Onderzoekers aan de universiteit van Gent zijn erin geslaagd een lcd in te bouwen in een contactlens. De grootste moeilijkheid hierbij was de bolle vorm van de lens. De contactlens-lcd kan nu alleen nog een symbool van een dollarteken aan of uit zetten.
Volgens Jelle De Smet, onderzoeker bij het Centrum voor Microsysteemtechnologie aan de universiteit van Gent, was de grootste uitdaging om een zeer dun bolvormig substraat te ontwikkelen met actieve polymeerlagen die bestand zijn tegen het modelleerproces van de contactlens. Ook moest de invloed van de polymeerlagen op de soepelheid van het lcd in detail bestudeerd worden.
De onderzoekers hebben dit probleem uiteindelijk opgelost door gebruik te maken van nieuwe soorten actieve polymeren en deze te integreren in een soepele gebogen cel. Aangestuurd via een platte draadverbinding kan het prototype van de universiteit van Gent een eenvoudig, vast patroon in de vorm van een dollarteken tonen, volgens de onderzoekers een 'knipoog naar tekenfilmfiguren met dollartekens in hun ogen'. De drager zelf kan het symbool niet zien.
Toekomstig onderzoek zal zich volgens De Smet richten op het verbeteren van de beeldkwaliteit en het verhogen van het aantal pixels van de lcd. Ook zou gewerkt worden aan een volledig autonome elektronische contactlens met ingebouwd beeldscherm. Deze zou bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden voor cosmetische doeleinden als het tonen van een andere kleur van de ogen. Ook aan medische toepassingen wordt gedacht. Zo zou de contactlens-lcd gebruikt kunnen worden als kunstmatige iris om de hoeveelheid invallend licht te regelen.
Het is niet voor het eerst dat getracht wordt een display in te bouwen in een contactlens. Eerder werd al een dergelijke lens op basis van led-technologie ontwikkeld. Deze had slechts een actieve pixel om informatie te tonen. De onderzoekers uit Gent denken dat de lcd-technologie hiervoor beter geschikt is.