AMD komt met overklokbare Llano-apu's

AMD zou op korte termijn twee Llano-processors uitbrengen die geschikt zijn voor overklokkers. Het gaat om accellerated processing units met vier cpu-cores en een Radeon HD-gpu aan boord. De apu's krijgen het K-achtervoegsel ter onderscheid.

De twee nieuwe Llano-processors, de A6-3670K en A8-3870K, hebben beide een vrij instelbare multiplier, wat ze voor overklokkers interessant maakt. De standaardkloksnelheid van de processors bedraagt respectievelijk 2,7 en 3GHz, en de A6 heeft een Radeon HD 6530D-gpu aan boord, met 320 op 443MHz geklokte shaders. De A8 heeft een Radeon HD6550D-gpu, waarvan de 400 shaders op 600MHz geklokt zijn.

Beide processors beschikken over 4MB L2-cache en kregen een tdp van 100W. Wanneer de apu's formeel worden geïntroduceerd is niet bekend, maar op een preorderpagina van een onlineretailer, waar de Llano's ongeveer 121 en 144 dollar kosten, zouden ze volgende week geleverd kunnen worden. De prijzen zijn daarmee overigens gelijk aan die van de A6-3650 en A8-3850, die bij introductie van de K-apu's waarschijnlijk een prijsverlaging krijgen.

Naast de twee unlocked Llano's staan er nog drie apu's op het punt van uitkomen. De A4-3420, A6-3620 en A8-3820 moeten in januari verschijnen. Alle genoemde Llano-processors zijn geschikt voor AMD's FM1-socket. Prijzen van de drie voor januari geplande processors zijn nog niet bekend.

Door Willem de Moor

Redacteur

06-12-2011 • 13:16

35 Linkedin

Reacties (35)

35
35
15
1
0
9
Wijzig sortering
En ook al niet egt interesant als intel er is met een 2500K van 95 Watt tdp
En die van amd nu word 100Watt. Beetje onzinnig als je het mijvraagd.
De manier waarop dit gemeten word is bij AMD en Intel altijd anders geweest. AMD heeft het daadwerkelijke maximum gebruik op en Intel meer een gemiddelde.

Ik weet niet zeker of dit nog steeds zo is.
Dat klopt volgens mij niet helemaal...
Voor zover ik weet geeft AMD het THEORETISCH maximum verbruik en geeft intel een GEMIDDELD GETEST maximum verbruik. Beide geeft het een maximum verbruik weer alleen de manier waarop dat is verworven is verschillend, waarbij het bij intel procs idd kan voorkomen dat jou cpu een hoger maximaal verbruik heeft dan is aangegeven in de specs.
Klopt als een bus, de heren/dames die een intel gebruiken roepen steeds dat deze zuiniger zijn door deze marketing truuk van intel.
Amd geeft een maximaal verbruik op, intel liever een gemiddelde waar je als je logisch nadenkt altijd overheen gaat bij intensief gebruik.
Helaas lezen intel liefhebbers daar graag overheen en blijven steeds maar hameren op deze vals gebruikte informatie, want je kan hierdoor nergens achterhalen wat je maximum tdp is.
De enige beperking is de socket maximum haalbare tdp dus zeg maar wanneer het voetje begint te smelten ;)
Tjsa on topic het boeit mij geen ruk hoe ze deze noemen.
Dat je ze makkelijker kan overklokken boeit wel, dit soort zijn heerlijke overklokkers, ik heb met de oude modellen ook al gemerkt dat extreme overkloks haalbaar zijn.
Vooral ook omdat de on-die vga ook veel bleek te kunnen hebben in mijn oude zat een 500 mhz gpu die na tweaken nu op 980 mhz draait, dat noem ik dus een leuk resultaat.
Tot nu toe heb ik nog niet hoger durven gaan, maar het vernieuwe bios welke nu tot 2000 mhz toelaat zegt toch ook wel dat er meer mogelijk moet zijn ( ik heb nog geen volt verhogingen toegepast tot dusver)

[Reactie gewijzigd door rschwartnld op 7 december 2011 13:09]

Hier zit toch een veel krachtigere GPU in, of ben ik nou gek? Prima CPU voor instap-gamers.
Instap gamers, wat zijn dat?

Voor der rest.. tsja, als dit voor gamen bedoeld is, lijkt mij die GPU overbodig als je toch al een video kaart koopt.
2500k is voor gamen dan echt beter.
onzin. met deen llano valt prima te gamen voor een instap/casual gamer. en gamers die een stapje hoger gaan en een midrange videokaar er in ztten zullen het verschil tussen een llano en een 2500k echt niet merken. je moet ongeveer naar de dual-gpu kaarten gaan wil het verschil in CPU merkbaar zijn voor veruit de meeste games.
Bovendien kun je met de llano apu's de gpu samen laten werken met een dedicated videokaart, waardoor de prestaties hoger uitvallen.

Zelf had ik de 3850 in bestelling. Die kostte €118,- De 3870K verscheen even later voor €112,- in de webshop, dus heb ik m'n bestelling kunnen upgraden en hoef ik 6 euri minder te betalen :-) (en inmiddels staat de 3870K op €128 in diezelfde shop }> )
Anoniem: 392481
6 december 2011 13:21
Ben benieuwd hoe ver ze kunnen, maar weet niet echt of ze echt interessant zijn, de doelgroep waar de apu's op zijn gericht bestaat nu niet echt uit die-hard oc'ers, ik denk dat velen niet eens een after-market koeler op de cpu zetten. Natuurlijk doe ik hier sommigen mee te kort, maar dit lijkt mij wel de doelgroep van deze dingetjes.

Kan iemand me eigenlijk vertellen of de cpu en de gpu dan zijn unlocked of alleen de cpu??
Dat is ook mijn grote vraag, of die grafische core ook unlocked is. Als dat zo is dan lijkt mij dit een zeer leuk overclock speeltje met het oog op low res gaming.
interessant klinkt het. Maar ik heb toen de tijd de eerste overclock resultaten gezien van de originele en die waren nou niet echt super goed. maar het blijft leuk speelgoed .
ik hoop dat de black editions geen thermisch plafon hebben. want anders is het maar een wassen neus

Tevens AMD leverd geen nieuwe athlon 2 en Phenom 2 meer. op is op dus.

dus nu maar even wachten op die nieuwe modellen.

edit voor spellingchecker

[Reactie gewijzigd door Red_inc op 6 december 2011 14:04]

Dat de overklokresultaten van de originele niet zo goed zijn komt omdat alles aan elkaar gelinkt is net als bij Intel's sandybridge cpu's. Nu kun je met de 3870 en 3670 de multipliers zo goed als vrij instellen en dus de cpu overklokken (en hopelijk de 'gpu') zonder dat je vrijwel direct tegen de limiet van onder andere de pci express bus aan zit.

[Reactie gewijzigd door Skyfox85 op 6 december 2011 16:36]

Anoniem: 16328
6 december 2011 17:29
Niet om het een of ander maar laat ze eerst eens de productie en distributie van huidige processoren op orde brengen.
Wel een beetje Intel ripoff, die K er achter.. Wat is er mis met het oude vertrouwde Black Edition?

[Reactie gewijzigd door faust2016 op 6 december 2011 13:19]

Zo kan je het bekijken, maar het geeft de consument wel weer duidelijkheid. Nu is het algemeen bekend dat de K voor unlocked multiplier staat. Vroeger zeiden ze altijd dat het een Black Edition was.... ik denk dat veel mensen toen niet wisten wat het verschil was. ;)
Ja, maar ondertussen heten de nieuwe Bulldozers ook allemaal Black edition.
Ze geven nu dus voor dezelfde feature binnen de huidige line-up 2 verschillende namen.
In het kader van 'duidelijkheid' niet echt een topper lijkt me..

Ze hebben bij AMD vanaf de Athlon 64 X2's (van bijna 5 jaar oud) de term BE gehanteerd. Dat ze hier nu opeens vanaf stappen is toch vreemd?

En als mensen niet weten wat het verschil tussen een 'gewone' en een Black Edition is, zouden ze zich ook niet met OC'en bezig moeten houden ;).
Ja, maar ondertussen heten de nieuwe Bulldozers ook allemaal Black edition.
Ze geven nu dus voor dezelfde feature binnen de huidige line-up 2 verschillende namen.
In het kader van 'duidelijkheid' niet echt een topper lijkt me..

Ze hebben bij AMD vanaf de Athlon 64 X2's (van bijna 5 jaar oud) de term BE gehanteerd. Dat ze hier nu opeens vanaf stappen is toch vreemd?

En als mensen niet weten wat het verschil tussen een 'gewone' en een Black Edition is, zouden ze zich ook niet met OC'en bezig moeten houden ;).
Even kleine correctie en klein beetje geschiedenis. :)

De Black Edition is pas later erbij gekomen vanaf de Phenom en athlon II, niet vanaf de Athlon 64 x2. Daar was het net als nu met de bulldozer de FX prefix de aanduiding van snelle en unlocked cpu's van AMD. Bulldozer heeft de later geïntroduceerde black Edition ook erbij gekregen als aanduiding.
Volgens mij waren dat vernieuwde versies (correct me if i'm wrong)
Ik krijg de indruk dat ze voor de High end processors wel willen vast houden aan het BE label, als algemene aanduideling van goed OC-bare (high-end) processors. Dat geldt dan kennelijk niet voor deze mid range processor waarbij enkel de MP is unlockt en daarom slechts het achtervoegsel K wordt gebruikt.

Overigens stelt het artikel dat AMD deze processor "zou" introduceren. In de officiële AMD presentatie slides staan de procs gewoon genoemd.

[Reactie gewijzigd door dirkjesdirk op 6 december 2011 13:59]

Stomme move van amd, als je net als intel de K gebruikt geef je dus eigenlijk aan dat intel de winnaar is en bepaald hoe wat moet heten ?

Denk dat je als amd toch beter voor je eigen marketing moet gaan, maar ja amd heeft wel meer rare moves.
Ja dat misschien wel maar het is wel duidelijk voor de consument.
Ik had er zelf gewoon een BE label op geplakt. Imo niets mis mee.
Voor de "leek" consument kan dit een handigere indicatie zijn.
Maar zoals eerder aangehaald, een beetje afkijkwerk bij Intel
Ik weet niet of dit wel zo handig is, de leek behoort nu niet bepaald tot de doelgroep van overclockers.
Als je het black edition zou noemen dan zou zonder twijfel iedere overklokker weten waar het hier om gaat. Ik denk zelf dat AMD de naam black edition wil reserveren voor high-end cpu's en de niet geheel originele K voor low tot mid-end. (ik meende dit laatste ook eens ergens gelezen te hebben)

[Reactie gewijzigd door Skyfox85 op 6 december 2011 13:44]

Goed bezig zeg ik, maar een K aan het einde plaatsen voor een overclock editie is nou niet echt origineel..
Maar wel éénduidig.
Nou ik ben het een beetje kwijt met de naamgeving van de amd cpus. Een X6 1100T BE, snap ik wel maar. A8-3870K (in mijn hoofd A8 = Cortex A8 3870=Videokaart K=Unlocked Multi. ) Die naamgeving had beter gekund.
Dat K erachter is een verzinsel van iemand op een andere website. he worden gewoon black editions
Dit lijkt me een prima opvolger om de PC van m'n vriendin mee op te frissen.
D'r AMD 3200+ van 5 jaar oud lijkt het allemaal niet meer bij te houden, ook door weinig en traag geheugen en nog een PATA HDD.
Ik had de A8-3850 op het oog, maar dit is nog beter. Als de PC over 5 jaar weer te traag lijkt te worden onder Windows7 service pack 4, nog een keer 10% overklok er tegenaan, kunnen we weer een jaartje vooruit.
Kleine SSD erin, want in 5 jaar heeft ze iets van 35GB spul verzameld. Geen TB's nodig.

Hmm, wel lang wachten tot januari, en misschien wel nog iets langer op een betaalbaar moederbord dat die toekomstige overklok makkelijk maakt.
Handiger om dan een goede quad-core te halen i.p.v. die apu's, phenom II o.i.d. zal waarschijnlijk langer meegaan, denk ook goedkoper en is beter over te clocken.

En een SSD is een beetje over de top voor iemand die wss niet meer doet dan internetten en mail kijken, ook niet aangeraden als je 5 jaar met een pc wilt doen.
Snap ik niet.

Volgens CPUBenchmarks is de A8-3850 vergelijkbaar met Phenom X6 1065.

En qua opslag. Voor rond de 100 euro kiezen tussen 1TB HDD of 64GB SSD als je maar 40GB gebruikt?
En qua write cycles/levensduur zal het allemaal wel loslopen bij dat internetten, mail kijken en facebook checken.

Verder ruim voldoende video performance, zonder de hassle van de extra video kaart.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee