AMD en Intel hebben beide een ruim assortiment aan processors. Je kan dus niet spreken van "Intel is sneller". Dat moet in een context worden gezien:
"Een bepaald type Intel processor is sneller dan een bepaald type AMD processor in een bepaalde benchmark."
Zodoende kan er ook niet gesproken worden dat AMD (naast dat het een geen product is, maar een bedrijf) voldoende is voor een bepaald percentage van de PC-bezitters.
Naar mijn weten is er tegenwoordig ook geen sprake meer van 'enkele honderden euro's'. In sommige gevallen levert Intel zelfs meer prestaties voor het geld. De fundamentele verschillen tussen een Intel- en AMD-opstelling zitten hem dus in het gebruikte moederbord en processor (eventueel nog videokaart). Vergelijk de prijzen maar in de PW van gelijkwaardige modellen en je zult zien dat die verschillen lang niet zo groot zijn. Geen wonder ook dat er in de BBG gewoon beide fabrikanten terugkomen in de adviezen.
En om het nog leuker te maken: ik ben van mening dat Intel zeker op het low-end-gebied nu een wijd aanbod heeft. Denk hierbij voornamelijk aan de Sandy Bridge-modellen om het enigszins concreet te maken. De Intel G530/G620 zijn gewoon hele interessante oplossingen, wellicht wel interessanter dan AMD equivalenten als je ze voor simpel huis-tuin-keuken-werk inzet.
En wellicht is het nog wel handig als er enige achtergrondinformatie bij komt kijken omtrent je zogeheten 'redenement'-visie. Doorgaans is een sprake van een
S-curve, waarbij je inspanning wordt afgezet tegen de prestatie. Er is dan ook geen constant lineair verband te zien. Op het eind moet je meer inspanning leveren (hetzij geld) om een bepaalde prestatie terug te krijgen.
Dit uit zich uiteraard ook in een bepaalde kostprijs, hetzij verkoopprijs . Of het dan niet bijster aantrekkelijk is moet je ook in een context zien. Kijk onder andere maar naar het 'Sig Sigma'-principe.
Die S-curve wordt vervolgens weer verlengd, omdat er nieuwe technologieën of andere factoren aan de orde zijn. Soms is het daarom lastig in te schatten op welk punt op die curve je precies zit. Zo'n curve kan echter ook weer vervangen worden door een andere curve, doordat er bijvoorbeeld een productieproces aan de orde is.
Ook kan je als bedrijf zijnde simpelweg een
premium prijs vragen omdat je product qua prestaties/mogelijkheden niet geëvenaard wordt door je concurrent. Om een heel simpel, misschien niet helemaal een uitstekend, voorbeeld te geven zou je kunnen kijken naar de vergelijking met een VW Polo met een Ferrari.
Er is hierbij niet simpelweg te zeggen dat het een slechte/onaantrekkelijke investering. Als je bijvoorbeeld gaat racen met die auto's en als doel aanhoudt dat je moet winnen. Dan is de Ferrari daar doorgaans veel effectiever in dan je VW Polo. Dat zegt echter nog niets over de efficiëntie. Misschien doet een Audi die de helft kost van die Ferrari het bijna net zo goed.
Het is dus compleet afhankelijk van je '
norms of rationality', om er nog maar een kreet in te gooien. 'Het neusje van de zalm willen' kan je als doel stellen. "Het is een keus die iedereen voor zichzelf moet maken." is hierbij dan ook waar, maar zoals je zelf ziet verschillen de criteria dan ook.
Daarnaast zou ik graag nog een (recent) voorbeeld zien van die 'enkele honderden euro's besparing' en die '20% meer prestaties - 1,5-2* zo duur'.
___________________
@ post hierboven
En als je dus andere criteria aanhoudt; bijv. met je ZBox. Als je overgaat op Linux is de support voor NVIDIA-hardware doorgaans wat beter. Dat presteert dan ook vaak wat beter onder Linux. Dan verandert de boel dus.
Een zinnige vergelijking is er zeker wel te maken tussen de AMD A8 en Intel i3 (waar ik nog de modellen mis eigenlijk). Je voert een reeks benchmarks uit en vergelijkt die met elkaar. Welke architectuur er aan de orde is maakt dan in principe niet heel veel uit. Voor mijn part zit er een pinda onder dat metalen kapje, zolang het product maar doet wat ik verlang.
[Reactie gewijzigd door Bolletje op 22 juli 2024 18:16]