt kunnen worden voor ontwikkelingshulp als je geen volledig hospitaal met allerhande specialisten in de buurt hebt.
Voordeel hierbij is dat Andre Kuipers al een arts is, dus enig verstand van operaties zal hij wel hebben (al is het maar poliklinisch). Ik zie zelf wel nut in zo'n systeem bij normale operatie procedures.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.