'AMD stopt levering Phenom II- en Athlon II-processors'

Chipfabrikant AMD zou van plan zijn om op korte termijn de levering van zijn Athlon II- en Phenom II-processors te staken. Consumenten zouden moeten uitwijken naar de nieuwe processors die het bedrijf introduceerde: de apu's en Bulldozers.

Het lagere segment zou moeten worden bediend met het eenvoudige Brazos-platform, met minder krachtige accellerated processing units of apu's uit de C- en E-serie. Iets krachtigere pc's moeten met de Llano- of A-serie apu's van het Fusion-platform worden uitgerust. Beide platforms moeten de Athlon II- en de instap-Phenom II-processors vervangen. Voor het hogere segment, waar de snellere Phenom II's met vier of zes cores de dienst uitmaakten, moet dan worden uitgeweken naar Bulldozer-processors.

Het uitfaseren van de Athlon II- en Phenom II-processors voor socket AM3 is wellicht wat voorbarig. Volgens NordicHardware blijft echter alleen de Phenom II X4 960T over, een op de Thuban-core gebaseerde processor met vier van de zes cores actief. De site maakt geen melding van de Athlons die voor de FM1-socket werden geïntroduceerd, zoals de Athlon II X4 651.

Ook de problemen met de productie van voldoende Llano-apu's zou het uitfaseren van de oudere processorgeneratie wat prematuur maken. AMD kan niet genoeg Llano's leveren, waardoor het middensegment met tekorten kampt. Het hogere segment, waar de Bulldozers heer en meester moeten zijn, wordt eveneens door tekorten geplaagd. Bovendien is nog niet iedereen ervan overtuigd dat laatstgenoemde cpu's een prestatiewinst ten opzichte van de oudere generatie met zich meebrengen.

Door Willem de Moor

Redacteur

05-12-2011 • 16:07

77 Linkedin

Submitter: Anoniem: 64119

Reacties (77)

Wijzig sortering
Vervelend van Intel is dat bij zowat elke nieuwe processor een nieuwe socket nodig is.. Bij AMD is dat niet altijd zo. (weet niet of de nieuwe Bulldozers ook AM3 zijn?).
Je kan dat natuurlijk ook andersom redeneren Amd blijft maar doorborduren op een oude architectuur waardoor dat het compatibele blijft. En intel komt elke keer met een totaal nieuwe architectuur en prestatie waardoor je helaas ook een nieuw moederbord nodig heb. Ben jaren een Amd fan geweest en nog steeds voor de prijs prestatie verhouding maar voor mijn eigen systeem ga ik puur voor prestatie en ja dan kost het iets meer. En voor de nieuwe Trinity Fusion processor voor volgend jaar schakelen ze over op Socket FM2 dus Socket FM1 voor de Llano is ook maar een kort leven beschoren
http://nl.hardware.info/n...met-fm2-voetje-op-de-foto

[Reactie gewijzigd door Ryuukami op 5 december 2011 16:36]

Nee, FM1 blijft wel hoor....
Het is AM3 die het veld moet ruimen..
Anoniem: 111177
@Ryuukami5 december 2011 17:08
Al gaat die redenering ook niet helemaal op. Je kunt perfect eenzelfde socket met een nieuwe chipset combineren. Het is eerder AMD dat nieuwe "architechtuur" voorziet op zijn moederborden. Kijk bijvoorbeeld naar de adoptatie van Sata-600 en USB 3.0, welke veel vlotter en uitgebreider is gebeurd op AMD moederborden dan bij Intel.
Architectuur heeft niks met socket te maken. De socket is gewoon een hulpmiddel om je CPU te verbinden met geheugen, chipset, stroomvoorziening en nu dus ook om de GPU te verbinden. Dat is waarom AMD afscheid neemt van AM3 en FM1+2 introduceert.

Intel heeft sinds de Pentium 4 de Socket775 gebruikt, maar omdat de stroombehoeftes en FSB snelheden steeds veranderden waren oude borden niet geschikt voor nieuwe CPUs. Uiteindelijk hebben ze met de Core i7 pas AMD gevolgd en hadden ze ook een nieuwe socket nodig. Die socket hebben ze meteen maar in 2 varianten uitgebracht, een socket voor dure systemen met tripplechannel geheugen en een goedkopere variant voor dualchannel geheugen.
Ehm, een processorarchitectuur is iets anders dan een socket. Bij intel overleeft een architectuur makkelijk meerdere sockets.

Ik denk dat ik de stelling wel aandurf dat AMD wat meer vooruit kijkt, en dat hun socketconcept (onder andere omdat ze een heel andere bus gebruiken dan intel) wat meer speelruimte biedt en het dus geen bittere noodzaak is om elke nieuwe processorvariant op een nieuwe socket uit te brengen.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 5 december 2011 20:45]

Anoniem: 271482
@Ryuukami6 december 2011 06:55
t/m de K6 waren ze idd meelopend, super socket hebben ze 550Mhz gehaalt.
Voor de athlon had je SlotA, toen SocketA, voor de Athlon64 had je ook 2 sockets, De opvolgende generatie AM1, 2, 2+, en nu 3.

AMD doet net zo goed nieuwe sockets. Let trouwens wel op dat een kwalitatief goed AMD bord even duur is als een instapbord voor een Intel proc.
Nieuwe bulldozers zijn AM3+
Maar passen gewoon op AM3 moederborden. Dus je hebt geen nieuwe socket nodig.
De fabrikanten moeten wel zorgen voor bios support. En dit is iets wat ze niet allemaal doen. Je hoeft niet perse een black socket te hebben. Er zijn moederborden zoals de MSI 890FX-GD70 die gewoon bulldozer support hebben met een witte socket.
Anoniem: 263922
@Astennu5 december 2011 22:49
Maar je mist dan wel een aantal features of vergis ik me daarin? Ik weet wel nog ten tijde van de phenom dat veel moederborden het hoge TDP niet konden verwerken waardoor alsnog een nieuw moederbord aangeschaft moest worden. Vind die forwards compatibiliteit toch bij zn doel achterblijven. Vaak genoeg kopen mensen een bulldozer ready mobo tezamen met een goedkope athlonII/phenomII oid. om later een bulldozer er in te steken. Is natuurlijk wel leuk dat mensen met een oudere phenomII setup kunnen upgraden, maar dan is het moederbord opeens te oud om ondersteuning te bieden. De vergelijking met intel is natuurlijk snel gemaakt maar in de realiteit valt het toch behoorlijk tegen, kan ook aan mij liggen natuurlijk maar dat beeld heb ik op dit moment.
Dat hangt van de kwaliteit van je moederbord af, namelijk hoeveel stroomfases erop zitten bijvoorbeeld. Ook de ondersteuning van de fabrikant is hierin belangrijk, omdat die de ondersteuning voor de nieuwe procs in zijn BIOS in moet bouwen.
Als je dus voor kwaliteit bent gegaan bij je koop zul je bij AMD minder problemen tegenkomen. Voorbeeld: mijn legacy uATX AM2 (nee, geen AM2+!) moederbord op de 690G chipset kreeg van Gigabyte lang na verkoopeinde nog een BIOS update om AM3 processors te ondersteunen. Momenteel snort daar een Athlon II X3 met AM3 voet fijn zijn rondjes op.
Het klopt inderdaad dat je dan features mist, zoals de tragere HT bus, en sommige energiefeatures (en afhankelijk van de situatie niet de maximale geheugensnelheden). Daar tegenover staat dat je flexibeler in je upgrade path bent. Ik kan nu bijvoorbeeld een 740G chipset met AM3 socket en USB3 voor 50 euro kopen. Daarmee wordt de hele computer ineens een klap sneller door allerlei nifty features. Daarvoor hoef ik dus alleen nieuw geheugen en een moederbord te kopen voor samen welgeteld 75 euro, waar ik de pure rekenkracht van de proc al in een eerder stadium nodig had en daar t.o.v. van mijn Athlon X2 5000+ ook nog eens een pak stroom mee bespaarde.

[Reactie gewijzigd door Buggle op 6 december 2011 12:51]

Niet helemaal, Bulldozer's zijn socket AM3+.

OT: Ik denk dat het droppen van de Athlon II en Phenom II-merknamen wel ervoor zorgen dat het AMD-assortiment een stuk overzichtelijk wordt. Goede onwikkeling vind ik.
Anoniem: 114278
@Miuccia5 december 2011 18:31
Overzichtelijkheid is een mooi iets maar mogelijke vertraagde leveringen voor AMD zeker niet.
En bedenk ook dat de Bulldozers nog niet echt zijn doorgebroken als je het mij vraagt, het topmodel is minder als de goedkopere 2500K van Intel en het Intel topmodel (de 2011's) zitten op een afstand van Nederland tot Australië om het zo maar te zeggen. De Phenom II's zijn nog steeds geliefd onder hardware-bouwers die bijvoorbeeld game-pc's bouwen, voor een game pc die amper videobewerking moet doen is een AMD de juiste keuze, vooral door hun prijs/prestatie verhouding welke erg goed is.
Die zijn AM3+.
Ja past gewoon op AM3+
Dat is zeker een voordeel
Bulldozer zijn AM3+ maar aantal high end AM3 borden kunnen met firmware worden geudate en AM3+ compatible worden
Bulldozer werken in het algemeen alleen op een am3+ mobo. Sommige fabrikanten geven hun oude am3 mobo een bios update waardoor ze daar ook op passen alleen kan dat niet altijd omdat de voltage regeling niet aan de nieuwere am3+ eisen voldoet.
kloptvolgensmij ook, ik heb ook een bulldozer, een quadcore.
scoort 7,2 op win7 prestatieindex.

top cpu! _/-\o_

maar ik denk dat het verderontwikkelen van het apu aanbod iets slimmer is en dan pas stoppen met leveren.
Tsja het is maar hoe je het bekijkt. Persoonlijk ben ik niet blij met de processors die AMD ontwikkeld. Heb altijd AMD gehad sinds de AMD K6-2 maar AMD is gestopt met high-end processors te maken sinds Intel met de Core 2 Duo op de proppen kwam.

Doe mij maar lekker een nieuw moederbord hoor, dan ga je er qua prestaties tenminste echt op vooruit, valt van AMD helaas niet echt te zeggen.
maar AMD is gestopt met high-end processors te maken sinds Intel met de Core 2 Duo
Ze zijn niet gestopt.. hun nieuwe processors waren gewoon niet snelgenoeg om het High End te noemen

Zelfde verhaal met de bulldozer

Het is echt niet dat ze expres een langzamere CPU neerzetten als Intel
Beetje een gekke zet van AMD.
Kan het begrijpen dat je gaat snoeien als je een nieuwe lijn hebt uitgebracht, maar alles volledig laten wegvallen terwijl je met problemen in de huidige productie kampt lijkt me niet verstandig.
Ze willen ruimte maken in de fabs. Alles wat nu 45nm is kan dan omgezet worden naar 32nm of zelfs 22nm. Waarschijnlijk dat laatste. Ze moeten natuurlijk wel zorgen dat de achterstand op intel niet nog groter zal worden.
Simpele economische logica. Ze produceren voor hetzelfde marktsegment 2 chips. Eén met een lage marge, en één met een hoge marge. Ze hebben te weinig productiecapaciteit. En de machiene kan er 1000 met een lage marge maken tegen 1500 met een hoge marge. Wat denk jij dat het bedrijf gaat doen?

Dat wij het niet leuk vinden dat onze favoriete chip eruit gaat, telt onder deze omstandigheden niet mee.

P.S. de getallen zijn niet absoluut, maar om de situatie duidelijk te maken.
Ongeloofwaardig. Het is onzinnig om een hexacore CPU te blijven produceren om vervolgens alleen de Phenom II X4 960T te verkopen (met 4 van de 6 cores enabled.). AMD zal die CPU tegelijk of eerder dan de AMD Phenom II X6 1000T serie schrappen.
Ik vermoed dat de hexacores nog wel een tijdje aan A-merken en andere grootverbruikers geleverd gaan worden. Echter hebben die (terecht) geen trek in half-werkende CPUs, die wel de volle mep stroom verbruiken. Die worden dus voor een zacht prijsje in de markt gegooid, voor de laatsten der Mohikanen die nog een AM3 willen vullen.
Dat zou best jammer zijn, omdat de Phenom II 9xx processors nog regelmatig geadviseerd worden voor budget-gamesystemen.
Ik heb er afgelopen weekeinde nog een gebouwd met een X4 965 BE, qua prijs en performance nogal moeilijk te verslaan momenteel. Ik begrijp AMD wel maar of dit ze betere verkopen gaat opleveren?
Jammer dit , want de CPU's zijn uitstekend qua prijs en prestaties voor HTPC's en low budget systeempjes.
Zelfs nog voor High end ist uitstekend Bang for Buck verhouding vind ik :)
of dit slim is of niet zal afhangen van hoe de yield en performance van piledriver is. de yield van trinity (die de piledriver core gebruikt) lijkt goed volgens de geruchten.
de performances zal afhangen van hoe veel van de problemen van bulldozer, piledriver heeft kunnen oplossen.

maar dan nog, eerst zien dan geloven. de yields van de phenom 2 cores was goed en zolang het nog goed verkoopt lijkt me niet dat ze daarmee gaan stoppen voor ze de volgende generatie op orden hebben.
de yield van trinity (die de piledriver core gebruikt) lijkt goed volgens de geruchten.
Hoe weten ze dat nou, hij gaat toch pas in Januari in productie?
Yields wil je in je preproductie ook al goed hebben
nu mogen de bulldozers wel wat in prijs zakken anders gaat het achteruit op prijs/performance en dat is juist waar amd het van moet hebben
AMD zegt dat de komst van windows8 daar verandering in zal brengen dmv optimalisaties. Hopen dat Linux ook nu weer Microsoft voor kan blijven en we binnenkort een OS zien dat wel optimaal gebruik maakt van Bulldozer. (hoewel ik aanschaf uitstel tot de opvolger van Bulldozer)
NordicHardware quote geen bron dus helemaal vertrouw ik dit bericht niet.

Er zijn nog erg veel AM3 systemen in de omloop en upgraden maakt AMD juist aantrekkelijk.
dit mag van mij wel maar dan moeten de bulldozer cpu's wel goedkoper worden dan ze nu zijn :Y)
Volgens mij is het grootse probleem van buldozer dat modules zoals amd deze gebruikt nieuw zijn voor de pc wereld dus er gewoon nog niet heel eficient gebruik van word gemaakt. maar voor niet multi threaded aplicaties moeten ze inderdaad de prestaties een flink stuk opschroeven.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee