Onderzoekers testen contactlens met ingebouwde display

Onderzoekers hebben een ooglens ontwikkeld die een zeer kleine display bevat. De display heeft vooralsnog een zeer lage resolutie, van slechts één pixel. De lenzen zijn voor het eerst met succes uitgeprobeerd op de ogen van konijnen.

Lenzen die net als een contactlens op het oog geplaatst worden en een display en andere elektronica bevatten, werden al eerder ontwikkeld. Een groep onderzoekers van de Finse Aalto-universiteit en de Amerikaanse universiteit van Washington hebben echter een contactlens ontwikkeld die met succes op een oog is getest, in dit geval bij verdoofde konijnen. De ogen liepen geen schade op door de lenzen en de draadloze energietoevoer bleek te werken. De lenzen, met slechts één actieve pixel, konden op afstand van energie en controlesignalen worden voorzien.

Contactlens met display

De groep onderzoekers onder leiding van Babak Parviz ontwikkelde de lens zodat die op het oog gedragen kan worden. Op langere termijn zou een geïntegreerde display informatie aan de drager moeten verschaffen, waarmee de lens als augmented reality-hulpmiddel zou dienen. Op kortere termijn zouden slechthorenden de lens kunnen gebruiken om bijvoorbeeld waarschuwingen te zien, zelfs met de enkele actieve pixel die nu gerealiseerd is.

De lens werd gemaakt door een speciaal ontwikkelde led-pixel achter een fresnel-lens te plaatsen. Die lens is nodig om de pixel scherp op het netvlies te kunnen projecteren. De diode wordt aangestuurd door elektronica die zijn energie draadloos ontvangt. Een ringvormige antenne vangt rf-energie op die naar de contactlens wordt gestuurd. In het oog kan de rf-bron op twee centimeter afstand met succes zijn energie overdragen, net voldoende afstand om de elektronica draadloos van energie te voorzien.

Contactlens met display

De contactlenzen fungeren vooralsnog als proof-of-concept. Voor een praktische toepassing willen de onderzoekers het antennesysteem optimaliseren, zodat meer energieoverdracht over grotere afstanden mogelijk is. Ook willen ze aan multipixelsystemen werken en groene leds ontwikkelen; vooralsnog werden blauwe en rode pixels gebruikt.

Door Willem de Moor

Redacteur

24-11-2011 • 11:36

119

Reacties (119)

119
114
40
5
0
35
Wijzig sortering
Zulke uitvindingen vind ik heel interessant, en ik ga hierover vaak speculeren hoe ze dit in de toekomst zullen gaan gebruiken.

Het zou natuurlijk een zeer mooie ontwikkeling zijn als we onze mails kunnen lezen terwijl we over straat lopen, zonder ook maar één apparaat te voor schijn te halen. Ook zou het bijvoorbeeld praktisch zijn in het verkeer, waar je gewoon op de weg kunt blijven kijken terwijl jij bezig bent met het checken van je afspraken op die dag.

Ik zie echter een nadeel in het gebruik van draadloze energie en informatie. Stel je een drukke winkelstraat voor. Bedrijven kunnen een systeem opzetten waardoor hun direct in verbinding komen met jouw lens, en dit gebruiken om bijvoorbeeld advertenties in de lens weer te geven, in de trend van "Wij hebben vandaag koffie en gebak voor maar €3!", of andere reclame teksten of zelfs filmpjes.

Vervolgens ben ik ook benieuwd hoe ze de aan en uit functie willen gaan gebruiken. Het is natuurlijk niet praktisch als je elke dag een paar keer je lenzen in en uit moet doen als je ze niet wilt gebruiken. Je kunt natuurlijk niet 24/7 die lenzen in hebben: dat zal schade tot gevolg hebben aan je ogen. Het is natuurlijk ook gewoon een algemeen feit dat je van normale beeldschermen al last krijgt van je ogen na langdurig gebruik. En aangezien het beeld nu veel korter op je oog zit, moet je oog waarschijnlijk meer moeite doen om het te verwerken. Bijt me er echter niet in, ik ben geen oogspecialist. Ik wil nog eens zien hoe veel schade deze lens heeft als je het langdurig gebruikt.

Zoals ik al zei, het zijn speculaties en een hoop gedoe, en ze zitten alleen nog maar in de test fase, maar het wekt wel vragen bij mij over de toekomst.
Ik weet niet of het erg praktisch (en mogelijk) is om mail of afspraken te laten zien daarmee. Zeker in de auto is het een recept voor ongelukken, ook op straat ga je gegarandeerd tegen dingen aanlopen.

Het zou wel als notificatie kunnen werken, groen kleuren als het verkeerslicht op groen springt, blauw kleuren als je een berichtje hebt op je telefoon, etc. Ik denk dat de afstand naar je oog veel te klein is om er tekst op kwijt te kunnen.
De afstand is inderdaad erg klein, maar dit neemt niet weg dat er wat op past. Met behulp van een soort vergrootglas idee zou je tekst kunnen verkleinen of vergroten, en dan word het natuurlijk wel mogelijk.. Je zou er dan zelfs misschien plaatjes en/of filmpjes mee kunnen laten zien.

Nu ik er nog eens heel goed over na denk moet ik het wel met je eens zijn dat het WEL het zicht ontneemt, aangezien er toch een LED in je lens zit, en je daar niet doorheen kan kijken. Ik heb echter wel het idee dat het mogelijk is een micro camera ergens kwijt te kunnen en daarmee het zicht te kunnen terugbrengen terwijl je de lens gebruikt.. Dit zou je in combinatie weer kunnen gebruiken met het laten zien van informatie op het scherm... Licht doorzichtig alle info, en op de achtergrond de beelden van de camera. Onbewust heb je dan toch door wat er allemaal gebeurd.


Edit: Zie deze reactie van een mede-tweaker, wie eigenlijk constateert dat de LED doorzichtig is, en je er daardoor doorheen kunt kijken..
http://tweakers.net/react...=Posting&ParentID=5136760

[Reactie gewijzigd door Joeri Harleman op 27 juli 2024 15:54]

De computer is vermoeiend omdat je steeds moet scherpstellen en dat zal hier waarschijnlijk niet het geval zijn. 's Nachts zul je je lenzen uit kunnen doen omdat je het dan niet nodig hebt en ik heb zelf de hele dag lenzen in en nergens last van, dus dat zal ook geen issue zijn.

Ik denk dat het gebruik alla augmented reality met reclames best wel een interessante optie zou zijn, maar dan zou je wel een opt-in optie moeten hebben voor die reclame (_map iemand? :+ )

Dit zou bijvoorbeeld ook kunnen werken voor ouderen die een handleiding via augmented reality krijgen voor technologie met pijltjes naar de knoppen die ze op dat moment gebruiken of waar de functie wordt uitgelegd van het object waar ze op dat moment naar kijken.

[Reactie gewijzigd door TenTimes op 27 juli 2024 15:54]

Een leuke hackactie, als je iedereen op de weg een bluescreen kunt geven...
"Je kunt natuurlijk niet 24/7 die lenzen in hebben: dat zal schade tot gevolg hebben aan je ogen. Het is natuurlijk ook gewoon een algemeen feit dat je van normale beeldschermen al last krijgt van je ogen na langdurig gebruik. En aangezien het beeld nu veel korter op je oog zit, moet je oog waarschijnlijk meer moeite doen om het te verwerken. Bijt me er echter niet in, ik ben geen oogspecialist. Ik wil nog eens zien hoe veel schade deze lens heeft als je het langdurig gebruikt."

Onzin. Je ogen kunnen geen schade oplopen door naar iets te kijken. Bijvoorbeeld al die nonsens dat je problemen met je ogen gaat kijken als je leest in het donker of gewoon naar wat dan ook kijken. Je ogen gaan er geen last van ondervinden. Je hersenen daarentegen zullen meer moeiten doen om de tekst of het beeld ook echt te kunnen "lezen", begrijpen.
Maar het kan misschien wel zijn dat je last kan krijgen van die display (het materiële) die tegen je oog zit.

Ik ben ook geen oogspecialist maar ik denk wel dat het misschien een beetje hetzelfde zal zijn als je met een 3d bril naar een film kijkt. Dat denk ik toch want het is volgens mij niet mogelijk om dingen te kunnen lezen/zien vanop een afstand van een milimeter voor je ogen.

edit: Je sprak ook nog over mails lezen enzovoort tijdens dat je andere dingen aan het doen bent. Ik heb het nog al eens over multitasken gehad en dat is gewoon onmogelijk:
witeken in 'nieuws: Toyota en Intel gaan samen in auto-infotainmentsystemen'

[Reactie gewijzigd door witeken op 27 juli 2024 15:54]

Een jaar geleden zijn wij op studiereis naar de Verenigde Staten geweest en hebben wij de universiteit van Washington bezocht om deze contactlens te mogen bekijken.

Een van de problemen met het prototype toen was dat de led zo fel brandde, dat het schade zou toebrengen aan de ogen. Dit hebben zij dus blijkbaar opgelost, maar hoe lang het nog gaat duren voordat zij meerdere leds en een circuit met een hoger capaciteit erin kunnen gaan bouwen is nog niet bekend.

Ik ben de details vergeten, maar het circuit moet onder een bepaalde dikte blijven, omdat het anders het zicht blokkeert. Hier ligt dan ook een uitdaging, want het substraat is op dit moment van plastic, terwijl IC's silicium gebruiken als substraat. Ik meende dat zij een extra laag moesten aanbrengen omdat plastic niet geschikt was als substraat, maar aangezien het een jaar geleden is dat ik het heb gezien kan ik er naast zitten.

* Oguz286 vind het best leuk om hier weer eens wat over te lezen :)

EDIT: extra info
Het grootste onderdeel van de schakeling is de condensator die draadloos wordt gevuld. Maar de schakeling moet onder een bepaalde dikte blijven, waardoor je niet even wat meer lagen kan toevoegen om de opslagcapaciteit te verhogen ;)

Bovendien hebben ze een cirkelvormige antenne aan de buitenkant van de lens aangebracht omdat dit de meest efficiente antenne zou zijn. Toch heeft maar een efficientie van ik meende ~35% als ik het mij goed herrinner. De energiebron is een batterij met een antenne die je bij je draagt :)

[Reactie gewijzigd door Oguz286 op 27 juli 2024 15:54]

Bouw een chip in telefoons die zowel als batterij als informatiebron dient.
Dan moeten ze er wel nog wat voor verzinnen dat je lens ook echt loodrecht op je oog blijft zitten tijdens het dragen , en niet ronddraait op het hoornvlies.
Dit bestaat al. Ze maken de lens zwaarder onderin zodat deze op de juiste plek blijft zitten. Dit word al toegepast bij katteoog contactlenzen bv.
Ik heb het in mijn normale zachte lenzen ook, dat is noodzakelijk als je naast de standaard afwijking ook een cilindrische afwijking hebt. Een opticien zal mooier uit kunnen leggen hoe dat precies zit, maar om die cilindrische afwijking te corrigeren wordt de lens recht gehouden precies op de manier die jij omschrijft.
De lens draait hierdoor vanzelf op de juiste plek, maar er zitten ook drie streepjes aan de onderkant van mijn lenzen, zodat ik ze zelf ook al met de juiste kant naar onderen in kan zetten. Als de electronica in die beeldschermlens net zo fijn wordt als die streepjes, dan ga je die echt niet zien tijdens het dragen.
Klopt, die partylenzen ken ik. Sterker ik heb ze zelf ook, maar die blijven echt niet loodrecht op het hoornvlies zitten als je ze draagt :)
Daar zat ik ook al aan te denken... lijkt me niet prettig om de lens in je oog te moeten roteren (als dat al kan uberhaubt)
Ik vraag me af hoe het zit met de scherpte van het beeld op de lens, hoe kun je scherpstellen op iets wat op je oog zit? Je krijgt al hoofdpijn als gaat scherpstellen op een vinger die 5 cm van je oog zit.

Ben benieuwd!
Je hoeft niet scherp te stellen als het scherp in je oog wordt geprojecteerd. Voor jouw hersen mag het beeld wel wat verder weg liggen. Jij hoeft niet te "weten" dat het beeld op je oog ligt. Afhankelijk van het doel, kan 30 cm (lezen) of 30 meter (autorijden) ook prima zijn.
Ja en hoe gaan ze dat "scherp projecteren" dan voor elkaar krijgen?
Zitten er dan kleine lensjes op de leds?

Ik vraag me ook af hoe zuurstofdoorlatend die lenzen nog zijn als ze vol zitten met pixels.

Volgens mij hebben ze nog een lange weg te gaan...
Blijkbaar zit er een fresnel lens op de led... Komt er vermoedelijk op neer dat je de pixel in oneindig projecteerd. Immers, de normale lens zal vervormen, en dus moet je wel degelijk scherpstellen op de pixel.
Als een lichtstraal rechtstreeks op een kegeltje / staafje op het netvlies geprojecteerd word hoef je niets scherp te stellen, scherper wordt het namelijk niet.

De brandpunt afstand (F) moet natuurlijk wel overeenkomen met de diameter van het oog plus de dikte van de ooglens zelf en er moet compensatie voor de natuurlijke breking zijn die al in het oog optreedt. Deels zal het oog zelf dat corrigeren. Maar het is misschien gemakkelijker om 1 beeldpunt scherp te focussen op het netvlies dan om een heel plaatje op het netvlies scherp te krijgen op de genoemde manier.

Een Fresnel lens doet ongeveer hetzelfde als een andere lens met dezelfde sterkte / brandpunt maar is platter.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 231832 op 27 juli 2024 15:54]

Hm en nu maar hopen dat bij langdurig gebruik je netvlies niet gaat inbranden.

Lijkt me leuk als je op den duur bijvoorbeeld een soort van windows 8 metro interface de hele tijd op je oog ziet ook als je je lenzen niet in hebt. (sarcastisch)

Ik heb ooit gewone lenzen geprobeerd, maar kon hier niet aan wennen, echt vreselijk. Ik denk dus ook niet dat ik voor de lol dit soort dingen zou gaan gebruiken.
Tsja, misschien zou een soort van wear-leveling voor grafische interfaces ook nog niet zo gek zijn om je ogen te beschermen. Niets beter dan een kantoor met een mooi uitzicht en goede verlichting om je ogen gezond te houden.
Scherp projecteren zou niet moeilijk moeten zijn, dat moet maar eenmaal gedaan worden en dan is het in orde voor altijd.
hoeft niet. Je oog heeft immers een vaste brandpuntsafstand. Dus bij het inmeten wordt bepaald welke sterkte de fresnel lens moet hebben en dan wordt alles prima scherp op je retina geprojecteerd. Natuurlijk wel alleen als je op 'oneindig ver' hebt scherpgesteld. Als je dichterbij gaat kijken wordt de lens boller(sterker) en dus neemt de scherpte van dit virtuele object af.

Iets anders kan niet, of je moet 'achter' de lens gaan zitten, en dat lijkt mij nog niet echt haalbaar.
Je oog heeft immers een vaste brandpuntsafstand.
Het brandpuntsafstand is toch afhankelijk van waar je je ogen op scherpstelt?
Correct, maar zodra je 'in de verte' kijkt dan wordt dit een vast gegeven. Of je nu scherpstelt op een afstand van 30 meter of 300 meter levert geen significant verschil op. Op kleinere afstanden weer wel, maar daar is de lens niet voor bedoeld.
Ik citeer:
De lens werd gemaakt door een speciaal ontwikkelde led-pixel achter een fresnel-lens te plaatsen. Die lens is nodig om de pixel scherp op het netvlies te kunnen projecteren.
Dan heb je geen last van hoofdpijn hoor ;)
Naast t feit dat 't gewoon een T#&@!!! streek is om t op konijntjes te testen, zie ik niet hoe ze dit met die beesten hebben kunnen testen,
d'r zullen toch wel lensdragende mensen zijn die 't willen testen?
Zo ver ik het uit het artikel hier kan halen wouden ze testen of het geen schade zou doen aan de ogen, het ging hierbij wel om verdoofde konijnen hoor ;)
enige wat ze hebben getest is of er geen beschadiging aan het oog ontstaat en of het ledje gaat branden.

Dit zal geen lensdragende mens willen testen als je er bij verteld dat ze oogschade kunnen oplopen. Daarnaast heeft dat enkele ledje niet heel veel nut op het moment en is hij niet doorzichtig, waardoor die alleen maar in je zicht in de weg zit.
Terwijl je zelf ook producten gebruikt die tot stand zijn gekomen van dierproeven. Als je echt zo tegen bent ban je al die producten uit je leven.

Ben er ook voorstander van dat als er alternatieven zijn ze die moeten gebruiken, maar soms ontkom je niet aan dierproeven. Laat ik even in het midden of voor deze test een dier nodig was.
Ik denk dat ze eerst willen weten of er sprake is van schade op het oog. Daar is een konijntje prima geschikt voor, en een mens wat minder (de meeste mensen hebben hun eigen oog meer lief dan dat van een konijntje).
bel ze op en vraag of ze liever jou ogen gebruiken voor ongeteste laboratoriumexperimenten. }>

de lens die werd getest was van PVC, een keihard soort plastic wat niet meegeeft en 0 lucht doorlaat. na enkele seconden zou je al ongemak voelen.

experimenten zoals dit beginnen altijd zo simpel mogelijk, alle mogelijke variabelen uitschakelen. daarom beginnen ze gewoon met 1 pixel op een proefkonijn (letterlijk :9 ). in verdere versies zullen ze het aantal pixels vergroten en de lens zelf vervangen voor een flexibeler soort die meer lijkt op een moderne contactlens. in de tussentijd is het stukken verstandiger om proefkonijntjes te gebruiken dan mensen.
Naast t feit dat 't gewoon een T#&@!!! streek is om t op konijntjes te testen
Precies, arme konijntjes. Gelukkig bestaat global warming niet en is het niet erg dat 300.000 tweakertjes hun PC dag en nacht laten aanstaan.
testen op konijnen en proefdieren in het algemeen worden veel sneller toegelaten en dat is ook de enige bestaansreden van die dieren. Ofwel is het testen op beesten, ofwel moeten we mensen beginnen kweken om dit soort testen op te doen.

je zal nooit gezonde volwassen proefpersonen vinden die in een gecontroleerde omgeving zonder externe factoren zijn opgegroeid en zich willen blootstellen aan mogelijk dodelijke of permant-verminkende testen.
[...]
en dat is ook de enige bestaansreden van die dieren.
Dude, overdrijf je nu niet een beetje? :P

Die dieren bestonden al voordat enkele idioten beslisten om er proeven op te gaan doen hoor ;)

Trouwens, konijntjes zijn lieve huisdieren. Dat is hun echte bestaansreden! :P
Hij bedoeld dat die beesten gefokt worden enkel om op te testen, niet om te vertroetelen.
En er zijn al genoeg konijnen te vinden dus een goed tehuis na hun diensttijd zal er ook niet aan zitten ;)

oftewel hij heeft volkomen gelijk.
Anoniem: 221563 @zeduude24 november 2011 12:58
De medische wereld is enorme stappen vooruit gegaan door Hitler. Die had dokter dood in dienst die medische proeven deed op de joden. Zoals o.a. een arm van een 2de jood op de 1ste jood zijn rug naaien, kijken of het werkt.

Dus ja, als je zo redeneert kun je net zo goed ook dokters afzweren aangezien veel van de dingen die ze nu weten gebaseerd zijn op de onderzoeken van Hitler.

Lees oa een beknopte samenvatting op de wikipedia pagina: http://nl.wikipedia.org/wiki/Aribert_Heim
Bedoel je niet Mengele?
Zou kunnen. Zover ik me kan herrinneren was het Doctor Dood, maar ik kan me vergissen ;)
bedoel je niet "engel van de dood" of "angel of death"?
Ja ik ken het verhaal ookal noem ik hem zelf altijd Richthoven...
? is het konijntje er aan gestorven ? nee
? heeft het konijntje er last van gehad ? nee
? heeft het konijntje er een blijven letsel aan overgehouden ? nee.
? heb je jezelf aangeboden om konijntje te spelen ? nee
? ken je enig voorwerp met dezelfde karakteristieken als een oog ? nee
? was een aap of een koe of een paard of .... misschien beter geweest ?? nee.
? is het konijntje er aan gestorven ? nee
? heeft het konijntje er last van gehad ? nee
? heeft het konijntje er een blijven letsel aan overgehouden ? nee.
Dit konijntje misschien, maar reken er maar niet op dat dit het eerste konijntje was.
in de natuur worden die beesten opgegeten door wolfen volgens enzo, en wij verdoofe ze alleen maar, en kan het beestje rustig veder met zijn leven, wat zijn wij toch goed he,
Het klinkt vrij onmenselijk maar het is net als medicijnen testen op dieren uiteindelijk kan je er meer mee reden dan dat je er aan verliest.
(hoewel het hier puur om een inovatie gaat)
Volgens mij kan je wel op het display een element weergeven zodat je de illusie wekt dat het verder weg is, dan fake je als het ware de afstand.

edit: dmv die fresnel lens dus.

Hoezo wordt dit eigenlijk niet eerst getest op brillen? Dat lijkt me veel makkelijker om mee te beginnen en ik heb het nog niet goed uitgevoerd gezien!

[Reactie gewijzigd door Tk55 op 27 juli 2024 15:54]

De afstand van het netvlies tot het hoornvlies is gemakkelijk objectief te meten. Hier kan de sterkte van de lens op worden afgesteld.

Daarnaast verliezen mensen het vermogen tot accomoderen als ze ouder worden, na een staar-operatie kan dit zelfs helemaal niet meer. Dan is een oplossing als deze, met een lens op het oog, de enige mogelijkheid.

Edit:

Brillen zijn moeilijker, dan moet je nl de afstand van de bril tot het netvlies bepalen, rekening-houden met een fout-marge die door evt. accomodatie van de lens kan worden overbrugd. Dit varieert per testpersoon, tevens zijn oudere mensen (en ouder moet je grofweg zien als 'volwassen') niet meer bruikbaar als testgroep vanwege de afname van accomodatie vermogen.

[Reactie gewijzigd door psyBSD op 27 juli 2024 15:54]

Ik wacht liever even op de 25-polige sub-d connector die rechtstreeks in je hersenschors gaat wel zo prettig ;)
Hoezo wordt dit eigenlijk niet eerst getest op brillen? Dat lijkt me veel makkelijker om mee te beginnen en ik heb het nog niet goed uitgevoerd gezien!
Dat is nu net pas gecommercialiseerd.

http://www.brother.com/en/news/2011/airscouter/index.htm
Druk op ctrl-f en zoek op 'fresnel' ;)
Of lees het artikel compleet... :)

[Reactie gewijzigd door RielN op 27 juli 2024 15:54]

De lens werd gemaakt door een speciaal ontwikkelde led-pixel achter een fresnel-lens te plaatsen. Die lens is nodig om de pixel scherp op het netvlies te kunnen projecteren.

[Reactie gewijzigd door Tassadar32 op 27 juli 2024 15:54]

ter illustratie: in figuur (a zie je de tekst 201. Deze is geprojecteerd op de ondergrond. In het geval van een oog, zal de projectie dus op het netvlies worden geprojecteerd.
http://www.eurekalert.org...2008-01/uow-clw011708.php bron van het eerdere onderzoek. Ook wel handig om erbij te vermelden in het bericht :)

[Reactie gewijzigd door mrdemc op 27 juli 2024 15:54]

Hett is al bijna een jaar oud nieuws, en hoewel interessante ontwikkeling, zie ik voorlopig hier nog niks mee gebeuren.

Het kan alleen gebruikt worden om van tevoren bepaalde patronen te weergeven.
Lees de eerste zin anders nog eens...

Zou straf zijn als je dit al bijna een jaar wist. Volgens de bron is dit rapport 2 dagen geleden gepubliceerd.
Ze zijn er al jaren mee bezig, maar hebben nu dus vooruitgang geboekt.
Zag het gisteren op het nieuws..

Ben toch wel benieuwd als oud lens gebruiker hoelang je zoiets inkunt houden, dwz zuurstof doorlating/irritatie.

En of je het daadwerklijk scherp ziet omdat het op je lens zit.. Een konijn kan niet zeggen: ik zie het scherp. Desalniettemin interessant, ben benieuwd hoe dit zal uitpakken in de toekomst.
De lenzen die je droeg bestonden uit meerdere lagen en dat werkt prima, dit ding bestaat ook uit meerdere lagen, alleen zit er ergens een metalen stripje tussen. Lijkt me niet dat dit irriteert of significant minder zuurstof door zal laten.

Ik vind het een fantastische ontwikkeling, hoe handig is om informatie op je gezichtsveld te tonen waar je voorheen altijd een handeling moest doen om die informatie te verschaffen (horloge kijken, digitale agenda openen, etc..).
Ook willen ze aan multipixelsystemen werken en groene leds ontwikkelen; vooralsnog werden blauwe en rode pixels gebruikt.
Ik neem aan dat die groene leds uiteindelijk gecombineerd moeten gaan worden met de blauwe en rode om rgb kleuren te krijgen? (te kunnen mengen).

Of hebben groene leds een voordeel t.o.v. rode en blauwe wanneer zij als enkele kleur gebruikt worden?
Anoniem: 265941 24 november 2011 11:42
We (University of Washington researchers) present the design, construction and in vivo rabbit testing of a wirelessly powered contact lens display. The display consists of an antenna, a 500 × 500 µm2 silicon power harvesting and radio integrated circuit, metal interconnects, insulation layers and a 750 × 750 µm2 transparent sapphire chip containing a custom-designed micro-light emitting diode with peak emission at 475 nm, all integrated onto a contact lens. The display can be powered wirelessly from ~1 m in free space and ~2 cm in vivo on a rabbit. The display was tested on live, anesthetized rabbits with no observed adverse effect. In order to extend display capabilities, design and fabrication of micro-Fresnel lenses on a contact lens are presented to move toward a multipixel display that can be worn in the form of a contact lens. Contact lenses with integrated micro-Fresnel lenses were also tested on live rabbits and showed no adverse effect.

Kan wel wat worden voor de toekomst. Gister was echter op het nieuws dat het tot nu toe alleen op een konijn is getest en dat het nog zeker 5-10 jaar duurt voordat er een echt practische toepassing voor de mens is.

We blijven vooruit gaan :+

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 265941 op 27 juli 2024 15:54]

Heel erg gaaf, hopen dat dit lekker doorontwikkeld wordt. Ik kan niet wachten om een HUD te hebben in m'n eigen gezichtsveld! Stel je voor dat je lekker even een filmpje er bij pakt in de trein terwijl niemand het merkt, kicken.
*Andros ziet de pornoindustrie al komen*

:+
Dat er lenzen zijn gemaakt met een soort ingebouwde monitor komt voor mij niet meer helemaal als een verrassing. Maar ben ik dan de enige die staat te kijken van de draadloze energieoverdracht? (Dat doet me denken aan een tesla spoel, maar die wil je niet op je oog hebben.)
baby stapjes :)

Misschien gaan ze wel zonne of pizzo electriciteit uit te schoenen of zo :)(sp)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.