AMD verhoogt apu-prijzen en brengt nieuwe Athlon II uit

AMD heeft de prijzen van een aantal accellerated processing units en het instapmodel van de op Bulldozer gebaseerde FX-serie aangepast. Bovendien introduceerde het bedrijf met de Athlon II X4 651 een nieuwe quadcore-processor.

De op 3GHz geklokte Athlon II X4 651 beschikt zoals alle Athlons niet over L3-cache. De nieuwe processor is nog op de K10-micro-architectuur gebaseerd en is een quadcore Athlon met 4MB L2-cache. De 651 heeft een tdp van 100W meegekregen en moet niet in een AM3-socket gestoken worden, maar is geschikt voor de nieuwe FM1-socket waar ook AMD's apu's in gestoken worden. Anders dan die apu's heeft de Athlon uiteraard geen gpu aan boord. De introductieprijs van de nieuwe FM1-Athlon bedraagt 92 dollar.

Naast de nieuwe cpu wijzigde AMD de groothandelsprijzen van drie apu's. De twee A4-dualcores uit het assortiment, de A4-3300 en A4-3400, ieder met 1MB L2-cache en zonder L3-cache, zijn twee dollar meer gaan kosten. De op 2,5GHz geklokte A4-3300 kost voortaan 66 dollar; de A4-3400 met een kloksnelheid van 2,7GHz kost per direct 71 dollar. Beide apu's hebben naast de twee rekenkernen een gpu aan boord, een tdp van 65W en zijn geschikt voor de FM1-socket. De triplecore A6-3500 kreeg overigens een prijsverlaging van 89 naar 85 dollar.

AMD verlaagde ten slotte de prijs van zijn FX-6100, een processor met drie Bulldozer-modules aan boord. De hexacore met een kloksnelheid van 3,3GHz, 6MB L2-cache en 8MB L3-cache, wordt tien dollar goedkoper en kost voortaan 155 dollar.

ModelSnelheidCoresL2-cacheL3-cacheTdpOude prijsNieuwe prijs
FX-6100 3,3GHz 6 6MB 8MB 95W 165 dollar 155 dollar
Athlon II X4 651 3GHz 4 4MB - 100W - 92 dollar
A6-3500 2,1GHz 3 3MB - 65W 89 dollar 85 dollar
A4-3400 2,7GHz 2 1MB - 65W 69 dollar 71 dollar
A4-3300 2,5GHz 2 1MB - 65W 64 dollar 66 dollar

Door Willem de Moor

Redacteur

16-11-2011 • 10:37

37 Linkedin

Reacties (37)

37
37
28
5
0
3
Wijzig sortering
Vreemd, normaal gesproken krijgen we prijsverlagingen als een CPU al een tijdje op de markt is. AMD verhoogt de prijzen terwijl ze al niet extreem concurerend zijn...

overigens:
Naast de nieuwe cpu verhoogde AMD de groothandelsprijzen van drie apu's.
In de tabel staan maar 2, dus hoeveel zijn het er nu?


@swtimmer - AMD is altijd extreem sterk geweest in het <100 euro segment, zelfs in het Core2Duo tijdperk. Echter in het Llano vs goedkope Sandy Bridge modellen zijn ze een stuk minder concurerend geworden, en juist daar gaan ze nu een prijsverhoging doorvoeren.

@Praetextatus - De tekorten (zoals valt te lezen) komen niet door een extreem grote vraag, maar door problemen met productie. Overigens was dat alweer bijna 2 maanden geleden.

@ronald89 - Natuurlijk merk je dat. De groothandel gaat die 2 dollar echt niet voor eigen rekening nemen. Daarnaast wil elke betrokken partij winst maken (meestal een percentage van de verkoopprijs) en wil de overheid nog BTW en invoerrechten zien. Zeg even 10% winst voor de groothandel en 10% winst voor de winkel, dan komt die 2 dollar al overeen met €2,38 incl BTW, zonder invoerrechten (want die weet ik niet).

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 16 november 2011 11:16]

De apu's van AMD zijn op dit moment niet aan te slepen :)
En dus gebruik maken van de marktwerking: De prijs een beetje omhoog. Is nog steeds goed te doen voor de consument EN mooi meegenomen voor AMD.

nieuws: AMD kampt met apu-tekorten
Wie weet had je even naar de tabel moeten kijken en niet alleen naar de titel. Er worden er 2 goedkoper (met resp 4$ en 10$) en er worden er 2 duurder (beide met 2$). Dus eigenlijk is het een prijswijziging die beide kanten opgaat.
Het zijn groothandelsprijzen in dollars, het is dus ook nog maar de vraag of we er wat van merken. Als het überhaupt al door wordt gevoerd in consumentenprijzen zal dit maar € 1,5 zijn denk ik, dat is geen wereldschokkende verhoging waarvan ze hun hele concurrentiepositie om zeep helpen..
Dat valt nog te bezien of je er niets van gaat merken, waarschijnlijk zou het product waar het in verwerkt is minder snel in prijs omlaag gaan waardoor je ongemerkt meer betaald, en als je het los zou kopen dan zou je wel degelijk een prijsverhoging tegenkomen gezien elke tussenhandel een % heft op hun inkoopsprijs kan je nog best wel op het dubbele van die 2$ uitkomen.
Het is heel simpel knirfie. AMD kan meer APU's verkopen dan ze kunnen leveren. De vraag is groter dan het aanbod. De prijs kan dus omhoog.
Ze zouden gek zijn als ze dezelfde hoeveelheid APU's voor een lagere prijs de deur uit doen als ze ook voor het hogere bedrag verkocht worden.
Ik vind de titel ook een beetje stemmingmakend.
Inderdaad is het zowel verhoging (met wel 2$ = ongeveer 3 procent)
als verlaging (met 5-6 procent).

Ik zou de titel Aangepaste prijzen CPU en APU, nieuwe ... 'eerlijker' vinden.
Dat prijzen verlaagd worden is geen nieuws, dat prijzen verhoogd worden wel wellicht?
Ook niet. Bovendien, nieuws of geen nieuws: het moet wel een beetje kloppen met de werkelijkheid O-) . En als de prijzen meer verlaagd worden dan verhoogd, dient een nieuwssite niet het tegenovergestelde te beweren in de titel.
Een beetje een matige titel inderdaad, het lijkt alsof er een prijsverhoging is (zie first post!), terwijl het over het geheel gezien een prijsverlaging is.

Of maak er een goede titel van of maak aparte stukjes van de verlagingen en verhogingen.

Verder zijn het extreem aantrekkelijke cpu's/apu's voor de meeste mensen, om prijs/prestatie concurrerend te zijn kon het nog wel een eindje omhoog.
En zou deze Athlon II X4 651 net als de 631 een APU zijn met een slecht GPU-gedeelte die daarom als een gewone Athlon wordt verkocht?
Aangezien hij op een FM1-socket past, ben je dus genoodzaakt om een aparte videokaart te gebruiken en daarom is deze mislukte APU geen aanrader. Dan koop je best gewoon een A8-3850. Deze zal namelijk goedkoper en zuiniger zijn dan een gelijk presterende Athlon II X4 651 + HD5670.
als je een hd5670 zou willen. misschien heb je een oude videokaart liggen waar je genoeg aan hebt. misschien wil je meer gpu power.
Waarom dan gaan voor een FM1 moederbord?
Andere bronnen hebben het over prijsverlagingen naar het nieuwe niveau, ipv een prijsverhoging tov het nieuwe niveau. Vreemd.

http://www.hartware.net/news_53275.html

http://www.amd.com/us/pro...ges/desktop-a-series.aspx
huh, waarom brengen ze nou een FM1 cpu uit!? FM1 is bedoeld voor apu's, nu maken ze het ingewikkelder. kan me goed voorstellen dat mensen deze processor kopen en als ze de pc aanzetten ontdekken dat ze, ondanks het mobo waar aan alle kanten op de doos staat dat het voor apu's is bedoeld, ontdekken dat ze toch een gpu moeten kopen :s
simpel: het GPU deel is niet goed / werkt niet goed, terwijl de CPU wel goed is. Dan kan je deze APU toch nog als CPU verkopen en hoef je em niet weg te gooien.
Met een TDP van 100 watt is deze unieke Athlon II X4 processor op papier minder zuinig dan zijn soortgenoten op socket AM3, maar daarbij moet wel opgemerkt worden dat deze nieuwe Athlon II op basis van de Llano chip ook de PCI-Express controller aan boord heeft.
Zie het bericht omtrent de eerdere X4 631 voor de voor en nadelen.

[Reactie gewijzigd door dirkjesdirk op 16 november 2011 11:28]

Dat zal de primaire reden niet zijn, een die wordt getest voordat hij gepackaged wordt, en dus voordat hij zijn pinnen krijgt. Als blijkt dat het GPU gedeelte kapot is, hoeft je hem niet te packagen met een FM1 voet, en zou hem nog als AM3 kunnen verkopen.

De reden waarom ze toch FM1 CPU's willen hebben, is waarschijnlijk omdat de markt dat toch wil, meer flexabiliteit en zelf kunnen kiezen voor exact de geschikte GPU voor de taak. Deze markt zal niet groot zijn t.o.v. de "gewone" FM1, maar waarom niet, het is voor AMD maar een kleine aanpassing.
Kan iemand mij uitleggen waar deze APU's voor gebruikt worden? zijn ze voor gewoon in een PC, tablets en smartphones, of in de kleine netbooks?

Kan me niet voorstellen dat je in een gewone pc een CPU wil met ingebakken video chip.
Jawel hoor, gewoon voor pc. Stel je maar eens voor hoeveel mensen gewoon een pc willen bouwen en geen zin hebben in een aparte videokaart: HTPC's of gewoon desktop. Bovendien zijn die apu's sterk genoeg om af en toe 's een spelletje te spelen.
bedankt voor de info. weer wat geleerd. Ik persoonlijk ben een fanatiek gamer en kan me niet voorstellen om BF3 te moeten spelen op een Apu. mijn gtx 570 trekt de game zelfs maar amper op ultra settings.

Ik snap best dat voor simpele games of grafische rekenkracht een Apu wordt gebruikt. toch zullen deze nooit de kracht evenaren van een externe videokaart.

Voor het stroom gebruik kan het wel heel aantrekkelijk zijn natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door sygys op 16 november 2011 12:29]

Nou kijk en dat weet ik niet, als je ziet na wat er de afgelopen 20 jaar gebeurt is in de computer (hardware) industrie,, ik kon het me niet voorstellen een HDD van 20GB, nu gaan de 20GB HDD in het oudvuil want je hebt flash,ssd,terabytes en ga zo maar door.
Onderschat niet de techniek zou ik zeggen, maar natuurlijk het staat nog in de kinderschoenen en op de dag van vandaag trekken de externe videokaarten het wel beter, maar ik kan me gerust voorstellen dat dit toekomst gericht is. En weet ook wel vrijwel zeker dat straks een externe videokaart geen pré hoeft te zijn in de game / design wereld maar goed das mijn beeld van het verleden en een kijkje op de toekomst..
Voor de gemiddelde thuis gebruiker en BEDRIJVEN voldoet dit uitstekend. Je kunt gewoon Desktop werk doen, filmpje kijken als het moet en tussendoor zelfs een lichtte game doen.
De meeste desktops en laptops die ik momenteel zakelijk uitrol bevatten geen externe videokaart, simpelweg omdat ze het niet nodig hebben. De ontwerp afdeling is een uitzondering, die gebruiken wat zwaardere graphische software.
Taghorn dat klopt, toch is het bij ons in eht bedrijf zo dat heel veel mensen met 2 schermen werken en daar gebruiken wij een extra videokaart voor. Maar goed wanneer heel dit principe zich zal uitbreiden en versterken zullen ook de zwaardere grafische programma's / games erop draaien daar ben ik van overtuigd
pc's laptops, misschien de iets grotere netbooks.

maar netbooks en lager (zoals tables) zullen een brazo hebben als ze een AMD chip hebben. smartphones is een hele andere markt waar AMD niet actief is.
-waar AMD actief in had kunnen zijn, ware het niet dat Imageon aan Qualcomm werd verkocht en zij met de hernoemde Adreno in b.v. Snapdragon SoC's werd gezet.

Ik ben benieuwd naar de nieuwe Athlon II en zou deze graag in een review willen tegenkomen. Net als het stroomgebruik van de nieuwe FX-4100 welke ik maar niet kan vinden in een fatsoenlijke review. De gehele lijn aan APU's + nieuwe Athlons en FX-processors. En waarom is er geen m-ATX voor de 9xx-chipset van AMD? Ik word verplicht voor FM1 te kiezen als ik niet van kast wil veranderen of voor Intel wil gaan vanwege financiële redenen. Leuk dat de meeste APU's dan weer slecht leverbaar zijn.
Tuurlijk is het ook voor pc. HTPCs die met 20 watt een FHD film afspelen met 5% load en dergelijke.
De prijsverhogingen zijn aan de budgetkant van de markt, juist daar waar ze traditioneel weinig concurrentie te duchten hebben (van Intel).

Blift echter apart; CPU prijzen laten meestal een neerwaartse trend zien.
Grondstofprijzen misschien of andere gestegen kosten. Ze moeten er natuurlijk geen geld op gaan toeleggen ;)
De yields zullen wel goed zijn, met een prijs verhoging op de quad en een verlaging op de hexa pushen ze klanten richting de hexacores, waar ze (nog) meer winst op maken.

Als de productie allemaal hexa's opleverd maar de markt vraagt quad-cores dan zullen ze die hexa's kreupel moeten maken, beetje jammer toch, en met wat subtiele prijswijzigingen kunnen ze de vraag een beetje meer sturen.
waarom focussen ze zo op cpu, amd / ati zou zich meer op de videoreeks moeten focussen. als ze niet opletten is nvidia dalijk de koploper.
Ja, want bij AMD hebben ze vast maar 1 team wat zowel aan CPU als GPU werkt....
Zoals het er nu uitziet heeft AMD bij de komende generatie GPU's weer een half jaar geen tot weinig concurrentie van nvidia.
euhm, Intel is nog altijd koploper op de grafische markt. Geloof dat hun marktaandeel boven de 50% zit.
@Blokker 1999:

Klopt helemaal, in bijna iedere netbook zat / zit een bagger intel igp............ |:(

Gelukkig brengt AMD daar verandering in met hoge prestatie igp's......... _/-\o_
De Southern Islands (HD7000 series) is al lang klaar (drivers zaten al in 11.7 en we zitten nu al op 11.11) en het is wachten op TSMC en GF om orde op zaken te brengen met goede yields.

Als de yields dus goed komen, dan is een kerst verkoop nog steeds mogelijk.

Echter had TSMC daar nog steeds problemen mee, en GF is nog steeds in beginnende fase met GPU produktie, dus dat kan nog eventueel tot volgend jaar duren (dan komt ook de nieuwe fab online die daar speciaal voor bedoeld is).

Voor een successvolle kerst verkoop in Amerika moeten produkten gereed zijn voor 25 November, omdat het dan Black Friday is en de massale kerst verkopen beginnen. Het is voor een gewild produkt als een snellere videokaart soms toch mogelijk om fors verkocht te worden na die tijd, tot de feitelijke kerstdag aan toe, maar na 16 December zal het wel worden uitgestelt tot volgend jaar.

AMD heeft deze keer geen leerproces videokaart om het nieuwe produktie proces eerst mee te leren, dus een super grote voorstand die het daardoor opbouwde tegen de Fermi kaarten zullen we niet meer gaan zien. Echter heeft AMD nog steeds een kleine voorsprong op dit moment en die zal het ook behouden, hoe druk ze ook bezig zijn met de APUs. Waar AMD in de toekomst vooral zijn voordeel mee kan behalen is de uitbreidingen waar GlobalFoundries mee bezig is, want ze kunnen de groei in produktie capaciteit goed gebruiken. Zeker op dit moment met de APUs kunnen ze het niet aanslepen, en als de HD7000 kaarten goed presteren wordt dat alleen maar een groter probleem.
Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar de marktgroep waar die X4 voor bedoeld is. Was dat hele FM1 platform niet bedoel voor cpu+gpu combo's? Waarom zou je niet gewoon voor een AM3 proc gaan ipv een FM1 X4? Heb je nog meer keus ook..
Een leuke titel dat niet overeen komt met de tabel. Ja er zijn 2 verhogingen van a 2 dollar. De rest wordt goedkoper. Waarom voelt dit weer als sensatie nieuws? Stom gekozen titel.
Wanneer stappen ze es van die naam af?

Athlon stamt uit de vorige eeuw. Letterlijk! Ooit was er een Thunderbird die op 800MHz draaide en sneller was dan een equivalente Pentium II. Nu is er een Athlon II die ongeveer 5000x sneller is en in de verste verte niet op z'n gelijknamige voorouder lijkt.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 17 november 2011 01:34]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee